- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
Aktív témák
-
Khraath
csendes tag
válasz
AlyArkhon #420 üzenetére
Sok sikert!
De egynlőre egy tetrisz szerü dolog is elég lesz
Amúgy felraktam egy címet valahova, amin játékfejlesztéssel kapcsolatos dolgokat lehet olvasni(már ha tudsz angolul). De ha nem láttad: Bővebben: link
Itt néz körül és biztos megtalálod, amit akarsz. -
-
-
Khraath
csendes tag
válasz
AlyArkhon #417 üzenetére
A könyv jó. Csak nem 21 nap alatt, és nem mesteri szinten.
Attól még, hogy a haverodnak van egy jó könyve, nem kell fejjel a falnak menni.Az egyik haveromnak van magfizika könyve, még nem kezdtem el atomerőművet bütykölni a sufniban.
De, ha nagyon akarod, akkor rajta. Nem ártana előtte legalább egy kis java.
[Szerkesztve] -
AlyArkhon
őstag
-sziasztok . Bár elolvastam az idáig leírtakat , mégis az megkérdezném , hogy jó lenne-e a c# kezdésnek ?? Hogy miért ? Mert van . Eggyik haverom megrendelte Bradley L. Jones 21 nap alatt C# mesteri szinten című könyvét , és mivel mióta eszemet tudom programozni szeretnék , jó lenne ha megmondanátok , hogy ezzel lehetne-e kezdeni ??
-
Khraath
csendes tag
Ha tényleg fiatal vagy(középsulis), akkor kezd egy kis pythonnal. Az oka egyszerü :
- egyszerü szntaktika
- hibrid nyelv
- azoknak találták ki, akik még nem tudják mit akarnak, és csak hibiból programoznak
- bármit megtud csinálni, amit c, c++, vagy pascal(persze nem olyan hatékonyan vagy széppen)
A magyar oldala: Bővebben: link
Ezután már jöhet a java, php, vagy c, cpp, OpenGL, Direct3D -
Khraath
csendes tag
válasz
Chandler #414 üzenetére
Próbálkoz a http://www.gamedev.net/ címen. Itt mindent megtalálsz, amire csak szügséged lehet.
Ha c forráskódot keressel, és nem vagy teljesen kezdő a c-ben, akkor néz el a http://sourceforge.net címre. Itt rengeteg szabadszoftver (játék is) megtalálható, és legtöbbször letölthető a forráskód is. -
rudi
nagyúr
válasz
Chandler #412 üzenetére
Ha 3d-ben akarsz kódolni akkor kötelező a C, majd utána a C++. Amikor már kicsit fölfejlődtél (olyan fél-egy év) jöhet az OpenGL és a DirextX, majd a HLSL.
Közben nem árt a 2D és 3D grafikus programokkal sem megismerkedni (Photoshop, Maya és társai), meg elolvasni a Szirmay-Kalos féle 3D grafika, animáció és játékfejlesztés meg a régebbi Számítógépes grafika könyvet. Ezekhez nem árt izmos középiskolai (vagy egyetemin) matek (mátrixok a transzformációkhoz és 1-2. fokú deriváltak a fizikához).
Sok hasznos mindenféle vana neten, csak keresni kell, és jók a az ATI és NV developer részelge is - persze ezekhez már nem árt egy kis programozói felkészültség. -
Chandler
senior tag
hali
melyik nyelvvel kezdjem ha jatek programozo akarok lenni?
sima c? vagy esetleg konnyebb? pliz help! -
8472
aktív tag
Sziasztok.
Nem ismer vki a neten magyar nyelvű tutorialt c++ -hoz? -
Wasmacsó
csendes tag
Nos, ha segítségre van szükséged én azt mondom: kezdd a Turbo Pascal programnyelvvel, abban akár én is tudok segíteni. Van sok-sok könyv, abból érdemes tanulni. A TP(Turbo Pascal) egy alap, amatőr szintű nyelv. Az egész az angolra épül nem kell spec karikkal meg minden {@#*°÷×-vel tökölni. egyszerű angol kell hozzá. Én kb egy fél éve tanulom és fasza, jó kezdés. Arra alapulhat a Delphi. De én előbb basic/vb(Visual Basic) mellett pártolok. Egyszerűbb és sok mindenre jó, grafikus+windows progikat írhatsz vele. Ügyes kis szar, nekem az is teccik, azt fogok tanulni. Esetleg utánna javaslom a Delphi-t felépítésben hasonló, de magától a basic nyelvtől nagyon eltérő, alapja a tp. Ulyan mintha Turbo Vision és tp objektum-orientált cucc lenne windowsra. Aztán szerintem a csúcs a C#/C++. Én ezt javaslom. Ha még nem ismerkedtél programozással, nem láttál még kódot, akkor előbb tanuld meg a lényegét. De ha érted miről beszélsz, akkor vágj bele nyugottan! Sikerélményekben gazdag programírást kívánok!
Csá! -
Gregorius
őstag
Persze, megfelel az SQL-92 szabványnak. Amiről azt kell tudni, hogy minden sql-szerver gyártó arra fejlesztette tovább, amerre neki tetszett. Ilyen téren a MySql egy kicsit le van maradva, pl. nem tudom a tárolt eljárások implementálásába belefogtak-e már, az egy igen komoly hiányzó funkció, úgyhogy webshopoknál, fórumoknál komolyabb alkalmazásra nem nagyon való.
[Szerkesztve] -
Miracle
senior tag
a perl nyelvet inkább a játék logikájának írásához ajánlom, meg lehet oldani PHPvel is, de az nem lenne szép megoldás, a perl megjó magas szintű, magas kifejezőértékű nyelv, ami épp erre van kitalálva. de szerintem a perl megtanulásába fektetett energia pár nap alatt megtérül, amikor nem PHP nyelven írod a játék logikáját.
mysq: persze. -
Gregorius
őstag
válasz
tgabi333 #395 üzenetére
Szerintem a következő egy elég jó tanterv:
1. Pascal. Csak röviden. Azért nem rögtön C, mert még a standard C szintaxisnak is van néhány buktatója, ami igen kellemetlen tud lenni, ha az ember csak a strukturált programozás alapjait tanulja. Helyettesíthető Basic-kel, de a QBasic túlságosan merev és elavult, a Visual Basic illetve hasonlók már erősen építenek OO-ra és újabb nyalánkságokra.
2. C. Igen nagyon érdemes a pointer-mizériákat, függvényhívásokat, érték- és referenciaparaméter-átadást, függvénypointereket, típusokat, struktúrákat, stb... itt kitanulni (egy kis ASM-mel megfejelhető, hogy az embernek legyen róla fogalma, hogy a fordító tulajdonképpen mit is csinál, hogyan ''néz ki'' a processzornak egy függvényhívás...)
3. C++. Ebből szerintem inkább negatív hozzáállással kell tanulni: ez egy olyan nyelv, ami rengeteg lehetőséget, egyúttal rengeteg hibalehetőséget rejt magában, tehát aki komolyabban ezzel foglalkozik, az élete hátralevő részére produktív munka helyett debuggolással fogja tölteni ideje nagy részét, az biztos. Egy erős elméleti OO áttekintés után inkább a buktatókra kell figyelni, úgymint: többszálú öröklődés, virtuális függvények, destruktorok (memóriaszivárgás rulez), stb...
4. Java vagy C# (illetve mazochistábbaknak VB.NET). A C#-t én flexibilisebbnek és jobban átgondoltnak tartom a Javánál, rengeteg problémára szállít gyári megoldást, amiért korábban száz sorokon keresztül kellett izzadni. Célszerű egy windows alapozóval kezdeni (handlerek, message loop, eseményvezérelt programozás, szálak) még standard C alapon, utána nyakig lehet ugrani a C#-ba. Szerintem ezzel a csoporttal érdemes a legvastagabban foglalkozni.
Ajánlott irodalom (ez itt a reklám helye): Bővebben: link
-
Surv
tag
Sziasztok, nem akartam emiatt külön topicot nyitni, ezért itt kérdeznék:
Szeretnék web-alapú online játék programozással foglalkozni.Tudom elsőre kicsit viccesen hangzik, de biztosan tudom, hogy legfeljebb 3-4 hónap alatt képes leszek elfogadható programokat előállítani. 18 év programozás áll mögöttem, Pascal, Clipper, C nyelveken. Kérlek segítsetek, hogy merre induljak el. Milyen programnyelven írodnak a karakteres, több résztvevős játékprogramok, honnan lehetne erről többet megtudni?
Köszönöm előre is.
[Szerkesztve] -
Miracle
senior tag
a teach yourself nagyon király könyv, én annak a 2. kötetébpl tanultam meg c++ul.
aq bajrne féle viszont komolyabb. ha van Cs előismereted(ami túlmutat a heééó világ programon) akkor mindenképpem a bjarne könyvet vedd meg, ha nincs, akkor gondolkodj el a teach yourself...en, mert az jól emagyaráz mindent, és még egy két alapvető algoritmussal, szoftverfejlesztésnél használatos technikával is megisertet, könnyen befogadható módon, és eleinte lassan halad, de igen tisztességes szintre juthatsz el vele. -
Brian16
csendes tag
válasz
tgabi333 #395 üzenetére
Jaja...arra gondoltam...
Nem, nem most kezdtem...(voltam országos döntőben pascal-lal /Nemes Tihamér verseny/ )
Csak nem tudom, hogy c++ előtt a szimpla c-vel is foglalkozzak-e....? A végén szerintem vc++ lesz belőle
Ténleg komolyan akarok ezzel foglalkozni, nem mesés könyvnek kell a prog könyvProgramozó vagy mi a fene akarok lenni
Ja és még egy...mejik jobb c++ könyv:''Teach Yourself C++ in 21 Days'' vagy a Bjarne Stroustup féle könyv? -
tgabi333
aktív tag
Szevasz
Ha jól gondolom akkor a kétkötetes Bjarne Stroustup könyvre gondolsz..
Ez a könyv a standard c++-t tartalmazza, tehát nem fogsz benne egy szót sem olvasni oprendszerekről (pl hogyan tudom meg a kurzor helyét a képernyőn) ez csak NYELVLEÍRÁS.. de nagyon jó.. tanulni csak úgy lehet belőle, hogy elolvasod az egészet.. de ez kb 1500 oldal..
A másik : sokan kezdik, hogy megvesznek a boltban egy valami hogyan programozzunk windows alatt dephi-t.. nagyon szép ábrák vannak benne, hogy hogyan lehet szép ablakokat csinálni....
Megmondom a valót.. a wc papír többet ér mint ezek a könyvek.. ha programozni szeretnél, és tényleg programozni, akkor a legjobb a Stroustrup könyv, ha meg ablakokat szeretnél pakolgatni értelmetlenül akkor.. Egyébként ne mondja senki, hogy azokból a könyvekből lehet normális windows-os programokat írni....
A másik probléma a programozással, mármint aki kezdeni akarja, hogy jön az OO és csak néz, megérti, de fogalma sincs arról, hogy hogyan kell ennek az eszközeivel élni, főleg egy olyan nyelvben mint a C++,
Ha valaki nyelvet szeretne tanulni, akkor elsőre szerintem nem OO nyelvel kellene kezdenie. mondjuk C utána C++ és ADA, az a nyelv nagyon fontos, rengeteget lehet belőle tanulni, nekem a kedvencem...
Tehát a lényeg ha valaki még nem programozott ne OO nyelvel kezdjen!
És ha valaki már jól halad akkor a vonal továbbiakban C# és Java
A másik téveszme, a ''kvázi'' programozók között, az, hogy a Java olyan mint a C++, ja ... csak kicsit másképpen meg fordítva..... -
Gambit
őstag
-
Gambit
őstag
Jah, csak hát én IE-t használok. Egyszerűen azért, mert az oldalak többsége úgyis erre van optimalizálva.
Brian16: Csak nem valami netes pénzkeresős témát nyomatsz? Mert kb. 5 évvel ezelőtt még mi is nyomultunk így! Talán még meg is van az a 20 dolcsis csekk, amit akkor kaptam.
[Szerkesztve] -
Brian16
csendes tag
Hellosztok!
Egy olyan gondom volna, hogy kéne nekem egy progi amely megmutatja hogy az egér hegye éppen mejik képponton van és utána beállíthassam hogy azon a ponton x percenként szimuláljon egy egérkattintást...
//Még annyi..mit gondoltok a ''A C++ programozási nyelv'' c. könyvről? Jól lehet belőle tanulni? Eddig pascal-oztam..mondugy viszonylag jó szinten...és c-t és c++ -t akarok tanulni, majd visualc++! Megfelelő folytatás lenne ez a könyv?//
Köszi... -
Miracle
senior tag
IE alól néha olvashatatlan, néha nem, változó, opera és firefox alól pöpec. ez szerintem betudható a m$ IE ''technológiájáának''.
amúgy példa, hogy mennyire változó IE alól: az egyetemi IBM gépekről, amik 1 hete lettek teljesen újratelepítve szabványos ELTE install CDről, elvileg csak a gép neve különbözik, kb 30%ban nem jó, 70%ban jó. szóval ezt betudom annak, hogy a gépnek nincs lelke, de a windowsnak van -
taltos
senior tag
Nálad is olvashatatlan???
Azt mondtad, hogy megoldódott a probléma...
Mellesleg bocs hogy nem küldtem mail-t, de nem jutottam a neptun és az egyetem miatt gépközelbe, így nem tudtam levelezni sem... Pont emiatt az ügy sem haladt előre, ezért nem írtam később sem.
De ha lesz valami írok...
És 1024x768 -ban teszteltem: Opera, Firefox, IE alól, és Ugyanezekkel Win és Linux alól is. Nálam nem jelentkeztek ezek a hibák!!! Kinek a készülékében van a???
[Szerkesztve] -
taltos
senior tag
Hali!
Indult egy új, fejlesztéssel foglalkozó portál. Bővebben: link
Valószínűleg a kezdetekben a tapasztalatlanabb programozni akarók, és a kezdők igényeit szolgálnánk majd ki a cikkekel.
A fórum része hibátlanul működik, regisztrálás után bátran használható... -
GDH
csendes tag
Csá! Egy tanács.
Assembly nagyon gyors, de nehézkes is, mert jól át kell gondolni minden sort. Viszont ha ügyes vagy, akkor komoly sebességnövekedést érhetsz el vele.
Régen Turbo Pascalban használtam beépített és külső asm kódot, mert azt állatira lehetett optimalizálni - akár 5-20-szoros sebességnövekedés is lehetséges!
Azóta persze már benne van a fordítókban az automatikus optimalizáció, de ha király csávó vagy, akkor tudsz assemblyben nyomulni, s akkor kisebb programrészeket át tudsz írni, mellyel villámgyorssá teheted a progid. Persze csak indokolt esetben használd ezt a módszert, mert - mint mondottam volt - eléggé nehézkes!
Sok sikert midenkinek hozzá! -
lao ce
aktív tag
pelda: ahogy elotte fogalmaztal (nem lehet feltortni, nincs kiskapu meg ilyesmi) szamomra teljesen mast jelent mint amit most peldanak irtal. de mostmar ertem mire gondolsz.
''Azzal kapcsolatosan pedig, hogy ez egy újkeletü dolog lenne...''
pontosan azt irtam hogy gyerekcipo es ugy is ertettem, nem ugy hogy ujkeletu, ami egyertelmuen idore utal. ugy latszik nem talaltam meg a jo kifejezest, pedig tobbszor nekifutottam es atfogalmaztam. en is hallottam mar a lisp-rol, de kb ennyi, nem vagyok tajekozott ebben a temaban -nem tul vonzo szamomra -
taltos
senior tag
Most az utolsó mondatodra reagálnék: itt nem azt kell érteni, hogy a visszafejtést nehezíti meg, hanem olyan dolgokat orvosol, amik többnyire emberi hibára épülnek. Egy csomó hiba pl. a mem túlcsordulás nem helyes kezelése miatt következik be, vagy attól, hogy nem jó típusú adatot kap bemenetnek, vagy ilyesmi... Ezt kezeli helyesen. Pl. ha jól tudom van olyan (ha nem az összes), ami végignézi az összes lehetséges bemenetre, hogy keletkezhet-e hibás kimenet, vagy ilyesmi...
Példa: csinálsz egy progit, ami bekér két max int nagyságú számot, és összeszorozza. Az eredményt Te intben tárolod. Amikre te próbálgatod 1,2,3 azokkal nincs gond, de mi tudjuk, hogy létezik olyan érték, amit a bemenö adatok mellett már nem tud az intben tárolni. Ilyenkor a tároló típusát nem Te mondod meg, hanem a fordító határozza meg, sőt! minden ''változót'' Ő határoz meg, te nem definiálhatsz változót. Minden rekurzív úton van megoldva függvényekkel, nincsenek a szó szoros értelmében vett ciklusok.
Azzal kapcsolatosan pedig, hogy ez egy újkeletü dolog lenne (azt mondtad, hogy gyerekcipoben jaro fejlesztesi modszer) komoly itaba szalnek, mindjart utanna nézek...
... itt is vagyok. Légyszíves nézz bele ebbe a diploma munkába
Bővebben: link
, vagy legalább a bevezető részébe:
.
Ezek szerint:
''A legelső funkcionális nyelv az 1960-as évek elején kidolgozott LISP (LISt Processing) volt. A sokféle változat közül a professzionális célokra alkalmazható Common LISP a legismertebb. A LISP-dialektusok és modernebb utódjuk, a Scheme is típus nélküli nyelvek. Az első típusos funkcionális nyelv az ML (Meta Language) egyik korai változata volt a 70-es évek közepén. A HOPE-pal és más funkcionális nyelvekkel szerzett tapasztalatok alapján dolgozták ki a Standard ML (SML) nyelvet a 80-as évek közepétől kezdve. Az SML után kifejlesztett funkcionális nyelv a Miranda, a Haskell és a Clean is.''
És akkor még egy komoly program, ami funkcionális nyelven írt...(ez csak egy rövid leírás róla):
Tehát a kérdésem még továbbra is áll... -
lao ce
aktív tag
igazad van hogy aki grafikus rendszert vagy adatbaziskezelo szoftvert fejleszt (nem siman adatbazist hasznalorol beszelek) ott van szerepe az optimalizacionak, de ez elenyeszo kisebbseg, es nekik a hardver sokkal rugalmatlanabb mint altalaban nekunk, a 'koznepnek'.
hogy hozza is tegyek valamit a sebesseg optimalizaciorol:
az, hogy optimalizaljuk az egesz programot, csak ugy, a levegobe bele, olyan nincs (vagyis akkor az egesz program inkabb kuka). van egy vagy ket resz ami a szuk keresztmetszet es azt meg lehet probalni felgyorsitani. ha nem eleve atomhulyen van megoldva a dolog, tehat nem tervezesi hiba v. hiany kijavitasarol van szo, akkor szereny ismereteim szerint 5-6 dolognal tobb altalanos modszer nincs amit meg lehet vizsgalni.
ha ezek nem hoznak eredmenyt, akkor annyira el kell szeparalni a lassu reszt amennyire csak lehet, es nincs mas hatra, kell irni egy alacsonyszintu rutint ha lehetseges. ez altalaban segit, de mindig szem elott kell tartani hogy nem olcsobb-e venni egy gyorsabb hardvert.
a funkcionalis nyelvekhez nem sokat tudok hozzatenni, nem tudom elkepzelni hogy hasznalhatoak lennenek, persze ettol meg lehet hogy azok v. azok lesznek. a biztonsagrol csak annyit: az, hogy egy tobbe-kevesbe gyerekcipoben jaro fejlesztesi modszer eredmenyet elmeletben nem lehet visszafejteni, nem sokat jelent. -
taltos
senior tag
Én arról hallottam, meg tapasztalom is, hogy a legfontosabb dolog manapság a programoknál (na jó, itt nem minden programról van szó... Azért hozzátenném, hogy vannak még olyan területek, ahol az optimalizáció még mindíg ilyen magasságokban szárnyal... Nézzünk meg egy erős grafikus alkalmazást, vagy egy majd tübb millió rekordot kezelő adatbáziskezelő szoftverre) a biztonság. Ezalatt azt értem, hogy a programban ne legyenek kiskapuk, lehetőleg ne lehessen feltörni. Arról hallottam, hogy a funkcionális nyelveknek ez az egyik legnagyobb előnye, hogy ott a problémát kódolod, és a fordító maga írja a problémára a kódot (programok írnak programokat?
). Persze a program programírását nagyon komoly matematikai és MI alapokra fektetik. (még nem használtam soha, csak hallottam, mondjátok, ha nem így van...) Namost, ezek miatt a funkcionális nyelven írt programokat szinte lehetetlenség feltőrni, azaz csak úgy lehet, ha valaki matematikus, és a fordítóban fedez fel hibát (ne adj isten, tisztában van a matematikai hátterével).
Csak akkor azt nem értem, hogy ha mindez így van (márpedig minden jel szerint így van...), akkor miért nem használnak többen funkcionális nyelveket programíráshoz? (mert sokkal nehezebb benne egy egyszerűbb programot is megírni) Azt olvastam, hogy az ELTE-n van ilyen kutatás, hogy op rendszert írnak funkcionális nyelven, hogy a biztonság 100 % -os legyen, de többről nem. (azért ez nem lenne kis dolog, képzeljétek el, hogy minimalizálórnának, vagy teljesen eltűnnének a kritikus, kihasználható hibák...) -
lao ce
aktív tag
-
b14
senior tag
Valaki valaszoljon mar nekem is.
-
lao ce
aktív tag
megjegyzem, hogy a magas szintu nyelven valo optimalizacio erosen tul van lihegve szerintem - foleg manapsag, de regebben sem volt valami jajjdehuha dolog (a nyolcvanas evek vegetol ertem).
az, hogy a joember leul es 'optimalizalja' 3 sorra a 20 soros funkciot, fenet se segit, sot. persze lehet 'jatszani' a szabadsagi fokkal, de az nem a mai ertelemben vett programozas hanem 'bitvadaszat'.
jo, voltak a forditoknak gyenge pontjai, de manapsag van mondjuk 5 tanacs es 3 gyenge pont egy nyelvben amit erdemes fejben tartani aztan kesz is a magas szintu optimalizacio. ez is jo ha ket evben egyszer elojon hogy erdemes foglalkozni vele, persze meloja valogatja, de azert nem ez a jellemzo talan (vagy a delphi elkenyeztetett?).
es persze direkt meg sem emlitettem a gepek nagy sebesseget. -
Miracle
senior tag
a nagy szabadsági foknak történeti okai vannak: amikor a C nyelvet tervezték(a ''kevésbé'' sikeres, és igen kötött szintaxisú B után) egy olyan nyelvet terveztek, ami belepasszol a unix filozófiába, és komoly optimalizációkra ad lehetőséget, illetve feltétel volt, hogy legyen alkalmas alacsonyszintű programozásra. akkoriban a programozók igen HC módon nyomták, ezért nem figyel például a C fordító, hogy ha több argumentummal hívod meg a függvényt, mint amennyivel definiáltad azt. amikor a Ct 1960ban terveztés, eszébe sem jutott senkinek, hogy olyan alacsonyan képzett emberek fognak gép elé ülni, és programozni, mint azt ma sokan teszik. persze nem baj, hogy nem rendszerprogramozó mindenki, csak vigyázni kell. az 1960as években, a C születésekor nem dúskáltak a processzoridőben a programozók, és a memóriában sem, akkor csontig optimalizált kódok jöttek ki általában, akkor fontos volt a nagy szabadsági fok.
mondjuk az újabb C fordítók alapbeállítással már figyelnek az argumentumszámra. -
b14
senior tag
Hello
Pascalban is leteznek ilyen ''elbarbmolt'' programok?
Ha igen akkor valaki irjon mar ki egyet a forumra -
taltos
senior tag
Egyetértünk.
Mellesleg ez egyik korábbi programozástanárom hajtogatta mindíg, hogy egy programozó tudja, hogy mit csinál. Végülis a magyar is csak egy nyelv, amit lehet szépen is művelni, meg csúnyán is. Ilyesmiért viszont soha nem a magyar nyelvet szóljuk le, hanem azt aki bénán beszél... SZVSZ ezt kell észrevenni a nyelveknél is. Van aki tud programozni és megtalálja az egyensúlyt (pl. megtervez egy programot, szépen kódolja le...), és van az, aki ismer egy programnyelvet, és csak tódozza foltozza...
Vizuális típusoknak:
el kell képzelni egy szobrászt, aki csinál egy szobrot, meg egy 7 évest, amint a tenyerében egy maroknyi agyagot tapicskol a betonon... Az alapanyag ugyanaz, csak a kéz más...
Szerintetek nem? -
lao ce
aktív tag
en meg sosem lattam igy elbarmolt v. elbonyolitott pascalt se basicet, viszont en is lattam mar olvashatatlan kodot c-ben c++-ban, es scriptekben eloszeretettel.
nomost nem azt mondom persze hogy marpedig nem lehet megerteni valamit, hanem amit te is, hogy nem eri meg vele foglalkozni mert olyan toketlen baromsag.
amugy a mellett hogy a nyelv lehetoseget ad a tul nagy szabadsagi fokkal a programozonak, valoszinuleg a kovetkezo okok jatszanak kozre: hozza nem ertes, unalom, munkapozicio-vedelem. -
Miracle
senior tag
az az ember Bjarne Sroustrup, vagy valami hasonló kimondhatatlan, megjegyezhetetlen, leírhatatlan nevű skandináv fickó.
a riport fake
az tény, hogy a C++ eszközeit, ha ész nélkül használja az ember, akkor hihetetlenül elbonyolítja a programot, de _ésszel_ használva jó programnyelv. egyszer egy ismerősöm adott ekem egy kódot, amit egy c++ guru írt, és tovább kellett volna fejléeszteni egy kis ZSért, nem lett volna sok a munka alapjában, de olyan szinten tele volt marhaságokkal, mint ha az a guru valamilyen belső késztetés hatására minden osztályához előbb írt interfészt, tele volt teljesen rohadtul fölösleges templatekkel(egy konfig. osztály létrehozásához opéldául !!!17!!! olyan típust kellett neki megadni, mint például int, string, double, char, meg hasolók, hogy hátha valaki egyszer optimálisabbra akarja majd cserélni őket. persze amiket tárolni kellett ezt nem indokolták, például az eddigi futtatások számát nem tette bele alapból egy longba, az is az egyik template-ként kapott típus volt...) na mimdegy, szóval hamar visszavittem a csávónak a CDt a kóddal, hogy kiröhögjem, mekkora marha programozót is talált magának, meg hogy keresse meg, ha annyi esze sincs, hogy keressen egy értelmes embert. szóval azóta tudom, hogy lehet nagyon nagyon gány és undorító c++ kódot csinálni, de ilyet szinte minden nyelvvel lehet. csak a c++ valamiért különösen ingerli a hülyéket, hogy ilyet alkossanak. -
b14
senior tag
A hozzászólásom totál off topic, de nem akarom, hogy a soveg, amit olyan sokaig gepelek fosszinu legyen.
Fel fulrol hallottam, hogy a c++-t egy ember azert talalta ki, hogy a vilagotr halalra szivassa egy tok bonyolult nyellvvel, mivel a c-t tul konnyunek talalta.
Lehet, hogy nincs igazam, vagy valamit rosszul ertek. Javitsatok ki
Udv.:b14 -
ftc
nagyúr
Én is elkezdtem de áttértem az elektronikára
-
Miracle
senior tag
vegysél egy könyvet, és nézd meg abban. VS6hoz épp van egy egészen jó magyar, szép fosbarna színű kétkötetes. amúgy meg a Cben nincsenek függvények, függvény könyvtárak vannak, és ezt neked kell megnézned, hogy azok a függvények, amiket te használtál turboCben megvannak-e a VSban alapból, illetve ha nem, akkor stand-alone könyvtárak, vagy függnek más könyvtáraktól is.
ja, és ne keverd a C-t a C++al. -
űáélkM
tag
1. A VC++ 6.0-t hogyan kell használni?(csak angol help van hozzá, azt pedig most fogom kezdeni). Az érdekelne, hogy a programot hogy lehet debuggolni, és lefordítani exe-nek.
2. Ebben minden függvény bent van, ami a Turbo C-ben, ha nincs azt honnan lehet letölteni? -
Miracle
senior tag
1. vazze. van minden. és mindent lehet, attól függ, neked mi a fontos.
opject-pascal jó a delphihez. de én nem erőltetném.
a pascal hangprogramozásnak nincs sok értelme
1.1: ha lusta vagy, akkor borland builder IDEt(lopva, vagy ingyen letöltve a personal editiont) vagy csak a borland fordítót, ami szintén teljesen ingyenes, vagy ha felsőoktatási intézményben tanulsz, akkor visual studio is lehet ingyen, vagy g++ ami GNUGPL szerinti szabad szoftver, teljesen ingyenes. vagy van a devc++(IDE szinteén teljesen ingyenes, és g++ fordítót használ. és akkor a linux platformot még nem említettem.
2: assembly: figy. mindennek van értelme, aminke semmi köze a politikához, így az ASMnek is van értelme, ha akarsz rendszerprogramozó lenni, vagy alacsony szinten alkotni valamit. de azt nem tudom, hogy temit akarsz, mert abból kiindulva kellene dönteni. -
űáélkM
tag
Volna 2 kérdésem:
1. érdemes ilyeneket tanulni Pascal nyelven, hogy hangkártyaprogramozás, meg OOP, vagy lépjek tovább C-re?
1.1. Ha továbblépek C-re, milyen fordítót használjak, és azt honnan tölthetem le?
2. Érdemes Assembly nyelven tanulni, hogy a programokat kiegészítsem?
Ennyi volna, előre is köszönöm. -
taltos
senior tag
Hali!
Csak éppen belefutottam ebbe a .net / java -s vitába, és feltúrtam egy régebbi cikket, ami esetleg kapcsolódhat ehhez a cikkhez... Mellesleg mivel angolul nem tudok, így csak a magyar nyelvű linkeket olvastam el, de nézzétek meg, szerintem, érdekes...
Bővebben: link -
Xmas
tag
válasz
granpa_matis #349 üzenetére
Én funkcionális igényeket támasztok az op.rendszerekkel kapcsolatban. Így aztán most nemrég váltottam 98-ra. Részemről feleslegesnek tűnik a frissebb. Legalábbis magánhasználatra...
-
Miracle
senior tag
1: a moore törvény inkább afféle megfigyelés, és előbb utóbb valószínűleg csődot fog mondani. persze nem két év alatt, de ne hivatkozz rá, mint mindent eldöntő törvényre, mert csak érdekes megfigyelés.
2. a moore törvény nem órajelre, és nem teljesítményre, hanem tranzisztorszámra vonatkozik.
3: nem készült még natív C++ nyelven írt programot végrehajtó masina. egy bazinagy mikrokóddal meg lehetne oldani, de ez akkora bazinagy lenne, hogy a VAXok CPUiban található mikroprogramok(egyébként legendás darabok) emennek a címterébe is beleférnének(kis túlzással persze).
[Szerkesztve] -
űáélkM
tag
Van olyan régi számítógép, amit C vagy c++ nyelven lehet programozni, mert én nem találtam?
-
lao ce
aktív tag
válasz
granpa_matis #331 üzenetére
megjegyzem a delphi-be teljesen bele lett integralva a .net ha valaki eppen nem tud e nelkul elni.
reszemrol egy eleg csunya erzes is van benne, hogy megkedveltem a delphit, ha nincs tobbet borland akkor csak microsoft marad. ezzel egyet lehet erteni azt hiszem. -
granpa_matis
aktív tag
A szomszed gepes peldajarol meg annyit, hogy valoszinuleg az o midrange gepen jobban megy a 98 mint a te high-end eden az XP, miert nem hasznalsz akkor te is 98-at??
Ez a vita amit most folytatunk szerintem minden uj Ms oprendszer megjelenesevel lejatszodik a felhasznalok kozott:
mostani bevalt gyors oprendszer versus uj lassu oprendszer, aztan valohogy 2-3 ev alatt mindig az uj gyoz. -
granpa_matis
aktív tag
Nem haragszom. Josolgatasbol amugy sem erdemes vitat nyitnunk.
A hozzaszolasaimbol ugy tunhetett ,mintha en szeretnem a Microsoftot, pedig nem igy van.
De nincs mit tenni, szerintem programozoknak nem szabad csak ugy elmenni a .Net mellett, mert a Microsoft eddig meg keresztulvitte minden komolynak szant oprendszeret, meg a Longhornnal sokkal rosszabbakat is, gondoljunk csak a 98-ra. -
Miracle
senior tag
válasz
granpa_matis #340 üzenetére
az intel már vagy fél éve nem emelt órajelet, így nem hiszem, hogy a következő félévben majd hirtelen rádob 1.5 GHz-et(az alőző 1.5 Ghz-hez 2 év kellett)
azon kívül a csúcsgépet vásárlók csak kis hányadát teszik ki az összes eladott gépnek. a nagyrésze a középmezőny, és a low-end. ide meg még 1 év múlva is lassabb gépek mennek majd, mint a mostani csúcsgépek, amiken már alapból csigalassú.
azon kívül szémoljunk rá legalább egy 400 USDbe kóstáló ATI vagy nVidia csúcsmodellt(ami lehetőleg gyorsabb, mint az x800 meg a 6800, mert még ezek sem tökéletesek), és tegyél a gépre egy olyan oprendszert, ami (bár te csúcsgépet vettél) ugyan nagyon szép, de géped mégis lassab, mint a szomszéd XP-s majdnem-csúcsgépe.
erre alapozni egy szoftver-technológia elterjesztését...
ram: 2 GHz... ugyan már. egy év alatt? elterjedt? a high-enden, megintcsak mondom, azaz a felső 5%ban. -
faster
nagyúr
válasz
granpa_matis #339 üzenetére
Hát ne haragudj, de ezzel abszolute nem tudok egyetérteni, ha már jósolgatunk, szerintem 5 év múlva sehol nem lesz a .NET
-
granpa_matis
aktív tag
A Longhorn gepigenyerol meg annyit , h mire megjelenik 5Ghz+2Gb RAM lesz az elterjedt.
-
-
rog
addikt
ugyanebben a témakörben, egypár érdekes gondolat:
(érdemes elolvasni a többi cikket is. jó sokat lehet kacagni, meg persze akár tanulni is közben) -
Miracle
senior tag
faster : Sorry, i didn't meant to insult you.
granpa_matis : _most_ a net-tel elég kevés helyen foglalkoznak. a javahoz képest mindenképpen. elvileg a windows server 2K3 is .NETre épül,és az sem hozott áttörést. jó, persze, az szerver oprendszer, de a hálózati kommunikáció szempontjából jóval fontosabb, mint a longhorn, ami X800on és 6800on kívül mindenen szaggat, és az adatbázis-alapú filerendszere hihetetlenül lassú, ezeken felül csúcs proci és bazisok memória kell hozzá, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az elterjedése minden eddigi windowst alul fog múlni, hiszen a W95öt kivéve már minndegyik windows megelégedett egy alsó-közép kategóriás PC sebességével megjelnésekor, hogy pöpecül fusson, és még így is sokan használnak w98at(persze nem nálunk, ahol a legális szofvereknek a szomszéd is csodájára jár)
tehát csak azt akartam mondani, hogy a .NET sikerére még nem lehet mérget venni, de a java már most jól bejáratott, gyerekbetegségeit kinőtt, _platformfüggetlen_ , nyílt forráskóddal ismerkedő világszerte elterjedt, és szerintem 10 éven belül kiírthatatlan nylev, míg a c#.NETnek nincs múltja, nem nagyon keresett, és a jövője sem biztos, nem hiszem, hogy kezdőket ilyen iránya kellene terelgetni.(az más, ha már ismersz 6 nyelvet úgy ahogy, de ha beleölst egy csomó energiát, hogy megtanuld az elsőt, ami mindíg a legnehezebb, és az esetleg nem jó semmire, az bukta)
[Szerkesztve] -
granpa_matis
aktív tag
Miracle- nek mondtam.
(a #333-ast)
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
válasz
Ne nekem mondjátok, hanem annak, aki kérdezte. Most nem nyitok vitát, mit miért javasoltam, ha erre gondoltál.
[Szerkesztve] -
granpa_matis
aktív tag
Microsoft nem kedvessegbol dolgozta ki a .Net platformot, (ami annyiba kerult nekik, mint egy Mars projekt), hanem azert hogy a J-t visszaszoritsa.
.Net-et a Microsoft sajat J-ja. Ha keresztul tudjak vinni a .Net-et(a longhorn mar erre epul) J-nek nem lesz tobb letjogosultsaga win32 platformon.
Abban viszont egyetertek, hogy mas platformon J kb. meg ot evig. -
Miracle
senior tag
válasz
hát ha már C#Builder, akkor inkább JBuilderX...
-
loszerafin
senior tag
Mellesleg, gondolom, a műszaki könyvtárban hegyekben áll ez a könyv.
De az is lehet, hogy az antikváriumban is van, bemész, elolvasod a 8. fejezetet. -
taltos
senior tag
Programot lopnál?
Gondolom később nem fogsz, mert majd látod, hogy még egy egyszerűbbel is mennyi munka van.
Könyvet lopnál?
Pedig azzal is van legalább ennyi munka(na jó, annyi nincs, de sok az van!), és azért az árért, amennyiért vesztegetik, ezért a munkáért nem pénz. Megértem, ha nem veszel meg egy könyvet 10 000 -ért, ha csak 2 sorra van belőle szükséged öt évente. Én azt semm ítélem el, ha valaki azért warezol programot, hogy megnézze hogy megy a gépén, vagy hogy tetszik-e és utánna megveszi eredetiben (én is), de ezt a könyvet te MUNKÁRA használod, hogy tanulj belőle... Tinyteld meg ennyivel Ritchie-éket...
-
Torry
addikt
Sziasztok!
Én is szeretnék kezdeni magammal valamit, szóval úgy döntöttem beíratkozok a közeljövőben egy valamilyen programozói tanfolyamra.
Szerintetek minek lenne a legnagyobb értelme? -
űáélkM
tag
10-en x-edszer kerestem rá, de nincs fent a neten más verzió, csak ez.
U.i.: Ha már a könyv 98%-a megvan, akkor már nem adnék ki érte pénzt. -
Gambit
őstag
válasz
heihachi #317 üzenetére
Pont arra céloztam, hogy ilyen hozzáállással nem fog eljutni odáig. Egyszer-kétszer lehet, hogy a többiek segíteni fognak neki, de évek kellenek, amíg eljut odáig, és annyit senki sem fog helyette dolgozni. Amúgy hülyeség ezen vitatkozni. Ilyen alapon ne tanuljon meg a gyerek járni, majdcsak mindig lesz valaki, aki ölben elviszi mindenhová...
-
Gambit
őstag
válasz
heihachi #314 üzenetére
Ez is egy nézőpont, de én úgy látom, hogy ő is egy olyan gyerek, aki azt hiszi, mindig lesz valaki, aki majd megcsinálja, amit neki kéne. Aztán egyszer majd mégsem lesz ott senki, és akkor jól megszívja. A vezetők amúgy döntéseket hoznak, ami sokszor nehezebb, mint csak teljesíteni egy feladatot. És a döntést is egyedül kell majd meghozza. Mellesleg nem sokan kezdenek osztályvezetőként.
-
heihachi
addikt
Nem hiszem el, hogy most azért kell szegény b@szogatni, mert upolni mert. Meg kell oldania egy problémát, és Ő így oldja meg. Ti máshogy tennétek, Ő így teszi, és Neki van igaza, mert ezzel Neki kevesebb munkája van, valakinek meg több. Belőle lesz az osztályvezető.
-
Gambit
őstag
-
lao ce
aktív tag
tudom, senki sem kerdezett...
a programozashoz hozzatartozik, hogy a megbeszelesek, telefonos egyeztetesek, egyutt ebedelesek, esetleg egy ropke esti csapatepito iddogalas utan, valakinek dolgozni is kell. es ilyenkor szembesul az ember azzal, hogy amig jol oltozott kollegai tovabbra is ebedelnek, iddogalnak es megbeszelnek addig o az irodajaban ul es pizzat csusztatnak be neki az ajtoresen hogy eletben tartsak.
nem a kisfonok, nem a nagyfonok, nem a jogasz, nem a human resource manager, nem a konyvelo, nem a titkarno (es nem a forumtarsak), hanem a programozo az, aki leteszi a segget es nem emeli fel mondjuk hat honapig.
es a vegeredmeny! leegyszerusitve persze, de hogyha nem egyezik monjduk a tervezett bevetel a valos adatokkal vagy egy befektetes nem hozta a vart sikert, az uj vezeto alatt nem kezdett a csillagos egig emelkedni a ceg tozsdei erteke, akkor azt ki lehet magyarazni.
de egy program: mukodik vagy nem? kesz van vagy nem? egy ures kepernyot, nem mukodo gombot keptelenseg kimagyarazni.
es ha minden mukodik a programban, raadasul bugfree (hehe) akkor kesz?
ez az egyeduli olyan produktum amire gondolni tudok, amit ingyen es bermentve el lehet baszni -mar bocsanat- utolag. ez ne kek legyen hanem piros, ezt nem is igy gondoltuk hanem ugy, hol erhetem el ezt-azt a nem is letezo funkciot.
es utana ha bebizonyitod a jegyzetek es leirasok alapjan hogy ez nem is volt benne eredetileg, es akkor jon az, hogy igen, de e nelkul a funkcio nelkul az egesz program hasznavehetetlen (meg jo hogy nem utaltuk at idaig az elso reszletet sem -persze ezt nem mondjak csak gondoljak).
nomost... a nyolcadik fejezet ennek a kezdete, szoval hajra -
Gambit
őstag
Bocsi, hogy ismét beleszólok, de szerintem a programozáshoz szükséges jó adag kreativitás, meg problémamegoldó készség. Soha nem fogsz szvsz jól programozni, ha még a könyvet sem vagy képes magadtól beszerezni hozzá. Szóval up-olás helyett inkább a keresőket dolgoztasd! Szerintem.
-
Miracle
senior tag
a: ne uppolj, menyj el a boltba, és vedd meg.
b1: ne uppolj, olvasd el angolul.
b2: ne uppolj, és olvasd el németül.
b3: ne uppolj, és olvasd el franciául.
c(1-2-3): ne uppolj, és fordítsd le.
d: ne uppolj, és juss el a 8. fejezetig, és csak azt olvasd el angolul(...).
e: ne uppolj, és juss el a 8. fejezetig, és ugord át.
f: ne uppolj, és juss el a 8. fejezetig, és találd ki.
g: ne uppolj feleslegesen
mert az up a bolhán ok, máshol ha nem feltétlenül szükséges... na?
[Szerkesztve] -
űáélkM
tag
válasz
loszerafin #304 üzenetére
Magyarul nincs meg a 8. fejezet? Már megcsináltam a 7. fejezetig nyomtathatóra, de a nyolcadik hibás. Vagy valaki le tudná fordítani a 8.1-et és a 8.2-t?
-
loszerafin
senior tag
Elküldtem. kr-c.pdf.bz2
Sajnos, ez angol. De legalább szép. -
űáélkM
tag
Loszerafin, merre vagy?
-
űáélkM
tag
válasz
loszerafin #299 üzenetére
Akkor ha azt elküldöd, megköszönöm, egyébként az ugye magyar verzió?
-
űáélkM
tag
válasz
loszerafin #296 üzenetére
elf nyelven esetleg?
Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Egyedül?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged