- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Magisk
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
andorra
őstag
válasz
EQMontoya #60022 üzenetére
Nem ezen volt a hangsúly, hanem a tanácsadó és a tanácsot kérő ízlésének feltételezett eltérésén. Ha én adok tanácsot loduness-i szörnyként valakinek, akinek nálam jobb, vagy egészen más az ízlése, az ugyanúgy zsákutca, mint fordítva, ha ő adna nekem tanácsot. Plusz még ott van a további ismeretlenek halmaza, amit a rendszerek és akusztikai környezetek különbözősége okoz. Tehát a "kinomult" szót helyettesítsd be bármi mással, tetszésed szerint.
-
bmakszim
őstag
válasz
EQMontoya #59705 üzenetére
a neten "megtalálható" lossless felvételek egy részének minősége is elég silány
Mindennek megvan a maga helye, a nyílt trackerek nyilván felejtősek.
az egész ipar foggal-körömmel ragaszkodik a bronzkorhoz, amiben ugye a kiadók lenyúlták a lóvé nagyobb részét
10 dollárt szívesen kifizetnék egy jó albumért, és csak annyit kérek cserébe, hogy tölthessem le jó minőségben.
Pár példa: HDtracks, qobuz, dalok.hu, stb. De az előadók 99%-a elérhetővé teszi a saját weboldalán is letölthető formában az anyagait.
-
Ribi
nagyúr
válasz
EQMontoya #59705 üzenetére
Nyilván, mert 1 ember letöltötte és fel is dobta a megosztóra és puff, 1 darab kelt el. Nem éri meg nekik.
LP-t nem másoltatsz sehol. Szerintem ez is hozzájárul, hogy még nem halt ki.
Persze most magyarhonból indulok ki. Kint lehet többen vesznek CD-t is. Abból meg direkt nem csinálnak hűde minőséget amit bárki bárhol lemásol, feltölt, ellop. Ezen nem kell csodálkozni. Szerintem. -
BBéci
legenda
válasz
EQMontoya #59653 üzenetére
Nem foglalkozom azzal, hogy miként tud romlani, illetve másképp szólni az írt lemez, mint az eredeti, de ez cáfolhatatlan tény. Olyannyira, hogy vitatkozni sem vagyok hajlandó róla. 15 éve írok lemezeket, beletörődtem, hogy nem tudom velük elérni az eredeti, gyári kiadványok hangminőségét. Ez van. Minél jobb egy rendszer, annál jobban hallani a különbséget.
-
orbano
félisten
válasz
EQMontoya #59653 üzenetére
az alapfeltételezésed már rossz: az audio CD szabványban (Red Book) lévő hibajavító kód rettenetesen gyenge, ne feltételezz róla olyat, mint a CD-ROM szabványról (Yellow Book), ahol a filejaid integritás biztosított íráskor és olvasáskor is. Az audio CD-ket a nyolcvanas években tervezték gyenge, olcsó hardverekre, real-time olvasásra. Ha nem sikerül jól, a beolvasó elektronika interpolál oda helyesnek vélt adatokat. Ezért van nagy eltérés (az analóg fokozaton kívül) a különböző CD lejátszók hangminősége között.
A CD írás pedig nem túl pontos, nagyon könnyen és gyakran készülnek rossz minőségű pitek. Értelemszerűen minél több zavaró tényező (rezgések, mágnesesség, zaj a tápban, elektronikában, stb), annál több írási hiba készül a lemezre.
Ezért is sokkal jobbak a gyári lemezek, amiknél az eredeti arany nyomólemez kvázi laboratóriumi színvonalon készül, amivel sokkal pontosabb nyomatokat készítenek. Nekem speciel van olyan ismerősöm, aki vakteszten megmondja a különbséget a hifijén az írott és a gyári nyomott lemez között.Más kérdés persze, hogy a kérdezőnk rendszerén meghallani-e a különbséget, de ezt elég egyszerűen le tudja tesztelni és ez alapján új írót választani, vagy megtartani a meglévőt.
-
Akos1994
aktív tag
válasz
EQMontoya #59647 üzenetére
A CD lejátszót a saját beépített DAC-jával használnám, a meglévő kínait meg meghagynám asztali gépre,másodlagosnak.. Gyakorlatilag csak azért mert ha már megvettem miért ne, másrészt azért legyen valami ameddig nem írom ki a CD-t, vagy ha találok 2-3 zene számot ami tetszik és nem akarok azért megint új cd-t írni. De nagyrészt a CD lejátszót használnám.
-
BBéci
legenda
válasz
EQMontoya #59647 üzenetére
Másképp is lehet érteni, a "jelenlegi DAC mellé" mondatrészt, mivel azt is írta, hogy a zenék 70-80 százalékát hallgatná írt CD-ről, a maradékot PC-ről - értelemszerűen - a DAC-kal. Tehát nem a DAC-hoz venné, csatlakoztatná a CD-játszót.
Hozzáteszem, nem mindegy, mivel írja a lemezeket! A PC-be építettek döntő többsége arra alkalmatlan, már a házban lévő többi alkotóelem zavaró hatása miatt is, nem beszélve magáról a futóműről. Jó minőségű külső író hiányában, az egész cédés projekt felejtős.
-
PuMbA
titán
válasz
EQMontoya #59612 üzenetére
"Azért irreverzibilis, mert lehet ott bármi, 10 decibellel gyengébben, amit Te esetleg hallasz, de a vbr az adott szakaszon kevéssé lényegesnek nyilvánítja és kidobja."
"Arra viszont nem lehet jó algoritmust írni, ami a háttérzajtól tökéletesen elkülöníti a "lényeget". Pl számít-e, hogy egy fúvós levegőt vesz? Ilyet simán kihallhatsz egy jó felvételből."
Se az MP3, se az AAC nem tüntet el semmilyen "hangot" közepes bitrátával, ugyanúgy lehet hallani, hogy nyekereg a dobszék stb., akár VBR, akár CBR. Szóval a megbeszélésnek ez a része értelmetlen
-
Ribi
nagyúr
válasz
EQMontoya #59610 üzenetére
Miért is lenne irreverzibilis valami, ha mondjuk 8kHz felett nincs semmi adat és azt te nem 20, hanem csak 10kHz-es korláttal rögzíted? Világosíts fel kérlek.
Vagy mondjuk egy tiszta 1kHz-es szinus jelet miért kellene 16 bit felvenni? (nyilván nem sok hely van ahol ilyen van)
Pont azt mondom, hogy olyan helyeken bőven le lehet venni a mintavételezést, ahol veszteségmentesen ezt meg lehet tenni. Kizártnak tartom, hogy FLAC esetében csak ennyit tömörítenének, hogy az azonos részeket beindexelgetik.
De mivel ehhez (FLAC hogy tömörít) jól láthatóan se te se én nem nagyon értünk, megint csak felesleges találgatás. -
Ribi
nagyúr
válasz
EQMontoya #59590 üzenetére
De pont emiatt a VBR is tekinthető egyfajta tömörítésnek, ha nincs adatvesztés nem?
Nem csak egyféle tömörítés létezik.orbano:
egyszerű kiszámolni: 44.1kHz * 2 csatorna * 16 bit = 1411,2 kb/s
FLAC sem 1411-et ad ki. Csak miután visszakonvertálta az eredeti zenefolyamra. Legalábbis ha VBR-el is lehet adatot spórolni tömörítés nélkül.
Mert ezt sem nagyon tudni, hogy VBR-el mennyit lehet spórolni és más tömörítési móddal mennyit lehet spórolni. Az biztos, hogy WAV-ot nagyon szarul lehet zippelni. Szóval nagyon messze van a FLAC tömörítési módszere a hagyományos tömörítéstől. Emiatt nem csak VBR / tömörítés az egész FLAC mizéria.
És attól félek ezt nem is tudjuk kitárgyalni, csak tippelgethetünk tovább.
VBR nem jelent adatvesztést. -
andorra
őstag
válasz
EQMontoya #59216 üzenetére
Ugyanakkor azt kiemelném, hogy ha valaki enélkül vesz meg valami, csupán azért, mert valaki azt írta a fórumon, az buta.
Egyáltalán nem jelenti azt. Ha pedig netán buta, kétszeres bűn félretájékoztatni.
Az autópályás példádnál maradva: ha egy láthatóan holtrészeg sofőr az autópálya felhajtójánál megkérdezi, hogy merre menjen, akkor rámutatsz a helyes irányra, azután a többi már az ő baja? -
Akos1994
aktív tag
válasz
EQMontoya #59203 üzenetére
Én is valami ilyesmit akartam megfogalmazni, árkategóriák szerint felsorolni olyan darabokat amik szélesebb körben elismertek, akár a jó megépítettségük okán, akár azért mert jó ár-érték arányuk van, vagy valamiben kiemelkednek adott márka sorozatának típusai közül. Pl. ilyen lehet a még pár éve nagyon sokat ajánlott NAD 3020 / Marantz PM-66SE / Pioneer A-600 / Denon PMA 255UK aminek szerintem szintén baromi jó ár/érték aránya van. Sajnos nekem nem ugrik be több, de gondolom az alapkoncepció érthető.
Gyűjtögetni kéne egy listát, és a képviselt "iskola" ill. ár szerint rendszerezni őket. Utána pedig vastagon oda írni, hogy ettől még meg kell hallgatni többet közülük, nem elég egyet meg venni találomra és a lista nem szentírás, csak útmutató, hogy akik belekeverednek egy-egy sorozat darabjaiba, ki tudják szűrni melyek a jobban sikerült darabok és melyik amelyik kissé kommerszebbek.
Úgyszintén hangsugárzóknál egy példa, hogy Tannoy Mercury M sorozata nagyon jól sikerült saját kategóriájában, majd a Fusion meg Mx sorozat egy kicsivel gyengébb eresztés lett és utána a Mercury F sorozat megint egy "vissza a gyökerekhez" lépés volt a Tannoy részéről..
Minden ismertebb márkából szerintem lehetne egy ilyen listát készíteni a kiemelkedőbb készülékekről.
Aztán aki fel bírja fogni a téma összefoglalót, az majd fog is rendszerben gondolkozni. Egy ilyen felsorolás szerintem nem jelenti azt, hogy ne lehetne ugyanúgy rendszerben gondolkozni, pont azért mert ez egy átfogóbb lista lehetne. -
andorra
őstag
válasz
EQMontoya #59197 üzenetére
Na ez végre pozitív hozzáállás, ezt így kellene máskor is.
Az állványkészítés lutri, szerintem egy ad-hoc készített állvány csak annál biztosan jobb, mintha egyáltalán nem lenne állvány. Az állványokat nem tervezik, mert az gyakorlatilag lehetetlen, hanem kikísérletezik. Persze a B-GY-K háromszögben minden megtörténhet, még ez is. -
krichd1
addikt
válasz
EQMontoya #59197 üzenetére
Éppenséggel van konkrét rendszerajánló része a téma összefoglalónak, amiben nem 3-4 ajánlott rendszer van, hanem pontosan 6, árkategóriára leosztva. Ezt természetesen lehet bővíteni még, eddig sem volt senki visszatartva ez ügyben. Az új ajánlatokat is nemrég frissítettem a megváltozott árak miatt.
Amit írtál rendszert, Arcam irDAC + NAD 356BEE + Standart 2 használtan, kábelekkel együtt egy 300k-s rendszer, ennyit kevesen szánnak rá első rendszernek, ahogy eddig tapasztaltam, de felőlem nyithatunk egy ilyen kategóriát is. -
krichd1
addikt
válasz
EQMontoya #57604 üzenetére
A legjobb megoldás talán egy olcsó külső USB táp beszerzése és egy optikai kábelé lenne. Így kihasználva az optikai adatátvitel azon előnyét, hogy semmilyen elektromos kapcsolat nincs az adó és a fogadó oldal közt, tehát nem alakulhat ki galvanikus kapcsolat, így teljesen le lenne választva a számítógép zajaitól a DAC.
-
krichd1
addikt
válasz
EQMontoya #57599 üzenetére
Ebben az esetben arról van szó, ami fentebb le is van írva, hogy az alaplapról szedi össze a DAC a zajt, tehát itt alapvetően az alaplap USB portjaival és az alaplap USB részének megtervezésével, kivitelezésével van az alapvető probléma.
Annyiban az X-Fi HD is hibás, hogy nincs az USB dekóderének galvanikus leválasztója, de ilyesmi csak a drágább DAC-okban van. Plusz ugyebár az X-Fi HD USB-ről kapja az áramot is.
Tehát itt nem arról van szó, hogy az USB kábel szed össze zajt a környezetből, legalábbis a hiba jelenségének a leírásából nem ez derül ki. -
simongab
senior tag
válasz
EQMontoya #57553 üzenetére
Viszont felmerül a kérdés hogy ezek a szép dobozba csomagolt D osztályú erősítők egy kapcsolóüzemű táppal mit tudnak? Milyen a hangjuk? Én egy brossúrával le vagyok maradva... Vélemény?
Az IC TDA7498E ami benne van, ez tudja 10%THD mellett a 160W ot, valószínüleg feleslegesen, mert az adott tápegységgel 1% körüli max THD-vel megy 120 körüli teljesítményig. Én sem vennék effélét... -
ggg1
aktív tag
válasz
EQMontoya #57555 üzenetére
Ne vitatkozzunk ezen, lécci-lécci. Nincs hozzá kedvem.
Én a középiskola után jártam még többek között egy Kandó nevű iskolába is, ahol emlékeim szerint pont számoltunk ilyeneket, de abban volt cosinus fi, meg sinus omega t, meg ilyenek, de ez már nagyon rég volt, úgyhogy mindenben elismerem, hogy igazad van.Kérlek, a vám dologra azért guglizz rá, hogy van-e 150 euró alatt, de abban is elismerem, hogy igazad van.
Én egy szót se ejtettem adócsalásról, ezt csak Te mondtad. A jó könyvelő tudja, hogy milyen költséget hogy kell elszámolni, és az áfára is vonatkoznak bizonyos szabályok. De mindenben Neked van igazad, és akkor le is zárhatjuk a témát, nem kell rajta tovább rágózni.Minden jót!
-
ggg1
aktív tag
válasz
EQMontoya #57553 üzenetére
Amennyire én a középiskolás fizikára emlékszem, a váltakozó áramú körökre az egyenáramra érvényes képleteket nem nagyon használtuk, különösen, ha kapacitív vagy induktív ellenállás is volt a körben.
De a középiskolás fizikát leszámítva biztos igazad van.
Megismétlem: nem szerettem volna ilyen erősítőt venni, csak érdekelt a véleményetek.
Ami a vámot illeti, 150 euróig nem kell fizetni, de félig ezt is jól tudtad, mert áfát viszont kell.
(Ha csak nem vagy vállalkozó, és nincs egy jó könyvelőd.) -
rii
nagyúr
válasz
EQMontoya #56660 üzenetére
van egy HPM60-asunk .-)
és hát szerelmes vagyok bele ... pedig megvan már vagy 7-8 éve ... de amióta levittük vidékre, ahol lehet hangosabban hallgatni a zenét, azóta érzem, milyen jó "kis" hangfal
ezért szeretnék majd egyszer egy HPM110-et ... milyen erősítő lenne javallott hozzá? (teljesítményben, .... vagy akár "karakterisztikában*" ... (*remélem nem kérdeztem hülyeséget)
-
slick-adam
aktív tag
-
blattida
nagyúr
válasz
EQMontoya #56038 üzenetére
A kompromisszummentes nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy hogy hibátlan, hanem azt, hogy a tervezés és a gyártás során nem kellett minőség szempontjából megalkudniuk a tervezőknek, azaz, mindenből az elérhető legjobb alkatrészekből épül fel az adott termék és nem kell anyagi okokból kifolyólag minőséget csökkenteniük.
Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem lehet továbbfejleszteni, mivel a gyártástechnológia folyamatosan fejlődik, változik, ezért sok paraméter eleve javítható, fokozható.Ráadásul ez csak az elmélet, mivel a high endben nem az alkatrészek és összetevők határozzák meg elsősorban a termék árát, hanem a gyártók igazodnak az elkérhető legmagasabb árhoz, teszik ezt azért is, mert ebben a kategóriában nem lehet olcsón vagy nem horribilis áron eladni semmit, bármilyen furcsán is hangzik, ugyanis a high end kategória vásárlóiban rögzült az a tévhit, hogy a minőség egyenes arányban áll az árral és ezt, természetesen, a gyártók nem is akarják megváltoztatni.
Abba meg már bele sem megyek, hogy a high end a legtöbb esetben egyáltalán nem nyújt többet hangban, mint az audiofil kategória...
-
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
EQMontoya #55756 üzenetére
Pontosan mit csinál egyébként az EQ? Megnéztem a L pad-ot, ahogy javasoltad, az igazából annyit tud, hogy ellenállást köt sorosan-párhuzamosan a hangszóróhoz, és így az eredő ellenállás megtartása mellett tudja szabályozni, hogy mekkora feszültség essen a hangszórón. A digitális EQ megint egyszerű, mert ott lehet a jellel játszani. De mit csinál az erősítő equalizere, amitől ennyire nem szeretitek? Az alapelvével van gond, vagy az implementációval?
(#55757) MasterMark
Google nekem ezt dobta -
ozzy711
őstag
válasz
EQMontoya #55752 üzenetére
Nem a hi-fi-vel van sokszor a baj, inkább a felvételek minőségével. Az általam preferált rock zenénél ez hatványozottan érvényes. Pl. jó pár régebbi Black Sabbath lemeznél a lábdob hangja botrányosan halk a többi hangszerhez képest, de pl a Paranoid albumnál meg kiesek a fotelból ugyanazon beállításoknál akkora a mély többlet. De ez is már lerágott csont. Mindenki azzal főz ami van neki, lényeg a zene szerete.
-
törölt tag
válasz
EQMontoya #55053 üzenetére
Roksan Caspian m2-est és StandArt 2-est hallottam én is, szimpla Sony dvd volt a forrás, és így is lenyűgöző volt a hangjuk. Az LP csak hab a tortán, azokkal az eszközökkel más források is magasan teljesítenének a Denon-Marantz stb-k felett, nem kétlem, hogy az LP-vel meg igazi különlegesség.
-
-
deicide
veterán
válasz
EQMontoya #54895 üzenetére
Egyébként egy gyorstalpaló sem ártana, mert mindezidáig csak integrált erősítőim voltak, hogy működik a többi?
Előfok, végfok, végerősítő, hogy passzolnak ezek, melyikhez melyik kell, ezt sosem értettem meg. Pl a linkelt Quad mellé mi kell még a CD-n kívül? Előerősítő?
-
Bargyu
tag
válasz
EQMontoya #54794 üzenetére
Én szurkolok neked, ne add fel.
Másik topikba azon is vita ment, hogy a hangzás egy része (hangnyomás, frekvencia stb.) objektív, egy része (hangerősség, hangmagasság, hangszín stb.) pedig nem. Tudatlanul elővettem egy szagkönyvet és rögtön ezzel kezdte...
Tényleg, mi a jó szó magyarul a level és a loudness megkülönböztetésére?
-
törölt tag
válasz
EQMontoya #54811 üzenetére
Miféle regisztrációs dátumot? Ez megint hogy jön ide? Sehogy. A hifi topikról volt szó.
Vagy inkább észbevehetnéd, hogy olyanban buzgólkodsz, amiben nincs mit buzgólkodnod, amiről fogalmad sincs egy hét óta itt lévén. Az itt a hifi topikot jelenti, ahol nem ismersz semmit, hogy mi hogyan van és miért úgy. Azt se tudod, hogy Speedfire mit miért, azt se tudod, hogy én mit miért. Nem értesz hozzá, indifferens beleszólnod az óvodás illemtannal. Nem feladatod megokosítani, hogy én hogy kommunikálok Speedfire-lel, mert nem értesz hozzá - függetlenül az elővezetett óvodai erkölcsi tételedtől.
Szerk. És egyébként se forgasd ki a történteket az óvodai tételek elsütéséhez. És egyébként se magyarázd nekem az óvodát, rég kinőttem belőle. Lebegtess. -
törölt tag
válasz
EQMontoya #54489 üzenetére
Általában is, de az általad tervezett szintű rendszer esetében meg aztán mindenképpen megoldandó az akusztikailag minél optimalizáltabb, és feltétlenül állványos elhelyezés. Muszáj megoldani, egy ilyen szintű rendszer egyszerűen értelmezhetetlen annak fényében, ha az ember polcra, asztalra, szekrényre... akarná tenni, de még a falikonzol is alig-alig értelmezhető kompromisszum lenne. Meg KELL oldani, hogy legyen hely a földközelben (is), ez alól ne legyen kibúvó, ürügy.
(#54495) krichd1 No igen, az idéző mindenképpen illett volna megadja az idézet forrását.
-
krichd1
addikt
válasz
EQMontoya #54461 üzenetére
Azokhoz a Focalokhoz még kelleni fog egy jó állvány is, ami körülményes és nem olcsó dolog. Én inkább használt állódobozban gondolkodnék ennyiért. Külön előfok jobb szokott lenni, mint a DAC-okba tett, bár ezeket az újabb készülékeket még nem ismerem, a Pioneer U-05-re én is kíváncsi vagyok.
Kábelből max. azt tudom ajánlani ami nekem van, bár azt nem garantálom, hogy másnak is beválik.(#54480) EQMontoya: Akkor hová tennéd a kis Focalokat ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Samsung Galaxy S22 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG OLED Televíziók: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Xiaomi Redmi Note 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest