- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iOS alkalmazások
- Google Pixel topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doky586
félisten
válasz
margithid #53506 üzenetére
Teendők HDD SSD eladás előtt (adatvédelem)
Ha a biosban van Secure Erase azzal, ha nincs lassú formázással. -
ricsip
addikt
válasz
margithid #53506 üzenetére
Keresd meg az ssd leírásában, vagy a hozzá való gyári programban tud-e olyat h. secure delete. Azt kell lefuttatni, és akkor kész.
Vagy ha nem bízol benne, bebootolsz windows installer-t, és a telepítőből elindítasz egy parancssort, aztán "format c:" (c: helyére az ssd particióját helyettesítsd be) -
-
Frawly
veterán
válasz
margithid #34727 üzenetére
Na, a B75 kézikönyvében én sem találok ilyen menüpontot, mintha csak UEFI bootot támogatna. Azt azért nézd meg, hogy az SSD pontosan melyik SATA porton van. Azt ajánlja a kézikönyv, hogy a sima sorszámozott portokra kell tenni a booteszközt, ami mögött az Intel B75 SATA vezérlő van. Van emellett két A-val jelölt extra SATA port, ami mögött Asmedia SATA vezérlő van. Az Intelesre kéne tenni, de ha mindenképp a Mediatek-esről akarod használni, akkor Advanced - Storage Configuration - Asmedia SATA3 mode - SATA Boot ROM [Enabled].
Épp ítt a Storage Configuration részben lehet mindkét SATA vezérlőt AHCI-re is tenni, ha még nem lenne arra állítva.
A H87-es lapon már van ilyen állítási lehetőség, Boot nevű BIOS menü, azon belül CSM (Compatibility Support Module) - Launch CSM [Enabled] - akkor meg fog jelenni egy Boot Devices Control opció, ahol [UEFI and Legacy OpROM]-ot kell kiválasztani.
-
Frawly
veterán
válasz
margithid #34696 üzenetére
Nem, nem biztos, hogy bootmenüben van. A legtöbb lapon Boot Mode-nak hívják, és UEFI (only), Legacy, UEFI + Legacy, Both, Mixed, hasonló állítási lehetőségek vannak. Esetleg az AIDA64 talán meg tudja mondani, hogy milyen módban van bebootolva.
Akkor szokott ilyen lenni, ha csak az egyik bootmód van bekapcsolva, te meg a másik bootmódban telepíted a Windowst, és a gép azért nem hozza már a BIOS-ban sem a meghajtót, mert arra másik bootmódban telepített rendszer van, a jelenleg aktív mód nem tud azzal mit kezdeni.
Pont, hogy egy böngésző megnyitásakor nem kéne gyorsabbnak lennie. Persze elhiszem neked, érdekes. Nem lehet, hogy az 530-asról egy régi, rommá belakott rendszer futott, a 860 EVO-n meg még viszonylag szűz a rendszer, vagy valami vírusirtót vagy valamit máshogy állítottál be?
-
Frawly
veterán
válasz
margithid #34377 üzenetére
Nézd meg Intel SSD Toolboxszal is. Valami nekem nem kerek, mert elég értelmezhetetlen szám van az írásmennyiségnél, én nem látom, hogy hogyan kapunk a hexadecimális 889B70-ből 274 TB írást. Elvileg az Intel 530 LBA-szektorban méri az írást, ami 512 bájt, azzal meg túl alacsony érték jönne itt ki (4TB). Ugyanígy, az üzemidő 6618 óra, ami csak 275 nap, ezzel ha tényleg 274 terás írásról van szó, azzal majdnem napi 1 TB írás jön ki, az még professzionális felhasználás esetén sem kismiska.
A kondíció viszont tényleg csak 20%, az nem valami ígéretes.
A te eseted érdekesnek tűnik. A hozzászólásaidat olvasva már többszáz terával szétírtál egy 840 EVO-t valami 800 napos üzemidővel. Most egy Intel 530-at. Írtad, hogy több virtuális gépet futtatsz párhuzamosan, több böngészővel, azokban rengeteg füllel, de még akkor sem jöhetne ki ilyen brutális írás. Egyedül torrentletöltést tudok csak elképzelni 24/7-ben, ami ennyit ír, vagy valami bugos szoftver fut, ami írási kergekórral feleslegesen írja a háttértárat.
Ha tényleg a böngészés generál ekkora forgalmat, akkor kapcsold ki a böngészőcache-t. Vagy cserélj böngészőt, böngészőverziót. Illetve ha tényleg ekkora az írásigényed, akkor arra nem ilyen EVO-kat, meg 3D TLC meghajtókat kell venni, hanem klasszik MLC-s meghajtókat, pl. Samsung 850 Pro, abból is egy nagyobb modellt, mert azon több cella van, több cella között oszlik meg ugyanaz az írásmennyiség. Tudom, drága, de a nagyon speciális felhasználást meg kell fizetni, annak ára van, ha extrém igényeket kell kiszolgálni.
-
Dorozsmano
csendes tag
válasz
margithid #33829 üzenetére
Segítségre lenne szükségem.
Van egy 950 pro m2 250GB nvme ssd-ém, MSI Z270-A Pro lapban.
Az a problémám, hogy a win 7 -et nem tudom telepíteni bios látja de telepítéskor nem kínálja fel telepítésre.
Előtte win 10 volt fent azt sikerült telepíteni.
Telepítéskor pendriv-ról betallózom a samsung meghajtó sys inf fájlokat de nem fogadja el.
Mi lehet a problémaÜdv
-
-
Raymond
titán
válasz
margithid #33716 üzenetére
A masik topic-ban irtad a modellt, aszerint 530-as. De gari ugyben mindegy, ugyanazok a feltetelek az 520-nal es az 530-nal is:
Warranty for Intel® SSD 320, 520, 525, and 530 with Media Wear-Out Indicator
...the “warranty period”, which is THE SHORTER OF: (A) A PERIOD OF FIVE (5) YEARS BEGINNING ON THE DATE THE PRODUCT WAS PURCHASED IN ITS ORIGINAL SEALED PACKAGING IN THE CASE OF AN ORIGINAL PURCHASER OR THE DATE OF ORIGINAL PURCHASE OF A COMPUTER SYSTEM CONTAINING THE PRODUCT IN THE CASE OF AN ORIGINAL SYSTEM CUSTOMER; OR (B) THE PERIOD ENDING ON THE DATE WHEN THE USAGE OF THE DRIVE, AS MEASURED BY INTEL’S IMPLEMENTATION OF THE “SMART” ATTRIBUTE (E9) “MEDIA WEAR-OUT INDICATOR”, REACHES A “NORMALIZED VALUE” OF “1”, AS REPORTED BY THE INTEL® SSD TOOLBOX
.
The “Media Wear-out Indicator” (E9) is specified in the Intel datasheet for the Product, and can be accessed using the Intel® Solid-State Drive Toolbox software available as a free download from Intel. By using the Intel SSD Toolbox and clicking on the “Check SMART Attributes” button the user will find the E9 or “Media Wear-out Indicator” value. A new, unused drive will show a Media Wear-out Indicator value of “100”, while a drive
that has reached its write endurance limit will show a Media Wear-out Indicator value of “1”.Nalad a (B) az ervenyes mert meg odebb van az 5 ev. Amikor eleri az 1-et akkor vege a garinak.
-
Frawly
veterán
válasz
margithid #33718 üzenetére
Ja, a HD Sentinelt hagyjuk. Tele van ilyen baromságokkal, hogy még 1000 nap, meg 70 nap, meg tököm tudja mi. Az egész progi komolytalan. Nem tudja előre kitalálni, hogy mennyit fogsz rá még írni, meg hogy utána read only lesz-e a történet vagy nem.
Az eddigi napi írásátlagod szerint számold, hogy mennyi van vissza.
-
-
Raymond
titán
válasz
margithid #33701 üzenetére
Pontos modell, mennyi idos, SMART adatokat jo lenne tudni. Intel-nel van olyan hogy linearisan lecsokken a kondicio idovel es/vagy iras mennyisegevel es amikor eleri a 0-at akkor read only modba valt. Ja, as se mindegy mivel olvastad ki hogy 22% mert lehet hogy badarsag.
-
aTe014
aktív tag
válasz
margithid #29508 üzenetére
Nem sokkal előtted javasolták:
A virtuális memóriát érdemes fixálni így: 400 MB - 4000 MB.Nekem 16 GB memóriánál 800 - 4096-ot állított be a Windows alapból, úgyhogy inkább nem piszkálom, de amikor 8 GB ramom volt, átállítottam én is 400-4000-re.
(Ha most próbálom lejjebb venni 400-ra, akkor hibaüzenettel közli, hogy rendszerhibát okozhat.)
-
Raymond
titán
válasz
margithid #25929 üzenetére
Gondolom van rajta adat amit meg szeretnel tartani, akkor nezd eloszor meg egy valamilyen live Linux USB-vel mielott vakon megprobalnad ujrahuzni. Mar ha van keznel vagy van hol kesziteni egyet. Ha ez az egyetlen gep es nincs keznel valami hasonlo vagy a Windows install egy DVD-n vagy USB kulcson (ott a repair computer opcio par lehetosegel) akkor nehez lesz. Valami munkaeszkoz mindekeppen kell
-
aok1
tag
válasz
margithid #22886 üzenetére
Én a helyedben ha minden klappol,nem foglalkoznék firmware frissítéssel.Gyorsaságra is hozza a gyári adatokat akkor minek.
Meg van egy szabály a számtechben.Ami jól működik azt ne piszkáld.Nekem is a gyárba rátett firmware-el megy.És nem is áll módomban frissítgetni amíg minden pöpec.
-
Emperor_
addikt
válasz
margithid #22888 üzenetére
Kiemelem a lényeget:
64GB Performance (ATTO) :
Read: Up to 430MB/s
Write: Up to 70MB/s
Multimedia Data Transfer (AS-SSD)
Read : Up to 345MB/s
Write : Up to 70MB/s
MAX 4K read/write IOPS up to 33K/17KÉn nem igazán látok komoly eltérést a gyári értékektől. Te látsz?
Az USB-s részt nem vágom. Bent van a gépben egy SATA porton az SSD?
-
cimabue
tag
válasz
margithid #22836 üzenetére
Nálam i5-ös procival is (8.1) nagyjából ennyi a bootidő, mivel betölt vagy 10 programot (NOD, HDSentinel, skype, EVGA precision, Powerchute, AI Suite stb...) Majd megnézem úgy is, hogy mindezeket vagy nagyrészét kilövöm. Szóval a bootidő nem hinném hogy csakis processzorerőtől függ.
-
törölt tag
válasz
margithid #22836 üzenetére
Nekem sem volt lényegesen gyorsabb, tiszta rendszerindítással is próbálkoztam, olyan nagy eredmény nem jött ki, ilyen 40 másodperc körül. Nálam valami oknál fogva az alapértelmezetten felrakott szabványos ahci-illesztőprogrammal jóval lassabb a normális bootolás (tehát semmi gyorsindítás), mintha az AMD illesztőprogramját használom. De 10 nálam nem stabil, 8.1 van fent azóta megint, ott is az AMD-vel nyerő, a szabványos csaknem annyit szöszöl normál bootolásnál, mintha hdd lenne, nem ssd. 7-nél nem volt ez, ott a szabványos teljesen jó volt, 20 másodperc alatti eredményeim voltak nemj tiszta rendszerindítás mellett.
-
válasz
margithid #22826 üzenetére
Üdv!
Akkor, hogy legyenek viszonyítási adataid, ezek az adatok, egy 60 gigás, 3,5 éves Samsung 830-as SSD adatai, egy 64 bites Win 10-en. -
törölt tag
válasz
margithid #22829 üzenetére
Nehéz megmondani, mert nálam a régi és az új változat gyökeresen eltérő eredményt produkált, másrészt nem tudom, hogy egy 60-as SSD-nek milyen eredményeket kell produkálnia. Az biztos, hogy az ennél nagyobbak jóval gyorsabbak is. Ettől függetlenül egy merevlemeznél még a 60-asnak is gyorsabbnak kell lennie.
Próbáld letölteni a CrystalDiskMark legújabb verzióját, és vesd össze az eredményeket! -
törölt tag
válasz
margithid #22826 üzenetére
Az SSD-t a HDD helyére kell berakni, mert az optikai megható többnyire lassabb csatolóhoz csatlakozik, mint a belső merevlemez. A lassú felállásnak több oka is lehet. Túl sok automatikusan induló program, például. A 60-as SSD-k nem sebességbajnokok, ennek ellenére érezhetőnek kell lennie a gyorsulásnak. Nekem egy szimpla Kingston 120-as SSD van, és nagyon gyors. Minél nagyobb egy SSD, annál jobban teljesít. A proci ereje is számít, de nem a lemezműveletek során, hanem abból a szempontból, hogy a lemezről betöltődött alkalmazás milyen gyorsan áll fel. S ez lassíthatja. Lehet, hogy egy automatikusan induló alkalmazás-t az SSD már betöltött, de az a lassú processzornak köszönhetően lassan inicializálja magát. Az is lehet, hogy a BIOS-ban IDE módra van állítva a csatoló.
Az a CrystalDiskMark elég régi. Van újabb. A gépedben valószínűleg SATA2-es csatoló van. Töltsd le és futtasd ezt! Minden infót kiír az SSD-ről.
-
Kernel
nagyúr
válasz
margithid #18435 üzenetére
Nem mondanám, hogy jól választottál, mert a két Asmedia SATA3 port egyikére kötötted eszerint.
Ezzel szemben célszerűbb az Intel SATA3 portot választani (sárga nyíllal jelöltem), nekem is ezen megy az Intel 520, ami mellesleg nem jelez hőmérsékletet.
Intel 530 jelezhet hőfokot, amit említettél, ezt már nem tudom.
-
válasz
margithid #18444 üzenetére
1. Boot-os pendrive-ról indítsd a Macrium-t, akkor biztosan semmi sincs használatban. Szükséges ISO-k és Boot-os pendrive készítése
2. Ha mindenáron OS alól szeretnél klónozni, akkor meg indítsd újra a gépet és csak a Macrium legyen megnyitva (egy valag program fut párhuzamosan...)
3. a 100MiB-os részt együtt kell klónozni az OS partícióval, szóval azt ne is akard eltüntetni -
margithid
veterán
válasz
Csak, hogy világos legyen, ahogy ezen a képen is látszik, a J meghajtót szeretném a C meghajtóra klónozni.
Kiválasztottam a J meghajtónál a Clone this disk-et, majd megjelöltem a c meghajtót és kidobta az alábbi hibaüzenetet ami a képen van. Közben átméreteztem a rendszer számára fenntartott particiót, a teljes ssd kapacitása ott van, de igy se engedi! Valamiért, ezt a rendszer számára fenntartott particiót nem engedi törölni...(#18445) radi8tor1
Kipróbáltam forditott felállásban is, akkor se klónoz.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Ez a hibaüzenet nem a célmeghajtóra panaszkodik, hanem arra amin éppen fut Windows.
Kéretik ezt a leírást átolvasni, majd ott tovább folytatni a beszélgetést.
A hiba nem SSD témakörbe tartozik.
-
Ribi
nagyúr
válasz
margithid #18437 üzenetére
Ha esetleg írt mennyiségre próbálnak hivatkozni, akkor nekem úgy tűnik a sima és EVO 840-nél nem adtak meg ilyet. Legalábbis itt nem írnak. Lehet nem lesz gond, csak hátha.
-
margithid
veterán
válasz
margithid #18434 üzenetére
Egyébként az nem lehet gond, hogy rossz helyre van bekötve az alaplapomon az ssd?
Ilyen az alaplapom.
Középpen alul van két sata 3-as csatlakozó, oda van bekötve. Lehet át kellene kötni a bal alsó csatlakozók egyikébe? -
Emperor_
addikt
válasz
margithid #18431 üzenetére
Hm. A SMART adatok között kéne lenni a hőmérsékletnek, ha egyik alaplap kiolvassa, akkor a másiknak is illene. Elég fura jelenség.
Speckójából:
As measured by temperature sensor, SMART Attribute BEh. Active airflow is recommended within the system for maintaining proper device operating temperatures on heavier workloads(#18432) cidalain Semmi gond
.
-
Emperor_
addikt
válasz
margithid #18428 üzenetére
Úgy, hogy nem ad ilyen infót ki magából az Intel SSD. Pld a 520-as.
cidalain 18423: itt már leírtam
-
-
-
-
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
margithid #15273 üzenetére
Én most is ezt a Windows-ba beépített lehetőséget tudnám javasolni:
http://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_13950-13950.html
Elvileg akár ezt is futtathatod több órán át, ha úgy tetszik, ezután megkaphatod, mi ír a legtöbbet a háttértárra. Amúgy a fentebb leírt módszert ennél specifikusabbá is lehet tenni, úgy, hogy tényleg csak kifejezetten az I/O tevékenységet monitorozod. -
-
_Sevi_
tag
válasz
margithid #15266 üzenetére
Itt van egy teszt Intel 335 SSD-re.
Egész jó eredményeket hoznak ki az SSD-ékből. -
válasz
margithid #15262 üzenetére
Párszáz terát elvileg simán bír... legalábbis ami teszteket láttam róla.
Mennyi idő alatt tetted rá a 100-at? Mert simán lehet 2-3x annyit is bírni fog hiba nélkül.
Nemtudom az EVO mennyivel jobb ebben de Anandtechen valami olyat számoltak hogy még napi 100GB írással is vagy 4 év lenne egy elméleti határ a 120GB-osra.Amugy mit csinálsz vele? Én 1 év alatt pakoltam a saját SSDmre 3 terát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Milyen videókártyát?
- Nagyrobogósok baráti topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Futás, futópályák
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Hálózati / IP kamera
- Támadásra figyelmezteti a Microsoft a kormányzatokat és a cégeket
- További aktív témák...
- Western Digital WD Red Plus 3.5 12TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD120EFBX)
- Kingston NV1 500GB M.2 2280 NVMe SSD
- Szuper ár! 480GB Ipari Minőségű, Sata SSD-k, kevés írt adattal! PC-be és Laptopba is kiváló!
- Samsung 860 EVO 2.5 500GB SATA3 MZ-76E500 100/90
- WD Western Digital Elements 2.5 1TB (WDBUZG0010BBK) 100/100
- Eladó megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest