- iPhone topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ferdzsoo
addikt
Köszi az infót.
Több helyen is néztem, mindenhol 3.8L-t írnak.
Megnézegettem lehet azért kapni 450ccm eseket is hidro hajtással. Kb egy 150-200al olcsóbbak. Meg akkor kevesebbet is esznek. Szerintem ilyen 2600nm-nyi területt lesz ahol nyírni kell majd, full sík, a házat meg a gyümölcsfákat kell majd kerülgetnem meg max egy tavat. Lehet hogy elég lenne egy egyhengeres. Gondolom ezek élettartamánál nem a motor lesz a szűk keresztmetszet. -
crea1984
tag
Köszönöm a válaszodat!
Valószinü maradok a fünyirónál, és otthon is tudom majd használni a 800nm-es pázsitra MTD helyett. A meglepően sokat szidott piros MTD-m engem 8 éve rendületlenül szolgál, szinte semmi karbantartással, de biztos vagyok benne óriási ugrás lesz egy önjárós gép egy ekkora területenmár csak abban kérnék segítséget mit válasszak?
[Oleo-Mac] Erős, de ismeretlen motor, vélemények alapján jónak itélt, bár ismeretlen gyártó számomra, alkatrész ellátottság nem tudom, hogy lesz megoldva. Egy Briggs motorhoz biztosan minden fellelhető.
[Makita] Briggs motor, viszont teljesitményre nem olyan acélos. Könnyü gép előnyként, viszont szerintem kicsit túlárazott.
[MTD] Kawasaki motor mint előny, de alkatrész ellátottság kérdéses számomra. A márka nálam bizonyított már, viszont elég nehéz gép.
[Riwall] Ismeretlen gép/ ismeretlen motor. Ár/ teljesítmény/ vélemények alapján pozitív.Ha gyártanák még akkor biztosan a 190-es Honda motoros MCculloch lenne, valahogy minden téren az volt a legszimpatikusabb.
Melyiket vennétek? Vagy esetleg más alternatíva? -
vizimento
senior tag
Tehát ha épp nem tolom, csak állok egy helyben (ergo nincs terhetés változás) akkor pár mm-t sem kell mozognia a rúdnak? Mert eddig több centit lengett előre-hátra, azért járt úgy.
Most, hogy feszítettem a rugón, hangra szépen egyenletesen jár, néhány mm-t mozdulva csak. Nem lehet, hogy kilágyult, és gyengült a rugó?
Ettől függetlenül lehet, hogy nincs igazam, és nem ez a hiba, de ezzel ideiglenesen sikerült hibamentessé (vagy legalábbis tünetmentessé) tenni a fűnyírót. Rendeltem hozzá új rugót, ha megjön, beteszem, visszaállítom eredeti helyére a tartót. Ha jó lesz, akkor tényleg a rugó volt a ludas. Ha úgy se lesz jó, akkor sokadszor is karburátortiszítás, de nem tudom mit tudok még pluszban csinálni, mert legutóbb a fúvókát vékony rézdtóttal is megpiszkáltam attól függetlenül, hogy nem láttam sehol szennyeződést (plusz féktisztítóval mosogattam mindenhol máshol is).
Ami még eszembe jutott: autókhoz láttam már különböző adalékokat benzinhez. Fűnyíróhoz (meg régi autókhoz) karburátor tisztító adalék létezik? És az használ? -
ANDROID???
addikt
Felönteni nem akarom mással véletlenül sem.
Most csak a szokásos évenkénti olajcsere esedékes, mindig szezon előtt lecserélem aztán az elvan a nyáron.
Akkor lehet megveszem azt a stihl olajat, mondjuk 1600-at mondtak árban, gondolom a 6 decis kerül annyiba..
A gép egy mcculloch Briggs e450-el szerelve, eddig csak Husqvarna SAE30 (577 41 92-01) és BRIGGS & STRATTON SAE30 (100006E) olajat kapott.Biztos jobb a Stihl SAE30 mint egy Re-Cord Garden SAE30 600ml.
A leírás még a SAE30 mellett a 10W30-at említi..
Esetleg jobb volna egy MOL fűnyíróolaj?
-
jozsi252
veterán
Egy kicsit sűrűbbre kevertem, kb 1:45-re. Gondoltam hogy legalább az első tank menjen le így, ez a biztonságos.
Az előzőt 10 évig a MOL Garden 2T-s olajjal használtam, és hibátlan volt! Ár érték arányba szerintem nagyon jó olaj. Igaz hogy sajnos ma a kúton hazafele csak 1dl-es volt közel 700ft-ért, de mivel nem volt más lehetőségem így megvettem azt. De az is elég 5l benzinhez kb. Majd legközelebb ha látok valahol akkor veszel 6dl-es verziót.Köszi a tanácsot!
-
jozsi252
veterán
Elég sokat agyaltam rajta, de mivel kis részről van szó, illetve nincs se bérvágás se semmi más maszekolás vele, így inkább úgy döntöttem hogy veszek egy újabb AL-KO gépet. Aludtam rá egyet és rájöttem hogy mennyire nem érné meg márkás gépet venni erre a kis részre.
AL-KO BC 500 B-t vettem ami 1.9kW-os, szóval van benne erő bőven. Nem sok különbség van árba a gyengébb gépek között, így akkor úgy voltam vele hogy megveszem a legerősebbet. 2.5LE környéke azért már elég otthoni körülmények között mindenre.
Holnap veszek még 100-as benzint, aztán jöhet is a teszt.
A használati 1:50 keveréket ír, érdemes lehet az elején 1:40-el használni amíg bejáratódik? -
stickermajom
addikt
Ha a Kawasaki FJ180V-be 6,5dl a gyári ajánlás, akkor is elég bele a 6 decis töltet? Pont most reggel puffogtam rajta, hogy van 6 decis, meg 1 literes kiszerelés olajból, vagy kevés megy bele, vagy kidobok 4 decit az ablakon..
A traktor (24 lovas B&S) eddig MOL 4T 30/40-et kapott, de az nincs a közelben, valószínűleg SAE30 Motult rendelek most ebbe. -
-
Azt nézegettem is, de még tavaly rendeltem (most lett esedékes az éves csere), ilyenem és ilyenem volt otthon. Jelen helyzetben pedig a beszerzés is nehézkes több helyről, ezért nem szerettem volna kockáztatni. A Honda olajspecifikációja is eléggé széles skálán értelmezi az olajválasztást (SAE30, 10W30, ). 5dl-el nem mertem elindítani, inkább több olaj legyen benne mint kevesebb, abból sok baj nem lehet. Másrészt nagyon kevés munka vár a gépekre, a rotáció talán ha összesen fél órát megy évente (Honda FG-315), a fűnyíró (Mcculloch Edition1) kicsit többet (mellette van fűkasza is). A nagy melegben pedig egyik sincs használva, mert általában estére tervezzük a fűnyírást.
-
stickermajom
addikt
"Meg ha visszajön a meleg, jövő héten már nyírni kell a füvet "
Ne is mondd.
Megvettük a házat és szerintem az előző tulaj kb. augusztus óta nem nyírta le, szóval a 15-i hétvégén végigmentem rajta fűkaszával. Sütött egy kicsit a nap, esett az eső, most ugyanolyan elhanyagoltnak néz ki. Hétvégén megint jöhet a fűkasza, mert bár két gyökeret már sikerült kiásnom, még mindig tiszta kavics az egész, nem akarom az új MTD-t ráengedni.
-
BrandonXXV
aktív tag
Bizony, néztem husqvarnakat boltban, márkakereskedés, sok modell kiállítva. Tényleg nagyon guszták meg ránézésre is jó a minőség, meg sok apró, tök jó megoldás van rajtuk, de 180e-től indultak a csillagos égig.
OleoMac nem hinném, hogy annyival rosszabb lenne, de ez majd kiderül használat közben, ha már nálam lesz. 2 év garancia van rá, helyben. Nekem ez elég. -
BrandonXXV
aktív tag
Elég kellemetlen az eladó, így el sem indulok megnézni. Még nem is beszéltünk telefonon, de már az ár felének előreutalását kérte
Ha nem utalok, eladja másnak, mert van ám rá más érdeklődő is
Szóval elengedtem, veszek újat.Helyi kereskedő OleoMac-et ajánlott. Sajnos a pontos típust nem jegyeztem meg, csak telefonon érdeklődtem.
190, vagy 200 ccm saját fejlesztésű motor, ami állítólag inkább ipari minőségű, esetlegesen már a Hondahoz mérhető.
53 cm vágószélesség, központi fokozatállítás, önjárós, mulcsozós,gyűjtős, kidobós stb. 145e-et mondott rá.
Élőben megnézem, van neki kiállított darab, be indítható, tapizható, tologatható.
Meglátom élőben milyen, aztán hamarosan dönteni kell, OleoMac vagy MTD.
Árban kb egyformák. -
BrandonXXV
aktív tag
Köszönöm a tanácsokat. Fenntartásokkal vagyok ezzel a használtal kapcsolatban, kicsit olyan, mint a nem dohányzó, hölgy tulajtól, garázsban tartott és társai...
persze ne legyen igazam. Mindenképp át kell nézni rendesenAki használ ilyet, az mit tud mondani az elsőkerék hajtásról? Nekem kicsit nem annyira logikus, hogy ha rajta van a fűgyűjtő, akkor is megfelelő a “tapadása” az első kerekeknek?!
MTD 53 SPKV HW, Kawasaki motorral, ahogy már előttem is mondták páran, is egész jó lehet. Nem hagyom figyelmen kívül azt sem.
Annak valami típushiba, gyerekbetegsége ismert? -
BrandonXXV
aktív tag
-
stickermajom
addikt
Nekem tegnap jött meg az MTD, egyelőre a garázsban fog pihenni amíg meg nem tisztítom a terepet a kavicsoktól. Aki most venne szerintem siessen, fogyóban van több helyen. Van ahol márciusi gyártásról beszélnek, de azt nem tudták megerősíteni, hogy ugyanez a 180-as Kawasaki motor kerül rá.
-
A kompozit műanyagokkal hadilábon állok, amiket megnéztem, nekem kissé csalódás volt. Én az acél és alu kaszaházban hiszek, eleve magunakkal szemben alapkövetelmén hogy úgy teszünk le egy eszközt, ahogy elő is vennénk, tehát minden nyírás után kötelező letakarítani (legalább az alját). Repedni házat csak nyugatabbról behozott lomisok között láttam, vagy mostohán bántak velük, vagy szállítás közben sérült meg.
#3034 bally4: Attól hogy pár márkát leírtál, még nem szűrhető ki mint néztél. Egy adott márkán belül is van belépő-közép,- és felső kategóriás darab. Épp eladási szándékkal ismerőstől került hozzám egy Al-Ko Silver Premium 520BR, erre mondanám azt hogy teljesen jó fűnyírónak nevezhető. Briggs XRQ 650-es motorral, első rántásra indul, acél kaszaháza merev (bár csak 51cm-es késsel dolgozik). Kerekei kategórián belül erősek, talán a fűgyűjtője a gyenge pont, hiszen műanyag (textil/vászont párti vagyok). Fényezése se a legerősebb, pár kisebb helyen lepattogzott. Újonnan 150k-ért vették, 2012-es gyártmány, de kb. 2015-be lehetett véve, sokat nem ment, most 70k-ért adogatják. Erre mondanám hogy korrekt.
#3028 bally4: Ahogy Archer is írta, lehetőleg 50cm+ késsel, és minimum 190cm motorral keress, és csak önjárósat (nagy fűben egy 40kg-os gépet nem egyszerű tolni). Elfogult vagyok a Honda GCV széria felé, én lehet azt vennék.
-
rekop
senior tag
Nem, ebben is kell cserélni olajat. Az elsőt 6-8 üzemóra, majd a következőket 25 vagy 30 után, már nem emlékszem pontosan, de nagyjából szezononkénti cserét jelent. Olyan 0.6liter olaj kell bele, de volt B&S motorom még a 90-es évekből, abba sem kellett több. Az mondjuk tényleg nagyon sokat kibírt, ez valószínű már nem fog annyit.
Lehet azzal kevered, hogy ezeken nincs már olajleeresztő csavar, mint a régieken. Ezen én is meglepődtem először, úgy kell kiborogatni, vagy kiszívni egy célszerszámmal(amit külön vehetsz meg hozzá) az olajat.
Én is azért vettem 47cm-es, mert az 53-as hoz úgy gondoltam kevés lenne a B&S650 motor, főleg önjáróval, de ez be is igazolódott. -
bally4
tag
Köszi a választ.
Nekem minden előrelépés a gagyi 40 cm mtd után, viszont 130-140E fölé nem szeretnék menni.
190 ccm, briggsnél úgy látom az csak a 8xx sorozat, nem tudom megfizetni.Viszont jobban elmerültem az Oleo mac-ban, nem tudom, hogy kerülte el eddig a figyelmem. Tényleg ott a 675-ös motor az "alsó" kategóriában is.
Pl ez jó lehet nekem 139e körül? Oleomac G 53 TBX Comfort Plus önjárós
Illetve a héten bent voltam a helyi gépboltban, akkor még nem figyeltem az Oleo-t, de ami itt 129.000 Ft (B&S550 Oleo Mac G 48 PBQ Comfort Plus), az 100e alatt volt kitéve akcióban.. Mondjuk nem önjárós, de ennyiért lehet jó az ár.
Olvasok tovább, látom van az általam ismeretlen EMAK motorral is az Oleo, azok közt már vannak 196 ccm-esek.. -
MonRo
tag
Nem Honda, de még is. A hivatalos Honda forgalmazón keresztül árulják, Honda garanciával. MTD a háza, a dobozon természetesen Nemesvámos volt a feladó.
Igen, vettem egy ilyet. Majd elválik. 106 ezerért nem sok ezzel a motorral. Bármilyen variációban (márkában) min. 150 ezer egy GCV160-as motor.
Annyira fos nem lehet, ha a Hondán keresztül értékesítik, nagyon rossz minőséghez nem adná a nevét szerintem. Meg állítólag ez lesz a 4. év, hogy forgalmazzák, eddig jók a visszajelzések.
Kis pénz, nagy szerencse... -
goldnarmz
aktív tag
Érdekes, amit mondasz, mert én pl. tavaly pont az általad említett problémák miatt (nem telítette a fűgyűjtőt, csíkot hagyott maga után) cseréltem le a németnek csúfolt kínai fűnyírómat Husqvarnára. Azóta ezek a gondjaim megszűntek. Tökéletesen tele pakolja a gyűjtőt, és nem hagy maga után semmit a gyepen. A gyűjtője sem kicsit (LC 353VI). Igaz, csak egy - mostanában lesajnált - B&S motor van benne, nem Honda.
Ugyan nem ismer(t)em az R52-es modellt, de valóban hajaz a 356V-re. Egy ismerősömnek van egy tök alap tologatós LC 153, és azt mondja, hogy nála sem jelentkeznek ezek a problémák, pedig kialakításra az is hasonló az említett két géphez. Persze mindketten saját kertünket nyírjuk vele heti 1-2 alkalommal, így ezek a gépek nincsenek széthajtva. Te nyilván sokkal több tapasztalatot gyűjtesz mindennapi munka során. Azonban professzionális használatra a HSQ a 400-as és 500-as sorozatot ajánlja, a 300-as otthoni bohóckodásra való. Persze azok árban is máshol vannak...
Tehát. Ha jól látom, a Honda HRX ~250 ezertől indul, de inkább magasan felette, a HSQ R52 utolsó ismert ára ~135 ezer Ft körül volt (oké, 2014-es adat). Szólj, ha tévedek, de nem biztos, hogy szerencsés ezt a két masinát összehasonlítani, és ez alapján kijelenteni, hogy senki ne vegyen Husqvarna fűnyírót!
Mondom mindezt úgy, hogy tavaly egy több hónapon keresztül tartó idegtépő garanciális ügybe keveredtem pont a fent említett fűnyíró kapcsán, amit végül csak cserével tudtak megoldani nem kevés anyázás után. Jogosan oszthatnám a véleményed, hogy mindenki kerülje a márkát, mégsem teszem. Sőt, azóta jött két másik masina is tőlük (egy kétütemű és egy akkus), mindkettő tökéletesen teszi a dolgát.Sz'al, aki akar, nyugodtan vegyen Husqvarna fűnyírót, de az R52-es modellt kerülje a korábban említett okok miatt! Peace
-
MPowerPH
félisten
Az adaptert....Nem is ertem a dolgot, leven a motor a dragabb alkatresz. Regen meg lehetett kapni kulon is, hegyekben alltak. Azert kemeny, hogy a motor kukazodik, ha kirohad alola a vaz. Maximum akkor a regit megprobalom megheggeszteni. Uj funyirot ezert biztosan nem veszek.
-
Egon
nagyúr
Hát igen. Futottam egy kört, és beírom tapasztalataim, mindenki okulására.
Kettő számot hívtam, két különböző, kútfúrással foglalkozó, kiguglizott céget. Az egyik nem vette fel, vissza se hívott. A másik - bár sejthette, hogy nem lesz üzlet - elég korrektül felvilágosított, jó hosszan beszélgettünk. Elmondása szerint az ilyen kutak, ami nálam is van, nem túl jók (ők nem is csinálnak ilyet). A két cső fél-egy méterrel a föld alatt jó eséllyel egy, ugyanilyen vékony csőben folytatódik. Ebből kifolyólag esélytelen csőszivattyút alkalmazni, mivel nem fér el a csőben. Marad a kerti szivattyú vagy házi vízmű. A kerületünkben ezen a részen már fúrtak kutat, és tapasztalataik szerint a felszín és a mintegy 20m mélyen kezdődő vízzáró réteg között van némi víz, ami egy lájtos kúthoz elég lehet (normál esetben 30-35m mély kutakat fúrnak errefelé). Mivel a kút felmérése 25K+ÁFA lenne, azt tanácsolta, hogy vegyek egy lájtos szivattyút (max. 3 m3/óra teljesítménnyel), és próbáljam ki. Ha annyit bír, akkor minden rendben, azzal ellocsolgatok (kisebb szivattyú esetében maradhat kiaknázatlan tartalék a kútban). Ennyi.
Ezek után nem tudom mit csináljak. A Lidl-es cucc másfélszer ekkora teljesítményű, az soknak tűnik. Azt nem tudom, hogy lehet-e állítani valami ezeken a szivattyúkon, vagy csak két állás van: megy (maximumon) vagy nem... -
Egon
nagyúr
Sajnos a helyzet bonyolult.
Megnéztem a kutat tüzetesebben, szét is szedtem , le is fotóztam.A kép alján látható vékonyabb csőre volt applikálva egy műanyag könyök, aminek a vége menetes, erre volt kötve az előző tulaj szivattyúja (vélhetőleg). A vastagabb cső a kézi pumpa csöve. Gondolom van egy szelep a kútban, ami csak felfelé engedi a vizet, visszafolyni nem (ezzel elkerülhető hogy szennyeződés jusson be a kútba). Emiatt ahogy látszik, a kútban magasan ott a víz. Viszont megmérni nem tudom a kút mélységét, mivel kb. bő fél méterrel a föld alatt "koppan" a házi mérő (egy nyolcas anyát kötöttem egy tízméteres madzagra).
Itt elég magas a talajvíz, nem gondolnám, hogy 7 méternél mélyebbről jön a víz. Gondolom ki kell hívnom valami szakit, aki felméri a kutat. Tartok attól is, hogy rossz hírt fog közölni: állítólag a fúrt kutak igen jelentős része elég kontár munka, és elvileg nem is lehetne használni, hanem újat kellene fúratni. -
gabor9991
addikt
Nyilván ez lenne a megoldás, csak ugye még garanciás, megvetettek velem vásárláskor +1 évet, így nem biztos, hogy ezt nekem kellene megcsinálnom.A kerekek lógására is van megoldás, persely lesz belerakva, abba 2 golyóscsapágy, na az soha nem megy tönkre.Meg is csinálják a tanulók a műhelyben, de azt is majd csak akkor ha már nem garanciás.
-
mgoogyi
senior tag
A felvetésed jogos, hogy ez a Viking motor kérdéses megbízhatóságú, neten sem találok róla semmit.
Ha jól értem, szerinted belépő motorhoz felesleges a márkás drága csak alapokat nyújtó körítés.
Nem annyira vagyok híve annak, hogy néhány évre vegyek valamit, aztán majd eldobom. Nekem megér egy kis extra befektetést a minőség és a nyugalom. Egyetlen dolgot kell tudnia, hogy a gyűjtőbe betolja a füvet és ezt tudja megbízhatóan. ~30 kg és 46 centi körüli vágószélesség tűnik ideálisnak számomra.Szóval a kérdés az, hogy heti 1x 400-500m2-rel elbír e egy 125-ös B&S motor 10 évig gond nélkül rendes szervíz mellett (A eset) vagy valóban megéri a + befektetés egy 150k körüli gépbe (B eset)?
Áprilistól lesz akció Vikingből meg remélem Hondából is.
A, esetben nekem megfelel a Viking MB 248 T 100k körül akciósan.
B, esetben két opciót látok (remélhetőleg 150k körüli áron áprilisban):
Viking MB 448 T - műanyag ház 140-es Briggs motor
Honda HRG 466 SKE - sima acél ház, 160-as honda motorMilyen ezeknél jobb alternatívát ismersz a céljaimnak ~150k-ig bezárólag körül?
McCulloch M46-140WR ?Itt a környékemen (Szeged) Husqarna, McCulloch, Honda, Viking, Makita bolt és szervíz van leginkább.
-
mgoogyi
senior tag
Mit jelent a semmi extra? Nekem pont annyi kell, hogy tolja bele a gyűjtőbe a levágott füvet és 10 évet kihúzzak vele. Ezek 30 kiló alatti gépek, eltologatom simán.
MTD-k ha jól látom B&S 450-es motorral 64k-tól kezdődnek. (MTD 46B)
McCulloch M46-125 - 77k
Golyóscsapágyazott kerekeket szeretnék, annak látom értelmét, így ezeket nem venném meg.A Vikingből az eladó szerint ez a belépő modell fogy legjobban, a Viking megengedheti magának, hogy saját névvel szart áruljon nagy példányszámban?
Házak között a kompozitok jónak számítanak?
A 125 cm3-s briggs motor tudja azt, amire nekem kell?
-
mgoogyi
senior tag
Köszi a választ!
Viszont egyik sem önjárós, ezen a Vikingen Viking motor van, azért írtam oda: [viking 2-es sorozat]
Igen, kb. 5-600 m2-ert kell vágni és nem önjárózok.
A belépőkategóriának hol van értelme, ha nem ekkora területen? -
Tetv88
tag
Nem kötekedésképp, de láttam már honda tárcsát is törni, meg stihl láncot is szakadni utóbbit nem is egyszer, egyébként a kínaiak elég jó acélt csinálnak, nagyrészt nem az acéljukkal van a gond, a motirokról meg annyit hogy aki keveset használja minek ruházzon be 5-6 szor annyit, nem mellesleg a Honda szervízben egymást érik a garis kaszák meg a fűnyírók, szóval az igénybevételhez kell kalkulálni... A kínai tömegáru pedig azért dől mert igény van rá, ha Magyarhonban egy bérből élő embernek nem lenne gond kicsapni egy Viking árát ha elhasal a vas, akkor senki sem venne kínait...
-
kezman
őstag
Egy mogyoró nagyságú kavics k....va nagy sebességre képes ha jól eltalálja a kés, ismerősöm autó üvegét simán kivitte, pedig ő kb 25 m-e kaszálta a füvet, egyből bepókhálósodott, persze nem lényeg mert lehet hogy sose lesz hasonló, hát igen, a tolókarok is egy gyenge pont, de hát ezekkel együtt kell élni, minden javítható valamilyen formába, és nem kell félni az újdonságoktól, de azért a fém kaszaházat nem hagyják el, láttam azt hiszem Makitába inox kaszaházast, kintről hozták be, na az örökös mint a nyomorúság .
-
kezman
őstag
Ezt nem tagadom, de inkább lefestem első szezon illetve a garancia lejárta után és akkor tuti, de épp Hondával jártam úgy hogy széttört mint a sz.r , pedig a leírásba az szerepelt hogy carbonszálas műanyag, még garancia időbe ( szerencsémre vagy nem más baja is volt) kicseréltem egy oleo mac-ra, azt már hatodik éve nyüstölöm, semmi baja , úgyhogy nekem papolhatnak hogy ilyen műanyag meg szénszálas űrtechnika
-
-
Jocohun
tag
Köszi a választ.
Esetleg ezt a gépet ismered? Hecht 142 fűkasza 43 ccm és 2L azt tudom ,hogy kínai gép de inkább kapható üzletben mint Pl: piacon vagy neten árusítva. Nem tudom ,hogy még az MTD jók e? Pl én nem arra akarom használni ezeket a gépeket ,hogy reggeltől estig menjen hanem 2 hetente levágom a portán a füvet illetve egy két helyen.
-
otoaak
tag
Köszönöm, kölcsön kértem egy jobb fűnyírót és kipróbáltam, nem viszem vissza a traktort.
Még mindíg sokalom egy kicsit a traktor árát szerintem nem kellene ennyivel többe kerüljön de azért a traktor nagyon más, nem is a tologatás/meg faradrtság miatt, nálam így hogy nem kell semmit kerülgetni mindenben jobb a kényelem az csak hab a tortán. A kertet meg most tudjuk majd úgy alakítani, higy későb se legyen gond köszi még egyszer, megnyugodtam azért. ☺
-
otoaak
tag
Köszi a vlaszt. Nem hiányzik az ára szerencsére de szeretem optimálisan költeni a pénzt. Biztos, hogy alapvetően rosszul közelítettem meg a dolgot és nem csak azért mert utólag kérek tanácsot. De korábban fel se merült bennem, hogy fűnyíróval is menne a terület vágása normális idő alatt (mondjuk 2-3 óra) (mondjuk tereprendezés füvesítés után nyílván sokkal egyszerübb is lesz). csak most, hogy "röhejesen" gyorsan lement a traktorral. A fűkasza egyértelműen rossz alap volt megbecsülni a dolgot azzal nagyon lassan ment.
-
Voice24
őstag
Én nem sokat használtam még a mulcsozást, legtöbbször gyűjtöm a füvet. De a 140 ccm-es McCulloch m51-140f gépemen nem vettem észre, hogy mulcsozás közben bármi gondja lett volna. Nyilván nem 20-30 centis fűbe engedtem bele, de az a fűmagasság már nem a mulcsozós gépeknek való szerintem.
Igaz, én tolom a gépet, nem önjárózok vele, mert ahogy írtam már többször, szerintem nagyon gyors a sebessége még normál nyíráshoz is. -
joe999
tag
Köszönöm a választ ! Amúgy van most egy másik lehetőség is, mégpedig az, hogy egy jó barátom valami lomistól tartozás fejében elhozott egy 190 ccm-es Honda motoros önjárós fűnyírót. Azt mondta, hogy átadja nekem annyiért, hogy ne bukjon az üzleten, nekem így 30e Ft-ba lenne. A gép teljesen jó állapotban van, patentül indul, nem eszi az olajat, nem füstöl, annyi probléma van vele, hogy néha ingadozik a fordulata. Beszéltem az öreggel (mármint a szerelővel), azt mondta, hogy tudja mi a baja, ha tetszik a gép bátran vegyem meg. Fel van adva a lecke, a héten döntenem kellene, de hajlok a használt Honda felé.
-
joe999
tag
Köszi a válaszod! Én is úgy gondolom, hogy a motor rendben van, pont ez miatt tetszett meg. A kerekek állítólag csapágyazottak, de a kép alapján nem igazán lehet eldönteni, hogy milyenek, őszintén szólva nekem is gagyinak tűnnek egy kicsit. Valójában jobban örülnék, ha nem lenne önjáró, mert azt kb. a vágandó terület felén tudom kihasználni, a másik fele eléggé forgolódós. Sajnos azt látom, hogy nagyobb motorral nincs nem önjárós gép. A központi magasság állítás mindenképpen pozitívum. Hogy milyen a kaszaház, azt a kép alapján nem nagyon tudom eldönteni, még az sem biztos, hogy így néz ki, mivel normális fényképet sehol nem találni róla (Sok gyártó csinálja azt, hogy az azonos típusú, de különböző évjáratú gépei teljesen másképpen néznek ki, más motorral vannak szerelve lásd HUSQVARNA LC 153 , MTD BC51 5, stb.) Én még a 32 kg súlytól is tartok picit, igaz van olyan külföldi oldal, ahol 36-ot írnak. 2 év garancia van rá, de nagyon az sem mérvadó, mert a távolság miatt szervizbe amúgy se nagyon hordanám. Az mostani gépeimet is anyukám szomszédja egy igazi precíz szaki szervizeli barterbe
-
ANDROID???
addikt
-
zsiz
őstag
Meg is vettem ma a gépet, de nem azt amit linkeltem, találtam egy szimpatikusabbat és ráadásul ez közelebb is volt hozzám helyileg, meg jobbnak is tűnik. Remélem nem kapkodtam el (de azt se akartam, hogy lemaradjak egy jó ajánlatról), eddig tetszik amit vettem. Mondjuk sokat nem tudtam próbálgatni, mert majdnem egész nap szakadt az eső. Egy Briggs (talán Quantum XTE 60, papír nincs rajta, de kinézetre stimmel) motoros, a hirdető állítása szerint is 6 lóerős. Megnézegettem amiket írtál. A kasztni alumínium és semmi hibát nem láttam rajta. A magasság állítás is működik. A motor szépen jár és könnyen indul, de azért kell erő a berántáshoz. Hidegen második húzásra indult. Az egész most esett át felújításon, új légszűrő, friss olaj, szerintem festést is kapott (de minimum egy nagyon alapos takarítást), mert tényleg nagyon jól is nézett ki. Az önjárót mikor elsőre próbáltam, meglepődtem úgy megindult. Emelkedőn ugyan nem tudtam megnézni, de nincs rá szükség. "Terepen" próbáltam, nagyon komoly segítséget nyújt. Remélem hosszú távon is beválik. Apró dolgok vannak (egyik kerék nagyon kopott, hátul a műanyag takaró nem a sajátja, és nincs fűgyűjtő, illetve kaptam egyet ajándékba de nem gyári és kicsit alakítani kell majd rajta hogy fel lehessen rakni), de egyik sem olyan, hogy emiatt otthagytam volna. Úgyhogy nagyon köszönöm a tippeket és a segítségedet.
Olajat milyen sűrűn illik cserélni?
-
Ezért is mutattam, hogy ez egy az egyben McCulloch 53-190-es fűnyíró, és még pár más márkanévvel is árulták ezeket (MacAllister/Toro biztosan). Teljes szerviz volt megvételkor, új szíjat is kapott a hajtás, itt még szíjjal hajt előre, ahol egy tengelyen két fém fogaskerék van, és a műanyag kereket hajtja. Tehát ha egy normális vázzal lévő gépet vesz, az sokáig kibírja, szerintem itt a motor fog legkésőbb tönkremenni.
-
Csak halkan fűzöm hozzá... Használt vétel (itt írtam róla). A képek meló után készültek, sajnos még nem volt idő megtakarítani őket.
-
zsiz
őstag
Köszönöm a helyreigazítást, mint írtam, egyáltalán nem vagyok otthon a fűnyíró témában. De én is javítanék.
Beugrott, hogy a kert jóval kisebb, mert nem téglalap alapú (az egyik vége már csak kb 20m széles és több mint fele művelve szokott lenni). Valamint valószínűleg nem csak ezzel lenne vágva, hanem mellette egyidejűleg damilossal is. Erről a kertről van szó, és a zöld része a gyümölcsös. Így sem felelne meg pl egy ilyen nekem? [link] (Azért néztem Briggs motorost, mert a rotánk is az, régi, nem sokszor kellett hozzányúlni, akkor sem komolyan és mindent kaptunk hozzá ami eddig kellett.)
60-70k-t biztos nem szánok rá, akkor marad az, hogy fűkaszával végig megyek rajta egyedül. Azért majd nézegetem az említett márkákat is. Önjárónak örülnék, de ha nagyon nem fér bele, akkor nem feltétel. De fűgyűjtőt mindenképp szeretnék. Valamint a terület is jóval kisebb, mint először írtam, 1500, max 2000m2-en osztozna a gép egy fűkaszával. Így helyesbítve a feltételeket, tudnál egy újabb iránymutatást adni? Előre is köszönöm.
-
Ahogy nézem, ezek hasonszőrű motorok, ár ha egy árban kapja meg, akkor lehet érdemesebb a Honda-val hozni. Viszont ha rendesen karban vannak tartva, ezek is el fognak menni 20+ évet, az biztos hogy a kéház hamarabb megy szét mint a gép motorja. Idehaza a használt és olcsó gépek mennek, igaz ami igaz, én is aránylag olcsón vettem, de rendesen utánanéztem a dolgoknak, és sikerült egy korrekt példányt kifogni.
-
ANDROID???
addikt
Ugyanannyiért (ha nem +20-25e) , akkor Honda, de általában drágább.
Én is ezekből a régi Briggsekből indulok ki, van itthon egy ilyen körkipufogós, még műkődik a fűnyíró ház rohadt ki alóla, és még 1-2 javítanivalója van, de beindul stb..
Nagyon régi több mint 20 éves, de ha erre költöttem volna 20e - t (vagy többet, mert akkor már gyűrűzés stb egyúttal) új kaszaház, kerekek stb akkor inkább 65ért vettem m46125r típust.
Átlag használat mellett megteszi amit kell, alja gépektől jobb. Megnéztem én is a viking stb gépeket, de azok 2-szer ennyitől indulnak.. -
-
-
-
Na helyreállt a rend, pár perc alatt kiégett a maradék olaj a rendszerből és már nem füstöl. Ennek örömére le is nyomtam vele 3000m2-rt
Egyébként a vakondkérdést ti hogy oldjátok meg?
Real_Necro: sima csapadékmérő? Egyébként vízátfolyásmérő a rendszer "elejére", locsolás után lesz majd valamennyi liter, pl.: 2000l, ha ez egy 200m2-es a kertre jut akkor m2-enként 10mm ment ki.
-
Real_Necro
veterán
Ilyen edényt hol tudok beszerezni?
Volt tulajnak volt valami próbálkozása csapadékmérésre, de nem működött. Elvileg be lehetne kötni a vezérlőre valamilyen elektronikus mérőalkalmatosságot.
Jut eszembe, van egy előkert, ahol a csepegtetőnek van egy végpontja. Szeretném bővíteni, hol érdemes ehhez az eszközöket beszereznem?
-
Real_Necro
veterán
Gomba az tényleg megjelent, bár még nincs sok.
Reggel 4:30-kor megy 6-3-10 percig a 3 kör (ebből az első tujákhoz csepegtető, a második az eléggé mohás ültetett, a harmadik a gyepszőnyeg), majd este 20:40-kor ment megint, de ezt most kiiktattam. A napi öntözést is érdemes ritkítani?
A talaj ahogy néztem nem agyagos, nem is homokos, kellemesen "porhanyós".
-
Real_Necro
veterán
Az egyik rész 10 éves gyepszőnyeg, a másik ültetett fű. Utóbbi erősen mohásodik, kissé ritka is, meg most a sok eső után biztosan megint lesz alga pár helyen. A gyepszőnyeg térkővel/szegéllyel kerített.
Arra gondoltam első körben kikölcsönzök bauhausból egy elektromos gépet, aztán azzal végig megyek mindkettőn, majd kap egy kis gyeptrágyát, mellette most is naponta kétszer van öntözve, ha szárazabb lesz az idő, akkor ezt még sűrítem.
Igazából nem egy nagy zöld rész, de 10 évig éltem panelban, most nagyon örülök, hogy van mit újra gondoznom.
-
Zola007
veterán
természetesen nem egy Oleo 755 vagy Stihl 550 szintjét várom, csak azt, hogy kíméletes használat mellett ne essenek szét a fődarabok 5 éven belül és a kopóalkatrészek pedig pótolhatók legyenek idővel
nézegettem őket, de 80-90 alatt nem látok jobbat, max drágábbat. többet pedig nem adnék érte háztáji használatra -
Anubis_9
addikt
Én 2-3 hetente használom csak, de akkor akár egy huzamban 3 órán át és csak akkor állok meg, ha damilt, vagy benzint kell pótolni. Nem mondom, hogy nem szokott zsibbadni a tenyerem, ujjam, de bízom abban, hogy ennyit kibír a szervezetem, mivel nem mindennapos használatról van szó. Ha most vennék, lehet 545RX mellett döntenék. Tavaly, akcióban jutottam hozzá 185.000-ért. A kellemetlenségek ellenére tökéletesen elégedett vagyok vele.
Ezt most találtam: léteznek antivibrációs kesztyűk is! Érdemes lenne kipróbálni!
-
makro
senior tag
Nem csak a kiskertben lenne használva, hanem a présház környékén és telepítésben is. A terv jelenleg, hogy legyen egy megbízható, masszív gép. E mellé még összerakunk a régi gépekből egy kisebb kaszát, amit csak damillal használnák, ezzel is kímélve a nagyot.
Ami nagyon húz a 545RX felé, az a heveder... a sima pántos hevederek azért egy idő után tudnak hátfájást okozni. Többnyire félnapos kaszálások vannak, ezért is szeretnék olyan gépet, ami erre lett tervezve.
A karbantartás nem szokott elmaradni, de a hengerben történő kopást nem tudjuk megakadályozni az olcsó gépekben, még kicsit sűrűbb keverékkel sem. Ennek apropóján, milyen olajat tudsz/tudtok ajánlani? ( ha jól emlékszem a piros stihl annyira nem ajánlott ) -
makro
senior tag
Szia,
szemezek egy Husi 545RX-el, és ahogy látom neked is ez a model van. Igaz ez olcsóbb mint az FS400-as, de most valahogy tényleg 220.000 lenne nálam a plafon.Eddig csak 20-30.000-es fűkaszákat használtunk, amik jó ha 1-1,5 évet kibírtak. ( Na jó, van egy FS45-t is, ami már átesett egy komplett motorcserén )
Jó lenne egy olyan gépre pénzt áldozni, ami nem hullik szét pár év alatt. Ezért is céloztam meg ezt a kategóriát. Mi véleményed, mennyire mondható tartósnak ez a model? -
Tin
veterán
értelek, előtte próbáltam egy kölcsön olcsó gépet, nullát ért. ez viszont -5 mm-el szépen becsíkozta a földet, rendesen megtépte a gyökérzetet, és gyönyörűen helyre is jött tőle, ahogy kell. nem kétlem, hogy az ipari gép sokkal jobb, de évi 3 szellőztetéssel számolva a harmadik évben elköltöttem bérletre a mostani gépem árát (40et), és akkor még nem számoltam a szállítás költségét, stb - és akkor még mindig garis lesz ez a megvásárolt gép is.
nekem erre a területre felesleges a komolyabb gép. ebben is bőven van még tartalék (-10 mm, kétirányú áttolás), és az ár miatt döntöttem emellett (szezon végén vettem, nem is értettem, miért adták oda ennyiért).de, elképzelhető, hogy jövőre már mást fogok mondani
-
techpor
tag
Értem, köszi. Az aljnövényzetet természetesen nem úgy értettem, hogy egy erdős környéken szeretném kitakarítani a fák közötti aljnövényzetet 4000 hektáron
, de azért ha ilyenbe futok bele ne tegye tönkre a szöghajtást és bátran nekiugorhassak vele 1-2 hajtásnak vagy ha véletlenül belefutok 1-2 nagyobb kőbe, mert van ilyen rész is azon a területen amit "művelni akarok" hosszabb távon. Heveder nem nagy gáz, ha más nem ezt elpasszolom és veszek egy jobbat (csak ugye illeszkedjen a gép hozzá és ne kelljen emiatt kényelmetlen pozícióban használnom, mert akkor megint ott vagyok ahol a part szakad
) Korábban kb. 45-50 cm3-s stihlt használtam, ez a kb. 35cm3 bírja azért rendesen? Igaz árban ez ahhoz képest jóval olcsóbb, de azért még utánaérdeklőnék mielőtt beleugranék ennyi pénzért.
-
gabor9991
addikt
Én ezt használom minden kétütemű gépembe, nem azért, mert így akarok spórolni, hanem van egy robogóm, abba ezt teszem hosszú évek óta, ez van itthon, és köszöni a robogóm jól van.
1100 1 liter, ezzel használom a permetezőt és a szegélynyírókat is.Azok is jól vannak.Pedig ott van fordulatszám rendesen.
Régebben vettem én is a repsol, castrol meg a nagy márkák olajait, de sok különbséget nem tudtam felfedezni, a recordon is ott vannak azok a minősítések mint a 3x annyiba kerülő társain. -
Anubis_9
addikt
Jelenleg körkeresztmetszetű Husqvarna damilt használok, 3 mm-est. Ez nem sül rá, mint amit előtte tettem fel. Valami narancssárga maradék volt évekkel ezelőttről. Amúgy agyaltam rajta, miért sülhet rá.
553RS a gépem, elvileg a 3 mm-es damilt erőlködés nélkül viszi. Vékonyabban nem akartam rá. Lehet megpróbálok egy 2,7-es, vagy 3-as átmérőjű X Force-ot is a legkissebb kiszerelésben.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Metal topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- HP EliteBook 830 G5 16GB 256GB 13.3" FHD IPS
- Xiaomi Redmi 10 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest