Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
hoffman_
üzenetére
Az új Lelit weblapon nekem úgy tűnik, nincs már fent valamiért. Mikor én vettem az enyém tavaly, még ott volt a többi gép között.
A tuningolt GC-nek nagy a rajongótábora itthon, hogy mennyire megalapozottan, azt nem tudom. Mindenesetre a rézkígyós moddal és PID-el valószínűleg tényleg jó hőstabilitást lehet vele elérni. -
HSM
félisten
válasz
hoffman_
üzenetére
Esetleg Lelit PL41 PLUST? 58mm + PID. VST kosárral szvsz elég jókat lehet vele főzni.
#112633 hoffman_: Silvia-nál offset-es a fej, nem pont a bojler alatt van, nálam itt esett ki. Illetve amíg nem raksz bele PID-et eléggé szerencsejáték, milyen hőfokon is lesz éppen, esetleg lehet lesni a fűtési fázisokat és stopperezni.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
azért rápróbáltam a Gaggiára, mert már tűkön ülök. nyilván foglalózták már, két órát "élt" a hirdetés, későn értem oda így is...

szerk.: közben a teljes topicon átrágram magam, a 2) Silvia kérdés tárgytalan, látom, hogy jó-jó, de ment azzal is a szenvedés.
zolnagy:
mostanában nem voltam erre, szóval nem tudhatom ki keres még, már az is csoda, hogy pont a mai kérdésemmel egyidőben listázták... erre tessék
elvileg Érden, Zsolt keze által került bele a PID, ezt megintcsak nem tudom hová tenni, csak sejtem, hogy itteni kolléga keze van a dologban. -
válasz
hoffman_
üzenetére
Ld. @rastacsz
Ipari méretezés, az utolsó csavarig szerelhető és van is hozzá minden, jól moddolható (plusz a többi érv). Ez így együtt kevés megfizethető újról mondható el é, de sok esetben igény volna ám rá, csak később jössz rá, nem mikor megveszed a csillogós-gombnyomósat.
-
-
-
-
-
-
-
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Ez így talán a legrosszabb forgatókönyv, ha ilyen lassan fogy, akkor vagy készíts kevesebbet, vagy használj többet, hogy fogyjon rendesen. Ha áttérsz 2 L-es mennyiségekre, az gondolom elfér azért a hűtőben.
Mindenképpen hűtőben és/vagy legalább sötétben érdemes tárolni, és alaposan mosd ki használat után a tárolóedényt, de igazából ellenjavallt klórt nem tartalmazó vizet ennyi ideig tárolni úgy, hogy azért időnként kinyitod, tehát szökik bele baci a levegőből.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Szia!
Esetleg egy használt, de felújított Mazzerben nem gondolkodtál? Én is Graef-ről váltottam egy Majorra, de bármelyik Mazzer jó vétel. Sokan a Super Jollyt ajánlják Fiorenzato F64 EVO késpárral. Hangerőben nem tudom milyen hangosak az Eureka-hoz képest, valószínű kicsit tán hangosabbak. De a Graefnél halkabb a Major az tuti. De ha számít nagyon a zajszint akkor egy kézi őrlő a megoldás. A Niche Zero beszerzése macerásabb a Brexit miatt, meg a vám és az ÁFA miatt rendesen megdrágult. Ha nem az Unióból rendelsz, akkor vám és áfa köteles lett minden. -
sigidi
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
EC685 dedica:
Na megjött a bottomless meg a tamper is. ( Megváltozott a topik neve azóta, ez már nem biztos hogy hardcore , amit itthon művelek
)
Kicsit kellett játszanom a darálóval, voltak spriccelős főzések, de ízre ez is meg a gyári nyomásfokozós is ízlik. Előtte Bialetti Moka Induction volt, azt már nem szívesen iszom. Tegnap végre nem úgy folyt a kávé a bottomlessből, mintha zuhanyrózsa lenne, előtte gyengén tömörítettem. Szimpla adagot főztem eddig + utána nyomtam még hogy pár másodpercig tolja a vizet.
Bottomless-el már flat white szerűséget sikerült csinálni, ízre legalábbis közel áll a kávézói kv-hoz.
Videót is csinálok majd, ha érdekel. Kávé hőmérséklet állításra van 3 opció, neked melyiken van? -
Toobee
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
Clearwater? Cégnél is, otthon is, meg főnököm Pavonijába is ez megy.
-
kzoltann
aktív tag
-
Toobee
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
A gint se felejtsd ki belőle. Mehet bele egy kis narancs is, meg akár menta is. Mi filter kávéval szoktuk csinálni, a Keletből csentük tavaly nyáron az ötletet. Azt esetleg tudja valaki, hogy miért kellett hirtelen felújítani? Találtak valamit náluk? Mintha a Bartók soron mást is láttam volna bezárva, ezért tippeltem az ellenőrzésre.
-
n.gab
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Igen. EC685.
Portafilter nem rakom fel. Egy pohárba "lefőzők" egy dublát és maghőmérővel megmérem a lejött víz hőmérsékletét.Közben meg lett a többi is.
Középes szint.
1. ~70°C
2. ~76,5°C
3. ~78,5°CMagas szint.
1. ~73°C
2. ~78°C
3. ~79,5°CEgetrengető nagy különbséget nem mérek. Annyi talán biztos, hogy egyet érdemes csak úgy kiengedni kávé nélkül.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
na, köszi még egyszer a tippeket mindenkinek. csodát nem tudtam tenni, de elég sokat számított a hőfok. levettem a legalacsonyabbra és így sikerült elejét venni a megégésnek. (azt jó lenne tudni, hogy a Delonghi szerint milyen dedikált hőfokok tartoznak az egyes beállításokhoz, ezt még keresem). az őrlésen még csiszolni kell picit, elbírna finomabbat, de számottevően jobb a végeredmény, mint eddig.
ez a reggel is hasznos volt

-
kzoltann
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Dedican ugyan nincs PID , de a vizhomersekleten lehet allitani 3 fokozatban.
Itt a video hogy kell, szerintem ha maxon vagy közepesen van vedd lentebb a hömérsékletet: https://www.youtube.com/watch?v=ivo_5aEaYR8
RetepNyaraB: 51es kosár kell a dedicaba, szoval a 16 az kb jo mennyiség a duplahoz. (Vagyis anno nekem is kb annyi ment bele, azota valtottam).
Többszöri ateresztes helyett pont az lehet hogy az elso ateresztesre foznem mert olyankor még nem olyan meleg a thermoblokk. Vilagosabb pörkölésnél én átengedtem 2 adag vizet a 3.nál érte el azt a höfokot hogy mar nem volt tul savanyu a kávé. -
válasz
hoffman_
üzenetére
Ha égettnek tűnik, talán "üresen" tolj ki némi vizet a gépből, főzés előtt. Így hűvösebb lesz a kazánban. P&Y 86-87 fokot ajánl, az kifejezetten alacsony hőfok. Ha nagyon finomra darálod, sose folyik ki. Azt sajna el kell találni, próbálgatással. De a 16g meg kicsit kevés egy dupla kosárba, nem? Én 18-at vennék alapul, de lehet 19-20g is akár, ha belefér. Akkor kevésbé is folyik át hamar.
-
zolnagy
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
2015-2018 között gyártott Gaggiakat kell kerülni. Az új (2019-től már biztos az) ismét a jól bevált régi technikát tartalmazza belül. A Silvia nekem is tetszik már régóta, bár nekem sosem volt. Nem tudom, hogy a gyakorlatban melyik használhatóbb. Egy pidet mindenesetre mindkettőbe tennék. A gaggiaba rézcsövet is (a Silviaba nem biztos)
Caddy Tradenél egyébként lehet venni eleve pidelt új GC-t, amire garanciát is adnak. (ezt csak hallomásból tudom, érdemes utánakérdezni) -
törölt tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Kínai lemezkotyesznál egy fokkal jobb az Aeternum Divina, nagyobb a kosara, de nem közelíti meg ami a Brikkából kijön súlyszelep (illetve gumikorong) nélkül.
De ami érdemesnek tartanék a kipróbálásra, amit a Daráló Podcastban emlegettek, aminek üveg a tartálya és ki lehet venni a csövét, valaki múltkor már beazonosította a pontos modellt. Érdekes lehet kísérletezni vele.
-
vicces1
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
A 3csészés b.moka most csak 6000Ft, annyit azért megér.
De érdemes vele "játszani", mennyiségek tekintetében, pl. egészen biztos hogy nem érdemes ajánlott mennyiségű vizet beletölteni. (60-65gr-al volt jó) -persze ez a 3cup-os méretűre igaz, ebből kiad egy jó duplát. De lehet játszani a különböző hőmérsékletű vizekkel is.
Abszolút nem ég meg a kávé szerintem, sőt előfordulhat, hogy nyújtani kell, mert alacsony marad a hőfok.
A három adag is hülyeség, kivéve ha szétmosott löttyöt csinálunk belőle.
14gr körül megy a kosárba nem tömörítve, de a finomsággal bőven lehet játszani, nálam az IMS felsőszűrő többet adott ízben hozzá, mint a brikkának. Annyi, hogy itt nem lesz crema, de ez ízben nem jelent semmit.Persze egy őrlő kell hozzá, meg hogy ne hetekre előre legyen leőrölve.
Kerámián minden megy, csak az indukcióson nem.
-
-
soldier2
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Adupla kosárba kevés kávét tenni nem járható út. A keresztmetszet nagy, a pogácsa ellenállása sokkal kisebb lesz (mivel vékonyabb) a víz átzubog és nagyon rossz lesz a végeredmény. Darálóval sem tudsz utánamenni, már-már púderfinomságra lenne szükség a megfelelő idejű lefolyáshoz, de ha képes lenne rá a darálód akkor is rossz lenne a végeredmény a túl sok lisztszerű őrlemény miatt. Rá kell szokni a duplára mese nincs (vagy a lefolyó...)
-
-
adp
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Szia. Anyamnak nem reg vettunk egy dedica gepet. Expolygonbol lehet rendelni 51vagy 52mmes (nem emlekszem) pavoni kosarat, az a lenyeg hogy a nagyobbik a jo. Ez jo lesz kis atalakitassal, ugyanis a szuro peremebol le kell csiszolni/flexelni hogy fel tudd tenni a kart, mert joval magasabb a pereme mint a dedica szuro. Majd a karban levo fekete cuccbol is ugyanugy flexelni/vagni kell, hogy elferjen a duplaszuro, amibe amugy kb 15-16g kave megy. Kb fel ora alatt meg lehet csinalni az egeszet egy ezer ft-os szuro arabol. Tampernek en a gaggiahoz kapott "vicctampert", muanyag tampert csiszoltam meretre. Siman jo kavekat isznak vele igy. Persze lehet venni normalis 51mmes tampert is, de mivel ugysem ugyelnek ok ennyire a reszletekre feleslegesnek tartottam
-
-
-
And06
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
azok a kézik amiket nem kell lecserélni drágábbak mint egy belépőkategóriás elektromos.
a hariok jók arra, hogy kipróbáld a dolgot, utána pedig jó lesz utazós őrlőnek. azt azért tudni kell, hogy ezek a ~10k-s kézihajtányok elég korlátozottan alkamasak eszpresszózásra. (ezért kell majd lecserélni
) -
Bazsee71
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Milyen géped lesz? Átmeneti időszakra így csak kotyogó, vagy nyomásfokozós gép jöhet szóba, többinél nem működik az előre darálás. Jobb érzésű pörkölőtöl meg nem is kapsz őrölve, mert a megfelelő finomságot úgysem találja el, na meg le is döglik másnapra.
A fenti eszközök esetén is jobban jársz, ha veszel egy kis Hario kézi hajtányt. -
M3aN
senior tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Ugyanilyen géppel főzök, mellé egy daráló (pardon: őrlő), és szerintem sokkal minőségibb kávét iszok mint az egyéb esetek 99%-ban. Eddig én sem figyeltem magára a kávéra, de ugyanazért a pénzért is már tudsz frissen pörkölt kávét venni például a Pacificoffé oldalán, mint a boltban egy normális árú termék esetében.
Ha jó áron tudod beszerezni, szerintem nem fogsz csalódni. Egyébként nálam is Nespresso gépet váltott, szintén környezetvédelmi okokból :-D
-
CabalX
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Ha a Dedica-n gondolkodsz, a Tescoban most akciós 50e helyett - 30%-al olcsóbban - 35e-ért be lehet szerezni. Nyilván nem tuningolható úgy meg nem olyan álomgép mint az itt etalonnak tartott régebbi Gaggia Classic, de szerintem ennyiért egy használható kis gép - mi is szereztünk egyet anyósnak a mostani ezer éves Szarvasi helyett.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 512GB Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

nagyon vigyázni kell vele mert 32000mg/L az oldott ásv anyag tartalom és egy rossz számítással elég komoly problémát csinálhatok.
Videót is csinálok majd, ha érdekel. Kávé hőmérséklet állításra van 3 opció, neked melyiken van?
Csak meglattam, olcso, gondolom nem csinal rossz kavet... Bar a 72kg -s irt tomeg egy kicsit eltantoritott.