- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem is az alacsonyabb fesztől félek, hanem az áramkorlátozó ellenállás elhagyásától, másrészt pedig szerettem volna elméleti síkon is tisztába jönni vele. Az empirikus módszer (addig próbálgatom, amíg nem jön össze) nem áll amúgy távol tőlem, elég sok mindent építettem már különösebben mély háttértudás és számolgatás nélkül, próbálgatással.
-
Köszi! Nekem is ez volt a tippem, de az 5V is könnyen elérhető, alig kevesebb, mint a szükséges 6V, a motorban pedig elég sok a tartalék. Bár a darlington chipen, amivel most kapcsolgatom, is van még 1,2V feszültségesés, így már alig több, mint a fele feszültség jutna a tekercsre, de fet-tel is hajthatnám. Akkor ha jól értem, elvileg mindegy, hogy 6V-ról hajtom meg, vagy 12V-ról úgy, hogy a felét elfűtöm? Csak nem szeretem a pocsékolást.
-
PHM
addikt
Az a gond, hogy a védelemnek mindenképp sorba kell kötődnie
a terheléssel, különben nem tudja ellátni a feladatát.
Helyet maximum azzal lehetne spórolni, ha az akkuhoz csak a
védelmet tennéd, a balancer áramkört meg a töltőben alakítanád ki.
Csakhogy akkor a töltőcsatlakozót kéne 5 pólusúra cserélni.
Hiába, bár sok előnye van a lítium akkunak, ugyanakkor kényesebb,
nagyobb odafigyelést kíván.Más:
Tud valaki olyan DC-DC konvertert, ami egyetlen lítium cella feszültségéből
tud 20-24V-ot csinálni? A terhelés maximum 300 mA lenne. -
-
PHM
addikt
Csakhogy ez nem töltőáramkör, hanem túltöltés, mélykisütés
és túlterhelés elleni védelem, + balancer áramkör.
A töltő maximális feszültségét és a maximális töltőáramot neked kell
megoldanod a dokkolóban. 16,8Vnál ne legyen nagyobb a töltő feszültsége
még kis terheléssel, illetve anélkül sem. -
KFORboy
senior tag
4 cella untig elég lesz, de a 3 sincs kizárva.
Litium cellák magasabb és stabilabb állandó fesszel bírnak.
Én olcsóbb fúrót/csavar behajtót alakítottam át mert megúntam a béna kapacitású és nehéz NiMhet.Ballanszírozót nem építettem rá, csak kivezettem mezei T-csatit aztán az akkupakkot tépőzár rögzítettem a gépre.
Töltésre/ballanszírra meg B6 volt.Elején volt kritikus töltés riasztó rácsatlakoztatva a ballansz csatira, de aztán azt is elhagytam mert sosem merítettem le teljesen (kb tízszeresére nőtt az üzemideje így is ha beleszámoljuk azt, hogy korábban NiMh-el ahogy merült, a munkavégzés és lassult, litium alatt nincs olyan nagy zuhanás)
Amikor meg éreztem, hogy pöppet lassult, akkor másik pakk be és ment töltőre az addig használt.
Sokféleképp meglehet oldani, mindenképp ahhoz mérd, hogy milyen kategóriájú a fúród, mert fölöslegesen ne vesződj túl sokat...
Az akkuk olcsók és jók Aliról (LiPo, LiIon) a fúrót meg így se meg úgy se vágod haza vele. -
Van ilyen modul is, nem dolgoztam még ilyennel és ezért nem tudom a pontos nevét, hogyan kéne pl. Ebayen rákeresni. Talán valaki tud ebben segíteni neked.
Viszont itt a töltő feszültsége is bele fog szólni, ha nem éri el a 21-22 voltot akkor marad a 4 cella. Meg be kell férnie a pakk dobozába ennek is. -
-
-
-
-
-
-
-
Reggie0
félisten
En backup battery melle MCP1810-et szoktam rakni. Annak 20 nA a nyugalmi fogyasztasa. 100mA-ig birja a terhelest max(plusz teljesitmenykorlatot is szamolj). Viszont csak 1.2V vagy 1.8V kaphato, probald ki a modulod, hogy megy-e 1.2-rol. Ha megy toltheto elemrol, akkor jo az 1.2V.
-
-
-
-
-
-
Az adatlap szerint a mute lab maximalis feszultsege Ut+0,3V. Ezesetben akkor 24,3V.
A logic level nem 5 voltos max.-t jelent, hanem +2 V alatt normal uzem, +2 V felett a tapfeszultsegig nemitott. Igy logikai kompatibilis, 3,3 es 5V rendszerekkel is.
Attyx, kiszamolom holnap az RC allandot, lesz idom boven de ma favagas van. -
Megérkezett, egész tűrhető az után, ami volt, csak ne tekeredne el állandóan a hőmérsékletállítója.
Egyéb: Ismertek olyan PMOS-t ami 4,4 V DS feszültségről is tud kapcsolni? Most egy IRF9Z34N-t próbáltam, egy BJT-vel van lehúzva földre a gate, de csak 200 mA-t tud rövidre zárva. Lehetőség szerint olyat keresek, ami itt is kapható.
-
darvinya
titán
Mylar-t nedvesség állókba raknak, de torzítás érzékeny, azaz rosszabb hanganyagot még rosszabbul adja vissza.
De sokat számít milyen dobozba kerül be.
Most építek én is ilyen kicsi hangkeltős zene dobozt, amit 4mm-es rétegelt fából és belül 2mm-es szivaccsal vonok be, hogy doboz hangot csökkentsem, de ezzel hangerőt vesztek.PeachMan
Szerintem variasztor lesz, de többiek biztosabban tudják.
-
DeFranco
nagyúr
1: gobbi hildát motoron
2: meleg hógolyótnem értek ennyire (sem) az elektronikához azt gondoltam (de lehet hogy tévedek) hogy ha a fogyasztó (ebben az esetben a terhelés) 1A-t kér, de a töltő azt nem tudja leadni akkor lead amennyit tud, tarva a feszültséget a névleges értéken.
de nem értek hozzá, lehet teljesen tévúton vagyok, ezért jöttem kérdezni.
-
yohnsee
tag
Szia!
TS100-at dícsérik sokan, bár nekem nincs vele személyes tapasztalatom. Azt tudom, hogy a hegy, amit használ, kísértetiesen hasonlít a Hakko T15 szériájára, talán még használni is lehet vele valami kiegészítő pöcökkel.
Hátránya az "állomásnak": neked kell hozzá egy 19-24V-os tápot keríteni valahonnan, 40-65W teljesítménnyel. -
kuyarashi
őstag
Passz, de elméletileg nem kéne ennek előfordulnia.
Az elektronikának ott a leírása. -
darvinya
titán
Akkor más megoldás nincs, kábelt kell bontani.
Ha csak ferrit gyűrű van kábelen, s nincs kábelöntvényben burkolva, akkor egyszerűbb billentyűzet felöl kibontani a kábelt és az ottani törésgátlóból kibujtatni a kábelt.
Ekkor könnyen lehúzható ferrit gyűrű.
Többi esetben USB dugó cserével kábelt bontani. -
-
Ribi
nagyúr
Nem valami nagyon sok tekerős jószág és azért nem tűnik fel hogy változtat?
Amúgy az lenne egy jelszint beállító.
Ami jel kijön az elsőből a poti azt állítja, hogy annak mekkora része megy tovább a második részbe.
Ha teljesen le van tekerve akkor a második rész gyakorlatilag földre van kötve. Ha teljesen fel van tekerve akkor meg direktbe megy tovább, csak 10k-val a föld fele is le lesz kötve. Szóval az ott egy sima osztó. -
Kernel
nagyúr
Villogás nem azon múlik, az áramgenerátor önmagában egyenletes áramot generál, hiszen az a lényege, hogy az áramot stabilizálja.
A betáp hullámzását viszont nem tudja kiszabályozni (ha elfogy, nincs miből). De ha megfelelő / elegendő pufferről kap tápot, azt már elsimíthatja.
-
Kernel
nagyúr
Lineáris, disszipatív áramgenerátor, azért nincs hozzá tekercs stb. Egyszerű, de ez egyben a hátránya is.
Ha például 100 V esik rajta és 20 mA áramra van beállítva, akkor azt a 2 W-ot el kell fűtenie és így tovább. Itt például 3 db van egy panelon:
Nem saját kép, másik topikból származik:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_12531-12531.html
-
And
veterán
Ami nem csoda, tekintve hogy az egy egyszerű lineáris áramgenerátor, amelynek egyetlen külső ellenállás állítja be a munkaponti áramát. Az adatlap jótékony homályban hagyja a maximálisan megengedhető disszipációt, de a tokozásból (TO252) ítélve hűtőfelület nélkül nem lehet sok, < 1W körül. A hűtőfelülettől függően ez növelhető, de a hőtermelés meghatározásánál észnél kell lenni, hogy mekkora feszültség marad az IC-n. Ez pedig a sorosan kötött ledek számától illetve az adatlapon C1-gyel jelölt előtét kapacitás értékétől függ.
Mod. #64347: Lineáris stabilizátor IC, klasszikus képviselője a TO220 ('kocka', de inkább téglatest formájú) tokozású 78xx, 5V-os pozitív kimenethez 7805 típus, illetve jobb minőségű utódai.
-
terapeuta007
aktív tag
magnezium szulfát(keserűső) és desztillált viz leoldja az ólom szulfátot.erről kulföldi forumokban eleg sok info van
-ugye elvileg ezzel a fent emlitett keseruso es deszt.viz keverékkel kicseréled az erdeti elektrolitot
-majd rátöltessz.(14,4-14,8v)
-ezután kiöntöd az aksibol a keserusos oldatot.
-majd kioblited deszt vizzel.
-végul öntesz bele rendes kénsavas bolti elektrolitot.elvileg a sósav is oldja a szulfátot de errol nem találtam a neten sokat.inkabb ne csinald.
a keserusos oldatnak teljesen telítettnek kell lennie.
(addig pakold bele a keserusot ameddig oldja) -
Ha 1-2 napja van ennyire mélykisütésbe,és amúgy jó volt, tehát nem 10 éves, agyongyötört, többször is átélt ilyet, akkor igen,
ha hónapok óta így áll akkor nem fűznék nagy reményt hozzá.andras888,
én a 0,5 wattot is keveslem, a 470 ohmossal ez még leesik 0,3 wattra, ennyi szerintem -10 fok körül annyit érhet mint halottnak a csók.
Én csináltam házilag tükörfűtést, igaz az kb. egy tenyérnyi felület, de 15W lett a végén mert ezalatt csak én tudtam hogy fűthető a tükröm, a hó nem tudta és lazán ráfagyott. -
-
Kernel
nagyúr
Ez természetes a kínai piaci versengésben, hogy "elméletben" rátesznek valamennyit. A feltüntetett 1200 mAh amúgy sem reális. Úgyhogy azt a részét nem is olvastam, a visszajelzéseket szoktam inkább nézni:
In the title it says 1200 mAh but further down in the description it says "real capacity maybe 500-600 mAh". With a 40 mA discharge current it lasted about 11 hrs so I measured about 440 mAh.
De ezt a topikban szóvá sem tettem, mert így jó. Ha csak ennyi lenne, már az is, de műszerben használva csekély a terhelés, ezért elvileg több Ah is kivehető belőle, ami elég sokáig kitart. Nagy előny ilyen szempontból az alacsony önkisülés is.
Már nem is emlékszem, hogy 10 vagy hány éve vettem 2 db Ni-MH akkut, de ezek azóta is működnek. Csak az egyikben ment tönkre 1 db cella, amit kiiktattam, a multimétert még úgy is vitte. Fel sem tűnt egy cella hiánya. 2013-as hozzászólás:
https://prohardver.hu/tema/akkumulator_toltot_digit_fenykepezogephez_de_milyet/hsz_8213-8213.html
Ezen 600 mAh hazugság szerepel, aminek talán a fele sem igaz, mégis bevált ilyen célra, az alacsony igénybevétel miatt.
Korábban úgy rémlik, ha nem is egy évig, de több hónapig tartott egy elem. Amikor kimerült, maga az is kellemetlen volt, hogy mondjuk nincs kéznél másik, boltba kell menni érte stb. Ha meg bekapcsolva maradt, az külön szívás. Az akkut meg csak feltöltöm és kész.
-
-
krisztianAMG
senior tag
A pittyogás valóban bosszantó, főleg a 15 percenkénti figyelmeztető (még kikapcsolt "auto power off" esetén is figyelmeztet, be van kapcsolva). Ettől még az is jobb lenne, ha csendben elaludna... A tárcsa forgatásánál is nyugodtan elhagyhatták volna a sípolást, de azzal azért együtt lehet élni.
Ezt leszámítva én meg vagyok vele elégedve. Viszonylag gyors, az NCV nagyon jópofa, még falban is lekövethetőek vele a vezetékek, ha nincsenek túl mélyen. Ráadásul nem csak 230VAC-re reagál, a notebookom közelében is jelez pl, de más kisebb fogyasztók esetén is bejelez (akár DC is, de még nem jöttem rá a logikáját).
-
Most jutott eszembe, hogy időközben megvettem az említett mérőt ebayről, vámosok sem fogták meg. A nyilvánvalón kívül /trueRMS, 5/4 digit/:
Ami jó:
+ masszív
+ háttérvilágítás
+ tud tárálni /ellenállás méréskor pl. ki tudod vonni az elektróda ellenállását/
+ AA akksikra működikAmi nem annyira:
- a világítás egy idő után elalszik, nem lehet permanensen bekapcsolni
- minden akcióra pittyog; minden gombnyomásra, tekerésre
- user manual kb. wcpapír kategória, nem írják le benne, mi az VFC, hogy kell használni az NCV-t, mi a különbség a kétfajta frekimérés között
- a frekvenciamérés csak tiszta AC jelen működik /gondolom a nullátmenetet nézi/, azért egy kondenzátort sorosan berakhattak volna -
MasterMark
titán
Remélem inkább csak ami a NAND-ban van adatok hibásak. Itt van amit kiír, ha valakit érdekel és tudna segíteni, annak örülnék, mert én kicsit el vagyok veszve.
-
kmisi99
addikt
Ha érdekel a téma és tudsz angolul, itt megemlíti, hogy felesleges, 14:30 tól. (illetve érdemes végig is nézni ha érdekel, mi az ami fontos és mitől jó vagy hulladék egy multiméter.)
[link]A lényege annyi, hogy senkinek nincs rá szüksége, és senki nem akar tranzisztort mérni, és egyetlen komoly multiméteren sincs ilyen funkció.
-
-
And
veterán
"Ez viszont nem igaz, ha jók az emlékeim."
Igazad van, én a kódban látható módszert említettem. Az oldalon közölt, általad is belinkelt képlet egyébként helyes eredményt ad, ha V[n] és I[n] előjeles értékként szerepel benne. Abszolút értékekkel viszont tényleg nem jó. Kreáltam hozzá egy excel-táblát, és bevittem a forráskódból kihámozható algoritmust. Érdekes, hogy kis fáziskülönbségnél nincs jelentős hibája az abszolút értékekből számított teljesítménynek sem, de ahogy a fázis romlik, a hiba egyre növekszik. Például egy 0°-os fáziseltérésnél 1000W-os - valós - teljesítményről a fázisszöget 90°-ra növelve a program által abszolút értékekkel számított teljesítmény 615,5 watt lesz, míg ha előjeles értékekkel kalkulálna, kijönne szépen a nullás effektív teljesítmény. -
And
veterán
Ha jól veszem ki, azokban a kódsorokban történik meg a referencia- illetve ofszetfeszültség (feszültség- és árammérésnél egyaránt +2,5V) kiejtése a mért értékekből. Az áram és feszültség effektív- (négyzetes közép-) értékek számítása amúgy is tartalmaz egy-egy négyzetre emelést, az effektív teljesítmény értéke pedig az 1ms-onként vett U*I abszolút értékek szorzatainak két periódusra, azaz 40 darab mintára vett átlaga.
-
Kernel
nagyúr
Ha jól látom, a mintavételi technikából következően ez így megoldható:
The voltage and the current samples include the phase relation between the voltage and the current. So active (real) AC power which is V * I* cosθ can be achieved by calculating the average power by using the equation below.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest