- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
Miracle
senior tag
vegysél egy könyvet, és nézd meg abban. VS6hoz épp van egy egészen jó magyar, szép fosbarna színű kétkötetes. amúgy meg a Cben nincsenek függvények, függvény könyvtárak vannak, és ezt neked kell megnézned, hogy azok a függvények, amiket te használtál turboCben megvannak-e a VSban alapból, illetve ha nem, akkor stand-alone könyvtárak, vagy függnek más könyvtáraktól is.
ja, és ne keverd a C-t a C++al. -
Miracle
senior tag
1. vazze. van minden. és mindent lehet, attól függ, neked mi a fontos.
opject-pascal jó a delphihez. de én nem erőltetném.
a pascal hangprogramozásnak nincs sok értelme
1.1: ha lusta vagy, akkor borland builder IDEt(lopva, vagy ingyen letöltve a personal editiont) vagy csak a borland fordítót, ami szintén teljesen ingyenes, vagy ha felsőoktatási intézményben tanulsz, akkor visual studio is lehet ingyen, vagy g++ ami GNUGPL szerinti szabad szoftver, teljesen ingyenes. vagy van a devc++(IDE szinteén teljesen ingyenes, és g++ fordítót használ. és akkor a linux platformot még nem említettem.
2: assembly: figy. mindennek van értelme, aminke semmi köze a politikához, így az ASMnek is van értelme, ha akarsz rendszerprogramozó lenni, vagy alacsony szinten alkotni valamit. de azt nem tudom, hogy temit akarsz, mert abból kiindulva kellene dönteni. -
Miracle
senior tag
1: a moore törvény inkább afféle megfigyelés, és előbb utóbb valószínűleg csődot fog mondani. persze nem két év alatt, de ne hivatkozz rá, mint mindent eldöntő törvényre, mert csak érdekes megfigyelés.
2. a moore törvény nem órajelre, és nem teljesítményre, hanem tranzisztorszámra vonatkozik.
3: nem készült még natív C++ nyelven írt programot végrehajtó masina. egy bazinagy mikrokóddal meg lehetne oldani, de ez akkora bazinagy lenne, hogy a VAXok CPUiban található mikroprogramok(egyébként legendás darabok) emennek a címterébe is beleférnének(kis túlzással persze).
[Szerkesztve] -
taltos
senior tag
Programot lopnál?
Gondolom később nem fogsz, mert majd látod, hogy még egy egyszerűbbel is mennyi munka van.
Könyvet lopnál?
Pedig azzal is van legalább ennyi munka(na jó, annyi nincs, de sok az van!), és azért az árért, amennyiért vesztegetik, ezért a munkáért nem pénz. Megértem, ha nem veszel meg egy könyvet 10 000 -ért, ha csak 2 sorra van belőle szükséged öt évente. Én azt semm ítélem el, ha valaki azért warezol programot, hogy megnézze hogy megy a gépén, vagy hogy tetszik-e és utánna megveszi eredetiben (én is), de ezt a könyvet te MUNKÁRA használod, hogy tanulj belőle... Tinyteld meg ennyivel Ritchie-éket...
-
Gambit
őstag
-
Gambit
őstag
Bocsi, hogy ismét beleszólok, de szerintem a programozáshoz szükséges jó adag kreativitás, meg problémamegoldó készség. Soha nem fogsz szvsz jól programozni, ha még a könyvet sem vagy képes magadtól beszerezni hozzá. Szóval up-olás helyett inkább a keresőket dolgoztasd! Szerintem.
-
Miracle
senior tag
a: ne uppolj, menyj el a boltba, és vedd meg.
b1: ne uppolj, olvasd el angolul.
b2: ne uppolj, és olvasd el németül.
b3: ne uppolj, és olvasd el franciául.
c(1-2-3): ne uppolj, és fordítsd le.
d: ne uppolj, és juss el a 8. fejezetig, és csak azt olvasd el angolul(...).
e: ne uppolj, és juss el a 8. fejezetig, és ugord át.
f: ne uppolj, és juss el a 8. fejezetig, és találd ki.
g: ne uppolj feleslegesen
mert az up a bolhán ok, máshol ha nem feltétlenül szükséges... na?
[Szerkesztve] -
blemidon
tag
C sokban hasonlít pascalhoz, de többet tud. Szerintem érdemes rá átállni.
pl Bővebben: link van sok doksi amivel el lehet indulni, de sztem máshol is tele vele a net. -
blemidon
tag
Ez nem feltétlenül igaz. DirectXet pl programozhatsz VisualBasicben, Delphiben, és Természetesen C++-ban is. Az hogy 3d nem ugyanaz mint 1 programnyelv. Ezenfelül sok más programnyelv támogat más 3d dolgokat, pl OpenGL, stb.
Ha ezt igy akarod most elkedzeni, hogy hogy adunk össze 2 számot meg hogy ''összehasonlítod pascallal'', akkor szerintem felejtsd el ezt az egészet, nem ilyen egyszerü. Nem igy kell elkezdeni hogy nekiülok, és akkor irok 1 programot, mert akkor jön a ''Milyen programot írjak?????'' topik...
Először tanuld meg ansiC-t, aztán c++ (OOP az nélkülözhetetlen), utána Windows (pl MFC vagy .NET), és ha ezeket tudod, és tudod hogy működik a win (üzenetkezelés, stb), akkor majd elkezdhetsz gondolkodni hogy mit is csinálj, milyen irányba menj tovább. Ha 3D érdekel, akkor kezdheted tanulni DirectXet vagy OpenGL-t. És ez az egész ha komolyan gondolod nem egy hétig fog tartani...
Ezeket pedig nem fogod úgy megtanulni, hogy leülsz 1 fejlesztőrendszer elé, és hajrá csinálok valamit. Legelőször szerezz be könyveket, interneten is van sok tutorial a témában, kezdd azzal.
A kért program pedig:
#include ''stdio.h''
int main(void)
{
float x, y;
scanf(''%f'', &x);
scanf(''%f'', &y);
printf(''%f'', x + y);
return 0;
}
[Szerkesztve] -
Miracle
senior tag
a pascal ''windowsos változata'' a delphi, valószínű ugyan aról beszélünk, mert a borland fejlesztette ki, és ma is ők nyomják.
a kérdéses szint: a delphinek lényegében nem előfeltétele hogy jól pascalozz, csak azért mondtam, mert teljesen kezdőknek nem érdemes elkezdeni bonyolítani a dolgot.
mondjuk ha már tudsz írni egy működő sokobant, akkor bőven túl vagy a kérdéses szinten.
könyv: van valami delphi könyv, aminek az elejére rá van vésve nagy betűkkel, hogy delphi, az bizalomgerjesztőnek tűnt nekem vagy 1 éve, azóta nem néztem delphis könyvet, akkor is csak nézelődtem egy könyvesboltban. Ha nem ijedszt meg az angol nyelvtől, meg az e-booktól akkor a ''SAM's teach yourself delphi in 24 hours'' címűt javaslom, a SAM's könyvek(amik eddig a kezembe kerültek így - úgy) eddig kivétel nélkül királyak voltak. -
TheVeryGuest
senior tag
Először is a régi 5.5-öst egy az egyben le lehet tölteni a Borland honlapról a muzeum részből:
http://community.borland.com/article/0,1410,20803,00.html
Másodszor van egy csomó free compiler válogathattok:
http://www.thefreecountry.com/compilers/pascal.shtml
Harmadszor, ha teljes IDE kell, akkor érdemes megtekinteni a Lazarus projektet, bár asszem Win32 alá még nincs, csak Linux-ra.
http://www.lazarus.freepascal.org/
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged