- Yettel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #99234 üzenetére
Nagyjabol ~2.3W-ot disszipalhat ebben a felallasban a fet.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Donki Hóte #99159 üzenetére
Szóval valami programozható csoda kéne hozzá?
Azzal lehet PWM mentes vezérlést csinálni?
A legjobb az volna, ha a szkenner indításkori kalibrációja után beállított expozícióhoz képest, az adott kép hisztogramjához lehetne állítani a fényt. Persze ezt nem lehet büntetlenül, a filmnek is van vége, meg nem is minden esetben akarjuk csúcsfényig tolni a hisztogram szélét, de mindenképp hatalmas szabadságot jelentene a különböző képek szkennelésénél. A másik, hogy a szoftver képes multi-expozícióval szkennelni, és így a két képet rétegelni. Ebben az esetben a második, hosszabb záridős expót lehetne plusz fénnyel megtolni. Külső fénnyel próbáltam, nagyon ígéretes.
Első körben megpróbálnék annyit, hogy a gyári előtét ellenállásokkal feltápolni egy szabályozható tápegységről, és valahol kéne legyen egy pont, ahol passzol a három szín. Persze a két szkenner színcsatornánkénti érzékenysége eltérhet, így vagy nem ott van az a pont, vagy nem is jön össze a gyári ellenállás értékekkel. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #99159 üzenetére
ezek a filmszkennerek olyanok, hogy sajat magukat merik vissza, nem ugy van hogy bekapcsol valami led-et az ember aztan kesz mukodik. megvan milyen szinhomersekleten uzemel es azt bekalibralja bekapcsolas utan, ez akar tobb perces folyamat is lehet.
ha leszedi valaki a burkolatot es nezi a ledeket akkor szemmel is latszik hogy allitgatja le fol a fenyerot es az rgb ertekekekt kapcsolgatja, gyors egymasutanban mindenfele mintaban, stb.lattam mar elgyengult cfl csoves szkennert, az is kalibralja magat es persze van egy szint amig tudja korrigalni a hibakat, ennek az eredmenye szemcses zajos kep lesz, hiszen noveli az erositest.
amugy is jobb szkennerekben lehet allitani az analog gaint es multisamplet,multipasst stb. -
troll81
addikt
válasz
Donki Hóte #99122 üzenetére
Már ellátta az energia visszanyerő funkciót a fluxuskondenzator betáplált részén a kiegyenlítő elő szűrők között a 60hz szinushullamok csúcsait csillapítja.
Köszönöm -
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte #99013 üzenetére
Nem biztos, hogy annyi watt.
A "szín"-hez van ez odaírva, és nem watt, hanem "W", így aztán bármit jelenthet.....Bár az is lehet, úgy kell értelmezni, mint "változat".
Nem tudni mire gondolt a költő. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #99020 üzenetére
Majd nézd meg szkóppal a kijövő jelalakot. Sajnos a tranzisztorok/fetek nem tudnak akkora frekvencián menni, hogy ne legyen csipkés már egy 1 kHz-es kimenő jel.
Ha azt csak az oszcilloszkóp látja, míg a hangszóró – természeténél fogva – elsimítja, át nem viszi, nem közvetíti, akkor nincs is végeredményben csipke.
Például egy jó mérőmikrofonnal visszaalakítja valaki és keresi a csipkét. De az nincs sehol.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Otthoni Hifi-ként meg ezt hallgatom egy ideje (D osztály, kb. 2x30W 8ohmon): [link]
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Autóerősítőbe jó ez, de otthoni hifire a D osztály inkább felejtős
Ez a nézet az utóbbi 10 éveben egyre inkább elavult.
Pl. a NAD HiFi erősítőiben is régóta D osztályú végfok van.
Pl. ilyesmi modulhoz hasonló: [link]
Érdemes megnézni a paramétereit:
Max Output Power: RL= 4Ω, 1%THD 425 W
Kimeneti zaj: <12µV
Output Impedance: <65μΩ
Total Harmonic Distortion + Noise PO=100W, f=20-20kHz: 0.000174%
Intermodulation Distortion, CCIF, PO=100W, f=18kHz+19kHz: 0.00027 %
Járt nálam ilyen erősítő meghallgatni...
Elég kevés analóg/ AB osztályú erősítőt találsz ami jobban szól ennél.
Tényleg érdemes meghallgatni, és ilyen modult bárki vehet magának, vagy akár egy kész NAD erősítőt is. -
Barret001
addikt
válasz
Hát természetesen kell bele a step-up!
-
troll81
addikt
válasz
Igen hifi sztereó lakásba.
Ez maximum 49hz muzsikált eddigautóban is szeretem a minőségibb dolgokat.egy gondolat volna hogy vannak jobb hangfalaim ahhoz egy jobb erősítőt építeni,de lehet jobb lenne venni valamit készen...
de az építés az kihivobb
Az ajánlott biztosíték 860A ehhez a erősítő höz
-
troll81
addikt
válasz
Donki Hóte #99018 üzenetére
D osztályú erősítő nálam ez.
-
troll81
addikt
válasz
Donki Hóte #99013 üzenetére
Nem felre értés nem sztereó és minőségi lakásba,en autóban játszok.
Lehetne a osztályú is ha nem fűtenek el az isten áram mennyiségétés Cák próbálkoznak építeni de lehet egyszerűen csak venni kellene egyet
-
troll81
addikt
válasz
Donki Hóte #99009 üzenetére
Pmpo az mi lenne.
1000€ feletti D osztályú erősítők csak viccet hoznak létre? Kondenzátor nem ér semmit hacsak nem egy 500farados Maxwell csomag. De az lto kiszolgálja az erősítőkez csak sok kell 4-6 bank és egy generátor ami tölti csak a lto pakott -
válasz
Donki Hóte #98989 üzenetére
És Ekkold.
Ez egy szinuszinverter.
Korlátozni kéne az akkuból felvett áramát mert sajnos nudli akku van alatta, az okába most nem mennék bele mélyebben.
6-700wattba kéne maximálni a kivehető teljesítményt, jelenleg ez 1300-1400W körüli, itt szépen leáll.
Nagyon nem nyúlnék bele, tele van smd-vel, a söntök is azok, 5 darab 0,05ohmos van párhuzamosan.
Kivehetnék belőlük kettőt akkor meglenne a 30A körüli korlát de nem gányolok így bele, lehet valamikor kéne a teljes teljesítménye és akkor lehet visszacsinálni mindent.
Ez a szabvány kapcsolása, nem nagyon tér el, a kiegészítő tápok sallangok vannak még a panelon, alul felülfesz. védelmek ilyesmik. Meg egy batár EI trafó, 6-7 kiló biztosan van.
Szerintem DIY munka nem gyári de nagyon profin van megcsinálva.Abba maradtam magammal hogy mégiscsak egy műveleti erősítő lesz 1,6x erősítésre beállítva, +5V tápot tudok neki adni a panelről, egy 358 ic meg 2 darab ellenállás elfér a dobozba még vadszereléssel is.
Hacsak nincs valami ennél is egyszerűbb ötlet. -
marco22
csendes tag
válasz
Donki Hóte #98971 üzenetére
Beépített tápegység
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98959 üzenetére
Ezt józan melós rakta össze
-
válasz
Donki Hóte #98947 üzenetére
Köszi, de Ali nem jó, munkahelyre kéne. Multicég nem rendel aliról. Boltból tudunk venni
@updog : Szerintem még látni is a képen, hova ment a leszakadt láb
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98905 üzenetére
Van ott bőven melegtakony is,nem bízod a fára
-
válasz
Donki Hóte #98881 üzenetére
Van Facebookod?
Őt ajánlom, hosszú évek óta ismerem, elég jók az árai is.
[link]
Meg amit árul azt is jól ismerem.
kérheted natúr, vagy teljes konyhakészen bms mindennel, lehet akár 1 cellát is vagy bármilyen kombinációt.
A gyári pakkba 3P a legkisebb egység, ez 3,6V/180Ah.
Ha belevágnál, mindenképp privizz meg mert nem veszélyelen hobbi és vannak buktatói bőven. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #98868 üzenetére
Sokan azt hiszik, laptopakkuban is alaptartozék a balanszer, ehhez képest egyszer én egy netes fotón láttam olyan akkubelsőt, ahol felismertem a balanszer disszipatív részét, egyébként nem szokás ilyet tenni a laptopokba.
Amikor egy soros tag elöregszik, majd akkor jönnek a problémák, letiltogat a BMS töltés vagy terhelés közben, de akkor meg már úgyis rossz.
Rolleres témában jött fel viszont, hogy időnként ajánlatos elvégezni a teljes feltöltést, rajta hagyott töltővel, hogy alaposan felszívja magát minden cella és ezáltal egyformára is. (Amíg új, illetve jó a kondíció addig egyformák.)
Egyébként ugyanis azzal kísérletezem, hogy a 42 V-os akkut csak 41 vagy 40 V-ig töltöm, hátha így nő az élettartam. Igaz, hogy ettől csökken a hatótáv, de esetemben ez nem probléma, mert úgyis csak annyit megyek egyszerre, amitől 50 %-ra merül nagyjából (37 V), onnan töltöm fel ismét.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Ha "szétcsúszik" a cellák állapota annyira, hogy már nem tudja egyszerűen korrigálni, akkor egyszerűen letilt. De ez nem szokott bekövetkezni, mert manapság töltési ciklust számol, és adott ciklus után egyszerűen rossznak minősíti az akku-t. Kaptam már néhányszor "hibás" laptotp akksit bontásra. Gondoltam kidobom belőle rossz cellákat, a többi meg jó lesz még valamire. Aztán megmértem: mindegyik cella feszültsége egyforma volt, és a cellák hibátlanok voltak - csak egyszerűen elérte a programozott ciklusszámot az akku! Ebből némelyik cella a mai napig szolgál pl. zseblámpában...
-
Barret001
addikt
válasz
AZ akkuban egy komoly vezérlő elektronika van,ami még a töltési ciklusszámot is figyeli. Adott ciklusszám megléte után folyamatosan változtatja a töltöttségi szintet is! A ciklus végén meg letilt,és azt mondja,vegyél új akkut. Ez egy becslés alapján történik meg,az akkucellák átlagos elhasználódásának figyelembe vételével. Ezt egy kicsike "processzor" vezérli. Rengeteg paramétert figyel. Csúcson járatott akkukat nem lehet védelem nélkül használni!
-
válasz
Donki Hóte #98865 üzenetére
A cc-cv a töltő, a bms+balanszer az akkupakkba van.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #98865 üzenetére
"pedig ha a 4 db sorbakötött akkut kellene egyesével CC/CV rendszerben tölteni, akkor 5 kivezetésnek kellene lennie."
Egyáltalán nincs ilyen feltétel, a laptop töltésszabályzója is egy 12,6 V-os CC/CV áramkör, vagy 16,8 V, amelyik olyan.
Roller 42 V és így tovább, többféle van. Ez például egy 42 V-os CC/CV töltő, 2 szál vezetékkel. Ezt a bemenő tápot az egészséges Li-ion cellák szépen elosztják egymás között, ugyanis van ezeknél egy természetes önbalanszírozó hatás, egyfajta Zener-effekthez lehetne hasonlítani. LiFePo ilyet nem tud, ezért ott már kötelező a megfelelő balanszer is.
Amikor elhasználódik, megnő a belső ellenállás, vagy a kelleténél lejjebb kezd határolni, ez már csorbát szenved és azt látjuk, hogy a BMS lekapcsolgat töltés közben, mert érzékeli a túlfutást, amit viszont már tagonként figyel. Tehát elegendő egy tag hibája és az egész töltést szakítja meg, hiszen egy "főkapcsoló" van rajta, meg amúgy is soros kör.
A szerszámgépek 3. kivezetése egyszerűbb esetben csak az NTC hőfokfigyelést biztosítja, de a mai Li-ion akkus gépeknél egyvezetékes adatátvitelt alkalmaznak.
- Van egy kis processzor az akku házában.
- Egy processzor a töltőbenEzek egymással "tárgyalnak" egy vezetéken.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #98859 üzenetére
Abszolút téves felfogás, ami terjed az interneten és üldözendő.
A biztonsági kétlépcsős védettség fogalmához és feltételéhez tartozik, hogy a töltőkör gondoskodik a töltésről, ami mindig egy külön áramkör.
Egy másik, külön áramkör, ami általában az akkuval, annak házával egybe integrált, a BMS-védelem, ami a töltő meghibásodása ellen is véd, egyebek mellett.
A BMS-modul nem alkalmas a CC/CV töltési karakterisztika megvalósítására egyáltalán, hiszen a CV telítési szakasz kimarad, amikor a töltés jelentős részét veszi fel az akku. Ez a telítési szakasz önmagában is biztosít bizonyos kiegyenlítést azáltal, hogy lassan, kíméletesen maximalizálja a cellákat.
Ez nem ugyanaz, mint hirtelen ledobatni a BMS-modullal, ráadásul 4,2 V helyett 4,25 V-nál, mely határérték nem arra van, hogy rendszeresen kihasználjuk, hanem csak biztonsági tartalék.
Sokan mellesleg azt sem veszik észre, hogy nem minden BMS-modulon található balanszer áramkör, ami egyszerűbb esetben csak korlátoz némileg 1-1 kisütőellenállással, amit 4,2 V felett kapcsol rá a cellára, hogy így próbálja visszahúzni 4,2 V-ra. Ennél többet nem is tesz, noha elhasználtabb celláknál jól jöhet néha, különben letiltana a BMS, nem engedné tölteni a csomagot egyáltalán.
Új állapotú akkunál nem is aktiválódik gyakorlatilag soha (balanszer nélkül sem szoktuk látni, hogy megszakadna a töltés), csak később jut szerephez.
Ezt az egyszerű balanszert(?) nem nehéz felismerni, kapható külön is vagy láthatjuk egyes BMS-modulokon ráépítve is. Jellegzetessége a kisütőellenállás, ami 1-1 tranzisztor és a figyelő IC kapcsolgat rá a cellákra, szükség szerint:
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #98861 üzenetére
Passziv balanszer ami eldisszipalja a legnagyobb feszultsegu cellabol az energiat, hogy coskkentse a feszt.
Aktiv balanszer ami barmelyik ket cella kozott tud toltest atvinni(az egyiket meriti es abbol tolti a masikat), azaz a vesztesege sokkal kisebb. -
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98861 üzenetére
Az olyan,hogy állandóan dolgozik,amíg nem végez! Tehát ha nem töltöd éppen,akkor is rakosgatja ide-oda az elektronokat,amíg be nem áll az egyensúly. [link]
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98859 üzenetére
Szerezz be egy aktív balanszert. Akkor nem kell tele tölteni sem,mégis ki lesz balanszolva a feszültség. 4V-ig elég tölteni,felette már alig megy bele valami plusz. A BMS maradhat így is rajta. Védelemnek jó az!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #98857 üzenetére
Pont arra utaltam, hogy 4,2 V-ig kell tölteni, mint standard érték.
4,25 V már csak a BMS védelmi küszöb, a töltő meghibásodása esetére. Normális esetben ez soha nem lép működésbe. Másik eset a cellák elhasználódása, amikor már nem képes egyenlően eloszlani a feszültség és valamelyik tagon túl hamar 4,25 V-ra húz, ekkor is megszakít a BMS.
-
.-..-.
tag
válasz
Donki Hóte #98833 üzenetére
Igen, ilyesmire hasznalnam.
18650 akkupakk kesziteshez peldaul. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #98843 üzenetére
Pontosan 12,6 V-ra tölt a laptop is, amelyik ilyen, illetve cellánként 4,25 V a BMS védelmi küszöb.
Az XL4015 CC/CV modulon van egy töltés végét jelző LED, de az csak figyelmeztet, hogy kb. 10 %-ra esett vissza az áram, most már ideje lekapcsolni.
Itt a 90,9 k - 10 k osztónak ez a szerepe. 19 V-os laptoptáp mehet a bemenetre:
-
Reggie0
félisten
válasz
Nem csak a toltesi vegfesz a problema, hanem Li-nal meg kell szakitani a toltest, ha a nevleges toltoaram 3%-a ala csokken a toltoaram. Szerintem jobban jarsz, ha az akkuk melle nem csak egy BMS-t raksz, hanem komplett toltesvezerlot es nem bizod a gyari toltore.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Nálam a SkyRC töltő 12,30 Voltnál fejezi be a 3 cellás Li-ion pakk töltését, ha ez segít.
-
Gyula84
veterán
válasz
Donki Hóte #98765 üzenetére
én 1,5 kábelt használok nálam tökéletes
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte #98775 üzenetére
Ja hát ha van hozzá nyersanyagod; akkor hajrá; sok kárt nem okozhat. (Legfeljebb nem tud felmelegedni, ha túl vastag a hegy és kevés bele a teljesítmény.)
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98775 üzenetére
Az sem gond ha kicsit vékonyabb. Kevésbé melegszik a trafója.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #98755 üzenetére
Annak idején mindenki otthon készítette a pákahegyeket a pillanatpákához. A vége felé hosszában, 90%-ban felhasított profilhuzalból készítettem spéci hegyet hozzá, amivel még SMD-t is forrasztottam.
Így nézett ki: [link]
Jelenleg a JBC gyorsabban felfűt mint a pillanatpáka, és gyakorlatilag szinte minden tekintetben jobb, de a "csehszlovák pillanatpákám" a mai napig megvan. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Régen a Gelkás korszak óta is már számtalan hivatásos használta ezeket a pákákat, de senki nem filozofált ilyeneken, teljesen érdektelen.
A réz és ón eleve köztudottan barátok, hiszen a rézfóliára forrasztunk, rézhuzalokat, egyszerűen nincs miről beszélni. Akinek megég a pákahegy, az megégette, nem tapad hozzá az ón, ez ilyen, meg kell oldani. Sok esetben elegendő ronggyal vagy papírzsebkendővel törölni a felfűtött pákahegyet, utána gyanta és ón vagy gyantás ón.
Ez nem olyan, mint a tartós hegy, amit nem ajánlatos ilyen cellulózos anyagokkal közelíteni, mert ráég, sokkal rosszabb lesz.
A páka ugyanakkor teret enged hosszabb / vékonyabb, illetve vastagabb / rövidebb huzalok felrakására, amivel a teljesítmény szabályozható. Utóbbi noha már túlterhelésnek számít, csak talán senki nem látott még ilyen leégett trafót.
Így rövidebb heggyel lehetőség nyílt például, TV-szerviznél egy hűtőbordás TDA1170 helyszíni cseréjére, ahol a hűtőborda erősen elvezeti a hőt, de a módosított páka ezt leküzdötte. Vagy a tunerek fémházai, árnyékolások, koax. bemenet javítása és hasonlók.
Hogy leolvadt a vacak műanyag, senkit nem zavart, csak mutatta, hogy az nem kell oda. Mindenkinek a pákájáról le volt olvadva, ez alapértelmezés.
Vékonyabb huzallal pedig finomabb munkákhoz. Világ legjobb pákája, csak élni kell vele. Még Vietnámban hódított:
https://chotroihn.vn/danh-gia-chi-tiet-mo-han-xung-tiep-trp-75w-mo-han-xung-chat-luong
Hogy gyárilag galvanizált (is), gyakorlatilag mellékes, lényegi használatot nem befolyásolja. L 40 mm felirat jelzi az ajánlott hosszúságot:
-
hotkar
senior tag
válasz
Donki Hóte #98767 üzenetére
A vezetékréz tiszta vörösréz. A réz vezetőképessége romlik, ha nem elemi formában van, a villamosiparban pedig pont a legkisebb ellenállás elérése a cél.
A sárgaréz az vörösréz és cink ötvözete. Azért használják, mert jól alakítható, és viszonylag jól önthető. Nem a villamosiparban használják.
-
Barret001
addikt
válasz
Vörösréz az ! Nézd meg jobban.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #98760 üzenetére
Az se mindegy elso forrasztasnal hogyan futtatod be onnal, en nyomok ra folyasztot es utana ra a cint ugy, hogy beteritse az egesz elejit igy egesz jo.
Egyszer vettem gyari hegyet egy 10-es csomaggal, de csak azert mert olyan olcso volt hogy nem tudtam otthagyni.
Reg volt mar arra emlexem hogy ezust szinu volt, hogy mifele reteg volt rajta azt nem tom. -
Gyula84
veterán
válasz
Az enyémre szerintem rá is van írva, hogy mekkora vezeték kell
nézd csak itt [link] A forrasztócsúcs kiterített hossza 115mm vörösrézhuzal 1,4mm
-
Barret001
addikt
válasz
Én meg sosem vettem még hegyet...Tökéletes a házi gyártmány.A huzal átmérője viszont fontos! Ha vastag,lassan melegszik.Ha vékony,hamar elkopik! Meg kell találni a megfelelőt.
-
PHM
addikt
válasz
Másfeles tömör vezetékből magad is meg tudod csinálni.
Készen kaphatót már régen nem láttam. -
laed
aktív tag
válasz
Szerintem bármely alkatrészüzletbe.
-
troll81
addikt
válasz
Donki Hóte #95136 üzenetére
Köszönöm.
A passzív megoldást erőltetem egyenlőre.
100x45x30 mm hosszúság szélesség magasság
Ilyen borda akadna. -
eldoble
aktív tag
válasz
Donki Hóte #91436 üzenetére
Ez a szilikagél tuti kiszedi belőle a vizet ha pár napra összezárom őket? Mert akkor lehet veszek, látom kapható.
-
eldoble
aktív tag
válasz
Köszi, rizs van otthon
-
mezis
félisten
válasz
"A szilikagél tökéletesen magába szív minden párát, nedvességet,..."
Azért nem mindent. Ha már jól megszívta magát akkor csak hevítés után lesz ismét "szomjas". Van olyan fajta, amelyik ilyenkor világoskékből sötétkék színre vát.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #91384 üzenetére
Ezzel csak egyetérteni lehet. A "kattogós weller" pákáimat pár éve adtam el, amikor kipróbáltam a JBC-t, és építettem hozzá forrasztó állomást, de a csehszlovák pillanatpákám ma is megvan.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
nekem is van egy cseh (aminek vizszintesen parhuzamos a ket vezetoje) sztem vagy 30 eves meg van egy weller kattogos az is min 30 eves. sokat hasznaltam/hasznalom mindketot, orok elet.
-
Barret001
addikt
válasz
Nekem 2 van
Örök darab.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Donki Hóte #91339 üzenetére
olyan egeret moddolnék át lítiumosra ami gyárilag ceruzaelemről működik, így csak olyan feszültségszintnél kezd el sírni ami a lítiumosnak régen rossz.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Donki Hóte #91337 üzenetére
Ez egy wireless egérbe menne, szóval fontos lenne hogy azért még az előtt figyelmeztessen, hogy lemerült. elvileg ez a TP4057 se engedi túlságosan lemerülni, de a gyakorlatban ez azt jelenti hogy figyelmeztetés nélkül lekapcsolja magát. nekem kéne egy LED ami mondjuk 25% töltöttségnél már elkezd visítani.
-
lanszelot
addikt
válasz
Donki Hóte #91238 üzenetére
Én sajnos nem Mo-on élek.
-
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #91057 üzenetére
Köszi, hogy foglalkozol a témával. Képet nem todok csinálni mert zárva van a borítás és le kéne szedni amit most nem lehet, de egy rögtönzött skiccet csináltam.
Félre értetted az első posztomat én nem zárkóztam el egy plusz vezeték behúzásától mivel anélkül nem is mehetne az elképzelésem.
Fent jön a fázis be és nulla. A vintiből jön ki 3 vezeték és egy a képen látszik egy balra, kettő egy csatiba jobbra. Sajnos nem ellenőriztem le, hogy az a kettő fázis helyre mutat e ? Mert ha külön lehetne választani ,egyiket középre bekötni és fentről egy második fázissal a dupla kapcsolóról vezérelni külön külön. -
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #91045 üzenetére
Ez a fel állás meg van. Egyik oldalt kis lanc bekapcs világítás, másik oldalt bekapcs és beállítva sebesség. Fali kapcsolóval indítom.
Azt el felejtettem írni,hogy be húznék fentre egy 3. Vezetéket és akkor 3 helyre tudnám kötni a ventiből kijövő 3 vezetéket. A földelésnak van külön csatlakozás a felcsavarozott tartó konzolon.
Azt kéne meg tudni,hogy az a két szál külön külön mit vezérel. Most oda szembe a nulla lett bekötve, pedig szerintem oda a fázis kellene. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Donki Hóte #90995 üzenetére
Szomszéd szoba. Lakótárs. Én nem díjazom az éjfél utáni tévézést. Kértem már sokszor udvariasan, h vegye le a hangerőt. De nehéz megindokolni vkinek aki tévére alszik el, h a fele hangerő is sok másnak, aki csendben alszik el. Arra sajnos nem tudok mit mondani neki, mikor értetlenkedik vki, "de hát nem is annyira hangos". Jah, nap közben senkit nem zavar. De mikor aludni próbál vki, akkor a suttogás is ébren tart.
Nekem a hűtő időzítve van. Éjjel nem jár az se.
Reggelig nem olvad ki semmi.
Az én cuccaim szünetmentesen vannak, szóval a hirtelen táp megvonás se érint annyira. Felőlem reggelig maradhat lent a biztosíték.ViZion
Én ott tartok, h letojom.
Amikor éjjelente forgolódsz csak, akkor ébrednek olykor bosszús gondolataid. Ez még egy egész civilizált módszer.
Egy fokkal lazább megoldás, mint mikor a mikrofon a mérőórába van beépítve. Nem tudom mi a neve annak az eszköznek, de rendezvény teremben találkoztam már ilyen megoldással, ami adott hangerő felett megszakította az áramot. A DJ ki is akadt rajta. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Donki Hóte #90985 üzenetére
Az RCD teszterrel szeretném távolról leverni a biztit, ezzel elnémítva a szomszéd szobában lévő éjszakai tévézést. Az emeleteti konnektorok mind egy fi relén vannak, így egy Test gombnyomásra ki tudom iktatni az eszközöket.
Passzív agresszió, ha már a szép szóból nem ért a szomszéd lakó.Nem kell reggelig mennie a tévének azért, mert vki arra alszik el.
Ki lehetne maxolni a koncepciót, ha automatizálnám zajszintre.
-
eshe
tag
válasz
Donki Hóte #90953 üzenetére
A zárójel lemaradt meg egy tizedes vessző hibázik
-
demars
addikt
válasz
Donki Hóte #90677 üzenetére
Köszi, majd körbe nézek ott is. A 250 gr csak írtam, nekem az nagyon sokáig elég, nyilván kevesebb is jó, ha valakinek van nagyobb mennyisége.
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #90671 üzenetére
"...1,5 x 1,5 cm méretű kis napelem darabka el tudná látni elég energiával a működéshez."
Azt az energiát, amit a "beforraszthatóba" bele tudna tölteni, azt egy nagyobb kapacitásúba is bele tudja tölteni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Nagyobb kapacitás tudna éppen kevesebb energiát is tárolni, de itt épp az a gond, hogy a kis akku telítődik, utána a feleslegben bevitt energia már csak az akkut fűti, nyírja ki.
Nagyobb kapacitású akku jobban tolerálná ugyanezt az áramot, mint csepptöltést. Ezekben nincs töltészabályzó, lényegêben a napelem árama a töltőáram.
-
ViZion
félisten
válasz
Anyámnak "lidis" van, több kis lámpa + vezeték és külön a (nagyobbacska) napelem. Már több éve működnek, hibátlanok.
-
válasz
Donki Hóte #90665 üzenetére
Ráadásul ismerjük az utángyártott kínai akkukat, általában a vadiúj sem lesz olyan, mint a több éves gyári, legalábbis telefon fronton nekem ez a tapasztalatom. Most utoljára a Redmi Note 8-al futottam meg ezt a kört, telefonnak semmi baja, csak az akku halt be. Rendeltem egy-egy kínai utángyártott klónt, és gyárit is, igaz utóbbi is három éves volt amit küldtek, de mindkettő legalább olyan hulladék volt, mint amit le szerettem volna cserélni. Korábban ugyanezeket a köröket megfutottam más telefonnal is. Sajna ez van.
-
dvdbackuper
őstag
válasz
ugyanigy dontottem en is, nem eri meg javitgatni
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #90663 üzenetére
Amikor még AA, AAA méretű akkuk voltak ezekben, volt értelme a cserének.
Ezeknél a "nem levehető ajtósoknál" meg csak ha van hely AAA akkunak, de ha beázik, akkor semmi értelme a javítgatásnak. -
válasz
Nem biztos, hogy az újak is lesznek olyan jók, mint a régiek voltak.
-
válasz
Donki Hóte #90663 üzenetére
Olcsón? Sehol. De kicsit olcsóbban mint itthon, leginkább Aliexpress-en, kb. ~230Ft/db. Amúgy nem fér bele nagyobb, akár kábelen lógatva egy AAA-s akku?
-
dave0825
őstag
válasz
Donki Hóte #90337 üzenetére
Nekem hála isten, másik fejjel nem csinálta, csak az enyémmel (feleségem KMM125-ével próbáltam, azzal szólt szépen). Szóval talán csak ez a forrasztás mehetett el, de még nem volt időm kipróbálni.
-
Nibiru
tag
válasz
Donki Hóte #90314 üzenetére
Ezeket megtaláltam én is de kb. olyan vastagnak tűnnek a képen mint az Aryes által vélhetően viccből belinket leukoplaszt.
Ami ebben a laptopban van az kifejezetten vékony. Gondoltam, nem létezik, hogy ne lehessen olyat kapni valahol.
-
herion
tag
válasz
Donki Hóte #90310 üzenetére
Hosszabbítós módszert én is használtam párszor, volt amikor bejött. Csak ugye az a gond, hogy vannak olyan háztartások ahol nagyon elavult már a hálózat. Pár hete jártam így, hogy egy öreg mamánál csináltam volna egy kaput, és az ősrégi talán még tyúkbélen üzemelő hálózat miatt a szolgáltató egy B-s megszakítót tett be a mérőóra alá valamikor 30 éve. Az meg ugye kb. olyan, hogy elég csak ránézni a 230-as flexre és már le is old
Btw van szikramentes 0,9kW-os gépem, amivel 50mm átmérőjű anyagig jó vagyok. Ritkán kell vastagabbat vágnom, még ritkábban meg a helyszínen a gyorsdarabolóval, ahol lutri hogy bírja a megszakító vagy sem. Szóval tök jó, hogy van ilyen pénztárcakímélő cucc a lágyindításra.
Felbuzdulásból mindjárt kettőt rendeltem. Mert van egy 2,8kW-os asztali körfűrész, amit bár otthon használok és itt nincs vele gond. De akkora slunggal indul, hogy még a föld is beleremeg. Szegény macsek múltkor fél napra eltűnt mikor bekapcsoltam az udvaron a gépet, úgy megijedt -
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #90278 üzenetére
"...ami nem tud kimaradni, a gravitáció"
Ezek szerint még nem láttál UFO-t. -
válasz
Donki Hóte #89998 üzenetére
tordaitibinek én jobban hiszek.
-
johniee
senior tag
válasz
Donki Hóte #88623 üzenetére
1N4007-et találtam a fiókban
az is megfelelne akkor? és melyik irányba kell rákötni az akkupakkra?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #89146 üzenetére
Van egy ilyen rész:
https://www.tme.eu/Document/510bc2b15c4df5e0afdf20dcf36f2e24/LC1D.pdf
Kép az 5/52 oldalról származik, következő oldalra (5/53) csúszik át a D32 táblázata, azonos értékekkel.
Másik: https://docs.rs-online.com/c819/A700000007803627.pdf
TeSys D Green vs. Tesys D széria, ahol a CA görbe jelképezi az AC-tekercs hatásos teljesítményét:
-
fatpingvin
addikt
válasz
Donki Hóte #89006 üzenetére
ilyet hol lehet venni?
azt tudom hogy Béka megcsinálta magának házilag hármasban, az nekem is menne de a forrás érdekelne -
válasz
Lyally, mi ez a szörnyeteg?
-
mezis
félisten
válasz
4000lm nem volt elég?
-
Gyula84
veterán
válasz
Donki Hóte #88976 üzenetére
Nálam az első bedugásnál már nem volt jó, Lenovo Legion
-
válasz
Donki Hóte #88978 üzenetére
De akkor ott a kábelen rossz a csati :S
A HP dokkjai pl. C-C kábelesek, 1 csavar cserélni, az tök jó; és eddig talán kettőt cseréltem, pedig van vagy 100. Fura, hogy egy L15 ilyen érzékeny lenne.
Viszont ezt a "bekapcsoláskor nincs kép" műsort minden C dokk csinálja nálunk, nem csak kábel miatt. Van hogy el kell venni a tápot, és csak akkor javul. -
válasz
Donki Hóte #88973 üzenetére
Köszi, de ez már megvan egy pár éve, épp a helyét keresem
-
válasz
Donki Hóte #88976 üzenetére
Milyen gép?
Nálunk nem kontakt miatt rosszak a C dokkok. Lenovo, HP, Dell is van, de kontaktos dokk ha 2 volt, azoknak is a kábele tört meg. Teljesen maguktól botrányos a FW és a driverek minősége
-
válasz
Donki Hóte #88815 üzenetére
Nem mindegy, milyen panel és milyen eszköz
Nekem mondjuk tápos a kis fúrda. -
demars
addikt
válasz
Donki Hóte #88815 üzenetére
Majd kiderül.
Ilyesmi gépeket dobál a kereső.
Hétvégén előkeresem a kis parkside masinám és kipróbálom. -
fatpingvin
addikt
válasz
Donki Hóte #88657 üzenetére
a Lomexet tudtam, a HQE-t nem
mindenesetre Lomex lesz belőle, ott már ismerős vagyok valamennyire. -
johniee
senior tag
válasz
Donki Hóte #87644 üzenetére
Milyen diódára gondoltál itt?
Van valamilyen otthon a fiókban
-
ViZion
félisten
válasz
Donki Hóte #88587 üzenetére
-
TheProb
veterán
válasz
Donki Hóte #88317 üzenetére
70mai A800S, de nem a kamera a ludas, hanem a hw kit, ami csak 11,4V-on kapcsol le...
-
johniee
senior tag
válasz
Donki Hóte #87644 üzenetére
A forrasztóállomásomnak van feszültségszabályzós kimenete, először is meg kell néznem, hogy működik-e a LED
meg hogy milyen fesz-en kapcsol be.
Bár Amperben nem túl sokat bír a cucc.
Lehet, hogy be kéne ruháznom már egy LaborTápra is -
Gézengúz
addikt
válasz
Donki Hóte #88276 üzenetére
Értem, akkor ezt sorba kell kötni a termosztát és a kazán közé és ezzel meg lehet oldani azt, hogy külön vezérelje a kazánt és a szivattyút és így akár késleltetni a szivattyú kikapcsolását. Csak egy perc lehet vagy változtatható az idő?
Mire jó még?
Közben megvan.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Donki Hóte #88265 üzenetére
Ezt mutasd már meg Nekem!
"Computherm termosztátok tudnak olyan funkciót is, hogy a kazán lekapcsolása után a külső keringetőszivattyút még 1 percig működteti, hogy a kazán/hőcserélő ne melegedjen túl."
Érdekelne!Két külön fázist kéne kihúznom a termosztátból?
Egyet a kazánhoz egyet a termosztátnak?Nem összekevered a szivattyú leragadás elleni védelemmel amikor naponta képes pár percre zárni az áramkört?
-
Gyula84
veterán
válasz
Donki Hóte #88115 üzenetére
Mondjuk Kínából nem rendelek ilyent, most rendeltem máshonnan ez érdekesebb lesz
-
daninet
veterán
válasz
Donki Hóte #87990 üzenetére
ez hogy kapcsolódik?
van egy nagyon hasonlóm egyébként az asztalomon
-
ViZion
félisten
válasz
Donki Hóte #87877 üzenetére
Szerintem neki az építés a lényeg, ha jól értettem. Engem az ilyen csináld magad csöves erősítők érdekelnének, régen volt ilyenünk és meghallgatnám egy DIY hogy szól.
Gyönyörűek amúgy. Csöves audio poresz, 18+ [link] -
Ribi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #87661 üzenetére
Az a baj ezzel, hogy valakinek valahol egy adott szó mást is jelent, szóval egy idő után csak egy szót kell majd ismételgetni, hiszen az mindent is jelent. Kényelmes ugyan azt a szót használni bahár más a jelentése, csak az ilyen elkorcsosulás miatt lesz szegényes a nyelv. Ha egyszer nem azt jelenti azt a szó, azért mert lusta vagy megjegyezni dolgokat még nem lesz helyes.
-
válasz
Donki Hóte #87445 üzenetére
Köszi
. Vacillálok, hogy egy régi Cambridge Audio erősítő legyen-e, de ahhoz még kell DAC és ennél (85+%) valszleg többet nyúzza a villanyórát.
-
válasz
Donki Hóte #87438 üzenetére
+#87439: pontosan
. én sokeres mezei kábellel fogom kezdeni, azon prózai oknál fogva, mert itt porosodik kb 10 méter már évek óta. A kinézet miatt sztem fogom cserélni idővel, mert azért a vastag fehér kábel kicsit gáz
.
Másik kérdés: ebben az erősítőben (Nobsound NS-15g) vajon elég ennyi hűtőborda? Két TPA3116**-os chip bújik meg alatta, ami elvileg 24V-ig eszi a feszkót - a gyakorlatban 19V-os táppal adják.
**kolléga bejegyzésében találtam hatásfokgörbét, itt bizony 200W teljesítmény esetén 20+W hő termelődik, azaz igencsak gizdakínaira sikerült az a borda
-
Blackmate
őstag
válasz
Donki Hóte #87438 üzenetére
A skin hatás nem csak magas frekvenciánál jelentkezik? A kérdés mit jelent a "magas", de tudtommal azokat a csőtápvonlalakat rádiótechnikában használják és nem a 20 kHz-ig hallható tartományban
-
válasz
Donki Hóte #87431 üzenetére
. Engem az lepett meg, hogy sokan sodrott kábelt használnak, gond nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest