- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
válasz
blattida #79826 üzenetére
Haladjunk sorban !
Saját szobám akusztikai kiértékelése nem probléma - hiszen én építettem - , viszont helyszín ismerete nélkül, csupán a mérési adatokra támaszkodva tényleg dőreség lenne más szobájának akusztikai javítására tanácsokat osztogatni.
Per pill a szobámban nincs semmilyen üveg/kőzetgyapot, "piramis szivacs" stb. agyonhájpolt akusztikai csoda elnyelő, főleg nem a sarkokban, és így sikerült 100-110Hz fölött 0,4-0,25ms között tartani a lecsengési időket.
Szóval, ha valakinek van affinitása a probléma megoldására, nem kellene elijeszteni.
Szerintem
-
Pazolini
senior tag
válasz
blattida #77288 üzenetére
A plusz költségekkel mindig kalkulálni kell: akár külföldi, akár itthoni vétel esetén is. A szállítás általában pénzbe kerül: adott esetben egy Nyíregyháza-Sopron oda-vissza út is brutál költség lehet, ha éppen az adottságok úgy hozzák, és azzal is számolni kell, és lehet, az már meggondolandóvá teszi az üzletet.
Az utána számolás felelőssége mindig a vevőé, más kérdés, hogy az ajánló - ha tényleg ilyen magas is tud lenni a shipping - igazán odaírhatná a könnyebb kalkuláció végett ezt az infót, pláne ha kiderül, hogy szűkös a büdzsé...
Ebben deja vu-nek igazat adnék...deja vu ott cseszi el az érvelést, hogy penetráns hangnemben felelősségre vonja az ajánlókat, ahelyett, hogy finoman megjegyezné az infót és szépen megkérné az ajánlattevőket a körültekintőbb - vagyis ezeket az extrém körülményeket (ha tényleg vannak ilyenek) is figyelembe vevő - számolásra...
-
deja vu
addikt
válasz
blattida #77288 üzenetére
Ja persze, Svájcban élünk, mindenkinek lapul a zsebében még sok százezer. Jön a kérdező, van 300 ezrem, és ajánlunk neki 300 ezerért külföldről. De azt nem 300 ezerért fogja megkapni, hanem 340 ezerért. Korábban direkt írtam, hogy 40 ezerért szállítanak hozzánk, de leszartátok a hozzászólást, és még ezek után sem vagytok hajlandóak másoknak ezekkel az infókkal szolgálni és segíteni. Még mindig nem érted, hogy most nem rólam van szó, hanem, hogy másokat ne verjetek át, ezt miért nem lehet megérteni?
(#77291) Pazolini
Itthon ingyen szállít sok hifis webshop 50 ezer felett, külföldön meg ennyi is lehet a szállítási költség. Azért szerintem ez nagy különbség. Mondjuk nem értem, te hogy hogy nem ellenem vagy?
Mindenkinek le lett adva a forró drót, hogy szét kell szedni engem.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #77002 üzenetére
Rosszul fogalmaztam. (?) Arra gondoltam, mire átforrasztom a vezetéket, "elfelejtem" a korábbi "drót" hangját, ráadásul, közvetlenül forrasztás után nem is szól jól. Így nem lehet kábelt tesztelni.
Ezért, négy egyforma dugópárral, sokkal biztosabb lenne a végeredmény. -
bta1
őstag
válasz
blattida #76278 üzenetére
"A gyári lemez jumperekkel játszott már valaki ebből a szempontból? Tehát meghallgatta mindkét állásban a lemezek "hangját"?
"
Ha a nyersanyag áramvezetéssel párhuzamos irányban jött ki a hengerműből, akkor nem kizárt, hogy irányfüggő. De ennek nincs ésszerű jelentősége, másrészt, ha be van járatva, akkor nem ajánlatos tesztelgetni, mert utána mindkét irányban rosszabb lesz. Egy rendes hifistának pedig -ha nem kíván elmerülni a kettős kábelezés poklában- az első dolga "csillagpont!" harci kiáltások közepette kivenni a jelútból a 2 felesleges csatlakozót+átkötést
-
MCGaiwer
addikt
-
fehér_ember
addikt
válasz
blattida #75811 üzenetére
Ez most nálam is valami hasonlóképpen alakult. Mármint kiderült hogy mégsem a legelején van a leggyengébb láncszem. Tegnapelőtt délután vettem egy dac-ot az állódobozos hangzás javítása céljából. Nem jött be :-( . Hiába egyértelműen jobb a forrás hangja, a végén mégsem érzek/hallok különbséget. Fejhallgatóval 100%-osan egyértelmű hogy jobb a szerzemény, de ennek ellenére a "hifi rendszeren" valahol sajnos mégis eltűnik a különbség.
Azt még nem próbáltam hogy az erősítőn bontom az elő és végfokot; és így azt kiveszem a pakliból.(#75833) DrDobos
Szerintem ezek közül válassz: 1; 2; 3; 4(#75835) python1
"Én most forgatok némi pénzmagot CD-lejátszóba ... a PC-s hang a gyenge láncszem"
Hár ez egy kicsit kesze-kuszán hangzik; a CD-játszó is digitális jelekkel foglalkozik és ott is egy dac az átalakító. -
TeeJay
félisten
válasz
blattida #75806 üzenetére
köszi az infót
azóta én is rájöttem hogy tri-amp-os az erősítő rész és azért van szétkábelezve a hangfal
mivel ingyen kaptam ajándékba így kidobni nem fogom, mp3-at meg youtube-ot hallgatni tökéletes panel lakásba. nem hiszem hogy költök majd komolyabb cuccra mert az ingyen cucchoz képest minden drágább lenne.egyedül ez zavart hogy sem CD-t sem kazettát sem rádiót nem hallgatok soha és böszme nagy központi erősítőt tartsam a polcon feleslegesen
azt hittem egy olcsó sima sztereó erősítővel meg tudom hajtani a hangfalakat
mert panel szobába is bőségesen durván hangos és kemény basszus van benne a 17centis mélynyomó miatt
de akkor marad így mert nem akarok hangfalat meg erősítőt is venni hiszen úgysem hallgathatom hangosabban meg úgysem tudok rá komolyabb minőségű forrást kötnilaptop + mp3/youtube/onlinestream/mixcloud
gondolom oda felesleges akkor lecserélnem 18nm-es panel nagyszobára
-
válasz
blattida #75790 üzenetére
"Ha egy bomba nő azt mondja neked, hogy most meg fog csókolni, de nem teszi, ellenben Te ebbe már annyira beleélted magad, hogy csók nélkül is boldogabb leszel, az a placebo"
Nem, a placebo az, amikor becsukott szemmel nem az a bomba nő csókol meg, hanem egy ocsmány boszorkány, de én attól is boldog leszek.
-
MCGaiwer
addikt
válasz
blattida #75787 üzenetére
a placebo az ez lenne:
Itt ez a kábel. nagyon jó, márkás kábel, nagyon drága, és sokkal jobb hangot fogsz hallani, ha berakom.
-berak egy sima mezei kábelt
na milyen a hang?
úú, hát sokkal jobb, sokkal több részletet hallok, mint korábban.
Amire meg ti használjátok, az inkább ez:
megvettem ezt a kábelt, amire nagyon sok jót mondtak. drága is volt. biztos nagyon jó lesz.
-berakja a kábelt
úú, hát tényleg igaz, valóban sokkal jobb.
-
válasz
blattida #75774 üzenetére
"Ezért is kell a kezdőnek a saját fülére hallgatnia."
Igen, de mint tudjuk, ez veszélyt is rejt magában. Pláne a kezdőt tudja befolyásolni az addig olvasottak, az ajánlások, az ár, a kinézet stb. stb. tudatalatti hatása, tehát a placebo. (Ez nem azt jelenti, hogy a haladókra nem tud hatni, mert dehogynem.
) A delikvens az ajánlások vagy marketing alapján hazaviszi pl. a kábelt, berakja, és láss csodát, tényleg azt "hallja", amit belekódoltak előzőleg, akár jó szándékból, akár marketing által. Ez persze nem mindig van így, és nem mindenkire hat egyformán a tudatalatti, de a veszély fennáll, hogy a placebo áltat torzult érzékelés hatására súlyos összegeket költ el, hosszútávon feleslegesen. Rövidtávon persze a placebo által nyújtott örömfaktor és jóleső érzés kárpótolja, de ne gondoljuk, hogy az végleges. Sokszor jelentkezik a kiábrándulás, a "régebben jobbnak tűnt, most meg nem tudnám megkülönböztetni" és a használtpiacon is egyre-másra jelennek meg a valamikori lelkendező fórumhozzászólásokat indukáló tárgyak. De ugye az már nem kerül be a topikokba, senki sem szeret turnézni azzal, hogy megcsalták az érzékei. Konkrét példákat tudok, hogyan változik meg az idő előrehaladtával a viszony egy-egy, korábban lelkendezést kiváltó, határozott különbséget nyújtó eszközhöz, miután letisztul és racionalizálódik a felhasználóban a valódi hatás. És itt jön képbe amit írtál, és NAGYON jó lenne, ha megvalósulna :
"Ezért is kellene, mondhatni, kötelező jelleggel minden hifistának vaktesztelnie, a legtöbben nagyon meglepődnének, de a legtöbben nem teszik meg (nagyon jól érthető okokból
)"
Így van. Vakteszt IS kellene, sokkal többször. És ezt propagálnia kellene a tapasztalt tagoknak, mert csak előnyére válik a kezdőnek is, ha elvégez egy-egy ilyen tesztet IS.
A tudatos félremagyarázások, ferdítések elkerülése végett közlöm, ezzel a sokszor hangoztatott véleményemmel semmilyen eszköz esetleges hatását NEM cáfolom, semmilyen legmagátólértetődőbb dolgot NEM kérdőjelezek meg, senkit semmi kipróbálásától NEM szándékozom eltántorítani. Sőt.
-
bta1
őstag
válasz
blattida #75771 üzenetére
"maga a réz pozitív hatást fejt ki a testünkre, főleg az immunrendszerünkre, attól függetlenül, hogy hiszünk e benne vagy sem"
Az immunrendszerre, külsőleg? Sajnos nem tudom eldönteni, hogy ez részedről ugratás akar lenni, vagy egyszerűen csak túl sok "brit tudósok" kezdetű bulvárhírt olvastál mostanában...
-
bta1
őstag
válasz
blattida #75707 üzenetére
"lehet a bemenő impedancia kikapcsolt állásban gyakorlatilag végtelen"
Ez csak inkorrekt módon megtervezett aktív bemenetválasztóval fordulhat elő - ott viszont nem a bekapcsolás lenne a lényeg.
"Ha hiányzik a tudás vagy a tapasztalat, akkor olvasni, hallgatózni, tanulni kell, idős korban sem szégyen az."
Kérdésem a kábelbejáratásra vonatkozott... hol lehet arról bizonyított fizikai összefüggéseket olvasni?
Tapasztalat: való igaz, h ugyanazon a helyen tovább tart a vastagabb vezetékekből álló 230V-os vagy hangszórókábel bejáratása, dehát mi a helyzet a már emlitett, vonali interkonnekten akár 3 nagyságrendre rúgó áramsűrűség-különbséggel, melynek bejáratási időben egy hét helyett 20(!) év felel meg? Mi a helyzet a lemezjátszó -- RIAA-korrektor összekötőjével, ahol további 1-2 nagyságrend mínusszal számolhatunk? A RIAA-karakterisztika miatt mélytartományban még kettővel... A a józan ész szerint tehát a phono-kábel gyakorlatilag soha nem tudna "normál üzemben" bejáratódni. Ez nem így van, sőt, meglepő módon nem igazán tart tovább.
Az ún. "józan ész" ismét kapott egy méretes pofont a valóságtól...
-
bta1
őstag
válasz
blattida #75703 üzenetére
Ha valaki nem ért hozzá, akkor nyilván úgy mehet biztosra
Habár ennek az (esetleges) impedanciakülönbségnek a lényeget illetően nincs nagy jelentősége. Fontosabb, hogy az első néhány nap járatás után hagyjuk kicsit "pihenni" a kábelt. Kapcsoljuk ki a forrást is, legalább fél napra.A második pontot milyen fizikai összefüggésre (hatásláncra) alapozod? Ha csak teória, akkor milyen modellre?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #75696 üzenetére
Szerintem van értelme, legfeljebb tovább tart a folyamat.
Nem járatnám napokig az erősítőmet alapjáraton sem azért, hogy mielőbb hallgatható állapotba kerüljön a kábel. Amúgy nálam sosem tartott 10-20 óránál tovább a "nyers" hangtól eljutni a "hallgatható"-ig. A további pár száz órában még úgyis finomodik-finomodik, mint a kőolaj...
-
bta1
őstag
válasz
blattida #75696 üzenetére
1) A vonali jelszintű összekötőn kialakuló áramerősség először is, a lezárástól függ. Hogy ez a bemeneti impedancia bekapcsolt ill. kikapcsolt állapotában számottevően eltér-e, az a konkrét készüléktől függ.
2) Mivel a hangerőszabályozás az egyik láncban előtte, a másikban pedig utána van, és a vezető eff. keresztmetszete is különböző lehet, a szélsőséges esetek áramsűrűsége között már 3, azaz három nagyságrendnyi eltérés is adódhat! Szerinted mekkora áramnak kell folynia, és miért éppen akkorának?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #75154 üzenetére
Fogalmam nincs... zenében nem ismerem ezt a mértékegységet.
(#75153) Dorian: Nem veszel észre különbséget a hangminőségen, ha már több órája hallgatod? Még a médialejátszómnál is hallom mennyivel jobb melegen, mint amikor hidegen szól. Igaz, annak valóban elég kb. 30 perc.
-
enterlaci
senior tag
válasz
blattida #74999 üzenetére
Oké, megjegyeztem és "felülírtam" az állvány - műanyag szókapcsolatot a fejemben!
Most jutott eszembe, hogy a homok feltöltésre nem is találtam még ki semmit. Mármint a menetes szár és az átmenő furat közé kell valami persely. Elvonulok aludni, álmomban biztosan rájövök vagy talán holnap..
-
enterlaci
senior tag
válasz
blattida #74933 üzenetére
Terveztem magamnak egy állványt, aminek alacsonyan lesz a súlypontja. Fából fog készülni a talapzat és acél súlyt fogok aljára rögzíteni. Az egész állvány tüskéken fog állni és persze színben tökéletesen egyezni fog a meglévő bútorokkal hogy ne érje szó a ház elejét
A doboz rögzítve lesz bluetac gyurmával, ezt kompromisszumnak beterveztem. Az oszlop vékony falú acélcsőből fog készülni, de nem tudom, hogy a műanyag cső jobb vagy rosszabb lenne-e..? -
-
Dorian
félisten
válasz
blattida #74935 üzenetére
Hirtelen az jutott eszembe, hogy máshová teszek karcot, de inkább vettem pár nagy levegőt.
Ő bölcsész. Úgyhogy ha valóban szimmetrikus karcot akarnék, azt nekem, mérnöknek kellene megtennem, viszont inkább fogtam egy fekete alkoholos filcet és befestettem a karcot. Így ha direkt nem nézem, nem látszik
Szóval mivel ő nem mérnök, a valószínűség-számítással sincs tisztában, így meghallgathattam, hogy a laptopomból csepegő víz is teljesen véletlen, pont aznap.
De mivel ő bölcsész, mégis simán esélyes, hogy véletlenül történt(#74936) bta1:
Én a Bélával már többször rúgtam össze a port keményen (igazából nem is értem miért nem rúgott még ki onnan), úgyh tisztában vagyok vele mi megy ott, nem tartom követendőnek egyáltalán. -
enterlaci
senior tag
válasz
blattida #74925 üzenetére
Szia, kösz!
Akkor nem életszerű, hogy a 25x25cm talpú 80cm magas állványt rajta 6kg-os 20x30x30-as dobozzal, olyan könnyen eldőlne. Nem rombolni akar a gyerek, csak parázok a véletlen, kicsit meghúzza maga felé, vagy megbillenti és eldől végkimeneteltől.
Az állvány felül is tüskés.. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #74857 üzenetére
Csak hangosan gondolkodom... !
Egy ilyen alátét mennyire stabil? Szerintem semennyire, mégis sok ehhez hasonló megoldás létezik, akár hangfalak alá is. A görgő nem túl elegáns belátom, de még mindig jobb, mintha a padlón állna teljes terjedelmével a doboz. Vagy nincs igazam?
(#74859) MCGaiwer : Ha nem sajnálod rá a pénzt, ezt is használhatod.
-
-
bta1
őstag
válasz
blattida #74701 üzenetére
"A leírt véleményed"
Mivel csak nem vagy képes nyugton maradni (hová lesz így a címzetes nagyúri tekintélyed?
), segítek: a nyilvánvalóan tapasztalt (Sony-kat egyébként kifejezetten jól ismerő) szervizes-hifista véleményére + a tapasztalataink közös pontjaira alapoztam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
blattida #74405 üzenetére
"TRAIT stands for Thermally Reactive Advanced Instantaneous Transistor. This means that the thermocouple necessary to compensate for temperature effects in power transistors is housed inside the transistor instead of the traditional place on the heatsink. This minimizes the time difference between actual temperature of the transistor and measured temperature on the heatsink. This improves the sound quality of the amplified signal."
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #74379 üzenetére
Szabó Zoli tegnap említette hogy téves, ha bárki tápszűrős elosztónak véli az elosztóját, mert nem az.
Nincs benne tápszűrő, illetve más ösvény mentén haladva lett tervezve. Ezt Ő mondta...De tény, hogy egészen biztosan nem egyformán viselkedik a különböző rendszerekben. Ezt is meg kell hallgatni, mint én is tettem, már másodszor is.
Dorian: "Sokszor megöli nálam a zenehallgatási vágyat, h laptopot odavinni, összedugdosni, szükséges skripteket futtatni,"
Ezért vettem 5m-es USB kábelt. Bár ölbe venni így sem szoktam. Szkripteket sem futtatok. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #74374 üzenetére
A korábbi rendszeremben nem győzött meg eléggé az Alces, de a jelenlegiben igen. Ergo, most nem ugyanaz az erősítő és nem ugyanaz a dac dolgozik, mint korábban. Viszont ezt a rendszert kb. fél éve hallgatom, így tudom, hogy az Alces-nek tudható be a változás, hiszen semmit nem csináltam, mint lecseréltem a Kontaset elosztómat Alces-re. Azt gondolom, hogy nem minden körülmények között jó ez az elosztó, de ha a csillagok állása is olyan, akkor viszont nagy dolgokat tud tenni a hanggal.
-
Ear001
addikt
válasz
blattida #74327 üzenetére
Azért én nem egy kar átkábelezésével kezdeném a napot. Először is nem csak drót szokott lenni a karcsőben, hanem csillapító anyagok, amiken gyakran nem egyszerű átfűzni a kábelt. Aztán ott a csapágyház. Egy Rega csapágyházon átfűzött kábel egyenlő a csapágyazás tönkretételével. Ugyan működik továbbra is - csak szarul. Aztán valahogy az árnyékolást, földelést is meg kell oldani.
-
bta1
őstag
válasz
blattida #74337 üzenetére
A lehelletfinom réteg viszont telitalálat. Ha túl vékony, akkor a rézbe pár évtized alatt képes belediffundálni, és az ott már nem aranyréteg, hanem mittudoménmi
A nikkelről (nikkelbevonaton arany a legolcsóbb technológia!) pedig könnyen lekopik. A minőségbeli különbség a galvántechnológiában és a rétegvastagságban rejlik.
-
bta1
őstag
válasz
blattida #74337 üzenetére
Márpedig ötvözetet "kicsit" problémás lenne elektrolízissel felvinni...
Más dolog az elmélet, és más az aranyozott / ezüstözött csatik gyakorlati viselkedése. Az utóbbiakkal is csak akkor lehet korróziós probléma, ha sok éven keresztül nem használják, (Kevés "hétköznapi" műszaki ember tudja, hogyan kell vegyi úton 1xűen megtisztítani, és nem könnyű kiguglizni a helyes megfejtést
)
-
bta1
őstag
válasz
blattida #74318 üzenetére
"Ellenben ezüstöt ilyen célra egyáltalán nem használnak"
Ehhez képest katonai / ipari készülékeken és műszereken ma is gyakran találunk az ezüstözött csatlakozókat. A profi hangtechnikában sem ritkaság az ezüstözött XLR. Ugyanakkor a 8-10 éven kereszül lakókörnyezetben használt 775-ös procik aranyozott érintkezőhelyeit meglepően gyakran kell puceválni
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
blattida #74202 üzenetére
Nyilván és nem is akartam "örök igazságot" osztani, csak jeleztem, nem olyan rossz azért az analóg...még "belépő" szinten sem. Sőt, több van benne mint a digitálisban, ha azonos költséget veszünk figyelembe.
De csak szerintem...(#74203) Speeedfire : Nem azt akartam mondani, hogy dobj el mindent...csak azt, hogy pl. összehasonlítani a digitálissal remek mulatság és persze tanulság/tapasztalat.
-
python1
veterán
válasz
blattida #74197 üzenetére
Kábeltéma: tegnap kicsit finomítottam még a rendszeren a vezetékekről lekerültek az olcsó banánok,azonnal előjöttek a cinnek és teresebb lett a hangzás.
Az indította el,hogy a párom kijelentette kevés a magas,hiányoznak a cinnek,gondoltam a két sub nyomta el,de mondta,hogy eddig is hiányolta, másik rendszeren halja.
Tehát maradt az ónozott kábelvég,nem is fog rákerülni dugó ezután,azt már csak félve írom le,hogy tápkábel dobott a dinamikán is ez itt is tabu tudom. Előre le is szögezem,hogy nem az agyam csapott be,sok variációt próbáltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest