- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
BlackSoft #80835 üzenetére
PE534SA is jó helyette, nézd meg hátha könnyebb beszerezni. Ne a legkisebb fejet tedd a pisztolyra, azzal nehéz dolgozni, nekem az a fej vált be ilyen alkatrészekhez, ami kb AAA elem vastagságúra szűkít. Max 350 fok, középre tekert levegőmennyiség, és az egész alkatrészt melegítsd ne csak a lábakat! Mennie kell annak, ha más nem gyakorolj valamin. Sajnos én se vagyok nagy szaki, inkább sok gyakorlásom van a dologban mint elméleti tudás.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
BlackSoft #80827 üzenetére
Van alacsony hőmérsékletű paszta, ilyenkor ki kell próbálni azt, pl. nézd meg ezt az oldalt (nekem nem innen volt, de itt sok adat megvan):
https://www.genma.eu/en/solder-paste/low-temperature-solder-paste.html
Mechanikai tulajdonságai persze nem jók, azaz laptopba lehet nem a legjobb.
Én pl. akkor használtam amikor olyan mikrohullámú prescaler chipet raktam fel aminek darabja 4k és sok próbára sem volt elég chip...CPT.Pirk
Találgatással nem biztos, hogy meg lehet fogni.
Kapcsolóüzemű táp közismerten zajos (EMI), pl. műszerekben is masszívan árnyékolják, lehet itt is meg kellene próbálni. (Egyébként mi a cél és miért?)
A MOSFET lassítására a G-S közzé szoktak kondit rakni (soros ellenállással a vezérlés felé) bőven nF tartományban. Kicsit több hő lesz tőle (mert megnő a kapcsolási idő), szóval akkor ha van tartalék ilyen szempontból.
A közös modusú fojtó a kimentre sem rossz ötlet.Meg mérni kellene, mi a tüske jellege és ha az megvan akkor pl. lehet kisebb fejjel keresni honnan jön (elsősorban spektrum analizátorral vagy nagyon jó szkóp esetén FFT+ 50 Ohmos bemenettel).
Pl:
https://www.aliexpress.com/item/33029566295.html -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BlackSoft #80831 üzenetére
Amikor felhelyezed, nem alakulhat ki feszültségkülönbség a panel és az alkatrész között, feltöltődés, ilyesmi? Ilyenkor célszerű egyik kézzel a panelt / testet fogni, másik kézzel felteszed, így nem lesz potenciálkülönbség.
Ilyen egyszerű ónpasztát szoktam rendelni, 63/37-es, de érzésre valahogy könnyebben olvad, mint az elvileg szintén 63/37-es ónhuzalom.
-
törölt tag
válasz
BlackSoft #80831 üzenetére
Na igen ez is igaz. De akkor is sok a 400 fok. Nem (csak) az alkatrészt kell felmelegíteni, hanem a környezetét is, arra meg bőven elég a 330 C.fok kilépő hőmérséklet. Nem az van, hogy túl gyorsan akarsz forrasztani? Kb 15-20 mp. kell mire ki/be tudsz forrasztani valamit, ha nagyon gyorsan akarod, túlhevülhet az alkatrész. Én valami ilyesmire gondolok, ami a hibát okozza nálad.
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
-
PitLee
őstag
válasz
BlackSoft #80695 üzenetére
Nem értek hozzá, de a neten bóklászva elsőnek szembe jöttek a szürke,zöld, rózsaszín film ellenállások, ahol ha jól látom a nullát szinte mindig kiírják.
forrásTovább nézegetve a feketét csak huzal elánállásoknál találtam és ott már a legtöbb helyen a nulla nem szerepel.
Nem tudom mennyire van szabványosítva a méret, de az átmérője és a hossza lábak nélkül.
lehet segít a teljesítmény beazonosításában.Amúgy volt ennek a készüléknek neve, mert hátha van a neten valami kép róla.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BlackSoft #80715 üzenetére
A berágás okozhat ellenállásnövekedést, ha úgy látod, hogy a fémrétegbe rágott bele.
Meg ilyenkor a műszerzsinór ellenállását is külön ellenőrizni kell, majd levonni a mért értékből.
Az ellenállás a kisebbik kék kondira megy, ha jól látom és a két tű az ellenállás két vége. Lehet tápági biztosíték jellegű ellenállás, ami zárlat ellen véd (kiégéssel). A tűk pedig ellenőrző mérőpont, vagy ment oda valami csatlakozó?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BlackSoft #80712 üzenetére
Kis ellenállások mérésénél a műszer dugóinak és forgókapcsolójának mozgatására is változhat az érték, noha utóbbi esetben ajánlatos tisztítani / kezelni a kapcsolót. WD-40 is jó a kapcsolókhoz (potméterben okozhat kárt esetleg).
Egy ilyen pontot erős nagyítóval jobban lehet detektálni általában (mint fotón keresztül), hogy felületi sérülés vagy festett.
-
válasz
BlackSoft #80695 üzenetére
Ez nem tekercselt huzalellenállás hanem szén vagy fémréteg a képről legalábbis ezt veszem ki.
Azaz ha pár helyen "megrágod"vagy megreszeled sem szakad meg hanem csak változik az ellenállásértéke, növekszik.
Nagyon régen amikor a 10% tűrés is ritka volt (20% volt a jellemző), kisebb értékűt addig reszeltem amíg be nem állt a megkívánt érték..
Mérjél egy multiméterrel ohmot és a nagyságrend már meg is van.
Pl. 38 ohm, akkor 33ohmos, ha 0,4 akkor 0,33 ohmos.
Ha mégis szakadt akkor talán a környezetéből kikövetkeztethető bár ez rajz vagy az áramkör teljes ismeterete nélkül necces.
Ha fémréteg, a réteg szinte sértetlennek látszik a képen, lehet csak a lakkor rágta le, az ellenállás maga sértetlen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Edge
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest