Apple iPhone 14 Pro Max - sziget fesztivál

A dinamikus szigettől hangos a start, de a hardver és a kamera oktat.

Dinamikus újracsomagolás, mindig aktív örömök

iPhone – ha ezzel az egy szóval indítom és zárom tesztet, akkor is rengeteg gazdára talál belőle, és nem kell almás rajongónak lenni, hogy aki használt gépjármű árából vásárol telefont, valamelyik Apple modell mellett kössön ki. Csak használni kell egy kicsit, és a felhőtlen működés, a multimédiás össztűz és az ökoszisztémán belüli összhang elég szerotonint felszabadít, hogy aki egyszer beházasodik Cupertinóba, valami hajlítható csodacucc kell, hogy beadja a válókeresetet.


[+]

iPhone – az újracsomagolás művészete a marketingosztályon eladott kis változásokkal, és kapaszkodj meg: a 128 GB Pro Max, amely hozzánk az iStyle-tól jött tesztre, idén 630 ezer forintba kerül. Miért ne kerekítsünk fel akkor már egymillióra az 1 TB-os modell mellé tokot, fóliát és töltőt vásárolva? A foghíjas csomagolás ugyanis csak kábelt, SIM tűt és papírnyomtatványt rejt. Környezettudatosság? Aligha: ha a tartozékokat külön gyártják, csomagolják és fuvarozzák a világ minden részére, annak sokkal nagyobb a környezetterhelése, de legalább a gyártónak pluszbevételt hoz.

A kapszulaszerű TrueDepth kamerarendszer közelről
A kapszulaszerű TrueDepth kamerarendszer közelről [+]

Tetszik vagy nem: az Apple bármiből aranyat csinál, és amíg Elon Musk szerint emberiség elleni bűntett olyan dizájnhibát optimalizálni, aminek nem kellene léteznie, fogták az almás mérnökök az otromba noccsot, lejjebb húzták, kapszulaformára faragták, és erre az esztétikaromboló izére több hónap fejtörő után fantázianevet aggattak. Ez lenne a Dynamic Island, vagyis mindenféle jelzés, pluszinfó és widget odaköltözése a kapszula köré, és ezt pár DMT-n ejtőzött arc olyan pofátlanul jól megcsinálta, hogy egy hét nem kellett a komplett lenyúlására.

Ez van, amikor a piacvezető diktál, mindenki más meg jegyzetel: megvan 2022 nagy menősége, és már megint kígyóznak a sorok az Apple boltok előtt. De tényleg rohadt jó a dolog, és szépen összefoglalja a fenti klip, hogyan ugranak mindenféle animációval a 12 megapixeles kamerával vértezett, 3D arcazonosításban jártas TrueDepth kamerarendszer mellé a szoftverelemek, ha hívás vagy értesítés érkezik, zenét hallgatunk, időzítőt futtatunk, navigálunk, esetleg fizetünk, vagy csak feloldjuk a képernyőzárat.

Két háttérben futó app is megjelenhet a dinamikus szigeten
Két háttérben futó app is megjelenhet a dinamikus szigeten [+]

Ha egy megnyitott appot lekicsinyítenénk, csak annyi a dolgunk, hogy alulról felpöccintünk, és a szigetre ugrik a keskeny kezelősáv animációkkal és mindenféle infóval, ha pedig hozzáérünk, ismét teljes képernyőre nyílik. Hosszan nyomva pedig egy nagyobb widget bújik elő számos kezelőgombbal vagy több szöveggel. Ezen mondjuk én annyit változtatnék, hogy a widgetet ugrasztanám elő egy érintéssel és lepöccintéssel kínálnám a teljes képernyős megnyitást, hogy tükörképe legyen a felpöccintős lekicsinyítésnek.

Ilyen egy widget a dinamikus szigeten
Ilyen egy widget a dinamikus szigeten [+]

A dinamikus sziget mindenesetre ennyit tud, ám olyan pattogós, szemrevaló átmenetek kísérik, hogy az értesítések, jelzések és a gyári appok mellett máris tucatnyi másik alkalmazás jegyet váltott a bulira, és az iOS fejlesztői támogatását ismerve az év végéig ezerszámra lesznek alkalmazások kapszulára igazított funkcióval. Egyelőre a sziget egykezes módra váltva nem ugrik le (és a TrueDepth kamerarendszer nyilván nem is fog), de iOS 16.1-gyel elvileg igazodni fog ehhez, ami kapóra jön a Pro Max gigaméretében, mert az új sáv túl messze van.

Állandó megjelenítés halovány kijelzővel, lejátszóval és az időzítővel
Állandó megjelenítés halovány kijelzővel, lejátszóval és az időzítővel [+]

Az Always-on Display is belépett a képbe, és az Apple persze megmagyarázza, miért csak idén: a ProMotion kijelzővel és az 1 Hz-es képfrissítéssel, valamint az OLED és LTPO technológiákkal érett be a dolog annyira, hogy az állandó megjelenítés (iOS-en így hívják) minimálisan merítse csak az akkut. És akkor az Apple megcsinálta a dolgot értelmesen: a zárolt képernyő az, ami elhalványul és egész nap bekapcsolva marad, arra pedig megannyi, akár nap közben változó háttér, widget, élő tevékenység, lejátszókártya, értesítés és egyéb infó kiülhet.


[+]

Még a betűtípusokkal is lehet variálni, sőt: napszak és használat szerint több zárképernyőt összedobni, majd közöttük lapozni, és a widgetek a fejlesztők előtt is nyitva állnak, hogy minél kevesebbszer kelljen a mobilt infóbeszerzés okán feloldani. Vagy egyáltalán hozzáérni: elég csak rápillantani, és az időjárást, a részvényeket vagy a sporteredményeket leolvasni. A lejátszók és az értesítések kezeléséhez persze ujjmozdulatokra lesz szükség. Az Apple ügyesen megoldotta tehát a mindig aktív kijelzőt, az adatok a szokásos módon Face ID védelem mögé rejthetők és az iPhone ráérez, mikor nem hederítünk rá, és kikapcsolja. Zsebre vágva, lefordítva és éjszaka szintén nem fut, ezért sem terheli túl az akkumulátort. Egy bökkenő van csak: az állandó megjelenítés a két 14 Pro privilégiuma.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés