- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Mobil flották
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nap
addikt
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25537 üzenetére
Én is ezt láttam róla először, nekem nagyon tetszik továbbra is, de kicsit átértékeltem az árát (egy lábkapcsolós Katana 100 árából vettem egy csöves és egy tranyós erősítőt, mindkét esetben határozottan jófélét).
Már majdnem elfelejtettem, hogy a csöves viselkedés nem alap dolog a tranyós erősítőknél. A Katana is, és sok pedál is szépen kitisztul, ha lejjebb veszed a hangerőt, de a 20+ éves tranyós kombóm alig reagál.Nem mondom, hogy nem hiányzik.
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25527 üzenetére
Elképzelni sem tudom, hogy durranhat be, bár én szarul pengetek, akusztik módra, nagyon sok kilóg a pengetőből, ujjbegyek között tartom, nem hosszan a mutatóujjam oldalán, ahogy illene. Így a pinch harmonic is esélytelen. Próbáltam többször változtatni, de kis kilógó pengetővel játszva mindig szétcsapom az ujjaim a húrokon.
-
-
WolfheartGR
őstag
válasz
#20655360 #25475 üzenetére
Otthonra kellene alacsony hangerőn (lehessen mellette beszélni, üvöltés nélkül, törpe nyulak félnek a nagy hangzavarban) csöves fej-láda megoldás. Leginkább Slipknot hangot szeretnék belőle kifacsarni. Lábkapcsolhatóság és effekt hurok még amire vágyom. Van valakinek erre megoldása?
-
angelside77
tag
válasz
#20655360 #25467 üzenetére
Helyesebb lett volna, ha azt írom, hogy a honlapjukon nem reklámozták a lehetőséget, így nem is kérdeztem rá, s nem is kértem a beállítást.
De egyébként egy neten is árusító hangszerboltnál, sztem alapvető lenne, hogy megnézik mit küldenek el, mert a végén visszakaphatják az árut, ha a "user" nem ért különösebben hozzá.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
#20655360 #25455 üzenetére
Azt mondják 28" még épp elfogadható kompromisszum az alsó húrokhoz is, de lehet aki sokat szólózik és nagyon érzékeny/megszokta a rövidebb scale-t, annak már ez is sok lesz. Egyébként 8 húroshoz 29.5" se lenne sok (mondjuk a két plusz húrhoz ideális), de ehhez már lehet tényleg fanned kellene.
A sorozat gyártott "casual" 8 húrosok szinte mind 27"-esek, ami vajmi kevés, bár van akit nem "zavar", de ha összehasonlítod egy 28"-assal akkor kijön a különbség az utóbbi javára, kevésbé lesz "muddy" meg tompa az plusz két húr. Sajnos a gitárgyártók még nem eszméltek, hogy ezen a téren mi is lenne a reális igény. Az Ibanez 8 húros multiscale-je is hiába fanned, ha top csak 27.2", ami alig több, mint a sima 8 húrosaiké. Bezzeg van singiture 29.4"-os 8 húrosuk is egy nyaki hangszedővel, ami így sokaknak eléggé felejtős. A vicc, hogy a 9 húrosaikat is csak 28"-ban nyomják, amit ha összevetsz az eddig leírtakkal akkor kész kabaré. Egyszerűen vagy nem értenek hozzá (még annyit se mint én), vagy nem akarnak kihozni egy normális 8 húrost.
A Schecter viszont tolja(ta) a 28"-et, igaz az meg nem fanned, de én speciel inkább mégis arra hajlanék.
Ja: ezt 8 húrossal "darába tolja csak" meglátáson meg szerintem túl lehetne lépni már...
-
SunMount3r
nagyúr
-
Alexios
veterán
-
Alexios
veterán
-
-
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25373 üzenetére
Nem feltetlen LP forma lesz, gondolkozom hogy egy strato johetne a custom melle....egy ilyen egy olyan alapon
De lehet inkabb kivarok, szivem szerint valami jo regi, japan vagy usa gyartasut vennek, eddig a peavey es a yamaha tetszett a jelenlegi kinalstbol, de hatha akadnak mrg gyongyszemek
De pl ibanez Rg szerianal is nagyon nagy lett a szoras, mind arban, mind tartalomban, szinte mar dompig van belolejacksonok kicdit "egyertelmubbek" ilyrn szempontbol
-
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25357 üzenetére
nekem a jazz 3 már nagyon nagyon pici, nem tudom rendesen megfogni, a tortex meg néha túl nagy. A kettő között egész jó arany középút a JP (ez a fajta), vastagságra hajszálnyival vékonyabb mint a jazz3, de hosszban pont a jazz és tortex között helyezkedik el
idén korán jött a jézuska, idő előtt kikerültek a helyükre a karácsonyfadíszek
illetve visszakaptam a z custom 2-t szervízből, teljes nagygenerál, bundsíkolás, polír + elektronika. Sztem korábbi képekhez képest is látszik mennyire jót tett neki, csillog mint a salamon töke
viszont nagyon töröm a fejem, hogy mi legyen....a 2 gittyó a márka / széria alapján szinte tök ugyanaz kéne legyen, mégis iszonyat mások...az 1-es egy dögösebb hard, classic rockos valami, a 2-es meg egy metálbalta, de a hasonló konstrukció ellenére már a nyers hangjuk is ég és föld.
Valahol feleslegesnek érzem tanulófázisban majdnem tök ugyanazt tartani 2x....gondolkoztam, hogy a z custom 1-et eladnám, és valami régebbi, japán jacksont , vagy esetleg yamahat szerezni helyette, hasonló értékben....de szemezgettem én is a peaveyvel
Nomeg került fel pár frissebb ibanez is: [link], [link]
csak jó lenne valami olyasmit kifogni, ami mondjuk 20 év múlva is értéket képvisel, vagy megvan benne a relikvia faktor....nem rosszak ezek a cortok, nekem nagyon passzol az ízlésvilágomba, csak valahogy nem tudom elképzelni, hogy 10-20 év múlva "bezzek azok a cort z customok" felkiáltással gondolna vissza rá az ember
ugyanze mondjuk igaz a linkelt ibanezekre is....de persze ebbe közrejátszik az is, hogy nem tudom pontosan belőni mondjuk a z custom 1 értékét (nem az anyagi, hanem a használhatósági értékét)....olyan bizniszbe meg nem akarnék belemenni, amiből úgy érzem, negatívosan jöttem ki (pl hiába régi, japán cucc, ha kényelmetlen, macerásabb, vagy beáldoztam valami egykorúra csak azért mert ibanez van ráírva
)
-
Enton
addikt
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25351 üzenetére
Nekem 1.5-es Gatorom van, valóban tompán szól. Drop zs darálásra jó, ott úgyse tűnik fel a brutál gain miatt.
Basszusgitárhoz amúgy a mindentudó külföldi fórumok a 0.88-as Tortex Triangle-t ajánlják, kipróbáltam, de nem érzem át.
A Max Grip nylon nálam nem nyert, 1.0-eset próbáltam, első tapintásra fantasztikus, viszont hosszú távon kellemetlen, mintha 270 apró pengébe kapaszkodnál (nagyjából megszámoltam, én is túlzottan ráérek). Elejteni biztosan nem fogod, de az a pici mozgás, amit végez, bántja az ujjam.
Ultexből 1.0 és 1.14 van, ahhoz képest, hogy mennyire merev, nem elég fényes a hangja az akril Gravity-hez képest, ezért nem erőltettem, nem az én világom. A Gravity nagyon jó volt, amíg gyári állapotú, érdes volt az éle, de 1-2 hónap alatt lekopott fényesre. Ha járok az Andertonsban, tuti hozok még, drága, de tényleg jó, ha teljesen merev cucc kell. Rámarkolni, rálépni szigorúan tilos, a legó okozta fájdalom ötszöröse.Az eddigi infók alapján a Tortex Sharp, a Tortex T3 és a Tortex Jazz 3 XL hiányzik a gyűjteményemből, azokat valószínű szeretném.
(#25352) MATEO6600
Én az erősítő gitárbemenetére szoktam kötni, mások a végfok bemenetére (ha van). Ha bírja az erősítő és nem búg/rezonál a váratlan frekvenciáktól, isten bizony jobban szól, mint fejessel vagy hifi hangfalon. Én nem kapcsolom ki a hangfal- és mikrofonszimulációt sem, jobban szól mindenestől. -
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25341 üzenetére
Én majdnem 14 évig játszottam mindenen 0.73-as celluloiddal. Aztán jött 5 hónap 1.5-es Gravity, 4 hónap 1.0-es Tortex, most meg a piros Jazz XL. Utóbbiról nem csak a formája, hanem a hangja miatt is lehetetlen lejönni, annyival jobban szól vele a gitár, mint bármelyik másikkal.
(#25342) nap
Olyan ez is nekem, mint a Telecaster. Pár éve még hallani se akartam róluk, most már néha azért ellegeltetem a szemem egy-egy szép Epi SG-n, annak ellenére, hogy nem érzem szükségét több dupla humbuckeres gitárnak. A Telémet meg imádom. -
-
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25302 üzenetére
Most nincs, valamikor csinálok majd.
Becsszó nem a fogás miatt csörög ennyire, a Telecaster teljesen tiszta ugyanennél a gyakorlatnál.Annak nyílegyenes a nyakpálcája és aránylag magasra van tekerve a húrláb.
A superstrat nyaka kicsit homorú, és nagyon alacsonyan vannak a húrok, mégsem zörög, az az abszolút etalon, megpróbálom valahogy leutánozni azt, ha mégis megpróbálkoznék a beállítással. -
-
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25272 üzenetére
erősen gondolkozom hogy mindkettő marad
mind a kettő jó valamiért.....
a 2-es nagyon metál, az 1-es meg classic inkább (a relatíve gagyi pickupok ellenére)
először pestne kéne találnom valami arcot aki festéssel foglalkozik, és kijavítja kicsit ott a lakkozást.
Ha az megvan, arra gondoltam, hogy csináltatok egy jack hosszabbítót, egy pár centis darabot, amit pl állandüan benne hagyhatnék, és a gitár hátulja felé elvezethetnék, szigszalaggal pl....csak nem tom a jelszint mennyit csökkenne egy ilyen toldó közbeiktatásával -
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25270 üzenetére
a jack aljzatot nem fogom szeretni, azt már látom előre
majd keresek valami kis csatlakozós, szolíd kábelt hozzá.....takarítgatás közben elszakadt kát húr, illetve a fogólapot le kell álpolnom majd, kicsit fakó lett a takarítgatás után....valami méhviaszos citromolajos cuccal megkínálom majd, de lehet megy egybe gitárklinikára, hátha a lakkozást profibban tudják korrigálni mint én
-
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25265 üzenetére
Ez is indonez mar. Minosegben tul sok valtas nincs, de szerintem ez a maximum amennyire epeszu keretek kozott le lehet faragni a mereteket. Kb 1-1.5 kg difi biztos van a ketto kozott (nem mertem meg le).
Tovabb vekonyitva mar hasznalhatatlan lenne, viszont latvanyosan torne szinpadi foldhozcsapkodasnal.A nyak, fogolap kb ugyanaz, talan a kettesen kicsit szebb a zenox logo berakas.
Az egyetlen hulyeseg amit talaltam, az a kabelcsatlakozo kialakitasa. Sajna annyira vekony a gitar, hogy igy sregen kellett a csatlakozot belefurni a testbe, mert az oldalan nem ferne el. A hatranya, hogy konnyen le lehet viszont koccolni a lakkozast kicsit ott emiatt (ennek is sikerult ici picit, de szerintem vekony reteg grafitporral kevert lakk megoldja, szinte lsthatatlan lesz)
A z custom 1 en viszont stabilabbak a satus kulcsok....ezen sima van ahogy neztem.Amugy a vegen magahoz a gitarhoz sikerult joval a hirdetett ar alatt jutni. Kis alku + pici leverodes miatt meg egy kis alku + az arba belevettunk meg egy original kemenytokot, igy ha a gitart magat nezem, arra majdnem sikerult 20%-ot faragni
-
csadi0011
őstag
-
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25253 üzenetére
Sikerult megalkudni, de amugy a hirdetett aron is realisan megy szerintem.
Ujonnan ez kb 180-190K, a james hetfield szett ara ujonnan 89K....szoval osszvissz kb 270K-nyi cucc van benne (minusz az eredeti szett, kb minusz 30-40, legyen 230), ahhoz kepest meg igy is majd felaron megyAmiert be mertem vallani, az az hogy hangszedot amugy is akartam volna, hasznaltba nem nagyon bukkan fel ami idealis lett volna, vagy szokoevente egyszer, ujonnan siman 40-50 K val szamolhattam volna ra...na most ha elpasszolom a z custom 1-et, akkor kb ugyanekkora osszeggel kipotolva megvan a non-plus ultra vagyott gittyo + tervezettnel jobb szett, ennyit pluszba sztem siman meger
-
Kobe
veterán
válasz
#20655360 #25230 üzenetére
inkább azért érdekes, mert ez teljesen új, gyári, bontatlan fóliás darab. Számomra csak technikailag kérdés, kinek éri meg megvenni darabját újonnan 28-30Kért, és utána továbbadni 18K-ért, bontatlan állapotban
az 57/66 azért tetszett meg, mert tesztek alapján nekem jobban bejött kcisit a hangja, nem az a tipikus full metal mint a 81/85....bár leeht tévedek
egyelőre mgé vacillálok az EMG és SD között is pl...
-
-
jettison
tag
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25175 üzenetére
Tegnap próbálkoztam ezzel a tartással, 10 mp után feladtam.
-
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25141 üzenetére
Én a Les Paullal jártam így, kicsit vetemedett a fogólapja a testcsatlakozásnál, a játékban nem zavar, észrevehetetlen, csak vizuálisan zavart. Nekiálltam tekergetni a pálcát, de nem jutottam semmire, inkább hagytam a fenébe, mielőtt bajt csinálok.
(#25139) adam014
A floyddal nekem nem volt bajom, de igaz, hogy meglepődtem, mikor kiperegtek a satukockák a hídból.(#25143) ayy_lmao
Nem is kell hozzá ázsiainak lenni, még most is csomószor van az, hogy "nézzétek el a hibákat, csak fél éve játszom", aztán olyat tol, hogy 14.5 év után se próbálnám meg utánozni. -
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25129 üzenetére
Amit eddig láttam/hallottam róluk, nagyon meggyőző. Mielőtt megvettem, a vintage-ben is utánakérdeztem, nem volt sok tapasztalatuk, ők nem foglalkoznak vele, mert az épített cuccoknak nincs ára, de saját használatra ők is ajánlották. Ha lenne Marshall DSL40 másolat, azt is megvenném.
Ez a kombó állvánnyal, 2 tokkal, benzinnel, pályamatricával együtt 82-be fájt. Általában hasonló áron szoktak menni GS-en is.(#25128) Eastman
Érzelemmentesen nem fog menni, mert imádom.
Nincs semmi hiányérzetem, hogy nem Fendert vettem. Egy torz csatorna még jól jönne, de nem tudom mennyi köszönet lenne benne, a Hot Rod Deluxe drive-ja sem az igazi, marshallos hang meg ilyenből nem fog kijönni.A pedálok szépen szólnak, viszont a zajra sokkal érzékenyebb, a Marshall előtt ott volt 14 pedál egy hang nélkül, most leredukáltam 8 pedálra a boardot, de így is zümmög, bypass módban is. Leghangosabb az OCD klón volt, abba elemet raktam inkább.
Van 2 bemenet, különböző jelszintűek, nagyon kellemes meglepetés, hogy párhuzamosan szólnak, így hiába nincs aux in, mehet a backing track, saját torzítása úgysincs. Füleskimenet sincs, de kiegészítő ládának van egy aljzat.
3 dolog van, amire nagyon kell figyelni, a bright switch, a treble és a presence poti.Ha bármelyik is úgy marad/túltolom, tiszta strat visíttatáson kívül semmire nem használható.
Tegnap este fél órán át tekergettem mindent, nem értettem, miért nem jön ki belőle semmi torzítás, a BB preamp klónom - amit azért adott el a gazdája, mert túl sok benne a gain - kb clean boostként szólt... Aztán rájöttem, hogy úgy maradt a bright.
De hiányoznának, ha ezek nem lennének, úgyhogy örülök, hogy ilyet vettem, legfeljebb valamikor később lesz egy torzonborz testvére is, ha a pedálokat kevesellném. Bár már kezdem kinőni a lakást, 3 régi gitár és egy erősítő a szekrényben pihen, de így is alig tudok lépni.
A hangerő, na az meglepett. Most kb 0.2-n van a volume, a halkabb inputon, így már rendesen megmozdul a hangszóró (Celestion Seventy 80), és este 8-ig még talán társadalmilag elfogadottnak ítélhető, bár a bright kapcsoló hangerőt is tesz rá, azzal már sok.Sose játszottam még ilyen hangosan itthon. De ha nagyon muszáj, a gitáron 4-es hangerővel éjjel is használható (muszáj volt, éjjel értem haza vele a szerb-román határ mellől
).
Hatalmas, lábszárnyi reverb tank van benne, a pedálos reverb után kicsit túl visszafogottnak tűnik, de szépen szól. És pont jól jött ki a lépés, hogy itt van mellé az új strat is, így tökéletes páros. -
Ragnar_
addikt
-
-
InHell
senior tag
válasz
#20655360 #25062 üzenetére
Igen, már tervben van egy normálisabb füldugó.
Az a baj, hogy próbáltam már párat, és a bal fülemből egyszerűen kiesik.(#25063) Moleman
Egy Valveking fejet egy hete próbáltam ki a próbateremben, a lead csatornája is nagyon jó és nagyon szép a tiszta csatorna hangzása, sokkal szebb mint a Bugera 6260-am clean-je, amit ugye az 5150-ről mintáztak, de hát az sem a tiszta hangja miatt olyan népszerű.
A valveking-re sok panaszt olvastam, állítólag nagyon eszi a csöveket.
A kombójával az a gond, hogy a gyári Valveking hangszórók eléggé szarul szólnak. Cleanje még oké, de a torz hangzása nagyon zavaros, kivehetetlen. Volt egy 4x12-es Valveking ládám, két hét után el is adtam. -
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25057 üzenetére
A tartó sem bántja a testet, amíg el nem veszítik róla a gumi kupakot.
Én sem gondolnám, hogy 10 év alatt relic-nek kéne lennie egy gitárnak. Az akusztikom 14 éves, a festett fogólapjáról már majdnem teljesen hiányzik a festék, de nem rendeltetésszerű kopás máshol nincs rajta, még a koptatón is rajta van a fólia. A stratom 12 éves, besárgultak a műanyag szerelékek és hajszálkarcos a lakk, 20 centiről már nem is látszik.
Övcsatkarc nincs, kihúzom a pólót a derekamból, mikor játszom, próbálni meg öv nélkül megyek. De lehet, hogy csak én vagyok túlságosan tyúkanyó a gitárjaimmal.
Annyira nem olcsó ez a tartó, annak idején 8000-ért majdnem sikerült vennem egy ilyet, arra már nem emlékszem, hogy ötös vagy hetes volt. Szerintem ez helytakarékosabb.
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25052 üzenetére
Kár érte, pedig tényleg nagyon jó gitár lehetne. Így lepukkantva nekem se kéne.
Egyelőre még nem lépek fel, de tényleg az a próbák célja (pillanatnyilag kevéssé hiteles a kijelentés, lassan 2 hónapja nem próbáltunk
). A Katana sokgombos lábkapcsolója nem tudom, hogy pontosan mire képes. Néhány pedált azért mindenképp megtartanék, máris a szívemhez nőttek.
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25045 üzenetére
Ez egy nagyon jó kérdés, valamiért becsípődés nálam a fullcső, pedig 2 éve még azt se tudtam, mi a különbség.
Najó, egy Kemperrel le tudnám élni az életem, de annyi pénzből egész életemben cserélgethetem a csöves erősítőket.
Plusz ha onnan nézed, hogy az új Katana 100-nál olcsóbban meg lehet kapni a 2×12-es Bugerákat, úgy látom, mintha többet kapnék a pénzemért. Persze lehet, hogy tévedés. -
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25042 üzenetére
A drive csatornája szépen szól, de a tisztája nagyon koszos a Fenderhez képest. Amúgy ár-érték arányban nagyon jónak tűnik az is.
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #24977 üzenetére
Uramisten, újra eszembe jutott a Bugera, mert megjelent GS-en egy 333XL kombó, videók alapján az nem jött be, viszont újra rákerestem a 6262-re, és ezt találtam. Még sose hallottam tisztán, de ez fantasztikusan szól! 90-ért szokott lenni használtan a 2×12-es kombó. Ha legközelebb felkerül egy, már nagyon nehéz lesz türtőztetni magam.
Bárkinek bármi ellenérve? -
kemotox
addikt
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25021 üzenetére
A Little 59 jó cuccnak tűnik, nekem is az a legszimpatikusabb mini humbucker.
(#25022) kemotox
Az olcsó pákákkal nekem is voltak kalandjaim, a kínai párszáz ft-osak csak percekig működtek, de a Conradban vásárolt első pillanatpákám is elhalálozott fél perc után.A cseredarab már tartósabbnak bizonyult.
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #25008 üzenetére
A compound sem full lapos, csak lent ívesebb, fent laposabb (16").
Bármelyiken lehet kis húrmagasságot állítani, viszont a vintage strat rádiusz csak 7.25", az már gondot okoz, ha nyújtani akarod a húrokat, hamar elnémul. Az enyém 9.5-ös, semmi hátulütőjét nem érzem a Les Paulhoz képest. -
Alexios
veterán
válasz
#20655360 #25001 üzenetére
"Mezei" jem végülis, mert sima indonéz gyártott, bár én nem nagyon tudnék minőségileg belekötni, volt mellette boltban egy 7v, ami ugye mij, és inkább más gitárnak érződött az, nem minőségibbnek.
Mondjuk az akcióssága ellenére, 400k fölött volt így is, szóval kibírtam volna ha a boltban nem rozsdás húrokkal adják, de sebaj, úgyis kiakartam próbálni a daddario nyxl-t -
kemotox
addikt
válasz
#20655360 #24990 üzenetére
Mindenképpen külön kell kivezetni a két pukit ehhez. Stereo jack? És úgy bekötni, hogy az egyik csatorna az egyik piköp legyen, másik a másik. Aztán valami splitterrel két monóra szétszedni és mehet két különböző kisvasútra. Talán még össze is lehet újra rakni őket, hogy elég legyen egy erősítő, csak az effect vonal legyen más. De a sztereó mindenképpen jó kiindulópont szerintem, nem kell megfaragni a gitárt hozzá, elég egy jack csati
Én is akartam régen effektet építeni gitárba. Végülis megvalósítható simán. Egy kisebb pedál bele simán belemegy szerintem a gitárba, persze kell egy kicsit faragni, de megoldható. Csak kérdés van-e értelme. Valami nagyon generic dologgal lenne érdemes megcsinálni, amiből nem tart az ember sokfélét, mint pl egy torzítóból.Szerk.: Basszus tök rég megírtam ezt a kommentet csak nem küldtem el.. most megelőztek a stereo jackes ötletemmel
-
brickm
őstag
válasz
#20655360 #24990 üzenetére
1db sztereo jack elég.. Illetve egy xlr csatival is lehetséges.
A 300as erősítőnek célszerű 2 db 300 vagy 400wattos ládát tenni. Marshallék tipikusan 300+ wattos ládát javallanak a 100as fejhez.
1:1 es illesztés esetében! Kb 1.5 -2.5x-es pluszt érdemes tartani. Ennek oka hogy ugye az erősitő bemenetére kötsz egy gitárt teszem azt 300mV rms jellel. Ezzel kikön 100w belőle. De ha meglépsz egy tubescreamert ami dob plusz 10-12 dB-t a jeleden már nem 100 hanem 120w is kijön belőle. Így könnyű lezuzni egy szórót.Ha a terhelés kisebb mint a megadott paraméterrw vomatkoztatott, akkor elég kisebb hangszóró.
Pl 10w /4ohm paraméterű erősítőre 4ohmos hsz-ból célszerű 25-30wattosat használni. Míg 16ohmos hsz-ból elég 15w is. -
brickm
őstag
válasz
#20655360 #24980 üzenetére
100wattos fejre nagyon karcsú a 2es láda, hacsak nem valami 75-80w\ darab hangszóró van benne..de annak meg szarabb az érzékenysége..viszont akkor halkabb iy meg a dinamikája is sz rabb..akkor felesleges a 100as fej.. Ördögi kör.
A teljesítményt kombók esetében a hangszóró összteljesítményét jelölik. Természetesen egy 100wattos kombó erősítője kb 60wattos. Lásd jcm800 2204 L50 120wattos ládát igényel.
-
brickm
őstag
válasz
#20655360 #24983 üzenetére
A teljesítmény egységes.
Matematikai képletekkel van megadva, meg fizikai mennyiségekkel.A baj az értelmezés mikéntjével van.
A hangerő nem megadható ilyen módon, hiszen rengeteg befolyásoló tényezője van.A legfőbb pl a hangmegjelenítő hangszórókban rejlik.
Egy olcsóbb erősítőbe(ez ugye jellemzően egyik sem fullcső konstrukció) beletesznek mindenféle 86-90dB\m\W érzékenységű szórókat, méretezetlen dobozzal.
Ami szól egy hangerőn...Valamennyin.Fogsz egy jóval-jóval drágább erősítőt, amiben meg van egy 106-110 dB\m\W megjelenítő, esetleg kettő, mert ugye a legtöbb csöves cucc 10W felett minimum 2 szórós. Ugyebár ez a viszonyítás nem lineáris, ebben a tartományban 10dB több mint 3x hangerőtöbbletet jelent, és ebbe még nem számoltad bele azt a puszta tényt, hogy egy csöves végfok teljesen más elven működteti a hangszórót, mint egy félvezetős. Pl áramgenerátoros üzemmódban, illetve a cső kimenete állandó terhelést lát, bármilyen tranziens is jönne létre az erősen induktív fogyasztón, a hangszórón...
Illetve a hangszóró sem tud nagyon visszapofázni a transzformátoron keresztül.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy csöves erősítő 300-400 voltos gerjesztést kap, míg egy átlag gitárerősítő tápfeszültsége +-20 és 40volt között van általában. -
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #24977 üzenetére
Oh, tényleg, 2002 óta már a Hot Rod Deluxe is mehikó.
A 100 ezer alatt felbukkanó 2×12-es Bugerák nekem is mindig megmozgatják a fantáziám.
Egyszer ki kéne próbálnom. Sajnos a többit sem egyszerű itthon, a hangszerboltokban örülhetek, ha Fender Blues Juniort kapok. Lassan megint meg kéne látogatni Andertonékat.
-
Moleman
addikt
válasz
#20655360 #24937 üzenetére
Néha azért megéri. Én az ellenpélda vagyok, 14 évig Fender mediummal játszottam, szerettem. Tavasszal vettem az Andertonsban egy 1.5-ös akril Gravity pengetőt, a merevsége új távlatokat nyitott meg. Aztán rendeltem egy marék Dunlopot, kipróbáltam mindenfélét, aztán az 1 mm-es Tortex nyert, pedig korábban nem szerettem a Tortex hangját, egyszer próbáltam 8-10 éve. A Gravity-t is szeretem még mindig, de pár hónap alatt lekopott róla a durva felületkezelés, sajnos sima lett.
Akusztikhoz most már 1 mm-es nejlont használok, szegény Fendert már soha nem használom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged