-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
válasz
csadi0011 #29044 üzenetére
A yousician egy kiba... ott jo dolog szerintem, legalabbis nagyon hasznos es tematikusan is jol van megcsinalva, nem utolso sorban kellemesen egyszeru GUI vsl (rocksmithtel bohockodtam mellette, de tok oszinten, en epilepsziasz rohamot kapok tole kb)
A yousiciannel az a baj hogy rohadt sok benne a reklam es minden gyakorlat utan toljak az arcodba a premiumot, ami nem baj ha nem lenne olyan rohadt draga....cserebe szar a marketing es a support
En tenyleg varom, hogy mikor csinalnak egy hasznalhato oktatoprogit, amiben a rocksmith tartalmat, a yousician strukturajat otvozik es mondjuk justinguitar szerkeszti az egeszet.
Lehet bennem a hiba, de en a youtube video bongeszos metodust nem birlm, kell egy kicsit interaktivabb
-
Moleman
addikt
válasz
csadi0011 #28938 üzenetére
Köszi!
Ezen felbuzdulva lehet, hogy újra kipróbálok valami újabb Reasont, 10 éve a 2.5-tel pluginok nélkül is csodákat lehetett tenni, csak a gyári eszközeivel, csak akkoriban midi alapú volt, nem nagyon támogatta a hangsávokat (vagy csak én voltam tudatlan).
(#28939) Eastman
Felvéve! -
Moleman
addikt
válasz
csadi0011 #28933 üzenetére
A natív ASIO driveres hangkártyák már jók, nekem pl Creative Audigy volt, 16 ms körüli latency-t tudott Guitar Rigben. Használtan láttam már 3000 körül is.
Régi profibb PCI kártyákat is lehet kapni 10 ezerért, pl EMU 0404, de a driver már kérdéses a mai oprendszerekre. -
-
cucka
addikt
válasz
csadi0011 #26739 üzenetére
A Ric direkt tartja magasan az árakat és alacsonyan a darabszámot. Nem gyártanak olcsó távol keleti szériákat, és azonnal beperelnek bárkit, aki lemásolja a hangszereiket. Amúgy a hangszereiken nem fejlesztettek kb. semmit a 60-as évek óta. Az egész direkt van, így gyártják a legendát saját maguk köré.
Én nagyon nézegettem a 4003-as basszusgitárokat, kb. az egyetlen értékelhető hangszerüket, utána is olvastam, de letettem róla. Azon túl, hogy nagyon jól néz ki, nagyon problémás hangszer, tele konstrukciós hibákkal, és egy új darab 1800-2000 dollárba kerül.
-
-
InHell
senior tag
válasz
csadi0011 #26242 üzenetére
GGDGGD hangolásban játszik.
Erdekes.
Itt egy videó, abban is ilyen hangolással játszanak.
-
Moleman
addikt
válasz
csadi0011 #25422 üzenetére
Köszi, ez nagyon hiánypótló volt.
(#25423) Plazmacucci
Van annak teteje, csak a Mesából jön. Viszont az a levegősség nekem is nagyon hiányzik, ami 25 éve volt a Casioval, köztes pickup állásokkal, teljesen tisztán. Sajnos koncerten is már csak a nyakit használja évek óta a cincogás helyett. Ennek ellenére brutálisan minőségi soundja van szerintem. -
-
kemotox
addikt
válasz
csadi0011 #24841 üzenetére
Nem csak feltekerte a kábelt? Azért slideolt, mert a floating tremolo miatt teljesen elhangolódott a cucc, és a fretek miatt ugye csak fix helyeken lehet lefogni, fix húrhosszok érhetőek el, slide-ot viszont oda rakja ahova akarja, és így tudott normálisan játszani. Nagy koponya, hogy ezt így hirtelen nagyon lányos zavarok közepette is végig tudta gondolni. Vagy lehet már nem az első esete volt
-
Ragnar_
addikt
válasz
csadi0011 #23853 üzenetére
Nekem is voltak pedáljaim, amikor még garázsban is nyomattuk. Töbnyire Boss-ok. Boss Overdrive OS2, Super Distortion DS2 , egy Compressor, De volt egy Digitech Metal master torzítóm is, végül egy MT2 Metalzone, ami még megvan, de nem használom, jah meg egy Proel Wah pedál (amit láttam Moleman gyűjteményében is). Gyakorlatilag talán az az egyetlen dolog ami hiányzik egy digitális/PC-s alap kütyüből, egy expression pedál.
-
-
-
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz
csadi0011 #23565 üzenetére
Lenny Kravitz - fly away
Am nagyon durva, h mik voltak már 30 évvel ezelőtt is:
Bathory - Under The Sign of The Black Mark - 1986 (Full Album)
Most ismerkedek a műfajjal. Eddig kimaradt totál. Nagyon durván csodálkozok magamon h bejön.
Végül is keményebb thrash, ill felpörgetett punk, össze-vissza károgással. -
-
Tommyka21
tag
válasz
csadi0011 #23286 üzenetére
Üdv!
Próbálkoztam, nem lett jó.
Amplitube-nál nem tudtam úgy beállítani ahogy a képen van nem engedte.
Az egyikből a focusrite-ot nem engedte kivenni...
Guitar rig 5-nél meg nem jőtt be az ASIO control panel indításnál.
Csak a bal oldali hangfal szól és mélynyomó...
Lehet a Focusrite szoftverétől hülyült meg?
Azért köszi a segítséget! -
-
kemotox
addikt
válasz
csadi0011 #23044 üzenetére
Hangszerészeknek alap, amúgy fölös szerintem. De majd Brickm megmondja, ő ért az ilyenekhez. De én laikusként azt gondolnám, hogy ha ilyen pontosan akar méricskélni meg állítgatni az ember akkor más szerszámok is kellenek, pl bundcsiszoláshoz. Meg persze szakértelem
-
brickm
őstag
válasz
csadi0011 #22981 üzenetére
Azért mert a frekvenciafüggőség a bemeneti fokozat által meghatározott paraméter, nem szoftveres, így mindegy, hogy kromatikus a beállításod, vagy sem, a függőség megmarad hardver szinten.
amásikra
Mert a húr rezeg, változik az amplitudó és változnak a frekvenciák is, plusz a mágneses teret is zavarhatja valami pl 50-100Hz-en (a hálózati feszültség által gerjeszthető a hangszedő, de a 18-100-200kHz-es zajok is jöhetnek laptop\PC tápok által)
Alapvetően a mintavételezési mélység csökkentésével szokták ezt kiküszöbölni, ami erős átlagolást jelent.
Próbálj nyaki hangszedőre váltani, és mindig maximum potméterállásnál mérj. Ezzel kevesebb zajt viszel a rendszerbe a nyaki hangszedő meg alacosonyabban van így kevésbé veri ki a mágneses terét a húr. Plusz ne a pengetés idejében nézd a hangolót, hanem várj 1mp-et, mire a nagy kilengés kicsit csillapodik. Ezzel lehet pontosítani a mérést. -
brickm
őstag
válasz
csadi0011 #22977 üzenetére
"Hangoló csak az EAGDBE hangokat írja ki,"
Csak halkan megjegyzem, hogy ezek a fajta hangolók erősen frekvencia függők és az alap hangokra van kalibrálva, ott mérnek 'pontosan'.
A potosat meg azért tettem kis izék közé, mert pl nekem hiába van egy aránylag komoly digitech rekkes multim, ha azzal behangolom az üres húrokat, majd ráengedem a gépre a Seiko sat-ot, simán 10-15cent eltérést is bír mérni...Annak meg előbb hiszek vakon merülő elem ikon mellett is, mint akármelyik multinak, szal... Ne törődj anyira vele. -
BluEyes
őstag
válasz
csadi0011 #22977 üzenetére
Ja ok, úgy rendben van.
A 22. bund éppenséggel D hang, a 19. meg H (a tuneren B) az E1-en, tudja a hangoló.Arra figyelj, hogy ha megfogod, csak úgy mintha játszanál. Úgy legyen tiszta. Hajlamos az ember jól belenyomni a húrt ilyenkor a két bund közé, de az nem a valós lefogás. Szóval csak természetesen.
Húrral kapcsolatban írtam itt korábban, némileg választ ad a kérdésedre. [link] -
molnark77
újonc
válasz
csadi0011 #22926 üzenetére
Hasonló cipőben jártam/járok én is. Ha jót akarsz venni, nézegessél sokat. Keress ismerőst, aki ért hozzá, olvasgass a neten. Aztán úgyis beleszeretsz valami félmegoldásba, és vásárlás utána az olvasottak alapján konstatálod, hogy rosszul döntöttél.
Ne aggódj, a következőnél okosabb leszel!
-
Moleman
addikt
válasz
csadi0011 #22926 üzenetére
Így ebben a formában nehéz megmondani. De ha elég gitárt fogtál már, azt ki tudod szúrni, hogy mi igazán jó, amit érdemes elhozni. Sokszor példálóztam már a superstratommal, soha nem hallott márka, 40 ezerért vettem, de érzésre és hangra is legalább 120 ezret saccolnék rá.
És persze folyamatosan kövesd a hirdetési oldalakat, hogy nagyságrendileg tisztában legyél az árakkal, fél-egy év alatt már sok mindennel lehet találkozni. Csak vigyázz, nehogy minden héten beleszeress valamibe, ahogy én teszem sajnos. -
Moleman
addikt
válasz
csadi0011 #22922 üzenetére
Garanciát csak új gitárra kapsz a legtöbb esetben. Az árat leginkább az eladó határozza meg, aztán eldöntheted, hogy neked megér-e annyit. A kisebb esztétikai hibákra érdemes vadászni, pozitív értelemben, vettem már félkörömnyi helyen leütött vadiúj gitárt 2/3 áron, boltból.
Megviselt, korosabb gitárokat félár alatt is kaphatsz, te tudod, hogy neked mennyire számít a külső. És persze vannak néha a hibátlan 90-120 ezres gitárok 40-ért, az ég tudja, miért, de áldassék az eladó neve.
Kezdőként semmiképp nem vennék olyat, aminek bármi gyíkja van, pl elektronikai hiba, "csak be kell kötni", zörgő bundok, jobb ha csak a játékra kell koncentrálnod.
Találd ki, hogy milyet szeretnél, és mennyit gondoltál kiadni érte, aztán szerintem meg tudjuk mondani, hogy reális-e az elképzelés, érdemes-e várni rá.(#22923) FockeWulf
Ha jól szól, ne aggódj miatta, annyi pénzt megért. Én használtam már ebayes 1-2 dolláros húrkészleteteket is, sok selejt volt, de még aközött is találtam jót. -
-
-
csadi0011
őstag
válasz
csadi0011 #22557 üzenetére
Megjött a lángszóró:
https://www.youtube.com/watch?v=2seXZcx-0W8 -
Moleman
addikt
válasz
csadi0011 #22325 üzenetére
Ja bocs, hülye vagyok, nem emlékeztem már a problémára.
Viszont ebben az esetben is van logikus magyarázat, a húrcserekor elmozdulhatott a nyereg a hídnál, ezért nem fejt ki egyenletes nyomást a hangszedőre (ott van bent alatta, ha kiveszed a nyerget, láthatod). Első körben próbáld meg lelazítani a húrokat és megmozgatni kicsit a nyerget. -
brickm
őstag
válasz
csadi0011 #22120 üzenetére
náluk 60Hz van
Akkor láttam ilyet utoljára élőben, amikor autotransformátorral ('la indukív feszültség osztás) készített egy haverom gitárkombót.
(szerinte)Kicsi kellett hozzá, hogy hozzáragadjon a húrhoz.(persze a 100volt is tud fájni ha váratlan)Szerencsére nekem elég magas az ellenállásom, a 90voltos telefonvonal is csak bizserget. A 450voltos üzemi kondi meg olyan, mintha rávernék csavarhúzónyelével a körmömre.
szerencsés alkat vagyok.
Van egy kombóm, amibe ha bedugom a gitárom ráz...de én nem érzem, csak ha valaki hozzám é, azon ver végig. vicceskiscucc. -
Saccco
nagyúr
válasz
csadi0011 #22022 üzenetére
&& (#22024) Moleman:
Guitar Tuner Free-vel pillanatok alatt behangoltam, vitathatatlanul szebben szól.
(#22025) brickm:
Az ok egyszerű, rohadt nehéz lefogni a fém húrokat (vágnak is). Gondolom már nem emlékszel a kezdő brickm-re.Köszi a segítségeket.
szerk.:
Ilyen húrt kaptam hozzá:D'Addario EJ32 Folk Nylon, Ball End, Silver Wound/Black Nylon Trebles
-
-
BluEyes
őstag
válasz
csadi0011 #21725 üzenetére
A capo jó dolog, ha közönségnek játszol, énekelsz a gitár mellett, tényleg sokat segít. De ha otthon gyakorolsz, csináld meg a nótákat capo nélkül is. Úgyis csak addig előny, míg üres húrokat használsz, ahogy feljebb mész a nyakon, már nem segít, inkább csak útban van.
Nem jó az E oda. Általában a rövidebb zenei egységek - esetünkben a sorok - végén a lezáró akkord a skála V. fok dúr hetes akkord. Az Em skála 5. hangja a H hang, tehát oda egy H7 akkord való. De ha megnézel egy 12 ütemes blues menetet E-ben, annak is ez a H7 a vége, mindegy hogy dúr vagy moll a hangnem. És rengeteg nóta, népdaltól hardrockig, ezzel az ötödik fok szeptimmel zárja a sorokat vagy témákat. És mivel az V. hetes egy nyitott akkord, feszültség van benne, törvényszerű hogy jön utána egy feloldó, megnyugtató akkord, általában az alap, a mi nótánkban is jön az Em mindig a következő sor elején.
Próbálgasd:
C G G7 C - a G7 kívánja a C-t a végére. Vagy például Am Dm E7 - itt is szinte kiált a feloldást hozó A-ért, ami lehet dúr vagy moll is. Ugye itt Am a hangnem, az V.fok az E7 akkord. -
BluEyes
őstag
válasz
csadi0011 #21723 üzenetére
G° tényleg, köszi!
Egy ujjal lefogok 4 húrt az 5. bundon az is jó?
Persze, úgy is jó természetesen, de a végén, némi gyakorlás után mindenki úgy fogja, mint a képen.Em D Em E5(xx2457)
(xx2457) ezt max Polipkezű Tivadar tudná így megfogni
Mit szólnál egy H(xx4447)-hez? -
BluEyes
őstag
válasz
csadi0011 #21721 üzenetére
Ha ilyen kérdésed lesz később, akkor az egyértelműség miatt magyar fórumokon a B helyett a H-t használd légyszíves. Külföldön van a B, és azt leszállítva a Bb, nálunk a B=H és a Bb=B. Tehát a Cdúr skála CDEFGAHC.
Az intro rendben van.
Gong után új akkord lép be, a Ddúr.
Em D Em H (3x), majd G G H H (lalala alatt), majd ezt a 4 ütemet mégegyszer.S eljövende az énekelés. Új akkordunk is lőn, a szűkített hetes. Jele egy pici karika, mint a celsius foknak. Ennek az akkordnak az a lényege, hogy a terc-építkezés csupa kistercből áll. Egy kisterc = 3 félhang, összesen 12 félhang egy oktáv, így kis matekkal kijön, hogy összesen 3 féle szűkített van, mert a negyedik hangjai megegyeznek az elsővel. Bonyolult?
Nem találok karikát, így o betű lesz a jele. Go(xx5656) ujjrend
Em Em Em Go, Em Em Em Go, Em Em Em D , G G H HAhogy hallottam, ezeket a fenti témákat használja innentől, más nincs benne. A szerkezetét végig nem szedem le, meghagyom neked
-
Eastman
addikt
válasz
csadi0011 #21564 üzenetére
Az sem rossz, ha pontosan megtanulsz népszerű gitáros dalokat, hiszen megtanulod velük azokat az egyedi zenei megoldásokat amiktől "örökzöldé" lettek, örökké a fülben maradnak.
Hendrix Little wingjét szoktam akkordozgatni a Magyar Atom féle Tátrai-J. Winchester-Tóth János R.-Zsoldos(?) féle feldolgozás alá, ha épp szomorkás napom van.
Intro, majd:
Em G Am Em Hm→Bm→Am C G F C D
BlueEyes kolléga pedig kiegészítette azt amiről privátban is beszélgettünk. Talán annyi még, hogy a magán és mássalhangzók hangmagasságát szépen el lehet játszani a gitár hangjaival, és közben színezni egy kis Blues-zal. Fenntartom, hogy a szólózás akkor jó, ha "beszélsz", mesélsz a lejátszott hangokkal. Kvázi egy elmondott történet a szóló. Lásd Joe Pass önálló (ülő) koncertjét. Live at Elder Hall, Adelaide.
Egyedül egy gitárral egy csarnoknyi néző előtt.
-
BluEyes
őstag
válasz
csadi0011 #21562 üzenetére
Foglalkozni érdemes ezzel az improval mindenképp, motívumokat, dallamrészleteket kell gyűjteni belőle, amikből aztán majd a saját dolgok, saját improvizációk összeállnak. De nem hinném, hogy érdemes egy ilyen improt hangról hangra, pontosan betanulni. Helyette inkább egy csomó másik nótát is meg kell vizsgálni, motívumokat gyűjtögetni, meg úgy az egész blues-feelingre ráérezni.
Itt van rögtön egy nóta '75-ből, amit nézegess, próbálgasd hogy mi történik, hol történik, van némi segédanyag is hozzá, backing anyagok.
Ilyen egyszerű, fapados, 3-4 harmónián történő nótákat keressél a YT-n, nem baj hogy 40+ éves történetek ezek, tanulni őrajtuk lehet igazán.
Az improvizációs készség meg fejleszthető, és kell is fejleszteni. Azaz csinálni kell, nem affektálniaztán majd alakul. Kezdetben vala ugye a pentaton, alap fekvésben, aztán fekvést váltunk, ritmizálunk, ááá kellene ide még egy-két hang, meg mostmá valami másik skála is kéne, meg lépjünk ki a bluesból... aztán egyszercsak jó gitáros lesz a delikvensből.
-
guitarguy
csendes tag
válasz
csadi0011 #21562 üzenetére
Jobb ha minél hamarabb elkezded akkor. Tanulgassad a skálákat ezerrel és közbe mehet a kigyakorlásuk backing trackekre. Memorizáld a gitáron az összes hangot, tanulj zeneelméletet, próbálj magadtól akkordokat felépíteni, fordítani stb stb. Szerintem többet ér mintha hangról-hangra tanulnál meg számokat.
Elhiszem h nagy élmény eljátszani egy pl Green day vagy Metallica számot, csak attól még nem leszel gitáros. Ez az uccsó mondat nem neked szólt, csak úgy általánosságban írtam.
-
BluEyes
őstag
válasz
csadi0011 #21559 üzenetére
Ez egy sima, egyszerű blues. Nem nevezném dalnak, vagy szerzeménynek, ez egy impro. Ezt nem ELjátszani kell, hanem ezt játszani lehet, kábé egész nap. A kíséretet beállítjuk folyamatosra, és vég nélkül lehet játszogatni rá. Alighanem az elkövető se játszotta kétszer ugyanúgy.
A harmoniamenete még egyszerűbb is, mint a standard 12 ütemes, mert a 12. ütemben nem megy fel V. fokra (Gdúr7) hanem marad C.
A szóló meg... hát izé, ez egy szimpla játszadozás a blues-skála hangjain, semmi rendkívüli. Attól lesz izgalmasabb az átlagnál, hogy a koma rengeteget nyújtogat, lassan, komótosan éri el a hangokat, ettől van egy folyamatos feszültség-feloldódás a dallamban, amikor "úton van" két tiszta hang között, és amikor megérkezik rá.
Ennél komolyabb Cdúr backing trackek vannak a YT-n, egyik másik skálát dob a gugle [link] tessék kísérletezni. -
guitarguy
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest