-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speedy007
őstag
Hihetetlen ez a ventilátor az Arctic P12 Max bár az MSI BIOS-a szerint nem tudja a papír forma szerint ígért 3300 RPM-et 3200-nál tilt. De 938 körül egészen halk és érezhetően sok levegőt tol át de lehet hogy ez a halkság a Noctua kábeleknek köszönhető mert az asszony csináld magad laptop hűtője alól elcsórtam a 3-s elosztót illetve a ventilátor hosszabbító kábelt
-
Speedy007
őstag
Nálam csak azért van így mert a P12/14 PWM PST-k így adnak valami kézzel érezhető teljesítményt de szerintem ház és konfiguráció válogatja hogy mekkorra fordulat szám szükséges de azért nekem durva hogy a 16CM-s ventillátort is lenyomja zajba ugyanazon a fordulat számon
-
Xenncso
csendes tag
Az XPG Ventro Pro ból van olyan ami teljesen fehér?
Az a gondom vele hogy a dizájn miatt nem jó pedig ahogy látom sokkal jobb mint a P12....kár hogy a P12 max-ból sincs fehér
Milyen megoldás lehet még ami fehér és ilyen XPG Ventro Pro árban lehet?
A proci hűtőből akkor a Frost spirit 140 lesz a befutó mivel abból van ARBG-s fehér -
Xenncso
csendes tag
Nem tervezek hdd-t használni és gondolom az pont útban lehet a hűtés miatt.
Egyenlőre egy GTX1080 ami adott a többi amit szeretnék újítani a proci i7 13700K(F), a lap egy [MAG B760M Mortar wifi] , a ramok [G.SKILL Ripjaw S5 32GB 6000 CL30], a proci hűtő vagy egy [Peerless Assassin 120 White ARGB] vagy egy [Frost Spirit 140 WHITE V3 ARGB] (egyenlőre a frost spirit felé hajlok mivel pont néztem a cpu-hűtéses topicot amiben linkeltél freki/hang és egy hő/hang képet egy 13900K esetében és picit jobb volt) az ssd pedig egy [970 EVO Plus 1TB] -
Abu74
csendes tag
Tapasztalatai a NOCTUA NH-D15S-re amin fel volt még 1db 120mm venti is. Alapon játékra simán kiszolgálta volna egy 20'C szobában a 13700KF-t. De melegben 27-29'C-ban már kevés volt neki.Alapon 41-45 'C muzsikált.Terhelve viszont volt 85-881C, CB23 alatt belenyalt a 101 'C is. Hosszú távra terveztem ezért váltottam át.
Igy szabadabb a légáramlás is a házban és hövösebb is rendessen.
Vab 3 db XPG vento Pro beszivonak. Hátul megmaradt a gyári 140 Panteks ami a házban volt. Köszönöm szépen a válaszod. Megfogom nézni mind. -
grigo
őstag
Szerintem félreértettél. Én nagyon hálás vagyok, hogy írtál és foglalkoztál a problémámmal. És azért kérdezek mert nekem pc utoljára vagy 15 éve volt a kezem alatt és amúgy sem vagyok egy nagyon technikai beállítottságú.
Pont, hogy köszönöm és igyekszek mindent megfogadni, de ami neked kézenfekvő az nekem nem, vagy nem egyből jön át. Ne haragudj ha félreérthető voltam. -
grigo
őstag
Köszönöm a rajzot. Sokat segít.
Ha jól értem a kék és fehér is kifelé távozik. És ezért nem rakok előre hármat csak kettőt.
Igen 3 ventis a VGA és ha jól értem akkor gyakorlatilag egy keret amit kártyaként rakok az alaplapba de tényleges haszna csak annyi hogy levegőt tol a VGA-ra. A bing ai akasa keretet ajánlott. Ez alaplapi slotból tud nekem áramot felvenni vagy madzagozni kell?
Laikusként úgy gondolom befér.
Így néz ki, csak nem poros és bent van a VGA. Szóval ilyen csak más 🙂 -
Grave_444
nagyúr
Ezért nem értem én sem..
Ha a procin maxon 1000rpm-en hajtom a házhűtők 50-60%-on lenyomják. Persze ők hatan vannak.
~60 foknál feljebb nem megy egyébként, ezekben a nagy melegekben 1-2 másodpercre ha felugrik 65-re néha.
(Ha minden hűtőt maxon járatok sincs mérhető különbség se kártyánál, se procinál.
Esetleg Cinebench vagy komolyabb folyamatok alatt lenne érezhető, játék alatt nincs.)Ami még mindig mozgatja a fantáziámat ezeknek tudatában a bodráda egy tényleg komolyabb ventilátor, a ház hűtéséhez nem nyúlnék.
Majd talán egyszer, ha nagyon unatkozom. Az is lehet full overkillnek veszek egy jobb procihűtőt, nehogy már 65 fokos legyen szegény.(kártya is max 60-65 ~1000rpm)
-
Grave_444
nagyúr
Nyilván asztalra téve lenne jó megnézni, de annyira a helyén van minden, hogy nem akarom szétszedni egy ilyen apróság miatt.
Minden esetre érdekes, így van a vezérlése és kb így van azonos zajszinten.
CPU-n a PWM-es majdnem dupla fordulaton mehet. A 100% az 1000rpm mindkét esetben. -
Grave_444
nagyúr
"Tehát vezérlésmód miatt érezhető ez a különbség vagy csak az elhelyezésen múlik?"
Akkor csak ez a kérdés.
Létezhet, hogy PWM vezérlésen ugyanaz halkabb, mint DC módban?Nem mondtam ilyet...
Ha mondjuk 1000rpm-en járatom mindegyiket igen, sokkal hangosabb a BL047, hiába hasonlónak kéne lennie. Ezért gondolom vagy az elhelyezés vagy a PWM miatt van. -
Mindig meglepsz a részletes válaszokkal.
Én meg lassú vagyok, mint a betépett csiga, még ott tartok, hogy még a ventilátorokat rendelem a házban a cseréhez, amiről korábban beszéltünk. Most úgy néz ki, hogy apache-ot lesznek - a Vento Pro se lenne sokkal drágább a xupe.hu-n, csak ott meg minden más drágább ami még kell (nem ház meg venti dolog)-. Szóval csak számolgattam, hogy legyen-e plusz 1 vagy 2, ha már úgyis megbontom a gépet. Úgy néz ki megoldódik a TT F51 kapcsolója - de még nem kaptam vissza - viszont akkor is változtatni szeretnék a hűtésen, ez fix, kell a felső kifújás.
-
FoLey-v
addikt
-
mancer7151
tag
Arcticjaim voltak mindig ahogy most is, nagyon halkak 5 szellőztetia házam, a hatodik a gyárija. Jön a cpura toronyhűtő arra 2 artcic lesz 1 tol 1 húz.
De nem volt sose csúcsgépem tehát nem kellett a brutál légszállítás. A CFM ezt jelzi, áramlás mértéke. Nagyobb a jobb. Az Ő Phantekje lazán jobb mint az ugyanúgy 14es Arctic, pláne jobb mint a 12es.
Arctic is árulja RGB-ben azt hiszem de nem lesz jobb az sem. Én nem cserélném le.
-
Köszönöm. A vicc az hogy amúgy ipari drónpilóta (is) vagyok (A2 meg minden). Örülök hogy másoknak is tetszik, tessék még egy kép:
A maximális hűtési setup egyébként más lesz. Ott az alsó venti-sor elképzelhető hogy lefelé fog fújni (hogy ne a tápról fújja be a meleget), illetve most a felső sor bentről kifelé fúj, és ezt megfordítva is nyerhető 2-3 fok (ekkor kintről fújja be a friss hideg levegőt).
Erős munkára használom a gépet (véletlenül éppen drónnal fotózott táblákról rakok össze orthofotókat), olyankor pedig napokig megy 100%-on az i9, és minden celsius számít. -
danih
veterán
Köszi, időközben rátaláltam ali-n ilyen konverter kábelre, lehet ez lesz a vége, filléres tétel...
Grave_444-nak:
GMKTec NucBox, és igen én is gondoltam a 5V max-ra ami kevesebb, mint a fele mint ami max fordulathoz kell, lehet tényleg nem kell ide a szabályozás. Alaplapra nem tudnám rákötni külön sajnos mert nincs hova, olyan pici a masina.
Célom a box memóriát és ssd-t tartalmazó "felének" hűtése (kétoldalú pcb, ez van a tetején) mert ez gyárilag rosszul megoldott, és bizony simán lehet thermal throttle.
Ezzel kapcsolatos noob kérdés a végére: mi az ideális, a ventinek az eszközökre fújnia kell a levegőt, vagy szívnia kifelé? -
-
őstag
őstag
Tudom, hogy már jó egy hónapos a hozzászólás, de valamit motoszkál bennem a gyakran linkelt teszt kapcsán.
Noctua NF-A12x25 -t 39 dbA /1750 rpm?
Ennek a maximuma 22,6 dbA / 2000 rpm.
Miért nem maximumon járt? Így az eredmény is kérdőjeles.Más. Én is felültem a P12max hype -nak.
Előre raktam belőlük hármat Akasa Viperek helyett. Vegyes érzésekkel visszaküldtem őket. 1 fokot hoztak proci hőmérsékleten CB23 alatt. (négyet vettem, de egy hibás volt)
Alacsony fordulaton van egy számomra zavaró hangjuk. Egyébként tényleg best buy. -
Grave_444
nagyúr
Lehet kipróbálok egyet.
Akkor majd beszámolok róla.
Tippre az max fordulaton is tökéletesen halk lesz és pár fokot nyerek vele. Azért a specifikációk alapján nagyobb a légszállítása.Amúgy csak azért gondolkodom rajta, mert az egyik nagyker leakciózta.
(Azért megdolgozom azért a pusziért.
)
-
Grave_444
nagyúr
Rendes tőled tényleg, hogy még tesztet is küldesz, de vagyok annyira önfejű, hogy csak az általam kinézett 2 opció lehetséges.
Ár nem szempont, mert nem kerülne pénzembe az SW4. Csak időbe kerülne, hogy belenyúlok a gépbe és beállítom.Lehet, hogy úgy gondolod azért kérdezek, mert teljesen vakon vagyok a témában, de hidd el oka van a 140mm coolereknek. Esztétika, nekem halkabb és jól mutat 7x14cm ~30l-es mATX házban. Ha egy fokot se nyerek vele, legalább idle nem kell hallgatnom a 21% feletti berregő hangot és nyugodt a lelkem. Terhelve pedig érezhetően halkabb a konfig.
Elhiszem, hogy táblázat, teszt stb megindokolja miért lenne jobb a felsorolt hűtők egyike, de azokra jelen esetben semmi szükségem."Másrészről amit 120-ra méreteztek arra a 140 nem telitalálat, mert biztos hogy veszít a hatékonyságból."
Oké, ezt elhiszem, DE így 1-2 mérhető fokkal talán melegebb, viszont néma csend van.
Nekem ez is megérte. Ha az eredetileg kérdéses ventilátortól visszanyerem azt a pár fokot, esetleg többet, akkor elérem a célom és rászánom magam a cserére.Annyit megjegyeznék az ID-Cooling ventilátora is tökéletes, az emberek 99%-a tuti nem cserélné le, én vagyok a maradék 1%.
Komolyan idle az volt a leghangosabb a gépben.
Természetesen induló feszültségről. -
Grave_444
nagyúr
Igen ez fontos, engem nem érdekel melyik mennyire sok levegőt szállít és hatékony, ha közben üvölt. Még nem hallottam 1000-1200rpm feletti halk ventilátort csak videókártyán.
Szóval kérdés ugyanazon a fordulaton-zajszinten egy Silent Wings 4 jobb-e.
Így látatlanban mondva is szerintem igen.A Pure Wings 2 ~800rpm-en se szállít túl sokat, ehhez mérten nézzük most a helyzetet. Így is 60 fok alatt van a cpu játék alatt..
Házhűtők se mennek 5-600rpm fölé, de ha 1000-en járatom sincs mérhető különbség a hardverek hőmérsékletében, ebből kiindulva így is átszellőzteti a "kis" házat.Bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy 120-as halkabb tud lenni egy minőségi 140mm-es hűtőnél. Lehet, hogy több levegőt tud szállítani, cserébe hangosabb lesz.
Szóval, hogy egyszerű legyen a kérdés.
Pure Wings 2 14cm ~800rpm vs Silent Wings 4 14cm ~800rpm a jobb?
Utóbbi amennyiben halkabb, lehet 1100-on is üzemelhetne, úgy tuti hatékonyabb lenne.Továbbá érdekelne a SW4 és a Pro változat között mi a különbség. A max fordulatszám?
-
Itachi82
aktív tag
Igen 2 Sapphire és egy Power Color 6800-at, különböző boltból. Mind 3 korrekt volt.
A Palit JetStream 4070 hűtése nagyon ott van (a hangját se lehet hallani), Diablo IV közben nem megy 65 fok fölé, meg más játékoknál se nagyon vettem észre.
Tetszik a Toughfan 14 és az ENDORFY Fluctus 140 is.
Még nem tudom melyik lesz az utóbbi felé húzok, de én se találtam eddig róla sok infot, db/cfm stb.
Amit adribadri kolléga ír meg amit találtam a neten az biztató.Még a PWM beállításokra lennék kíváncsi, hogy BIOS-ban a CPU-hoz rendeljem hozzá hasonló venti görbével alacsonyabb RPM-el, vagy hogy célszerű?
-
Pöttön
őstag
Fractal Design Core500 ház, Gigabyte b550i aorus pro ax alaplap, ryzen 7 5800x proci és egy Noctua nh-d15 hűtés (viszont csak 1db gyári NF-A15 PWM ventivel)
Konkrétan a d15 fölé, és mögé kellene 1-1 slim venti, hogy csináljon valamit.
A 2 slim ventin kívül lenne még 1 NF-A15 PWM ami a táp és a hdd fölött lenne. -
-
-
Midguardian
csendes tag
Köszi a választ!
"Az 500DX vga szempontból nem túl szerencsés" itt ha jól sejtem arra gondolsz, hogy a ház alsó részében nincs venti ami a vga-t hűtené direktbe.
Ránéztem erre: ASUS TUF Gaming TF120 ARGB, elég jónak tűnik. Ami fura, hogy a gyártói oldalán csak az asus aura sync van feltüntetve. Lehetséges, hogy csak asus alaplappal és a hozzá tartozó szoftverrel kompatibilis?
-
Midguardian
csendes tag
Helló!
Ház: BE QUIET PURE BASE 500DX WHITE
CPU: R5 5600G v. 5600
CPU hűtő: BE QUIET! PURE ROCK 2 FX
VGA: SAPPHIRE RADEON RX 6700 XT 12GB PULSEA házban 3db 140es venti van gyárilag. 1 hátul, 1 felül, 1 elől. Az elülsőt átraknám vagy felülre, vagy ha megoldható valahogy akkor alulra.
És akkor előlre meg raknék 3 db 120-ast. -
Napi 12-16 órát fog menni a gép és minden bizonnyal dolgozni fognak mellette. Ne egy hümmögős, motorzajos, selejt minőségű ventilátor dolgozzon egy gépben és a másik, hogy 10 évre terveznek vele. Így az Arctic teljesen felejtős. Egy ergonómikusan kialakított munkaállomáson a ventilátor is minimum halk és üzembiztos.
Jó lenne már, ha leállnál ezzel az állandó Arctic propagandával, mert már nagyon fárasztó. Jól fizetnek érte?
-
Kobe
veterán
Az OK, csak en pl nem nagyon emlekszem mas youtubeos “cegre” akik a tesztjuket tudatosan meghamisitottak volna…..Hardware Canucks pnemegyszer megtette, Sennheiser fejhallgato tesztnel a beepitett mikrofon hangjat focusrite audio interfacel es studio szoftverrel javitottak fel es azt adtak elo mint “gyari” hang…
Nekem innentol kezdve akarmit neveznek tesztnek, az hiteltelen….ettol fuggetlenul persze csokoan mismasol(hat)nak, de nalam azok is instant kukalistara kerulnek szavahihetoseg teren
-
-
Kobe
veterán
A Hardware Canucks ilyen szempontbol a youtube alja, sajnos amiket irsz egyaltalan nem igaz rajuk. Tipikus szponzorpenzbol elo minden jo tesztelok.
Kornyezeti homerseklethez nem viszonyitanak (nem mindegy hogy 30c fokban duruzsol a venti vagy 22) es a hasznalt bench konfigrol sem lehet tudni hogy ugyanaz e
Gamers Nexus sem 100% mert nem azonos ambient homerseklet mellett tesztelnek de legalabb delta T-t mernek es mindig azonos konfiggal, ami egy fokkal jobb….
elvileg epites alatt all a legkamrajuk is amiben remelhetoleg mar a CFM ertekeket is tudjak merni majd hozza -
Kobe
veterán
Nekem ezek a chartok eleg gyanusnak tunnek, vagy legalabbis ravilagitanak hogy mindenki mer mindent osszevissza de nem egysegesen es kovetkezetesen
a P12 max egy 25mmes, 5 lapatos, sima muanyag lapatos cucc, a T30 egy 30 mmes, 7 LCP lapatos, jobban hezagolt darab
Nekem valahogy a fizika torvenyenek mondana ellent ha ebbol a 2 kombobol a P12 jonne ki ennyivel jobbra, kevesebb, rovidebb lapattalP28rol probaltam valami tesztfelet nezni, az is nagyon komoly volt, egyelore csak kinai youtube videoban lattam, T30ast is behuztak 2600 rpm-es savba ugy hogy 2000 a max annal….
spleenszuru: az az esztetikai ertelme hogy befele allitott ventiknel nem kell a venti hatuljan levo muanyag keretet nezni
-
Az ár nem érdekel, azt hagyjuk ki belőle.
Régi nagy álmom, hogy összerakok egy igazi "brand setup"-ot, legyen az Nzxt, Corsair, vagy fractal stb.. Most úgy érzem eljött a pillanat, hogy kielégítsük ezt az álmot☺️
Az élet úgy hozta, hogy a Corsair házam és tápom lett, két külön szálon elindított beszerzésből sőt, már beszereztem egy Corsair commander pro ventivezérlőt is. Ott akadtam el, hogy szükségem lenne egy tucat corsair ventire. Van itthon vagy 3db RGB rainjitek, vagy 2db arctic p12 sima, 5db p12slim, meg 6db Nzxt vmi alap ventim. Ami nem kell majd felrakom apróra.
És akkor azt látom, azt olvasom, hogy a 3-4x olcsóbb P12Max jobb technikai specifikációval rendelkezik papíron mint a Corsair csúcs ventije. Mit ér egy olyan szép és drága Audi ami lassabban megy egy olcsóbb Suzukitól? Nem szeretnék a saját álmom csapdájába esni, és olyan alkatrészre költeni, ami "csak szép csak passzol a setup-ba" De ha azt mondjátok, hogy az AF120 RGB elite megüti az ingerküszöböt akkor nem foglalkozok a gyári specifikációval. Értelemszerűen ha építek egy gépet, szeretnék eljutni, vhonnan-vhova. Vagyis azért a szépség ne menjen a teljesítmény rovására.. sőt.. -
Speedy007
őstag
Elnézést
. Dolgozom. Rövid ideig tudok otthon lenni amit nem bírok megoldani a rövid idő alatt akkor "szakmai" tanácsot kérek hogy gyorsabban és egyszerűbben haladjak. Így is ebben a házban ezzel a plusz egy vezeték miatt ami az rgb lenne rém álom a vezetékelés mert csak két A-RGB-ls port van a lapon mint ahogy Rgb-ből is
-
Speedy007
őstag
Azért kell mert alapból 2000-n indul DC-n BIOS-ban kell át állítani PWM-re. Utána is mikor át lett állítva 1300-1400 körül megy de a búgó hang meg van. Csak alul mert az oldalsó 3-s esetén nincsen ilyen. Komolyabb ventilátorok felé indulnék ha akad olyan ami jobban tolerálja ezt a fajta felhasználást
-
huan
őstag
Hogy mennyi hő, pontosan nem tudom, a nas fúj hátra, a HDD-tároló is, de ha becsukom a szekrényt, aggódom, hogy túlmelegednek. 4db vigyó, 7200-fordulaton mennek.
A szekrény furkálását lehetőleg elkerülném, valóban, csak nincs jobb ötletem.
"Mesh szerű front oldali billenő ajtó" - ez milyen?
Résnyire nyitott ajtón valamivel "kifujatni"? -
spleenszuru
őstag
Úgy látom, a nem RGB-s Kazek eléggé elfogytak az üzletekből.
Nem tudom, a PA120 mekkora valóságban, de úgy fest, levegős CPU hűtővel el fogok férni fent a ventikkel, itt egy build, olyan házal, mint az enyém, PA120-al:
[link](A ramja is ugyanaz, mint az enyém, 42 mm magas, és ahogy látom, így nem kellett feltolnia a ventit a tulajnak).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ventillátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Lian Li UNI FAN TL LCD ventilátor szettek, fekete, normal/reverse blade
- Kolink Observatory MX/HF ventilátor szettek - 4x 120 mm
- Noctua ventik 6db
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest