- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81739 üzenetére
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #81741 üzenetére
Áramkorlátos step up/down: link. Biztos van olcsóbban is, csak mintának raktam be.
-
válasz
tordaitibi #81741 üzenetére
Ja, így már más
Mondjuk ilyen mennyiségnél már lehet gondolkodni azon is, hogy legyártatod valakivel... Csak drágább
Valahol talán volt ebay-en olyan step-akármerre, amin volt áramlimit, de az ezer éve..."Van step-up/down modul készen ami 5-30V bemenőnél tarja a kimeneti 14 voltot de sajnos nincs nek CC módja,"
Milyen IC? Nem lehet annak megmondani, hogy kisebb áramkorlát használjon?(Azt' még engem néztek hülyének, amikor minél egyszerűbb DC motor forgásirányváltót / léptetőmocor vezérlést kerestem
pedig abból csak pár darabot kellene építeni
)
Szolgálati közlemény : az 1,8V-os flash illesztő kulturált (már ahhoz a drótkupachoz képest, ahogy kezdte) formát öltött.
-
válasz
tordaitibi #81739 üzenetére
Hát varrj mögé egy áramkorlát...
Nem tudom, van-e valami jobbféle kapcsolás, de csak megvalósítható, ha a kimeneti 14V-d adott. (Pl. ilyen szögegyszerű...)
"14V max. 300mA töltőáram de az akkor is ha épp nem jár a motor azaz nincs töltés."
Amúgy én inkább úgy módosítanám, hogy ha kell tölteni, akkor. De különben ezt kb. egyszerűbb Arduinoval, mint ha mindenre elkezdenél komparátort összerakni. -
válasz
tordaitibi #81725 üzenetére
Más?
Amennyire a BE2Works cuccait néztem, i2c és rengeteg gyártó használja ugyanazt az IC-t 10 éve akár. A para nem ez, hanem bele kell tudni nyúlni megfelelően
Van valami Raspberry alapú megoldás is, de az meredekebb, mint megvenni a BE2-t.
-
válasz
tordaitibi #81659 üzenetére
Úgy fújja rá legtöbb esetben. Lehet vannak spéci kialakítások, ahol szívja, a szendvics kialakítású hűtőknél meg is-is, mikor középen van a venti.
A fújás azért "hatékonyabb", mert járulékosan hűti a környező komponenseket is a bordából kiáramló levegő. Nyílván melegebb, de van légáram.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #81628 üzenetére
Nem értem, vesz egy 3 méteres bajszos keresztföldelőt, az udvaron leveri, normál körülmények között elég. Természetesen a Fi relé igen jó 5let. Azért érdemes olvasgatni Hámory Albert Villanyszerelés című könyvét, nagyon szépen leìrja, hogy egy 30 mA es fi mellett akár meg is halhatsz hiba esetén.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #81593 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #81503 üzenetére
Ha a méret nem gond,könnyű lesz átalakítani.ügyes kis csöppség
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #81498 üzenetére
-
törölt tag
válasz
-
Tamy
őstag
válasz
Amellett, hogy nem vagyok híve ezeknek a körömnyi ventilátoroknak, pont a magas fordulatszám, alacsony légszállítás, nagy hang kombó miatt, ha sehogy nem tudsz beleeszkábálni egy minimum 8 cm-es, de még inkább 12 cm-es ventilátort, akkor az on/off helyett miért nem valami szabályozható megoldást használsz? Manapság (úgy ezer éve) minden alaplap képes szabályozni a ventilátor fordulatszámát. Ha mégsem megoldás, ez a kapcsolás tökéletesen megfelelne a célnak.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81490 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
Anno sima hőkapcsolót vettem kínából Android Box pici bordájához.
8mm×3mm-es, azt hiszem pont 60C°-os.
De otthon megnézem délután. -
sirály12
őstag
válasz
Egy alkatrészes elég kicsi? DS1821
[link] A gépben van 5V, arról mehet, és a DS1821-en kívül a többi alkatrész akár le is hagyható. Attól függ mit akarsz vele kapcsolni, a kimenete nem bír sokat. -
And
veterán
válasz
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81423 üzenetére
Nekem a gyermek/ifjúkoromat szőtte át ez a dallam, amíg a szüleimmel éltem, a csengő ezt a dallamot játszotta. Valami szovjet szörnyeteg volt nagy hangszóróval, emberfeletti hangerővel. Elég nagy forgalom volt akkoribam náluk mindig, szóval volt alkalom hallgatni bőven.
Amúgy van abban valami, hogy ha elég sokszor hallasz/látsz valamit immunis leszel rá.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #81423 üzenetére
Azt a 100 000-et itt bárki szívesen átvállalja helyetted
-
válasz
tordaitibi #81363 üzenetére
Megnézem majd, mert tudom, hogy van, csak azt nem, hogy 90-es vagy 80-as.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81346 üzenetére
A cél szentesíti az eszközt, nekem tetszik!
-
Barret001
addikt
válasz
De szép lett! Mint egy szobor! Műalkotást kreáltál
-
Csaby25
őstag
válasz
Feszültség ingadozás van. Reggel 190-200 V -ot mérek, de leesett 184 -re is. 5P3-as hibakódot ad a kazán, úgy látom, hogy összefügg ezzel (csak ilyenkor adja többnyire). Garanciában már volt cserélve alaplap, gyújtó elektróda. Ki akarom zárni ezt, mert a szerelők biztos belekötnek ebbe (már említették, hogy ez is lehet a gond).
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81290 üzenetére
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81283 üzenetére
Írtam neked, hogy nem fog menni, mert az átalakítást nem én végeztem.
Így kaptam még régen, esetleg képet tudok mutatni ha az jó lehet,
vagy egy leírást. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #81283 üzenetére
Nekem is az van, és nincs összekötve.
Most direkt megnéztem egy másik használaton kívüli de még működőkepes tápot ott meg össze van... semmit nem értek mostmár.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81261 üzenetére
OK köszi.
Az ideálisabb eset az ,ha egy táp nem védővezetős ? -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81256 üzenetére
Az most nem fog menni.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81253 üzenetére
Szűkösen vagyok a hely ügyileg.
Van benne pluszba egy kis szűrő a hálózati részen.
Nem komoly, lehet hogy zajos is egy barkácstáp átalakított PC tápból készült.
Van olyan lehetőség is amiről te beszélsz, de akkor 4V alatt nem mér a műszer
és másképp kell bekötni . A szilikát HSZ ében láthatod. [link] -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81250 üzenetére
Jó.
Én még tápon belül gondoltam. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #81245 üzenetére
Kurrens félvezetőket szeretnek hamisítani, ami látható lehet a tokozás, feliratozás durvább, igénytelenebb kivitelén is.
Egyébként plazma TV áramköreiben is csak 1-1 Gate-ellenállást szoktak beiktatni a párhuzamos MOSFET-eknél, ami néhányszor 10 ohm és a Gate-kapacitás "ellen" véd, de az kapcsolóüzem és aránylag komoly igénybevétel.
Lineáris / lassú módban ez a kapacitás nem játszik.
Emitter ellenállás a teljesítménytranzisztoroknál érdekes főleg, ahol a B-E nyitófeszültség eltérései miatt, eltérő kollektoráram alakulhatna ki, lineáris / analóg üzemben. Lehet, hogy lineáris szabályzónál elméletben előfordulhatna a MOSFET-eknél is, hogy azonos Gate-feszültség --> eltérő Drain-áram, de a gyakorlatban, illetve főleg az adott példában ez nem olyan vészes.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #81241 üzenetére
Tudom láma kérdés, de ugye külön kapuellenállást kaptak a fetek valamint azt a fél ohm körüli forrásellenállást (RS) is megkapta mindkettő?
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #81241 üzenetére
Nem kaptak túl nagy "bázisáramot?"
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #81203 üzenetére
arra gondoltam h ha citerahur+meg hosszu is akkor eleve azon nem tudd nagyobb aram folyni es az korlatoz.
en probabol tekernek egy masik sontot parhuzamossan ezzel, ugy mit mutat.(nem tom, hogy valoban hibasan mer e, ki kene probalni valami rferenciaval biztos ami biztos, nehogy az legyen, hogy valoban sokat vesz fel...)
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81207 üzenetére
Nem, de most kipróbáltam így is az 1A helyett 8A mértem.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81205 üzenetére
Ezt kicsit részletesebben lehetne ...
Mi az az osztó , és hol mérjek ? -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81200 üzenetére
Beraktam a két 10 OHM os ellenállást de nem is mér a műszer.
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #81180 üzenetére
Tudom. Itt: [link] leírtam a helyes bekötést.
A rajzot, mint írtam, loptam, s egyelőre nem akartam plusz magyarázattal bonyolítani.
Tartok tőle, hogy más baj van a készülékkel, de ezt is írtam már.
Szerk: A kezét törném annak, aki ezt így megtervezte.
Hordozható készüléknél illene kétsarkú kapcsolót használni, ami itt adott is,
csak spóroltak a bekötéssel. -
válasz
tordaitibi #81123 üzenetére
Az vörös volt
A fekete izzó az lenne, hogy felkapcsolod, és sötétebb lesz -
HUN_Szuh
tag
válasz
tordaitibi #81109 üzenetére
PHM: igen, jelenleg a kísérletezési fázis fut
tordaitibi: igen így is volt próbálva, bár ezt a formát már csak az 1mF-os kondival.
Dr. Szilikát: smt kondit tudtam bontani, de egyenlőre baj nem volt. -
HUN_Szuh
tag
válasz
tordaitibi #81103 üzenetére
Ja igen. Igazából csak a formára gondoltam ott
-
HUN_Szuh
tag
válasz
tordaitibi #81100 üzenetére
Dr. Szilikát: okés, köszi!
tordaitibi: előzőleg 470nf ot írtál, azért írtam én is azt
A melóhelyemen van miből bontani, sztem lesz is hasonló értékű. Adatom sajna csak annyi van, amit te is látsz a linken. Holnap lecsekkolom, hátha az alkatrészen rajta van. Köszi a segítséget!
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #81100 üzenetére
Utolsó sorod az aktuális.
-
HUN_Szuh
tag
válasz
tordaitibi #81082 üzenetére
Wow köszi, de egy picit segíts
Tehát szükségem lesz egy 470nF os kondira. Az h leválasztó az mit takar? Szal pl ilyen: https://www.conrad.hu/p/elektrolit-kondenzator-radialis-allo-rm-5-mm-470-f-35-v-20-10-x-20-mm-teapo-kta477m035s1a5h20k-457856
A meló helyen sok lenullázott panel van amiről tudok szedni ilyesmit.
Bekötni úgy kéne, h a vu méter sárga és fehér kábelét össze sodrom, rákötöm a kondi egyik lábára, a másik lábra meg a hangszóró pozitív kábelét? -
válasz
tordaitibi #81083 üzenetére
Nem volt ez egy nagy dolog, csak meg kellett oldani az 1,8V-os írást anélkül, hogy bármit tönkretennénk
@Barret001 : Köszi
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #81073 üzenetére
nincs rajta hofokszabalyzo legalabbis kivulrol nincs a hatuljat nem neztem.
szerelek rá egy ilyet akkor [link] -
válasz
tordaitibi #81073 üzenetére
A Hajdu ZEK nekem is összeégett pár év alatt.
-
válasz
tordaitibi #81052 üzenetére
Kicsit többről, bár valószínűleg soha nem lesz kihajtva annyira, de a 150W-os változat, amit anno vettem kevés (a kimeneti max 6A kevés).
Viszont újabb kérdés. A fejegység tápja (hogy legyen memória funkció), kapna egy SLA akkut (tudjátok, ez a köznyelvben zselésnek hívott akku). Ezt tudom tölteni egy XL4015-ös CC/CV modullal? Ezt eredetileg Líthium cellákhoz kínálják, de úgy láttam, hogy az ólomsavas akkuknak nincsenek nagy igényei, találtam annyira egyszerű töltőt hozzá, ami egy egyenirányított, pár kondival szűrt táp (kimenet DC15V), aminél a feszt és áramkorlátot egy darab dióda látja el (1N4007, a diódán eső feszültség lesz a töltőfesz, ami valahol 14.3V körül lesz).
A dolgot meg akarom keverni azzal, hogy ez csak akkor menne, ha nincs feszültség a PC táp felől, amint onnan jön delej, egy relé átkapcsolja az akkut töltésre, és egyben leválasztja a fejegységről. Utóbbi még képlékeny, mert igazából semmit értelme levenni. Akkus üzemben nem gondolkodom (esetleg később, több vagy nagyobb akkuval), mert csak a fej kér 600mA-t úgy hogy hangszórókat nem hajt. Nem high end cucc, nem tudom a végfokot kikapcsolni sajnos.
-
válasz
tordaitibi #81036 üzenetére
Az a baj, sajnos, hogy ennyire nem vagyok műszaki zseni. Láttam YouTubeon videót erről, de így nem mernék nekiállni. A Boosterrel mi a baj?
-
válasz
tordaitibi #81030 üzenetére
A végfok egy AB osztályú autós erő (Alpine 3550), lehetne kettős szigetelésű táp, de PC táp volt otthon, és csak fellelt anyagból dolgoztam, eddig. Akkor marad a hosszabbító...
Jó lenne egy másik táp, mert a jelenlegit felhúztam a plafonra (van benne poti), de így is csak 12.9V van terhelés alatt, egy DC boostert be kell iktatnom, mert jó lenne a 14.4V, ha esetlegesen kellene az átlagosnál nagyobb hangerő (a kis tuning a tápban egyébként segitett, az eddigihez képest +20% hangerőt kaptam, ahol még nincs torzítás).
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #81004 üzenetére
Söntenk kéne, árammérő műszerhez, nézem a bolti árakat
de ugy ott 1500-2000 HUF, ezért elgondolkoztam hogy tekerek egyet.
Valamikor csináltam nalaog műszerhez, az jó lett csak túl nagy.Műszerrel mérni 0,001 ohm ot pontosan mérni lehetséges valahogy ?
-
válasz
tordaitibi #81004 üzenetére
Wheatstone híd
-
válasz
tordaitibi #80927 üzenetére
Inkább attól parázok, hogy túl tudja tölteni, stb. A lítium nem szereti, ha túltolják, azt viszont igen, ha nem töltik agyig. Tehát ha csak 4V-ig töltődik is elég.
A TL431-nek utánanézek.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #80882 üzenetére
Pontosan mester
Rendes konnektor 12V-ból jött a delej.
Most már csak fel kéne kutatnom hogy hol lehet a Daewoo Nubira-ban ez a központi egység és a megfelelő kábelei -
BlackSoft
addikt
válasz
tordaitibi #80700 üzenetére
Próbáltam mérni, 1.5 körül Ohm-ot ír a műszer, de picit változik annak függvényében, milyen kedve van éppen.
Tehát akkor mi lehet?
-
válasz
tordaitibi #80703 üzenetére
Egér ellen nagyanyámhoz gányoltam össze egy Arduino + 555 + Nokia 3310 hangszóró és piezo csipogó szörnyeteget, valami teljesen lehetetlen frekvenciákon random visítozott (elvileg, mert ugye nem hallom), egerek eltűntek
Most haveréknál szolgál... -
válasz
tordaitibi #80700 üzenetére
Hátha rájött közben, hogy nem finom
-
válasz
tordaitibi #80664 üzenetére
Nem dolgoztatsz meg
Amúgy a frászért nem lehet ezeket 5V toleránsra tervezni, egyszerűbb az élet úgy.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #80600 üzenetére
nalunk volt olyan meg lakasfelujitas elott mikor bekoltoztunk, h bedugtam a nyomtato parallel kabelt a gepbe es szikrazott a kulseje. ramertem 40v volt a ketto kozott.
-
válasz
tordaitibi #80578 üzenetére
Szerintem [ez] lesz a nyerő. Lapos, frankón befér az ülés mögé, súly alapján anyag is van benne, 2 év gari sem rossz, és ha ez tapasztalatból ajánlott, akkor elhiszem.
Köszi -
válasz
tordaitibi #80565 üzenetére
Ez lett volna a kérdés másik fele, hogy melyiket érdemes?
Pont azért mert ezeféle van.
Illetve, ha már itt vagyok, Yaskawa, vagy Mitsubishi, esetleg valami japán gyártó termékét be lehet-e itthon szerezni. Dzsunkabalrarizsliszttel nem szeretném kockáztatni, hogy kigyulladok
Mindenesetre köszönöm az infókat -
válasz
tordaitibi #80553 üzenetére
Az 1kw az nem állandóan lenne kihasználva. A laptop kb 300wattot eszik nagyonmaxon hajtva (amúgy kb 80-120), és egyszerre csak egy dolog menne róla. Azaz vagy laptop, vagy sütő, vagy riszfőző, stb. Sajnos kétakksis az autó, azaz nincs benne külön munka akksi... Ez egy hiba, tudom, de bérelni ezt tudtam egyelőre. A következő vontató két külön 240Ah-s akksival lesz ellátva az indítók mellé.
De ez kb egy év, addig meg ki kellene találnom valamit a megdöglött noti helyére, és sajnos nem nagyon tudok olyan értelmesebb notit, ami sima 24v-os dugaljról elmegy mint a megmurdelt Taicihi30-am. Aztán ha már esetleg veszek is másik notit és nem az itthonit viszem el, akkor már olyat fogok venni ami azért játékra is használható.
Szóval ezt a problémát kellene valahogy megoldanom. Amúgy be van húzva a fülkébe két külön madzag 24v-nak. -
Tomika86
senior tag
válasz
tordaitibi #80539 üzenetére
Köszönöm neked is és Dr. Szilikátnak is!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #80484 üzenetére
ilyenem van:
Kaposvari villamossagi gyar: T400, 220/24V, 400VA, 1 fazis
Eleg nehez, bar anno en is gyalog vittem haza
Bp-en, budan a belvarosban van, nemileg tudom mozgatni de sokat nem hurcolnam, kell e? -
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #80484 üzenetére
nekem van valami elasva a cuccaim koze, delutan meg tudom nezni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #80412 üzenetére
Természetesen hekkelést kérdezem, hisz gyárilag nyilván nem erre a funkcióra készült.
Csak azon filóztunk, h van benne ugye egy 1 KW-os inverter, ami nem egy olcsó dolog tudtommal. Nem-e lehetne befogni egy DIY napelemes rendszerbe vhogy? De automatizálva, kézi beavatkozás nélkül.
Ez lehetséges-e vagy jobb elengedni a dolgot? -
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #80406 üzenetére
Ezt lehet illeszteni vhogy az UPS normál működéséhez? Persze akár kihúzható a konnektorból és átvált akkura, de hidegen is indítható. Az ötlet lényege, hogy megfordítani a működését: menjen akkuról amíg lehet, majd váltson hálózati áramra. A töltésvezérlőt csak párhuzamosan kötni az Ups 12 V-os oldalával, vagy hogy lehetne ezt kivitelezni? Feltéve, hogy kiépített rendszerre kell gondolni, nem gettó módon lekötni, rákötni mindent ciklusonként.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #80406 üzenetére
Nekem direktben megy a li-ion töltése napelemről.Üres járatban 21V.
3S,.Pakkot töltök,a felesleget elfűtöm egy zénerrel vezérelt tranzisztor segítségével.Autó fényszóró ízzót használok a célra.Max 4V/cella. Tökéletesen működikMajd télen lesz gond,ha bejönnek a ködös hetek...Most 3-4 napot áthidal a kis rendszerecske. (Ha nincs nap) Nem gondoltam túl. Túlmerülés ellen van BMS beépítve.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #80400 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Egy 3d nyomtató alaplap a "Szerkentyű" amin van egy 12-24V bemenet. Néztem BMS áramköröket aliexpressen, gondolom az kezelné a töltésemet, külön ezzel így nem foglalkoznék. Mivel ponthegesztőm sincs ezért eleve műanyag elemtartóba kerülnének a cellák amiből lóg ki kanóc.
Beszerzek egy step-down converter-t, és mehet akkor a led is fix feszültségen.
Akkor 4x7 cellára tervezem elsőkörben. Max később bővítem -
törölt tag
válasz
tordaitibi #80400 üzenetére
Keresek majd gyári görbét, mi LiFePO cellát használtuk, és arra volt megadva a kapacitás.
Természetesen ha ez nem igaz a 18650-re akkor elnézést.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #80394 üzenetére
Ha jól emlékszem ez direkt "gamer" (brr) egerekbe tervezett mikrokapcsoló, kicsit halkabb kicsit rövidebb úton jár, és narancssárga a billentyűje... a 3M 3 millió garantált lenyomás ha minden igaz. De régen volt már, lehet rosszul emlékszem. Szerintem bármi jó helyette.
-
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #80390 üzenetére
Nem tudom, miért lesz jó, ha a "részeges ordítozó baromállat férje" ezentúl
az udvaron fog majd ordítozni. -
Bossp
addikt
válasz
tordaitibi #80338 üzenetére
Thx már el is fogadták a jelentkezésem. Holnap feldobálom őket!
-
válasz
tordaitibi #80291 üzenetére
Meg a 4 FET kicsit olcsóbb (itthon boltban), mintha megveszem a modult, +vám +ÁFA
Amúgy van ilyen modulom, csak akarok magam is építeni H hidat, hogy lássak ilyet is. A motormeghajtó modulokat meg olyan helyeken használom, ahol kulturáltan kell kinéznie, és kisebb teljesítmény is elég. -
válasz
tordaitibi #80278 üzenetére
Léptetőhöz kell, ja, ez kimaradt?
Sikerült tegnap este hülyén fogalmazni, sry.
Azt tudom, hogy ez DC-hez nem lesz jó, de arra vannak bevált dó'gokHOPP
Nem lesz jó, mert 2 tekercses léptetőmotorjaim vannakVagy ez menne úgy is, hogy a 2 tekercs egyik végét rántom fel tápra a két ellenállással?
"Ott 4 darab fogyasztó, illetve tekercs van és mind a 4 a negatívot kapja kapcsoltan"
Jaja, ezért fogott meg a rajzHasonlót már ötleteltem, 2 dióda a híd tetejére, meg 2 NPN az aljára, ott az egyik irányban csak fél tápfesszel forogna, de elvileg működne. Csak ezzel sem voltam akkor előrébb.
-
válasz
tordaitibi #80276 üzenetére
És @lewegee : egy ilyet találtam, ez jónak is tűnik. Amúgy megy egyfélével is, csak a felső rész nyitásához kell még némi macera (elvileg egy plusz tranzisztorral kapcsolja a tápról a gate-et, ha jól értem), nekem meg az a lényeg, hogy minél kevesebb alkatrész kelljen
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #80241 üzenetére
Lehetne kötni mellé egy izzót, mint a nagyothalló csengőknél van.Persze a legegyszerűbb egy 555 IC pár alkatrész az időzítéshez és egy relé+ táp. Még egyszerűbb például az Elko kinálatában körülnézni. Mindenféle időzítési feladatra van modulos megoldása.Vill sebesség on - off viszony,bármi.Nem is túl drágák.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #80219 üzenetére
Hagyd,nem ér annyit az egész...
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #80201 üzenetére
Az se egyértelmű, elég combos pufferkondi van ott a graetz után, nem véletlenül van a tápjukban is 6,3A sőt némelyiknél 10A lomha üvegbizti. Igaz ez csak hálózatra kapcsoláskor jelentkezik, üzem közben valóban egy amper alatt van az áramfelvétel.
Amúgy a kolléga linkelte milyen hűtőt venne, hagyományos kompresszoros, bimetalos hőfokszabályzóval.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #80201 üzenetére
Hogyne lenne, Legrandnak például van csak jó drága. Legalábbis 2015 ben még volt.
-
PC4200
tag
válasz
tordaitibi #80157 üzenetére
Ez igen!!
Köszönöm szépen! -
válasz
tordaitibi #80102 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #80081 üzenetére
Amikor egy kazán egyetlen lakást (házat) fűt, akkor nem sok értelmét látom egy külső hőmérséklet érzékelőnek. Ott van a lakásban a termosztát és +-0,5 (+-0,25) °C-fokon belül kapcsolgatja a kazánt (fűtést, hűtést).
Egy soklakásos épület, lakótelep más eset, ott kalkulálni kell milyen külső hőmérsékleten, szélsebességen, napszakban,... mennyi kívánt a hőigény. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #80036 üzenetére
A pár megavatt méretű trafó általában nem kapcsolható üzem közben, ami igen ott külön olajter van az ellenallasoknak és magának a kapcsolonak. Azok pont úgy működnek mint amit leírtál, igaz a működtetés nem 100%.
Amikor 2 vagy több tarfo van párhuzamba akkor a Táp changer is szinkronizalva van, ezek főleg a nagyobb állomásokon érhető tetten, és azok Mindig kapcsolhatóak üzem közben.
-
fekuszgabesz
újonc
válasz
tordaitibi #80001 üzenetére
privi megy
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79985 üzenetére
Innen már nyert ügy, elvileg kiszedni sem kell a helyéről. Nekem már sajna se türelmem se eszközparkom ehhez, remélem találsz valakit aki ezzel foglalkozik és szívesen segít. Kérdezd meg Hcl kollégát hátha vállalja, ő szokott ilyenekkel foglalkozni ha jól emlékszem.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #79983 üzenetére
Esetleg egy közeli kalapács?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #79971 üzenetére
25Q64 flash memória (nem EEPROM), megoldható:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=CH341A
Nekem csipeszem sincs hozzá, le szoktam forrasztani, nem nagy kaland.
-
törölt tag
válasz
-
Blackmate
őstag
válasz
tordaitibi #79976 üzenetére
Vágom most már. CMOS / BIOS reset kell neked. Furcsa lenne, ha ugyanazon a emmc-n tárolná a bios-t, mint az OS-t. Ha nincs a CR2032 mellett külön jumper a reset-nek, akkor innen véve az ötletet vedd ki az elemet és tartsd 10-15 mp-ig nyomva a bekapcsoló gombot, úgy hogy tápot sem kap a doboz.
Ha ez sem válna be, akkor default BIOS recovery kellene kényszeríteni a pc-t, amit legtöbbször sikeretelen POST esetén lehet elérni. Ilyenkor ugye visszaáll a gyári beállításokra minden. Gyártója váltogatja, de általában 3 sikertelen után betölti a default-ot. -
PitLee
őstag
válasz
"bekapcsoló gomb+hálózatba bedugás opciókkal resetel"
Egy kicsivel több mozzanatot írnak, de nem vagyok englishből perfekt.
https://forum.xda-developers.com/t/cenovo-mini-pc-2-bios-reset.3455901/"Ugyanez történt velem is.
- Amit csináltam, az akkumulátor leválasztása volt.
- Dugja be a tápellátást, miközben a bekapcsológombot kb. 10 másodpercig (talán tovább) tartja, amíg a kék fény kialszik.
- Miután levettem az ujjamat a bekapcsológombról, addig nyomtam és tartottam lenyomva a gombot, amíg a kék lámpa kigyulladt, és a balek fel nem indult.
Remélem segít.
MWA." -
mezis
félisten
válasz
Vezeték nélküli billentyűzettel próbálkoztál?
Távoli asztal ? -
petakpa1
őstag
válasz
RDP kapcsolódás engedélyezve volt a Win-en?
Ha igen távoli asztallal tudsz Win alól mokolni.
-
Blackmate
őstag
válasz
tordaitibi #79974 üzenetére
Ha jól értem a Win bootol. Nincs valami windows-os tool, amivel lehetne piszkálni az UEFI beállításokat. Lenovo desktop/laptop gépekhez van. Ha meg már ott vagy, akkor érdemes lehet az emmc flash-t lecsekkolni egy Hard disk sentinnel, vagy hasonlóval. Azt írtad korábban sem bootolt tökéletesen a Ubuntu ("csak a 8-10. próbálkozásra") akkor ott valami lehetett a grub-al, mert gondolom az volt az elsődleges boot manager.
-
pjen
félisten
válasz
Nem értek hozzá, csak tipp.Kivenni az elemet és a helyét rövidre zárni pár percre, hátha nem csak az órát kezeli.
-
Starchm
őstag
válasz
Talan dumpot meg lehetne szerezni, de vmi nagyobb telo szerviz lehet ra is tudna irni, ha van olyan ismerosod.
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #75120 üzenetére
ez egy igazi Meggájveres megoldás
-
Blackmate
őstag
válasz
tordaitibi #79940 üzenetére
Egy próbát megér: https://www.ecoustics.com/electronics/forum/car-audio/735689.html
A 3. hozzászóló azt írja: vedd a rádió sorozatszámának utolsó 4 digitjét és az elsőt növeld eggyel. Pl. ha a sorozatszám MP06061135, akkor a kód 2135. -
válasz
tordaitibi #79919 üzenetére
Bocsánat, hogy kicsit offolok, de ezekben az esetekben engem nem a motor működésének automatizlása nyűgöz le (bár az is remek munka
), hanem a természet "automatizmusa", hogy 100 esetből 99 esetben a tyúkok maguktól rendben bemennek a belső térbe és nyugodtan lehet zárni az ajtót.
Apósomnak 10-12 évvel ezelőttig voltak tehenei, azok reggel csatlakoztak a csordához, egész nap legelésztek a mezőn, aztán délután a csordával jöttek haza és hiba nélkül tudták, hogy melyik kapun kell bejönni (vagy ha nem volt valamiért nyitva, akkor békésen ácsorogtak a kapu előtt, nem mentek máshová).
Bezzeg az ember legjobb barátja, a kutya az egész nap kujtorgott valamerre, sose tudtuk, hogy merre van
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79927 üzenetére
A cellák feszültsége akkor mászik el szerintem, ha gyakran van kisütve feltöltve az akkupakk, itt puffer üzem van így ez a része felejtős. Vagy nagyon különböző kondícióban lévő cellák sorba kapcsolásánál, fordul még elő drasztikusan. Én igyekeztem nagyjából egyforma cellákat használni, jelenleg 50 mV alatt van a differencia köztük, ez jóformán elhanyagolható.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #79923 üzenetére
A szokásos kínai 4,2 V BMS sem balanszíroz, illetve amit azzal hirdetnek, annyit csinál, hogy 4,25 V felett rákapcsol egy kisütőellenállást a túlszaladt cellára. Igaz, hogy 4,2 V felett a töltést is leállítja, de ez valószínűleg nem zárja ki, hogy utána kicsit feljebb kússzon a feszültség.
Amellett véd túláram ellen, véd 2,5 V alá merítés ellen, illetve a 4S modul 16,8 V összfeszültség felett lekapcsol a töltésről.
Normális esetben az új celláknak van egy érdekes határoló hatása (self balancing), ami azzal jár, hogy pl. 16,8 V-ot meglepő módon szétosztanak egyenlő 4,2 V részekre. Ilyenkor a védelem soha nem is szakít meg. Ez a Li-ion sajátossága és nem érvényes a LiFePo kémiára.
De amikor egy soros tag már elhasználódott (ezt konkrétan megfigyeltem mérésekkel egy szétszedett laptopakkun), a belső ellenállás növekedik, a hibás tag hajlamos hamarabb túlmerülni vagy hamarabb túltöltődni. Ilyenkor a védelem lekapcsol, holott a többi tag még fel sem töltődött vagy ki sem sült.
3,92 V célfeszültségnél valószínűleg nem fogja megfelelően balanszírozni önmagát, talán ellenállásosztóval lehetne rásegíteni, az egyenlő feszültségeloszlás érdekében. Csekély osztóáram már elegendő lehet, ami nem pazarol sok energiát.
Másik lehetőség csak paralel cellák használata és step up DC-konverter, ami viszont nagyobb eredő árammal, illetve konverziós veszteséggel járhat.
Vagy van még a galvanikusan elválasztott töltés, de az négy külön töltőkört / dugasztápot vagy elválasztott szekundereket igényel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Synology NAS
- Hardcore café
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- További aktív témák...
- HP Elite x360 2in1 Notebook! IPS 13,3" Touch / i7-1355U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Apple Iphone 13 - 128 GB (éjjfekete) Garanciális
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest