- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- iPhone topik
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz Kernel #59874 üzenetére
köszi, megrendeltem, közben találtam, hátha valakit érdekel:
heatsink plaster egyesével nem szokott ilyen áron lenni
Conductive 0.2ML Glue ez meg azért, mert 0,86$Van állítólag valami filc is, amivel a sérült nyák vezetősáv javítható, valami ezüstös izé. Nem tudja valaki az izé nevét?
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Janos250
őstag
válasz Kernel #59860 üzenetére
Jó lenne tudni pontosabban, hogy ezek között mi a különbség :M328 GM328A M328LCD MK-328 MK-168 LCR-T4 LCR-T5 TS-M8N EZM328
http://www.ebay.com/itm/M328-GM328A-M328LCD-MK-328-MK-168-LCR-T4-LCR-T5-TS-M8N-EZM328-Transistor-Tester-/222455562659?var=&hash=item33cb6281a3:m:mhKcOzz_R1UjHDTl0jE-zOgAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
válasz Kernel #59887 üzenetére
Jo... rendeltem is egyet gyorsan. Kosz, hogy szoltal!
De egy jo tranyi vizsgalo kitet ajanlhatnatok.
A legjobb az lenne, ha atlatszo tok lenne hozza!
Gyerekkel osszeraknank. Az nagyon franko lenne!(Mondjuk, kb. 2 hete rendeltem 4 robot kitet...)
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz Kernel #59891 üzenetére
Régóta szívfájdalmam az, hogy [link] 27 et sajnálnék kiadni egy voltcraftra, főleg, hogy kollégám valami akcióba vette 20 alatt. De ebbe lenne minden: kapacitas ,frekvencia, acdc lakatfogo, hőmérséklet, minden, amit lehet, hogy csak évente egyszer használnék, de akkor jó volna.
Említés szinten volt szó itt a richmeters anengről, ami talán egy márka, talán egy dzsunkába fröccsöntik.
Bíztató, különösen, a hasonló tudás melletti 37 illetve [25] dolláros ár.
Ahogy látom teljesen egyértelműen a fluke utánzása a cél, de nekem úgy tűnik, hogy nem csinálják rosszul.
Ugye a fennti voltcraft is dzsunka termék, méghozzá a UNI-T, de ez első ránézésre veri ár-érték arányba.
Persze beleásom magam a témába, de így elöljáróba van valakinek valami tapasztalata vele?"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #59887 üzenetére
Szia!
Én pont mostanság jártam úgy, hogy párszor kellett volna multiméter és nem volt. Ilyen általános felhasználásra, hogy beállítani a DC-DC buck kimenetét, vagy ellenőrizni, hogy az "okos" villanyóra kiadja-e a pulse-outot. Szóval párszor kellett volna, de nem volt. Akkor ezt érdemes venni? Mindegy melyiket? Ez alá árban nem szabad menni, mert azok rosszak?
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #59918 üzenetére
Igen, ez nekem is eszembe jutott, használható lenne, de azt meg azért vetettem el, mert elgondolásom szerint ha az 555 kimenetén féltáp van, és azzal vezérlem a teljes tápot kapcsoló tranyót, akkor ugyanúgy csak részlegesen fog kinyitni, és csak kisebb feszültség fog folyni a fogyasztón, mint amikor meg van cserélve a kettő és a tranyó a fogyasztó pozitív ágát kapcsolja, nem !??
Ha nem kellene a PWM kapcsolást kisebb feszültségről járatni, mint a vezérelt eszköz tápfeszültsége, akkor nem lenne gond.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #59966 üzenetére
Persze, tudom, hogy a segédfázis kondival együtt kötendő be, csak kiváncsiságból próbáltam nélküle, hogy megtudjam, egyáltalán melyik tekercsben nem vágja ki a biztosítékot, ezek alapján a főfázis tekercs biztosan zárlatos, a segédfázis lehet csak részben.
A segédfázis kondenzátor zárlatára lehet el sem indult a motor, így hűtés nélkül kapta a tekercs az áramot, ez indokolhatná, hogy miért van zárlatban a főfázis tekercs, ha viszont elindult, a segédfázis tekercs akkor is felhevülhetett, pont amiatt, amit Te is mondasz, az nem arra van tervezve, hogy megkapja a teljes hálózati áramot, legalább is tartósan.
Viszont érdekes, hogy mégsem az van totál zárlatban, hanem a főfázis!Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #59966 üzenetére
A multiméternek természetesen azonnal néztem a drótjait, nem akar e valamelyik.kiszakadni és érintkezik e a konnektorba, valszeg ennek is a forgókapcsoló erintkezése ment már szét, mint korábbi műszeremnek is.
Annyit forgattam, hogy felszántotta a nyák fóliáját.Üdv.
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60004 üzenetére
Ez így van, de ha az a kondenzátor menet közben egyre veszíti kapacitását, de sosincs a PWM leállítva, akkor üzem közben is képes leállást produkálni, még ha ritka is ez. A dióda hirtelen zárlata valószínűbb, viszont az utóbbi sok évben nem találkoztam olyan tápegységgel monitorban, ami zárlatos dióda esetén nem próbálna pár másodpercenként újraindulni, ennek jól hallható hangja van zárlatnál és mérhető feszültségváltozása a trafón, illetve a nem zárlatos ágon.
A másik dologhoz: Sem te, sem én nem vagyunk ott a hibás elektronika előtt, tehát távgyógyítani tudunk csak. Ha a kérdezőnek volna a kapcsolóüzem hibakeresésében jártassága, nyilván nem kérdezne. Így a konkrét hibaok felderítése kérdéses, nehezebb, a kérdező számára sem mindig egyszerű, vagy veszélytelen a mérés, viszont van pár általános képlet, amit rá lehet húzni erre a jelenségre.
A kondik kapcsán: Én kicserélek minden olyan alkatrészt, amiről tudom, hogy silány, ócska minőség és gyakori hibaforrás. Ha már javításon van az adott készülék, nem azon a pártíz-száz forinton fogok spórolni. Az említett segédtáp puffert szinte mindig. Egyszerűen azért, mennyi annyi baj van vele. Nem szeretem, ha ilyesmi miatt visszajön az elektronika, esetleg sokkal nagyobb bajjal, rólam állít ki szegénységi bizonyítványt, kimagyarázni is kínos, nekem sem jó érzés, hogy tudtam jól, ebből baj lehet.
Nem vagyok TV-szerelő, köszi a feltételezést. Tudom, hogy nem ismerjük egymást, de ennél azért több szakmaiságot villantok itt meg.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
törölt tag
válasz Kernel #59981 üzenetére
Koszonom a valaszt. Vettem 5db masik diodat, azzal jo lett. Termeszetesen uj alkatresz volt az elso is, de szamomra erthetetlen volt a mukodese, pedeg nem az elso ilyen akku-elem kivaltas volt, de kiderult, hogy hibas volt. Bar meg mindig nem ertem a viselkedeset.
Masik ugyanilyen diodaval most tokeletes.Mas:
Folyasztoszer ragacsot mivel lehetne szepen letisztitani? Azt irjak nem szukseges, de azert megis jobban szeretem, ha nem ragad. Alkohol nem oldja, aceton csak nagyon lassan.[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60008 üzenetére
"Ez nem erről szól, de utaltam is rá, amikor tökéletesen működő kondenzátorokról beszéltem, amiket felesleges cserélni. "
Ahhoz ki kell venni a kondenzátort és ESR mérővel, kapacitás mérővel vallatni, ami idő és pénz órabér-arányosan, gyakran több, mint amit az adott alkatrész ér (ha csak 1 percet foglalkozok a méréssel összesen, az is). És ez még nem fogja megmutatni, hogy belül száradásnak indult, vagy a bevezetőse rohad. Ahogy a Sus'con is szokott. Én is szeretek konkrét hibát találni, feltárni a biztos okot, ezért a vaktában kivett alkatrészre is szervizelések végén mindig rámérek, az ilyen primer elkókat pedig rögtön szét is szedem, hogy azzal is erősítsem, vagy épp ellenérveljem a csere megalapozottságát.
A többihez nem tudok mit fűzni."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
soldi3r
veterán
válasz Kernel #60018 üzenetére
Az egyik dioda kiveve is zarlatot mutat. 4db mar uton.
E30 (oo=[][]=oo)
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60019 üzenetére
Ne haragudj meg, de nem értjük egymást, és nincs kedvem ezen sokat legózni. Amit idecitáltál hozzászólásom, azért írtam, mert a sus'con egy igen ismert, igen gyenge minőségű gyártó. Ezen mi a péklapátot ragozzak? Ha elém kerül, cserélem. Nem azért, mert vaktában lövök, hanem pont azért, mert tudom jól, mi fán terem. Nehéz ezt elfogadnod? Úgy tűnik, igen. Alapvetően én sem vagyok híve az ok nélküli cserének, ami jó, azt nem akarom megjavítani. De ugyanakkor, a TMK fogalmát is ismerem és alkalmazom is, ebben úgy tűnt, egyetértünk, most meg megint felemlegeted..
Multiméterrel ESR-t hogyan mérsz? A kismértékű, de árulkodó meglódulását biztos nem. És ismét leírom, de minek, ha nem érted meg: Egy félig elrohadt bevezetőszálú kondin nem lesz az ESR és a kapacitás problémás, hanem hirtelen megy tönkre, erről szól az egyetlen blogom is, és ugyanez a jelenség fertőzi, fertőzte számos, más gyártó termékeit is, a legutóbbi éppen egy Licon 10.000 uF/63 V-os kondi volt (egy Celestion mélyládából), mérve tökéletes, belül félig elrohadva. Az például nem gyanús márka ilyen tekintetben, elsőre nem is akartam cserélni, de volt egy megérzésem a hibája kapcsán és bejött. Nyilván ez nem reprezentatív dolog, hanem véletlenszerű, de maga a jelenség megértése kapcsán írom csak. Ha neked vicces egy perc a mérésre, azzal meg végképp nem tudok mit kezdeni, de ismét jól esik, köszi.
A hiba kapcsán igazad lett, gratulálok. Hogy nem szolgálja a hiba megtalálását a tippem, így már igaz, de miért érzed szükségét annak, hogy ezt kifejezd?
Az utolsó mondatodat nem értem. Nem vagyunk sem üzletfelek, sem kollégák, sem felettesem nem vagy. Nem tudom, mit és milyen alapon vársz el tőlem. És nem is értem. Az, hogy a semmiről próbálunk egymás mellett elbeszélni, szerintem nem túl jó dolog."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60030 üzenetére
Nem, nem jár együtt, számos példát tudnék mutatni. Az meg, hogy te multiméterrel eldöntöd egy kondi jóságát, nekem vicc. És nem azért, mert én nem csináltam ugyanezt, jobb/más eszközöm nem lévén erre, hanem mert amikor lett, rájöttem, mennyire esetleges így.
Nem, nem mozog a lába, nem folyik alul, leírom harmadszorra: nem mutat külsőleges elváltozást.
Sajnálom, az írott szó tökéletlen közlésforma, és mivel nem ismerjük egymást, könnyen félrevisz. Ha megmagyarázod, elfogadom.
Konkrétan, mit nem gondoltál, miket adok elő? Komolyan kezdem magam úgy érezni, mint a szakma mumusa.[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60033 üzenetére
Nem tudok erre mit mondani, ha te tényként kezeled a saját tapasztalataidat, hát az a te dolgod, szerintem ez hiba. Továbbra sem akarod megérteni, miről beszélek (leírom ismét, nem az összes kondit dobom ki notórikusan, hanem ismert, hibás darabokat, mi olyan nehéz ebben, hogy ebből folytonosan általánosítasz és érvelsz ellene?), a kérdéseimre nem válaszolsz, csak minduntalan vitatkozol kényszeresen az én tapasztalatom és gyakorlatom ellen. Én elhiszem, hogy neked a Gelkás időkből eredő, az enyémnél biztos sokkal nagyobb rutinod van sok dologban, és nem akarom kényszeresen ráderőszakolni a saját tapasztalatomat, de ezzel együtt úgy tűnik, képtelen vagy elfogadni, hogy másnak más metszete van alkatrészek, hibák tekintetében. Hiába írom le, hogy a vélt, hibás sorozatú, bontott kondik (emlékszel? Írtam, hogy mindet szétszedem..) úgy 70 %-a valóban rohad belül, ez nekem éppen elég ahhoz, hogy helyesnek gondoljam ezt a gyakorlatot-elfogadod ezt az adatot? Dehogy fogadod, mondod ugyanúgy tovább, hogy ez elenyésző hiba, és 100-ból 10-et érinthet esetleg az élettartamán belül. Jó, legyen, tudod, mit, nem érdekel, én ezután is így fogok szervizelni, és ezután is ezt fogom tanácsolni, hagyd csak szó nélkül. Fejezzük ezt be. Nekem nincs rólad rossz véleményem, sem prekoncepcióim veled kapcsolatosan, egyszerűen csak nem értem, miért vagy ennyire fafejű más tapasztalatát illetően. Ez a szakma sem fekete és fehér, bármit írok, én is okkal írom és nem légből kapkodom össze, ezt próbáld megérteni és nem vaskalappal viccnek degradálni (ugye, hogy neked is szarul esik?).
-
soldi3r
veterán
válasz Kernel #60056 üzenetére
Koszonom. Lehet beruhazok en is egyre, bar eddig ez a kinai UNI-T eleg jol bevalt, mint marka, persze tudom, nem egy Fluke. Lehet sporolok meg egy kicsit es nezek egy 61-est vagy 109-est a mostani 50-es helyett.
Hasonlo merestechnikai kerdes.
Oscilloszkopot neznek. Vannak ezek a digitalis, USB-s verziok, mint pl a Hantek 6022BE, ezek mennyire hasznalhatoak? Ossze lehet hasonlitani oket pl egy Agilent 54622A-val?E30 (oo=[][]=oo)
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60079 üzenetére
Nagy vonalakban egyetértek azzal, amit írtál. Nekem a munka ilyen tekintetben speciális, viszonylag gyakran szükség van a harmadik számjegy pontosságára is és arra is, hogy megbízható legyen a műszer napi használatban (esés, ütődés, vízcseppek, hideg, meleg). A hibakeresésben, igen-nem döntésekhez és sokszor ennél pontosabb behatároláshoz természetesen bőven elegendő, amit tudnak ezek a fajták-így értem a hobbit.
Kapacitás: Nem akarom ezt eddig ragozni, de fotózzak le neked műszeren kijelzett értékeket, amin a kapacitás nem csökkent számottevően (bőven tűrésen belül van), de az ESR magas?
Kis tömegekhez, nekem ami praktikus lenne ilyen törpe műszerekhez a hordozhatóság miatt, az a mágneses, vagy öntapadó (mint az autós telefontartók) talp. Azt a nagyban is nagyon tudom értékelni, hogy akárhová oda tudom rakni, de még így is zavaró a mérete."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60084 üzenetére
Azt írtad, "minden esetben kimutatható". Tényleg nem azt írtad, hogy nem lehetnek kivételek. :-D Biztosan félreértek valamit, vagy belemagyarázok megint. Figyelj. Nem értünk egyet. Élj vele együtt, napokkal ezelőtt megegyeztünk, hogy ez a párbeszéd pont annyira felesleges, mint hódnak a fogpiszkáló, erre most megint nekiállsz felkavarni az iszapot és magyarázni a semmit. Tök jól elbeszélgettünk más témáról, muszáj ezt elrontani?
Amúgy szép az a H313-as, ilyen hófehér előlappal sosem láttam, kettő van itthon, ideális "látni" a jelet, HF-re pont elég. Mikor először belenéztem, nem hittem el, hogy ennyi alkatrészből is lehet szkópot gyártani.
Szerk. most nézem, ezen nem ott van a fényerő poti..és nem is H313. De közeli rokonnak tűnik.[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Kernel #60096 üzenetére
Csakhogy te nem véleményt ütköztetsz, hanem tényként kezelsz valamit, amiről másnak más tapasztalata merészel lenni, mint neked, ami persze szerinted csak hibás tapasztalat lehet, mert ellenkezik a tiéddel. Erre is van egy jó szó, amit tiszteletből nem kívánok itt rád bélyegezni, pedig megérdemelnéd. Én részemről belefáradtam, nem is érdekel, és ahogy Fero írja, ez másoknak sem okoz örömet, egyszerűen azért, mert ebből a sehova sem vezető párbeszédből nem tanul senki. Én részemről elnézést kérek a többiektől ezért. Az első válaszod után rád kellett volna hagyjam. Egyúttal megkérlek, hogy fejezd be te is.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #60107 üzenetére
köszönöm sajnos nincs bontottom, mindenképp ebay-ről rendelném. ez pl jó lenne? vagy inkább vegyek nagyobbat és max kevesebbet csavarok rajta? forrasztani jó ha egy jack hosszabítót kettévágok és középre beforrasztom? tudok úgy kísérletezni hogy ha nem elég rakok bele többet, avgy inkább rendeljek nagyobbat?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #60113 üzenetére
sajnos egsaltalan nem ertek a temahoz, fogalmam sincs hol es mekkorat kellene vennem. ebben tudnal segiteni? hangvezerlessel csak annyit tudok mondani hogy ugy nez ki sz egesz hogy gepbol audio out, hazimozi aux in, es ez a ket kabel bemegy egy y osztoba amibol egx harmadik bemegy a vezerlesbe 3,5os jack kabelkent. cssk ezzel az egy megoldassal lenne orvosolható a problema? mert hs maxra huzom a zenet meg akkor is halksbb az egesz rendszer, szoval ha az elobb leirt dolog mukodne is se lenne teljes a dolog. es ez a potmeter semmikepp nem tehrt kart se a hazimoziban se a vezerlesben ugye? nem tudok akkorat hibazni a beszerelesnel?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #60115 üzenetére
dehogy sértődöm, tisztában vagyok vele. csak azt hittem van erre egyszerűbb megoldás is. igen félek, hogy az esetemben pontosan erről lesz szó, hogy inkább rontok a helyzeten. a potméterrel megpróbálkozok, mondjuk olyan 50kΩ-el, ha szerinted az működhet. ennyi amit meg tudok tenni, köszönö mszépen neked a segítséged. Úgy hittem laikusként hogy les zerre valami szoftveres megoldás, vagy egy kis könnyen beépíthető kütyü, ami fel-le szabályozza a hangot.
én erre gondoltam:
single 3 pin B50k
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest