Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Szabi® #305811 üzenetére

    Ez nem egy iPhone sajátosság, minden gyártó olyan képfeldolgozó algoritmusok felé mozdult, ami egyre természetellenesebb fotókat gyárt, hogy a usernek ne kelljen gondolkoznia a fényképezésen, hogy aztán ettől az emberi arcok viaszbábukká válnak az senkit nem érdekel, de az égbolton úszó hófehér felhőnek és az árnyékban ülő csemetének is bele kell férnie a dinamikatartományba olyan jelenetek közben, amit egy 3 millió forintos high-end Full Frame fényképezőgép sem tud kiexponálni. Ez meg van áldva kényszeres zajszűréssel és a vele járó túlélesítéssel is.

    Én régóta mondom, hogy az utóbbi 5-6 évben nem volt látványos fejlődés a szenzor technológiában, mindenki algoritmusokat reszelget. Akinek módjában áll RAW formátumban fotózni és utólag kézzel szerkeszteni, az a mai napig sokkal jobb fotókat tud készíteni még egy 5-6 éves telefonnal is.

    Nekem például a mai napig a 2017-ben megjelent OnePlus 5 a valaha volt legkedvencebb telefonom, már ami a szenzort illeti. Klasszikus oldschool 16 megapixel, gyönyörű highlight kezelés és az árnyékok is egészen ügyesen felhúzhatók rajta. Persze csak RAW-ban és persze zajosabb is lesz a fotó, de amikor felbaszarintja az ember 1080x1080 felbontásban az Instagramra, annyira mindegy lesz...

    Hozzáteszem, hogy a Quad Bayer szenzorokat sem tudják kihasználni a gyártók a default algoritmussal (az Apple sem), semmi értelme a 48 megapixeles oversamplingnek, ha közben egy fossá utóélesített 12 megapixeles fotót köp ki a végén. A 14 Pro Max-en én is szükség esetén átpattintom ProRAW-ba és azon legalább nincs ropogósra élesítés, már csak a kényszeres bazári HDR-t kell kiszerkeszteni a fotóból. Vagy ott van a hagyományos RAW (amire a nem Pro modellek is képesek külsős kamera appal).

    Nem a kamerák egyre rosszabbak, hanem az algoritmusok mennek egy nagyon rossz irányba és hiába pakolnak mögéjük jobb hardvert, ha az egészet megverik bazári utófeldolgozással. Mindenki ezt csinálja a telefoniparban, nem csak az Apple.

Új hozzászólás Aktív témák