- Milyen GPS-t vegyek?
- Mobil flották
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
lao ce
aktív tag
pelda: ahogy elotte fogalmaztal (nem lehet feltortni, nincs kiskapu meg ilyesmi) szamomra teljesen mast jelent mint amit most peldanak irtal. de mostmar ertem mire gondolsz.
''Azzal kapcsolatosan pedig, hogy ez egy újkeletü dolog lenne...''
pontosan azt irtam hogy gyerekcipo es ugy is ertettem, nem ugy hogy ujkeletu, ami egyertelmuen idore utal. ugy latszik nem talaltam meg a jo kifejezest, pedig tobbszor nekifutottam es atfogalmaztam. en is hallottam mar a lisp-rol, de kb ennyi, nem vagyok tajekozott ebben a temaban -nem tul vonzo szamomra -
lao ce
aktív tag
igazad van hogy aki grafikus rendszert vagy adatbaziskezelo szoftvert fejleszt (nem siman adatbazist hasznalorol beszelek) ott van szerepe az optimalizacionak, de ez elenyeszo kisebbseg, es nekik a hardver sokkal rugalmatlanabb mint altalaban nekunk, a 'koznepnek'.
hogy hozza is tegyek valamit a sebesseg optimalizaciorol:
az, hogy optimalizaljuk az egesz programot, csak ugy, a levegobe bele, olyan nincs (vagyis akkor az egesz program inkabb kuka). van egy vagy ket resz ami a szuk keresztmetszet es azt meg lehet probalni felgyorsitani. ha nem eleve atomhulyen van megoldva a dolog, tehat nem tervezesi hiba v. hiany kijavitasarol van szo, akkor szereny ismereteim szerint 5-6 dolognal tobb altalanos modszer nincs amit meg lehet vizsgalni.
ha ezek nem hoznak eredmenyt, akkor annyira el kell szeparalni a lassu reszt amennyire csak lehet, es nincs mas hatra, kell irni egy alacsonyszintu rutint ha lehetseges. ez altalaban segit, de mindig szem elott kell tartani hogy nem olcsobb-e venni egy gyorsabb hardvert.
a funkcionalis nyelvekhez nem sokat tudok hozzatenni, nem tudom elkepzelni hogy hasznalhatoak lennenek, persze ettol meg lehet hogy azok v. azok lesznek. a biztonsagrol csak annyit: az, hogy egy tobbe-kevesbe gyerekcipoben jaro fejlesztesi modszer eredmenyet elmeletben nem lehet visszafejteni, nem sokat jelent. -
lao ce
aktív tag
-
lao ce
aktív tag
megjegyzem, hogy a magas szintu nyelven valo optimalizacio erosen tul van lihegve szerintem - foleg manapsag, de regebben sem volt valami jajjdehuha dolog (a nyolcvanas evek vegetol ertem).
az, hogy a joember leul es 'optimalizalja' 3 sorra a 20 soros funkciot, fenet se segit, sot. persze lehet 'jatszani' a szabadsagi fokkal, de az nem a mai ertelemben vett programozas hanem 'bitvadaszat'.
jo, voltak a forditoknak gyenge pontjai, de manapsag van mondjuk 5 tanacs es 3 gyenge pont egy nyelvben amit erdemes fejben tartani aztan kesz is a magas szintu optimalizacio. ez is jo ha ket evben egyszer elojon hogy erdemes foglalkozni vele, persze meloja valogatja, de azert nem ez a jellemzo talan (vagy a delphi elkenyeztetett?).
es persze direkt meg sem emlitettem a gepek nagy sebesseget. -
lao ce
aktív tag
en meg sosem lattam igy elbarmolt v. elbonyolitott pascalt se basicet, viszont en is lattam mar olvashatatlan kodot c-ben c++-ban, es scriptekben eloszeretettel.
nomost nem azt mondom persze hogy marpedig nem lehet megerteni valamit, hanem amit te is, hogy nem eri meg vele foglalkozni mert olyan toketlen baromsag.
amugy a mellett hogy a nyelv lehetoseget ad a tul nagy szabadsagi fokkal a programozonak, valoszinuleg a kovetkezo okok jatszanak kozre: hozza nem ertes, unalom, munkapozicio-vedelem. -
lao ce
aktív tag
válasz
granpa_matis #331 üzenetére
megjegyzem a delphi-be teljesen bele lett integralva a .net ha valaki eppen nem tud e nelkul elni.
reszemrol egy eleg csunya erzes is van benne, hogy megkedveltem a delphit, ha nincs tobbet borland akkor csak microsoft marad. ezzel egyet lehet erteni azt hiszem. -
lao ce
aktív tag
tudom, senki sem kerdezett...
a programozashoz hozzatartozik, hogy a megbeszelesek, telefonos egyeztetesek, egyutt ebedelesek, esetleg egy ropke esti csapatepito iddogalas utan, valakinek dolgozni is kell. es ilyenkor szembesul az ember azzal, hogy amig jol oltozott kollegai tovabbra is ebedelnek, iddogalnak es megbeszelnek addig o az irodajaban ul es pizzat csusztatnak be neki az ajtoresen hogy eletben tartsak.
nem a kisfonok, nem a nagyfonok, nem a jogasz, nem a human resource manager, nem a konyvelo, nem a titkarno (es nem a forumtarsak), hanem a programozo az, aki leteszi a segget es nem emeli fel mondjuk hat honapig.
es a vegeredmeny! leegyszerusitve persze, de hogyha nem egyezik monjduk a tervezett bevetel a valos adatokkal vagy egy befektetes nem hozta a vart sikert, az uj vezeto alatt nem kezdett a csillagos egig emelkedni a ceg tozsdei erteke, akkor azt ki lehet magyarazni.
de egy program: mukodik vagy nem? kesz van vagy nem? egy ures kepernyot, nem mukodo gombot keptelenseg kimagyarazni.
es ha minden mukodik a programban, raadasul bugfree (hehe) akkor kesz?
ez az egyeduli olyan produktum amire gondolni tudok, amit ingyen es bermentve el lehet baszni -mar bocsanat- utolag. ez ne kek legyen hanem piros, ezt nem is igy gondoltuk hanem ugy, hol erhetem el ezt-azt a nem is letezo funkciot.
es utana ha bebizonyitod a jegyzetek es leirasok alapjan hogy ez nem is volt benne eredetileg, es akkor jon az, hogy igen, de e nelkul a funkcio nelkul az egesz program hasznavehetetlen (meg jo hogy nem utaltuk at idaig az elso reszletet sem -persze ezt nem mondjak csak gondoljak).
nomost... a nyolcadik fejezet ennek a kezdete, szoval hajra -
lao ce
aktív tag
''Nagyon jól tudod, mire céloztam. Le lehet szállni a magas lóról''
kedves faster
ismerjuk egymast? szoltam mar hozzad valaha? megbantottalak? komolyan mondom halvany fogalmam sincs mire celzol -oszinten nem is nagyon erdekel.
altalaban probalok ovatosan fogalmazni, de lehet hogy figyelmetlen voltam valahol es beletapostam cizellalt lelked csipkeibe - ezt egy iciri-picirit sajnalom, de nem ertem az osszefuggest az ekezetekkel mer' az nalam nincs. tizenpar ev alatt meg a nagybetuk is lekoptak az irasaimbol.
kilenc eve weben (is) programozok, eleg sok oldalt sikerult osszeganyolnom, szoval talan formalhatok velemenyt, sot, vettem a batorsagot hogy tanacsot adjak a tapasztalataim alapjan. de nem neked adtam, szoval ne gepeltess engem tobbet. koszi. -
lao ce
aktív tag
hat persze, huzhatsz egy rendes nyelvet a script tetejere, meg lehet csinalni oprendszert is ala, meg tervezni mar egy rendes procit
noszoval, most ez a legbonyolultabb lanc amit hasznalok (persze ez a lanc legtobbszor nem kell): a server side vb script irja a client side javascriptet ami irja a html-t. ha ebbe nem fernek bele a dolgok, akkor irok egy dll-t a delphiben. nomost hasznalhatnek allandoan delphit legfelul, hogy a delphi pascaljaval irjam a server oldali scriptet ami irja a cliens scriptet ami irja a htmlt. de kinek hianyzik ez?
ide nekem a zx spectrum basicet. -
lao ce
aktív tag
''Kiragadtam ket mondatodat ...e ket mondatodban rejlo elkeseredettseg egy torol fakad. Szerintem ne temesd el azt a javat meg
...java...
...webfan...''
nem, nem egy dologrol szolt. a javat en igenis temetem, de azt nem mondom hogy nem csoppen ki egyetlen konnyem sem.
a webfant az asp-re, php-ra, scripekre, html-re ertettem foleg, mivel ezeken a 'dolgokon' rendes programokat irni nem lehet. es ezen az sem segit ha valaki valamikor irt valami normalisat mar ezen eleteben. ezek kenyszermegoldasok egy olyan platformra ami nem erre lett kitalalva. -
lao ce
aktív tag
''nem hiszem, hogy el lehetne tekinteni a hagyományos nyelvektől. tapasztalom nap mint nap, hogy vannak a hangzatos tervek a vékony kliensekről és egyéb fondorlatokról, de a felhasználók még mindig inkább szeretik saját maguknál tudni a rendszereiket, mintsem egy böngészőn keresztül nyúzni azt.''
felreertettel vagy rosszul irtam (valassz) en a winfos alatti programozast (vizualis elemek tologatasat) emeltem ki mint konnyed, hasznos ut, mondjuk a 'vegy egy turbo pascal-t es egy dos ablakot' -al szemben.
a hagyomanyost ugy ertettem hogy minek manapsag megtanulni egy keresoalgoritmust vagy string fuggvenyeket irni, mikor hosszu evek ota minden ilyesmi elkepzelheto es elkepzelhetetlen bele van epitve mindenbe ami mozog. -
lao ce
aktív tag
válasz
csabicsepp #175 üzenetére
''Ha ebből akar megélni, akkor egészségére''
ez is igaz, ma managernek kell tanulni es a dzsimbe jarni mingelingezni
''A pascal nem olyan szar szerintem''
semmi baja a pascalnak mint nyelvnek, kicsit terjengos, dehat az meg jol is jon sokszor. sokkal nehezebb szar programot irni pascalban mint c-ben, ez egy szemelyes velemeny. dehat... azert erdemes winfos alatt nyomulni mert konnyen hoz eredmenyeket.
egy service szeru, a hatterben futo programmal kicsit nehezebb atesni a tanulasi fazis nehezsegein mint egy 'fuh, irc klienst irtam es azzal csetelek' stilusu programmal. -
lao ce
aktív tag
nehany megjegyzes
1) az asp platform fuggetlen
2) az SQL az Structured Query Language es nem Standard Query Language
3) aki a java tortenelmeben nem latja a hatalmas ivu hanyatlast, a bukas elotti utolso vergodeseket az nem koveti a tortenetet.
nehany tanacs
1) a hagyomanyos programozasi nyelvek (haha) mint turbo pascal meg ilyenek ugyanolyan tok feleslegesek manapsag mint az assembly. semmi de semmi ertelme, mert olyan mintha a cimket tanulmanyoznad a sorosuvegen a helyett hogy innad. idovel (mikor mar kiittal par uveget) ugyis vetsz egy pillantast a cimkere.
2) aki 3d grafikazni, meg doomot irni akar az tanuljon c-t (borland vagy ms egyre megy), aki nem annyira romantikus alkat hogy azt gondolja hogy a dumirasbol es a rockzenelesbol meg lehet elni az delphizzen, aki webfan az meg abranduljon ki belole mert az nem programozas hanem ganyolas.
3) miutan megkaptad az 5. projected utan a penzedet, cserelj nyelvet vagy platformot.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest