- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi SIM-ek itthon
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
_seth_
veterán
válasz
#10726912 #98947 üzenetére
Denon RCDN10, borotva csatlakozos, illetve a Dalí e-9f sub normal tápcsatival, utóbbihoz egész sok tapkabel található, előbbihez kevesebb és némelyik vastagsága is nagyon szerény.
Ha jól értem azt mondod, hogy van értelme valami jobb kábelek, és ha ezeket egy egy komolyabb tulfeszvedos elosztoba dugóban? Azok jobban vannak összerakva mint egy olcso mezei.
-
python1
veterán
válasz
#10726912 #98859 üzenetére
Jó, én sem azt mondom, hogy teljesen felesleges modjuk tisztességes rézkábelbe fektetni, vagy éppen ezüstbe, de nem szabad túllihegni a kábelhisztit.
Mondom úgy, hogy van itthon 35m 10e ft/m árú kábelem is, ami tömör réz, és rakat drága hálózati kábelem + néhány színezüst kábelem, méregdrága csatlakozókkal.
De majd elhasználom őket valamire, de későbbiekben nem veszek már drága kábeleket. -
ktommy91
addikt
válasz
#10726912 #98728 üzenetére
Nem is mondtam egy szóval sem, hogy érdekel a kinézete. Azért akarok kínai kábelt venni, mert nem annyira a marketing költségeket, a szép dobozt meg az ÁFA-t szeretném megfizetni, hanem egy jobb kábelt. Az igaz, hogy nem igazán lehet eladni, mert itt nem ismert, de ha utána nézel, akkor rájössz, hogy az MPS egy elismert Taiwan-i gyártó aminek a termékeit amazon-on is lehet kapni. AVX-en természetesen szétnéztem, de ebben az árkategóriában nem találtam ajánlatot. Amúgy Pl a kácsás kábelt és dugót hol gyártják? Van egy tippem...
-
Ear001
addikt
válasz
#10726912 #98495 üzenetére
Nem jobb. És ahány Cat kábel, annyiféle hangja van, gyakorlatilag függetlenül az átviteli sebességtől. Elsőre sokaknak nyílt és tiszta, de hosszabb távon szinte mindenki megszabadult tőle, mert erőszakosnak és élesnek érződik. De aztán valaki boldogan él vele, hisz hifiről van szó.
-
ktommy91
addikt
-
-
válasz
#10726912 #98139 üzenetére
"a tuningolást azért csinálják akár milliós (vagy affeletti) dobozokon, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőlük"
Így van, de az is kétségtelen, hogy a hangfal-tuningolás azon eljárások egyike, amit szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy történt-e valós és tényleges javulás, vagy csak a beleölt meló, pénz, és a tuningról addig olvasottak teszik meg talmi hatásukat.
És még valami, a hangfalak (vagy bármi más) tuningolása vagy nem tuningolása NEM "igényszint" kérdése. Nagyjából értem, mit akartál kifejezni, de szerintem nem jó szót használtál. A tuningolás egyfajta elégedetlenség, és az elégedetlenség megoldásának sok közül csak egyik lehetősége a tuning.
-
Dorian
félisten
válasz
#10726912 #98139 üzenetére
Az igényszint az ettől független teljesen dolog.
Egy belépő szintű dobozt vért izzadva szarrá tuningolhatsz, akkor is csak max egy középkategóriás lesz belőle. Arról volt szó, hogy amennyi pénzt ebbe beletettél, annyiból (mínusz idő, energia) egyszerűen lehetett volna venni egy felsőkategóriás hangfalat, amihez ha nem nyúlsz is jobban szól. (ha meg nyúlsz, még jobban) -
Dorian
félisten
válasz
#10726912 #98126 üzenetére
”240 ezerbe került mindenestül, belső kábelekkel, váltóalkatrészekkel, magascserével. Ennyiért ilyen szintű dobozt nem tudtam volna venni”
Hát nemtom. Èn asszem 280-èrt vettem a MA gs20 párt, ès hozzá se kellett nyùlni. Talán a belső sarus csatikat kicserèlem egyszer, ha nagyon viszket.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
#10726912 #98124 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ. Azt mondjuk továbbra sem értem, hogy miért nem építettél inkább az alapoktól valamit, ha már ennyire benned van a bugi. Nem tűnnek olyan szupernek a közép/mély hangszórói, hogy azokra kelljen építkezni. Egy scanspeak discovery is 30k ilyen méretben, azokból kellene 6db, és akkor az még csak az anyagár. De mindig örülök, ha valaki kinyit egy hangfalat, gyakran egy gyártó alap és középkategóriája között csak a hangfalcsillapítás és egy jobb váltó a difi :)
-
stellaz
veterán
válasz
#10726912 #98063 üzenetére
"Ha meghallod a bluetooth minőségét egy foobar-ral szemben, ha flacot hallasz a rádióval szemben, jó minőséget (vagy épp dsd-t), akkor nem a bluetooth lesz, amit hallgatni akarsz :)"
Ez mit jelent? A foobar egy lejátszó program, aminek jó a hangja (olvastam egyszer, hogy miért, de elfelejtettem), ami amúgy a Windows lejátszókra is igaz, ezt már 20 éve is tudni lehetett. Winamp szólt nagyon szarul. Ez DAC-tól függetlenül így van, akár vezetékes, akár Bluetooth.
A rádiót értelmetlen a FLAC formátummal szemben állítani, mert egyrészt rádióban nem csak zene van, másrészt legtöbben háttér zeneként használják. És a FLAC megint csak minden DAC esetében előnyt jelent, tök mindegy, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli. -
Dorian
félisten
válasz
#10726912 #98094 üzenetére
A hifizés is egy különálló hobbi és egy szint után semmi köze a zenehallgatáshoz. Igen, a minőségi zenehallgatást a hifizés teszi lehetővé, ha nem vagyunk milliomosok, de mindig tudni kell, hogy nem az a cél, tudni kell megállni és készülékhangzások hallgatása helyett zenét hallgatni. Egy bulit is jobbá tesz, ha felszippantunk vmit orrba, de ha az ember már csak azért jár bulizni, hogy szippantgathasson, akkor ott valami túl lett tolva.
Pont mint amikor valaki alap kábeldugókkal már nem tud zenét hallgatni.
Az igényes zenehallhallgatásnak pedig nem feltétele a csúcsminőségű rendszer, az az "igényes hangzáshallgatás" feltétele. Az igényes zenehallhallgatás a zeneműről, a keletkezés körülményeiről, a szerző mondanivalójáról szól, ami sokkal több annál, hogy minél pontosabban meghallgassunk vmit.(#98081)Sanci38:
Ha egy hangdoboz hangi világával nagyjából elégedettek vagyunk, akkor tuninggal sokkal jobbá lehet tenni a hangját. De max esetleg egy kategóriával, és ez is már óriási szó. Aki azt gondolja, hogy belépő dobozt felső kategóriássá tud tuningolni, az elveszett a hifierdőben.
Létező tény, hogy a szeretett eszközeinek, rendszerének a hangját mindenki túlértékeli, de főleg aki sokat moddolgatja, foglalkozik vele, így ez érthető. De azért amikor a tuningolt Dali Concept után megvettem a (gyári) Monitor Audio Goldot, ott azért nem volt sok kérdés. -
jegenye77
addikt
válasz
Értem. Köszönöm!
Amit tudok, hogy tényleg nem akarok többet költeni erre a hobbira. Van más hobbim amibe már szépen beleestem. ( akvarisztika)
Most csak annyi a cél, hogy egy belépőszinten tudjak zenét hallgatni és a tv hangszóróját is kiváltani.
Ha jól értem akkor most annyit kellene eldömtenem, hogy kell e nekem az újabb kényelmesebb funkciók egy erősítőbe vagy inkább egy egyszerűbb de talán jobb minőséget adó régebbi használt. Persze garancia nincs a régebbire. Nem tudom ez mennyire szempont. Milyen gyakran mennek tönkre.
Hangfalnál meg el kell menni és meghallgatni párat, hogy nekem melyik tetszik jobban.
Inkább elektronikus zenét hallgatok nagy részben. ( depeche mode, kraftwerk, Scratch Massive, Röyksopp ) -
Eugene Roe
őstag
válasz
#10726912 #98068 üzenetére
Vicces (szokatlan) a rendszered (örülök, hogy neked tetszik), de ez alapján bárkinek márkákat ajánlani...
150 ezer Ft-nyi erősítő (biztos volt 2 millió 25 éve), 150 ezer ft-nyi hangfal, 750 ezer ft-nyi forrás meg 0,5-1 millió ft-nyi kábel?
Még, ha "baszó" is, egy kezdő számára ez nehezen átélhető, de legalábbb annyit megjegyezhetsz, hogy anglofón vagy az erősítőket tekintve, de mert sokan hallgatnak megelégedéssel japán erősítőket (persze nem audiofilek, csak élvezik a zenét)
-
stellaz
veterán
válasz
#10726912 #98068 üzenetére
Én értem amit mondasz,.de ha valaki szeretne venni zenehallgatáshoz egy jó rendszert, akkor az hifi rendszert fog venni, anélkül akár, hogy hifista lenne a fentebb leírt értelemben.
Én imádom a jó hangzást, de teljesen tudatosan húztam egy határvonalat mind anyagilag, mind ráfordított időben, energiában, mert én így tudom élvezni és nem idegeskedek hogy hol lehetne javítani (amúgy mikor vettem másik kábelt vagy hangfal tüskét, én is hallottam a különbséget, szoktam is kísérletezni néha dupla kábelezéssel, hangfalak áthelyezésével). Nem tudtam irigyelni az ismerősöm, aki a 600 ezres Rotel erősítőt szerényen zajgépnek titulálta, és sörösüveg bontásokat hallgatot teszt lemezről zene helyett.
Szerintem ez a vélemény is elfér a hifis topikban, főleg ha valakinek ajánlunk valami rendszert.
A dobos példa miért fals? Ha én azt a hangot keresem, amit élőben hallok, az egy hangreprodukciós eszköznél, szerintem az normális. A Müpában sokszor jártam, a világ egyik legjobb hangverseny terme, a világ egyik legdrágább hangszerével (orgona), úgy is szól, de attól még kell a zenekar is hozzá, a hangzás önmagában csak egy lehetőség. -
stellaz
veterán
válasz
Nem értek veled egyet. Túl van misztifikálva. Régen rengeteg koncertre jártam, tudom milyen, ha jól szól valami, meg tudom, hogy szól mondjuk egy dob erősítés nélkül. Hát nem úgy, mint egy többszázezres hifin.
Be kell lőni a keretet, venni egy rendszert és élvezni, nem évekig várni a tutit, ami soha nem lesz elég jó. Ha milliárdos lennék, talán nálam is ott lenne a Grande Utopia, de a zene élvezete nem csak erről szól.Én rengeteget kerékpározom, és magam körül látom, hogyan tud az is rossz irányba elmenni, mikor a kerékpár fontosabbá válik, mint a kerékpározás. Valahogy ezt érzem a hifizésnél is. A hifistát jószerivel csak a hangzás érdekli, a zene tulajdonképpen mellékes. -
jegenye77
addikt
válasz
#10726912 #98059 üzenetére
Még nincs eldöntve semmi csak el kell kezdenem az információ gyűjtést. Viszont a keretem kötött mert semmiképp nem akarok erre többet költeni. És a kényelem is fontos számomra ezért érdekelt ez a Bluetooth os rész.
Gondolom a telefon hangszórójától vagy egy Bluetooth os kis hangszórótól ami most van egy belépőszintű erősítő is nagy előrelépés lenne.? -
stellaz
veterán
válasz
#10726912 #98059 üzenetére
Mikor én vettem az enyémet,. eldöntöttem, hogy húzok egy határt és nem érdekel mi hogy szólna, ha ennyit meg annyit költenék rá. Direkt meghallgattam több erősítőt,.meg több ársávban lévő rendszert, és rájöttem, hogy ami igazán tetszik, az több millió, tehát alatta még nagyon sok pénzért sem leszek elégedett igazán. Ezért eldöntöttem mennyit szánok rá, és abból kihoztam a szerintem legjobbat. Nem vagyok hajlandó azon idegeskedni, hogy most akkor mi hogy szólna, ez is jó, a gagyi azért messze nem itt van. És ha egy komponens jobb (drágább), mint a többi, akkor az az igazi pénzkidobás.
A beépített Bluetooth szerintem éppenséggel tök jó ötlet, egyszerűen sznobságnak érzem ezért legagyizni, semmi köze ahhoz, hogy milyen az erősítő minősége.
Az én Denonomról sem írtak jókat, meg a boltban is azt mondták éles a hangja, mikor meghallgattam nekem egyértelműen.jobban tetszett az alap Cambridge Audional. Ez ízlés kérdése is. -
törölt tag
válasz
#10726912 #97918 üzenetére
Tudom, hogy kettő van, azért is írtam többes szàmban, de a 13 centi még mélyben is kevés. (Bocsi, kammerer!) A Klipsch talán a 8000-el lehet partiban az Elara-val... (Nálam a Triangle nyert, de másnak eltérőek lehetnek a preferenciái.)
Úgy gondolom, használtan is ritka jó állapotú félmilliós doboz kétszázért, s erre van garancia is. Esetleg a Gaia de nyolcvannal drágább... -
fehér_ember
addikt
válasz
#10726912 #97839 üzenetére
Nem volt irritáló, de az már túl szélsőséges megoldás. Mindenesetre valakiknek ki kell próbálnia, hogy tudjuk mik a jó irányok. Szóval ha az ereket néznénk akkor kérdés hogy a kevesebb szigetelőanyag vagy a felületnövekedés az ami jobban számít. Mondjuk a konkrét esetben még ott vannak az ezüstüzött szálak is, úgyhogy most nem is lehet ezeket ilyen módon összevetni.
-
matyi012345
őstag
válasz
#10726912 #97676 üzenetére
Köszönöm.
Már csak egy dilemmám maradt. Hogy viszonyul ez az egész egy aktív hangfalpárhoz minőségben? Pl. Mackie CR3, CR4, Microlab solo 6c (ilyenem van egyébként tv-hez, amit mostanában kihozok zenélni), hasonló áru Edifierek, stb..
Az a Yamaha jónak tűnik egyébként, de 4 ohmos. Nem ártana az erősítőnek? Pl a linkelt NAD-nak.
-
matyi012345
őstag
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #97584 üzenetére
Hát igen...a zongora. De azt tudni kell, hogy egy normál méretű hangversenyzongorát nem 20nm-en gondolta használni a tervezője, hanem akár 5-10x akkora térben. Ergo, nem mindegy az sem hogy mekkorának 'képzeled" a zongora valódi hangerejét és aztán ahhoz akarod hangosítani a rendszeredet. Könnyen lehet hogy túltolod és inkább lesz kokofonikus a hangzás, mint valódira hajazó. Szerintem...
-
törölt tag
válasz
#10726912 #97468 üzenetére
Tudományról én nem beszélnék a HiFi esetében felhasználói oldalon, ellenben tényleg sok a (vak) hitbeli meggyőződés, amiktől a szakik összes szőrszála feláll. De mindez lényegtelen, csak annyi a fontos, hogy a felhasználó élvezetet találjon a hobbiban a maga módján. Magam sem értem, miért és honnan, de mindig jönnek olyanok, akik megpróbálják ezt kívülről megkérdőjelezni. Talán nekik ez a hobbijuk.
Most már erősen kilógunk ebből a topikból a témával, adjuk vissza a felületet a vásárlási tanácsoknak!
-
AMDFan
addikt
válasz
#10726912 #97464 üzenetére
"Ha a mikrofon ilyen kábelek között nem érzékelne különbséget, akkor felesleges bármit is mérni. Úgy hiszem, hogy a mikrofonos mérés lazán kimutatná a különbséget, látványosan, hiszen a felvételeknél is rácsodálkozunk olyan részletességekre a zenékben, amiket füllel sokkal kevésbé hallanánk, ha hallanánk."
Ha ez így lenne ahogy írod, akkor nem lenne hitvita kábelkérdésben. Mégis van. Azért van, mert nem úgy van ahogy írod. Naívan közelíted meg a kérdést. Ennél sokkal "egyértelműbb" esetekben sem lehet méréssel annyira egyértelmű következtetésre jutni mint ahogy a hallgatóság tapasztalja, amely tapasztalás általában messze nem annyira egyértelmű mint ahogyan egy ember posztja alapján esetleg gondoljuk, hogy egyértelmű.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #97443 üzenetére
Ha be tudsz valamikor ugrani, egy Belden 8412 tudok kölcsön adni. Erről azt mondják ez a kis "Kondo", hasonlatos ez igaz, de elég kicsike az a kis jelző, mondjuk inkább, hogy minike, de áráért kiváló.
migabi: eddig ezekkel van közelebbi tapasztalatom IC fronton.
Belden 8412
Luxor, az új
Oehlbach xxl
Kimber ks 1016 xlr
AN Kondo Ksl spc 1 és 3. generáció
Tmp ezüst arany ribbon
Kimber Hero xlrMeg még jártak itt , AN Kondo ezüst, TMP réz kábelei, 9497 Belden is volt, meg még biztos volt ez az, de rájuk már nem emlékszem. Azt tudom, hogy IC-ként Van damme, nálam nem járt, nem is kísérleteztem vele. Abból 2x6 milis hangfalkábeleim voltak és jó nagy hülye voltam, hogy azokat majd egy évig hagytam
-
törölt tag
válasz
#10726912 #97459 üzenetére
"Ha te nem tudod ezt mérni, akkor rossz a mérésed. Cserélj mikrofont, mert ugye a mikrofon JOBB, mint az emberi fül. "
Megint ez az utálatos JOBB szó... betiltanám hifista beszélgetésekben.
A körte, vagy az alma a JOBB gyümölcs?
Igen, tudom, pár napja egy másik topikban leírtam, hogy "a mikrofonok érzékenyebbek, nagyobb átfogásúak, átvitelük egyenletesebb a fülünknél" és sejtettem, hogy ezt néhányan zászlajukra tűzik majd valamilyen értelmezésben. De ne akarjuk már ennyire félreérteni a szavaimat! Vegyük észre, hogy nem használtam a JOBB szót! A mikrofon és a fülünk egy (vagy két) eszköz, amiknek megvannak a fizikai (biológiai) paraméterei. Az említett technikai szempontok alapján a mikrofon győz (másban meg nem). De (!) a hallás nem csak a fülünkből áll, hanem egy komplex, szubjektív és erősen befolyásolható folyamat, amiben az agyunk kiértékeli és érzésekké alakítja a fülünkből érkező adatokat. Ez a folyamat sem lineárisnak, sem tárgyilagosnak nem mondható. A mikrofon nem hall, mivel nincs agya, csak átalakítja a hangnyomást elektromos jellé. Nem tudja és nem is akarja értelmezni, véleményezni azt. Az agyunk ennél jóval önkényesebb, mindenről véleménye van. Egy hangjelenségről nem tudja megmondani, milyen frekvencián, hangnyomáson történik, mert nem hiteles műszer. Ellenben magabiztosan meg tudja mondani, hogy két hang közül melyiknek magasabb a frekvenciája és a hangnyomása, mert viszonyításban (véleményezésben) elég jól teljesít. Sőt még hangulatot, érzést is létrehoz bennünk, ám itt már nagy a szórás az agyak között, innen válik szubjektívvé a folyamat és ezért (is) mond teljesen eltérő véleményt két hifista ugyanarról a hangélményről.
Ne kínozd AMDFan kollégát, mert a hagyományos mérési módszerekkel nem fog tudni különbségeket kimutatni kábelek produkciója között. Kapacitásban, induktivitásban, ellenállásban eltérő adatokat mutatnak, de a végeredményben nem. Én többször is próbáltam több módon, de nem sikerült még olyan esetben sem, amit vaktesztben magabiztosan hoztam, az erősítők kimenetén és mikrofonnal is mért görbék között semmi eltérés nem volt. Sokaknak ez már elégséges bizonyíték a tagadásra, másoknak elégtelen és persze a két tábor folyamatos tüzérségi tűz alatt tartja egymást. Vakarhatjuk a fejünket, hogy akkor most mi a franc van, a műszer nem mutat semmit, miközben halljuk... pedig könnyen lehet, hogy egyszerűen csak a fától nem látjuk az erdőt és nem azt és nem ott mérjük, ahol az eltérés realizálódik. Talán nem a hangokban kell keresni, hanem az agyunk működésében, ott pedig multiméterrel és mérőmikrofonnal nem sokra megyünk.
-
AMDFan
addikt
válasz
#10726912 #97452 üzenetére
Amit írsz nem igaz. Két RCA kábel között nincs ilyen mérhető különbség aktív vagy passzív alkatrészek nélkül. Ha lenne, már régen vége lenne mindenféle kábeles hitvitának internet szerte. Hogy mit hallottatok és hogy mit lehet mérni az két nagyon nagyon különböző dolog.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #97449 üzenetére
"Azóta kiderült pár dolog, pl jackkimeneten hallgatja a zenét, ami eleve hiba."
Nem hiba. A pici Korg interface nem is rendelkezik másik kimenettel, de nem is a csatlakozón múlik ez. Az én hangkártyámon sincs RCA aljzat, ahogy a legtöbb Pro cuccon sincs. A Jack Line Out ugyanolyan kimenet, mint az RCA, csak előbbi inkább stúdiós/színpadi környezethez, utóbbi meg HiFi készülékeknél jellemző. A jel ugyanaz, csak a csatlakozók mechanikai kialakítása más. Eltérés akkor van, ha szimmetrikus Jack kimenettel állunk szemben, de ez már egy másik történet.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #97426 üzenetére
"A forrás nálam is pc, nincs tompaság, élettelenség."
Sokféle PC-t használnak zenelejátszásra, ezek nyilván nem ugyanazt a hangminőséget adják. Egy gagyi alkatrészekből épített, szoftveresen rosszul beállított, applikációkkal telepakolt, mindenféle feladatra használt masinából simán jöhet vállalhatatlan hangzás. Ráadásul a Windows rendszereknek megvan az a bája is, hogy idővel fakul, tompul a hangjuk. Szóval van ezzel dolog bőven, ha felfelé törekszünk.
-
dgyuri0123
nagyúr
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #97439 üzenetére
Erre gondolsz ? [link]
Ha igen, akkor ettől még van feljebb...
De egy Jack-RCA csatlakozásnál minden mindegy, ha már itt tartunk. Egy Jack kimenet (általában) annyira rossz, hogy tényleg nem érdemes belefeszülni a kábelezés kérdésébe. Persze lehet LessLoss kábelt is bekötni, de tényleg szinte semmi értelme nem lesz, főleg nem az árához mérten.
-
Tothg86
tag
válasz
#10726912 #97426 üzenetére
Igen, szerintem is. Beszélek a kollégával, érdemes lenne meghallgatni azzal a daccal. Illetve cserélgetni egyesével a dolgokat. Ha hajlandó erre, rengeteget segíthet. Ha mas nem, megtudni a cuccai pontos nevét. Vaktában nem szeretnék cserélgetni, bár a jack-rca kábel lehet gagyi nálam, azt megpróbálom.
-
Tothg86
tag
válasz
#10726912 #97416 üzenetére
Forrásom egy laptop foobarral. Erről kérdezősködtem a lejátszós topikban. Ott Daphile-t javasoltak elso korben. Hétvégém kiprobalom. Gotham spk4 2.5 kábeleim vannak hangfalhoz. Dac es laptop között alap Kácsa kábel van, Dac és erősítő közt szinten Kácsa. Akusztikám alap lakószoba. Kollégának egy Teac Dac és valami nekem ismeretlen monoblokk párosa van. Akusztikája is mezei lakószoba, enyémnél talán több bútorral.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #95464 üzenetére
Én sem értettem, honnan szedted ezt az információt... Attól hogy réz, még ezerféle ötvözete létezik, de Te pontosan tudod, hogy ugyanolyan anyagból készültek, ezért tényként közlöd, hogy a sodrott vagy tömör vezeték "hangja" csakis a szerkezetén múlik. Hol van erre a bizonyíték?
Tényleg nem akarnék ilyeneken lovagolni, csak ne fogalmazz ennyire "egyszerűen", mert kinyílik a nyelesfésű a farzsebemben.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #95434 üzenetére
Felhívom a figyelmet az alábbi párbeszédre, ami néhány órával ezelőtt zajlott le e topikban és amire reagáltam. Hogy ebből miként következik, hogy én nem mondok igazat, számomra rejtély, de nem is lényeges.
- Jön a tömör réz kábel, hogy kiemeljem a közepet.
- Ezeket a butaságokat honnan szeded össze?
- Ítt olvastam a fórumban. Kincsesbánya.Erről beszélek. Teljesen mindegy, kitől származik, az óvatlan, megalapozatlan, rosszabb esetben sületlenségeket összehordó jó szándékú tanácsokból ilyenek sülhetnek ki. Fogalmam sincs, ezeket a marhaságokat ki írta le elsőként. Azért a Te hozzászólásodra reagáltam, mert tőled olvasom itt mostanában a legtöbb kétes értékű tanácsot, amit néhány kezdő készpénznek vett és máris taposni kezdték a mókuskereket. Szólhat erről is ez a topik, de akkor talán jobb lenne átírni Hülyeségek tárháza címre és csak az nézzen be, aki ezekre fogékony.
A kábeleken utazó jel a hangfrekvenciás sávban összeszedhet olyan zavarokat, torzulásokat, amiket az érintett frekvencia tartományban dúsulásként, kiemelésként élünk meg. De ezt valójában nem maga a kábel műveli, hanem a készülékek és a kábel által létrehozott elektromos rendszer. Ezért (is) van, hogy ugyanaz a kábel másként viselkedik a eltérő rendszerekben.
-
Ribi
nagyúr
válasz
#10726912 #95434 üzenetére
Újabb jelzés, hogy miért is lett kidobva innen.
És ha már egyszer ki lett dobva, jó lenne, ha más sem lenne a szócsöve, mert pontosan az ilyen "válaszai" és mások becsmérlése okozta ezt. !
Köszi.alphamooncam: RLC rezgőköröknek nézz utána, minden alkatrésze passzív, de kiemelni tudnak.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #95414 üzenetére
Csak sodrottból hallottam ugyanazokat a jellemzőket, amiket imént írtál. Szerintem a "sodrásnak" nincs több hangra jellemző karaktere, mint egy tömörnek. Tömör is lehet ugyanolyan sz@r, vagy jó. Próbáltam... A Lan kábelek tulajdonsága egy dolog, de ebből semmiféle következtetést nem vonnék le. Lehet igaz amit mondasz Lan kábelekre, de általában véve biztosan nem. Több tucat kábelt használtam évtizedek alatt, de nem tudnék ilyen határozott véleményt alkotni a "kábel szerkezetének hatása a zenére" felkiáltással.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #95410 üzenetére
Sajnálom, hogy ennyire félrementek a gondolataim. Senkit nem tartok itt bolhának, csak a közismert (?) viccre céloztam, amiben a lábaitól megszabadított, így mozgásképtelen bolhát vezényszavakkal nem tudják mozgásra bírni, ezért süketnek titulálják. Ugyanez történik ebben a topikban most már sokadszorra. Valaki megfigyel egy jelenséget, pl. az általa használt kétféle kábelból a számára szerethetőbb éppen egy tömör vezetőjű megoldás és erre támaszkodva világgá kürtöli, hogy a sodrott kábelek nem jók. Enyhén szólva is túlzás ilyesmit kijelenteni és több száz ellenpéldával cáfolható.
3 évtizede fejlesztek és építek kábeleket. Magabiztos véleményem, hogy a kérdés egyáltalán nem annyira egyszerű, hogy a tömör ilyen, a sodrott meg olyan. Aki ezt így gondolja, annak vélhetően még nagyon kevés kábellel volt dolga, ami persze egyáltalán nem hiba, de neki talán nem is kellene kinyilatkoztatásokat tenni, mert mindig lesz, aki komolyan veszi. Történetesen az általam ismert kábelek közül a legjobbnak gondolt háromból kettő sodrott vezetőjű. Most akkor mondjam azt, hogy a tömör nem jó? Butaság lenne.
Én nem tudom, milyen volt régen ez a topik, de ami itt most folyik HiFi címszó alatt, arra én két módon tudok reagálni. Vagy hagyom a francba, hogy kézen fogva vigyétek be egymást az erdőbe, vagy közbekotyogok, hátha valaki megússza a mókuskereket. Amikor egy masszív akusztikai hibára hangsugárzó átkábelezést javasolnak megoldásnak, vagy belépő szintű rendszerek birtokában azon vitatkoznak, hogy a Tidal vagy a Spotify ad jobb minőséget, meg amikor az MP3-at hallgathatatlannak nevezik tenyérnyi hangdobozok előtt ülve, akkor ott van baj bőven. És innen már tényleg csak egy lépés a kék gyöngyök világa.
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #95345 üzenetére
OK, ki végzi el a moddolást és mikor? Tudsz adni kontaktot?
Megfontolom, mert ma megszaladt a ceruza és kicsit sokat költöttem gránitra, meg kíváncsi is lettem.
.
Röviden: ha valahol hirdetnek hangfal alá készült márvány/gránit lapot akkor azt kell megvenni. Biztos olcsóbb mint legyártatni. -
törölt tag
válasz
A belső térfogat módosításával más üzemmódba tolod a hangszórót, ami nem csak a hangnyomás eloszlásában fog változásokat okozni. A nagyobb térfogat = több basszus logika téves, ez ennél jóval komplexebb képlet. A sorozatgyártás miért módosítana a térfogaton?
És mielőtt félre lennék értve, gyorsan leírom, hogy nagyon nagyon régen adtam pénzt gyári hangdobozért. A DIY építésnek és a tuningnak is megvan a létjogosultsága, de kutyából most sem lesz szalonna.
-
bta1
őstag
válasz
"a gyári állapot egy olcsósitott gyártási folyamat eredménye, s igy se leves, se hús nem jut, csak egy kis kocsonya a moddolás utáni állapothoz képest. "
Az egyből sikerrel járó amatőr moddolás lényegében a következő üzenettel egyenértékű: gratulálok barátom, kommersz gagyit vettél.
Nem beszélve a gyakori esetről, mellyel senki sem szeret dicsekedni. Hosszabb távon kiderülhet, hogy olyan dolgok is előjöttek a függöny mögül, melyek jobb lett volna, ha diszkréten ott maradnak. Naggyon hifi lett, csak zenét ne kelljen rajta túl sokáig hallgatni...A megoldás pofonegyszerű: rendesen megtervezett = konstruktőr által "tuningolt" hangsugárzót kell venni. Alsó kategóriában ilyesmi pl. a HB1, minden hibájával együtt. Gatyamadzagnak látszó belső kábelezés, olcsó fóliakondenzátorok, és mégis, akárhol nyúlsz bele, megbontod a szinergiát...
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Az a Dali nem is zenére való, ha szabad ezt mondanom. Mozira tervezett doboz...szerintem. Ezért (is) tök felesleges belenyúlni, mert számottevő javulást nem nagyon fog mutatni. Lehetne akár sokkal jobbá is tenni a hangját, de akkor a drivereket is cserélni kéne + hangváltót + kábeleket és még ki tudja mit, de így már (szerintem) messze egy másik, jobb használt doboz árába kerülne és még így sem biztos, hogy jobb lenne az agyon moddolt Dali, mint egy merőben más "koncepciójú" doboz, ami inkább sztereóra lett tervezve, nem mozira.
(#95349) Kiskokó: Ha gondolod...? Fogalmam nincs, jobb lenne-e tüskékkel mint a szilikonos talppal. Csak a próba segíthet, de ha vissza tudod küldeni az alátéteket, akkor nem veszítettél semmit, csak egy kis "utánajárást".
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #95318 üzenetére
Én is azt gondolom hogy inkább cserélem a kövér Dalit, illetve megy a házimoziba ott teljesen ok. De mint írtam a zenék jó részénél épp hogy kellemes a mély tónusa az én avatatlan mélykedvelő fülemnek. Ott meg hiányozna ha nem lenne.... Lehet nem eladni kéne, hanem mellé egy másik hangfalpért. Mikor melyik passzol a zenéhez (ez jó hülyeségnek tűnik, de már elfogadtam, hogy szinte minden erősítő és hangfal páros színez valamerre)
Moddolni nem szeretném, épp azért mert teljesen újnak néz ki és lehet mégis eladom. 20 kiló, gyártó szerint rezonancia mentes doboz.... higgyük el.
-
A gránit/márványt kipróbálom majd. Samotot/homokkövet meg az vegyen akinek kell egy mély selymesség. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #95318 üzenetére
Szerintem meg el kell/ene adnia azt a Dalit. Kutyából soha nem lesz szalonna. Ja, persze, lehet javítani a hangján valamelyest, de csekély mértékben. Ráadásul annyira egyéni hangú a doboz, hogy "tisztességes" elektronikát sem egyszerű találni elé.
Te mindent meg akarsz moddolni, csak azt felejted el, hogy néha értelmetlen a moddolás és többe van a leves, mint a hús..
-
ktommy91
addikt
válasz
#10726912 #95178 üzenetére
Köszi a tanácsokat, mindenképp a kalapban hagyom a Kef-et.
(#95179) dgyuri0123: Köszi, csekkolom .
@(#95180) fehér_ember: Szeged csak 60km és meg is tudnám hallgatni... meggondolandó a dolog. Papíron jól festenek ezek a monstrumok. Bár gőzöm sincs, hogy hova raknám őket. -
ktommy91
addikt
válasz
#10726912 #95174 üzenetére
A Philips-et nem akartam megvenni, azokkal nézi fater a TV-t csak kíváncsiságból rákötöttem a pioneer-re. Néztem régebben is a kef-et csak az hogy hónapok alatt sem kelt el kétségeket ébresztett bennem. Nekem nem a mély hang a zene, alapból nem is használok eq-t, de a mély hang is a zenéhez tartozik és ha már veszek valamit akkor nem akarom azon idegelni magam hogy miért nem szól a dob. Nem vetettem el a Kef-et csak én is szétnéztem és kérdeztem.
-
ktommy91
addikt
válasz
#10726912 #95162 üzenetére
Mielőtt fater megvette volna rondán belegányoltak, így nem gondolom hogy megérné foglalkozni vele.
Viszont ahogy már rájöhettettek nem vagyok egyszerű eset. Egy hétig két Philips FWB P78/00
dobozt halgattam és rájöttem hogy a bass reflex nem feltétlenül hátrányos azokhoz a zenékhez, amit én hallhatok. A Kef C20 ugye zárt és youtube videó alapján sem nyugodtam meg hogy nem hiányolnám a mélyeket.Illetve ha valami 3 utas beleférne a büdzsébe, akkor inkább abba az irányba mozdulnék. Feltúrtam a jófogást és van egy rakás jónak tűnő hangfal. Véleményeznéd/véleményeznétek őket?
Pioneer Cs-557
Sony SS-EX77
Marantz HD415
Fisher STE-M 93 -
python1
veterán
válasz
#10726912 #95078 üzenetére
Villamos hálózattal otthon,hogy állsz,tápösvény esetleg valami tápkondicionáló vagy hasonlók? Én a készülékekben való buherát nem annyira támogatom,inkább a kiszolgáló láncot erősíteném,de azt is kizárólag biztonságosan,családom vagy saját életem veszélyeztetése nélkül.Nem minden esetben hoz ám akkora változást mint első hallásra,nálam az otthoni villamos hálózat rendbetétele hozott a legtöbbet,már ami a tápellátást illeti.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #95075 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy a "szénné" tuningolás nem kevés pénzbe kerül és ezt a pénzt inkább egy lépcsővel magasabb minőségű erősítőre/dacra költeném, mert szerintem az sokkal többet hoz a konyhára. Konkrétan vegyük az én példámat. Adott egy új áron 360e Ft.os erősítő. Ha elkezdek "belehordani" még 100-120 e Ft-ot, abból a pénzből pont egy sokkal jobb erősítőt tudnék venni, márkán belül is akár. Na jó, nem egy az egyben , mert picit pótolni kellene, de tényleg nem sokat. Arról nem beszélve, hogy sokan nem szeretik a "belepiszkált" elektronikákat, így eladni még nagyobb bukóval tudnám csak. Nos, ezért írtam az amit. Valóban nem vagyunk egyformák.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #95011 üzenetére
Köszönöm a sok-sok tanácsot, segítséget!
Most idén még vagy jövőre veszek egy általatok "belépő kategóriának" ítélt láncot, de a mai naptól kezdve egy nagy elhatározásra jutottam: elkezdek gyűjteni, hogy vehessek majd egy high end láncot.
Számításaim szerint 15-20 év alatt összejön a pénz erre, ha minden hónapban félrerakok egy bizonyos összeget. De külföldön is tervezek majd dolgozni, akkor azért hamarabb.
McIntosh, Accuphase, Luxman és ilyen márkák lebegnek a szemem előtt...
Előbb-utóbb eljön az ideje!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest