- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Real_Necro
veterán
válasz
Real_Necro #1703 üzenetére
1000L lett a vege, koszonom a segitseget.
-
Tin
veterán
válasz
Real_Necro #1485 üzenetére
így van. szélszendes időben állítsd be a fejeket úgy, hogy az egyik végétől a másikig locsoljanak, plusz legyen valamennyi ráhagyás (20-30 centi). utóbbi azért kell, ha fúj a szél, akkor is kapjon vizet a fű széle.
ha minden jó, akkor jöhet a kimérés, ott az a lényeg, hogy a két fej között félúton és az egyik oldalhoz közel (de ne nagyon közel) legyen a mérő, és így leméred minden körön a 100%-ot időben. ha minden körre be van ez állítva, után már nincs semmi dolgod, csak az évszaknak megfelelően állítod a százalékot és a gyakoriságot.
tavasszal és ősszel bőven elég 2-3 naponta öntözni egy kisebbet, nyáron viszont kánikulában tényleg kell a napi 100%, különben nem éli túl. de ez csak néhány hét.
nekem nyáron simán elmegy a napi 3 m3 víz, de ilyenkor... most asszem 2 hete nem is öntöztem. bírná, nem azt mondom, de hadd gyökeresedjen csak, az a dolga
-
Tin
veterán
válasz
Real_Necro #1482 üzenetére
- megfogsz 2 csészealjat, hamutartót, akármit. felrakod középre és szélre, jellemzően úgy, hogy a két szemközti fej közé, és egy olyan helyre, ami inkább közelebb van csak az egyikhez
- kör elindít, és járatod, amíg nincs benne 10mm. ezt időnként leméred centivel, célszerű napsütésben melegben csinálni, mert vizes leszel
- megnézed hány percet ment az a kör, ez lesz a 100%
- végigcsinálod a többi körrel, mindegyiknél beállítva a percet a 10mm-heznyáron kánikulában ennyi kell a fűnek 1 napra.
a többit meg visszaszámolod, de a neten találsz táblázatokat is. ha olyan az öntőződ, hogy állítható a százalék, még egyszerűbb a dolgod.
évi 2 (tavasz+ősz) szellőztetés és ekkor trágyázás (3-4 hónapos hatóidejű), illetve júniusban is beiktathatsz egyet, trágyázást mindenképp. akkor szép léesz.
-
válasz
Real_Necro #1482 üzenetére
Sztem az is jó, csak "ne fürdjé le" locsolás közben
-
Archer
őstag
válasz
Real_Necro #1478 üzenetére
Beállt gyepfelületnél ezekben a 20-25 fokokban szerintem elég heti 3-4 öntözés de ez nagyon hasra ütés, meg kellene mérni csapadékmérő edénnyel a két körnél (akár több helyen és átlagolni, egyenletes nem lesz sosem a szóráskép) hogy ez alatt az öntözési idő alatt mennyi a kijuttatott mennyiség (ez a rendszer tervéből meg a víznyomásból kiszámolható lenne de gondolom az már rég nincs meg sehol) és az alapján beállítani az öntözési időt meg elosztani a hét napjaira (átlag. 4-8 mm vízigény naponta, hőmérséklettől függően).
-
Archer
őstag
válasz
Real_Necro #1476 üzenetére
Azért nagyon talajfüggő a dolog. Egy homokosabb talajra kinyomhatsz gyakorlatilag bármennyi vizet, elissza, és a nyári kánikulában szépen kiég a fű. Itt érdemes lehet a 35 fokos időszakban akár naponta többször is kis mennyiségeket kijuttatni. Vagy egy lejtős, kötöttebb talajú felületről lehet, hogy az optimális mennyiség egyszerre kijuttatva egyszerűen elfolyik, tehát lehet értelme felosztani a napi öntözést. Mindenesetre valóban a hajnali öntözés a legoptimálisabb, nyáron, amikor éjjel sem megy nagyon 20 fok alá hőmérséklet, a gombásodás miatt nagyon meg lehet szívni az esti öntözéssel.
-
Tin
veterán
válasz
Real_Necro #1473 üzenetére
ha gyepszellőztetsz, akkor azért van pár dolog, amit illik betartani:
- 15-20 fokban az ideális, ne legyen direkt napsütés (inkább felhős), és az a jó, ha a következő pár nap sem 40 fokos tűző napos
- a talaj ne álljon a vízben, de ne is legyen száraz, magyarul ahogy fűnyíráskor: előző nap ne öntözz
- először nyírd le a füvet
- aztán a gyepszellőztetés
- a késes (vastag) fejjel csináld, ne a gereblyével (az a vékonyabb "drótos")
- fél centire lemehetsz, mert a 0-ással a gyökeret nem téped
- ha átmentél a területen, és megtépkedted, akkor utána jöhet a gereblyés fej, és alaposan tisztísd ki az elhalt részeket, illetve a széleken lehet a gyepszellőztető kézi gereblyével is
- aztán fűnyíróval menj át még egyszer a füvön, ez összeszedi a maradék elhalt részt (porszívó)
- aztán jöhet a felülvetés a ritkább részeken
- és a trágyázás (műtrágya szórás)
- aztán egy jó öntözés, és ha vetettél, azokon a részeken mindig legyen nedves a föld a következő 2 hétbenamúgy a kollégának igaza van: napi 2x baromság öntözni, kivéve a csírázási időszakot, a fű akkor lesz dús és erős, ha rákényszeríted arra, hogy minél mélyebben keressen a gyökér vizet, ezért jó hosszúra megnő. ha folyton csak öntözöd, rövid gyökerei lesznek. és hajnalban érdemes öntözni, mert akkor reggeltől tud párologni, és délutánra megszárad, és éjjel harmatos lesz. ha este öntözöl, akkor berohad, főleg melegben, meg gombás lesz.
bocs az offért, én nagyon örültem volna, ha ezt így egyben valaki leírja még amikor ennek keresgéltem utána.
-
Espla
aktív tag
válasz
Real_Necro #1473 üzenetére
Nem szabad a füvet naponta öntözni, főleg nem naponta kétszer.
-
Archer
őstag
válasz
Real_Necro #1469 üzenetére
Egy erős benzines gép mivel erős, ha nagyon mélyre állítod, "felszántja" a gyepet, a villanyos kaparó meg ilyet nem tud, még ha szándékosan akarnád sem. Mindenesetre eleve a gyepszellőztetéshez némi háttérinfó nem árt, bármivel is csinálod, meg utána kell egy műtrágyázás, szükség szerint felülvetés, itt sem árt némi rálátás, hogy mit meg mennyit. Mindenesetre az elektromos gyepszellőztető is 100x többet ér, mintha semmivel nem csinálnád. Persze kérdés, milyen minőségű fűfelületről van szó.
-
Anubis_9
addikt
válasz
Real_Necro #1465 üzenetére
Igen, én is úgy tudom, hogy hátrafele szabadna csak. Az utóbbi időben, ha lehet, így csinálom. Volt olyan MTD, amit közel 10 évig jobbra és balra is döntöttem, de szerencsére sose lett baja. Mindenesetre jobb az elővigyázatosság.
-
OldAkita
aktív tag
válasz
Real_Necro #1393 üzenetére
Én méltatom.
magam is gondolkodtam MTD Smart 51 BO vásárlásán, de végül legyőzött a félelmem a benzinmotorostól és vettem egy elektromos Makitát
Ha valaha is lesz az ismeretségi körömben valakinek fűkaszája és kipróbálom, lehet hogy egyszer én is veszek egy fűkaszát, de egyelőre bénának érzem magam hozzá. Vajon gyorsabb az mint egy tologatós 37 cm-es? (sík terep!)
Az MTD Smart 51 BO-hoz még annyit tennék hozzá hogy hétvégén a Tescoban 37000Ft-ért adták. -
Real_Necro
veterán
válasz
Real_Necro #1379 üzenetére
A helyzet, hogy megvettem az mtd smart 46 pb-t es a bc 33at. Fater autoszerelo igy csaladlatogataskor elvittem magammal a gepeket, hogy egyutt rakjuk ossze. Nem volt tul bonyolult, valamint apam szerint arahoz kepest korrekt darabok es elegendoek lesznek a korabban emlitett teruletre. Nekik otthon egy Stihl es egy Honda bozotvago, valamint egy Honda onjaros funyiro van...
-
BioNiCMaN
addikt
válasz
Real_Necro #1324 üzenetére
Amennyi szegély nálunk van - ha elég éhes vagyok - szerintem le is rágom.
-
BioNiCMaN
addikt
válasz
Real_Necro #1322 üzenetére
Én tegnap akartam megvenni a gyöngyösi boltban az akkus szegélynyírót, de egy darab se volt már...
Új hozzászólás Aktív témák
- Bezámítás! Lenovo IdaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3050 6GBB WIN11
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest