Keresés

Aktív témák

• Gregorius

őstag

válasz Surv #404 üzenetére

Persze, megfelel az SQL-92 szabványnak. Amiről azt kell tudni, hogy minden sql-szerver gyártó arra fejlesztette tovább, amerre neki tetszett. Ilyen téren a MySql egy kicsit le van maradva, pl. nem tudom a tárolt eljárások implementálásába belefogtak-e már, az egy igen komoly hiányzó funkció, úgyhogy webshopoknál, fórumoknál komolyabb alkalmazásra nem nagyon való.

[Szerkesztve]

• Gregorius

őstag

válasz tgabi333 #395 üzenetére

Szerintem a következő egy elég jó tanterv:
    1. Pascal. Csak röviden. Azért nem rögtön C, mert még a standard C szintaxisnak is van néhány buktatója, ami igen kellemetlen tud lenni, ha az ember csak a strukturált programozás alapjait tanulja. Helyettesíthető Basic-kel, de a QBasic túlságosan merev és elavult, a Visual Basic illetve hasonlók már erősen építenek OO-ra és újabb nyalánkságokra.
    2. C. Igen nagyon érdemes a pointer-mizériákat, függvényhívásokat, érték- és referenciaparaméter-átadást, függvénypointereket, típusokat, struktúrákat, stb... itt kitanulni (egy kis ASM-mel megfejelhető, hogy az embernek legyen róla fogalma, hogy a fordító tulajdonképpen mit is csinál, hogyan ''néz ki'' a processzornak egy függvényhívás...)
    3. C++. Ebből szerintem inkább negatív hozzáállással kell tanulni: ez egy olyan nyelv, ami rengeteg lehetőséget, egyúttal rengeteg hibalehetőséget rejt magában, tehát aki komolyabban ezzel foglalkozik, az élete hátralevő részére produktív munka helyett debuggolással fogja tölteni ideje nagy részét, az biztos. Egy erős elméleti OO áttekintés után inkább a buktatókra kell figyelni, úgymint: többszálú öröklődés, virtuális függvények, destruktorok (memóriaszivárgás rulez), stb...
    4. Java vagy C# (illetve mazochistábbaknak VB.NET). A C#-t én flexibilisebbnek és jobban átgondoltnak tartom a Javánál, rengeteg problémára szállít gyári megoldást, amiért korábban száz sorokon keresztül kellett izzadni. Célszerű egy windows alapozóval kezdeni (handlerek, message loop, eseményvezérelt programozás, szálak) még standard C alapon, utána nyakig lehet ugrani a C#-ba. Szerintem ezzel a csoporttal érdemes a legvastagabban foglalkozni.

Ajánlott irodalom (ez itt a reklám helye :D): Bővebben: link

Aktív témák