- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Nem nyílnak a Foldok?
- iPhone topik
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Gabor970 #113390 üzenetére
Bizony...futómű az elsődleges szempont, azután jön a felvétel. Igaz, a kiváló futóműveket soha nem adták olcsón, sőt... az egykori klasszis CD játszók (pl. Meridian 206) ma is hazavágnák az "egyéb" digitális futóművek javát. Nyilván szerintem...
#113391Dißnäëß Ha orosz miatt futni kell, akkor Mexikó sem jelent majd menedéket... akkó' meg nem mindegy...?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Gabor970 #113390 üzenetére
Egyetértek, sosem volt sztem.
Más:
Mindig is becsültem a fizikai médiumok vásárlóit kitartásukért. Én is szeretem őket, de már nem azokat a "békeidőket" éljük, a világ eszméletlen gyorsan változik.Ha futni kell, hogy viszi magával ? Például az orosz átjön a határon.
Nyilván abszurd és ilyen nem lesz (biztos, hogy nem), de ettől még kellhet menekülni.Mit csinálnak a fizikai médiumok gyűjtői ilyenkor ?
(Én pl. zsebre vágom a 2 terás SSD-met és hacsak nincs valami durva EMP shockwave, túlél, de kis laptop merevlemez is). Vagy postán feladom az USA-ba, Mexikóba, havernak.Ilyeneken szokott "parázni" valaki innen, vagy csak az én hülyeségem ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Gabor970 #113182 üzenetére
Értelek és megértelek, nekem is vérzik a szívem és fáj a fogam egy pörgető upgrade-re, sok a műanyagom (jó. Nem annyi, mint Neked, de vagy 100-150 van itt is). Szeretni meg szeretem
De egyelőre még hangszórók jönnek. Két szett is.
+1.. A masteren rengeteg minden múlik. Gyakorlatilag az egész itthoni visszajátszásnak az oroszlánrésze a hangmérnök munkája.
Ha fogok egy technológiailag über-csúcsnak tekintett, 96/24 a mikrofontól kezdve, színtiszta, elméletben profira masterelt valós (nem felkonvertált) Hi-Res anyagot és lekonvertálom "csak így bután" 16/44.1-be és beteszem, hát én esküszöm, naggyon-nagyon-nagyon jól szól
Ilyen módszerekkel, vagy ha van JRiver-e valakinek, a kimeneti konverzió 44.1/16-ra állításával azonnal lehet érezni, a csoffadt, 1981 körül kitalált redbook mire képes ma. Szinte hihetetlen. És mikor előkerül egy régi, kevésbé "hűde" darab és minden baja, ennek fényében világossá válhat (kellene)
mindenkinek, hogy nem a médium és a formátum és még csak nem is feltétlen a DAC a gyengus (ma már talán nem), hanem a mastering.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Gabor970 #113182 üzenetére
20 ezerért olyan lemezjátszót kapni, ami újkorában sem került feleannyiba sem, azaz a legalja. CD játszóból viszont olyat vehetsz kis szerencsével, ami anno 100 ezerbe került. Itt van a kutya elásva szerintem. Nem is olyan nagyon rég adtam el egy Pioneer DV668-at, 25 ezerért, ami anno nekem 160e-be került, de primőr korában 260e Ft volt nem csak idehaza. Tehát nem a technikai különbség győz, hanem az újkori ára, vagy maradjunk inkább a hangminőségnél, mert az talán jobban tükrözi mire célzok. Az a Pioneer eggyel a csúcs alatt volt és tényleg baromi jó hangú lejátszó volt. Össze nem vetném egy belépő szériás Duallal+valami ócska hangszedővel, sem egy DD Akaival, sem Teslával.
Van egy Pro Ject II-es lemezjátszóm Roksan Chorus Black hangszedővel. Ez ma újonnan kijönne kb. 200-250 ezerből. Van egy digitális forrásom is 260 ezerért. Ha összevetném a hangjukat, a digitális alulmaradna. Még nem hallgattam össze őket, mert a digi elég új még, de ha bejáródik, meg fogom lépni, hogy a meglévő LP-im jobbik részét összehasonlítom vele. Már most lefogadom magammal, hogy az LP lesz a jobban hallgatható.De arra figyelj, hogy itt most nem CD lemezre van kihegyezve a vita, mert itt szinte senki nem hallgat már CD-t. Itt javarészt flac és annak szinonimái játszanak, ami még kevésbé kívánatos, ha szigorúan a hangminőségre szeretnénk koncentrálni. Szóval árnyaltabb a kép, mert bejön a képbe még egy lejátszó szoftver is, meg stream is, meg forrás is. CD játszónál nem voltak ilyen huncutságok és ha gyári CD-id voltak, akkor közelebb kerülhettél a jobb hanghoz, mint Windowsról, Linuxról, vagy málna PC-ről, meg a fene tudja még milyen konstellációkról.
Dénes: Akkor neked a legjobb, mert bármit hallasz, elfogadod úgy ahogy van. Így már elhiszem, hogy nem keresed a jobb hangot, ha nem tudod, milyen/melyik az.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Gabor970 #113157 üzenetére
Elolvastam vagy 20 hsz-t, itt kell kezdenem, próbálok ma rövidebb lenni..
Azzal egyet tudok érteni, hogy a digitális is tud jó lenni. Hallottam már jó digitálist is, de az sem a kétszázezres kategória. Ha valakinek csak 1-2 százezre van lejátszóra, jobbat hozhat ki digitális vonalon. Ha többet is el tud költeni, akkor egyre inkább az analóg tűnik jobbnak. Aztán sokmilliós rendszereknél utoléri ismét a digitális az analógot.
Újra és újra visszatérő problémának látom egy fórumon a fórumlakók egymás szövegeinek pontos értelmezését. Egyszerűen vagy IQ, vagy egyéb akadálya van annak, hogy egyik értse, a másik mit írt, és azt a helyén kezelje-értelmezze.
Nem azt írtuk le, amit Te fentebb vázolsz, mint - akár - valid jelenséget is (ezt döntse el mindenki maga), hanem "csak" annyi hangzott el, hogy a digitális bőven meghaladja az analóg reprodukciót. Ennyi. Se nem több, se nem kevesebb. Az, hogy ez részleteiben hogyan történik, igaz is lehet Részedről meg nem is, én a megnyúlt gumis, kikopott motoros tengelyű szalagos egységekben nem hiszek, de tegyük fel, csúcsmodellekről beszélsz, csutkafullra felújított állapotban, amikor csúcs analógot hozol a konyhai digitál ellen. A nap végén viszont mégiscsak eljutunk oda, hogy a digitál megette az analógot. Nahátakkor meg miért kell ebbe beleállni és cáfolni ? És megint azzal dobálózni, ki honnan jött. Tudod Te, ki mit próbált már életében, úgy istenigazán ?
A fentiek szigorúan SZERINTEM gondolatok. Nem tartom intteligens dolognak azokat a kijelentéseket, melyek mint valami fix igazságok hangzanak el. Igaz, ehhez talán meg kell érni. ?ikor én is huszonéves voltam, biztos sokmindent gondoltam biztosnak. Most már mindent csak véleménynek gondolok és nem igazságnak.
A digitális hang (és kép, ha már itt tartunk) reprodukció sokkal komolyabb teljesítményre képes, elméletben abszolút, és mára már a gyakrolatban is, az elektronika fejlődésének köszönhetően, mint az analóg reprodukció. Ez szerintem se nem merész, se nem buta kijelentés és nem érettség kérdése, ami személyiségtípushoz köthető vagy bármi lelki dologhoz, hanem nagyon egyszerűen technológiai kérdés, mert a nap végén az analóg is csak anyagból, atomokból áll, a film felszíne és limitált "felbontása" adott négyzetcentin ugyanúgy, mint a szalag felszíne, vagy az LP anyaga, mikor készül a mesterlemeze, amiből nyomják az összes többi műanyagot. Ezen nincs mit vitatni, rééééges rég többet tudunk a gyakorlatban is, az elméleti maximumnak meg nincs korlátja, mert ami ma 32 bit, az holnap 64, 500 év múlva meg hárommillió bit is lehet, 500 Terahertz mintavételezési frekivel, ami kb. atomi szintnél mélyebb zajt is képes lenne rögzíteni, hogy csak mondjak valami hülyeséget, érted ? A digitális elméletben elképesztő dolgokra képes, ábrázolni, rögzíteni analóg jelenségeket. Ugyanezen analóg jelenségek rögzítése a mai csúcstechnológiákkal is durván korlátos ehhez képest.
.
Ez nem "tábor" és hitvallás kérdése kellene, hogy legyen. Elég szegényen gondolkodik az a hifista, aki csak holmi elvek mentén kizárja magát egyik vagy másik reprodukciós technológiából. Nem véletlen vagyok rákattanva én sem a csőre, holott a tranzisztoros technológia meghaladja ennek képességeit, és lehet jönnek az agyi interfészek, de ott nem lesz cső se, annak fűtése se, 600V se, meg semmi ilyen sem, ami ma itt és most kedves a szívemnek-fülemnek.
Ne legyetek buták, hogy analóg és digitális táborra szakadtok, mindkettőt lehet szeretni nagyon is, de jövője csak egynek van, lehet szeretni vagy sem, ez tény sajnos, természetüknél fogva. Az analóg kopik, változik, erodálódik, a digitális meg csak fejlődik, mind szoftver-algoritmusok, mind elektronika (ADC/DAC), mind számítási kapacitás, mind dinamika, zaj, minden létező oldalról. Ezt jó dolognak kellene felfogni, nem ócsárolni réges rég elavulttá vált mantrák mentén, amikor a digitál még tényleg kérdőjelesen szólt és én is analógoztam volna igencsak.
El kell felejteni a régi LP-k klassz imádott szagát (a maiak semmilyenek), az orsós magnó szagát, a szalagok szagát, a nagy borítókat és a beléjük itt-ott elrejtett hatalmas brosúrákat, minden ilyet, mert megfakulnak, kisárgulnak, elkopnak, eltűnnek. A digitális nem tűnik el, az idők végezetéig életben tarthatók az eredetivel identikus módon, úgy, hogy évről évre még mindig többet és többet tud, mint korábban. Ez egy csodálatos dolog és mindig ez a kép jut eszembe a kőkemény analóg táborról, most nem Neked, csak így általánosan:
A kép címe: new idea and old experiences, azaz új ötlet és régi tapasztalatok.
Ez a hardcore analóg hívők hozzáállása nagyjából és valahogy mindig az ő szájukból hangzik el először, hogy mi mennyire szar vagy nemszar (digiben) és sarlatánság, mérés így-úgy, bla bla, teeeeeljesen mindegy, csak legyen valami ok elkaszálni azt, ami már rég meghaladta őket.
-
denesdr
addikt
válasz
Gabor970 #113157 üzenetére
Egy kis elmelkedés: kérdés, hogy mitől hallottad olyannak azt a master masolatot amilyennek. Az analóg "tökéletessegétől" (az idézőjel szándékos, mert ez könnyen lehet tökéletlenség is) vagy annak masterelésétől? Ez csak akkor derült volna ki, ha arról a masterről készült volna digitális másolat is, de még így sem lehetünk 100% biztosak a miértről, mert az analóg visszajátszás és másolás esetében ott van a lejátszó- és felvevőkészülékek tökéletlensége, zaja, analóg torzításai, amik hozzáadhatnak olyan dolgokat a felvételhez amik nem szerepeltek az eredeti felvételen vagy épp amit a hangszer a felvételkor ki sem adott magából, esetleg nem úgy ahogy az a felvételen rögzült.
Egyébiránt a torzított hangot gyakran dinamikusabbnak lehet hallani, annak ellenére, hogy valójaban dinamikanövekedés nem történik. -
Speeedfire
félisten
válasz
Gabor970 #73926 üzenetére
Kinézetre nekem ez jön be a legjobban.
Ear001:
"Az első, hogy cserélni kell a hangszedőt. Ha régi és sokat ment, akkor már eléggé kopott tud lenni és azért, ha régi és nem ment, akkor meg beálltak benne a rugalmas alkatrészek és azért. AT 95 vagy inkább AT 100 bele. Aztán a meghajtószíj -legyen tartalék, az új tényleg jó legyen rá stb."
A hifipiacosban új tű van, azt tudom. A többiről nincs sok infóm."Aztán a derékszögek legyenek derékszögek, a lemezek ne legyenek meggörbülve, a rugók rugózzanak. A motor hangtalanul forogjon, és ha lehet szabályozni a sebességét, akkor szabályozódjon. Tányér ne üssön, tányércsapágyban legyen olaj, hangkar ne kotyogjon, antiskating, tűerő működjön."
Itt a mechanikus dolgok, gondolom könnyen eszközölhetően."Ez a Dual nagyon egyszerű egy gépecske, azt semmiképpen."
Mit értesz az alatt, hogy egyszerű?"A két NAD/Tesla már csőkaros, át is van kábelezve így használhatóbb, mint eredeti állapotban. Az Ortofon FF és az AT hangszedő is kuka. Ha jó állapotban van, fémlemez nincs meghajolva, rugói nincsenek összegányolva, motorja rendesen működik, akkor jó vétel lehet, és hát szokták tuningolni is. Azt tudni kell, hogyha az ember leszedi a műanyag borítását, jobban szól, de akkor azért marha ronda. Ja és a Prohardveres hirdetésben azt nem értem, hogy a 45-ös kislemezhez való központosító nem jár. Az speciel az eredeti gumi tányér középső része, kétféleképpen lehet a helyére tenni, az egyik oldalán van a kislemezekhez való gyűrű. Ha ez nincs meg, akkor nem lehet a helyén tartani a gumi tányért, úgy kuka."
Azt láttam az oldaladon is, hogy ezt szokták/lehet javítani a hangminőségen. Akkor a ph-ssal nem foglalkozok."A kis Pio ha rendben van, szintén jó lehet, csak megfelelő állvány-asztalka kell hozzá. És messze-messze ez néz ki a legjobban."
Az ezüst miatt annyira nem jön be, bár most már menne a puccini mellé."Nem tudom, hogy hány lemezed van, de ha nincs még, csak most kezdenél gyűjteni, akkor viszont lebeszélnélek mindről. Egy igazán tisztességes lemezjátszó az valahol itt kezdődik, kell hozzá még állvány, hangszedő, jó phono elektronika, és a lemezek sem éppen olcsók és napról-napra drágulnak. LP-t torrentezni meg ugye....
"
Van otthon kb 100, de szerintem ebből olyan 5-10, amit én hallgatnék is. Illetve tuti tudnék pár régebbi lemezt szerezni még. Illetve van pár bp-i üzlet, ahol árulnak lemezeket.
Egyelőre újra ismerkednék a bakelitekkel, utoljára kb 10 éves korom környékén hallgattam otthon bakeliteket a régi tesla lemezjátszónkon.A dobozait a mai napig használom egy gainclone erősítővel.
-
Maxtreme
addikt
válasz
Gabor970 #71942 üzenetére
értem
Komolyan 1-2 ember úgy le van döbbenve ezektől a videoktól, mintha a YT nem lenne tele ilyenekkel...
Sőőt 1-2 komolyabbnak mondható elemzésnél is általában megmutatják a hangját az adott szettnek, igen tény hogy nem telefon mikrofonjával veszik fel.Ha valakinek meg nem tetszik, nem kell rákattintani ennyi.
Azt hiszem elég részletesen kifejtettem (nem is tudom miért) hogy mihez készült a video, illetve hogy én sem látom sok értelmét. -
dudi6
senior tag
válasz
Gabor970 #71749 üzenetére
Hétvégén beszéltem egy "szakértővel", használt erősítők, lejátszók eladásával foglalkozik és azt mondta, hogy a Denon-t nem nagyon ajánlja mert amiket behoz németből annak szinte mindnek van valami hibája vagy kijelző vagy végfok... Kenwoodot istenítette nagyon. Tudtam is volna tőle venni, de még gondoltam agyalok rajta. Ezek voltak neki: Kenwood KR-A5020, Kenwood KR-A4040, Kenwood KA-5090R, Denon DRA-25, Luxman LV-110 , mind 14.000 Ft volt, be is üzemelt egy párat, jól szóltak
4040-re próbált rábeszélni. Megérné valamelyiket megvenni? Ennek ellenére én Denon-t nézegetem, Pma 320 -ra fáj a fogam. Egy ilyen pma 320 megérhet 20-22 ezret?
-
dudi6
senior tag
válasz
Gabor970 #71744 üzenetére
Köszönöm!
Melyik piacon találtál Denon 320-t, azt nézegetem én is? Jó lenne egy ilyen piacost kifogni.
Erősítő + hangfal -ra 30.000 Ft a keret. A sanyo sx340 akkor jó vétel lehet vagy a Videoton vagy más használtan? Neked milyen lejátszód van? Mit ajánlanál 20 ezer alatt? -
Lecs@
addikt
válasz
Gabor970 #71701 üzenetére
Most egy Yamaha cuccosra alkudozok, és pl ennél 80 euronál tartok. Erősítő 1 center, egy aktiv, 4 hangszóró. 5.1 igaz, de gondolom egy szép sztereó kihozható belőle. De lehet rosszul gondolom. [kép], [kép], [kép]
Van rengeteg ilyen cucc, de ez a közelben lenne. Vagy ez hülyeség lenne ?
celf : ezt hogy tudom tv vásárlásnál elkerülni ?
-
válasz
Gabor970 #71414 üzenetére
Garázsba tökéletes ez a páros, és igazából nem vettem, hanem kaptam, viszonzásul majd én adok valami jóféle vörösbort
Ha komolyabban akarok zenét hallgatni, akkor a nappaliban leülök a Denon PMA-860 + Canton Chrono 509 dc kombó elé a bőrfotelba. Na és onnan megszűnik a külvilág... biztos ezen is van még kivetni/javítani való, de most megállj van ez ügyben (persze vannak kiszemeltek, de először a szoba akusztikáját kellene "megjavítani")
-
Satellite
tag
válasz
Gabor970 #71388 üzenetére
Hát igen, ezt a DENON-t már jó néhányszor ajánlottam-ajánlottuk ezen a Fórumon, mint "Legjobb Használt Vétel" (na meg a Facebook-on is, igaz Gábor?
) - mint ahogy az A400-as PIONEER-t is.
(Ennyi pénzért, amennyiért ezeket ki lehet fogni, nem sok új erősítő tud hasonló hangot, - ráadásul a DENON-ban még rendesen megtervezett RIAA-fokozat volt, tehát analóg-lemezről is nagyon sokáig hallgatható.) -
shalafi66
veterán
válasz
Gabor970 #71301 üzenetére
A Sonido elég speciális hangzásvilág, mint a legtöbb új stílusú, érzékeny szélessávú. Műszaki szempontból sok a hiba, de izgalmasan szól. Ha valaki szereti, akkor miért ne. Ez inkább tetszés kérdése. Hogy kinek mi tetszik, azt én nem tudom, nem is akarom megmondani.
Azt tudom, hogy nekem nem tetszik.Mindenesetre 10dB-s szintkülönbségeket meghallunk... Még hármat is. Mérésellenesség ide, vagy oda. Ezzel nem tud jól szólni. Másrészt a "mérés" nem csak frekvencia-hangnyomás diagramot jelent, még legalább 5-6 szempontból lehet mérni-értékelni a hangsugárzókat, hangszórókat.
Persze helyrehozható a SoundArt, én is megcsinálom, de azért a váltótól függetlenül is elég kínai.
-
trufa12
addikt
válasz
Gabor970 #71237 üzenetére
hát én nézegettem , nem ismertem a márkát, az onkyoról kértem belsejéről is képeket, külsőre is kulturáltan néz ki..így azt választottam mert hallottam is róla , olvasni való is akadt aztán ő lett..
Később meg majd kiderül mi lesz ha egyszer komolyan neki fekszem egy tetemesebb pénz összeggel 500-1 milla közt, de ahhoz még fel kell nőni ..
Meg most leütöttem egy 2 utas német acron 400b- hangfalat, ahogy olvastam meg néztem a gyári adatokat elég jónak tűnik meg fordítóval olvastam pár forumot ahol beszélgettek róla hát fene tudja..
lenne egy mb quart 280 de ha megnyerem a licitet 15-rt meg veszem azt is ha nem akkor meg nem mert 20-25 ezreket most nem akarok kiadni 1 pár hangfalért. Ez meg 16 ért kb annyit tud csak külsőre elég gány de azt meg át lehet húzni ...Régen volt mb quart ql-502s-em kár volt eladni . Most meg van egy B&W dm110- hangfalam de oda van tekercselni , még egy ideig mert haver nem siet elvinni meg utána mire kész lesz .. de így a héten legalább tudok már zenét hallgatni ...
-
trufa12
addikt
válasz
Gabor970 #71233 üzenetére
Technikai gondok annyira nem zavarnak , van egy műszerész komám .
Csak megoldja valahogy ha gond lenne..
egyébként korrekt az ember, 18ba adja postát ő állja. Hát remélhetőleg egyben ide ér a termék aztán még működni is fog.Kezdésnek találtam hozzá 20ba (aminek max ára 15 lenne.. ) egy onkyo integra 8015 erősítőt, hát gondolom messze nem egy jó darab de ahogy elnéztem a választékot nem nagyon volt miből, meg persze az ár most meghatározó tényező..
Majd egyszer cserélek valami jóra. De elvileg az integra széria azért használható(hallgatható) volt régen, úgy olvastam meg hallottam .... -
-
wal_hu
csendes tag
válasz
Gabor970 #71148 üzenetére
Köszi!
Ezt értem, és igaz, de a szoba elrendezése miatt sajnos szükség van a 4 hangszóróra... Ezek szerint az erősítő nem bírná a 4 hangfal meghajtását? A leírás alapján A+B módban minden hangszórónak 8-16 Ohm ellenállása kell hogy legyen. Ennél a konfignál mind a 4 hangszóró 8 Ohmos.
-
jaja1981
addikt
válasz
Gabor970 #70604 üzenetére
Nincs itt kokanee kérem, csak mások az igények.
Nem a film a lényeg, hanem a játék.
Főleg játék, és kicsi zene bona.
Az 5.1 meg kell a játékok alatt ez vitathatatlan és csak kis hangerőn használom.50e Ft sztereó erősítőből meg nehezen lesz 5.1 na.
A sub nem is létszükség, mert a frontok elég erősek. Eddig is csak éppen rásegített.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
Gabor970 #70255 üzenetére
Megint kicsit összekeveredett két szál. Az egyik, hogy bajnokpityu azzal intézte el a különböző erősítőosztályok közti teljesítményfelvételbeli különbség körül kibontakozott szakmai beszélgetést, hogy kit érdekel, az A osztály nem szól olyan jól, és egyébként sem gyártanak A osztályos erősítőt. Eltekintve a két állítás közt feszülő ellentmondástól, megbotránkoztatott ez a szakmai ignorancia. Amikor ezt szóvátettem, ügyesen mentett azzal, hogy belekötött az aláírásomba.
Nem vitatom, hogy a legjobb módja egy elég jó audio eszköz tesztelésének a hallás. A nem elég jó audio eszközöket egyszerű mérésekkel ki lehet szűrni, ezek közül a legegyszerűbb és legkifejezőbb a frekvencia-menet és a torzítás. De ha ezek a helyükön vannak (előbbi lineáris, utóbbi alacsony), az ember, és különösen az audiofil még mindig hallhat, vagy hallani vélhet különbségeket.
Pusztán azt hangoztatom lépten nyomon, hogy ha a hallott különbséghez képest túl nagy a hallani vélt különbség, akkor a teszt kimenete nem értékelhető. A hallott és a hallani vélt elválasztására vannak bevált módszerek, és ezeket a módszereket konzisztensen kerülik azok, akiknek a Hifi a hobbija.
(#70253) fehér_ember
Szerintem ha az ember több százezer vagy több millió foritnról hoz döntést, alapvető, hogy megtegye ezeket az egyszerű lépéseket annak érdekében, hogy a hallása pontosabb legyen. Főleg akkor, ha másoknak ad tanácsot ilyen döntések meghozatalához. Persze mindenki odaírja a tanácsa után, hogy "de meg kell hallgatnod, mert neked kell tessen", de ez nem mentesít a felelőtlen befolyásolás terhe alól.
De remélem az utánad szóló magabiztossága azért téged is elgondolkodtat, hogy megfelelő-e a fórumon általánosan elterjedt szemlélet ebben a kérdésben.
-
Infinity70
tag
válasz
Gabor970 #70248 üzenetére
Nem arról szól a fáma hogy min agyalok meg hogy miért vagyok kint meg hogy Magyarországon is meg vagy nem lehet meg élni . Nem vagyok egyáltalán nagy hifis leírtam az elején. Vettem ezt a két hangszórót amivel én megvagyok elégedve, kérdésem az volt hogy össze lehet kötni e a két kábelt. Csak a kíváncsiság vezérelt abba hogy milyen lehet árba egy olcsó keresztváltos. A másik dolog itt sincs kolbászból a kerítés megdolgozok minden centert hadd ne zavarja már a te piszkalodos fantáziád miért nézek olcsó hangszórót. Az hogy otthon is meg lehet élni azt nem írom alá. Nem fogok szarért hugyért otthon szenvedni ha beszélem a nyelvet és itt jobban élhetek.
-
robi-k
őstag
válasz
Gabor970 #70199 üzenetére
Arcam-nál csak az alábbi erősítőknél van megoldva az A-AB üzemmód (idézem az Arcam saját leírásából): "This is used to good effect in the Arcam AVR600 and AVR750 AV amplifiers as well as the new A49, P49 & A39 stereo amplifiers." Tehát az Alpha 8r vagy AB-s, vagy akár D-s üzemben működik.
A Luxman viszont a leírásod alapján pont ilyen A-AB üzemmódot valósít meg. -
robi-k
őstag
válasz
Gabor970 #70172 üzenetére
Elvben igen, bár ez nem igazi "A" osztály.
Az "A" osztályú erősítő jellemzője, hogy "0" hangerőtől 100% ugyan olyan áramot vesz fel (amely áramfelvétel a FET-ek nyugalmi áramának értékétől függ).
Ha egy hangerő/teljesítmény felett változik a tranzisztorok nyugalmi árama, akkor onnan már min "AB" osztályuként működik.Pl. az én "A" osztályú erősítőm nulla hengerőnél u.a. a teljesítményt veszi fel, mint amin volt merszem kipróbálni (de az már elviselhetetlen hangerő volt) - kb. 480VA.
-
Mathiask
senior tag
válasz
Gabor970 #69680 üzenetére
Háát én ugyan nem értek az elektronikához, de a "-nézd már mi az ott, -nem tudom, -én se, akkor kapjuk ki" sokszor nem vezet jóra. Többször nem, mint igen. Persze itt is áll, hogy ha van időd és kedved ezzel foglalkozni és nem zavar ha esetleg valami tönkremegy közben akkor miért ne. Végülis ez is egy hobbi, hogy magad barkácsolsz valamit otthon.
-
gordonfreemN
addikt
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
Gabor970 #69657 üzenetére
Valószínüleg ugyanezt találnád egy high-end erősítőben is, abban is NYÁK van, meg forrasztások, meg vékony vezetékek, meg alkatrész-lábak. Nem tudom, hogy van-e például audiofil FET, aminek a lába is ezüst. Ahogyan a hangszóró lengőcsévéje is vékonyka, nem beszélve a lengőcsévét bekötő rézsodronyokról. És egy bizonyos árszintig a hangdobozokban sem hangsugárzókábel fogja összekötni a hangváltót a hangszórókkal. Na meg a hangváltó, amin szintén átmegy a teljesítmény. Még ha nincs is nyák, hanem össze vannak forrasztva a lábak, azok is milyen lábak?
De számít ez, mikor lehet venni irányhelyes HiFi UTP kábelt?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Gabor970 #69657 üzenetére
Nagyon jó a példa és tetszik a gondolat.
Nem akarom sztárolni a diy erősitőket, de egy komolyan készitett példányban ezen hibákkal sem találkozni, a gyártók viszont igyekeznek profitot termelni. Nekem (nem győzöm hangsúlyozni) az a kinai mutatvány szaggatta le a pofám, amikor réz bevonatos alu hangfalkábelt kaptam. Azt hittem menten elájulok, hová jutott a világ. Elcsiped még nem látod mert elkened a rezet is a csipésnél. Első gyanú a súly.
Biztos alu kábelek amúgy? Nem ónozott inkább?
A direktbe forrasztás jobb a kapcsolók kihagyásával. A kondik minek lehetnek ott ez jó kérdés kép nélkül. 10~100nano az biztos hogy szűr ott, talán csatlakozáskor vagy átkapcsoláskor ne recsegjen? Mekkora értékűek? Pontosan mire vannak kötve? Szerintem kihagyható... -
krichd1
addikt
válasz
Gabor970 #69388 üzenetére
Ennyiért szerintem találsz érdekesebb, értékesebb hangú hangdobozokat is, akár hosszabb távra is.
(#69389) cappa72:
"Hát még én. Vagy az Elac még bejáratós, vagy a Canton "túltol" dolgokat. Ehhez én kevés vagyok (főleg a meghallgatott hangfalak és rendszerek számát tekintve. n<5)."
Dehogy, az idézett mondat végén, amit lehagytál az idézésnél, ott a megoldás. Ha hallanál egy pár FS 247.2-t és egy pár FS 249.2-t azonos körülmények között, akkor is valószínűleg azt vennéd észre leghamarabb, hogy a nagyobb típus, mélyebbre megy, jobban érthető az ének, valósabb méretű hangot tud produkálni. Ezek nem olyan nüanszok, amiket még erősen koncentrálva is nehéz észrevenni.(#69392) kpykpy: Mire ideér a B8 VW boltból, lesz az 150eFt is.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Gabor970 #69351 üzenetére
Nem egy liga a BASF és az Arcam.
De teljesen egyetértek, mert sok erősítőnek semmi tere. Ellenben "Norvik" egy Myryad-ot hallgat, ami szintén nem pite. Ennek ellenére azt mondom, hogy meg kell próbálni másképpen elhelyezni a dobozokat. Faltól / egymástól való távolság, hallgatói pozíció, befelé forgatás, vagy előre sugárzás, stb. Ha mindez nem segít, akkor passz, mert akár akusztikai gondok is lehetnek, de azt így nem lehet diagnosztizálni. Végső soron a hangfal csere bizonyíthatná, ha valóban nincs tere a SF-nek.
-
python1
veterán
válasz
Gabor970 #68068 üzenetére
Köszönöm az ajánlást!
krichd1: Neked is! A keret igazából nem probléma,ha minőség tekintetében a láncomhoz igazodik majd,meg azért szeretnék valami dizájnos darabot.
Még egyelőre csak szaglászgatok,azért kérdezlek benneteket,mert oly sokszor segítettek már,hogy ne fussak mellékvágányra.Most egyelőre a hangsugárzó projekt köti le az összes szabadidőmet.
-
-
python1
veterán
válasz
Gabor970 #68050 üzenetére
Már ezért érdemes felkelni igaz.
Kinéztem már egyet nincs is messze tőlem,és az eladó is segítőkész nagyon.Gyönyörű a portéka,lemezeket tudok fillérekért,csak vadászgatni kell,de megyek ma is "bolházni".
fehér_ember: The Piano Guys,Yiruma,Victor Wooten,Ryan B.Tedder.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Gabor970 #66811 üzenetére
megnéztem/hallgattam a linkelt videót, de még mindig nem értem, hogy mire akarsz ezzel célozni...
Azt tudom, hogy ez a hifi dolog is, mint minden más hobby egy pénztemető.
De lehet első körben örülök majd annak, ha megszólal a DIY erősítőm stereóban, aztán ha már azt megunom akkor gondolkodom a lemezjátszó vásárlásán...De ha már e lemezjátszókról beszélünk, akkor mi az ajánlottabb, a szíjhajtás? Vagy a Direct Drive?
Bocs, ha értetlen vagyok, de az első hsz-ból nekem nem jött át egyértelműen. -
Tim72
tag
válasz
Gabor970 #66174 üzenetére
Szerkesztve az előző válaszomat
Szamitogep inkabb. Van is, igaz nem célgépként.
Dedikaltan tabletet tudnek raallitani, arrol DAC mehet, vagy keves hozza? (néztem, van androidra alkalmazás ami elvileg direktben az USB-re küldi konverzió nélkül) Ennek az lenne az előnye, hogy tényleg kényelmesen kezelhető.A tv-n termeszetesen van optikai kimenet, HDMI (ARC),és analóg. Sima digitálisról nem tudok..
Számítógépen USB és jack. HDMI is de nem tudom a hangot milyen minősgében jön ki rajta. Ez mind a laptopra mind a tabletre igaz.Tehát alsó hangon fogadnia kell a TV-t (gondolom valamelyik digitális vonalon), egy másik digitálisat (számítógép), +1 analógot (bármi egyéb eszköz alkaléom szerűen), illetve jó ha van rajta szabad analóg.
Számítógép illesztésnél külön eszköz szóba jöhet, ami az USB-ből digitális kimenetet csinál (esetleg rádiósan, aminek előnye lenne a szabadabb elhelyezés és a galvanikus leválasztás). Ebben az eseteban DAC-nak csak sima digitálisat kéne fognia ebből az irányból. Ez az eszköz jelenleg nem lenne a project tárgya, bár ebben az esetben jó lenne ha a jelenlegi nem ütné meg a maximum költséghatárt.
Illetve még szóba johet a router OpenWrt-vel, USB-n keresztül. (igaz valószínűleg elég sok idő beállítani, de kényelmes lenne)
Köszönöm segítséged,
Tim
u.i.: Elnézést, ha szentségsértés szintű ötleteket vetek fel -
Tim72
tag
-
-
urbi107
tag
válasz
Gabor970 #66048 üzenetére
Nem okoz gondot.
Milyeneket érdemes még keresnem? Melyik márkát?[philips cd 750] már jobb féle?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Gabor970 #66032 üzenetére
Esetleg ha tud valaki megbízható webhsop-ot ahonnan lehet rendelni használt/régi minőségi (nyugati nyomású) LP-t, megköszönöm, (Veszprémben közelében kevés ilyen üzlet/börze van), sokat kipróbáltam. (hanglemezek.hu azaz Laci bácsi lemezboltja stb.)
Elég nagy a szórás ezeknél a boltoknál, amire közepesen jó állapotot írnak az pl gyűjtői szép állapotú, amire patika állapotút az meg túl használt.
(és azért ugye ezek nem két Ft-ok, nem is egyet szokok rendelni, hanem többet egyszerre)
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Gabor970 #65937 üzenetére
Ha már, akkor már...én biztos inkább ezt venném kb. ugyanennyiért. Lehet, más is hasonlóan gondolja?
Még akkor is, ha nem egészen egy ligába tartoznak.
-
robi-k
őstag
válasz
Gabor970 #65301 üzenetére
Az Open Baffles rendszerű hangsugárzók az egyszerű kivitelük és építhetőségük miatt terjednek, de nem is olyan egyszerű ilyet építeni.
Én pl. inkább a labirintus vagy a rezonanciás (hangszerként viselkedő) típusú dobozokat kedvelem.
-
dgyuri0123
nagyúr
-
Khaal
őstag
válasz
Gabor970 #64981 üzenetére
Egy magnóm már van lejátszásra a másik lakásomban (sima belépős 2 fejes, de lejátszásra megteszi az is, az ottani rendszerem amúgy sem túl komoly), műsoros kazettákat szoktam hallgatni rajta.
Van egy adag jó állapotú kazettám is amire tudok majd felvenni, igazából csak egy jó minőségű magnó hiányzik.Ear001: Nagyjából tudom mivel jár a téma, olvastam a linkelt cikket is, találó a veteránautós hasonlat. Amennyire néztem Németországból bármelyik nem túl ritka magnóhoz beszerezhetőek a gumialkatrészek. Persze az egésznek az ár/érték aránya már más tészta, de a mögöttes filozófiát most rakjuk félre, intézzük el annyival hogy vonz a kazettázás.
-
Khaal
őstag
-
.DLL
veterán
válasz
Gabor970 #64854 üzenetére
Nagyon szimpatikus, jól is mutatna a szobámba, a DAC-om is akkumulátoros táplálású, mi kell még? Szimmetrikus bemenet. De nem ennyiért, ez így elég jó ár.
Igazából fölösleges is nekem egy 400W-os szörnyeteg (Finearts V4) sok idő amíg bemelegszik, és halkan hallgatok zenét. Persze ki tudja esetleges későbbi fejlesztéshez, álló nagy dobozokhoz jó lehet, de az nem mostanában lenne.
Ha ez a pici tudná hangminőségben, dinamikában és térben hozni, amit a V4, simán becserélném. Hallottam egy ilyen D osztályú erősítőt, nem volt nagy szám, de ez nem jelent semmit. -
blattida
nagyúr
válasz
Gabor970 #64854 üzenetére
Ez is valamilyen tripath alapú erősítő, csak nagyon minimálra tervezett, már csak a hangi kvalitások miatt is, ráadásul Szentgyörgyi László nem arról ismert, hogy rosszak lennének a termékei, így nyugodtan bevállalható.
Már csak azért is, mert a nagyon hasonló byob erősítők nem rossz darabok, árkategóriájukon messze túlmutatnak, hangi szempontból mindenképp. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen egeret válasszak?
- XPEnology
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Hobby elektronika
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Bluetooth hangszórók
- Válságba taszíthatja Oregon államot az Intel leépítése
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest