- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple Watch
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gaborbol #45209 üzenetére
Gityótanárom azt mondta, hogy szóló gitározáshoz kezdőként is válasszak valami vastag keményet. Pl a krokodilt a dunloptól. Abból lett a JB. Baromi sokat számított, hogy eldobtam a puha szarokat. Sokkal pontosabb lettem tőle. A hangon is változtatott rendesen.
re: beteg
Én puhát használok ritmusra és keményet szólóra. Klasszikusra meg szintén puhábbat.
De most találtam a melóban a kukában egy ilyen Dava pengetőt. Nagyon érdekes, hogy puha de közben kemény. -
Alexios
veterán
válasz
gaborbol #45209 üzenetére
Igazabol egyikkel sincs gond , csak az elejen minden neheznek tunik , meg minden terhelo.
Szerintem igazábból ez a probléma
Lehet keresni a könnyebb utat, és néha értelme is van, de ha elektromoson fogsz játszani, akkor ígyis úgyis meg kell szokjad a fém húrokat pl. Az elején én is ezt csináltam, kerestem az újabb dolgokat, mi az amitől jobban fog menni, hátha az új erősítőtől jobban szólok, hátha ha ezt vagy azt lecserélem, stb, de végső soron igazából úgyis csak az fog számítani ha kitartóan gyakorolsz, nem nagyon vannak shortcutok.
Én amúgy jártam tanárhoz évekig, számomra kevésbé az volt a fontos benne, hogy megmondja hogy fogjam a pengetőt, hanem hogy hétről hétre rávegyem magam hogy gyakoroljak. De ha ez megvan szerintem justin majdnem ugyanolyan jó tud lenni, nem is kell a fizetős része, simán a weboldalán követheted(szerintem igazából még jobb is a weboldala mint az appja).
-
andor80
senior tag
-
Goose-T
veterán
válasz
gaborbol #44943 üzenetére
Ha nem látszott jól a képen, az egy Fenix by Young Chang JB-90M basszusgitár. Annak idején az ő gyárában készültek a koreai Squierek is, de Young Chang úgy volt vele, hogy tud azoknál sokkal jobbat is, és el is kezdte gyártani a saját Fender copyjait Fenix márkanéven. Annyira jól sikerültek, hogy ez a brand is lawsuit áldozata lett pár éven belül. Talán 5-6 évig létezett a Fenix.
Szerk.: Hondo = Samick. Az első elektromos gitárom egy Hondo HD-740 volt, de eladtam már régen. Most viszont van egy '98-as Samick SKN-650F-em, egy 2001-es koreai Cort G260-am, és harmadik koreainak megérkezett ez a Fenix.
-
Alexios
veterán
válasz
gaborbol #44828 üzenetére
Szerintem nem arról van itt szó hogy akinek bejön az akusztikus ne játszhatna azon, de sokakban a mai napig az él, hogy akusztikuson kell megtanulni, majd ha az megy akkor lehet elektromoson.
Én a magam részéről kezdőként biztos ott hagytam volna a gitárt ha csak akusztikuson játszhattam volna, az a legjobb ha mindenki azon tanul amin szeretne
-
gaborbol
őstag
válasz
gaborbol #44682 üzenetére
Meg egy kerdes, ki tudja valaki venni a marka nevet?
Talan jobban kiveheto lesz majd, ha megjon es tudok rola csinalni valami jobb kepet.
Saccra valami 70`es evek talan japo markaja a lawsuit korszakbol. Feleseg szerint Opal , szerintem talan spud, Opid, Opud
vagy valami hasonlo. Valahol mar lattam az fix.
-
-
gaborbol
őstag
válasz
gaborbol #44652 üzenetére
Megjott. Van az a mondas, hogy sokat markol, keveset fog… ez nem az!
Gyakorlatilag minden gatya rajta. Hid, nyak, fedel, fogolap, fret a festes a kulcsok kivetelevel tenyleg minden.
Teljesen szetkapom majd osszerakom, lehet kap egy uj kulsot is . Ilyen lehetoseg nem sokszor adodik
Hangolni nem lehetett, azert rogzitettem, kegyetlen na. Vegre talatam valamit aminel nem en vagyok a szuk keresztmeccet. -
arnyekxxx
veterán
válasz
gaborbol #44485 üzenetére
+1 a Cakewalkra szoftvernek. Ingyenes, mindent is tud.
És most unortodox leszek. Vegyél egy zoom H1-et. A felvételhez nem vagy PC-hez kötve, ha rádjön az alkotás a kertben a fa árnyékában is felveheted az ötleteid, de ha mégis direktbe daw-al akarsz felvenni akkor rádugod a gépre usb-n és máris ott a sztereo mikrofon bekötve vagy a sztereo vonalbemenet ha piezósan akarod felvenni.
így vesz fel akusztikus gitárt
Én ezzel veszem fel a gitárokat (villany) meg a vokálsávjaimat meg a szintisávokat de ez titok mert tök ciki, hogy semmi normális interfészem nincs.
-
espista
senior tag
válasz
Én akusztikus gitárhoz is a Line6 POD Go-t használom egy Taylor IR-rel. Nagyságrendekkel jobb hangja van, mint egy piezós akusztikusnak. DAW-ból, pedig a Cakewalk. Tudja amit kell és ingyenes. Mivel multieffekten van USB, így hangkártya sem kell. Audiotechnika ATH-M30X füles és PreSonus Eris 3.5 aktív hangfal. Low budget mindegyik, de itthonra játszadozni nekem elég.
-
Alexios
veterán
válasz
A linkelt csomag tökéletes, kezdésnek ha nagyon akarod és az akusztikuson amúgy is van kimenet használhatod úgy, hosszabb távon mikrofonnal jobb lesz az eredmény azért.
Kérdés mit akarsz, ha sávonként felvenni akkor elég így, ha ének+gitárt valamiért egyszerre akarnál felvenni, akkor még egy mikrofon kelleni fog majd, de jobban jársz ha sávonként veszed fel.Kezdésnek biztos adnak hozzá valamilyen DAW-ot is(szerintem Ableton Lite) ami teljesen elég, pár sávot biztos lehet egyszerre felvenni vele, ha komolyabbat akarsz olcsón akkor ott a Reaper, vagy abletont is lehet upgradelni ha úgy van.
Persze lehetne 4000$ szettet is nézni, de reálisan nézve egy jó darabig úgysem érnél el vele jobb eredményt mint ezzel a Focusrite szettel, később meg tudod bővítgetni ha több bemenetet akarsz, jobb adac convertert, komolyabb mikrofont vagy akármit.
-
Smiley
addikt
válasz
Az elejen szerintem ennyire komoly nem kell. En mindenkepp Mac vonalon indulnek el, ha meg nincs akkor veszel par $300 korul egy hasznalt mac mini-t. A Scarlett 2i2 boven eleg lesz neked egy darabig. A garageband teljesen ingyenes, de ha ugy erzed, hogy kinotted a kepessegeit, akkor $200-ert mar ott a logic pro. Fulesbol olyat ami kenyelmes hosszu tavon, es nem nyomja a fejed... ezen mondjuk szerintem nem erdemes sporolni.
-
Smiley
addikt
válasz
gaborbol #44440 üzenetére
Nagyon sokat kell gyakorolni es utana megtobbet gyakorlni aztan marha nagy fun lesz az egesz... plusz nem feltetlenul kell itt sem a tokeletesre torekedni. Meg kell tanulni, hogyan is kell tanulni. Az elejen en is nagyon hamar akartam gyorsan jatszani, de az nem nyero strategia mert abbol csak kapkodas lett amitol meg egyszeruen szar volt az egesz. Vaamelyik gitaros videoban volt ott az igazsag, hogy kovesd a sajat tempodat es ne hasonlitsd magad masokhoz.
-
Alexios
veterán
válasz
Az elején anno én is vettem egy ilyen ujj trainert, de szerintem túl sokat nem ér, pedig elég sokat használtam
Én biztos vagyok benne, hogy ha napi 1 órát gyakorlod a váltogatásokat, sokkal sokkal hamarabb menni fog mint jövő március, meglepődsz milyen hamar rá tud állni az akkordváltásokra a kéz. Justin 1 minute change gyakorlatát érdemes lehet csinálni, egyrészt mert egyszerű, és nagyon hatékony, másrészt meg mert mérhető a fejlődés.
-
Goose-T
veterán
válasz
Csak gyakorolj, az akkordváltásokat viszonylag hamar meg lehet tanulni. Ilyen ujjtrénerre talán akkor lesz majd szükséged, ha a Van Halen- és Dimebag-szólóknál tartasz.
Eastman is jól mondja, a jobb kezed fog lemaradni. Mostanában sebességre gyúratott a tanárom, és azt vettem észre, hogy egy gyakorlatnál 200 bpm fölött lemarad a pengető kezem a bal kezemhez képest. Szóval a pengetésre is komolyan gyúrni kell.
-
-
Eastman
addikt
válasz
Meg fogsz lepődni, de inkább a jobb kéz fog lemaradni a fejlődésben, a bal gyorsan tanul. Szerintem a helyes ritmusra koncentrálj, az elején még nem baj, ha kimarad egy-egy akkord, az ütem legyen helyes!
Kialakul majd egyfajta izommemória, ahogyan a bal kéz ujjai egymáshoz érnek, úgy jegyzed majd meg az akkordokat. Türelem.
-
Moleman
addikt
válasz
gaborbol #44361 üzenetére
Szerintem maradjon fémhúros, a nejlonhoz ki kéne bővíteni a nutot is, mert vastagabbak.
Ez az extra light húrszett 10-47-es, akusztik szemmel valóban extra light, és mivel rövidebb a gitár is, még lazább lesz, nem fog bántani. Én 11-52 custom lighttal kezdtem 14 évesen normál méretű gitáron, az még kicsit fájt.
Viszont ha még így is túl kemény, simán lehet rá tenni elektromosra való húrt is, abból lehet kapni 8-38-as extra super lightot, vagy akár a standard 9-42 lightot, normál méretű gitárra kezdőknek ezeket szoktam ajánlani. -
Alexios
veterán
válasz
gaborbol #44310 üzenetére
Ha akarsz fellépni ha nem is mindig, szerintem érdemes állva is gyakorolni, nekem az első próbán elég fura volt a több évi ülve gyakorlás után
Én gitár lábtartót használok, klasszikus gitárosok általában bal láb alá rakják klasszikus tartásnál, de nekem sima "rock" tartásnál jobb láb alatt pont annyi kell amennyivel az megemeli, hogy kényelmes legyen.
-
Alexios
veterán
válasz
gaborbol #44298 üzenetére
Fender play nem elérhető még itthon.
Én mondjuk előfizettem elég sok ilyen oktató sitera(Music is Win Guitar Super System, Ross Campbell Bulletproof guitar, Tomo Fujita guitar wisdom, stb), vettem udemy kurzusokat, stb, de justinnál jobbat egyelőre még mindig nem találtam(Tomo Fujita oldala elég jó haladóbb dolgokra mondjuk), az csak bónusz hogy ingyenes isBár az az igazság, hogy nagyon nagy eltérések sincsenek köztük, sok újdonságot egymáshoz képest nem tudnak mondani, a lényeg úgyis a rendszeres gyakorlás
-
Moleman
addikt
válasz
gaborbol #44255 üzenetére
Beállítás után jó lesz az is. Én is küzdöttem a Sigmámmal, mikor megvettem, nagyon magasak voltak a húrok, Eastman kolléga is megjegyezte, mikor kipróbálta, hogy küzdeni kell minden hangért, cserébe nagyon jól szól.
Aztán nagy nehezen szereztem hozzá való imbuszkulcsot, beállítottam a nyakát és majdnem ugyanolyan puha lett, mint a jól bejátszott 19 éves régi Squier akusztikom. Plusz nehezítés, hogy jóval nagyobb a teste is, itt látszik, a távolabbi a Squier. -
Alexios
veterán
válasz
Én a magam részéről minden új gitárt egy beállítással kezdek, főleg kezdőként szerintem egy hangszerészhez elvinni nemárt, belövi jól, és sokkal könnyebb lesz rajta játszani jó eséllyel
Akusztikuson kicsit macerásabb húrmagasságot állítani, én kezdésként nem állnék neki a helyedben, elektromoson max pár csavar a hídnál, akusztikusnál viszont általában módosítani kell a hídon hozzá
-
Eastman
addikt
válasz
Háát, akkor a mikrométerrel betaláltam.
Fater biztosan képben van.
A húrmagasság kérdéskörnél mindig ez a videó jut az eszembe.
ALL
Jó, jó, tudom, akusztikusról beszél a kolléga. -
Eastman
addikt
válasz
gaborbol #44250 üzenetére
Igen, egy jó tok aranyat ér!
Honnan tudom, hogy milyen vastag van rajta es milyen kene?
1. Megkérdezed a sellert. (Soldert?
)
2. Ezzel.
3. Bemész a kedvenc gitárboltodba, ott megsúgják, és kapsz rá egy új szettet is.
(4.) Előfordul, hogy a fémhúros akusztikusgitárra való húrokat másképpen számozzák mint az elektronyost. Illetve népszokás, hogy akusztikra eggyel vastagabbat vesz a pógár mint amit az elektromoson már megszokott, de ettől el lehet térni. Van amikor a gyári akusztik 11-es az elektronyos 10-nek felel meg. A cél, hogy az akusztikus hangtere, topja jobban rezegjen, kvázi vastagabban szóljon.Mindvégig fémhúrokról írtam, a nejlonos az teljesen más sztori.
A nyak és a fej találkozásánál látható felsőnyereg, avagy nut, avagy szemöldök is meghatározhatja a húrméret választást. A "gyárinál" nagyobb méretet akkor tehetsz rá, ha valaki - általában egy hangszerész - bővíti a nut hat hornyának méreteit, magyarul "nagyobb" húrszettre reszeli, vagy cseréli a nutot.
Én az 1.) pontról, és a gyári mérettel indulnék az új hangszerrel ismerkedés éveiben.
-
Alexios
veterán
válasz
gaborbol #44246 üzenetére
Én 4 évig jártam tanárhoz, egy darabig hetente, majd 2 hetente. Szerintem nem feltétlenül van szükség arra, hogy heti 2x is járj hozzá, vagy inkább rajtad múlik, ha nagyon-nagyon sokat gyakorolsz persze, de amúgy általában simán elég tud lenni heti 1x, ha addig rendesen átnézed amit vettetek.
Én visszatekintve a tanártól leginkább azt kaptam, hogy motivált hogy gyakoroljak, mert a következő órára csak nem akartam odamenni úgy hogy nem csináltam semmit, illetve viszonylag változatos dolgokat csináltunk, olyanokat is amihez magamtól nem lett volna kedvem, de lényeg a lényeg, szerintem nem feltétlenül van szükség ilyen gyakori kontakthoz, főleg ha ilyen drága.
Ha gondolod amúgy pü-ben tudok elérhetőséget a tanárhoz, mostanában csak online tart órákat, és főállásban csinálja, ha jól emlékszem 16ezer huf/4 óra a díja.
-
FockeWulf
tag
válasz
gaborbol #44236 üzenetére
Ha 300-al számolod a dolcsit, akkor Magyarországon a töredéke, függ persze várostól is, Bp-n nyilván a legdrágább, ott egy valamire való gitáróra ára (60 vagy 45 perc) 3-4000 ezertől indul, átlagban 5-6000-ig, vidéken olcsóbb, pl Szegeden 2000-2500-3000 a max. Tehát dollárban 10 és 20 dollár közt mozog átlagosan, vidéken picivel 10 dollár alatt is van.
-
válasz
gaborbol #44206 üzenetére
Azért linkeltem be idővel, hogy ott kezdje ami arra vonatkozik.
Ja ennek a csávónak van heti megbeszélője. Eléggé benne van a témában. Nagyon normálisan magyaráz és mindig fenntartja a jogát a tévedésre így ha valamiben nem biztos akkor arra felhívja a hallgató figyelmét.Amúgy azoknak a boltokban akiknek van online webes rendelése annak állítólag jól megy, állítólag itt a PMT-nek és az Andertonsnak is baromi jól megy. Az itteni PMT is üresnek tűnik, de azért mert rengeteg embernek lett egy csomó szabad ideje, így leálltak hobbizni. Igazából egyszeri befektetés és utána úgymond ingyen van.
-
gaborbol
őstag
válasz
gaborbol #44166 üzenetére
Ezt az egyedi PRS-t amit elotte lottem akkor vettek meg amikor ott voltam. 140000 dollar es kezbe sem vettek, meg sem neztek, csak kertek, hogy csomagoljak... alkudni sem alkuldtak. A manager mondta, hogy 15% ot barmibol tud engedni ami nem akcios.
Az elado mondta, hogy ezzel 42.000 dollarnal tart marciusba amit eladott, szerintem van vagy 10 plusz fo allasu elado. Azert annyira rosszul azert a szeker nem mehet.
-
WolfheartGR
őstag
válasz
gaborbol #44087 üzenetére
Ibanez mtm 20. Négy éve van meg. Gyári. Mick Thomson hangzás világ miatt. Oda meg vissza vagyok a gitár hangért amit előállít.
Bc rich warlock IT. Full gyári szintén. Később pickup csere várható, hiányzik az aktívok agressziója, de alapból nagyon jó hangja van.
Kb fél éve vásároltam vissza fórum társtól. Oda-vissza adogattuk... 😅
MATEO: Jaja, fincsi cucc. Sárnehéz. 😁
Cappa: Jaja, a nappali berendezéséért én vagyok a felelős. 😁 -
FockeWulf
tag
válasz
gaborbol #44055 üzenetére
Kár volt lebeszélned magad az akusztikusról, az alapokat azon a legcélszerűbb begyakorolni. Ott nincs mellébeszélés, trükközés...az akusztikus gitárt egyszerűen nem lehet becsapni. Amit jól tudsz akusztikuson azt tudod elektromoson is, amit úgy hallasz elektromoson hogy jó, nem biztos hogy akusztikuson is jól fog szólni. A sok effekt, ilyen-olyan hangzás képes elkenni a hibákat elektromoson, kicsit olyan mintha súlytalansági állapotban gyakorolnál fekvőtámaszokat, aztán mikor kezedbe kerül egy akusztikus gitár, csak nézel hogy most meg mi a baj veled... Nem beszélve arról ha véletlen egy kertipartiba csöppensz, és tudják az ismerőseid h gitározol kezedbe nyomnak egy viharvert akusztikus gitárt és egy legalapabb "börtönablakába" dalt sem tudsz elpengetni, milyen égő má' :D
-
Moleman
addikt
válasz
Őt kicsit sportszerűtlen alapul venni, egy 1500-2000 dolláros erősítőn játszik egy 1300 dolláros attenuatorral, nem mellesleg több ezer dolláros custom shop/vintage gitárokon. A már említett utómunkáról nem is beszélve.
De ha sokat foglalkozol a témával, idővel eljuthatsz arra a szintre, hogy ha nem is valódi hardverrel, de PC-n megpróbálhatod elérni az ő hangzásvilágát.
-
chaosmonger
tag
válasz
Azért egy elektromos gitár hangjától erősítő nélkül ne legyenek nagy elvárásaid.
Ettől függetlenül +1 az akusztikus gitárra, nekem 2 napja érkezett meg életem első akusztikus gitárja (ezt úgy értsd hogy még a kezemben sem volt normális soha), vettem egy Fender CD60S-t.
Olvastam meg hallottam már erről persze, de más tapasztalni, hogy ez tényleg teljesen más, sokkal pontosabban jelzi ill. bünteti a pontatlanságokat mint egy elektromos.
Arról nem beszélve, hogy itt van az öledben ez a gyönyörű hangszer és ÉRZED a rezonanciát ahogy a fém és fa együttese minden trükk nélkül szolgáltatja a hangot... Nekem ez most nagyon nagy élmény. -
consono
nagyúr
válasz
Kell a gyakorlás, nagyon, meg egy alapos beállítás a gitárnak. Arról nem is beszélve, hogy a YT videókban nem a "nyers" hangját hallod a gitárnak, hanem rengeteg utómunka van rajta, amit az otthoni kis erősítő meg a te kezdő mivoltod még jobban kihangsúlyoz. Szerintem mondjuk nem a Yamaha lesz a szűk keresztmetszet a hangzásban...
Eretnek dolog, de elgondolkodhatnál azon is, hogy pár, pár tíz órát veszel egy gitártanártól, hogy az alapokat helyretegye, ne a videóról jól/rosszul lelesett technikád legyen az akadály.
Meg még egy tipp: én nagyon sokára jöttem rá, hogy a kompresszió mennyit számít a gitárhangzásnál. Mikor meglett az első kompresszorom, csak azt használva, minden más effekt nélkül is helyére került a sound. Vertem is a fejem a falba.... -
Goose-T
veterán
válasz
gaborbol #44034 üzenetére
Vagy ezt a klasszikust.
-
espista
senior tag
válasz
gaborbol #44014 üzenetére
Ez egy Ibanez CMM1. Néhány hónapja van csak nálam, de nagyon szeretem. Én annyira lóbálom a jobb kezem gitározás közben, hogy mindig beleakad valamibe. :-) Ezért alakítottam át a Stratocasteremet is és a Telecasteremet is. Ezen a gitáron csak annyit csináltattam, hogy a pickupváltó helyére ment a hangerő poti. A hangerő poti helyét meg eltakartam egy koptatólappal, de ott van alatta. A pickupváltó felkerült a felső szarvra, mint az EVH Wolfgangnál. Így már nincs útban semmi. Nyugodtan sikálhatom a hülye zenéimet, amire nem kíváncsi senki. :-D Még a két szélső húrláb babával kell kezdenem valamit, mert nagyon hegyesek és természetesen az is zavar mert én mindig ott támasztom a tenyeremet, de ennél a típusnál nem tudom olyan egyszerűen megoldani, mint egy hagyományosabb húrlábnál (Pl Les Paul). Ilyen volt gyárilag:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Háztartási gépek
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Óra topik
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- Apple Watch
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest