- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Monyesz #5004 üzenetére
Mondom árgép - 35dB, de hiszek én neked, sztornózva az ijesztő szám
mod:
Az F12 PWM nem olyan rossz, de PCX-en megint van swif2 1200, ami 1200-on szállítja azt, amit az F12 1300 körül, és 18dB, tehát 6-tal kevesebb, azt hiszem az lesz. Plussz abban ugye van gumipöcök, ami nem hátrány. ... Ha van ténylegesen.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Monyesz #4999 üzenetére
Amit linkeltél
A hivatalos spec-nél ott van, hogy 1300rpm és 35db. Persze ez 1000-en, meg 800-on gondolom, hogy nem így néz ki, de fullon 30 felett van a gyártó szerint is
mod:
Javítom, nem a hivatalos oldalon, hanem az argep.hu-n van 35dB...
mod 2:
Jó, hogy argepen fent van, de speciel te hol jutottál hozzá? Érdekelne, hogy beszerezhető-e.
-
Gerisz
addikt
válasz
Monyesz #4984 üzenetére
Legjobb zaj/légszállítás arányú
Most az ár nem igazán fontos, mert a harisnya se lesz olcsó.Most ilyen CM-em van 2db, nekem tetszenek, meg 800-on a winyó hangosabb. De az a baj, hogy vettem belőle mostanában és hangos. Az enyémek meg a Hyper 212-ről vannak és érdekes, de közel nincs olyan motorhangjuk mint a külön kaphatónak.
-
Gerisz
addikt
válasz
Monyesz #4976 üzenetére
Xilence ventim volt, sajnos nem sokra való. Sokáig nem bírja, lehet még 2 hónap is volt mire elkezdett kerregni a motor és kidobtam.
Alapból alacsony fordulaton használom vagy kikapcsolva a ventiket, ha kell a kraft akkor feltekerem. Van 2 amit gyárilag adtak a 690-hez kicsit már zavar a hangja max fordulaton. Előre pedig a 12-es helyére bevágnék egy 14-est ha lehet.
De lehet fehér ledesre "váltok" át. Meg most szeretném harisnyázni a kábeleket is és nem szeretném ha a frissen megcsinált ventit ki kellene szedni fél év múlva.
Ezért jó lenne ha jó minőségű ventik kerülnének a házba.
Nem ledesből esetleg melyiket?
Ezek a Coolink zöld a közepe, meg Noctua nem mondom milyen színű nem nekem való. -
Clemi
veterán
válasz
Monyesz #4957 üzenetére
Ha csak levegőt kell betolni a házba, akkor a légszállítás legyen a fontosabb.
Ha egy sűrű bordázatú hűtőbe kell a venti, akkor a lamellák közötti levegő átnyomáshoz a nagyon légnyomással működő venti a jobb választás.Tekintve, hogy viszonylag messzebbre kell eljuttatni a levegőt, és nem közvetlenül a ventilátor elé helyezett "tárgyra", gondolom a nagy légnyomás a fontosabb, hogy irányítottan célba érjen a levegő. Vagy rosszul gondolom?
-
Clemi
veterán
válasz
Monyesz #4959 üzenetére
Hogy építed be a ventiket ?
Mert lehet hogy egy 12-es vagy 14-es ventivel jobban járnál, mint két nyolcassal.
A Scythe Kama Bay egy komplett megoldás erre, de elég kicsi benne a venti.Hasonló az elképzelésem, mint a Kama Bay, csak az a gond, hogy nálam csak 2 db 5 1/4-es hely van elől, ahová be akarom építeni, vagy ki kellene vennem az egyik optikai meghajtót.
A hely nagyjából egy 8,5x15 cm-es téglalap. Ide teszem egymás mellé, kis átfedéssel a két ventillátort. A szélső felfogató furatnál összefogatom őket, így a tengelysík egy kis eltolással lesz, ami tudom elég gány megoldás, de kívülről nem fog látszani, és jobb megoldást eddig nem találtam. Ha lenne olyan szerkezet, mint a Kama Bay, csak téglalap kivitelben az lenne a tökéletes, csak sajna eddig csak olyat találtam, ami egy 5 1/4-es helyre építhető be, abban meg elég kis visítógépek lehetnek gondolom. -
Henk
veterán
válasz
Monyesz #4943 üzenetére
De a felső képnél akkor sem jó ha oda teszi a 4 tűs csatit mert így nem tudja elosztani.
A 2.-nál működhet a dolog de ott meg az Y egyik ágából ki kell hagyni a szenzor szálat mert meghülyíti a lapot ha mind a 2 ventiről kap fordulat visszajelzést.
Ja meg csak a csatit nem tudja áttenni mert már méretűek a tüskék benne, egy darab vezetéket hagyni kell rajt amihez hozzáforrasztja a az elosztó szálait. Ráadásul abban a molex csatiban duplán vannak a vezetékek és ahhoz kell hozzákötni a venti cérna vékony vezetékeit. -
person
senior tag
válasz
Monyesz #4921 üzenetére
Nem PWM-es ventik. System-fanra van kötve jelenleg egy 14 és egy 12-es párhuzamosan. SpeedFannal sajna csak ezt az egy csatlakozót tudom vezérelni a cpu-fan kivételével de azt nem akarom egyenlőre belekeverni. Ha arról van szó mehet rá még egy harmadiknak?
szerk: Ja és kösz a segítséget.
-
-
sagit
veterán
válasz
Monyesz #4914 üzenetére
alulra sajna nem lehet tenni ventit :S
akkor jó lesz a nightfall,elől minimumon 1 venti fogja hűteni a vinyókat, ami meg hátúl lesz közvetlen kifújja a levegőt a cpu hűtőről ami pedig közvetlen arra felé fúj (Freezer Xtreme)így a cpu hőmérséklete jó lesz szerintem, az alaplap is leszellőzik arrafelé a VRM-ekkel együtt... csak a vga marad vacak hűtéssel de ezen is gondolkodom már
-
sagit
veterán
válasz
Monyesz #4910 üzenetére
szia
őőő nem lyukacsos... :S
Henk: a lapommal tudom szabályozni a ventiket csak nem az igazi mert csak sülön szoftverrel megy, de 1-2 hóapig jó lesz
és mi lenne ha nem előre tenném az 1ik ventit hanem hátra mind2-t (hátrafelé és felfelé fújva)
az hogy hosszú vga lesz bent nem fenyeget, most egy 3870-van és annál nagobbat nem szeretnék. 5770-t néztem ki de majd csak nyáron ha normális árban lesz
-
Henk
veterán
válasz
Monyesz #4877 üzenetére
Persze. Az legtöbb gyártónak megvan/volt ez a funkció csak máshogy nevezi. Giga-nál 3 lehetőség volt: pwm ekkor a szabályzás módja a pwm megoldással ment, auto ekkor a fesz. változtatásával szabályozta és voltage mikor simán 12V-on ment. Illetve ki is lehetett kapcsolni a vezérlést de ilyenkor szintén 12V-ot adott. Aztán egy idő után a Giga elhagyta ezeket az állítási lehetőségeket akkor más csak ki-be lehetett kapcsolni a venti vezérlést.
-
megema
őstag
válasz
Monyesz #4815 üzenetére
& Henk:
Valóban hozzáférhető mindkettő, de elég borsos áron... Az Enermax nagyon minőséginek tűnik, de ennyi pénzem nincs sajnos egy ilyen gép összerakása után
A Xigmatek Crystal 120 Red LED-et néztem ki (máshol még ~300 Ft-tal is olcsóbb), igaz egy leheletnyivel hangosabb az Enermax-nál (+2 dB -200 RPM) és a SilenX-nél (+6 dB + 100 RPM), de ugyanazt a teljesítményt hozza hasonló fordulaton. Esetleg valakinek van tapasztalata ilyen ventivel? Jó lenne egy kép működés közben, mert csak magában fotózva találtam
HAF 922-esbe szánom alulra és hátulra, no meg egy TRUE hűtőre
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Monyesz #4811 üzenetére
Az oké, hogy lesz hangja fordulaton, ezt elfogadom, mást nem lehet. De a légszállításnak megkell lennie a legalább 65 CFM-nek, mert a táp gyári ventije is 75-öt szállít. igy a gentle kiesett (max 60), az XLP nekem motorhangos, a slip stream ami jó lehetne de nem tudom nyerhetek e vele, szerintem a swif2 120p a legcsendesebb.
-
gordonfreemN
addikt
-
Tubica
senior tag
válasz
Monyesz #4755 üzenetére
thermaltake.com <-- de ezen nem találtam meg az enyémet. És akkor a hőérzékelőt hova kell bekötni, hogy mutasson valami értéket ? 2db kábel megy a tápba, és 4 darab ventit tudok szabályozni.
Így se könnyebb ? Mert én csak azt szeretném megtudni, hogy lehet a pillanatnyi hőmérsékletet kiszedni a cuccosból.
-
Henk
veterán
válasz
Monyesz #4745 üzenetére
Alulra szerintem nem fér be a 120-as, mert ez írta: A ház elejében az alsó venti, 8 centis, ez a vinyókat hűti majd, talán jut levegő hátra is belőle.
Ilyen ventikeretből létezik olyan is amiben gyárilag nincs venti, legalábbis a Lian Li-nek van, mondjuk az meg alapból drága cucc. -
Vitka
csendes tag
válasz
Monyesz #4741 üzenetére
Naszóval, megerőltettem magam egy kicsit, a képekről könnyebb lesz megérteni.
1: A ház elejében az alsó venti, 8 centis, ez a vinyókat hűti majd, talán jut levegő hátra is belőle.
2-3: a ház hátuljában kifelé fújják a levegőt
4: az egyik képen kicsit lecsúszott, de ez fújna friss levegőt a vidkártya alá, ami remélhetőleg egy HD5770 V1 lesz, szóval az is kifújja a levegőt hátul
5: a ramok felé, a procihűtő elé fújja a levegőt. A prochűtő cirka 14 centi magas, szóval éppen fel fogom tudni tenni a ház oldalát.A képek alapján vélemény?
-
Vitka
csendes tag
válasz
Monyesz #4738 üzenetére
Na igen, ezek szerint nem magyaráztam el elég jól, bocsi a képzavarért. A ház elejében lévő hűtő egészen lent van, a ház legalján. Annak igazából az lenne a feladata, hogy a két merevlemezt hűtse. A felső oldalsó meg egész magasan lesz, a legfelső ODD hely magasságában, ezért nem akad össze a kettő. Hogy miért itt, az nagyrészt a ram miatt: 1333as Kingston Value, gyárilag cl9, én cl6-on fogom használni, fog kapni hűtőbordát is pont emiatt.
Végülis próba szerencse, megpróbálkozom egy túlnyomásos házzal, meglátjuk mi sül ki belőle. Azért ilyen sok venti egyébként, mert halkan fogom járatni az összeset. Inkább öt lassú venti hajtsa a levegőt hangtalanul, mint 2 db fütyüljön 3500on.
És végül igen, egy próbálkozás. Ha nem jön be, akkor átvariálom.
-
Vitka
csendes tag
válasz
Monyesz #4730 üzenetére
Éppen azon vagyok, de akkor már leírom, hogy mit gondoltam. Sajnos 3D-ben nem tudok rajzolni, ezért megpróbálom a lehető legtisztábban elmagyarázni:
- 5 db rendszerventi+ 1 procihűtő
- a ház elejében, alul lesz egy venti, ami a ház hátulja felé fújja a levegőt
- a ház végében felül, az alaplapi csatlakozók mellett lesz 2 venti, amik kifújják a levegőt
(most jön a vicces rész)
. a ház oldalán lesz egy venti, ami pontosan a vidókártya alatt fog befelé fújni, szóval friss levegőt fúj oda, ahonnan a vidkártya, előre láthatóan HD5770 ventije szívja a levegőt.
- a ház oldalán feljebb vágok majd egy lyukat, itt lesz az ötödik rendszerventi, ezt pont úgy akarom, hogy a ram-ra fújja a levegőt
- és végül, az ötödik rendszerventi pont olyan helyzetben lesz, hogy a ram is fog kapni a fuvallatból és a chooky-féle narancssárga EKL csoda procihűtő úgy fog állni, hogy hátrafelé fújja a levegőt. Szóval levegő be a rendszerventin, EKL felszívja, elfújja hátra, ahol a 2 hátsó venti kifújja a házból.Hát remélem lett annyira szájbarágós, hogy nem csak én értem, bár képek nélkül elég nehéz lehet elképzelni.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz #4717 üzenetére
Kitiltották örökre az oldalról, nem fog tudni visszajönni.
sp@rtan: Nem túl tiszta, mit akarsz mondani, de ha jól értem, akkor arra vagy kíváncsi mire jó ez a szabályozás. Alapból a venti 12 V-ot kap. Minél kevesebb fesz.-t kap, annál halkabb lesz, de ezáltal a légszállítás is csökken.
-
somasz
addikt
válasz
Monyesz #4700 üzenetére
7 W mehet egy csatornára maximum. 9 venti a külső radiátoromra kell, 9 fér el rajta. Azért gondoltam a PWM-esre, mert elvileg csak ahhoz adnak egymásba-dugós csodát. A kérdés, hogyha összedugok 3-t és 1 hosszabbítóval rákötöm a szabályzóra, akkor történik-e valami rendellenes? Alacsonyabb ventifordulat, stb.
Tehát egyszerűbb-e megvenni a sima, PWM nélkülit, és y kábelekkel szórakozni, 2 avagy 3 ventinként, és aztán hosszabbítózni, vagy a kicsit drágább PWM-esekkel a fentebb leírt módon?
-
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Monyesz #4655 üzenetére
de itt például pont a sárgát irja +12V-nek
Hogy minden tiszta legyen, a táp ventinek a tápban magában van a tápvezeték kivezetése. ez egy fekete piros vezeték két pines mloex csatlakozóban a vége. erre akarom ráoperálni a pwm-es ventit. az nem érdekes ha le lesz butitva, mivel a táp amugy is vezérli. nekem ugy néz ki a pwm-es kábel hogy fekete sárga zöld kék. na ezek közül a táp felől érkező feketét a feketéhez kell, és a pirosat azt a sárga zöld vagy kékhez? -
Henk
veterán
válasz
Monyesz #4615 üzenetére
Ennél valóban, de ami nekem volt AC 12025 pwm annak ilyen csatija volt, nem írtam hülyeséget. Ezek szerint több verzió létezik belőle. Pedig nekem a hagyományos keretes típus volt de a kábelei olyanok voltak mint a képen. Ennél az eredeti csatiban benne a 4. szál és az elosztóttban már nincs abból van külön kihozva.
Ha a szabályzóról akarod vezérelni a ventit is akkor nem látom értelmét rákötni a 3 tűs csatit is mert akkor egy venti 2 potit foglalna. Ha a lapról akarod pwm-el szabályozni a ventit akkor rádughatod a 3-ast a szabályzóra mert szerintem látni fogod a fordulatát.
Illetve még az jutott eszembe ha a 3-ast összedugod az elosztó csatival és a rendes 4 tűs csatit rádugod a szabályzóra akkor arról tudod szabályozni a ventit és a fordulatát is látod. -
Henk
veterán
válasz
Monyesz #4613 üzenetére
A 4 pines csatijában benne van a fordulat szála aztán ami megy tovább elosztós rész ( a dupla csatija) amibe bele tudod kötni a következő ventit abban már nincs fordulat ellenőrző szál mert összezavarodna a mérés hanem abból van kivezetve egy 3 tűs csatiba egy szál amit mondjuk a lapra tudsz kötni és ezzel tudod a 2. venti fordulatát monitorozni.
Szerintem ezt nem érdemes szabályzóra kötni mert ezen csak a fordulat ellenőrzése megy és csak a 2. ventié. Ennek akkor lenne értelme ha egy potira kötnél 2 ventit sorba kötve de maradna még szabad potid amire meg az ellenőrző szálat kötnéd. De ennek semmi értelme mert akkor a 2 ventit kötheted külön-külön potira.
Vagy hogyan gondoltad ezt el? -
-
-
Lajkó
őstag
válasz
Monyesz #4587 üzenetére
Köszi! Nekem az Angol kb. olyan mint másnak a Héber...., dee találtam benne egy fain kis táblázatot. Ennek a segítségével el tudok majd igazodni a Sone vs. dBA világában...
Vasinger!: Azt a példát az csak egyetlen fajta ventire vonatkozólag vetítettem ki, mivel nem nagyon lehet két különböző paraméterekkel megálldot ventit összehasonlítani, max műszeres mérések alapján. Anno még amikor pc-m volt, próbálkoztam én is softveresen méricskélni ezt-azt, de hiába! Volt olyan, hogy CM Hyper TX2-már felpörgött, de a speefun, és everest még nullánál agonizált!
De mint mondtam, számomra ez a része már csak szőrszálhasogatás! Nekem teljesítménymutatók kellenek ésszerű dBA értékek mellett!andras888 -én a 120P-t ajánlanám, persze csak akkor, ha ez az airflow érték légköbméterben értendő...
Tényleg, még erre nem is kaptam választ!
De majd jönnek a nagyok, osz megmondják azok! -
Henk
veterán
válasz
Monyesz #4554 üzenetére
Az már folyadékcsapágyas ott már nem számít a beépítés iránya, legalábbis közel sem akkora mértékben. A gentle typhoon olyan butított S-flex forma abba sima csúszó csapágyat tettek sokkal rövidebb élettartammal. Olyanom nem volt de Crusher-ék kipróbálták és azt mondta minimálisan hangosabb mint az S.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz #4553 üzenetére
Nekem ebből 2 db. volt.
Nekem a Slip Stream volt a nyerő. Most is van, igaz 1400-on, de 800-on én nekem teljesen hangtalan, de tényleg.
S-FLEX: Motorhang, nálam itt kiesett, másnap adtam el. Egyébként szélzajban jó volt.
Gente Typhoon: Borzasztó, turbina hang. Én biztos nem vennék ilyet. Egyébként youtube-on is vannak ilyen videók: 1, 2Egyébként a valóságban a Slip Streamnek a lapátjai jobban hajaznak a Swif-re.
De egyébként ez a Gentle Typhoon nem hallatszik rossznak, de nem sok személyes tapasztalatot hallottam róla élesbe.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz #4545 üzenetére
Ne nekem mondd, én tisztában vagyok vele.
Nyáron egyébként sokkal nagyobb lesz az eltérés egy szellőző és egy nem szellőző rendszerben, a meleg sokkal jobban megáll. És mint a kolléga írta, hogy elől lyukacsos "azbiztosjóó" alapon, sokat nem ér, hisz a meleg felfele száll....Kivéve, ha egy venti nem irányítja
Monyesz #4550: Nézd meg egy csúszós csapágy fizikáját, ha lehet élőben, érezni fogod, hogy a tengely mozog, szóval nem fix, mint egy folyadék csapágynál. A gravitáció nem fog vele kivételezni, mert ő más fajta csúszócsapágyas. Bár, ha időnként olajozod, talán vízszintesen is használható. De ez nem biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Milyen egeret válasszak?
- Vírusirtó topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Videó stream letöltése
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Tőzsde és gazdaság
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / ÚJ AKKU / 12 hónap jótállás
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest