Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imics13
tag
válasz dokesz007 #996 üzenetére
Hi dokesz007
Láttam már SE-t. Talán tudok segíteni...
Az alkatrészeket (part) .prt-be menti, míg a szereléseket (assembley) .asm-be.
Igen maradéktalanul, csak arra kell figyelned, hogy importálásnál is és exportálásnál is jó beállításaid legyenek (lehetőleg testként importálj). Azt tudnod kell, hogy a SE-ben lévő végeselem rendszer csak egy alkatrészt tud vizsgálni szerelések vizsgálására nem alkalmas. Ha szereléseket akarsz vizsgálni, akkor ott a Femap 9.1(9.2) itt nincs akadály amit akarsz...... (az SE-vel asszociatív az SE-ből indítható, ha fel van telepítve)
Aki tud dolgozni az egyik középkategóriás rendszerrel az szinte tud a másikkal is. Egy két nap. Az alapvető funkciók ugyanott és nagyjából ugyanúgy érhetőek el.
Ebben a fórumban meg mindenki a saját lovát dícséri.
Egyvalamit tudok ajánlani neked, hogy az inventor lemezmodulját messze kerüld el, mert olyan, mint a kőkorszaki balta.
Üdv,www.solidedgest.wordpress.com
-
Parson
addikt
válasz dokesz007 #998 üzenetére
igen, spec még tanulok a bme-n, de már dolgozom is egy ideje...
Catia nekem kb 2-3 napba került... nem olyan nagy szám, ha proe-ban otthon van az ember... mellesleg cégnél is van mindkettő, de alapvetően proe-t használok. viszont a sheetmetal részét még nem néztem a catia-nak (fröccsöntött alkatrészek és komplett modulok fejlesztésével foglalkozom), csak az alapvető 'bázis' moduljait.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
dokesz007
aktív tag
te is BME-n vagy?
CATIA kb 2 hét volt amíg az part és assembly részével megismerkedtem tüzetesebben inventor után
viszont keresek valakit aki ismeri a sheet metal részét mert azzal úgy szívok h rémálom
jaja én sem hétfőn megyek edge 18-ért mert kell még vagy 1 év gyakorlat a külföldre távozáshoz kb...---C.2.A. Dokesz007 ---I'm the power---SAJTOLOK---
-
Parson
addikt
válasz dokesz007 #996 üzenetére
hi dokesz,
hát engem kicsit sem érdekelnek a kifogásaik...
én nem használom a solid edge-et, nem tetszett nekem... inkább inventor-ban dolgoztam, de amugy a solid edge sem nehéz... csak meg kell ismerkedni vele egy-két nap alatt és megy az is mint a kisangyal, főleg csúcskategóriás rendszerek után. bár ez embertől is függ, milyen gyorsan áll át. de én ezen nem problémáznék, ha az kell, akkor az kell, nincs mese.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
dokesz007
aktív tag
Most is oktatnak mindent a szokásos Horák-Rick-Farkas-VARRÓ négyes keretein belül ezt most géptervező modulon nyomják de a régebbi, inventor-edge-works is megy alapon...Azt meg ne tudd h a mostani kisgépészek milyen tetvek...Voltam bent zh-ztatni őket, pofátlanok, szart nem tudnak és menő a ''meghalt az xy rokonom hozzátartozóm'' duma...
elég nagy a magyar halandóság az tény de az is h 30 emberből 12 nak valami hozzátartozója hal meg 1 hónapon belül....az már azért cink
SEGÍTSETEK PLZ!!!
ki az aki vágja a SOLID EDGE-t???
Kérdéeseim lennének:
----milyen kiterjesztésben menti a a part-ot és assembley -t
----CATIA-ban készült alkatrészt és összeállítást IGES vagy STEP-ben mentve maradéktalanul tudom használni EDGE-ben?pl végeselemnél????
----CATIA-Pro/E-Inventor-Solid Works után mennyi idő lenne belejöni EDGE-be?
segítséget előre is köszönöm---C.2.A. Dokesz007 ---I'm the power---SAJTOLOK---
-
buci
tag
válasz Atlantis #987 üzenetére
Ha úgy csinálom ahogy Te, akkor jó. Csak akkor létre kell hozni egy
vastag vonalas táblát. Én viszont csak a cellák sarkaitól akartam
sneppelve vastag vonalakat húzni.A háló viszont alapból 1mm-re volt
állítva, így pl. az 5,1 magas cellára nem tudtam vastag vonalat
húzni. Most levettem a hálót 0,1-re és így jó. -
Parson
addikt
szatyi, ez a lépcsős metszetes dolog elég fejtörős, bár szerintem programhiba okozza... nekem még sosem fordult ilyen elő...lehet hogy frissiteni kéne és az megoldaná.
a renderelt képed meg inkább egy művészeti kiállításra lenne jó, mint egy prezentációra. szerintem ott is vmi gixer lehet. wildfire 1 nem volt vmi tökély, de ezt mind tudjuk...───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Parson
addikt
Hello,
BME, Gépészmérnöki Kar-on nekünk még ezeket oktatták pár éve:
alapképzés:
- AutoCAD
- Mechanical Desktop / Autodesk Inventor / Solid Edge / Solid Works
- Edge CAM
Géptervező modulon pedig már felsőkategóriás rendszereket kell / lehet tanulni (ezeket most is):
- Pro/ENGINEER
- CATIA
ámbár a kezdeti lépéseket (1-2 szemeszter) én is inkább a középkategóriás rendszerekben ajánlanám. eléggé elveheti az ember kedvét a csúcskategóriás rendszerek összetettsége/útvesztője. amúgy szerintem a Pro/E és a CATIA már elég... ha ezeket tudod használni, más nem nagyon kell utána.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
szatyi
csendes tag
Nyomtatási kép helyett ha nagyon kell, megteszi egy pdf nyomtató is. WF3 állítólag már tud ilyet, de nem nagyon dicsérik. Van viszont a PrimoPDF nevű ingyenes dolog, szerintem teljesen tökéletes. Nyomtatóként kell kiválasztani, aztán mikor megcsinálta a pdf-et, rögtön meg is mutatja az alapértelmezett pdf megnyitóval. Onnan meg lehet nyomtatni is, ha jó lett.
Lépcsős metszethez nincs valakinek ötlete?
Itt meg adom azt a renderelt képet, amiről nem tudom, hogy miért lett ilyen. Wildfire 1 és photolux csinálta úgy emlékszem.
http://www.kepfeltoltes.hu/060811/szerszam5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
Atlantis
veterán
Nyomtatási kép valóban nem lenne rossz, dehát ez nem holmi windows-ra írt csilli-villi program , meg aztán vannak nagyobb gondjai is ennél.
Ha a szövegmezőben ismered minden cella méretét, akkor nem értem, miért ne fedné a megfelelő részeket, ha csinálsz egy megfelelő méretű keretet.
ronaldo: azért az AutoCAD-et nem kell temetni, kisebb cégek még sokáig használni fogják, meg a nagyobbak is nehezen szakadnak el tőle teljesen. Autodidakta módon taulni nem feltétlen a ProE a legjobb, inkább Inventor, vagy Solidworks. Szerintem.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
ronaldo
őstag
Szépjóestét!
Még eléggé fiatalka vagyok, de ebben a tanévben fogjuk elkezdeni tanulni az autocadet. Hallottam valami olyasmit, hogy jó-jó hogy tanítják de eléggé kevés cég használja már. Ezért arra gondoltam, hogy én még pluszban 1-2 programmal megismerkednék. Ehhez is kérem segítségeteket. Melyiket érdemes? Ha esetleg elkerülök valahova dolgozni, akkor ne az legyen a buktató, hogy olyan programokkal dolgoznak amiről életemben nem hallottam. Tehát a legszéleskörűbben alkalmazott (legjobb) programot keresem. Gépészmérnöknek készülök, leginkább 2d-s cad rajzokra gondoltam ami cnc-n legyártható. Tehát nagyjából egyelőre a követelmény kimerül a metszeti ábrázolásban. De teljesen nyitott vagyok abban az esetben ha van hozzá némi kicsi magyarnyelvű szakirodalom.
SolidEdge, Solidworks és ProE amiknek a nevét most ízlelgetem. A topic elején mintha a SolidEdge le lett volna sajnálva, ezért másik irányba húztam. De akkor most mi az igazság?
Meg aki esetleg BME-n tanult az megoszthatná velem, hogy ott milyen programokkal foglalkoztak/foglalkoznak. Szeretek elébe menni a dolgoknak
Üdv! -
buci
tag
Illetve még annyi bajom van, hogy van néhány cellám, amelyek sarokpontjai nem esnek rá
a háló sarokpontjaira. Így nem tudom a vastag vonalat végighúzni. -
buci
tag
Köszi, ez így jónak tűnik.
Még talán annyi, hogy nem jeleníti meg a vastag vonalat, de annyi baj legyen
ha a nyomtatatva látszik.
Mondjuk jó lenne, ha lenne egy nyomtatási előnézetet. Akkor ott láthatnám.
Hogy lehet ezt egy ílyen szintű programból kihagyni? -
Parson
addikt
válasz Atlantis #982 üzenetére
sketcher-ben:
Sketch / Options... / Display / Grid - rács megjelenítés
Sketch / Options... / Display / Snap to Grid - rácspontokra 'tapadás'
drawing-ban, format-ban:
View / Draft Grid... / Show Grid - rács megjelenítés
Sketch / Sketcher Preferences... / Snapping - több opció alapján is lehet állítani
- Grid Intersection - rácspontokra 'tapadás'───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Atlantis
veterán
Igen, ez nálunk is probléma volt. Úgy oldottam meg, hogy csináltam egy külön keretet, táblázatot, ami vastag vonallal volt és rátettem a szövegmezőre. Így ahol fedték egymást, ott vastagon jelenik meg nyomtatásban a szövegmező.
Remélem, érthetően írtam le.
Snap is van, pontosabban nem snap, hanem az alapból nem látható rácspontokra rá lehet kényszeríteni az elemeket. Valahol ott kell bekapcsolni, ahol a csapdavonalak láthatóságát is, bár nem tudom hirtelen, mi a neve. Én írtam rá egy makrót, oszt jóvan.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
buci
tag
Na nézegettem kicsit a proe formátum részét is.
Nagyjából rendben van. Sajnos a létrehozott szövegmezőnél
nem tudom módosítani az egyes szakaszok vonalvastagságát.
A snap sem működik, hogy ráhúzzak a vékonyra egy vastag vonalat.
Így annyi, hogy a szövegmező minden szakasza vékony.
Ez nem lehet módosítani? -
zsolti75
senior tag
Urak!
Nincs valakinek szüksége egy AGP FX5900 kártyára olcsón?
Az érdekessége, hogy referencianyákos, ezért Quadro FX3000-re modolható.
Én is quadroként használtam csak váltottam PCX-re. -
szatyi
csendes tag
Sziasztok!
Eltűntem egy kicsit, de most visszaolvasgattam. Render dologban én is úgy vagyok, hogy jobb volna célszoftverek nélkül megoldani amit lehet, a gépészeti rendszeren belül. Állítólag WF3-ban itt is javítottak valamit. A Catia weboldalán viszont lehet szépeket látni, az igaz. Meg talán a formatervező része is kézreállóbb, legalábbis amit az ilyen kitenyésztett videobemutatókból láttam az elég meggyőző volt. De mint mindannyian tudjuk, attól még, hogy a bemutatón három perc alatt X-winget rajzol a forgalmazó pilótástul, még az is lehet, hogy egy dugóhúzóhoz napokat fogsz görcsölni, mire kicselezed az összes beépített felhasználószívató feature-t. Majd ha kicsit ráérek, küldök egy olyan rendert, amiről azt mondta a forgalmazó, hogy ha direkt elő tudom állítani azt az állapotot, amit bugnak vélek, akkor az már feature Ingyen.
Most viszont egy bugról kérdeznék. Sokalkatrészes összeállításon volt egy lépcsős metszetem. Valamit módisítgattam az összeállításon, erre a rajz betöltésekor elszállt. Mindíg. Levettem a modellről a metszetet, betöltötte. Visszarajzoltam a metszetet, 3D-ben meg is mutatja, mikor fel akarom tenni a rajzra újra elszáll. Simán kilép az asztalra. Próbáltam egy-egy tizeddel odébb rakni a metsző sikokat, megváltoztatni a metszet kényszerezését, de nem jutok dűlőre. Mit lehet tenni? -
Fred23
nagyúr
Sziasztok ! Igazából csak részben on,de talán itt vannak,akik tudnak is nekem válaszolni a következőre:van olyan egyszerű,néhány megás -max 64- progi,amivel 3D-ben tudok pontokat megadni,színezni és összekötni őket -esetleg nevet is adni nekik-,majd utána úgy forgatni,ahogy akarom ? Csak ennyire lenne szükségem.Thx,aki tudja -és el is árulja.
[Szerkesztve] -
buci
tag
Találtam az Mcad-en egy kis WF 3.0 cuccost video anyag formájában.
Aki még nem látta,ide nézzen be: [link] -
ballington
addikt
-
ballington
addikt
Sziasztok. nemsokára tanulok NX-ben rajzolni.
Mik a tapsztalok róla?
Azt hallottam, h a fordítója talán a gyengéje.Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.
-
buci
tag
Én is csak a render részét nézegetem.
Döbbenek, hogy mit tud.
Azért tetszik, mert elmentettem obj kiterjesztéssel egy összeállítást és simán benyitotta.
Tudtam külön mozgatni az alkatrészeket és a színket is meg tudtam változtatni.
Renderelni is sikerült, de a hátteret és a fényneket még nem tudtam belőni.
De határozottan tetszik. Nagyon professzionális a megjelenítés, amit produkál.
Hát tulajdonképpen erre van kitalálva.
Ami még pussz infóm van, hogy a 3DSMAX is mental ray-t használ.
Ez se véletlen. -
buci
tag
Nézd már Parson mit találtam: [link]
-
Parson
addikt
hm... hát kipróbáltam, köszi a tippet, tényleg ezt csinálja... de a fogadó program (Rhino3D) viszont nem teszi külön fóliára az alkatrészeket... nem tudom mit rontok el, de már kezdek letenni róla, és a CATIA-s megoldáson gondolkozni, ahogy azt egy előző posztban is emlitettem. de azért köszi a tippet
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
ProUser
csendes tag
Szia Parson!
Amikor az Assembly file-t kiteszed IGES-be és megadod az IGES file nevét majd OK-t nyomsz akkor megjelenik egy ''Export IGES'' nevü ablak jobb oldalt alul.Ebben az ablakban van a ''File Structure'' almenüpont alatt a ''flat'' opció. Ezt válaszd ki.
Ekkor az összeállítás minden eleme egy file-ba kerül de minden alkotó elemét külön fóliára teszi a Pro/E. Ha visszaolvasod a Pro/E-be akkor ellenőrizheted.
ÜdvProUser
-
Jazz
veterán
Auto Cad 2005 v. 2004, problema:
A del billentyuvel valo torles csak hosszanti lenyomas (kb. 2mp) utan megy vegbe, nem azonnal. (Radirral kattintva azonnal megy)
Gombot nem lehet rendelni radirhoz, csak bill. kombinaciot, de hat ez felejtos.
Valami otlet?
koszifree your mind
-
Parson
addikt
hát annyi a problémám hogy a Pro/E-m összeállitásról nem csinál one level szintű iges-t, vagyis csinált, de az nem tartalmazott semmit... már pedig nekem azt kell megoldanom, hogy külön fóliákra tegye az alkatrészeket, mert pl a rhino-ban fóliákon kezeli a szineket, anyagokat... de végülis all levels szinten csinál vmit... még próbálkozom vele, de valszeg CATIA-ba fogom átvinni vhogy az egészet és ott renderelek majd
jah mellesleg örülök ha tetszik a mental ray... én mostanában nem nagyon látok ennél jobbat, max ehhez hasonló szintű más renderelőket...
[Szerkesztve]───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
buci
tag
Jaj Anyám!! Ez a nagyon, nagyon ott van!
Amikor megláttam a képeket, sűrű bólogatásba mentem át.
Ha nem boldogulok a Maya-val ez lesz a követlező jelölt.
Nekem nincs bajom az igs és step formátumokkal. Annyi, hogy stepnél az exportáló ablaknál nekem csak a héj és a test van kipipálva. De van olyan is pl., hogy Facets.
Neked nem exportál vagy a Catia kekeckedik? -
Parson
addikt
hogy azt mondom-e? háát... mental ray már picit komolyabb szintű.... hollywood-i film-ekhez is használják, pl Holnapután, Matrix 2, Matrix 3, Star Wars II, Terminator 3, stb, de nézz szét a honlapján: [link]
igaz, itt elég kevés kép van, és az is igaz, hogy nem ez az egyetlen, általam csak csúcsrendernek nevezett program van a piacon, úgyhogy, ha gondolod nézz szét egy két CG Artist oldalon, (pl: [link] ) mert ők használnak igazán komoly software-eket, ha renderelésről van szó. Persze ezek a képek témájukat illetően már nagyon ritkán tartalmaznak gépészeti megoldásokat, de az is előfordul... ezzel persze csak azt mondom, hogy ilyen szinten már kevesen használnak gépészeti eszközök fotorealisztikus megjelenítéséhez ilyen szintű software-eket, mert talán nincs rá szükség... egy fröccsöntőszerszámot nem fognak pl olyan nagy közönség előtt reklámozni, meg olyan részletességgel kidolgozva (itt a renderelésre gondolok) mint mondjuk egy autó-karosszériát (vagyis komplett autót), vagy pl egy metró aluljáró épitészeti látványtervét... szóval én azt mondom, ezzel érdemes foglalkozni, mert igazán jó dolgokat lehet vele csinálni... valósághű képeket. És ezért jön kapóra a Catia, mert igaz, abban vmi lebutitott verziója lehet (én magam sem tudom pontosan) de legalább egy komoly renderelőmotorral rendelkezik, ami gépészeti szinten sem elhanyagolható, mi több, nagyon is látványos, és ráadásul pont egy gépészeti rendszerben van, amit nem kell már annyira nulláról tanulni. Szóval én a magam részéről erre voksolok.
A Catia-ba pedig ugyanugy be tudod importálni a proe-s cuccaidat, nem kell teljesen ''átálnod'' rá. (feltéve ha nálad működik az iges meg a step generálás, mert nálam nem 100%-osan, de ez már más kérdés... )───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Atlantis
veterán
válasz ballington #960 üzenetére
Én is megkaptam azt a levelet...
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
buci
tag
Mcad Central
És a link ahonnan a képeket szedtem: [link]
Szóval azt mondod Mental Ray? Nem ismerem.
A tengely tetszik,de váltani semmiképpen nem akarok. Proevel eddig mindent meg tudtam csinálni, a rajz részével van 1-2 nyűgöm ill. a render kevés.
Állítólag a Mayaba be lehet nyitni STEP és obj kiterjesztésű fájlokat.
Legalábbis a fent emlitett totyikban van róla szó.
Azt hiszem ebbe egy kicsit belemegyek, aztán majd meglátjuk. -
3DFan
aktív tag
-
Parson
addikt
mellesleg Buci... ha már a mental ray szóba jött - általam - ezt használja a dassault systemes is a catia-ban. szerintem azzal el tudnád érni amit szeretnél, és valszeg én is... bár én még eltötyörészek picit a rhino-ban a flamingóval, de aszem mivel a cégnél is van catia, igy inkább áttérek majd arra...
[link]───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Atlantis
veterán
Nem is gondoltam, hogy a Unitisnál figyelik szerény topicunkat. Ha már így van, esetleg lehetnének segítség jellegű reakciók is, persze a világért sem akarjuk a komplett support-tevékenységet ingyen igénybe venni, de ha van olyan mester ott, aki szánna szabadidőben időt ilyenre, szívesen vennénk minden tanácsot. Úgyis nagyrészt a ProE-ról szól a topic.
Fiúk, ezentúl még óvatosabban a homályosabb témákkal.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Parson
addikt
válasz ballington #946 üzenetére
ez tévedés, az Audi használ Pro/E-t is, ugyanugy, ahogy mi is használunk Pro/E-t és Catia-t is mi többb még Ideas-t is... de ezen nem fogunk összeveszni, mert ezek tények
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
dokesz007
aktív tag
válasz ballington #949 üzenetére
okka bocsi télleg félreolvastam....
attól még nem szar h más progi nem nyitja meg az adott filet, pl ProE-s cuccot sem nyit meg a solid works csak ha IGES vagy STEP formátumban mented, ez van, ezt kell szeretni...
de akkor plz ne írd h szar modellt lehet vele készíteni mert ez nagyon nem igaz, pláne ha nem is melózol vele...---C.2.A. Dokesz007 ---I'm the power---SAJTOLOK---
-
ballington
addikt
válasz dokesz007 #948 üzenetére
ha jobban olvastad volna hsz-eimet, láttad volna, hogy nem azt használunk, nekünk nincs is. attól még hogy 3,5 millás, attól még lehet.....
az a szar, hogy se VISI CAD, se ProE-val nem lehet megnyitni egy Catia-s fájlt sem. legalábbis amiket nekünk eddig küldtek.Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.
-
dokesz007
aktív tag
nem tom mit pattogsz.....
ha nem tudsz CATIA-ban szép modellt csinálni akkor vagy nem tudod beállítani vagy egész egyszerűen nem is értesz hozzá......
nem bántásképp de fikázol egy 3,5 millás progit ami azért eddíg egy két kivételtől eltekintve nálam hibátlan....
mond mi a szar és hátha lehet rajta segíteni, vagy írj nekik h mi a problemed fognak válaszolni, de h egyből szar...cccc---C.2.A. Dokesz007 ---I'm the power---SAJTOLOK---
-
Atlantis
veterán
Nem hinném, hogy a Unitis valótlant állítana. Végülis mindegy.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Atlantis
veterán
válasz dokesz007 #943 üzenetére
Amit írtam, azzal ez szerintem megoldható. Hirtelen nem vagyok képben, a driverek minden lehetőségét illetően, lehet, van jobb megoldás is benne.
-
buci
tag
-
dokesz007
aktív tag
PARSON:
aham, 7900GT bírni fogja ezt a kiképzést???szerintem bírnia kellene...1600x1200 felbontás után nekem már nem kell nagyobb, nekem az elég, mindjárt utánna is nézek milyen felbontást bír a kari.....
tehát elrobogok megvételezem a második moncsit, rátolom a vidkari második DVI-jére és kész a két független moncsim???az zsír azt hittem h kell venni olyan matroxos monitortöbbszörözőt, ami önmagában egy vidkari ára
ATLANTIS:
hát nekem inkább az kellene, h 2 moncsin 2 független képet megjeleníteni ill alkalmazást, pl CAD-CATIA vagy pl sokszor valami 3D és a másikon közben a netböngésző a letltendő alkatrészekkel....
[Szerkesztve]---C.2.A. Dokesz007 ---I'm the power---SAJTOLOK---
-
Atlantis
veterán
válasz dokesz007 #940 üzenetére
Én is csak a Unitis oldaláról szedtem az infót.
A kérdésedre: VGA driverben kell beállítani és megy is. Az egyik monitoron lesz a kép egyik bal oldala, a másikon a jobb oldal, az egeret meg simán át tudod ''húzni'' egyikről a másikra. Gondolom ilyesmi kell. Arra azért célszerű figyelni, hogy a két monitor azonos felbontású legyen.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Parson
addikt
válasz dokesz007 #940 üzenetére
dokesz, én próbáltam már, nem rossz... a videokártyádnak kell birnia, csak ez a lényeg. legyen rajta két kimenet és tudja kezelni a két képernyős alkalmazásokat... meg szép nagy felbontása is legyen a modellezés miatt. a többi már rajtad mulik.
[Szerkesztve]───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
dokesz007
aktív tag
válasz Atlantis #939 üzenetére
Audinál elvileg használtak CATIA-t múltkor egyik előadásukon is azon mutiztak modellt, h ez volt épp és csak STEP-be volt mentve, vagy télleg tervezésnél is használják, azt nem tom, sajna nem az Audinál dolgozom
924!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kérlek olvassátok el a 924 hsz-m második felét a több monitoros összekapcsoláról, biztos van valaki aki tudja, hogyan lehet a problámát megoldani
-
Atlantis
veterán
válasz ballington #938 üzenetére
Egyiket se szidd, pláne ne az AUDI-t! Miért nem használtok ti is CATIA-t?
Egyébként fura, mert tudtommal az egész VW konszern ProE-t használ az erőátvitel és a futómű tervezéséhez. Akárcsak a Toyota, sőt az utóbbi kiemelt ügyfele a PTC-nek. Ezt csak úgy érdekességképpen írom.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Atlantis
veterán
válasz ballington #936 üzenetére
Nem értem, miért a CATIA-t szidod emiatt.
-
ballington
addikt
-
Atlantis
veterán
válasz ballington #932 üzenetére
Utánanéztem, a ProE alapból nem hajlandó CATIA-s modellekkel foglalkozni, kell hozzá valamilyen interface. Én mondjuk még sosem próbáltam, de ha nem szupertitkos az anyagotok, egy példafájlt átküldhetsz e-mailben és megnézem, megpróbálom konvertálni. Ma ráérek ilyesmire, szabin vagyok.
-
Parson
addikt
én eddig step-et és igest használtam... de vmit csinálnom kell, mert most nem nagyon müködnek ezek
nekem is csak az a flamingo-m van, ami a rhino3d telepitő cd-jén van... mindenesetre komplexebb, mint a rhino renderelője, de igy sem tűnik túl bonyolultnak. viszont a tutorialt keményen át kell olvasni, különben nehéz rájönni, mert megbujnak a részletek vhol... szal még én is csak tanuló stádiumban vagyok...
blender meg nem érdekel egyelőre, meg aszem a többi se. ki kell választani egyet, és azzzal foglalkozni keményen, mert mindegyikbe szimplán belekóstolni nincs értelme... szerintem.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
ballington
addikt
buci, Atlantis: az a gáz, hogy nincs CATIA-nk. Kapunk CATPart file-kat, de nem tudjuk mivel megnyitni. Van Pro-E-nk, de azzal sem, nemtom mit ír ki.
A köcsög AUDI nem hajlandó átrakni más kiterjesztésbe, csak ebbe. Küldd 20 rajzot, az anyag már megjött, csak a rajzok nem.
Át kellene fordítani azokat step-be vagy iges-be elsőbbi pref), hogy maróprogramot lehessen csinálni.Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.
-
-
buci
tag
Most nézegetem a MAYA-t, de ez ismét nagy falatnak tűnik.
Vannak tutorialjaim, de még nem néztem.
A lényeg, hogy nem tudtam proe modellt importáln bele.
Te milyen formátumba mented?
Flamingom nincs. Ez kb. menyire komplex?
A blender ingyenes, le is töltötttem.
Nézegetem, de itt is van ám kapcsoló dögivel.
Szóval totál homály... -
Parson
addikt
no aszem ez a téma még egy ideig aktiv lesz itt Buci, mert ez nekem is nagyon mozgatja a fantáziám.
a photorender ahogy látom, szimpla, egyszerű kis renderelésekre nagyon jó.
a photolux már vmivel többet tud, nagyon jó kis dolgokat lehet vele csinálni, de nem csucskategóriás szinten.
a blender-t nem ismerem sajna, pedig van egy régi verzióm, de soha nem használtam.
maya-ról, lightwave-ről csak hallottam, igaz, lightwave-em is van, de még nem próbálgattam.
a flamingo pedig a rhino-nak a profibb renderelője, ami beépül a rhinoba, telepités után. nos én ezzel próbálgattam a proe photolux renderelgetés után, de még nem volt időm áttanulmányozni a tutorial-t, igy csak egy-egy próbát tudtam csinálni egy egy alkatrészről... elég jónak tűnik - kapásból szebb eredményeket ad mint a photolux - de még tanulmányozni kell. mellesleg a rhino-ba akartam átemelni a proe-s cuccot, de ezzel is problémám volt, mert nem rakta át nekem iges-be... igy csak alkatrészekkel tudtam szórakozni...
[link]
-
Parson
addikt
-
buci
tag
A render témához visszatérve:
Eddig úgy látom, hogy a proe renderelője nem tudja azt, amit szeretnék.
A photorender biztosan nem, a lux az még kérdés, de egyre inkább azon vagyok,
hogy más progival oldom meg.
Korábban szatyi emlitette a Blender-t és a Rhino3d-t.
Meg ugye van MAYA, Lightwave,Flamingo és még egy jópár progi, amiben
lehet alkotni.
Van valakinek tapasztalata a fenti programok renderelő részét illetően?
Elsősorban proe modelleket renderelnék. -
dokesz007
aktív tag
Uraim, nagy probléma előtt állok, a tervezendő tengelykpcsolómban 2 rugóval kapcsolatos problémám is van, remélem valaki hozzá tudna járulni a sikeres modellezéshez....
1, a egy előfeszítő rugót kellene CATIA-ban kényszereznem, a probléma ott van, h nem tudom paraméterezni megfelőlen a rugó magasságát és dőlésszögét, alegyártott darab ok de azt ugye bizonyos szögben beállítva kell behelyeznem...
2, a súrlódó tárcsába lévő 4 db egymásba bujtatott feszítőrugókat szintén nem tudom mihez kényszerezni...4 dab lemez meg bordáshüvely van összerakva és középen kéne lennie ezeknek a nyomorult rugóknak, de nem tudom betenni,
valakinek ötlete akinek volt már a rugókkal problémája
jajj majd el felejtettem, szeretnék venni még egy tft moncsit a gépemhez, h több mindent tudjak egyszerre nézni ne kelljen állandóan ablakot váltani, mi kell ahoz h egy gépre kapcsolt két kijelzőn 2 különböző képet kapjak pl egyik ablakban CAD a másikban CATIA legyen megnyitva, primkó kérdés de még nem volt dolgom ilyennel...csak két külön gépen
-
buci
tag
Jelenleg nincs, ugyanis a netes csomagom tulajdonképpen csak nézegetésre jó.
Erőssen limitált a havi forgalom.
Az viszont jó lenne, ha a tárhely témát valaki leírná, mert talán több anyagot tudnánk egymásnak passzolgatni.
De máshogy is rendezhetjük, rajtam nem múlik.
Amúgy is olyan szépen kérted. -
Atlantis
veterán
CATIA-ból érkező, vagy ProE-s modellből nem csinálta meg?
Én IGS-t napont használom, a technológia felé az egyik fontos összekötő formátum. STEP-et is viszonylag gyakran használom, a különböző CAD-rendszerek közti kapcsolatnak az jött be legjobban. WF2 is jól csinálta és a WF3 is jó.>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Atlantis
veterán
válasz ballington #916 üzenetére
A ProE-val is meg tudsz nyitni CATIA-s modellt és aztán kimentheted STEP-be.
-
buci
tag
válasz ballington #916 üzenetére
A CATIA nem tud Stepbe menteni?
-
ballington
addikt
hy all
nem tud valaki egy progit (elég trial is), ami catia-ból fordít step-be?Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.
-
Fociboy
csendes tag
Hello!
Most találtam rá erre a forumra, nagyon jó. Nézegettem az előző hozzászolásokat, és akkor vettem észre az alábbi linket:
http://www.mcadcentral.com/proe/forum/forum_posts.asp?TID=29272&PN=1
Engem az a 3 fájl érdekelne, de nem tudok már belépni azokkal az azonosítokkal. Valakinek meg vannak ezek? És ha nem túl nagy, akkor el tudná küldeni nekem e-mailben?
Előre is kösszi
Zoli
[Szerkesztve] -
Atlantis
veterán
Engem viszont érdekel minden leírás, ami ProE-val kapcsolatos és nekem nincs meg. Szóval ha nem gond, e-mail-en átküldhetnéd.
-
Proji
csendes tag
Hi!
Kb 500 fájlt szeretnék wildfire 2-ben átkonvertálni.
asm, drw, prt - > igs, dxf
Megtudtam, hogy a pro_batch.bat segítségével gyorsan elvégezhetem.
De nem tudom, használni, mert mikor elinditanám a konvertálást hiányolja a Pro/Engineer Command mező kitöltését!!! Ide mit kell írni!
Vagyis hogy kell használni ezt a pro_batch.bat fájlt?
Valaki segitene? Sürgős lenne, idő hiányban szenvedek... -
Parson
addikt
nos, ez a probléma nálam is fennállt, és ha megnézed a képeket, akkor látszik, hogy tul sokat én se tudtam kezdeni vele... az anyagokkal és a megvilágitással kell szórakozni... én sokáig bibelődtem vele, és rájöttem, hogy a gond abban rejlik, hogy a fehér szin igazán fényben érvényesül csak, viszont ha fényárban uszik, akkor meg elvesznek az apró részletek... bár ha van rá megoldás, akkor kiváncsian hallgatnám én is... a grapchic library meg ebben nem fog segiteni... de azt majd mail-ben...
special effects meg inkább extra-ként értelmezhető... abban sem látok sok ujat ezzel a problémával kapcsolatban.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
buci
tag
Szóval kezdem az elején:
Először is beálítottam a következő megjelenítést: [link]
Majd a szoba szerkesztőben hengeres szobát választottam és beállítottam a a falakon lévő texturákat:
Először a plafont úgy, hogy klikk a a legfelső négyzetre. Ez felhozza a Room Appearance Editort.Itt színeknél a a színt és a kiemelést is fehérre állítottam (255,255,255)
Klikk ugyanitt a paletta fülre és bepipáltam a texture melletti kis nyégyzetet ill. a négyzet bal oldalán található négyzetre klikkelve feljött egy Appeareance Placement ablak,
majd megnyitás és betöltöttem a window-w-tan-wall.tx3 texturát.
[link]
[link]
Majd vissza a szobaszerkesztőbe és ugyanezt megcsináltam a az oldalfallal.
Így meg voltam a szobával, ill. ez után még Appeareance Placement ablaknál a a másolatok résznél az X-et 4-re vettem Ez csak annyi ugye, hogy több ablakocska lesz.
A modell és a szoba pozicionálására nem térnék ki, ez szerintem nem lehet gond.
Beállítottam a modell színeit:
Az alapot így: [link]
Az egyébnél így:[link]
Ezután jöttek a fények: [link]
Tehát egy distant és 2 spot. (Az alapértelmezetteket kikapcsoltam.)
Itt jegyezném meg, hogy mivel a lehető legfehérebben szerettem volna látni a modellt,minden fényt fehérre állítottam. Amint látszik kicsit messze, hogy ne vakítson annyira.
A photorendernél szól a proe, hogy nem müxik az intenzítás így azt hagytam.
Az árnyék beállításokra nem térnék ki. A lényeg, hogy az egyik spotnak és a
distantnak adtam lágy árnyékot.
A perspektívával nem bíbelődtem.
Végül beállítotam a pohotrendert így: [link]
Majd rendereltem íme a végerdmény: [link]
És egy beszürkült modell lett sajnos
Na sebaj nézzük akkor a luxot:
Alapból semmit nem állítottam, csak a render beállításnál photolux és egy pár plusz pipa:
[link]
És az eredmény ez: [link]
Ez már esetleg tetszene is, de ez a beszürkülés nagyon gáz.
Úgyhogy akkor elkezdtem cseszegetni a light scattert és társait.
Ezekről már nem linkelgetek, főleg azért mert nagyon gyengék lettek.
Ki tudom fehériteni a modellt, de minden fehér lesz.
A speciális effekteket nem tudtam kontrolálni.
Hát itt tartok.... -
buci
tag
Haller,
Köszi a részletes leírást.
Meg a linket is, de azt már korábban begyűjtöttem.
A kulcs sztem a sikerhez a graphic librarary cd.
Nekem ez nincs. (Privi menni fog.)
Ami egyelőre még mindig nem tiszta, hogy miért szürkül be a render ha luxxal csinálom?
Ez nálam független a háttértől.
Mindenestre ma ismét nekirugaszkodom.
Sztem az ördög ismét a részletekben bújik, úgyhogy majd töltök fel képeket holnapra, hogy jobban kitárgyalhassuk. -
Zé-angel
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Én is lelkes Újonc vagyok, és a linkeket nézve elég kezdő. Ha valakinek tudok, akkor szivesen segítek, és gratu a remek munkákhoz!!! -
Parson
addikt
no akkor ugorjunk neki...
igazság szerint rögtön a legelején le kell szögeznem, hogy nem vmi nagy kunszt az egész, csak a tököléssel megy el sok idő...
nos, lépésekre bontva a következő úton haladva jutottam el az elejétől a végéig.
1. graphic library-t (külön cd) feltepitettem, mert ebben sok anyag, textura, meg miegymás elérhető.
2. a modell elkészitése, ez gondolom nem okoz nehézséget.
3. nézetek belövése
- rendereléshez - ez lesz az ami végeredményben a nézet
- szobában való relativ helyzethez képest - ehhez képest lesz belőve a szoba (nyakatekert módon, a szoba lesz belőve a modellhez képest...részletek később)
4. renderelési cuccok - view / modell setup / render control
4.1 modify rendering settings
- renderer: photolux - komolyabb eredményekre képes, mint a photorender, bővebb a 'tárháza'
- quality: maximum
- options: room - reflective - floor, wall1
- output: render to bmp, size workstation
4.2 modify room settings
itt új szobát hoztam létre, új fal- és padlószineket adtam, és végül elmentettem egy néven a munkakönytvárba... ezt az adott helyzetben menti el, tehát ha ujra beolvasod akkor ugyanugy fog állni a szoba a modellhez képest...
- belövöd a szobához képesti relativ nézetet és ahhoz az állapothoz képest rotate fül alatt reset room rotation, room locked to model a falakat meg ugy tologatod ezután ahogy akarod, végül save!
- a szinek már gázosabbak, de lényegében ugyanugy müködnek mint a modellnél, majd ott jönnek szóba... mindenesetre külön el lehet menteni a szinpalettát ha gondolod...én tuti ami fix elraktam
4.3 setup lights
alapból két fényforrás van, egy distant és egy ambient...az ambienten semit nem lehet állitani, mert az az árnyékos helyeket világitja meg, a distant-on meg nagyjából ugyanazt lehet állitani mint mindegyik másikon.
- két spot lámpát tettem be, ezeknek a beállitgatási:
basic - ezt nem kell taglalnom
advanced - cast shadows pipálva, hogy az árnyékok határolóélei el legyenek mosva - soft
intensity - light scatter - ettől egy 'sávban' fog világitani a spot
position - locked to room - igy a modellt mozgatva megy vele a szoba, a szobával meg a fény, ergo nem esik szét véletlenül sem
ezt is el kell menteni, hogy bármi történés esetén csak megnyitva, rögtön az eredeti állapotot kapjuk vissza
4.4 modify perspective
ezt alapértéken használtam, jó volt az nekem ugy...
4.5 assign colors and appearances
- na ezt nem itt állitgattam, mert nekem mindig okozott vmi kavarást... ezért inkább az összeűllitásokban a view / color and appearance ablakban állitgattam, még ha ugyananak is tűnik...
- nos az alkatrészeket kiválasztva, megadtam mindegyiknek a szinét, előzetes teszt- renderelgetés után, lehetőleg ugyanolyan környezetben de csak egy alkatrészt renderelve
Basic
- a szin az egyértelmű, az intenzitás és az ambient már nem anyira... nincs mese, tökölni kellett nekem...
- highlight - hát ez a visszavert fény szine akar lenni aszem... ezekkel is tötyörésztem, iterálós munka, de hát ez van...
Map
- bump - domborulatot okoz egy texturával
- color texture - adott texturát rendel hozzá
- decal - matricát rendel hozzá
én a bump és a color texture esetében is full ugyanazokat a beállitásokat használtam, igy domboru textura lett a padlón...
Advanced
- reflection - fényvisszaverés... iterációs többnyire, mert nálam még kis értéknél is szépen tükrözött...
- transparency - áttetszőség - nem foglalkoztam vele
- refraction - fénytörés - ezzel sem...
4.6 apply speciel environment effect
egyikkel se foglalkoztam, mert ezek az én esetemben nem szükségesek...
- light scatter - ugyanaz mint a spot lámpánál, de ez bazi erős... kipróbáltam, de felesleges volt
többi alapból nem érdekelt, ugyhogy hagytam őket... amugy nem nagy kunsztok ezek se...
csak épp nem szükségesek mindig... csak speciális esetekben... ezért is olyan a neve
5. renderelést elinditod és nem nyulsz a géphez, amig nem végez
de egy link, ami régebben is megjelent már itt a fórumon talán még érthetőbb lehet... igaz angolul:
-
szatyi
csendes tag
Bocs, hogy csak most válaszolok, rég jártam erre. A falra a rajzot én úgy csináltam, hogy kiprinteltem fájlba valami eszeveszett felbontásban postscriptben, aztán valami editorral átraktam jpeg-be.
Egyébként ez az téma a megvilágítások különbözőségéről engem is érdekelne, ha találtatok valami megfejtést, szóljatok. Azt mondják a WF3-ban fejlődés van ezen a területen, van szabványos anyagkönyvtár meg elmenthető környezet és beállítások, ennek nagyon ideje volt. Nem esett jól, hogy több órai vacakolásaim eredményét nem lehet menteni, másnap, vagy fagyás esetén kezdhetem újra. Ami viszont még mindíg hiányozni fog, az a fénkibocsátó anyag. Még mindíg nem lehet modellhez rendelni a fényforrást, így asztali lámpát vagy autóreflektort is kínkeservesen fogunk renderelni. Pedig mennyivel szebb lenne, ha a modellező részben azt mondhatnád, hogy ez a pont innentől legyen egy omni fénykibocsátó, vagy ez a kúp egy spot palástja. Aztán amikor beszereled egy összeállításba, a renderelőben egyből világítana is. Álmodjunk együtt...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest