- Prohardver app (nem hivatalos)
- Magisk
- Samsung topic
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Aktív témák
-
taltos
senior tag
Nálad is olvashatatlan???
Azt mondtad, hogy megoldódott a probléma...
Mellesleg bocs hogy nem küldtem mail-t, de nem jutottam a neptun és az egyetem miatt gépközelbe, így nem tudtam levelezni sem... Pont emiatt az ügy sem haladt előre, ezért nem írtam később sem.
De ha lesz valami írok...
És 1024x768 -ban teszteltem: Opera, Firefox, IE alól, és Ugyanezekkel Win és Linux alól is. Nálam nem jelentkeztek ezek a hibák!!! Kinek a készülékében van a???
[Szerkesztve] -
taltos
senior tag
Hali!
Indult egy új, fejlesztéssel foglalkozó portál. Bővebben: link
Valószínűleg a kezdetekben a tapasztalatlanabb programozni akarók, és a kezdők igényeit szolgálnánk majd ki a cikkekel.
A fórum része hibátlanul működik, regisztrálás után bátran használható... -
taltos
senior tag
Most az utolsó mondatodra reagálnék: itt nem azt kell érteni, hogy a visszafejtést nehezíti meg, hanem olyan dolgokat orvosol, amik többnyire emberi hibára épülnek. Egy csomó hiba pl. a mem túlcsordulás nem helyes kezelése miatt következik be, vagy attól, hogy nem jó típusú adatot kap bemenetnek, vagy ilyesmi... Ezt kezeli helyesen. Pl. ha jól tudom van olyan (ha nem az összes), ami végignézi az összes lehetséges bemenetre, hogy keletkezhet-e hibás kimenet, vagy ilyesmi...
Példa: csinálsz egy progit, ami bekér két max int nagyságú számot, és összeszorozza. Az eredményt Te intben tárolod. Amikre te próbálgatod 1,2,3 azokkal nincs gond, de mi tudjuk, hogy létezik olyan érték, amit a bemenö adatok mellett már nem tud az intben tárolni. Ilyenkor a tároló típusát nem Te mondod meg, hanem a fordító határozza meg, sőt! minden ''változót'' Ő határoz meg, te nem definiálhatsz változót. Minden rekurzív úton van megoldva függvényekkel, nincsenek a szó szoros értelmében vett ciklusok.
Azzal kapcsolatosan pedig, hogy ez egy újkeletü dolog lenne (azt mondtad, hogy gyerekcipoben jaro fejlesztesi modszer) komoly itaba szalnek, mindjart utanna nézek...
... itt is vagyok. Légyszíves nézz bele ebbe a diploma munkába
Bővebben: link
, vagy legalább a bevezető részébe:
.
Ezek szerint:
''A legelső funkcionális nyelv az 1960-as évek elején kidolgozott LISP (LISt Processing) volt. A sokféle változat közül a professzionális célokra alkalmazható Common LISP a legismertebb. A LISP-dialektusok és modernebb utódjuk, a Scheme is típus nélküli nyelvek. Az első típusos funkcionális nyelv az ML (Meta Language) egyik korai változata volt a 70-es évek közepén. A HOPE-pal és más funkcionális nyelvekkel szerzett tapasztalatok alapján dolgozták ki a Standard ML (SML) nyelvet a 80-as évek közepétől kezdve. Az SML után kifejlesztett funkcionális nyelv a Miranda, a Haskell és a Clean is.''
És akkor még egy komoly program, ami funkcionális nyelven írt...(ez csak egy rövid leírás róla):
Tehát a kérdésem még továbbra is áll... -
taltos
senior tag
Én arról hallottam, meg tapasztalom is, hogy a legfontosabb dolog manapság a programoknál (na jó, itt nem minden programról van szó... Azért hozzátenném, hogy vannak még olyan területek, ahol az optimalizáció még mindíg ilyen magasságokban szárnyal... Nézzünk meg egy erős grafikus alkalmazást, vagy egy majd tübb millió rekordot kezelő adatbáziskezelő szoftverre) a biztonság. Ezalatt azt értem, hogy a programban ne legyenek kiskapuk, lehetőleg ne lehessen feltörni. Arról hallottam, hogy a funkcionális nyelveknek ez az egyik legnagyobb előnye, hogy ott a problémát kódolod, és a fordító maga írja a problémára a kódot (programok írnak programokat?
). Persze a program programírását nagyon komoly matematikai és MI alapokra fektetik. (még nem használtam soha, csak hallottam, mondjátok, ha nem így van...) Namost, ezek miatt a funkcionális nyelven írt programokat szinte lehetetlenség feltőrni, azaz csak úgy lehet, ha valaki matematikus, és a fordítóban fedez fel hibát (ne adj isten, tisztában van a matematikai hátterével).
Csak akkor azt nem értem, hogy ha mindez így van (márpedig minden jel szerint így van...), akkor miért nem használnak többen funkcionális nyelveket programíráshoz? (mert sokkal nehezebb benne egy egyszerűbb programot is megírni) Azt olvastam, hogy az ELTE-n van ilyen kutatás, hogy op rendszert írnak funkcionális nyelven, hogy a biztonság 100 % -os legyen, de többről nem. (azért ez nem lenne kis dolog, képzeljétek el, hogy minimalizálórnának, vagy teljesen eltűnnének a kritikus, kihasználható hibák...) -
taltos
senior tag
Egyetértünk.
Mellesleg ez egyik korábbi programozástanárom hajtogatta mindíg, hogy egy programozó tudja, hogy mit csinál. Végülis a magyar is csak egy nyelv, amit lehet szépen is művelni, meg csúnyán is. Ilyesmiért viszont soha nem a magyar nyelvet szóljuk le, hanem azt aki bénán beszél... SZVSZ ezt kell észrevenni a nyelveknél is. Van aki tud programozni és megtalálja az egyensúlyt (pl. megtervez egy programot, szépen kódolja le...), és van az, aki ismer egy programnyelvet, és csak tódozza foltozza...
Vizuális típusoknak:
el kell képzelni egy szobrászt, aki csinál egy szobrot, meg egy 7 évest, amint a tenyerében egy maroknyi agyagot tapicskol a betonon... Az alapanyag ugyanaz, csak a kéz más...
Szerintetek nem? -
taltos
senior tag
Hali!
Csak éppen belefutottam ebbe a .net / java -s vitába, és feltúrtam egy régebbi cikket, ami esetleg kapcsolódhat ehhez a cikkhez... Mellesleg mivel angolul nem tudok, így csak a magyar nyelvű linkeket olvastam el, de nézzétek meg, szerintem, érdekes...
Bővebben: link -
taltos
senior tag
Programot lopnál?
Gondolom később nem fogsz, mert majd látod, hogy még egy egyszerűbbel is mennyi munka van.
Könyvet lopnál?
Pedig azzal is van legalább ennyi munka(na jó, annyi nincs, de sok az van!), és azért az árért, amennyiért vesztegetik, ezért a munkáért nem pénz. Megértem, ha nem veszel meg egy könyvet 10 000 -ért, ha csak 2 sorra van belőle szükséged öt évente. Én azt semm ítélem el, ha valaki azért warezol programot, hogy megnézze hogy megy a gépén, vagy hogy tetszik-e és utánna megveszi eredetiben (én is), de ezt a könyvet te MUNKÁRA használod, hogy tanulj belőle... Tinyteld meg ennyivel Ritchie-éket...
-
taltos
senior tag
Azt azért szerintem mindenki vésse az eszége, hogy most egy _teljesen_ kezdő programmerről beszélünk... Ez annyit tesz, hogy az sem tudja, hogy mi az a változó, mi az az inkrementálás, azt sem tudja, hgy mi az az elő és hátultesztelős ciklus...
Minek akkor a típuskonverzióról, meg a kifejezés mellékhatásával, meg a ilyesmikkel zargatni... Keverni, hogy a C-ben nincs is for ciklus, meg ilyenek... Az alapokat mindenképpen egy olyan programnyelvvel kezdje, ami neveltebb, jobban átlátja a hibákat, viszont olyannal, amit később is hasznosítani tud. Saját tapasztalatom alapján a pascal emiatt nem annyira jó. Inkább talán Python, vagy valami ilyesmi (eletleg LISP, Prolog, miranda).
Ha valakinek már megvannak a fentebb ismertetett alapok, akor viszont vétek nem belefogni a C-be... -
taltos
senior tag
válasz
KovacsUr #209 üzenetére
Nem, végülis az. (mondtam, hogy nem nehéz)
Mi csak azt tanultuk ezen a forráson, hogy hogyan kell Vermet, mint Absztrakt adatszerkezetet megvalósítani C-ben.
Mert ugye C- ben nincsenek csomagok. (olyan adatszerkezetek, ahol az az ábrázolást, meg mindent elrejtenek a programozó elöl, és csak az adatszerkezetet és a műveleteit lehet tudni.)
Tehát a mutatók mahinálásával lehet megcsinálni... Szvsz tök szép. -
taltos
senior tag
Hali!
Majd valamikor írok mail-t.
Egyébként nem ezek azok a programok, amikről meg kellett volna mondani, hogy micsodák, hanem arról, amit kitöröltem...
De akkor belinkelem:
Na? Nem olyan nehéz, de nem is könnyű... -
taltos
senior tag
MegaLOL
Láttál Te már _igazi_ C-ben írt programokat?
------------------------
Innen kivettem egy forrást, mert nagyon hosszú volt...
------------------------
De ha egy faktoriális kiszámító program amúgy C-sen:
double fakt(int n)
{
return (n == 0)?1:fakt(n - 1);
}
Lehet, hogy nem ez a program lesz az, amit egy _teljesen_ kezdő ember elsőre átlát.
De egy tipikus kérdés egy kezdőtöl:
Ez miért nem ad ki jó eredményt?
:
int main()
{
double d;
int i;
i=576;
d = i / 1000;
printf( ''%d\n'', i );
printf( ''%f\n'', d );
}
Bocs a hosszúságért, csak a vérem...
IMHO A kezdő programozó (mint én is...), ha nem segít neki valaki, ne C-ben kezdjen.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Corsair Katar Elite WL egér eladó (hibás)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged