- Telekom mobilszolgáltatások
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic V2 - origami
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Van nagyáramú step up konverter (amelyiknek két hűtőborda van a két oldalán), de nem biztos, hogy az a jó megoldás. Veszteséget is okoz a konverzió, amellett bemenőoldalon kisebb feszültség, de többszörös áram tartozik hozzá.
(#57856) Ribi
Az csak a szokásos megtévesztés, töltőként hirdetik, de az csak egy 4S védelem.
Viszont csak egy töltésszabályzó kell hozzá, meg egy laptoptáp vagy hasonló és kész a töltő. Vagy lehet 3S modul is, ha elég annyi.
-
Ribi
nagyúr
Pedig vannak töltők amik pont ilyen esetekre vannak kitalálva.
Hirtelen rákeresve. -
Kernel
nagyúr
Ettől nem lesz érthetőbb, hogyan akarod meghajtani, de ha egyben, akkor ez névlegesen 122,4 W vagyis 12 V-on 10,2 A lenne a közös (pozitív) ágon.
Az RGB-ágon ez háromfelé oszlik, ennyit kell kapcsolni a tranzisztoroknak. Itt célszerű fölé kalkulálni, legalább 5A vagy több sem árt.
Egyszerűen elkezded bejelölni a kívánt tartományt, azután amelyik szimpatikus:
-
Kernel
nagyúr
Lehet NPN-tranzisztorral vagy FET-tel is:
TIP31 csak 3 A-t bír:
Itt FET-ek vannak:
De 10 A betáplálásához a szalaggal párhuzamos, vastagabb vezetékre van szükség, vagy lehetséges elosztott tápegységek használata is. Utóbbi esetben az egyik szalag végén megjelenő jel vezérli a következő szalag kapcsolótranzisztorait, ami egy külön tápegységből veszi az áramot.
Tehát annyi a lényege, hogy a szakasz végén már nincs további terhelés, hanem csak a vezérlőjelet biztosítja.
Vannak ilyen készen kapható egységek is, vagy meg is építhető:
-
fraba
aktív tag
Azt nem tudom, hogy neked RGB LED szalagod vagy csak sima hideg/melegfehér LED szalagod van (ha jól emlékszem nem írtad), de a fenti adat RGB-re vonatkozik! Kiindulási alapnak jó lehet.
Egy másik totyikban is szó volt LED szalagról, oda is írtam, de bemásolom ide a hozzászólásom releváns részét:"Amikor kontrollert választasz a LED szalaghoz, akkor annyit érdemes tudnod, hogy a - azt hiszem a gyári adat - 14,4 W/m-es (12V/1,2 A) fogyasztás a 5050-es, 60 LED/m-es szalagnál a valóságban csak 6 W/m (12V/~0,5A). Ennyit vesz fel a tápból a kontroller. Én magam mértem meg itthon. Ha a DMM hazudott, akkor én is neked...
Ui: A mérést természetesen fehér fénynél (amikor mind a 3 LED be van kapcsolva RGB) maximális fényerőn tettem meg." -
Kernel
nagyúr
Csak a honlapon feltüntetett adatokat néztem, arra nem gondoltam, hogy pont darlingtont pécéztél ki, amit én sem használnék erre a célra.
Közben mértem egyébként, 50 centis LED-szalag (60 x 3528) 130 mA-t vesz fel 12 V-ról.
Érdekesek egyébként ezek a szalagok, mindenhol úgy tüntetik fel, hogy 5m / 2A / 24W, de én jóval kevesebbet mértem, két tekercsnél is. Több hónap "öregítés" után ugyan nőtt egy kicsit, de még úgy sem közelíti meg a névleges értéket. (Monitorba lett beépítve háttérvilágításnak, így aránylag sokat megy.)
-
Lompos48
nagyúr
Kérdés, hogy megteszi-e? A BC517 adatlapját el kellene olvasnod. A max. disszipált teljesítménye 625mW. Mivel Darlington tranzisztor (2 tranzisztor kaszkód kapccsolásban), ezért nem lehet annyira "leültetni", mint a nem-Darlingtonokat. A VCEsat értéke max. 1V (100mA kollektoráramnál, nagyobbnál akár nőhet ez az érték). Ezekből számolva, a legnagyobb áram, amit határon vinni képes 625mA. Ezért a LEDek által igényelt áram értékéből kell kiindulni.
-
darvinya
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- SSD kibeszélő
- Suzuki topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Google Chrome
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Onkyo Integra A-8450 Amlifier
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 1000GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3075
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest