Hirdetés

Apple iPhone 15 - a bevált módszer

Apró, óvatos lépésekkel haladva fejlődik az alap iPhone. Az eredmény idén egy szerethetőbb, ugyanolyan könnyen használható telefon, kiáltsanak is páran skandalumot a kijelző frissítése miatt.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Ez a telefon ugyanaz, mint a tavalyi, csak más a színe! És a tavalyi is már a tavalyelőtti volt, csak más színekben! Aki csak ránéz az iPhone 13-ra, majd a 14-re, aztán pedig a 15-re, simán gondolhatja ezt és nem is lehet érte hibáztatni, első blikkre tényleg alig van változás. Lehet ezt arra fogni, hogy kiforrott a forma annyira, hogy nem kell rajta mit változtatni. Lehet azt gondolni, hogy azért van, mert az Apple lusta új formát terveztetni mérnökeivel. Az is lehet egy érv, hogy az iPhone formája ikonikus (és bármennyire szeretik ezt a szót elinflálni más telefonos márkák marketingesei a sajtóközleményekben és reklámanyagokban, az Apple telefonja tényleg az), ezért vannak fix helyen a gombok, a kamera, a logó, a csatlakozó, és csak minimálisan változik körülötte a kasztni. Mindezek mellett azért elég nagy valószínűsége van annak is, hogy a profitmaximalizálás okán változik minimálisat az iPhone évről évre, kisebb módosítások a gyártósoron kevesebbe kerülnek, mint felhúzni egy teljesen újat.


[+]

De van azért üdvözlendő változás idén. Az anyagában színezett Gorilla Glass üveg hátlapot én nem sorolnám ide, mert remek, hogy színes az üveg, az is jó, hogy matt a felület és kevésbé csúszik, de a fakó, élettelen színeket nem feltétlenül értékelik majd annyira az emberek, bár utóbbira nem tenném a nyakam, lévén a jelenleg újra divatos földszínekhez remekül passzolnak. Fontosabb, hogy az alumínium keret és az üveg hátlap, valamint az üveg előlap találkozásánál kevésbé élesek a színezett alumínium sarkai. Íveltebb mivolta pedig kényelmesebb fogást tesz lehetővé, 147,6 x 71,6 x 7,8 milliméterével és 171 grammjával is kényelmesen ül a kézben az iPhone 15-ös. Kényelmesebben, mint elődje.


[+]

Aki fogott a kezében iPhone-t 2017 óta, az ezen a modellen is ugyanott fog megtalálni mindent. A keret teteje üres, a jobb oldalon a bekapcsoló és Apple Pay fizetéseket indító/megerősítő gomb, a keret balján az első iPhone óta jelen lévő kétállású némító kapcsoló, alatta a két különálló hangerőszabályzó gombbal. Bal oldalon alul találni a SIM-tálcát, ez egy nanoSIM befogadására képes továbbra is régiónkban, mellé pedig eSIM-et lehet második kártyaként beállítani a telefonban. Kínában, Hong Kongban és Makaón két fizikai SIM-kártya befogadására képes iPhone-okat árul az Apple, Észak-Amerikában pedig egyáltalán nincs már SIM-foglalat az iPhone-ban. A kettő között félúton vannak az európai modellek.

A keret jobb oldala
A keret jobb oldala [+]

A keret bal oldala
A keret bal oldala [+]

Alul pedig mikrofon és hangszórórács, valamint a töltőcsatlakozó, ami immáron USB-C a hosszú évekig használt Lightning helyett. A csatlakozó USB 2.0-s sebességre képes (480 Mbps), de van rajta videokimenet, ami a telefon kijelzőjét tükrözi, és természetesen képes rajta keresztül töltést felvenni a telefon. Támogatja az USB-C csatlakozóval a készülék a szokásos QC és PD szabványokat, de maximum 20 wattot vesz fel, leadni pedig 4,5 wattot tud. A hátlap alatt megbújik a MagSafe mágneses tekercs és a Qi2 töltő is, előbbivel 15 wattal, utóbbival 7,5 wattal tölthető az iPhone, vezeték nélküli visszatöltés viszont idén sincs. Érdekesség az USB-C csatlakozóról, hogy belsejét a telefon színéhez passzolóra színezi mindegyik modellnél az Apple, illetve a készülék típusának számát és a gyártás helyét is az USB-C csatlakozó belsejébe gravírozzák fel. Ha belevilágítunk, láthatjuk a csatlakozó kijelző felől eső oldalán.

Alul ott virít az USB-C csatlakozó
Alul ott virít az USB-C csatlakozó [+]

Felül semmi, hacsak a keretben elrejtett antennakivezetést nem számoljuk
Felül semmi, hacsak a keretben elrejtett antennakivezetést nem számoljuk [+]

Az előlapot elfoglalja a kijelző, és most ugorjon egy mondatot, akinek a szíve gyenge, mert 6,1 hüvelykes, sík OLED panel 1179 x 2556 pixellel (461 ppi) bizony 60 Hz-en frissít! Megvan a HDR támogatás, a P3-as színskála lefedése, és méréseink szerint az ígért kültéri 2000 nites csúcs fényességet beltéren könnyedén túlteljesíti a panel. Kültéren még magasabbra kúszik a fényerő és nem is szabályoz vissza, így a tökéletes olvashatóság és láthatóság adott. De ugye hát 60 Hz-es, amit például Bog szeme fizikailag már nem tud elviselni. Viccet félretéve, az Apple lazán elláthatta volna legalább egy 90 Hz-es kijelzővel az alap iPhone-t, hogy mindenki boldog legyen, de mivel a magas képfrissítésű paneljeikre ráaggatták a pró jelzőt (Pro Motion Display), így ez valószínűleg egy ideig megmarad még a Pro telefonok megkülönböztető tulajdonságának, így aki ilyet szeretne, annak többet kell majd fizetnie. Érzésem szerint anno hasonló volt a helyzet az iPhone XR bemutatásakor az alacsony felbontású panellel is, egy hangos, tech-érdeklődésű kisebbség kiabált miatta az interneten, az adott készüléket megvásárlók pedig valószínűleg életükben nem foglalkoztak vele, hány pixel van telefonjuk kijelzőjén. Az iOS 17-es a tesztünk alatt egyébként 60 Hz-es panelen is tökéletesen sima animációkkal és gyorsan futott, és a kijelzőhöz ugyanúgy adott a környezeti színekhez alkalmazkodó True Tone funkció, és a Ceramic Shield edzett védőüveg, de azoknak is igazuk van, akik azt mondják, hogy ennyi pénzért elvárható minimum 90 Hz-es technológiát kínálni.

Közvetlen erős napfény alatt is remekül olvasható marad a panel
Közvetlen erős napfény alatt is remekül olvasható marad a panel [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Apple iPhone 15 Apple iPhone 14 Sony Xperia 5 V Samsung Galaxy S23 Google Pixel 7 Asus ZenFone 10
Képátló 6,1 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,9 hüvelyk
Felbontás 1179 x 2556 1170 x 2532 1080 x 2520 1080 x 2340 1080 x 2400 1080 x 2400
Technológia Super Retina XDR OLED Super Retina XDR OLED HDR10 OLED HDR10+ Dynamic AMOLED 2X HDR10+ AMOLED HDR10+ E4 AMOLED
Képfrissítés 60 Hz 60 Hz 60 / 120 Hz Adaptív 120 Hz 60 / 90 Hz 60 / 90 / 120 / 144 Hz
Fehér fényerő 821 / 2175 nit 475 / 751 nit 583 / 890 nit 699 / 1590 nit 483 / 1122 nit 423 / 1021 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,9 nit 1,7 nit 0,9 nit 1,9 nit 2,2 / 1,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6649 K + TrueTone 6652 K + TrueTone 7896 K + kézi 7023 K + kézi 6800 K 7615 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A dinamikus sziget és a keretbe rejtett beszédhangszóró
A dinamikus szigetet alkotó Face ID rendszer és előlapi kamera, valamint a keretbe rejtett beszédhangszóró [+]

Újdonság a 15-ös modellekben a Dynamic Island nevű kis animációs felület az előlapi kamerát és a Face ID arcazonosító rendszert körülölelve és a készenléti mód funkció. Utóbbi akkor lép működésbe, ha a telefont oldalára fektetve egy MagSafe töltőre helyezzük, órát, képeket, naptárat, lejátszott zenét képes megjeleníteni. Mivel nem LTPO panelről van szó, az iPhone 15-ök esetén egy idő után ez a töltés közben éber kijelző automatikusan kikapcsol és csak érintésre, vagy a valamilyen mozgásra kapcsol be újra. A Pro modellek mindig éber kijelző funkciója is kimaradt az alapmodellekből idén is. A dinamikus sziget pedig pont olyan, mint tavaly volt: információk megjelenítésére képes, apró animációi pedig segítik azt az érzetet kelteni a remek rezgőmotor haptikus visszajelzéseivel, mintha a telefon és az iOS élne kezünk alatt. Vicces egyébként, hogy az egykezes módban a rendszer lehúzza a dinamikus szigetet is a felhasználóhoz, hogy könnyebben elérhető legyen.

Animációk a dinamikus szigeten: visszaszámlálás, csatlakoztatott fülhallgató, lejátszás vezérlőjeAnimációk a dinamikus szigeten: visszaszámlálás, csatlakoztatott fülhallgató, lejátszás vezérlőjeAnimációk a dinamikus szigeten: visszaszámlálás, csatlakoztatott fülhallgató, lejátszás vezérlője Animációk a dinamikus szigeten: visszaszámlálás, csatlakoztatott fülhallgató, lejátszás vezérlője (forrás: Mobilaréna) [+]

Lecsúszik a dinamikus sziget is az egykezes módban
Lecsúszik a dinamikus sziget is az egykezes módban [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés