- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola G86 - majdnem Edge
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #132371 üzenetére
Sejtettem, hogy kb jól ítéled meg, tehát szerintem sem jónak mondható már ez. Arra akartam kilyukadni, hogy akkor inkább drága volt az a rendszer, mint minőségi.
Kutyek:
Gondolatindítónak szántam. Keresem a magyarázatot a régebbi bakimra. Majd kipróbálom, mit mérek más audio beállítás mellett. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #132347 üzenetére
Ööö, azért tegyük helyére, vannak limitációi khm khm
de bekötött szemmel meg nem mondanám, hogy nem egy mai világ terméke, sőt.
Szóval nehogy átbillenjen bárki is, hogy itt most holnaptól Oriont kell venni
mert tökönszúrom magam
, egyszerűen csak meglepett minket.
(Ez inkább a többieknek, akik olvassák).
Viszont, van esélye korrekcióval, egy háromutas Hypex FA123 kéne a hátoldalára egyébként
és lehet, még duplaekkorát néznénk, ez a legdurvább. Mert a gyári váltója tényleg egy vacak, egy korrekciózott FusionAmp féle váltás-meghajtás úúúúhh.
Ez nyilván nem csak egy Oriont emel a felhők fölé, de elég sokmindennek jól jönne, de ez meg külön topic is lehet akár
Akár a méregdrágának is, aminek a frekimenetét vállalhatatlannak érezted.
Bi-amping-osra lehet megcsinálom még azért, 4 szolíd igényes banáncsati a fenekén (ami villát és nyers kábelt is fogad) szerintem a létező legnagyobb-legjobb "tuning", amit kaphat egy ilyen vintage hangszórópár. Kívül passzív váltót is egyszerűbb hack-elgetni, illetve ez a DSP-zés ha elterjedne jobban Kínában is, talán nem csak erősítő fronton láthatnánk mindenféle TPA-k személyében kicsi-de-szuper erősítőcskéket, hanem akár egybe, akár külön szettként Hypex FA DSP+Amp ekvivalens kreálmányokat is, a 100-200 dolcsis ligában. Bár vannak már (talán pont a Wondom-nál láttam?), de nem triviális, hogy mit mivel és mennyire jó.
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #132347 üzenetére
komoly rendszeren - vállalhatatlan volt a ferkimenete, torzítása
Ez így nagyon ellentmondásos, nekem.
A hangfal maga volt a probléma oka? Lehet tudni, mi volt pontosan (a hangfal, vagy akár a rendszer)?
Egyébként, én értem. A legendás, és a "finom hangú" cuccok már csak ilyenek. Kitűnnek valamivel.
Azért remélem, most csak a kommunikációval van a gond, ami írásban nem úgy megy át ugye... Gondolom, senki nem a csoport- és a hobbink alapjait akarja megingatni.Vagy a történelem ismétli önmagát, csak más szereposztásban? Ne már! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #132322 üzenetére
A két Orionra ?
Hát jó, éppen lefotózhatom..Hugom kapta őket vagy 5-6 éve ajándékba apámtól, aki meg egyik ex kollégájától, akinek a pincéjében álltak nullkilométeresen sok évig. Szóval definíció szerint NOS cumó.
A csatlakozó terminálok "netuddmeg"
de gyári állapot. Egyszer az egyik közepét cseréltük, még hugomnál, kék BASF pillés mindkettő. 8 Ohm-os verziók amúgy (volt 4-es is).
Aztán hugom megkapta anyámék álló Magnatjait az öreg Onkyo hm vasammal (majd nézek neki vmi bluetooth-os korszerű mini egybegépet, akár Wiim), a két Oriont meg ideadta, hogy adjam el, ő ehhez nem ért. Hát mondom oké, mit kezdjek velük, de segítek, persze..
Brahiból bekötöttem, itt van nálam egy Audiophonics és egy D30Pro, amik mennek végső helyükre hétvégén ismerőshöz. Ennyi
Az Orionokkal 2 bajom van, hogy a váltójuk híresen gagyi tervezés gyárilag (mint kiderült számomra pár éve, ezért is mennek ki a közepek néha - meg persze a kor, de akkoris), illetve a színük, a design, hát ez katasztrófa
Nekem egy hófehér-dominált lakásom van, antracit ajtókkal, stb, ide ez az "öregbarna" nem megy. Ha eladom valaha, csak ezért lesz, mert átközmetikálni nincs szívem két ilyen eredeti állapotban lévő megkímélt vintage hangfalat. Szóval még nagyon filózok, mi legyen, hálóba beteszem, vagy tényleg, megy FB marketplace-re gyűjtőnek.
-
python1
veterán
válasz
ozzy711 #131634 üzenetére
Én még úgy is lezárom őket, biztos ami biztos alapon, semmi nyomás ne rezegtesse nekem feleslegesen őket.
Párszor már szívtam meg emiatt projektet, ráadásul ki is lehet hallani, mérni nagyobb hangerőnél, jobb azt lezárni.
Persze nem kötelező, meg lehet csak az én becsípődésem.Dißnäëß
Köszi!
Remélem minden jól fog sikerülni, nagyon sokat olvasgatok az építésről, szerencsére nagyon szeretik ezeket a 3255-ös chippekkel szerelt végfokokat, és sok a jó ötlet, de ami érdekes, hogy még a Topping- okat is szépen behozzák, de minőségben bőven túltesznek rajtuk. -
Tothg86
tag
válasz
ozzy711 #130728 üzenetére
Érdemes lehet akár kivenni a hm vasat és dac-ot a rendszerből? Közvetlenül a dsp digi bemenetét használni? Megéri a szobakorrekció plusz sub az esetleges gyengébb dac-ot? Nyilván helyzetfüggő..
Esetleg van olyan dsp, aminek van digitális kimenete, csak gondolom ott kell a front csatornákra dac és a mélyre is -
denesdr
addikt
válasz
ozzy711 #130660 üzenetére
Valójában nem feltétlenül szükséges a mélytartományt külön erősíteni és aktívan váltani, mert utólag is lehet a passzív szűrős hangsugárzót EQ-zni. Persze ilyen módon a középhangszórónkra is hatni fog valamelyest az EQ, a közös erősítés és a váltás spektrális átfedése miatt, szóval ez lehet egyfajta korlát. Illetve meredekebb passzív szűrők hamar el tudnak bonyolódni és drágulni ha mélyen akarunk váltani, míg aktív váltásnál ugyanannyiba kerül a mélyen váltás, mint a magasabb frekin történő. Plusz passzívan az időzítést/fázist is macerásabb állítgatni.
-
all6atos
tag
válasz
ozzy711 #130634 üzenetére
Több dolgot vélek kiolvasni az írásodból, de nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, és hogy hol válnak pontosan el a dolgok, mik a gyökér okok.
Az egyik akusztikai, a másik elektronikai tartománynak tűnik.
Az odáig nekem megvan, hogy
adott válaszú doboz, adott szobában, adott elhelyezéssel (ne adj Isten adott hangerőn vagy hangerő tartományban) produkál valamilyen frekimenetet (hangzást), ami legtöbbször a hallgatói pozícióval változik.
A hangszórók egy adott komplexitású váltóval vannak az erősítő felé prezentálva.
Ha kell, csillapít, szűr, impedanciát illeszt, fázist tol, meg ki tudja mit még: nem értek hozzá, sose csináltam.hiába alkalmazok pl. kettős erősítést és az erősítés változtatásával próbálom egyengetni a frekimenetet, az csúnyán eltolja a mélysugárzó eredetei felső frekvenciáját a középhez képest.
Itt arra utalsz, hogy az egész jeltartományt csupán apmlitúdóban fel-le tolva (bi-amp gain), az érzékelt keresztváltási frekvencia elmászik?
Gondolom igen, mivel utána behozod a DSP-t (REW) a képbe, frekitartományban (időtartományban) kezelni, illeszteni a mély szekciót, nem csak amplitúdó offszetben.Viszont nem teljesen értem, miért kell ehhez külön jelút/végfok, hacsak nem arról lenne szó, hogy esetenként akkora difi lehet jelszintben, dinamikában DSP után, ami kihatna a felsőbb tartomány minőségére.
Itt el tudom még képzelni, hogy a keresztváltó képességei is számítanak (telítésbe megy, vagy valami hasonló), ami miatt érdemes lehet teljesen leválasztani a mély szekciót.más fórumokon olvasok, hogy a végfokok, hangdobozok mély-tartományát jellemzik, hogy ilyen-olyan a mélye, meg egy másik végfokkal mennyivel javult a mély-tartomány.
Ez számomra azt sugallja, hogy a szobához nem csak dobozt, hanem erősítőt is keres az ember, ha nem DSP-zik.
Viszont mitől lenne más "hangja" az erősítőnek, ha az átvitel, nem ritkán sima, régi AB-nél is 20 Hz-től 100 kHz-ig laposnak van írva, 1-3 dB eséssel a két végén.
Hacsak nem az van, hogy ez is "8-Ohm, szinusz hullám sweep, kis jelszint mellett" adott, ami komplex, alacsony impedanciás doboz esetén már nem fog fenn állni, akár csak úgy, mint a megadott teljesítmény érték.
Így el tudom képzelni, hogy elfogy az erősítő (áram limit, meddő teljesítmény korlát) a mély tartományban, főleg nagyobb hangerőn, adott doboz mellett. Pontosabban, a komplex impedancia függvényében, nem lesz lapos frekvenciában a rendszer együttes átvitele, más hangot kapunk erősítőt cserélve.#130643 Dißnäëß
gyakorlatban azért hasznos egy finom illesztés, de ez aktív 3 útnál digi oldalon megtehetô, így poti sincs a jelútban
Itt a végfok és hangszóró közötti finom illesztés alatt mire gondolsz?Előre is köszönöm
-
bkercso
nagyúr
válasz
ozzy711 #128975 üzenetére
Én javítottam D-osztályú aktív monitort. Megnéztem, mi égett le benne és cseréltem. Mondjuk rajzot azt úgy kellett privátban kunyerálni hozzá valami ausztrál fórumon.
(De nem vállalok ilyesmit én sem, mert sok idő volt, csak annak az ismerősnek nem mondhattam nemet...)
-
turho
addikt
válasz
ozzy711 #128297 üzenetére
Igen, a fészen egy hifi
csoportban adott szám adott másodpercénél próbálták a múltkor a kutyát meghatározni. Volt, aki nem is hallotta, mert "halk". Na mindegy, születtek érdekes eredmények.
mikor mondtam, hogy 2 házzal arrébb, kicsit fentebb egy emelkedő portáján, jobbra 14 óra irányában ugat, többen rosszul lettek, hangfalat tologattak, csillapító habot ragasztgattak satöbbi.
-
denesdr
addikt
válasz
ozzy711 #128166 üzenetére
Egen, pont ez az ami nyugtalanító lehet. Egyébként a Hypex valószínűleg jól átgondolta, mert az erősítőik okozta DC problémákról/hangszórótönkremenetelről nem lehet hallani, pedig sokan használnak már ilyen erősítőket. Ha meg a magából DC-t kiadó forrás a hibás (lásd előző hsz), akkor széttárják a kezüket, hogy ők figyelmeztettek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #128108 üzenetére
1.5A, 18W 8 Ohm esetén.
Inkább az, hogy ez tényleg offset, azaz a membrán nyugalmi állapotú "nulláját" tolja el és oly módon hoz be torzítást, hogy egy szinusz egyik ágát könnyebben reagálja le, mint a másikat, mert egyik vagy másik irányba "elő van feszítve" a hangszóró membránja a nyugalmi állapothoz képest és a spider rugóereje egyik irányba jobban húzza vissza, mint a másikba.
Magyarul ha nincs jel, akkor is ki van mozdula a nyugalmiból a membrán az egyik irányba és a helyes nyugalmi állapothoz képest ebbe az irányba könnyebben "moccan", mint az ellenkezőbe.
Magyarul szívás.
Kivéve, ha nagyon erős feedback-et alkalmaz egy erősítő, és/vagy magas a damping factor-a, mert ezek "észlelik" szerintem ezt a jelenséget, azaz kompenzálják is azonnal, ezért megengedőbb a Hypex a 12V-al az Aleph-el szemben mondjuk. De csak tipp.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #127101 üzenetére
Voltál is eszemben, mikor írtam előzőt.. rengeteg kész, nyákra szerelt, csak bordára teszed és megtápolod típusú AB osztály tranyós modul van Alin, vannak kifejezetten jók is, pláne a mosfet-es design-ok szerintem jópofák, meg hát a neten is híres kapcsolások.
Nálam is van egy ilyen, ez igaz szerényebb, de lám, árulja Audiophonics. (Ez az LJM név alatt futó csájníz emberke szépen kiforrta magát). Kommentek alapján is vállalhatók.
És ránézésre is .. itt elszáll valami, szervizelhetőbb.
De még mindig mondom, Jadis-t tessék venni.
-
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #125889 üzenetére
Akkor nem lehet azt mondani, hogy nem értünk egyet.
Szóval, nem azt akartam mondani, hogy ábra szerint kell, csak úgy a jó. Ki kel próbálni, mérlegelni, hogy mi a fontosabb. Az ajánlás egyébként is "stúdiós", nem "hifis".#125885avl
Nem fekete, vagy fehér ez a dolog. Átmenetek meg biztosan vannak, nincsenek éles határok. -
-
BIGi75
senior tag
válasz
ozzy711 #123689 üzenetére
Ez még tavaly lett beállítva Tamoo fórumtárs segítségével [link]
Azóta vettem még egy szubot, de nem ide került, úgyhogy nem is piszkáltam azóta. Nincs is perpill egyéb mérésem a nappaliról. Tökre rendben van amúgy, barátok, család szerint is, csak mostanában, hogy többet hallgatom a másik rendszerem, lehet ahhoz szokott a fülem vagy ilyesmi. Ott a magas freki olyan selymesebbnek hat, ének/beszédhangnál nem hallok zavarót, mint a nappaliban néha. Az a gáz, hogy megütötte a fülem és azóta azt hallgatom mikor "sziszeg". Lehet centert is cserélek egy próba erejéig. Minden esetre a végére járok, mérek majd párat, állítok a görbén és kiderül. Remélem. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #123606 üzenetére
Egyetértek.
De mindig megnézem az érme másik oldalát is. Minden témában, agyalásnál.
Itt az egyik oldal, hogy rövidítve idézzelek:
És megállapítják, hogy a mérési eredmények tökéletesen összhangban vannak a kapott hangminőséggel.
A másik oldal pedig:
És megállapítják, hogy bár a kütyü nem mérődik valami jóra, a hangja piszok jó.
(Én is jártam így. Te is. Szerintem mindenki).Relatív eltérés lehet köztük, de abszolútban, csak tapasztalati úton menve, naaaagyon be vagyunk csapva a fül által szerintem.
-
python1
veterán
válasz
ozzy711 #123606 üzenetére
Ezzel 100%-ban egyetértek!
Pont most játszadozom az aktív váltással, keresve az ideális pontot, frekvenciamenet ok-s lehet több megoldásnál is, de minél több mérési ablakot nézek a frekvenciameneten túl, annál jobban sikerül mindig, és hallásra is jobbak lesznek.
Tehát a mérés nélküli eszement tervezés, vagy hifizés, egy zsákutca, azért vannak azok az esetek, hogy egyszer így szól, egyszer meg úgy, kábelezünk, cserélgetünk. -
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #122010 üzenetére
...viszont a torzítás sajna nem csökkent jelentősen, mint a te ábrádon a fent írtak miatt.
Nálam a csökkenést az okozta, hogy mélynyomóval egészítettem ki (+ EQ), az alap 2.0 (EQ nélküli) felálláshoz képest. Ha nem lett volna sub a képben, és csak EQ-zgatom, akkor valószínűleg nőtt volna a torzítás.
-
ktommy91
addikt
válasz
ozzy711 #121974 üzenetére
Csak cavernnel méricskéltem, mert nem értek hozzá, de majd este megnézem rew-vel is. Hozzá kell tenni, hogy csak egy Dayton Audio iMM-6 van a méréshez, meg egy fiókszökevény telefon. Az előző hangfalamban valami magnat fém dóm volt, annál is megfigyelhető volt ez a beszakadás, illetve az új Piega esetében is ,csak ott 14-15 khz körül. Hülye voltam, hogy azt visszaküldtem, mert jó hangja volt és a tere is jobban a helyén volt, mint a ted4-nek, de akkor még nem akartam 2.1 irányába menni.
Közben találtam egy Dali Ikon 1 Mk2-t, az jónak tűnik egy 2.1-hez. -
Smiley
addikt
válasz
ozzy711 #120810 üzenetére
Erre amúgy nehéz mit mondani... Főleg nekem akinek a melóm egyik része, hogy hálózatokat építünk. Amúgy tényleg az van, hogy az analóg világot még csak-csak el tudták képzelni esetleg megérteni, és ehhez próbálják fejben igazítani a digitálisat. Vissza kéne kérdezni hogy miért nem rak be még 4 switchet hátha mégtovább javulna.
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #120698 üzenetére
De hallottam, egészen addig, amíg egyező szintre nem tudtam lőni a két DAC kimenetét. Onnantól nem. Szóval, a leírt esetnél döbbentem rá, hogy amit addig hallottam, abban ne is legyek olyan biztos, hogy egyértelműen hallom/hallani.
Azért ez a gyorsan ide-oda váltogatás is megtévesztő lehet!
Ez simán igaz lehet... Egyébként. -
-
válasz
ozzy711 #120433 üzenetére
Bocsánat, nem túl régóta követem igazán aktívan a topikot
és igazad van, az akusztikai kezelés lenne az elsődleges, de nálam teljesen ki van zárva. Nemigen van szabad felület a nappaliban (egy A4 méretű képet nem tudnék már feltenni anélkül, hogy párat ki be dobjak), és bár elhiszem, hogy a topik társak többségénél nem így van, megkockáztatom, hogy az átlag háztartások többségében viszont nagyságrendileg több sansza van az EQ-nak, mint az akusztikai kezelésének. Én ilyen szempontból inkább átlagember vagyok
Másrészt nyilván vannak olyan hangképi változtatások, amelyek akusztikai kezeléssel egyáltalán nem megoldhatók (és természetesen vica versa), és mindenképp EQ-t igényelnek - így az optimális stratégia valószínűleg rendszerint a kettő valamilyen kombinációja lehet.
-
python1
veterán
válasz
ozzy711 #120433 üzenetére
Sokat lehet kozmetikázni azzal is, de teljes mértékben nem, sőt aktív váltásnál elkerülhetetlen a korrekciózás, de ha passzív váltás környékén is vannak hiányosságok, ott is bátran használható.
Nekem van egy filozófiám ezzel kapcsolatban.
Egy szép nőt felöltöztethetsz, sminkelheted, de a belső értékein, szeme színén nem tudsz változtatni. -
válasz
ozzy711 #120422 üzenetére
A semleges hangzásra vonatkozó preferenciáktól függetlenül, a hanszínszabályzó nélküli rendszer komoly hátránya, hogy nem lehet korrigálni a frekvenciamenetet. A hanszínszabályzó sokszor pont arra használatos, hogy elérjük a semleges hangzást (korrigáljuk a hangkép hibáit).
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #119953 üzenetére
Szívembôl szóltál. Annyira elvakultak tudnak lenni az emberek néha, hogy az fáj. Ez még nem gond, amíg barlangban, a világtól elvonultan teszik, de amikor más ezt csodálja vagy tekinti követendô útnak, majd ketten lesznek, hárman, ... -> kritikus tömeg -> félremegy egy egész szakma és csak évek múlva ocsúdik csipkerózsika álmából (lásd MQA, ami relatív gyorsan jött és már megy is, ellentétben az évtizedeket nonstop uraló csöves- és single ended trióda fétissel).
-
python1
veterán
válasz
ozzy711 #118275 üzenetére
Igen, ez így van, de tulajdonképpen végállomásnak tekinthető a végeredmény, és igen, nehezen lehetne túlszárnyalni az otthon jól elkészített dobozok hangját.
De ha mondjuk gyári dobozaim lennének, biztosan kapnának hangválltó tuningot, és alkalmaznék valami DSP-t hozzájuk, legalább annyit, hogy a durva egyenetlenségeket valamelyest korrigáljam.
Nálam az összes hangsugárzó 5db került 500e forint környékén, ha passzív váltóval számolom.
Ok ez mozira készült, mint írtam, hogy a költséghatékony megoldásokat kerestem, viszont sikerült közben (tanulási folyamat részeként), sok sok tapasztalatot gyűjtenem, ami kijózanítóan hatott, és rengeteg megváloszatlan kérdésre is adott választ. -
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #117763 üzenetére
Ettől még nem kell mindent erőltetni. A mikrofon érkezése után alig hallgattam zenét, sőt szinte nem is, mert amikor tehettem, méregettem ezt-azt. Szomorú, milyen körülmények között hallgatok zenét, de a fenébe is!! A sok "sweep" után, amikor elindítottam valami jó muzsikát, már nem is érdekelt annyira a sok hiba.
Tovább megyek:
Kicsit tologattam a dobozokat, mértem, és hatalmasat csökkent a SBIR-em ~110Hz-nél. De jó! Megérte, mennyivel jobb! Aztán rájöttem, hogy BIGi variable simítást használt (a mélyeket kb nem érinti), én meg a mélyeket is simítottam. Szóval, mérve nem is változott kb semmi.Sokszor:
pszichoakusztika > akusztika -
Gyuri108
csendes tag
válasz
ozzy711 #117633 üzenetére
Szerintem drágán adja; egy 1350 euros gépet használtan kb. 1200-ért adni nem tűnik jó vételnek a vevő szempontjából. Ráadásul ő tatabányai, én meg pesti vagyok, nehézkes lenne egy megfelelő időtartamú meghallgatást összehozni.
Tisztább, ha megveszem az Audiophonicstól és ha nem válik be, visszaküldöm. -
orbano
félisten
válasz
ozzy711 #117590 üzenetére
Jól érted. "50mm ND" vs. "nincs ajtó"
liszi70: mindenre amit kérdeztem hogy lehetne-e vele javítani a tervein lehordta, hogy az úgy lesz jó ha mindent úgy csinálok ahogy mondta. Plusz az utómérésen közölte hogy a szobával nincs gond. Hát bakker akkora különbség lett a szobában, hogy nemigaz, int ha másik hifim lenne. denesdr volt itt tegnap, tanusíthatja, hallotta a változtatások előtt is.
-
tranceplanet
addikt
-
tranceplanet
addikt
válasz
ozzy711 #117500 üzenetére
Írhattam volna még:
Dali Ikon
Dali Opticon
Dali Rubicon
Wharfedale Evo sorozat
Wharfedale Elysian
Neat Acoustics ORKESTRA
Neat Acoustics MINISTRA
...Nekem viszont a projekt 60 ropiba fájt, nyilván ezek csak a magasak ára. A vaktesztet tuti buknám, 45 leszek idén, rámférne egy fülmosás is belülről. Az én ribbonjaim is felmennek 26 KHz-ig akár.
-
orbano
félisten
válasz
ozzy711 #117424 üzenetére
Itt valami diszkrepancia forog fenn, mert a Rockwool az LD-re 6-ot, a HD-re 5-öt, az ND-re meg 12-t (!!!) ír, és az XD-re is 5-öt (ezer Pa/sm2). Ez nonszensz. A netes gyerek meg rendesen kimérte őket, és logikusnak is néz ki, hogy egy adott termék ellenállása a sűrűséggel kb. egyenesen arányosan növekedjen.
A kalkulátor valóban végtelen széles lappal számol, így a valóságban kalkulálnod kell azzal, hogy a hullámok megkerülhetik a panelt, ezért nem tudsz a szoba belsejébe kitenni egy darabot, és ezért van szükség nagyobb felületre, illetve a sarkokra, ott muszáj áthaladjon rajta, és nem is kell hozzá nagy felület (60 x magasság).
De a gyakorlat azt mutatja, hogy a 20 centi még simán elfogadott egymagában, bár úgy nem is a szubbasszust fogják vele, hanem a reflexiókat minél nagyobb sávszélen.
A +3 centis emelés még a sima 50-es ND panelek a mennyezeten és az oldalfalon, az LD-t most csomagolom befelé, a derekam majd leszakad
-
BIGi75
senior tag
válasz
ozzy711 #117416 üzenetére
Uh, akkor pakoltál be rendesen
.
Nekem csak a hangfalak mögött van 100kg/m3-es 4 cm vastag töltettel, meg pár tojácstartócsivacs "dekoráció"... Inkább diffúzorra készülök én is; vettem decemberben egy kis szalagfűrészt, vagy eps 2D panel lesz, vagy/és fából vmi. Tetszenek ezek a parametrikus panelek is, de ezeknél nem lehet tudni, hogy mit csinál, nem találtam rá matekot... -
orbano
félisten
válasz
ozzy711 #117405 üzenetére
Egyébként nekem is tetszik a kisebb utózengés, de már 300-nál megvolt a "könyvtár" feeling, a 250 nem adott hozzá semmit (100 m3-ben vagyok).
Viszont raktam 3 centi légrést az 50-es panelok mögé, és mint ha megszűnt volna tőle a harsányság. Csak lenne már mikim, hogy mérhessem is
fererencz89: úgysincs semmi érdekes szobaakusztikailag 10 kHz felett
-
orbano
félisten
válasz
ozzy711 #117380 üzenetére
A KR-es panelok csak 5-10 centisek nem? Én rendeltem két bála LD-t, de nem tudom ennyi elég-e, hogy kimérjük valahogy. VoidXs van valami ötleted erre?
Mondjuk ha találok helyet neki, ahol effektív, ott össze tudom mérni ND-vel. Van HD-m is, de az be van építve, nem tudom pakolászniAmúgy Fapaci is az ND-t ajánlotta szélesávűnak és a basszuscsapdába rakatott csak HD-t. (minden panel 5 centis). De a 20-30-60 centi már nagyon más tészta, az már elkezd akadály lenni ha túl sűrű.
-
orbano
félisten
válasz
ozzy711 #117378 üzenetére
Nem tudom hogyan teszem transzparenssé, ez volna a kérdés
Pedig ahogy olvasgatok, szubbasszusra mindenki ilyen 5-7000Pas/m2 körüli anyagot használ. De miért hihetetlen, hogy jobb, mint a HD? Láttál vlaami mérést erre vonatkozólag? Azért a HD elég sűrű merev anyag, el tudom képzelni, hogy bizonyos vastagság felett már úgy viselkedik mint egy tömör fal.
-
orbano
félisten
válasz
ozzy711 #117371 üzenetére
előtte 40-50 centire már megvan az a veszélye, hogy a hullámok szimplán kikerülik, hiszen a panel is maga 60 centi széles, így drasztikusan csökken a hatásfoka. Ez legfeljebb akkor máködik, ha a mérete is arányosan nő a faltól való távolodással.
Na ezt a témát most jól kiírtam magamból, kéne amúgy írni a bevezetőbe erről egy szösszenetet. Ha igény van rá, összefoglalom, az alapokat már úgyis tudom, az advanced részhez meg már ezirányú diploma kell és tapasztalat.
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #117333 üzenetére
...leginkább a hallgatási pozícióból javasolt mérni, hiszen nem vagy azzal kisegítve, ha 50 cm-ről jó adatokat kapsz, de a fotelből hallgatva csapnivaló lesz a hang!
Érthető.
A mikrofont teszteltem utóbb, milyen átviteli görbét produkál, mennyire csal, meg azt is akartam látni, a dobozok milyenek egymáshoz képest (jobb és bal). -
-
-
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711 #117321 üzenetére
Igazából most még csak az a cél, hogy a sötétből enyhén világos legyen, mit is hallgatok. A nappali már így is kicsit zsúfolt, nem mondanám üresnek, tologatni sem sokat tudok, szóval korlátozottak a lehetőségeim a javításra.
Az RT60 mennyire függ a hallgatás helyétől? Tegnap nem csak 40cm-ről próbáltam, hanem kézzel kitartva egy távolabbi helyről is. Nem mentettem el, de mintha alacsonyabb lett volna, mint azon, amit néztél. Az autóforgalom vajon mennyire szól bele??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- One mobilszolgáltatások
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Honda topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen egeret válasszak?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 CHIP / 16GB RAM / 512 SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest