Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- iPhone topik
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Tiszalök vagy Tiszadada Tisza folyónál szeretnék horgászni.
Az lenne a kérdésem online megtudom venni a napijegyet ?
-
Ha már itt valaki feltett tokot nemrég...Fogtak egy elég szép vágó tokot a fővárosi szakaszon.
-
@mriya@
őstag
Kíváncsi leszek erre a madzagra! 😲
-
vendingo
veterán
Üdv
Nagyon OFF: érdekelne valakit kb 10 alkalommal használt preston supera sl 10" 30g? Biztos kitalálnák rá valami jó árat, postázni is tudom.
Nagyon takony bot, szinte nyélig hajlik. :) -
mmdms
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Koszi!
Meglepo a meretet nezve, ekkoraval meg nem talalkoztam. -
-
mmdms
addikt
Sziasztok!
Egy nagyon kedves ismerosom meghivott ma baratommal egyutt a sajat tavukra kis elmenyhorgaszatra, fogtunk 6 darab “hatalmas” pontyot, 4-7 kiloig. Baratom kislanya fogott egy halat amit nem tudtunk biztosra mondani h mi is, tudnatok segiteni? O lenne az. Nincs bajusza, ponty biztos nem lehet. Nincs csik az oldalan es sokkal laposabb mint egy karasz. Mi o? -
hermanyi
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Tudtommal Walter már részben orvosolja az USA problémát . De nem 100
% . Pár éve belsős infók szerint ráfeküdt a kinti piac hiányosságaira nem tudom mi lett belőle . -
válasz
Steady74
üzenetére
A finom szerelékes úszós vb-ken régebben dél-afrika mellett volt ausztrál és usa csapat is. Pedig az usa-ban tudtommal a mai napig nem kapni semmi ilyesmi cuccot, mindent úgy kellett behozatniuk külföldről. Mondjuk ez 15 éve volt legalább, de kétlem, hogy sokat változott volna a dolog.
-
balou84
tag
válasz
galervin93
üzenetére
Oké, ebben is van igazság, lehet csak nekem furcsa. Én többek közt Blade Pole pótspiccet rendeltem napi akcióban. Máshol már megrendeltem, de ott egy hete nem történt semmi, erre náluk ma akciós lett. Az is csoda h kapni lehet, erre még akciós is lett.
-
galervin93
addikt
válasz
balou84
üzenetére
First world problem.
Nyílt a nevezés, nyilván az fog menni, aki "tud" így horgászni, de miért kellene kizárni elvből bárkit csak a földrajzi elhelyezkedése miatt...? Gondolom a síugrást sem vb-nek kellene hívni, hanem hideg országok összejövetelének...?

Pecaplázában a Napi akcióban vannak funny elárazások, épp a minap húztam be kevesebb mint féláron egy Maver tatyót. De pl. a Salmo wobblerekből is szoktam csemegézni, simán fél áron vagy alatta vannak bizonyos darabok, persze mazsolázni kell mert csak egy-egy szín-méret, de ha éppen az amit keres az ember, akkor instant get.
Nem tudom milyen algoritmus alapján akcióznak, de tartsák meg jó szokásukat, egy raklap cuccot behúztam már tőlük nevetséges áron.
-
balou84
tag
Pecaplázában kicsit megszaladt az ingyenes szállítás limitje 30000 Ft-ra, de október végéig ha egy Wizard termék is van a kosárban, akkor 10ezertől ingyenesen küldik. A csavar, hogy a szállítási díjat felszámolják és utólag utalják vissza. Rápróbáltam, kíváncsi leszek tényleg utalnak-e vissza.
-
balou84
tag
válasz
galervin93
üzenetére
Érdemeik elismerése mellett kicsit hatásvadásznak érzem vb-nek nevezni ezeket a horgászversenyeket úgy, hogy szinte csak európaiak indultak rajtuk.
-
galervin93
addikt
Feeder klub-vb 1. Maros-Walter, 2. Carpzoom-Molnársziget.
Mindkét csapat 40 ponton belül (3. 50+ pont; mindkét csapat közel 30 kiló fogással, mögöttük a legjobb is alig 20+ kiló).
Impozáns.

-
Steady74
Topikgazda
-
PpenoO
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
Bojlis tóra ültem, 4 óra szabadidővel, reménykedve, hogy a bojlis felszolgálás helyett rámar a feeder/method csalira egy nagyobb ponty. Hát nem
de élveztem a pecát, vagy 10 1-2kg ponty összejött a 4 óra alatt és amikor pont visszaemlékeztem a romantikus/hardcore közös pecáinkra (Brokeback Mountain), kifogtam a kedvenc halad.

-
PpenoO
őstag
válasz
PpenoO
üzenetére
Na akkor elsőzöm egyet.
Szép környezet, kedves halőr hölgy.
A II-es tó sarkára ültem le, igaz nem 24 órára, így a 8e forintos belépő picit húzós. Kapás van, de idáig csak pici pontyok jöttek. Sebaj, lehoztam az asszonyt a szeretőjéhez, ameddig turbékolnak, elütöm itt az időt. Csak ne fújna az a nyamvadt szél.

-
lumpy92
aktív tag
Halmentés kényszer lehalászással, cikk: [Drámai halmentő akció a Holt-Tiszán].
Hozzá egy kis vizuális adatmegjelenítés...
-
-
Grillo
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
De sok helyen van ilyen, Szekszárd környéke, Lébény.
Van, ahol meg pont hogy elmosta a felét, Ácsnál, Dunaszekcsőnél, Baracsnál.
Bölcskénél meg a jelenlegi meder közepén van. -
-
Grillo
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Ott a hegyre kellett felmennem, meg bejárnom egy szakaszon az utat, aztán lent a parton van még egy hely, de ott nem a Duna felől mentem. Aztán Pilismaróton 5 a parton van, 1 a faluban, Dömösön a faluban, meg Visegrádon voltam Gizellamajornál és Lepencénél.
Igazából jó ez a projekt, mert konkrétan a Duna mellett kell végigmenni az országon. Csak van, ahol egykor a Duna a mostanihoz képest vagy 3-4 km-rel arébb folyt, na ott nem fogok látni horgászokat. -
-
Grillo
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Sok helyen, lelőhelyeket szemléztem, csak Pilismaróton van 6. Hideglelős-keresztnél kezdtem, modjuk az pont nem a víznél van

-
-
gg72
veterán
Magányos horgász napfelkeltében az Adrián, sajnos nem én vagyok... 🙂
-
GabeZkp
csendes tag
Sziasztok!
Békés megyében holtágon szoktam pecázni. Beköszöntött az őszi idő hűvösebb idő. Szeretném kérdezni hogy nappal 6-7 órás pecára lehet e bojlizni? Milyen bojlit használjak oldódót?
Félhalmi holtágra és a Fűzfás zugi holtágra szoktam járni. Pontyozni szeretnék.
Előre is köszi a választ! :) -
saen
veterán
Hazai környezeben nem nagyon fogsz már aranykárászt, kb sehol. Egyébként az teljesen másképp néz ki, színre is, hátmagasságra/testformára is. Ha nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy aranykárász, akkor az ezüst lesz. Néhány angol videon érdemes megnézni, hogy hogy néz ki egy, aztán tedd mellé a te képedet és látni fogod, hogy szinte nem is hasonlítanak. Nem kell pikkelyt se számolni.
-
mmdms
addikt
válasz
aladarazurbe
üzenetére
Pontosan a hatuszo miatt bizonytalanodtam el (illetve a google kepfelismero miatt), azt irtam korabban h nincs se egyenes se homoru beszogelles, ivelt kb mindenhol ugyanolyan magas mint a szelese.
De elhiszem h szurke, koszi szepen sracok! Vegre valami amit elvihetek, es van is a toba.
A szakirodalmat atolvasom, kulon koszi erte! -
-
aladarazurbe
csendes tag
A fajtabélyegek a lenti műben kiválóan össze vannak szedve (Én a hátúszó homorú/domború voltát ellenőrizném először )
Harka-Sallai : Magyarország halfaunája : https://dtk.tankonyvtar.hu/handle/123456789/13419
-
mmdms
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Voltam megint pecazni, lottem fotot az egyikrol , bar a fotozas pillanataban pont nem gondoltam a pikkelyszamlalasra igy utba van az ujjam. De talan ti ennyibol is latjatok. Szerintetek? A Lenti horgaszboltba azt az infot kaptam h zalamegyeben nem fogok szeleskaraszt nyugodtan vigyem haza ha szeretnem
-
-
mmdms
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Fogtam ma meg 3 karaszt, megszamoltam 38 pikkelye van az oldal vonalon. Nem talalok adatot h melyik fajnak mennyinek kene lennie, annyi infoba botlottam h az aranynak legalabb 32 nek.
Jott 5 torpe, egy fel vodor vorosszarnyu, meg 2 ilyen picike suger:
Ez mind csontira. Kukoricaval bojlival semmi, mozditas se, inkabb bedobtam helyette egy elocsalis szereleket, es volt kapas arra is! Sajnos nem akadt meg rendesen olyan 15 masodperc utan leakadt. -
PpenoO
őstag
Dália tavakon peccantottatok már?
-
A Zéé
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
kicsi twister volt a nyerő. Sekély a víz, a gödrök is csak ilyen 1-1,5 méteresek, a meder rész meg kb. fél méter lehet. Bár ez a nagyobb is vízközt csípte el.
Merítésre nekem az ilyen zalai pecához egy kb. 260-270 cm-es teleszkópos, alu nyelű, összecsukható fejű merítőm van, bőven 20+ éves. Nem nagy a feje, meg az a klasszikus háló is, de nagy malacokra alapvetően nem is számítok a Zalából. -
Spoon16
tag
válasz
Steady74
üzenetére
Mire vagy kíváncsi ?
Jelenleg most újonnan egyetlen olyan modell/verzió sincs,ami kínában készülne. Az S90 volt,amit ott gyártottak, a kis elektromos EX30 meg az elsőkerekes benzines XC60. Ebből az EX30 már EU, elsőkerekes XC60 és S90 meg már nincs gyártásban. Nem látom,hogy számottevően több kínai alkatrész lenne bennük, mint korábban. Btw a gyártás helye elvileg pont semmit nem kellene,hogy jelentsen,de az például érdekes,hogy a legtrehányabb módon az amerikai gyártású autók vannak összerakva.
Az más kérdés,hogy ezek a mai modellek már nem hozzák azt a tartósságot, amit megszoktunk 10-20 évvel ezelőtt, de ez minden autómárkára igaz ! Viszont még mindig jók,kényelmesek, megbízhatóak és ami nekem a legfontosabb: hogy ha törik,akkor élve ki fogok belőle szállni. 25 év alatt láttam már elég sok törött autót,én még mindig ide tenném le a voksomat.
hermanyi: röhögni fogsz,de csináltam már kést Volvo rugóból
-
galervin93
addikt
válasz
PpenoO
üzenetére
Luphaszt, erről is lemaradtam, mint az atlétikás meg kézilabdás karrierről. Mire rájöttem, hogy tök jó lenne ezekkel komolyabban foglalkozni, már rég késő volt... Horgászatban is van egy rakat érem meg kupa kölyökkoromból, az Ipoly parton egy karikás haltartóval meg egy szál spiccbottal vertem a menő rakózó kölyköket, de csóró vidékről, csóró családból külső segítség (valami mecénás féle) nélkül a kiugrás kb. mission impossible még ma is, akkor meg pláne.
Igen, fáj egy kicsit, hogy hülye hivatalnokként kell dolgozni a sport vagy a peca helyett.
A Zéé
Nagyon baba.
Wobbiztál vagy már gumival kergetted őket? Mindenesetre gratula, szép fogás ez, és az élmény mindennél többet ér.
Azokat a magas partokat is meg lehet ám horgászni, érdemes valami olyan szerkóban menni, amiben guggolva, vagy akár térden kúszva lehet megtenni az utolsó 1-2 métert, hogy ne szúrjanak ki a szemfüles domik.
Nekem a 2 méter körüli botok jöttek be erre, azzal még lehet közlekedni, de elég hosszúak dobni, akár alulról is, amikor a magas parton lefelé, a víz felé áll a bot és csuklóból kell betenni a csalit.
A merítő a nehéz kérdés ezen a terepen, mert legyen könnyen szállítható, legyen könnyen előkapható, de legyen elég hosszú és a feje is legyen elég nagy... Én berheltem magamnak egy bő méteres, 70 centire csukható teleszkópos nyelet egy könnyű damilos fejjel, domiból nincs akkora ami ne menne bele, csukából már rezeg a léc...
mmdms
Ahogy Steady írja, zsinór ütköző. Sziszi videói tényleg erősen ajánlott anyagok, érdemes megnézni őket.
Ólmozásra is vannak tippek ugyanezen videókban.feelurself
Ne is foglalkozz azzal az értékkel, mintha ott sem lenne, marketing, bullshit, ki kellene irtani a feltüntetését.
-
feelurself
aktív tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Az az 5,8 kg eleg meresz amit rarajzoltak. Nem is hoz nedvesen, csak 3 korul. Annak fenyeben, hogy ez inkabb 22-es zsinor, eleg gyatra.
Maradok a tubertininel. -
A Zéé
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
1-2 kivétellel az összes rész, ahol le tudtam menni a vízhez, az a vadak ivóhelye. Ilyen 2,5-3 méter magas a part mindenhol máshol. Egész sajátos hangulata volt annak, hogy tipegtem az őzek-szarvasok lábnyomain
-
-
Redneck
nagyúr
Ettől függetlenül, nagyon jó kis UL peca lehetett! Szép, egészséges hal.
galervin93:
Imádom az ilyen versenyes lleíráaidat, mert nagyon vizuális típus vagyok. Ugyan a szakmai részéhez sokszor hülye vagyok, de attól még elképzelem hogyan is mehet az ilyesmit.
A halak is szépek, a hely is, és a pörkölt is frankón néz ki!
Adonyi öblökről tudtok valami infót? Holnap megyünk egy vegyes pecára hárman. Lesz 20-30g methodozás, 10g körüli wagglerezés, és lehet még pergetés is, ha nem nagyon akadós.
-
A Zéé
addikt
mivel a szezonzàró motorozást el kellett napolnom, így elmentem felavatni a nyár elején vett kínai UL szettet (Mifine Microbite Ajing 0,5-5g + Kastking Sharky 1000)
Sokat kellett menni, mert direkt ilyen faluk közti szakaszát kerestem a Zalának, de azért 3 domolykót sikerült kipiszkálni a vízből. Nem egy horgászbarát szakasz ez sem sajnos

-
Zoli bácsi
őstag
By Döme Team Feeder Fine Max 0,20mm monofil zsinór - A marketing adatok árnyékában!
Teszt.
Youtube videó: [link]
Ha valakit érdekel. -
Steady74
Topikgazda
-
mmdms
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Nekem a kedvenc modszerem, sokkal jobban szeretem mint akarmi mast. 3 olmos ra kototted a szereleket? Te mit hasznalsz utkozonek? Sokat kuzdok azzal h a gyurun nem fut ki az utkozo, ha akkora az eresztek h dobasnal mar a gyuruk koze esik. Ilyenkor sokat bosszankodok h mindig elallitodik a melyseg.
-
PpenoO
őstag
válasz
galervin93
üzenetére
Grat, lassan tényleg profi versenyző leszel

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DGnak elmentek otthonról

Elmegy csukázni a bódeni tóhoz német oldalon, fog 6-8 méter közeli példányt, aztán a videó végén kiakad, hogy az ottani szabályok szerint, minden kifogott halat bunkózni kell és kampányol, hogy itthon nehogy hasonló szabályok lépjenek élőbe
Ráadásul bevallja, tudta, hogy ez a szabály Németországban. Kérdezem én, mi a fasznak ment oda, ha ennyire a szívén hordja a halak életét? Jó, tudom...olcsóbban youtube tartalmat csinálni (osztrákoknál/svájciaknál sokkal szigorúbb és drágább a horgászat), de bakker, ennyire hülyét csinálni magából... -
galervin93
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Vámosmikolán van egy zsebkendőnyi Ipoly holtág (Istvánmajori-holtág), ez ilyen hagyományőrző/emlékverseny az "Ipolyos" egyesületeknek, semmi komoly, buli peca, de mindig jó szórakozás így a szezon zárásaként.

---
Már egy ideje terveztem egy rövid szösszenetet azokról az eszközökről, amiket idén próbáltam ki és bejöttek, íme egy rövid lista.
Guru Kaizen horog
Ördögi találmány. Ez egy szakáll nélküli lapkás horog, széles öblű, kerekded forma. Brutál hegyes és brutál jól akad. Alig van vele rossz bevágás, de ami még durvább, hogy idén még nem emlékszem vele halvesztésre. Alapvetően feeder cucc, de ha nagy hal a cél, kukoricával csalizva simán működik matchen is, sőt szilikon karikával még pellet wagglereztem is vele idén többször is.Cralusso Prestige Match Sinking zsinór
Sokan sokszor szoktátok kérdezni milyen match zsinórt érdemes venni. Na ezt érdemes! Legalábbis szerintem. Fekete színű, jól és könnyen süllyeszthető, jól tűri a csomót, rendkívül finom a felülete, nagyon jól csúszik a gyűrűk közt. Abszolút bevált, ráadásul a Pecaplázában az amúgy majdnem 5ezres ára mellett az 500 méteres tekercset ilyen 1800 ft-ért szokták adni akcióban, nevetséges összeg érte, minap rendeltem is belőle egy kilométert, biztos ami tuti.
Cralusso Bream Float
Idén, sok év után, leváltottam a Walter Carbon matcheket.
Hiányzik a karbon szár, szerintem jelenleg a lehető legjobb alapanyag match úszó szár gyártásához. Na de ott van… Ott van Králik Karcsi. És ott van a kalibrációs szár. Hát az valami isteni cucc. Olyan szinten megkönnyíti az úszó súlyozást, de nem is ez a legfontosabb, hanem az a rugalmasság, amit azzal ad, hogy szó szerint akár dobásról dobásra lehet változtatni az antenna felhajtóerejét... Ezáltal akár egy csalicserére is tud azonnal reagálni az ember, vagy ha elkezd hullámzani a víz és kell pár plusz milli az antennának hogy látszódjon stb. Egyelőre nagyon pozitzív élmény, jó masszív a rögzítő szem, az antenna víriációk száma végtelen (mert kapható hozzá barkács készlet, zseniális, én imádok ilyenekkel bíbelődni).
Nem hibátlan, pl. nem mindegyik testben szorul ugyanannyira a szár, valamelyikben könnyen csúszik a, másikban meg szorul.
Jövőre kipróbálom mellette a Cralusso Pro Carbont is, na arra is nagyon kíváncsi vagyok.Ignesti sörétek
10-estől SSG-ig megvan az egész szortiment, idén az egész match + spicc pecámat ezzel bonyolítottam. Tényleg nagyon szépen mozgathatók a zsinórra rányomott szemek is, ez jól jön akkor, ha reagálni kell valamire (állítani kell az ólmozáson). Talán egy hiba, hogy nehezen nyitható, főleg a kis méretek, bár azokat amúgy is elharapja az ember ilyenkor ugye… *dentist likes this* -
válasz
galervin93
üzenetére
Gratulálok.
Hol volt a verseny? -
galervin93
addikt
Hú de szenvedős volt a mai verseny, legalábbis az első fele. Úszós peca volt és a víz tetejét borító falevelekkel küzdöttem. Az egész pályán nyilván előttem állt össze, meg minden egyes szélrohamra egy jó nagy adag be is hullott a hátam mögül, szóval sosem tudott letisztulni.
Akárhogy tűztem a csalit, valahogy mindig felakadt egy levél a horogra, de ha nem oda, akkor az ólmozás szedte össze, 10 dobásból kb. 3 ment le rendesen, gyötrelem.
Azért így is sikerült kipenderítenem kb. 8 kiló halat, 4 ponty meg pár keszeg. A csapat (4 fős) 22 kilóval harmadik lett, szóval a foglalkozás elérte a célját.
Túlpart elé dús alap, menet közben már csak pár gombóc, de folyamatosan lőttem a csemegét pár szemenként. Végre kezdem azt érezni, hogy ez a csúszó úszós peca is megtanulható.
Csak kevés olyan vizem van, ahol kell (nem elég a fix), így ritkán vagyok rászorulva. De a jövő évet szerintem ennek szentelem.

Végén a megérdemelt bőrpöri, hagyományosan ez a kaja a végén, imádom, isteni jól készíti a szakács.
-
sasa311
veterán
válasz
@mriya@
üzenetére
Olyan cégek forgalmazzák, mint a Solymár, Hovány... 30 mrd+ nettó árbevétel tavaly, 30+ hivatalos szervíz van már most is pedig alig pár hónapja kezdték el nyomni. És Budaörsön van az európai raktár, előbb kapsz ezekhez gyári alkatrészt már most is mint egy suzukihoz, amit itt gyártanak! Arról nem is beszélve, hogy kínából direktbe "2 forintért" lehet hozzá kis túlzással rendelni bármit. Meg 7 év full garit adnak mindenre, egy csavart sem kell hozzá venni 2030-ig.
-
-
saen
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Igazából régen a nagy márkák is totál fémek voltak, inkább az az érdekes, hogy ma mit tudsz venni.
-
válasz
sityupityu
üzenetére
Közben szerkesztettem. Van még ezen kívül is ami nem tengeri.
-
saen
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Ez tengeri orsó, persze semmi sem tiltja, hogy édesvízben használd. Megnézném azért a mai verziót is, már biztosan nem pont ugyanezt kapod a boltban.
-
Penn Spinfisher 4000-es pergetőorsó, és igen, jó tengerre is. Ebben nem volt külön édesvízi és tengeri, ugyanazt árulták minden piacra. Kb 2015-ös vétel.
szerk: De még a régi zauber és a spro blue arc-okban sem volt semmi műanyag. Ebből a két típus 40-es verzióból 8 darabom van itthon, mert régen amikor még jártam versenyekre ezeket használtam matchbotozni. Plusz még pergetéshez van egy harmincas, és két darab 20-as zauber, az egyik sosem került ki a dobozból. Olyan rég nem horgászok ilyen szinten, hogy ez miatt már rég voltak szétszedve. Valamelyik nap szétszedem az egyiket beteszem ide a képet.
-
A Zéé
addikt
válasz
sasa311
üzenetére
több ismerősöm is dolgozik nagy európai autóipari cégnek (nem csak Magyarországon), nagyjából mindenki azt vízionálja egymástól függetlenül is, hogy 2030-ra az európai autógyártásnak reszeltek, mert a konzumer piacról teljesen kiszorulnak.
De hogy ON is legyek: voltam bojlis bot tapogatóba. Eladó legény a Delphinekről lebeszélt, mert hogy szépek, modern kinézetűek, jó kézbefogni őket, de elég sok a garanciális nyűg velük.
Ő a Fox botokat mondta, mint bátran vehető kategória. EOS-X vagy Horizon-X, zseb mélységétől függően. Viszont azt is mondta, hogy ne akarjak 3 részest, mert sokkal butábban viselkedik, mint a 2 részes. Nekem viszont örök dilemmám a szállítási hossz, és egy 360-as bot is akkora szétszedve, mint én, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy dobós bag-es pecára szerinte a 390-es jobb lenne...
Tényleg annyival rosszabb egy 3 tagos, mint a 2 tagos? Mondjuk, ha a Fox EOS-X 3,60 3lbs botot néznénk, ami van ilyenből is, olyanból is? -
sasa311
veterán
A "gagyi" aliexpresses kastking orsókban semmi sem műanyag:
Ahogy amúgy a sokat bántott döme (gold) orsóban bőven volt jónak tűnő kenőanyag.
A héten jártam körbe csomó autókereskedést és megénztem az "új" kínai márkákat is (Omoda, Chery, stb..) Hát, k*rva nagy bajban vannak az "európai" autógyártók azt kell, hogy mondjam. Jobb az összeszerelési minősége mind a beltérnek mind a külsőnek mint a nagy márkáké, sőt, ha a tetejét nézi az ember akkor mint a prémiumoké. Közben meg szarrá extrázva olcsóbb, mint máshol az alap. És több rá a gari.
-
PpenoO
őstag
Ha fizetnének se vennék új Volvot
De mást se nagyon, max Porschet, ha milliárdos lennék. Így marad az öreg A6 Audi
abbol is max 2012ig. Hitvány szar mindegyik mai autó, 120e km és lecsapágyasodik, turbo meg váltó hiba és persze elektronika/ecu problémák tömkelege. Elektromosat meg vegyen az akinek két anyja van.saen: a csúcs az amikor félig kiengedett fékkel izomból tekeri a baromja a dob meg szinte áll egy helyben. Nem egyszer láttam versenyzőtől is hasonló mutatványt.
-
saen
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Ez melyik méret és melyik évjárat? Ez a sorozat ezer éve létezik. Persze lehet a tengeri orsók világában még van remény. Ott a kenés a korrozióvédelem miatt is lényeges.
-
Gyok2
senior tag
Ha már szóba jöttek a Shimano orsók is, kinek, mi a véleménye a Saragosa SW vonalról? Pennel szemben is ezt ajánlották, de ezek a műanyag darabok nem hiányoznának.
-
Emlékeim szerint amikor szétszedtem a két Penn Spinfisher orsómat, abban nem volt műanyag. És kb az egyetlen olyan orsók voltak, amik gyárilag megfelelő mennyiségű és minőségű kenőzsírral voltak összerakva. Nem az a fehér trutyi volt benne amivel a legtöbb orsót összerakják, hanem egy sötét kékeszöld színű zsír, és minden részén megvolt benne a normális mennyiség. Anno utána is néztem külföldi oldalakon ahol szintén kiemelték a kiemelkedő gyári kenését.
-
saen
veterán
válasz
PpenoO
üzenetére
Majd átnézem a rajzát, de én úgy tudom, hogy csak a dobemelés a műanyag. Emellett pont beszélgettem erről Attilával és ő mondta, hogy akkor lesz totálkáros egy orsó (az én kezemben is volt az a műanyag fogaskerék amit bemutatott a podcast alatt) ha orsóval fárasztják a nagy halat. Ügye a helyes fárasztás az az, hogy bottal húzod a halat és az orsóval csak feltekered a zsinórt amikor engeded le a botot. A probléma ott van, amikor valaki beleakad egy nagy halba, feltartja a botot és izomból tekeri az orsót. Akkor terhelés van a dobemelésen is és az nagyon nem tesz jót, extrém esetben meg az történik amit láttál te is.
Twin Powerben is műanyag a dobemelés, nekem azt megcsinálta Attila (+4 csapágy + kenés) és utána beleakadtam vele egy 26,8-as pontyba, farokba. Simán kijött és az orsónak semmi baja. Pont azért, mert nem orsóval fárasztottam... Nézett is az Attila, hogy semmi baja az orsónak, pedig az csak egy kis 2500-as méretű pergetőorsó.
Szóval normális használat mellett nem lesz baja a műanyag dobemelésnek. És mondom, én nem tudok olyan orsót amiben ez nem műanyag. Multikban is ez mind műanyag, pedig ott is szedtem szét már több felsőkategóriát is.
-
válasz
PpenoO
üzenetére
Én erre azt mondom, hogy "régen minden jobb volt". Nyilván változik a technika, most hogy műanyag kerül oda..hát nem tudom mennyit befolyásol ez a működésben. Nem vagyok orsó szervizes, de ha így gondolkodunk akkor ne vegyünk semmi újat mert amúgy nem olyan tartós mint ezelőtt sok-sok évvel. Már a fű se úgy nő mint régen.
Volvo is kínában gyártatja az autóit, minden műanyag benne és egy XC90 35-40M Ft.
Ezt lehetne reggelig sorolni, hogy mit és miért ne vegyél. -
PpenoO
őstag
Szerintem a kérdés inkább az, hogy egy +70e forintos orsóban oké ha 3-4db műanyag fogaskerék operál, nem csak a dobemelő. Az én szubjektív véleményen, hogy annyira nem. Az is árulkodó jel számomra, hogy bármikor viszek Attilához orsót, mindig van a polcon pár gazdasági totálkáros/javíthatatlan Ultegra.

-
jézusom
addikt
Hali!
Fc előkét szoktatok krimpelni balinra? Most csukára csináltam párat, de megtetszett a dolog. Sokkal gyorsabb így újra szerelni. Nyilván a fonott-FC összekötés csomóval szebb, kisebb zavaró tényező, de szerintem sokszor itt szakad...Vélemény?
-
Redneck
nagyúr
válasz
lumpy92
üzenetére
Szép halacska, gratulálok! Remélem találtál egy jó receptet, és sikerült finoman elkészíteni!
Adonyba készülünk a hét elején pecázni, mert egy barátom Iváncsán lakik, és meg akartuk már nézni az öblöket. Hol érdemes ott pecázni, ha kisebb pontyok/keszegek, finomszerelékes megfogása a cél?
-
PpenoO
őstag
válasz
feelurself
üzenetére
Nem értem milyen garanciára gondolsz, kifejtenéd?
Én vittem már hozzá vissza orsót, azonnal szét szedte, összerakta, orvosolta a hibát. Ilyen szempontból frankó az Úriember. Gyári alkatrészekre, amik az orsóban vannak, nem vállalhat garanciát, még null kilóméteresen sem.
IceQ!: 35ért rakott bele plusz csapágyakat, hajtókarba is (7e ft) de a gyári shimano műanyag fogaskerek maradtak (ezért nem veszünk Ultegrát
), azt nem tudja cserélni. -
saen
veterán
válasz
feelurself
üzenetére
Lehet, hogy ad garanciát, nem tudom. Azt szokta kérni ha gond van akkor jelezzük, szóval biztosan van, de nekem nem volt gondom vele eddig.
-
feelurself
aktív tag
Egyéni, oké, nem szóltam.
Szerintem ha valaki elvégez egy javítást, márpedig az úriember állítja, hogy ő csak komplett szervízt végez, ergó csak hibátlan orsót ad ki a keze közül, arra azért illene valamennyi garit adni.
Átvételkor ? Az inkább csak használat közben, terhelés alatt fog kiderülni. -
saen
veterán
válasz
feelurself
üzenetére
Milyen cég nevet szeretnél egy egyéni vállalkozónál? Garanciát meg beszéld meg vele, de ő orsóra nem ad, csak a munkájára, azt meg átvételkor ellenőrizheted.
-
feelurself
aktív tag
Most néztem végig.
Van egy idősebb faszi, akihez tavaly elvittem. Végignézhettem az egész szétszedést-összerakást-szervízelést és nagyjából ugyanez volt a procedúra emlékeim szerint és az orsóim is klasszisokkal jobbak lettek mint voltak.
Egyébként ahogy hallgattam főállásban csinálja, vállalkozásként. Tehát számlaképes az úriember.(?) Mégsem találom a cég nevét a honlapon, valamint hogy mennyi garanciát vállal az elvégzett munkájára. -
saen
veterán
válasz
feelurself
üzenetére
Ebben plusz csapágyak is vannak, nemcsak a sima szervíz.
Sima szervíz 18k-tól indul...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fotók, videók mobillal
- VR topik
- Spórolós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Házimozi belépő szinten
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Apple Homepod Mini
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- AKCIÓ - Surface 4 - 15" 2496 x 1664 ~2k touch, i7-1185G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- PE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver! x2 XEON + HDD + 16GB
- Okosóra felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Bomba ár! HP ZBook 15u G3 - i7-6G I 8GB I 256SSD I Radeon R7 I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A70 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Hiába, a sok szép emlék visszahúz oda, meg ha esetleg hoppon is maradok.
Wobbiztál vagy már gumival kergetted őket? Mindenesetre gratula, szép fogás ez, és az élmény mindennél többet ér.

Akárhogy tűztem a csalit, valahogy mindig felakadt egy levél a horogra, de ha nem oda, akkor az ólmozás szedte össze, 10 dobásból kb. 3 ment le rendesen, gyötrelem. 

Tavaly 2 db 50k-s orsómat tizenpárezerből leszervizelték patikára.