Hirdetés

Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan

Titánkerettel könnyített magán a legtutibb iPhone és ebből fakadnak a problémái.

Hirdetés

Külső, kijelző, titángate

Valami olyasmivel zártam iPhone 14 Pro Max tesztem tavaly, hogy mindent egybe véve és a formai különlegességeket félretéve aligha van jobb okostelefon a piacon, és nem biztos, hogy azóta készült jobb androidos. Oké: a tavalyi csúcsalma nekem túl nagy, túl szögletes, túl nehéz, túl drága és látószögekben túl konzervatív volt, ám Cupertino megrázta magát, és a folytatás leadott 20 grammot, megszabadult az élektől és pár millimétertől, 4441 mAh-ra növelte telepméretét, Type-C-re cserélte Lightning portját, bejött a képbe az 5x-ös zoom, 6/128-ról 8/256 GB-ra nőtt az alapkiszerelés és odacsapott az asztalra a 3 nm-es A17 Pro lapka – 600 ezer forintért az újdonság ráadásul 30 rugóval olcsóbb, mint a 128 GB-os volt tavaly, és 90 ezerrel kezdvezőbb, mint a 256 GB-os.


[+]

Ilyen sem volt még az Apple-től, és már a költségeket kezdtem kalkulálni, hogyan húzzam szorosra a nadrágszíjat és próbáljam kiszámolni a váltást az exynosos S22+-ról. Ám az ábrándból pár nap alatt rémálom lett: mire megjött a tesztkészülék az iStyle-tól, elárasztották a netet a túlmelegedő iPhone-ról szóló panaszok, és épp a keményebb és könnyebb titánkeret miatt sérülékenyebb kivitelt demonstráló videók. Hiába a marketing úthenger az űrtechnológiai minőségről: a csúcsalma megbukott Zack Nelson hajlítópróbáján is, én meg felkiáltottam: mi a fene folyik Cupertinóban, és hogy sikerült a 19-re több rossz lapot húzni?


[+]

Egy dolog valamiről olvasni, és másik tapasztalni, és amint a 15 Pro Maxot kiemeltem az apró pakkból, azonnal visszarántott az Apple a titán-gate előtti izgalomba: végre egy majdnem kezes óriásalma! Oké: a 159,9 x 76,7 x 8,3 milliméter és a 221 gramm épp annyival terebélyesebb, hogy nagy tenyeremmel is küzdelmes maradjon az egykezes használat, illetve szükségesszerű a fogásváltás, a hátlapi logót leszámítva pedig kifejezetten csúszós a kivitel, amin illett volna javítani. Mégis sikerült pont annyit faragni mindenhonnan, hogy kényelmes legyen a tartás és némi ujjgimnasztikával sokkal működőképesebb az egykezes navigálás – a tökéletességet ez a forma jelentené 6,7” helyett 6,5”-es képátlóval.

A művelet gomb legfelül, az ujjaktól nagyon messze került
A művelet gomb legfelül, az ujjaktól nagyon messze került [+]

Két változás viszont csak közelebbről látszik: a némítókapcsolót a művelet gomb váltotta, amit hosszan lenyomva továbbra is használhatunk némításra, de indíthatja a fókuszmódot, a zseblámpát, a nagyítót, a hangjegyzetet, egy tetszőleges appot vagy kisegítő lehetőséget, esetleg a kamerát, és exponálóként is használható. Sőt: megadható egy részművelet, mondjuk a videózás indítása. Király, de lenne pár kérdésem. Miért maradt a billentyű a régi kapcsoló elérhetetlenül távoli helyén? Amíg ugyanis a képernyő teteje szoftveresen lepöccinthető, az idők végezetéig túl messze marad a gomb praktikus használathoz, főleg jobb kézzel. Ha pedig van új gomb, miért nem társítható funkció a dupla és az oldalsó gombbal való közös lenyomáshoz, esetleg az épp lejátszott multimédia szüneteléséhez és folytatásához, ha már a hangerő billentyűk fölött van? Tudom, mert Apple és én fogom (fel) rosszul.

Érezhetően és láthatóan lekerekítettebbek az élek
Érezhetően és láthatóan lekerekítettebbek az élek [+]

És mi ez a furcsa izé itt idelent, csak nem USB Type-C port?! Hihetetlen, de pár év csúszással megérkezett, méghozzá 3.2 Gen 1-es adatsebességgel (a dobozolt kábel és a sima iPhone 15 viszont lomha USB 2.0-n ragadt), és nem csak a villámgyors adatátvitel adott saját kábellel, külső tárolót csatlakoztatva mehet a 4K 60 fps ProRes videó rögzítés is, DisplayPort zsinórral pedig a monitorra való tükrözés. Apple minősítést nem kapó, 100 wattos Blitzwolf USB-PD töltőmmel és Type-C kábelem gond nélkül ment a töltés 27 wattos maximuma (ami nevetségesen lassú), a portra pedig átalakító nélkül csatlakozhat pendrive, billentyűzet, egér, füles és mikrofon – üdv. a jelenkorban, Apple!


[+]

A helyzet máskülönben változatlan: a bekapcsoló vagy a kijelző ujjlenyomat-olvasót továbbra sem rejt, ám tökéletesen operál a Face ID arcazonosítás a 12 megapixeles True Depth kamerarendszerrel, csak a kapszula lehetne apróbb. Idehaza még mindig betuszkolhatunk egy nanoSIM-et a mellékelt tűvel balra, plusz megvan a programozható eSIM. Az új töltőkábel amúgy sodort kivitelt kapott, a doboz más kiegészítőt a SIM-piszkán túl viszont nem. A sztereó hangszóró természetesen maradt, akárcsak a 48 + 12 + 12 megapixeles kameraadat hátul, persze nagyobb fókusztávolságú zoomkamerával, amit csak a Pro Max kapott meg.

Az iPhone 15 Pro Max az iPhone 15 mellett
Az iPhone 15 Pro Max az iPhone 15 mellett [+]

A titánkeret a marketing alfája és ómegája, és ez védi a lencséket is, ám először pontosítsunk: grade 5 titánötvözetről van szó némi alumíniummal és vanádiummal keverve, ami valóban könnyű és erős, viszont mindössze 1 milliméter vastag réteget jelent az iPhone oldalán, diffúziós eljárással jóval puhább alumíniummal összedolgozva, amely a vázszerkezet egészéért felel. A két anyag eltérő tulajdonságai miatt pedig a két új Pro kevésbé bírja a gyűrődést, mint a régiek: a videókon általában a hátlapi üveg adja meg magát először, de a kiemelkedően karcálló Ceramic Shield kijelző védő sem tolerálja a nagy ütéseket.


Szerencsére csak árnyékok és nem töréscsíkok a tesztmobil hátulján [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés iPhone 15 Pro Max iPhone 14 Pro Max Samsung Galaxy S23 Ultra Xiaomi 13 Ultra Huawei P60 Pro Honor Magic5 Pro
Képátló 6,7 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,73 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,81 hüvelyk
Felbontás 1290 x 2796 1290 x 2796 1440 x 3088 1440 x 3200 1220 x 2700 1312 x 2848
Technológia Super Retina XDR OLED (LTPO) Super Retina XDR OLED (LTPO) HDR10+ Dynamic AMOLED 2X 12 bit HDR10+ / Dolby Vision LTPO AMOLED HDR10+ LTPO OLED HDR10+ LTPO OLED
Képfrissítés adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz
100% fehér fényerő 834 nit 517 nit 708 nit 493 nit 617 nit 763 nit
Pontszerű fehér fényerő 2256 nit 2257 nit 1768 nit 1392 nit 970 nit 1283 nit
Fehér fényerő (minimum) 1,9 nit 1,9 nit 0,8 nit 2 nit 1,9 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6697 K + kézi 6676 K + TrueTone 7323 K + kézi 7144 K + kézi 6648 K + kézi 6899 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Rengeteg a törékeny androidos telefon persze, ám pont elvesztett valamit az Apple, amiben eddig jobb volt, bár a konklúzió ugyanaz: ne dobáljuk, ne üljünk rá, ne nyomjuk éles tárgynak, és nem lesz baj. Egy picit amúgy a titánbalhé is túl van fújva: szó nincs az iPhone 6 Plus hajlításbalhéjáról, a mindennapokban nem fog a remekül egyberakott ház szétesni, és talán most is tud korrigálni a szerkezeten az Apple. A 6 méter mélyre vizsgáztatott IP68-védelem éppúgy piacvezető, mint a remek MagSafe vezetékmentes töltők és tartozékok családja a közelgő Qi2 szabvány támogatásával, és jobb képernyő sincs nagyon a 6,7”-es, 1290 x 2796 pixeles LTPO Super Retina XDR OLED panelnél HDR10 és Dolby Vision támogatással, 1-120 Hz-es képfrissítéssel, kitűnő érintésérzékeléssel, remek kalibrációval és mindig aktív kijelzővel.

Az iPhone 15 Pro Max és a Galaxy S22+ maximális fényereje melegben, napfény alatt
Az iPhone 15 Pro Max és a Galaxy S22+ maximális fényereje melegben, napfény alatt [+]

Elkeskenyedett kávák, kirobbanó és környezethez igazodó színek, tökéletes feketék, remek automata fényerő és kitűnő maximumok odakint: a 30 fokos melegben ugyan az S22+ mellett az 15 Pro Max is eléggé felmelegedett böngészés közben és közel forró lett többpercnyi 4K 60 fps videót rögzítve, ám csak a Samsung szabályozta láthatatlanul sötétre a fényerőt felülírhatatlanul, az Apple remekül látható maradt és nem melegedett tovább. Mondjuk az S23 család kapásból hűvösebben fut mindkettőnél, de még mindig jobban megvágja a fényerőt, mint az Apple. A lényeg: az iPhone kijelzője mindenkor és mindenhol remek, az érintési érzékenység hibátlan, a haptikus visszajelzések pedig precízek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés