Hirdetés

Aktív témák

• bigbum

csendes tag

Árnyalom a képet:

Pár hete vagyok ds3 rev3.3 tulaj, és elég vegyesek a tapasztalataim.
    Először is szögezzük le, az előző lapomban ( abit k8n-sli -socket939 ) egy AMD X2 4200 -t jóval barátságosabban lehetett tuningolni. Itt nem a %-os potenciálról beszélek, hanem egyszerűen ha ott valamit belőttem az ment és nem állt neki rejtélyes hülyeségeket csinálni másnap. Már 12 éve szenesítem a cpu-kat (az első még egy szépemlékű p133@166 volt), de ennyit alaplappal még nem szívtam.

Na akkor részletezem, végülis hátha valakinek ugyanazok a gondok jönnek elő:

Hazavitten a cuccot, e4300, 2x1 geil ultra, giga 7900gs VGA, 2x250 WD SATA2 RAID Edition rádug, összerak Big Typhoon beizzít, na mondom induljon a vaddisznó!

Hát baszott indulni. Nekiállt Loop-olni a post-nál (kikapcs-bekapcs mindörökre). Sebaj, BIOS reset. Naplopó bios reset: Ennél hülyébb helyen nem is lehetne a jumper, normális vga hűtőnél (nálam Zalman) elképzelhetetlen, hogy a kártya kivétele nélkül hozzá lehetne férni. Mondjuk ez legyen a legnagyobb probléma. Dugtam rá egy cd hangkábelt, és kivezettem a házból. Valahogy megéreztem, hogy szükség lesz a kis beavatkozásra. Elég gyakran lett is.
    Bios resetnél tartottunk, a helyzet nem változik. Na mondom szart fogtam ki, de mielőtt nekiálltam volna a szétkapásnak, amire a Big Typhoon ''remek'' szerelhetőségének köszönhetően nemigen vágytam,
    (off: Ki a faszom gondolta a Thermaltake-nél, hogy minden háztartásban szériatartozék a kanyarcsavarhúzó?)
    kikaptam az egyik memót, hátha. Láss csodát, a kis szentem feléledt. Gyors bios update F9 -> F10. Másik memória vissza, gép indul, Memtest+ 1.65 vidáman lefut, én meg örültem, hogy megúsztam. WIN install másnapra halasztva. Eljött a reggel, s mondá isten legyen oprendszer. Valami Goauld lehetett, mert reggelre ugyanaz a helyzet fogadott: LOOP. No de a Rutin megvolt: Bios reset, mem ki, boot, optimized defaults, mem be, boot. Gyorsan adtam a Geil-eknek +0.3V-ot, végülis 2.1 van ráírva. Raid0 belőve, indulhat a Windows install. Tuning (és meglepődés) másnap.
    Meglepett a lap, elsőre beindult. Mondom fasza, a memóriafesz volt a ludas. Francot! CPU-Z megtekint PCI-E melett apró megjegyzés: 1X. Restart, és ... LOOP. Rutinújraélesztés után megy minden. Itt jött be az egyik legérdekesebb tapasztalat. Ha hidegen indul a gép bootol, 1x-es Pci-e sebességgel, de újraindítani csak 2-3 perc járatás után szabad, akkor nem hülyül be az alaplap, és simán feláll hiba nélkül. Végigolvasgattam a netet PCI-E X1 bug után, megállapoítottam, hogy ezzel együtt tudok élni. Induljon a huzigálás. Első körben adtam a procinak 1,425-öt, megy amennyit megy. Ramok 1:1 -re belőve (ráérünk kinyírni őket, először lássuk, mit visz a proci). Meglepve tapasztaltam, hogy egész tűrhető kis 4300-ast fogtam ki 9x355 -ön még felált a windows, sőt napjainkban divatos kifejezéssel élve ''orthos-stabil'' volt. Modjuk hamar rájöttem, hogy az orthos-stabil és a stabil között van kb. 100MHZ. Nálam pl. ha 2db SuperPi 32M egymás mellett lefut, akkor stabil. 1 óra orthos meg szart sem jelent (talán mert nincs semmiféle lemezművelet). Na kiderítettük, hogy 1,425-ön 3100 körül szakad meg sikerszéria, több feszt (egyenlőre) nem kap, érje be ennyivel. Lássuk mit bír a memória. De csak másnap.
    9x345 -ön indul a gép reggel, helyzet ugyanaz PCI-E x1, kávé, restart, PCI-E x16.
    4 rövid óra elszállt, (a memtest nem kapkodja el) és máris megvan az optimum: 8x388 (3104), memóriák +0.4V-on 2,5x-ezve (970MHZ). Minden stabil, örülünk.
    Átnyomtam 1,5óra DV anyagot - 4pass CCE - döbbenetes gyorsan végigment elégedettség: C2D + Raid0 = Atomkürt !!!
    Jött még 4 óra Test Drive Unlimited éjfélig, aztán csicsi - boldog mosollyal a pofimon.

Kb. 3 napig nem is volt semmi gondom, de aztán egyszercsak visszakaptam LOOP effektust. Mit modjak, a környéken mindenki édasanyja erotikus szolgáltató BT -t nyitott.
    Sok időm nem volt szöszmötölni, visszalőttem ahogy volt (éljen soká aki kitalálta a BIOS PROFILE mentést). 2 hétig így használtam, gond nélkül, igaz nem sokat ment. Kb egy hete volt, amikor újra elkezdett hülyülni. Hamar kiszámoltam, hogy ha minden tizedik nap ki kell vennem a memóriát az újraélesztéshez, az egy évben 30-40 memória ki-berakás, ami gyaníthatóan nem tesz jót az aranyozott érintkezőknek. No akkor hogyan tovább?

Gyanús lett nekem a memóriavezérlő, úgyhogy adtam a MCH-nak +0,1V-ot, és nekiláttam mindenféle fsb-n tesztelgetni. Láss csodát: a PCI-E x1 bug alacsonyabb fsb-ken teljesen eltűnt, de 380 fölött újra megjelent. MEGVAN A BIBI !
    A genya lap alulfeszelte a chipsetet. 10-ből 1-szer és csak hidegen. - Könnyen kideríthető hiba, gyakori, mint a lottó ötös.
    És akkor most jön a POÉN: Feltettem az F11b beta biost, és láss csodát: 3 napja minden úgy megy, ahogy kb 1 hónapja elképzeltem. 8x390 atomstabil (+20 MHZ az F10-hez képest), nincs PCI-E x1 bug, pöccre indul. Sőt a kíváncsiság kedvéért megnéztem hogy 9x390-en beindul-e a LOOP, hát nem. Felpörög minden, nem indul, de legalább nem nyírja ki az alkatrészeket. Sima Bios reset, nem kell kivenni a memóriát. Profil betölt, megy.

A vége happyend, de halandó ember beleőszült volna.

Még egy két szösszenet:

Gyaníthatóan, ha nincs a gépben RAID0, TV tuner, hangkátya és 2 db DVD író, akkor az alaplapnak nem okozott volna gondot chipset feszültségellátása.

DS3 + E4300 6x-os szorzó:
    FSB szépen feltornázható +0.1 +0.1 -el kb. 450-ig - csak az alaplap végét vizsgálgattam, hogy tudjam.
    DS3 + E4300 7x-es szorzó:
    még 200Mhz-es FSB mellett is néha megfagyott a bios képernyő a max FSB kb. 350 utána se kép se hang. Arra gondoltam, csinálok 6300-at a 4300-ből szinkron memória hajtással. Nem jött be, gyaníthatóan az INTEL mesterségesen próbálta elejét venni.
    DS3 + E4300 8x-os szorzó:
    Ami a csövön kifér. Átlag 4300-nál ez lesz a nyerő.
    DS3 + E4300 9x-es szorzó:
    Olcsó ramhoz jó, de észerevehető az alacsonyabb FSB negatív hatása.

F11b bios: Csak jót tudok mondani, kicsit kitornázza a határokat, hiba eddig nálam nem volt. Ha nem sikerül elkúrni az F11 nagyon jó lehet. Nekem modjuk tuti ez a beta marad fenn, bevált.

Aktív témák