Hirdetés
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- iPhone topik
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
üzenetére
A szád jártatásán kívül még mást nem nagyon mutattál, de a 35 év egy kis jómodorra, esetleg kulturált beszélgetésre még nem volt elég, csak a nagy arc, ennyi sikerült. Nem ismerem krizmot személyesen, de nála kulturáltabb személyt ritkán lát az ember fórumokon, belőled sok van.
Btw én pont lszarom a kovászt, amit lehet élesztővel csinálok, de így beleállni valakibe a semmiért...bocs mindenki, de ez most kijött.
-
válasz
body007
üzenetére
Sajnos sokan vannak az idősebbek között, akik azt hiszik csak mert öregebbek többet éltek, többet tudnak, mint egy fiatal.
Nem érdemes velük vitatkozni, rájuk kell hagyni, mert az ilyenek sosem ismerik el a fiatalabbat, pedig manapság már a technológiának és a gyors információáramlásnak köszönhetően sok fiatal rendelkezik nagyobb tudással, mert (tisztelet a kivételnek) a fiatalok haladnak a korral az idősebbek pedig leragadnak a régi módszernél még akkor is, ha az nem jó, de úgy szokták meg. -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ez pont olyan mint a kertészkedős topikba valaki megemlíti, h nem kéne minden problémára kemikáliákkal válaszolni. Az "öregek" (akik az apjuktól / nagyapjuktól tanulták a mezőgazdálgodás) fel vannak háborodva, h lehet ellentmondani több 100 éves (najó legyen sok éves) tapasztalatnak. Akkoriban tök jól kiirtotta a gombát, kártevőt a vegyszer - jó az most is. Azt amikor megkérdezi vki, h Te azt meg is eszed miután rálocsoltál egy fél vegyiüzemet? Persze, régen is megettük
Ebbe az érvelésbe nem tudok belekötni, a tapasztalat az tapasztalat 
-
válasz
krizmo_
üzenetére
"én is szoktam sütögetni" - ~ 14-15 éve készítesz saját kenyeret mindennapi fogyasztásra ebből az utóbbi több mint 3,5 évben kizárólag kovásszal dolgozol. Nem csak kenyeret...mindent ami kelesztést igényelhet. Pizza, kakaós csiga, Croissant...stb.
Csak így a margóra, gondoltam odavésem ha valakinek kétsége támadna... -
válasz
fradi81
üzenetére
Rosszabbra számítottam, de legalább ehető lett, és nem kellett kidobni.
Emlékeszem amikor eleinte elkezdtem kovászos kenyereket sütni még nagyon gyenge volt a kovászom, és nem sültek olyan jó kenyerek, mint később, se ízre se állagra nem volt az igazi.
#10586 prozodus
Nem beszélek magasról, dehogy, csak én is szoktam sütögetni, így szereztem már némi tapasztalatot, és leírtam a véleményem, hogy ha lehet más inkább ne próbálja ki, mert sok jó nem sült ki belőle. -
válasz
fradi81
üzenetére
Rinnai és Rational gőzsütővel (nem tudom, pontosan melyik modell) volt dolgom, azok közvetlenül a hálózatról vették a vizet és járt hozzájuk gyantás vízlágyító, regeneráló. A Rinnai 1M körül van (volt), a Rational értelemszerűen többmilliós cucc, de az tényleg kb. a sütők Rolls-Royce-a.
-
válasz
üzenetére
Par kanal liszt es viz, es 2 nap mulva kesz a kovasz.
Már korábban is írtam, de most is leírom, ez nem kovász.
És az nem kovászolás, amit te csinálsz. A gyakorlat igazolta, h a rozs nem szereti az elesztot.
Néhány éve még sütöttem élesztővel, és nem volt semmi gond vele. -
törölt tag
-
Kis kenyérkérdés

Retenetmód profin gyártom már a kenyereket: megvan a tuti víz / liszt arány (természetesen több fajta lisztből), magvak, fűszerek - még olívabogyó is
- szokott kerülni a kenyerembe de egy dolog még nem hagy nyugodni. Picit hamar kiszárad (letakarva, hűtőben tartom) mint a bolti "jó drága" kenyerek. Tuti valami "segédanyagot " tesznek bele. De mit?
Egyébként nem úgy szárad ki mit a gagyi bolti (hogy kalapáccsal kell feltörni) csak a vágott felülete kicsit keményebb lesz mint a belseje... Egyébként a tegnapi kenyerem kakukkfüves, elég jó lett
-
bugizozi
őstag
Értem, köszönöm!

-
válasz
btraven
üzenetére
Én polentának szoktam hívni.
Annyira nem kell túlgörcsölni az arányokat.
A legtöbbször tejjel és cukorra szoktam megfőzni a kukoricadarát, aztán felszeletelem és vajon megsütöm, majd lekvárral tálalom.Például 30 dkg dara - 1.5 liter víz
Ez teljesen jó arány.
Mennyi ideig kell főzni? 20 perc, 30 perc?
10 perc alatt simán megfő, de úgyis látni fogod rajta, ha már elkészült(krémes állaga lesz és besűrűsödik).
-
btraven
őstag
Csinálnék egy kis kukoricamálét. Lehet nem így hívják, kukoricadara vízzel meg sóval megfőzve.
Mennyi víz kell hozzá?
Mert mindenhol mást írnak.
Például 30 dkg dara - 1.5 liter víz
Mennyi ideig kell főzni? 20 perc, 30 perc? -
Ance
őstag
válasz
bugizozi
üzenetére
Én azt mondom megéri a felárat, ha egy dologhoz hozzá tudsz szokni, a vízkőhöz. Én is ezt szerettem volna, de mivel nem lehet benne desztvizet vagy lágyított vizet használni, nem választottam, mert úgysem tartanám karban és tönkremenne.
A kávéfőzőink is szétmentek, amíg nem volt lágyított vizünk, a ráérünk arra még hozzáállásom miatt.Végül egy olyan Aeg lett, aminek az aljába lehet vizet tölteni, azt használjuk ha kell. Ez a magas páratartalmú gőzben sütést kizárja, mert nem szabályozható, de mivel szuvidálok, annyira nem számit. Mindenféle sütihez, kenyérhez nagyon jó egyébként.
Egyébként felmerül a jogos kérdés, így leírom kérdés nélkül is: azért nem lehet benne lágyított vizet használni, mert az nem vezetőképes, így nem érzékeli a víz szintjét a sütő. Bennem a kisördög persze azt mondja, hogy azért, hogy tönkremenjen a vízkő miatt, mert a vezetőképesség helyett kb. százféle módon lehet még megmondani mennyi víz van egy tartályban…
Ha veszel, akkor az ajánlott eljárás, hogy a lágyvízzel töltsd fel és önts bele egy pohár csapvizet is.
kieg: ha már a választás előtt állsz: a belső hőmérő felárát is érdemes megfontolni, hiszen annál sokkal jobb megoldások vannak. Nekem +30k lett volna a belső hőmérő, de helyette vettem ezt [link] és nem kicsit jobb megoldás. Pl. el is mehetsz otthonról és akkor is látod hol tartasz.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
És használják is, vagy csak a szponzor miatt van kiállítva?
-
válasz
bugizozi
üzenetére
Üdv,
Én szeretnék majd, nekünk érdemes lenne, mert itthon sütjük a pékcuccokat és azokhoz jól jönne, nem kellene külön betennem edénykét forró vízzel, amivel párásítok. Valamint kelesztésnél is nagyon hasznos tud lenni, pl. most is be van készítve a sütőbe croissant, és egy tálka forró vizet tettem be, hogy ne száradjon ki a tészta.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Használ itt valaki gőzsütőt?
Új konyhánkba válogatjuk a gépeket és ezen megy a dilamma, hogy megéri-e a felárat. Pl egy rakott cucc vagy lasagne jobb lesz-e gőzsütőben? (ezekt sütünk a leggyakrabban + sütiket)Köszönöm a véleményeket!

Az elméleti részt elolvastam, gyakorlati tapasztalatra lennék kíváncsi.
"A húsok belül omlósak, kívül aranybarna színűek és ropogósak lesznek, ha alacsony gőztartalmú (25% gőz) programon sütjük őket. A nagy nedvesség tartalmú ételek (felfújtak, rakott ételek) csodálatosan szaftosak maradnak, ha közepes páratartalmú (50% gőz) sütőtérben készülnek. A zöldségeket, halételeket, gabonaféléket (rizs, kuszkusz) érdemes magas páratartalmú (70-100%) sütőtérben párolni, így telt és gazdag lesz ízük, miközben megőrzik értékes tápanyagaikat - ezért egészségesek lesznek."
-
GZoli7
senior tag
válasz
balazs1956
üzenetére
Ilyet egy kis tárolóval és több cserélhető pengével az Aldi/Lidl szokott időnként árulni. Nekem van, bevált.
-
válasz
balazs1956
üzenetére
Üdv,
Én sima reszelővel szoktam a tököt lereszelni.
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Tökgyalut szeretnék venni.
Van olyan ami jól bevált?
Megfizetném a minőséget!
Linket, képet külön megköszönném!Előre is köszönöm szépen a segítségeteket.
-
-
válasz
Essejó
üzenetére
Többen csinálják, nyilván nem egyedül dolgozik.
Nagyon sok videót, képet osztott már meg Szabi pék, arról hogy is dolgoznak. Illetve lehet menni hozzá Workshopra is, ahol körülnézhetsz alaposan.
Több mint 100 éves kovásszal dolgozik, és szívesen ad is belőle(van több kovásza is, egyébként).
Tudom, hihetetlen, hogy valaki ilyen becsülettel és odaadással dolgozik, mint ő, és ritka is, de van ilyen.
Én megtudom különböztetni a kovászos és élesztős termékeket, és hidd el, amit ő kovászosnak ad el, az tényleg az.
-
Alakul a kenyerem. Sok volt benne a víz
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_
üzenetére
Nem akarok vitát, pláne nem veled.

De amit Szabi időben elszuttyog a videóban 1 kenyérrel, azt szorozd fel kb 200 darabbal, add hozzá a többi terméket is ami az üzletben kapható. Hol lenne ennyi ideje még másod, harmad magával is, egy éjszakai műszakban?
Az igaz, hogy én édesipari osztályban végeztem, de párhuzamos osztályban ott voltak a pékek. Valamint van pár hajdani osztálytárs aki átment péknek, szóval van némi rálátásom, hogy hogy készülnek a kisipari kovászos termékek, pékkovásszal. -
-
Beni2360
félisten
-
fradi81
veterán
Főtt csicseriborsó vajon mennyit bír ki a hűtőben?
-
-
Keef_Lee
őstag
Gépben recept tökéletesítéshez...
Nekem sosem sikerült.
Bár néha elégedettek voltunk vele, most hogy már 1,5 éve kovászolunk, a gépes múlt csak nyomokban emlékeztet a kenyérre. -
ernyo15
csendes tag
válasz
body007
üzenetére
Szia. Igaz nem rozsos kenyerek de emlékeim szerint nem voltak beesve annak idején amikor sütöttem őket. Nekem Hausmeister kenyérsütőm van, nagy üstös (sajnos már nagyon ritkán használom, olyankor kalácsot sütök benne). Azt hiszem neked kis üstös de ezek a receptek nem nagy mennyiségűek. A múltkor is be akartam linkelni de nem találtam már meg az oldalt, így most megkerestem amit kinyomtattam magamnak, ha lesz kedved próbáld ki. [kép] A kenyérsütőmhöz adtak mérőpoharat és két végű mérőkanalat, ezeket használtam ahogy a receptben is van. 1-es programon sütöttem (Alap program)
-
válasz
body007
üzenetére
A problémám, h a végén összeesik a kenyér teteje. Feljön szépen domborúra de a végén összeesik a teje: mint egy vulkán úgy néz ki a végeredmény

Ennek több oka is lehet:
- Túlkelt.
- Nem megfelelő az élesztő vagy annak mennyisége. Érdemes lehet próbát tenni szárított élesztővel is.
- Túl sok viz. Bár ahogy nézem a receptedben nem rosszak az arányok, de a liszt vízfelvevő képessége nem mindig ugyanolyan, így érdemes ellenőrizni, hogy nem túl sok-e a folyadék a tésztában, ha megcsíped és tapad a kezedhez a tészta, akkor sok.1/4 élesztő (12,5g) - kovászbarát még nincs, élesztőzők jelenleg

Nem is lesz.
Kenyérgépben nem lehet kovászoskenyeret sütni, de emiatt nem érezd rosszul magad.
Én a receptből elhagynám a szódabikarbónát, nem tudom milyen géped van, de erre a receptre a francia/fehér kenyér beállítást próbáld meg. A kockacukor helyett simán használhatsz nádcukrot.
De bármit is változtatsz mindig csak egy valamin változtass, hogy kiderüljön mivel van a gond. -
Szeretnék ötleteket kapni, h mivel lehetne javítani a kenyeremen

Jelenleg (aszem 4. próbálkozásra) ilyen a külleme:

Több tesztalany szerint is finom

Az összeállítása:
3 dl víz
3 evőkanál szója olaj - ezt több dologgal is próbáltam már: vaj, zsír. Most a szójaolaj jött
5 szem kockacukor (nincs otthon "sima" kristálycukor a nádcukrot meg nem akartam beletenni)
lisztek:
120g rétesliszt
70g teljeskiőrlésű búzaliszt
310g bl55
1 teáskanál szódabikarbóna
Rendes kenyérlisztet még nem vettem, ezért így kevertem a dolgot
1/4 élesztő (12,5g) - kovászbarát még nincs, élesztőzők jelenleg
gép beállítása:
3-as program (rozsos kenyér)
1-es súly (500g)
2-es barnaságA problémám, h a végén összeesik a kenyér teteje. Feljön szépen domborúra de a végén összeesik a teje: mint egy vulkán úgy néz ki a végeredmény

-
válasz
andrisbandi
üzenetére
Nem tűnik finomnak.
Nekem ez inkább moslék.
-
andrisbandi
őstag
MEGGYALÁZTAM A KRUMPLIFŐZELÉKET
yt MésziEgyszerű, finom.
-
btraven
őstag
Nézem a Breaking bad meg Snowfall sorozatot.
Meth-et meg crack-et nem szoktatok főzni? -
totron
addikt
A megpárolt gombát fagyasztási célzattal érdemes lapos formátumban elrakni (zacskóban), később hamarébb kienged, akár azonnal lehet ételbe tenni. Ettől eltérő alakzatokban a közepének több idő kell a kiolvadáshoz, abból meg csak a túlkészítés adódik vagy várni kell, ami gombánál amúgy sem szerencsés.
-
fradi81
veterán
válasz
totron
üzenetére
csirkemell sonka, Madoc leírása. Nálam 63 fok körül fő takarékon és olyan 1 óra 45 perc, ki kell tapasztalni.
-
-
Én semmilyen "kész" húskészítményt nem szoktam venni boltba. Van a faluba fasza hentes, az nem rak bele csak sót meg fűszereket a kolbászba
Meg szoktunk télen kollegával mi is tölteni. Na az tuti, abba tényleg csak a belevaló kerül. Mondjuk ez a többesszám kicsit barokkos túlzás - én a nyárikonyhába a fűtésért felelek legtöbbször - na meg az italokért
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kompakt vízhűtés
- PlayStation 5
- Tesla topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPad topik
- További aktív témák...
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- Elektromos Roller KIXIN HX X8
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Strix Z390-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 17 Ultra 512GB Starlit Green Karcmentes állapot 16GB RAM 2029.03.05 Media Markt Garancia!
- Dell Precision 5511,15.6"FHD,i5-10400H,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE kártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 i7 / 32GB / Garancia 2026.11.19
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem érdemes velük vitatkozni, rájuk kell hagyni, mert az ilyenek sosem ismerik el a fiatalabbat, pedig manapság már a technológiának és a gyors információáramlásnak köszönhetően sok fiatal rendelkezik nagyobb tudással, mert (tisztelet a kivételnek) a fiatalok haladnak a korral az idősebbek pedig leragadnak a régi módszernél még akkor is, ha az nem jó, de úgy szokták meg.
Ebbe az érvelésbe nem tudok belekötni, a tapasztalat az tapasztalat 
Csak így a margóra, gondoltam odavésem ha valakinek kétsége támadna...
Ebből egy féltéglát sütsz, nem kenyeret, vagy bármi mást.
Próbáltad már?

De jó, örülök neki!