- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91151 üzenetére
Köszi.
Teljesen érthető!
A PWM és direkt ág kevert meg. PWM vezérlőre nem gondoltam, csak a kapcsolóüzemű tápra.Ha már ennyit rajzoltál, kérdeznék
a fetet mi vezérli? Gate hoz nem rajzoltál.
Köszönöm -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91141 üzenetére
Igen, azt írták, hogy mindig nyit. Hogy érted, hogy ki kell fordítani?? NPN tranyót rajzoltam
PWM es dolgot értem, mármint, hogy a negatív ágat szaggatja.
Viszont ledes tápnál nyilván csak ezt a PWM ágat lehet felhasználni nem? Így viszont nem tudom értelmezni, hogy a bázis ágat kössem a szabályzott ágra kötni.
Készítettem egy másik rajzot: (tudom, ez még mindig nem az amire te gondoltál) -
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
tordaitibi #91130 üzenetére
Szinuszos. [link]
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91095 üzenetére
-
Erwinke
aktív tag
válasz
tordaitibi #91115 üzenetére
Nekunk villanyszereloknek szerintem semilyen vezetekben nem szabad bizni.
Volt, h egy olyan hazban hegesztettem kabel vagaskor amiben meg ora sem volt fenn.
V mikor az FTPn atkuldik a 230at.
Pedig en csak 4eve vagyok villanyszerelo. Es vannak elmenyeim.
Nyilvan en is igyekszem szepen es biztonsagosan dolgozni. De itthon sokmindent megengedek magamnak. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #91050 üzenetére
igen, ez már ilyen fullipari megoldás
örülök neki hogy meg tudtad oldani
-
válasz
-
Shokkolo
addikt
válasz
Nagyon köszönöm
-
Shokkolo
addikt
válasz
tordaitibi #91088 üzenetére
A tapellatas kicsit túl van méretezve, pont azért, hogy ne legyenek kiterhelve.
2 kör van, a nagyobb kb 180W a kisebbik kb 130W maximális fényerőn.
Mind2 táp 400W.Nekem az is jó lenne a fix fordulat, mert. 2 venti fix 900 RPM es csak annyit szeretnék, hogy ha kapcsol a led, induljon a venti.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91077 üzenetére
Értem amit szeretnél mondani.
Nyilván nem teszteltem más izzóval, nem volt nálam. A 24V -os izzó nem világított!!! (Ezt írtam korábban is)
És igen, mikor nem világított a foglalatban multiméterrel 24V AC t mértem, (sokadik tesztnél mértem frekit is, akkor 150 Hz volt).
Nem gondoltam arra, hogy egy normál 24V izzó működhet AC ről és DC ről is.
Amit nem értek, tudok, hogy lehet 24V AC a kimeneten, ha "kattant" a relé és az izzó nem világít. (Erre írta leweegee, hogy kóbor fesz ami terhelés hiányában megjelenik)
De ígérem készítek képet, videót és elküldöm neked.
Multiméter automata méréshatár váltós, DC állásban semmi, AC állásban 24 V -ot mutatott!
Győr Moson Sopron (Vár)megye , szóval 50km nem fér bele, viszont még mindig adósod vagyok!(tudod a hőkapcsolókat küldted nekem).
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #91077 üzenetére
Gondolom kiégett.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #91075 üzenetére
Nyilván váltóhoz ac relét teszek, de itt az izzó miatt keveredtem meg. A 150 Hz es fesznél az izzó nem világított.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #91037 üzenetére
Ha nem csal a szemem ez egy EPIA-ML8000 itx alaplap, szerintem van ilyenem, van pár Neoware meg VXL Itona kliensem, ha jól emlékszem az egyikben pont ilyen csücsül, azzal a fura ssd-vel.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #91037 üzenetére
szívet melengető VIA procis gépeket látni aktív használatban
nekem is van két ilyesfajta gépem. -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #91007 üzenetére
Hmm, érdekes volt olvasni. Köszönjük!
Viszont nem arról van még itt szó, hogy a bekapcsolás pillanatában túlfeszültség keletkezhet, ha éppen a hálózati feszültség amplitudójának időpillanatában történik?
Vagy talán egy hálózati tüske keletkezik ekkor? Nem emlékszem a részletekre, bár nem is vagyok szakember, szóval nekem elnézhető.
#91016ekkold
Kreatív. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91028 üzenetére
Ha nem savazod ossze a panelt es nem teped a labrol a kondit, akkor meg lehet tenni.
A tovabbi mechanikai rogziteshez nyugodtan hasznalhatsz takonypisztolyt.
-
mezis
félisten
válasz
+1,
de én a Samsung okosTV-met is áramtalanítom, amióta észrevettem hogy készenléti módban néhány óránként megjelenik az 5V az USB-jén.
"Környezettanulmányt" végezne olyankor? -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #91010 üzenetére
Nem perelésről volt szó, nem olyan szintű felelősségről. A kolléga csak annyit írt, újra ideidézem: "Úgy tudom a visszakapcsolással szokott gond lenni, nem az áramtalanítással."
Perelni az ELMŰ-t?!?Itt kifejezetten ő akarja lebaszni a biztosítékot, szándékosan.
Úgy érzem, hogy már megint egy tök értelmetlen irányba megy el a szakmai beszélgetés. Senki sem állította az ellenkezőjét annak, amit Te írtál. (Igaz, rá se kérdezett senki...)
-
Pötyi
őstag
válasz
Ezt senki nem vitatta.
"...bármi miatt áramtalanítani kellett, majd a bekapcsoláskor nem indult.
Ha nem lett volna áramtalanítva, még 1 évet tuti elment volna." Node akkor a tévés esetben ki a hibás? Aki bekapcsolja, vagy aki előzetesen kikapcsolta, hogy be kelljen kapcsolni? Ééérted! -
Barret001
addikt
válasz
Nálam is szinte minden le van kapcsolva,csak a modem megy 0-24. 1 év alatt sokat lehet spórolni,élettartamban is
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #90988 üzenetére
Kipróbálva nem lett,mert nincs odacsípve a kábel. Gondolom 1 kép erejéig volt egyben.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #90986 üzenetére
"Egyszerűbbet nem tudok."
fogd meg a söröm...
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #90972 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #90964 üzenetére
Hatványozott összefüggés van, mert ha nő a feszültség, az áram is nő, így jött ki a 27,5 kW.
-
eshe
tag
válasz
tordaitibi #90950 üzenetére
Meglepődnél hogy már 300 wattal miket lehet csinálni
.Az idő meg nem számít csak az élet fontos
.A mai inverterekben van akkufigyelő és eleve csak akkor kapcsolod be ha használod és sütésnél járó motorral.
A kamionok lízingesek és garanciálisak és nem nézik jó szemmel ha valaki barkácsol.Gondolj bele 80-100 amperek-ről beszélünk és csúnya látvány egy égő kamion,főleg ha utána neked kell kifizetni a látványosság árát. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #90947 üzenetére
"egyen, ne egyen"?
ilyenért másokat bannolnak az univerzumból
Ezek között nincs megfelelő? [link]
-
janakbacsi
őstag
válasz
tordaitibi #90902 üzenetére
Köszönöm. Nem te vagy az véletlenül, akinek vagy öt évvel ezelőtt megbuheráltam a telefonját a munkahelyemen? Akkor még Pécelen dolgoztam.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #90902 üzenetére
Én kb 1000 forrasztás körül lehetek,gyorsan,pici pöttyel.Semmi gond vele. Azok lázadoznak,akik pénzért hegesztenek,megvett gépekkel. Eleve pozitív oldalon lehetetlen a túlmelegítés,a másik oldalon meg nincs semmi tönkre tehető.
-
atyca
senior tag
válasz
tordaitibi #90885 üzenetére
Mint amőbának az atomfizika
Kérlek tekintsetek úgy rám, hogy tudásom ezen a téren a nullához konvergál.
Tudnátok valakit ajánlani BP.-en? -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #90813 üzenetére
Szia.
Nem találtam erről adatlapot, csak Kínai dumával
Mit jelent a sense? -
khron78
őstag
válasz
tordaitibi #90842 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #90806 üzenetére
ok, akkor elindulok egy másik vonalon, keresek egy kellően kicsi telefon töltőt, széttördelem és megpróbálom ennek a tápnak a helyére beilleszteni. Azokon gondolom van valami IC alapú áramerősség szabályzó.
leweegee: ezt még megpróbálom akkor, köszi
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #90770 üzenetére
Egy évig jártam 5 cellás akkuval,simán indított.-2V alapból
-
petyus_
senior tag
válasz
tordaitibi #90714 üzenetére
Igazából csak ráböktem valamelyikre amelyik jónak tűnt, de kösz a tippet, akkor azok közül választok.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90649 üzenetére
Mondjuk nagyobb feszültségre kötött elkoval szokás párhuzamban egy-két kisütő ellenállást betenni.
Bár én akkor is rámérek a multival, fosok a kettőhúsztól mint a tűztől.
Egyszer sikerült úgy kihúzni a konnektorból valami tápot, hogy azonnal hozzá is értem valahogy a villához, kicsit megbaszrázott.
Gyorsabb voltam mint 5RC -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #90642 üzenetére
A dióda a mélykisütés ellen véd ugye (0,7 V alá nem tud menni, mert a dióda lezár)?
Kondenzátor kisütésére mit használjak? Ott teljesen ki kell sütni. Van itthon kerámia ellenállásom. Azt csak simán ráakasztom és kész? Mekkora értékű ellenállást használjak, ha univerzális "kisütőt" szeretnék? -
válasz
tordaitibi #90642 üzenetére
Ezt tudtam kitalálni, meg én abban a hitben voltam, hogy 0-ra kell meríteni, mert az jó lesz. A lítium akksikról sok mindent tudok, a Ni-MH-ről csak annyit tudtam, hogy memória effektus, meg hogy nem árt neki a mélykisütés.
Akkor átalakítom ezt a cuccot, hogy ne nyírjam ki vele még jobban az amúgy is szar akksikat.egy valamikori magnó kivezérlésmérővel
Az pontosan mit is jelez ki? Áramot vagy feszültséget? Mit jelent a zöld? -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #90617 üzenetére
"Ne multival méricskélj, annak 10Mohm a bemenete, egy rommá rohadt biztosíték kontakton keresztül is azt mutatja hogy ott a 12V."
+1
Nekem egy táskarádió 230V-ján volt egy "megnyúlt" biztosíték. Azóta mérem a biztosítékok ellenállását....
-
ratkaics
senior tag
válasz
tordaitibi #90617 üzenetére
Köszi a tanácsokat, próbálkozok tovább.
Neked is köszi Dr.Szikikát! -
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #90619 üzenetére
Közben találtam egy majdnem ilyen paneles megoldást, csak más a távirányítója, az tanítható a mikrokapcsolójával, tudja a videó szerint az általam keresett funkciót is, de még keresgélek. Ahogy látom, van rengeteg faék paneles megoldás, de azok fix on/off kapcsolósak gondolom.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #90566 üzenetére
En lehet a helyedben kiprobalnek egy cypress psoc 059 kitet es annak a programozhato analog/digitalis egysegeivel megepitenek egy szkennelo komparatort. A 1.8V-5V-ig mukodokepes.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90554 üzenetére
Ha a tápod 3.1V, akkor hogyan tudsz 3.3 vagy 4 volton billenni?
Vagy lehet félreértek valamit. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #90529 üzenetére
Köszönöm! ...de
Nincs esetleg egy IC+külső poti megoldás?
Vagy inkább uController PWM-et nézzek? Mondjuk sok cuccom most ahhoz sincs -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90501 üzenetére
TLV431 nem jo erre?
Bar hogy nezem eleg draga, legalabbis hestore-ban, egy LED-hez kepest. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #90486 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #90488 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #90486 üzenetére
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #90447 üzenetére
+mindenki. Köszi a fejtágítást, én eddig szentül meg voltam győződve, hogy úgy működik minden tápegység mint az enyém, de ezek szerint nem. Én ha 30 voltra állítom és 30 mA-re akkor is ráköthetem egy ledre, mert nem nyirja ki.
-
bim
veterán
válasz
tordaitibi #90392 üzenetére
Köszi! Veszek akkor. Egyébként ez segíti abban a gépet hogy indulásnál ne verje le a kisebb biztosítékot? 2000W.-os nagyflex.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90402 üzenetére
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #90320 üzenetére
Ha csak nem a netboard-os virtuális sörözésekre gondolsz, akkor nem hiszem. Én ezt a hiccenést nálunk dolgozó Vas megyei szakiktól nyúltam csak ők hiccenik-nek mondták.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #90320 üzenetére
épp agyaltam, h hogyan nem hallottam még ezt, ha ketten is mondják, akkor tuti ez a jelenség neve...
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #90287 üzenetére
Mindkettőnél minimum 3V-ot ír az adatlap, úgyhogy szerintem 2,9-ről
még működniük illik.
Az LM358-nak amúgy van alacsony feszültségű variánsa is, az LM358LV:[link] -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #90271 üzenetére
ez saját magamnak lesz, nem csinálnék ilyet másnak. Én tudom, hogy meg tudom javítani ha elromolna. Csak ez már egy olyan dolog ami meghaladja a relé logikák szintjét.
A válaszom arra irányúlt, hogy a Dr úr szerint gyerekkori őrület reléket használni.
Se a gréder sem a toronydaru nem épületelektronikaItt most klímákról, thermosztátokról, ventillátorokról stb dolgokról beszélünk. Szétszedtem pár klímát mostanában, még amelyik szuper modern és mindenféle applikáció meg minden vacak van hozzá az is a végén egy relét vagy mágnesszelepet kapcsol, az összes ilyen cucc ugyanarra a logikára épül
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #90261 üzenetére
én pont az ellenkező vagyok, soha nem tanultam elektronikát, az analóg áramkörök pár alkatrész felett nekem már fekete mágia
Ellenben ilyen strukturált egyszerű programozásban magabiztosan mozgok, mindenki ahhoz nyúl amit szeret
Megfogadom a tanácsaidat a táppal kapcsolatban. A többi meg majd elválik. Köszönöm -
válasz
tordaitibi #90261 üzenetére
Van aki szerint ez egy otthoni kisigényű amatőröknek szánt fejlesztőkörnyezet és nem bízna rá nagy dolgokat
Az Arduino IDE az összes előre gyártott library-val valóban az amatőröket célozza meg, de az AVR/STM/ESP stb mikrokontrollerek a tankoktól a bankautomatákig mindenütt megtalálhatóak, és ilyen szempontból majdnem mindegy, hogy egy AVR-t Arduino IDE/Atmel studio/MPLAB alól programozod.
De az hóttbiztos hogy ahova elég 4 darab ellenállás, oda akkor se tennék Arduinot ha fegyverrel kényszerítenének, pláne ipari környezetbe ahol 4 db ellenállás megbízhatósága a valószínűségszámítás szerint is 55266384x jobb mint bármilyen digitális megoldásé.
Ebben tök igazad van.
De mi a helyzet akkor, amikor egy feladatot meg lehet oldani 3-4 különálló IC-vel (plusz diszkrét alkatrészek) vagy 1db mikrokontrollerrel, minden nélkül? Melyikben van kisebb hibalehetőség? 🤔
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #90251 üzenetére
A relék nem tőlem vannak. Ez épület elektronika, egy szekrényben din sínen vannak amiket valami logika alapján meghúz egy thermosztát. Nem láttam pontosan ezt hogy csinálja de az én szempontomból mindegy. Ha eléri a páratartalmat a 3 közül egyet behúz és ott lesz egy zárt áramköröm ami alapján nekem csak feszültséget kell adnom a légkezelő gépnek. Nem szándékoztam mást csak pár ellenállást meg valami logikai mosfetet meg az RC taghoz kondenzátort használni, szóval részemről nincs mozgó alkatrész. A din sínes relék cseréje meg viszonylag egyszerű egy szekrényben (de ez nem az én gondom most)
Azért akarok mikrokontrollernél maradni, mert lehet olyan kívánság, hogy csak percenként figyeljük a relék állapotát, vagy adjunk hozzá még 1-2 fokozatot. Esetleg nem lineáris a légkezelő gép motorja és nincs nagy eltérés a 33 és 66% között akkor állítani kell rajta röptében. Szóval ezek az én gondolatmeneteim.
Az eredeti kérdés arra vonatkozott van-e valakinek hosszan működő arduinoval tapasztalata
Moat volt pont egy új GreatScott videó a dc tápok zajosságáról, gondolom egy jó táp sokat ad az élettartamához ezeknek -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #90249 üzenetére
Azt egy thermosztát adja ki, meg van oldva. Nekem száraz kontaktot húz egy relé. A feladat csak ez a 0-10v úgy, hogy 10 évig ne kelljen hozzányúlni
-
ttomas2005
csendes tag
válasz
tordaitibi #90158 üzenetére
Köszönöm az ötletet Tibi! Megpróbáltuk egy 5W-os izzóval és simán elhitte az elektronika, hogy minden okay, úgy látszik csak a terhelés meglétét figyelte!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #90147 üzenetére
koszi de mivel a cucc mar gyakorlatilag szinte keszen is van (ahogy irtam van relém meg diofa) igy csak az volt az erdekes, hogy kell e/erdemes e, ivhuzassal foglalkozni. most elso korben akkor marad a rele, remelem orok darab lesz, es akkor nem kell fetezni.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90149 üzenetére
Fogalmam sincs mivel hogyan lenne a 12/24 VDC-bol 330V DC, ez is egy problemam.
Talaltam DC-DC boost kapcsolasokat, de nyilvan nem kW-os teljesitmenyre.
Ezert valoszinuleg a kisebb feszultsegu szurt AC kimenet -> onnan trafo lenne nalam a megfejtes.SPWM generalasra lehet megsem az Atmega vonalon folytatnam, vannak erre ASIC-ok, mint az EG8010, ez konfiguralhato es kiadja negy laban egy teljes hidhoz szukseges negy jelet.
Onnan 2db IR2110/IR2113, es kb meg is van, alin ez kompletten keszen megveheto FAN kontrollal, visszacsatolassal, kutyafulevel.
A 2db IR chip tobbe van itthon, mint ez. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #90105 üzenetére
Szerintem félreértetted, bocsánat, ha pongyolán fogalmaztam.
Az, hogy az hcpl7800 ic kimenetén lesz +/-2.5V, az max az erősítőt zavarja.
Nem az erősítő bemenetét szeretném megvédeni, hanem a C64 SID audio kimenetét.A lényeg, hogy a SID kimenete szereti a minél magasabb impedanciát és a "semmi" egyéb rákerülő feszültséget.
Ezért gondoltam, hogy ez az opt-amp lenne a megoldás. Tehát mégegyszer, a C64 SID ic kimenetét kellene megvédeni. Rövidzártól, visszirányú feszültségtől, ilyesmi. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #90103 üzenetére
Az egyik dolog amire használnám, az a Commodore 64 SID chip védelme lenne.
Alapvetően a földhurok elkerülésére jó megoldás az 1:1 transzformátor.
Viszont ez a chip nagyon könnyen degradálódik, ha kívülről érkezik valami feszültség rá. Például vacakabb audio cucc későbbi bekapcsolásából, etc. Fórumokon elég sok fajta elhalálozásról olvasni.
Némelyik "csak" annyira degradálódik, hogy az egyik csatorna halkabb lesz vagy torzabb, de ugye az sem használható igazából már így tovább.
A lényeg, hogy a transzformátor ez ellen nem tud védeni, ezért gondoltam opt-amp megoldásra.
Fórumon volt aki ajánlotta a HCPL-7800-at.
Ha mondjuk csak C64 SID chip védelmére használnám, akkor oda jó lehet szerinted a hcpl7800?
Milyen egyéb alkatrészek kellenének még hozzá? -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90099 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #90071 üzenetére
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #90067 üzenetére
Nyomógomb kell neked! (Előző linknél bent maradt a nyomókapcsoló is)
-
bagarol
tag
válasz
tordaitibi #90067 üzenetére
Gondolom, ilyesmit keresel [link]
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #90059 üzenetére
Wemos és két ssr relé...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
-
mezis
félisten
válasz
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #90052 üzenetére
Természetesen ezek problémák, esete válogatja, mikor vállalható, mikor nem.
De a töltőáram nem gond. Ahogy utaltam rá, csak párhuzamosan kell kötni egy diódát és egy ellenállást. Ezen keresztül csatlakozik a külső telep az eredeti belső pufferre, megfelelő irányban.
Mivel a külső puffer feltöltésére van idő, az mehet lassan és kíméletesen, egy ellenálláson keresztül. Visszirányban pedig a diódán keresztül folyik az áram, így azonnal rátáplál a belső pufferre.
-
bagarol
tag
válasz
tordaitibi #90049 üzenetére
Szerintem a kondi jóval drágább lenne.
Tölteni meg egy ellenállás. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #90043 üzenetére
De miből van a 12 V, egy 230 V-os tápegységből? Mert annak primer (DC 325 V) pufferét is lehet növelni, bontott tápokból származó kondikkal és ott aránylag kisebb kapacitás elegendő az áthidalási idő növelésére.
Plusz konditelepet úgy érdemes bekötni az eredeti pufferre, hogy ellenálláson keresztül lassan töltődik fel (áramkorlát), míg visszafelé egy diódán keresztül adja le a töltést. -
And
veterán
válasz
Itt linkeltem egy ilyen projektet: [link]. Ez egyébként elégé pazarló ebben a formában, hisz a kapac-telepben rengeteg energia marad vissza, ha nem sütjük ki teljesen. Erre a feladatra léteznek megfelelő integrált vezérlők, amelyek képesek kihasználni a kapacokban tárolt energia nagy részét. Ja, és ez dedikáltan nagy áramot leadni képes szuperkapac típus, nem az a régi goldcap-sorozat, ami csak gombelem helyettesítésére való (mert ezekhez képest óriási belső ellenállással rendelkezik).
-
bagarol
tag
válasz
3 liion diódával leválasztva?
-
válasz
Hát kettőnk közül csak egyvalaki tudja ezt kiszámolni, és az pont nem én vagyok
-
mikk2000
őstag
válasz
tordaitibi #90017 üzenetére
Kicsit félreértelmezted amit írtam, de így freud írtál két kilométert, és kiadtad magadból ami benned volt.
Sokszor az egyszerűbb dolgok sokkal könnyebben kezelhetők, viszont tény hogy az emberek "ha má pénzt adok ki" akkor lesik a wifi okos chatpg stb. szavakat és gondolják akkor inkább az éri meg...
-
válasz
Teljesen egyetértek.
-
ViZion
félisten
válasz
Jogos a meglátás, de... Wifis mosogatógép. Asszonynak megemlítettem, h ilyen is van, Ő meglátta a lényeget: főzés közben tésztás kézzel a telefonomon válasszak programot? Ünnepek előtt, a tiszta poharak öblítésére váltunk csak kímélőre, amúgy 50°C van beállítva rajta 10 éve, kész.
Nincs okosbojlerem, wifi relével okosítottam, mert nincs "éccakai" áramunk.
Csak elrettentésül egy lista a sokból: [link]Ááá, a lényeg: tavaly új klíma, wifis Midea. Mondom nem kell wifis. De mind az. OK. Wifis smart app: semmivel nem integrálható, minden frissítésnél "elfelejti" a klímát, jelszót, mindent. App lassú, de legalább kevesebb funkció van, mint a távirányítón. Csilingelést (klíma gombnyomásra csilingel, de ha megtalálom, kitépem belőle) auto bekapcsolja a klíma, kikapcsolni csak a távirányítón lehet. Pro: szép az app, ha van türelmed megvárni, h betöltsön. Plussz, van éjjszakai hűtés/fűtés görbe, szvsz senki nem használja, de ez a távirányítón nincs. Kaptak olyan értékelést play áruházban, csak pislogtak...
-
aujjobba
addikt
válasz
Mint a BT-os appos fogkefém.
Mutatja statisztikázza mikor meddig milyen üzemmódban mostam a fogam.
Ki lett próbálva az app, rá lett mondva hogy jé, majd törölve.Valahogy nélküle is tudom, hogy minden este két percig mosok fogat ugyanazon a programon.
Egyébként maga az MCU szerintem hasznos, a műterhelés következő változatát digitális szabályozással, kijelzővel, rotary encoder-rel fogom megoldani, a beépített A/D konverter is jó dolog áram/feszültség mérésre.
Túlzásba nem érdemes vinni, értelmetlen dolgokra használni, ez igaz. -
válasz
tordaitibi #90012 üzenetére
Van az a mondás, hogy ha kalapács van a kezedben, hajlamos vagy mindent szögnek nézni.
Aki az analóg elektronika felől közelít egy kérdést, mert azt érti, abba tanult bele, akkor minden kérdésre abban látja a választ. Ha valaki a programozás oldalról közelít, akkor pedig algoritmusokban látja a megoldást.
Én gyerekkoromtól fogva mindkettő iránt érdeklődöm, de mégis, az agyam jobban rááll a programozásra, és például hiába tudom, hogy az 555 IC tökéletes időzítésre, mégis egy uC-rel us pontossággal be lehet állítani egy időzítést, ami nem fog elmászni később mondjuk egy kiszáradó kondi miatt, nem vagy ráutalva az alkatrészek tűrésére, és az időzítést gombnyomásra lehet változtatni, nem kell minden alkatrészt újraszámolni stb.
Ráadásul elég egyszer megtanulni egy programnyelvet, utána végtelen felhasználási módja van, míg egy 555 IC azért véges számú dologra használható, ráadásul egy uC több tucat IC-t tud helyettesíteni. -
mikk2000
őstag
válasz
tordaitibi #90012 üzenetére
Mert lehet az a kontrollert csomó más dolgot is megold mellette?
-
válasz
tordaitibi #90008 üzenetére
Itt az lenne ugye a lényeg, hogy sokkal rövidebb ideig mér, mint ami alatt le tudnád olvasni a multimétert (főleg ami automata méréshatáros), vagyis nem pocsékolja a mért elem kapacitását.
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #90008 üzenetére
Mi a gond a mikrokontrollerrel?
Ott a program, meg minden.
Feltöltöttem, ossze dugtam...
Már csak a 2db 1 ohm-os ellenállás hiányzik.
Azt kell kerítenem valahonnan.
Meg megtudni hogy az 1-es lábat miért kötötte pozitívra, mert az nincs a rajzon.
Megkérdeztem tőle, de nem válaszol. Most töröltem és újra megkérdeztem, hátha elkerülte a figyelmét, de nem reménykedem. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #90003 üzenetére
Marmint G-S kozott 2 volttal.
De itt felul van az NFET, es a Source utan van a terhelo ellenallas amin az "elemnyi" feszultsegnek le kellene esni.
Ergo a Gate-re (2V + elemfeszultsege) voltot kell kuldeni, ami mar lehet necces.
Ezt a fetet emlegeti (3055L), az adatlap kozel 2.5V Vgs-t mutat 750mA drain aramhoz.Jo, ertem, mukodik ez talan ugy-ahogy, de nem az igazi.
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #89997 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
Sajnos nem tudom megkérdezni tőle, mert több mint 7 éves videó, és nem figyeli a hozzászólásokat.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #89994 üzenetére
Köszönöm a türelmedet.
Most végeztem a gyors tesztekkel.
A 45W VGA-t használva induláskor csak 3.6V, amit fixen tart akármit csinálok.
A GTX 1070-et beledugva induláskor megint 3.648V, majd ha leterhelem max-ra = 180W terhelés, akkor beesik 3.6V-ra.
A UEFI 3.648-at pirosan jelzi, míg a 3.6V-ot már nem, gondolom 10%-ra van beállítva a végső figyelmeztetés.De tény hogy eddig még multiméterrel nem ellenőriztem le hogy hitelesek-e a mérési adatok, vagy csak gagyi az alaplap érzékelése és szórakozik velem.
Mindenesetre feltűnt hogy a bios elem már lemerült, azt amint szereztem újat cserélem is.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #89986 üzenetére
Végül is van itt egy "felesleges" gtx 1070 kártyám, mert most vettem másik VGA-t, azt írod hogy tegyek vele próba kört, hogy azt is belerakom a serverbe és ráküldök benchmarkot, mert a 12V ág leterhelésével a 3.3V ág is helyre fog állni?
Na ezt ki tudom tényleg próbálni, köszi.Amúgy erről/ilyenről van szó, még keresem a rajzokat róla, de nem találok erről a konkrét típusról:
[link] -
hódmaci
senior tag
válasz
tordaitibi #89907 üzenetére
Köszönöm.
-
hódmaci
senior tag
válasz
tordaitibi #89904 üzenetére
-
MuFFo
tag
válasz
tordaitibi #89890 üzenetére
Köszönöm. Szóval szívás...
-
HUNited
őstag
válasz
tordaitibi #89829 üzenetére
Tehát magyarán merítsem le nullára, majd kettesével töltsem fel 2 amperrel? (ennyit tud max két csatornán a töltőm, 2x2A, ha 3-at töltök már csak 3x1A)
Vagy még többel kellene töltenem? -
HUNited
őstag
válasz
tordaitibi #89816 üzenetére
Annyira egy idősek, hogy egy dobozból valók, ilyen 4+2 csomagos kiszereléseket vettem. A nagyobb baj, hogy nem régiek. Úgy kb. másfél évesek lehetnek, és ha 20x voltak töltve, akkor sokat mondok (váltva egy másik azonos csomaggal használom). A leírás szerint ez az akku 1500 ciklust el kellene hogy viseljen, azért ezt választottam, és nem egy nagyobb kapacitásút (van 2700 mAh-s akkum is). Szóval valami kinyírja őket, és nem gondolom hogy a 200 ezres TENS, ami nem is túlzottan terheli őket. Valószínűleg az elképzelésem hibás arról, hogy a GP egy jó márka. Lehet az volt valaha, de ez is kínai OEM lett ahogy elnézem, az EMOS forgalmazza (erre most jöttem rá mert kerestem datasheetet hozzá). Tisztára mint a szebb időket megélt Orion, Philips és társai.
-
HUNited
őstag
válasz
tordaitibi #89810 üzenetére
Valóban nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz megállapítani 6 akkuból melyik a hibás
-
HUNited
őstag
válasz
tordaitibi #89799 üzenetére
Akkor hogy?
-
válasz
tordaitibi #89800 üzenetére
Köszönöm!
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #89801 üzenetére
Az MCP602 is.
Single-supply CMOS
Input range includes groundIn addition, the common mode input voltage range goes 0.3V below ground, making these amplifiers ideal for single-supply operation.
-
válasz
tordaitibi #89792 üzenetére
Ez a kapcsolás mit csinál?
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #89792 üzenetére
Ha majd lesz kis időd tudnád kérlek mégis részletezni miért nem jó az MCP602?
FET-es az is.
Az OPA-t és a TL431-et is AMS1117 3.3V táplálja.
A 431 felső osztója 470 Ohm.
A 3.3V és a 2.5V a 431-ről stabilak, ezt néztem. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #89785 üzenetére
Egy kisebb aktív terhelést, DC-DC konverterekkel kísérletezek, annak segítene a hatékonyságát mérni.
Vagyis CC szerűség igen.Egyszerűsítettem ennyire próbaképp, az OPA a két bemenetet szinkronban tartja látszólag jól működik.
De a potiról bemegy a pozitív bemenetre 1.5V amit nem értek teljesen, mert a feszültség osztó szabály szerint max
3.4V * 100k/1100k = 309mV lehetne ott.Az OPA magas bemeneti impedanciája kavar itt be?
Ha a pozitív input és az 1M alja között mérek ellenállást közel 2M Ohm-ot látok.
De ha nem csatlakoztatom a pozitív bemenetre csak a kabel vége és 1M között mérek, akkor max 100k-t attól függően hol áll a poti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Cyberpunk 2077
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Építő/felújító topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hamarosan találkozhat az USA és az Intel vezetője
- További aktív témák...
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Ryzen 7 5800XT: Gyorsabb, Erősebb, Tiéd lehet még ma! Rèszletre is!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Eladó Lenovo ThinkCentre M910q i7 16GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest