Keresés

Aktív témák

• taltos

senior tag

válasz lao ce #381 üzenetére

Most az utolsó mondatodra reagálnék: itt nem azt kell érteni, hogy a visszafejtést nehezíti meg, hanem olyan dolgokat orvosol, amik többnyire emberi hibára épülnek. Egy csomó hiba pl. a mem túlcsordulás nem helyes kezelése miatt következik be, vagy attól, hogy nem jó típusú adatot kap bemenetnek, vagy ilyesmi... Ezt kezeli helyesen. Pl. ha jól tudom van olyan (ha nem az összes), ami végignézi az összes lehetséges bemenetre, hogy keletkezhet-e hibás kimenet, vagy ilyesmi...
    Példa: csinálsz egy progit, ami bekér két max int nagyságú számot, és összeszorozza. Az eredményt Te intben tárolod. Amikre te próbálgatod 1,2,3 azokkal nincs gond, de mi tudjuk, hogy létezik olyan érték, amit a bemenö adatok mellett már nem tud az intben tárolni. Ilyenkor a tároló típusát nem Te mondod meg, hanem a fordító határozza meg, sőt! minden ''változót'' Ő határoz meg, te nem definiálhatsz változót. Minden rekurzív úton van megoldva függvényekkel, nincsenek a szó szoros értelmében vett ciklusok.

Azzal kapcsolatosan pedig, hogy ez egy újkeletü dolog lenne (azt mondtad, hogy gyerekcipoben jaro fejlesztesi modszer) komoly itaba szalnek, mindjart utanna nézek...

... itt is vagyok. Légyszíves nézz bele ebbe a diploma munkába
    Bővebben: link
    , vagy legalább a bevezető részébe:
    .
    Ezek szerint:
    ''A legelső funkcionális nyelv az 1960-as évek elején kidolgozott LISP (LISt Processing) volt. A sokféle változat közül a professzionális célokra alkalmazható Common LISP a legismertebb. A LISP-dialektusok és modernebb utódjuk, a Scheme is típus nélküli nyelvek. Az első típusos funkcionális nyelv az ML (Meta Language) egyik korai változata volt a 70-es évek közepén. A HOPE-pal és más funkcionális nyelvekkel szerzett tapasztalatok alapján dolgozták ki a Standard ML (SML) nyelvet a 80-as évek közepétől kezdve. Az SML után kifejlesztett funkcionális nyelv a Miranda, a Haskell és a Clean is.''

És akkor még egy komoly program, ami funkcionális nyelven írt...(ez csak egy rövid leírás róla):

Tehát a kérdésem még továbbra is áll...

• taltos

senior tag

válasz lao ce #379 üzenetére

Én arról hallottam, meg tapasztalom is, hogy a legfontosabb dolog manapság a programoknál (na jó, itt nem minden programról van szó... Azért hozzátenném, hogy vannak még olyan területek, ahol az optimalizáció még mindíg ilyen magasságokban szárnyal... Nézzünk meg egy erős grafikus alkalmazást, vagy egy majd tübb millió rekordot kezelő adatbáziskezelő szoftverre) a biztonság. Ezalatt azt értem, hogy a programban ne legyenek kiskapuk, lehetőleg ne lehessen feltörni. Arról hallottam, hogy a funkcionális nyelveknek ez az egyik legnagyobb előnye, hogy ott a problémát kódolod, és a fordító maga írja a problémára a kódot (programok írnak programokat? :) ). Persze a program programírását nagyon komoly matematikai és MI alapokra fektetik. (még nem használtam soha, csak hallottam, mondjátok, ha nem így van...) Namost, ezek miatt a funkcionális nyelven írt programokat szinte lehetetlenség feltőrni, azaz csak úgy lehet, ha valaki matematikus, és a fordítóban fedez fel hibát (ne adj isten, tisztában van a matematikai hátterével).

Csak akkor azt nem értem, hogy ha mindez így van (márpedig minden jel szerint így van...), akkor miért nem használnak többen funkcionális nyelveket programíráshoz? (mert sokkal nehezebb benne egy egyszerűbb programot is megírni) Azt olvastam, hogy az ELTE-n van ilyen kutatás, hogy op rendszert írnak funkcionális nyelven, hogy a biztonság 100 % -os legyen, de többről nem. (azért ez nem lenne kis dolog, képzeljétek el, hogy minimalizálórnának, vagy teljesen eltűnnének a kritikus, kihasználható hibák...)

• Miracle

senior tag

válasz lao ce #375 üzenetére

akkor egy hullámhosszon vagyunk: ma már nincs szükség olyan durva optimalizációra, mint amire 40 éve szükség volt, mint amire a Ct kitalálták. ezért kezdenek elterjedni a közvetlen memóriaelérés nélküli gépek.

• Miracle

senior tag

válasz lao ce #371 üzenetére

a nagy szabadsági foknak történeti okai vannak: amikor a C nyelvet tervezték(a ''kevésbé'' sikeres, és igen kötött szintaxisú B után) egy olyan nyelvet terveztek, ami belepasszol a unix filozófiába, és komoly optimalizációkra ad lehetőséget, illetve feltétel volt, hogy legyen alkalmas alacsonyszintű programozásra. akkoriban a programozók igen HC módon nyomták, ezért nem figyel például a C fordító, hogy ha több argumentummal hívod meg a függvényt, mint amennyivel definiáltad azt. amikor a Ct 1960ban terveztés, eszébe sem jutott senkinek, hogy olyan alacsonyan képzett emberek fognak gép elé ülni, és programozni, mint azt ma sokan teszik. persze nem baj, hogy nem rendszerprogramozó mindenki, csak vigyázni kell. az 1960as években, a C születésekor nem dúskáltak a processzoridőben a programozók, és a memóriában sem, akkor csontig optimalizált kódok jöttek ki általában, akkor fontos volt a nagy szabadsági fok.
    mondjuk az újabb C fordítók alapbeállítással már figyelnek az argumentumszámra.

• granpa_matis

aktív tag

válasz lao ce #350 üzenetére

egyet

(A Borland nem vesz el csak atalakul..)

[Szerkesztve]

• faster

nagyúr

válasz lao ce #224 üzenetére

Majd én is igyekszem legközelebb olyan tanácsokat adni, hogy a ''aki Delphi fan, az ábránduljon ki belőle, mert az egy gányolás'', aztán majd meglátjuk, mennyire fogadják nyugodtan a népek. Ha pedig nem akarsz gépelni... Hát, ez legyen a te problémád.

[Szerkesztve]

• faster

nagyúr

válasz lao ce #201 üzenetére

Nagyon jól tudod, mire céloztam. Le lehet szállni a magas lóról.

[Szerkesztve]

• faster

nagyúr

válasz lao ce #174 üzenetére

aki webfan az meg abranduljon ki belole mert az nem programozas hanem ganyolas.

Az a gányolás, amikor valaki nem képes ékezetes betűket írni egy magyar fórumba ecsém. :((

• gesuz

senior tag

válasz lao ce #184 üzenetére

''javat en igenis temetem''
    Hmm.. te azt a Javat temeted ami a TV-den keresztül a mobiltelódon fut, a kávéfözőt rotyogtatja? Érdekes dolog azt a jávát temetni ami egyre több mindenben fut, nem?

• Fisha

őstag

válasz lao ce #184 üzenetére

''valamikor irt valami normalisat mar ezen eleteben. ezek kenyszermegoldasok egy olyan platformra ami nem erre lett kitalalva.''

Hat ebben van igazsag, es oszinten bevallva fel evvel ezelott boszen helyeseltem volna. Csak azota elkezdtem irni a magam kis java4php engine-jet (kezdeve onnan, hogy class Object ....) es rajottem, hogy azert van lehetoseg szepen programozni php-ben is. Csak azonnal ki kell dobni minden script nyelvre emlekezteto dolgot, elso korben termeszetesen a track-vars-t es tarsait, amik a ganyolas jo reszeert felelnek. Ahol tudsz mindenhol minel jobban tipusossa kell eroltetni a nyelvet, ert kulonben megintcsak jon a gany.
    Felre ertes ne essek, mindezzel nem azt mondom, hogy vegeredmenyben nem egy kenyszermegoldas szuletik (ugyanis, minek java style php, ha van java), csak annyit szeretnek sugallni, hogy megfelelo tapasztalattal es hozzaallassal szerintem nagyon sokat ki lehet hozni a gany nyelvekbol is.

(Amugy neten nezelodve sok sorstarsa leltem, tobek kozt phpmvc (lenyegeben egy php-s struts megvalositas), phpdoc (egy javadoc wraper, ami a php kodbol a javadoc szamara ertelmezheto kodot general))

• Fisha

őstag

Kiragadtam ket mondatodat ezert elnezesedet is kerem, viszont erzesem szerint e ket mondatodban rejlo elkeseredettseg egy torol fakad. Szerintem ne temesd el azt a javat meg :).

''aki a java tortenelmeben nem latja a hatalmas ivu hanyatlast, a bukas elotti utolso vergodeseket az nem koveti a tortenetet.''
    ''aki webfan az meg abranduljon ki belole mert az nem programozas hanem ganyolas.''

• bandrew

tag

nos, szerintem kicsinyt elkanyarodtunk a témától, kezd egy kicsit hitvallás-hitvita izű lenni a dolog. nem hiszem, hogy el lehetne tekinteni a hagyományos nyelvektől. tapasztalom nap mint nap, hogy vannak a hangzatos tervek a vékony kliensekről és egyéb fondorlatokról, de a felhasználók még mindig inkább szeretik saját maguknál tudni a rendszereiket, mintsem egy böngészőn keresztül nyúzni azt.
    Különben szvsz ahoz hogy gányoláson kivül bármi más egyebet megtanulj szükséges megtanulni a hagyományos nyelveket, mert csak azokon keresztül tudod megérteni a szükséges logika, szemlélet alapjait.

• csabicsepp

aktív tag

Nem mindegy hogy ebből akar valaki megélni, vagy csak hobbiszinten akar programozni.
    Ha ebből akar megélni, akkor egészségére. Ma már telített a piac zseniálisabbnál zseniálisabb tehetséges programozókkal, akiknek a c nyelv megtanulása max. 1órát vett igénybe (persze csak a tehetségtelenebbeknek).

Ha viszont hobbiból, az megint más téma.

A pascal nem olyan szar szerintem. Én (bár tudom hogy a nagy profi programozó istenek előtt szégyellenem kell magam amiért egyáltalán kiejtettem a számon hogy pascal - és ez komolyan így van :((( ) bár nem nagyon szeressem a pascalt, de pl. a klubban egy pascalban írt proggi figyelte az internetes gépeken eltelt időt, könyvelt és számlázott, tagságikat kezelt, mindezt egy kidobott mono vga 386-oson, tökéletes sebességgel.
    Ugyanígy hobbi szinten érdekes lehet az assembly. Vagy a c, delphi, basic és sorolhatnám.....

Aktív témák

Hirdetés