- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen okostelefont vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kernel #42505 üzenetére
De akkor végülis amire használni kívánom, arra alkalmas a fent említett kapcsolás, ugye? 4-8Omh között használható, csak sikerül belelőni. Egyébként a 15W/15W@8Ohm mennyire tekinthető valósnak?
Az autómban elől komponens szett van, az is így épül fel, bár ahhoz rendes keresztváltó van, (megnéztem anno, ellenállások, kondenzátorok és egy nagy tekercs is van benne), viszont azoknál, ahol csak egy kondi látja el a hangváltó szerepét, ott akkor hogy számolható az eredő? Kérdezem azt úgy, hogy annyit tudok, hogy egy hangszóró nem állandó ellenállású.
-
válasz
Kernel #42503 üzenetére
Bocsi, telefonról írtam, rövidre akartam fogni. Szóval ez egy régi nagy Samsung projektoros TV-ben volt (egy 42"os példányban). Ugye ott volt hely a hangkeltőknek. Két év után javítani kellett (a színek elcsúsztak, egy nagydarab IC-t kellett cserélni), harmadik év végén, mikor lejárt a gari, megint javítani kellett, ugyanaz a hiba, ez 28k volt. Következő évben ugyanez. Ötödik évben meguntuk, apám kidobta, én szétkaptam. Bánom, hogy a hangszóró Dobozát nem fűrészeltem ki. Pozdorja volt, a komplett TV alja, itt volt az elektronika és a három projektoroptika is. Lényeg, ami lényeg, most, hogy lett saját TV-m, gondoltam felhasználom ezeket a jóféle hangszórókat. Az LCD TVk esetében a vékonyság divat lett, oda már nem fér el normális hangszóró. Jelenleg a PCm Logitech Z323 szettjéről szól, csak felébredt bennem a barkácskedv.
A TVm csak fejhallgató (erre van kötve a Z323) és optikai kimenettel rendelkezik hang terén. Így arra gondoltam egy olcsó végfok elég lesz, nem akarom szétszedni a szobát, ez a kapcsolás elvileg csatornánként 15W teljesítményt tud, alacsony torzítás mellett, így ideálisnak tűnt. Elég sokan dicsérték is, és kellően olcsó egy home made projekthez.
-
-
válasz
Kernel #42499 üzenetére
Tehát akkor a nagyobb zöld kondis? Bocsi, ehhez tényleg hülye vagyok. 1 pár Samsung hangszórót akarok meghajtani vele, egy 10 centis mélyközép, és egy magas. 30 és 20W, 8Ohm, de párhuzamosan (csatornánként így 4Ohm lesz). Projektoros TVben volt, most a saját TVm mellé akarom, nagyon jó hangjuk van.
-
válasz
Kernel #42495 üzenetére
DC tápot fog kapni, az van itthon fölösben (DC12V/1.5A). De nem ezt a dugós megoldást. (Ez a fajta van nekem is, de kikopott az aljzat, ha megmozdul benne, vége, külső HDD-t táplált).
Tehát akkor gyakorlatilag mindegy melyiket veszem? Mégis mi a különbség a csatoló kondenzátorok között?
-
-
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42458 üzenetére
Szevasz
Igen, azt tudom, hogy a zener dióda nem tökéletes, 0-1 működésű, van átmeneti tartománya, de azért megfelelő kapcsolásban, megfelelő diódát alkalmazva biztosan lehet kisebbre szorítani ezt.
Régebben egy kapcsolásomban, ahol nagyon határozott "döntésre" volt szükség, LM339-es komparátort használtam, az ehhez hasonló áramkörökkel az igazi a dolog, most viszont az a célom, hogy minél egyszerűbb, olcsóbb megoldást válasszak.
A cél, nem az 1 század voltos pontosság, amire képes pl. az LM339-es is, hanem hogy 2-3 tizeden belül jelezzen, kb. tudjam, hogy pl. egy akku töltés közben mikor érte el kb. a töltött feszültség szintet.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #42455 üzenetére
A 6V-nál kisebb Zener diódák letörési görbéje sajnos nagyon "lágy". Tehát kisebb feszültségen is folyik már áram rajtuk fordított polarizálásnál. Ez a dinamikus ellenállásuk (dVz/dIz) értékében is tükröződik. Oka fizikai, ezek tényleg a Zener effektus alapján működnek, míg a nagyobbak letörésen (breakdown) alapulnak. Ehhez még hozzáadódhat a Vz értékének szórása is. A megoldás tényleg a 12V-os dióda használata.
-
daninet
veterán
-
atesss
addikt
válasz
Kernel #42413 üzenetére
Ebay nem játszik, pár napon belül kellene.
Ráadásul az sem mindegy, adnak-e ÁFÁ-s számlát.Azon a multin nincsen szakadásjelző. Ahogy láttam a DT830 létezik "-BUZ" utótaggal párszáz ft-al drágábban, azon már van.
Hát én sok értelmét nem látom a külön elemteszternek.
darvinya
Az UNI-T-n nincs szakadásjelző.
A Maxwell viszont nem tűnik rossznak. A kép és a szöveg viszont nem passzol teljesen, utánanézek. -
artiny
őstag
válasz
Kernel #42418 üzenetére
köszönöm a válaszokat !
még egy utolso kerdes: toltetem a telefonomhoz kapott ilyen fali toltovel,hogy az usb ebbe szurnam bele ? nem pedig PC rol toltenem igy az elemeket
INPUT:100-240V 200mA 50-60Hz
OUTPUT: 5V---1A >>ez van irva a telefonos toltore -
artiny
őstag
válasz
Kernel #42415 üzenetére
a tolto ilyen: ebay
csak en 1,30 dolcsiert vettem. Toltetni tolt,mert egy elozo GD2500 normalisabb elemet kb toltottem vele 10 orát azota is megy az egerem vele... csak mindvegig pirossan toltott. Olvastam youtuben hogy valakinek 19H is toltott mire zoldre kapcsolt a led a tolton. Addig nem hagytam tolteni,mert feltem hogy felrobban az elem. Ezek robbanak vagy csak inkabb pukkannak és kiég?
Amugy ez a 3800 elem annyira konnyu hogy szinte semmi sem lehet belul. -
dewil666
őstag
válasz
Kernel #42370 üzenetére
Még pár utolsó kérdés
Van egy két utas hangfalam amibe egy piezo magas sugárzó van, amit kondi választ le.Tudom hogy a kondi nem jó megoldás, helyette le lehet váltani egy 47Ω 5w ellenállással? magas sugárzó 200/100W-os.A korábban említett 3 utas hangfalpárban is piezo magas van 150/75W. Akkor ahhoz nem kell mást kötnöm? Elég a hangváltó?
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42301 üzenetére
Szevasz
Kipróbáltam egy 0,5A-es, 20V-os külső schottkyval, de semmi.
Annyi változott, hogy az egyébként vagy egy tizeddel alacsonyabb fesz, a bemenővel szinte teljesen azonos lett, gondolom, ez a schottky többet engedett át, mint amin az IC-ben megy át az áram.
Gondolom, a FET eresztett át, ha a belső schottky kiment, de az is lehet, hogy a FET ment ki, és a mégis a belső schottky engedett át.Mindenképpen csak új ICt kell bevetni.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #42314 üzenetére
"A JFET feladata, hogy áramgenerátorként működve,..."
Igen. Ebben a konfigurációban a JFET a példánynak megfelelő IDSS paraméter szerinti áramot "szolgáltatja". Egyébként nem látom előnyét egy mezei ellenálláshoz képest.
...szerintem is előbb a pozitív tápnak kellene beállnia.
Egyszerre állnak azok be, hacsak nem számoljuk az elektronok vánszorgása által okozott késést.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42293 üzenetére
Igen, ez is igaz, viszont én arra gondoltam, hogy azért gyorsabban töltsön fel neki az akku, mondjuk 0,5C-vel menjen a töltés, így a gyárilag 1,5Ah-ás akku olyan 800mA körül kezdene, úgy állítanám be az ízzóval.
Már csak az a kérdés, hogy milyen ízzót kellene használnom ?Használhatok 12V-osat, az viszont lehet, hogy túl keveset korlátoz, ha viszont mondjuk egy 6V-osat használok, akkor sokkal jobban felízzik, ami jobb áram korlátozást, szabályozást tesz lehetővé.
Ha viszont esetleg zárlatos, vagy nagyon kimerült cellát rak rá, akkor a 6V-os ízzó tönkre is mehet, mert átfolyhat rajta a közel 14V töltőfeszültség.
Még számolgatok és mérek ezügyben, hogy mi lehet a jobb.Voszont még azon gondolokom, hogy valami nagyon egyszerű LEDes jelzőt is tennék bele, hogy tudja az illető, mikor van kb. feltöltve az akku.
Megfelelő zener diódával érdemes egy LEDet összekötni, vagy esetleg egy adag sorbakapcsolt kisáramú egyenirányító diódával (pl. 1N914, 1N 4148), vagy egy ellenállás osztóra kötni a LEDet, ami pont akkor éri el az alkalmazott LED nyitófeszültségét, mikor az akku eléri a csúcsfeszültséget ?
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42292 üzenetére
Igen, valóban a dióda fúj ki jó eséllyel előszőr, anélkül meg már valóban nem működik, de átenged áramot továbbra is.
Olyan 600mA-ről csorgott le az IC-n átfolyó áram olyan 250mA-ig, és kétszer is lemértem, mert nem értettem, hogy miért mutat a műszer csak 0,5-öt, mire rájöttem, hogy ez nem feszültség, hanem áramerő 10A-es méréshatárban.Igaz, egy LM317-es tápról ment a meghajtás, ami ugyan 1,5A felett valahol korlátozni kezd, így nem a teljes zselés akku áram ment rá, de minden bizonnyal már ez is bőven elég volt neki a tönkremenetelhez.
Köszi, hogy rávilágítottál.
Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #42273 üzenetére
Gyakorlatban inkább arra kell vigyázni, hogy a szigetelés nélkül a kollektoron ott a 12 V, nehogy hozzáérjen valamihez. (A paszta nem szigetelés, ezt csak azért írom, mert volt már, aki azt hitte.)
Ezt jó tudni.
Ezzel már meg is van a hiba, mert BD241 felfogatása egyben kollektor is, és ha házhoz van kötve a hűttő borda, akkor ott rövidzár van. -
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #42237 üzenetére
ha feltételeznénk, hogy a fémkarosszéria ezt lehetővé tenné.
Akkor szerinted a mostani telefonok nem működnek autóban?
A mostani Xperia P alumínium burkolatos és működik a G.szenzor.
Viszont igazad van, hogy accelerometerrel könnyebb lenne, mert nem kell külön program gyorsulás méréséhez.
-
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Kernel #42226 üzenetére
2 db ~0,25 Wattos és egy darab ~2,5 Wattos venti (mindegyik 12 Voltos) van rajta. Mértem bázison feszültséget, 12-7.1 Volt között változott a potméter állásától függően. Ezek a tranzisztorok mennyire ismert, gyakori típusok? Előfordulnak minden elektronikai üzletben, vagy nagy eséllyel rendelni kell belőlük?
Ha a kollektor és az emitter kivezetését rövidre zárom, akkor maxon pörögnek a ventik. A kiforrasztott tranzisztort lemérve a multiméteren (tranzisztor mérési funkció) konstans 0 volt az erősítési tényező. -
Mercutio_
félisten
válasz
Kernel #42201 üzenetére
Kösz a linket, főleg ezt
Igen, de se szkópom, se más műszerem, se gyakorlati tapasztalatom (rég volt, amikor ilyesmit tanultunk), annál meg többre tartom a cuccomat, hogy neki álljak ányolni, ezért érdeklődtem megbízható szaki után a környéken.
Forrás több alaplap optikai spdif kimenete is volt, hacsak nem barmoltam el valamit a W7-ben, és nem volt mindegyik hibás, akkor az erősítő a hunyó.
DVD/BD-forrásom mint nem PC-s egység nincs, így nem tudom kipróbálni "hiteles" cuccal.
Esetleg még a kábelre gyanakszom, de abból sincs másik -
törölt tag
válasz
Kernel #42182 üzenetére
A 12V elméletileg kihagyható szerintem, mert távkapcsolóval átváltva fogad composite jelet. Viszont RGB-re nem tudok váltani, oda kell a fesz. A 16. lábra vinném az 1-3V DC-t, de csak 12V kimenetem van. Egyszerű ellenállással megoldható a 3V vagy komolyabb megoldás kell majd hozzá? Gondolom nem folyna rajta nagy áram.
az RGB jelek mellé igényli a kompozitjelet is, ugyanis a H és V szinkronjeleket RGB állásban is abból választja le a TV
Akkor az RGB csatlakozón lévő szinkron jelet ne is használjam, hanem composite-ot vigyem át helyette?
Jelenleg van készítve egy kábelem csak az RGB-Sync-GND-t használva, azaz csak az RGB csatlakozóra legyártva. Ezzel sajnos annyira sötét a kép a TV-n, hogy csak néhol látszik rajta, hogy egyáltalán kap jelet. Ez egy régi számítógép (TVC) és csak a fehér karakterek látszódnak ilyen módon valamennyire.
-
-
beldeczki
aktív tag
válasz
Kernel #42140 üzenetére
Az nem dekóderkártya, hanem a rádióvevő és demodulátor, szerintem. Ott van rajta az integrált antenna is. Mindebből következően, ha azt kiveszed, a rádióvételi képesség megszűnik.
Így gondoltam én is, ezért gondoltam, hogy azt kiforrasztom és akkor a rádiós vétel megszűnik.
A 8 lábú EEPROM elvileg a memóriája, tárolja a távirányító kódokat (6-ot tud) + a kapuszárnyak kezdő- és végpontját is ez tárolja el (mivel optikai úton felméri a "távolságot", a fogaskerék forgását).
Ha a külön vásárolt ugrókódos vevővel csak a Close/Start és Open kapcsolókat akarod átkötni és vezérelni, az úgy tűnik, megoldható. Vagy csak a panelon látható Start bemenetet.
Igazából mást nem is tud a panel, szóval csak a Close/Start funkció lesz rákötve, a Start bemenetre (jelenleg ugye egy kábel lóg ki, azt összeérinti ember, akkor indul nyitás/csukás). A külön vevőegység pedig ezt a bemenetet zárja.
Ugye a távirányító tanítás úgy van, hogy megnyomod a CODE LERN gombot, akkor világít LED, és ha távirányítón megnyomsz egy gombot, akkor a LED kialszik, ezzel jelezve, hogy megtanulta a kódot. De ugrókódos távirányítónál nem ezt csinálta, szóval nem tanulta meg "elvileg". Fixkódos adónál már így működött. Egyszer nyomkodtam az ugrókódos adó gombjait és elindult a kapu, ezért gondoltam, hogy a beépített vevőt kiiktatom, hogy ne kavarjon be később.
Amúgy az ugrókódos adóknál is, csak a 4 csatornással működött, azon belül is, csak az alsó két gombbal. Felső kettő nem csinál semmit, + a két csatornás adónál se működött egyik gomb se. Kihívtam egy erre szakosodott szakembert is, ő is azt mondta, hogy a két Nice adóm tuti nem fog vele működni, de valami véletlen folytán még is működik.
Lehet a hétvégén szétszedem az egész rendszert (a képek még összeszerelés előtt készültek), és kiszedem a kis panelt belőle. Amúgy a hatótávja meglepően jó, 20-30m visz külön antenna nélkül.
EEPROM
Alatta
Szerk.: RESET gomb csak újraindítja a panelt, adatokat nem töröl magából, ha DIP kapcsolókat állítod akkor kell nyomva tartani.
Túloldalt is van egy IC, sajnos a felirat nem látszik rajta.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #42113 üzenetére
Bekötöttem a vezetéket. A tűt nem kötöttem sehova. VISZONT! Rámértem egy ugyan ilyen működő töltőre ami még egyben van és a tű és a külső hüvely között 16,5V- mértem. A hüvelyek között 19,5V-ot.
Tuti hogy nem kell nekem az a középső tű?Megbontottam a megtört vezeték csatlakozóját és abban is ott volt az ellenállás középen, amit említettél. Gondolom amiatt van csak 16,5V a tűn... Kérdés, hogy kell e ez a működéshez. Még nem mertem bedugni a gépbe, inkább kérdezek.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #42109 üzenetére
Leírom másképp
Van két töltőm. Mindkettővel használtam régebben a gépet. Az egyik 3 pines a másik aminek most cserélném a dugóját 2 pines. A vezeték amit rendeltem hozzá viszont 3 pines.
Mivel mindkét fajta töltővel használtam, tudtam, hogy nem rendeltem rossz vezetéket, csak nem tudtam hogy a ezt a két vezetéket hogyan kössem össze.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42096 üzenetére
Valóban, a korrekt kapcsolásban kellene legyen egy lehízó ellenállás is a bázison, amennyiben nincs minden esetben valamelyik tápfeszre kapcsolva a bázis, viszont amit beépítettem ott csak az egyik mászott el, de az is stabilan.
A másik viszont úgy sem, hogy betettem a tranyót.Ebben a kötésben a tranyó jelentősebb áramot csorgatna a C-E átmeneten, ami módosíthatja az ellenállások által beállított értéket ?
Üdv.
-
kjani18
őstag
válasz
Kernel #42086 üzenetére
Nekem mindig működött, nem kellett visszaküldenem, mindegyik típusból van is itthon, de még hibással nem találkoztam. (más cikkel igen).Elvileg, ha fordítva dugja össze, az sem teszi tönkre.
Az open case-el ér a legtöbbet, mert az eladó(nem mindegyik, ezért kértem a linket) ujraküldést, vagy visszautalást javasol, eltekintenek a visszaküldéstől. -
darvinya
titán
válasz
Kernel #42055 üzenetére
Én csak tesztelés kérdőjeleztem, nem a konkrét eszköz hibát.
Amit visszavittem előtte azért belenéztem.
És volt benne 3 kondi 14 lábas IC és egy melegő trafó.
Búgott zúgott(de csak nagyobb hangerőn), és erre mondtam, hogy ezt a konstrukciót bizony nem tesztelték előre.
Majd a vásárló teszteli. -
darvinya
titán
válasz
Kernel #42048 üzenetére
Azért én vitatkozok a kínai csodák tesztelve vannak előre, inkább utólag.
De mivel olcsó senkit nem érdekel és vesz egy újabbat.Vettem már aktív hangfalat ami alapból búgott.
De nem csak 1, hanem az összes.
Onnét tudom, hogy az üzletben lévő összeset kipróbáltuk és mind sz…r volt. -
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42035 üzenetére
Az olcsó kínai trafókat úgy méretezik, hogy minél kevesebb drótot kelljen felhasználniuk benne, vagyis csökkentett menetszámú, "túlhajtott" primert készítenek, amihez elegendő csökkentett menetszámú szekunder is !
Ennek persze az eredménye a kisebb primer ellenállás és a nagyobb melegedés !Az tény, hogy nagyobb az esélye az ilyen trafóknak a leégésre, akár túlterheléstől, akár primeri túláramtól.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42030 üzenetére
Köszi az infót !
Valszeg a túlmelegedés lehetett a probléma, ugyanis be van zárva az egész egy dobnbozba, a hűtőlemez (még csak nem is borda) is benn vann a dobozban, kifele csak a fém hátpanel van, ami kihoz valami hőt. Ráadásul a dobozban van a jó kínai hálózati trafó is, ami üresjáratban is igen meleg, ez már megalapozza a hőmérsékléetet a dobozban.
Így kiszerelve üzemeltetve nem kezdett el búgni, nem állt le, de iszonyatosan forró az IC hűtőlemeze.Elvileg az IC alapjáratban valami 150mA-t kellene csak felvegyen, attól nem kellene ilyen forró legyen szerintem, mégis az !
Megoldásként az is eszembe jutott, hogy átépítem az elektronikát és valami méás IC-vel oldom meg a 2.1-es végfokot.
Üdv.
-
-
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #42004 üzenetére
Node nem kéne ebbe egy töltő ellenállás is, ?
Mert ha a kondit direktbe a tápra kötjük, akkor az a másodperc tört része alatt feltöltődik, akárhány mikrós is, nem lesz benne késleltetés !Vagy addig van kikapcsolt állapotban a FET, míg pozitív potenciálon van a kapu (G) elektródja (így rendben lenne) ?
Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #41977 üzenetére
Hmm, valami még tuti nincs rendben a földelések környékén. Ha leszerelem a problémás panel hűtőbordáját a fém házról, akkor megszűnik a gerjedés. Ha egy darab dróttal összekötöm a házzal, akkor meg gerjed amíg le nem veszem.
A borda festett, nem raktam csillámot a borda és a tranyók közé csak hővezető pasztát, csavar furat sem fém belül, de nem is mértem átvezetést a tranyó lábak és a fém részek között. Legalább is egyenáramon nem.Kernel: igen, meg is fogom csinálni amint megtaláltam a csillámokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #41977 üzenetére
Igazad van, tényleg nagy frekin gerjed az egyik panel. Az az érdekes, hogy mielőtt beépítettem, mindkét panelt beállítottam és megnéztem spektrum analizátorral hogy mi a helyzet, ott mindkettő jó volt. Pontosan az a gerjedés van most is, ami akkor volt, mikor még nem volt beállítva a kimeneti offszet értéke.
Vagyis szerintem ki kell szednem a panelt a helyéről, és újra beállítani úgy, hogy a társa a helyén marad. Azt mondjuk nem tudom, hogy mi mászhatott el, masszív sok fordulatos potik vannak bent. -
Dr. Romano
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #41950 üzenetére
Igen, akkor ezeket jól gondoltam.
Az milyen torzításnak a jele, ha a szinusz (csak a pozitív félperiódusban) jobb oldalán a csúcsot követő lejtős részen zsizsit mutat a szkóp? (értsd vastag a vonal, digitális szkóp) Ezt akkor láttam, mikor nagy amplitúdójú bemenő jelet adtam be, és az alapáram növelése hatására el lehetett tüntetni, de ott már jócskán emelni kellett, több száz mA-t. Vissza is vettem rögtön, most próbálkozom megkeresni a lehető legkisebb nyugalmi áramot, aztán nézem előjön-e megint ez a dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #41946 üzenetére
Thx. Ha már nyugalmi áram meg keresztezési torzítás, lenne kérdésem azzal kapcsolatban.
Most már működő állapotban van az Ágoston könyves erősítőm (151-es oldal), de kicsit bizonytalan vagyok az alapáram beállítása dologgal. Azt írják, hogy 100mA-nél a keresztezési torzításnak már meg kell szűnnie. Ezzel nincs is gondom, de ha melegen 100-110mA körül stabil alapáramot állítok be, akkor a bekapcsoláskor hidegen ez 30-40mA-ról kb. másfél perc után áll be. Ezt így jól csinálom? Az alapáram beállító tranyó a hűtőbordára van rögzítve.
Kicsit tanácstalan vagyok, rendes tranzisztoros erősítőből ez a első nekem.
-
válasz
Kernel #41938 üzenetére
Akkor ez ennyi volt. Nem méricskélem, megy a leadóba. Azért köszönöm a segítséget. Tegnapelőtt még bizakodtam, mert elég szépen tartotta is a feszt, talán ha 3 tizedet esett egy éjszaka alatt, de ezek szerint valami most "elszakadt" benne, vagy lehet pont most lett cellazárlatos.
A módszer ettől függetlenül persze nagyon jó, ahogy mondtam már 3 akksit sikerült indítóképessé tennem, lehet írok egy bejegyzést róla, úgyis képekkel/adatokkal dokumentáltam a töltésüket.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #41909 üzenetére
Tehát akkor jól tippeltem, kell vagy legalább 1 perc, hogy feltöltődjön, ha csak 100mA-rel töltöm !
Akkor 20mA-es fogyasztás mellett vagy 370 másodperc, mire kimerül a kondi.
Mondjuk ennek csak egy részét lehet kihasználni, mert nem 0V-ig működik a táp, csak 0.7V-ig.
De talán akkor is van még vagy 300 másodperc, míg üzemel a kapcsolás.A nagyobb szivárgó áram alatt azt érted, hogy hamarabb merül ki magától, az önkisülése által, nem tárolja hosszan a töltést ?
Az nekem nem baj, hogy órákon át nem tárolja, elég ha percekig, esetleg párszor 10 percig képes erre.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #41909 üzenetére
Kiegészíteném még azzal, hogy visszahajló túláramvédelem esetén is csak a töltés elején jelentkezne ez a hatás, mert amint megemelkedik a kondi feszültsége, az áram is beáll az alap határértékre. Vagyis ezáltal kíméletes töltésindítás valósítható meg, előbb kisebb árammal, majd nagyobbal.
Plusz, még mielőtt valaki félreértené, az előzményben Lompos által betett görbe az ellenállásos töltésre vonatkozik, amikor exponenciálisan csökken az áram. Emiatt a számított T=RC időállandó alatt a kondi csak a feszültség 63 %-át éri el.
Míg én az áramgenerátoros, vagyis állandó áramú esetet írtam le.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #41901 üzenetére
Szevasz
Igen, ez jó kérdés, mert ha leszabályozza magát, akkor várhatom hogy az a hatalmas kapacitású kondi feltöltsön !
Azért ekkora kapacitásnál már szerintem nem egy pillanatra megy át áramgenerátoros módba, hanem minimum több másodpercig, de inkább akár félperc-percig, mire eléri a max. feszültséget.
Nem tudom a számítást, hogyan lehet kiszámolni, hogy egy 3,3F-os kondi folyamatos 100mA-es árammal töltve mennyi idő alatt töltődik fel.
Csak kísérletes úton tudom megállapítani.Üdv.
-
-
válasz
Kernel #41885 üzenetére
Na felnyitottam a drágát. A lemezeket mindenhol ellepi a folyadék (wow, és mégis van benne, ahhoz képest a szintjelző vonalak között semmit sem látni...), viszont a szintjelző pöckök egy kivételével mindenhol (tehát 5-nél) kilógnak a folyadékból. Töltsem fel addig ioncserélt vízzel, hogy ellepje azokat is?
-
-
válasz
Kernel #41883 üzenetére
Ez jogos felvetés.
De mégegyszer mondom, ebben nincs folyadék, legalábbis a min-max szintek alatt, fölött, és egyáltalán az egész akksiban nem mozog semmi. Kukkantsak bele felülről, és lepje el a cellákat, az a lényeg itt is?
Dehát ha nincs benne folyadék, akkor mi lepje el?Amúgy tényleg nagy a fogalomzavar. Előbb ez a zselés, nem zselés, csak felitatott, ami savas, de a zselés nem is savas, aztán mégis...na szóval ez az egyik, aztán most ez a gondozásmentesség, amit mégis gondozni kell, hát nagy a káosz.
-
válasz
Kernel #41881 üzenetére
Igen, ezen is vannak dugók, nincs rajtuk zárófólia, és szerintem nem is volt, szóval ez valami hibrid lehet.
És az oldalán pedig ott van a min-max jelzés, de akárhogy mozgatom, nem látok benne semmit. Nem lehet, hogy spórolás okán a régi házakba rakták bele az újabb technológiát?
-
-
válasz
Kernel #41864 üzenetére
Áh, ez még csak nem is langyos, én is csodálkoztam, hogy ettől megpúposodott volna?! Amikor elkezdtem a töltést, akkor 2mA folyt a körben, aztán ahogy egyre kisebb az akksi belső ellenállása, ez gondolom úgy növekszik (nem mértem folyamatosan), de még ha az nulla is, akkor sem mehet 0,5A fölé, mert az izzó bekorlátozza.
Okés, visszateszem rá, aztán meglátjuk, tudja-e folytatni az IMAX. Estére lehet rajta hagyom, aztán reggel megnézem, mit mutat az IMAX.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Házimozi belépő szinten
- EAFC 25
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- E-roller topik
- Sorozatok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Óra topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged