- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
válasz
tpeter77 #30827 üzenetére
alapból van 14×14-es kerettel ty 147: TY 147A SQ
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
tpeter77 #30580 üzenetére
Jé, ezt jó tudni, köszi a javaslatot.
Én ezt már tudtam, hogy nem fér el, mert annó a 2 140-es Viper-R-t is be szerettem volna pakolni előre, és bizony konstatáltam, hogy fúrni kellene a házat, hogy elférjenek.
Most ezért is döntöttem a Silent Wings 3-ak mellett, plusz így, egységes lesz minden ventilátor a házban. Vagyis majdnem, mert az első "szinten" lévő 2 arctic maradt, de azok most ki is vannak kötve, mert a hdd résznél nem megy semmi.
-
Gorneck
legenda
válasz
tpeter77 #30207 üzenetére
Ezen nagyon nincs mit tisztázni, mivel név alapján vásárolsz.
Vagyis Alpenföhn Wing-Boost 2 Plus.Az összes belső fele színes. Nem a lapát, hanem a keret belseje.
(#30217) juliensorel: EOL termék, vagyis nem gyártja a gyártó...
Nekem is elkészült a házam: [link], sikerült jól megcsinálnom a venti profilokat, így netezés közben mondhatni full passzív...de terhelés alatt is csendes marad a gép...
-
válasz
tpeter77 #29157 üzenetére
Jaja pontosan az a venti ami a Machon is van .
SW2 / SW3 al nincs tapasztalatom. Nekem csak 14es PW2(3pin) ventijeim voltak ,azokat szerettem ,de azert a TY mas kategoria.#29159
Nem merem kijelenteni ,hogy a TY147A jobb mint a SW2/ SW3 . Vard meg Grozit o mar probalt SW2t biztosan , igy o ossze tudja hasonlitani a 147A val . -
fogtunder
nagyúr
válasz
tpeter77 #29072 üzenetére
nekem ugye a 1060 Strix van és szintén Macho Rev B, csak egy NZXT H440-ben, elől 3 Lepa bol.Quiet, hátul a Macho ventije, mert az i5-4440-et simán viszi passzívan is. a tápot nem hallani, a HDD csak ünnepnapokon kapcsol be, csak akkor hallom a gépet, mikor totális csönd van éjszaka (kertvárosban lakunk vidéken, a város szélén, forgalom semmi).
viszont az a tapasztalatom, hogy a ház szigetelése inkább terhelésen tompít valamennyit, ha nagyon csend van és érzékeny a füled, akkor bármit meg lehet hallani, ami mozgó alkatrész. sajnos ahol a levegő ki és bemegy, ott a hang is, szóval teljesen néma gép csak full passzív módban lehet, de azt már embertelen összeg kiépíteni, szóval kell némi kompromisszum, de én legközelebb inkább airflow optimalizált házat veszek, mert a halk ventik abban is halkak lesznek alapjáraton, terhelésen úgyis kevésbé zavar a zaj, mert közben csinálok valamit és a jobb hőmérséklet miatt kevésbé kell felpörögniük. -
fogtunder
nagyúr
válasz
tpeter77 #29065 üzenetére
Én is elkezdtem marhulni kompakt vízzel, néztem a rendes custom loopokat, aztán most visszaálltam léghűtésre. Csak a procit nincs értelme, ha egy nagyobb torony elfér a házban, a VGA-t meg mióta a Strix 970 két évesen beadta a kulcsot, inkább hagyom békén, így cserélték gariban egy 1060-ra, azt pláne nincs értelme.
-
Weareus
addikt
válasz
tpeter77 #29043 üzenetére
Szia!
Egy csomag cső (3,5 m): 6k
Radiátorok:
120/30 - 1db 14.200k
120/60 - 1db 15.900k
240/60 - 1db 22.000k
360/45 - 1db 28.000k
Szivattyú: 12-50k között, nekem van a legkisebb is (dc-lt, ez 12 k tetővel) és a legnagyobb is (réztetős D5, ez olyan 50k).
processzorblokk: 10-25k.
+ csatlakozók 8-20 db rendszertől függően kb. 2-2,5k/db
vga hűtőblokk (fc) min 30k.
+ a ventilátorok + a hűtőfolyadék + kiegészítők.
Remélem, meghoztam a kedved. -
fogtunder
nagyúr
válasz
tpeter77 #24363 üzenetére
van egy yt csatorna, ahol végigtekernek egy valag ventilátort 0-12V között, Grózi szerint nem feltétlen hitelesek, de viszonyítási alapnak jó lehet. viszont a felvételek alap hangereje eléggé random, túl is vannak erősítve, szóval tényleg fenntartásokkal kell kezelni, de az mondjuk hallatszik, hogy melyiknek hol jön meg a hangja, motorzaj, vagy szélzaj formájában jelentkezik-e először.
-
válasz
tpeter77 #24341 üzenetére
Hoi!
Köszönöm a visszajelzéseket, lépésről lépésre:
Shadow Wings rögzítés: Hmmm... Nem is mertem próbálkozni csavarral, félve attól, hogy csak szétcseszem a gumi rögzítőbakokat. De mindenképpen örvendetes hír!
Venti fordulatszám / forgás per feszültség: Őszintén szólva megfelelő eszközeim nem voltak ehhez. Volt az Alpenföhn 5V és 7V-os átalakító arra rádugtam őket, az 5V-ost mondjuk nem említettem meg a bejegyzésben, mert annyira lassan forogtak (cirka 600 rpm?), hogy sok értelmüket így nem láttam. 5V-on mondjuk mindegyik elindult egyébként. A 7V-os megemlítettem, benne is volt. De nem tudok így se fordulatszámot, se levegőszállítást mérni, tehát a hangon kívül túl sok mindent nem tudtam mérni benne.
A cikkben van egy táblázat, ott szerepel, hogy a hivatalos gyártói info mit mond ezzel kapcsolatosan.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
tpeter77 #24322 üzenetére
Ezt nyugodtan ajánlom és olcsó is:[link]
A Bitfenix és Nanoxia kábelek is nagyon jók,csak fehéret ne akarj-hamar elszíneződik.
(#24325) fogtunder
Mint írtam is,a 420-s radi csak az én mániám(elég mindenre 60-s vastagságban és 140-s venti megy rá),bár mondjuk szerintem te még nem légtelenítettél 2 radit-nem dupla,hanem hatványozott szívás.Amúgy teljesen rendben van az általad kinézet kuckó.A H440-t nem akarom védeni(nekem is volt-rendes vízre alkalmatlan),de megfelelő ventikkel kompakthoz és léghez is alkalmas+fehérben nagyon szép(az volt). -
fogtunder
nagyúr
válasz
tpeter77 #24264 üzenetére
a milyen asztali gépet topikban azért javasolják ezt a házat mindenkinek (és a kistesó N200-at), mert legalább a megvehető szintet megüti, aránylag normálisan szellőzik, van hova rakni a kábeleket, és így legalább nem valami full hulladékot vesznek az emberek. de az anyagminőség és a stabilitása elég vacak. 10K-ért nincsenek csodák, az értelmesebb házak 15K körül indulnak hardveraprón, én NZXT S340 alá nem mennék személy szerint, de van erre egy külön topik, hogy ne ezt offoljuk szét.
a gép halk működéséhez nagyban hozzájárul az is, ha stabil maga a ház, nem rezonál be a beleszerelt dolgoktól, nem papírvékonyak az oldallapok, nem csak az, hogy milyen ventik vannak benne.
-
válasz
tpeter77 #24219 üzenetére
Ha enyem lenne az a gephaz , tuti vagnek az aljara 14 centis ventiknek helyet. 8centis venti sose lesz halk , kiveve, ha leszabalyzod a fenebe , ahol meg a legszallitasa lesz vagy 10 CFM ,ami meg semmire se jo.
2 halk 14es venti alol vagy az oldallapon eleg lenne, hatra meg mehet a leszabalyzott 8asMondjuk ,ha nincs melegedos geped ,akkor nincs szukseg nagy szellozesre egy ilyen orias toronyban .
-
Grózi
Topikgazda
válasz
tpeter77 #22821 üzenetére
"CPU-s topikban a Pure Rock hűtőjét ajánlották, de a Shadow Rock jóval halkabb az adatlap szerint"
Ezt nem tudom honnan vedted,mindkettőn SilentWings venti van,ráadásul a Pure-n 1500 rpm-t forog,a shadow Rock 2-n 1600-t.Amiért egyértelműen halkabb lesz a Pure rock 2 az a súlya-értelemszerűen egy 1,12kg-s borda nehezebben melegül át mint egy 0,66 Kg-s és kisebb venti fordulatot igényel.
Az hogy a 2 venti között van 0.15 mm H2O,az pontosan a 100 rpm-s különbséget tükrözi.Kezded túllihegni a kérdést,hidd el!
(#22822) BerlinBoy632Kell rá egy új venti is kész-annak lejárt a jelek szerint.A tünetek felét okozhatná beállítás gond,de a másik felét nem-így biztos hogy cserés. -
Frenky89
addikt
válasz
tpeter77 #22817 üzenetére
Szokott lenni a technikai paraméterek között egy "static air pressure", vagy valami hasonló - a lényeg egy szám "mm H2O" mértékegységgel.
Mivel egy radiátoron, vagy hűtőbordán nehezebb átfújni a levegőt, mint egy ház filigrán rácsozatán, így előbbi feladatra a nagyobb statikus nyomással rendelkező ventilátorok az ajánlottak, míg utóbbira elegendő egy ilyen szempontból gyengébb példány is. (Mondjuk, porszűrők alkalmazása árnyalhatja ezt a képet.)
Példa: PW2 (1.25 mm H2O) vs. Viper (2.98 mm H2O)
-
Grózi
Topikgazda
válasz
tpeter77 #22767 üzenetére
Nincs ilyen.
(#22768) hegegabi80 4 pin-s venti,csak tényleg pocsék a Pcx keresője.És igen,van rajta egy elosztó,amire egy másik ugyanilyen ventit rátehetsz!
(#22774) Dzsozi56 Szerintem simán elhajlítható óvatosan,viszont én inkább a helyedben megfogadnám Savanya tanácsát! -
hegegabi80
addikt
-
Grózi
Topikgazda
válasz
tpeter77 #22740 üzenetére
Vagy én értek valamit félre vagy te.Szóval összesen 2 egyforma venti lenne a gépben egy Y kábelen?
Mert ha csak 2 venti akkor felesleges az Y,hiszen mindkét ventialjzatod pwm-s.
"Mi az hogy 0.75 - 2.5 PWM / °C ?" A processzor hőfokának függvényében tudod állítani a venti fordulatszámát-értelemszerűen minél magasabb értéket adsz meg,annál jobban forog a venti.Ha letöltöd a gyártói oldalról az EasyTune progit,ott jobban tudod szabályozni mint biosban.Ebben a méretben a Shadow Wings modelt ajánlom,a 2000 rpm-s jó kompromisszum.
(#22741) seniman Min van ez a hűtő,vga vagy hdd? -
tpeter77
addikt
válasz
tpeter77 #22711 üzenetére
megválaszolom magamnak a kérdést, hátha másnak még hasznos lesz később.
83-84mm lyukközép
ez a mérete egy 92mm PWM-es gyári HP házhűtő ventinek, pont ez való ebben a méretbe.mpierre
nahát, ilyet se láttam még! A tápot a SATA portról veszi a tápot, a CPU FAN pedig szabályozza azonos fordulattal az összes ventit, ha jól értem. -
Grózi
Topikgazda
válasz
tpeter77 #22706 üzenetére
Cirka 10.5 mm a lyukközepek távolsága.
(#22707) mpierre Legelőször is ellenőrizd a lapod aljzatának lábkiosztását,attól hogy 4 pin-s még nem pwm-s...Ha nem megy,ad meg a lapod pontos típusát és akkor meg tudom azt is mondani,hogy milyen szoftverrel tudod ellenőrizni/figyelni!
(#22708) rokafiu77
Pwm-sből ez az alja az árnak,legalább is a valódi pwm-s vezérlők közül:[link]
(#22709) jozsi252
Onnan se fogod vezérelni pwm alapon,hiába 4 pin-s aljzatok,feszültségalapon szabályoznak.Mindenképp 3 pin-s ventire lesz szükséged és az Asrock gyári progijával,az ASRock A-Tuning utility-n belül lévő ventiprogival tudod szabályozni. -
RazoR
veterán
válasz
tpeter77 #22689 üzenetére
Értem én, hogy mi a helyzet. Én is jobban örülnék ha lenne egy síri csendes full vizes gépem de sajna nincs. Nálam este már nem megy a gép így nem zavar a hangja. De ez már kezd nagyon OFF lenni.
Visszatérve kicsit a nyűgömhöz, AISuiton kívül van valami progi amivel tudom vezérelni a ventiket vagy marad a bios? -
Melorin
addikt
válasz
tpeter77 #22683 üzenetére
Itt a PH-n is szoktak szervezni fej/fülhallgatós találkozót.
Meg még ki tudja miket.
Ezeken a találkozókon több ember véleménye alapján szokott kialakulni bizonyos termékekről vélemény. Így aztán többen meg tudják majd osztani a tapasztalatukat a fórumon az oda betévedőkkel.
Mert lehet, hogy akinek halk egy ventilátor, annak fel tudja hívni a figyelmét a másik (élőben), hogy "hallgasd csak azt a morajlást, sípolást, stb." -
Grózi
Topikgazda
-
Grózi
Topikgazda
válasz
tpeter77 #22442 üzenetére
Igen,az állítási lehetőségekről-ne az egész bios-ról!
(#22443) Zola01 Igen,csak nézz utána a vezérlő működési feszültségtartományának(pl:5-12V,tehát 5 V a minimum és 12 a max.) és hogy az adott ventik ezt tolerálják-e.(nem mondjuk csak 9V-n indul el a venti)
(#22444) AddyKing Nincs mit!
(#22445) laci06 A Noctua nagyon jó,de még pár alternatíva:
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker eLoop B14-2 vagy B14-3
Véleményem szerint mindkét venti jobb nála. -
dunkel
őstag
válasz
tpeter77 #22347 üzenetére
Kösz. Az olcsó verzió már megvolt a Coolinkkal, ahogy meglesz az új azok mennek az apróra (van bennük vagy 20 óra). Most hogy 2500 vagy 3500 lesz az újak darabja kevésbé érdekel minthogy megkapjam a csendet. (Jó, mondjuk a Noctua reduxra azért kicsit sajnálnám a lóvét)
-
wattafaka
senior tag
válasz
tpeter77 #20207 üzenetére
Nem létezik ilyen, mert tápra kötéssel mindenféle szabályozást buksz, olyankor fixen kapod a 12V-ot. Igazából 3pin-es fajtája sem létezhetne, mert ilyenkor a Sense (RPM érzékelés) is ugrik. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy találsz ilyen kábelt, ami 3, vagy akár 4 tűs, de csak vakítás, mert úgyis csak kettő fog rajta működni.
(#20204) .LnB
Nem baj, ha van külön PWM és 3pin is. A BIOS-odban is tudod állítani a Hardware Monitor opción belül, illetve szoftveresen is a lapod hivatalos oldalán található Command Center alkalmazással. Persze meg kell előtte nézned melyik csatlakozó szabályozható, és hogyan.
Ventit pedig majd Grózi ajánl neked. -
wattafaka
senior tag
válasz
tpeter77 #20171 üzenetére
Mármint olyan Y elosztó, ahol mindkettő ágban 4 kábel megy? Csak mert az egyáltalán nem baj, ha az egyikben a "Sense" láb (sárga) ki van hagyva, máskülönben az RPM monitorozás (fordulatszámkijelzés) összezavarodik (tapasztalat). Épp valamelyik nap lettem erről felvilágosítva. Tehát ez ne zavarjon, hogy a linkelt elosztónál az egyikben csak 3 kábel fut, az lenne a baj, ha mindkettőben 4 menne.
Piros és fekete kábel a GND (föld) és 12V, a kék pedig a szabályozás (PWM). Ja egy nagyon fontos dolgot elfelejtettem mondani, hogy csakis ugyanolyan ventiket szabad Y elosztóra tenni, ezért elég csak az egyiknél a Sense kábel, mert úgyis mind(kettő) azonos RPM-en fog pörögni. -
wattafaka
senior tag
válasz
tpeter77 #20169 üzenetére
A 3pin-es ventik nem PWM-esek, csak a 4pin-esek. Ellenben fordítva nem biztos, hogy egy 4pin-es alaplapi csatlakozó PWM-es. Megnéztem az alaplapodat, a SYSFAN nem tud szabályozni, azon fixen fog menni a venti, szóval a legjobban egy ilyen kábellel jársz, ha szeretnél szabályozást. Mondjuk nem tudom mennyire szerencsés CPUFAN-t megosztani, ezzel kapcsolatban majd dqdb és Grózi kolléga tud biztosabbat mondani.
-
wattafaka
senior tag
válasz
tpeter77 #20161 üzenetére
Milyen alaplapod van? Mert ha nem "zárt" a 3pin-es csatlakozód, akkor rádughatod a 4-eset (az nem számít, hogy egy üres marad), és jó eséllyel feszültség alapon még szabályozva is lesz.
A SYSFAN-on van akkor végül valami?
-
tpeter77
addikt
válasz
tpeter77 #20158 üzenetére
vissza az egész
sajnos csak 1 darab 4 tűs csati van az alaplapon. amire a CPU ventije van dugva.
és van még egy SYS_FAN de ez 3 tűs. Ennyi, nincs több venti csatlakozó az alaplapon.
igy akkor teljesen mást kell keressek, lehet csak egy 4pin female to 3pin female átalakító kell. -
wattafaka
senior tag
válasz
tpeter77 #20158 üzenetére
Innen tudsz rendelni 200 forintért kettőt is.
Igaz csak 3pin-es, de az mindegy, mert a 4-eset is rá tudod dugni, a PWM vezérlés úgyis elszáll, ha tápra kötöd (ezért nincs is 4-es). Ezért lehet jobb lenne (majd az okosak rámondják az áment), ha inkább PWM elosztót vennél, és egy alaplapi csatlakora mehetne kettő venti, és még a PWM szabályzás is megmarad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- NOCTUA NF-A14 PWM Chromax.Black.Swap-Edition
- Lian Li UNI FAN TL LCD ventilátor szettek, fekete, normal/reverse blade
- COOLER MASTER MASTERFAN SF360 ARGB HŰTŐ
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged