- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Mi is az a calisthenics?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #14614 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz. Tök mindegy, hogy mi az edzésmódszer, nagyon keményen kell dolgozni a sikerekért. Egy 2-3 kilós kézisúlyzós edzés került összehasonlításra egy normális saját súlyossal, persze, hogy utóbbi lesz a hét hatékonyabb. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy a foci nem hoz eredményt, pedig heti kétszer mindig elmegyek a haverokkal sörmeccsezni, bezzeg mióta heti 5-ször kerékpározok másfél órát kemény hegyi terepen, izmosabb lett a lábam. Hát még jóhogy b+.
Remélem így már érthető amit írok.
Egyébként kezdem azt hinni, hogy baromira nem olvassátok el amit írok, csak az első két sort. Esetleg a szövegértéssel vannak problémák, vagy én nem fogalmazok egyértelműen. Nem tudom ebből hogy jött le az, hogy hiteltelen amit írok.
-
kolosanyi
veterán
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #12291 üzenetére
Azért az nem ilyen.
Pl a legvastagabb, narancssárga cucc 50-101
fontkiló* között változtatja az ellenállását. Volt, hogy csak azzal lábaztam, elöl guggolásokat csináltam vele és tök jól kicsinálta a lábam. Mondjuk más jellegű terhelést ad, mint a rúd, ugye az alul könnyebb.*Rosszul emlékeztem na, de gyanús volt, hogy az könnyű lenne.
-
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #12244 üzenetére
Állat vagy.
Nem lehet összemérni magunkat a tornász gyerekekkel egyébként. Úgy nőttek fel, hogy a saját testüket mozgatták minden lehetséges és lehetetlen módon. Egész másképp fejlődött az idegrendszerük, ami nekik tök természetes, az egyébként szinte már-már embertelen. Viszont cserébe kicsik, könnyűek és abszolút erőben gyengék.
Ezért jó, ha kombinálja az ember a súlyzós edzéseket a torna erőgyakorlatokkal. Lesz relatív erő és abszolút erő is. Alapból nagydarab, magas embereknek meg elég a torna is, mert a saját testük mozgatásával is olyan erőt kell kifejteni, ami bőven lefedi mind a kettő erőrendszert.
-
itouchfan
senior tag
válasz
userxy #12090 üzenetére
tegnap akartam írni, csak mivel a hosszú hétvége alatt 3-ból 2 gépünk elromlott, a maradékon pedig apukám dolgozott, ezért csak most jutottam gépközelbe.
szóval: elkezdtem a tuck front levert próbálgatni, marha csúnya, biztos vagyok benne, és 4-5 mp-ig megy, de majd remélem fejlődök benne. viszont az az észrevételem, legalábbis ennél a progressziós elemnél, hogy sokkal inkább a hát dolgozik, mint a has, a lapockáim között érzem leginkább, ez normális? olyan 3/4:1/4 arányban tudnám leírni a hát és a has munkáját, ennek így kell lennie?ma pedig érdekes napom volt, 2x edzettem, első alkalommal varjútartást, L-tartást próbálgattam, videót is csináltam róla, meg volt még híd rávezető, meghíd próbálgatások, de még nem megy, fejállás, hollow body hold, és ennyi. szóval leginkább törzs, és statikus gyakorlatok. aztán jól bekajáltam (rizs+marha+zöldség masala fűszerrel
) és 3 óra tanulás után begőzölve elmentem futni, aztán lépcsőztem, amiből jött az egylábas guggolás (ballal nem megy valamiért
nem tudom teljesen leengedni, egyen súlyomat vesztem, és fáj az alsó lábszáram, mondjuk az a bokám volt törve kétszer, lehet ez magyarázat?
) ugráló kitörések, zárt lábas guggolások, és meg is haltam mára.
de jobbal 10 felett lehet az egylábas maxom, mert 5x6os szériákat toltam. és az még szabályos is
ahhoz képest hogy ballal nem is megy, elég ciki
-
Melorin
addikt
válasz
userxy #11997 üzenetére
Köszönöm a számítgatást!
Elég nehéz most így megérteni, hogy ez mit is jelent a valóságban, de ha jól értem a kalóriát igyekezzek inkább fehérjével mint szénhidráttal bevinni?
Ahogy elnézem az ételeket, az a 120g pikk-pakk összejön ha nem vigyáz az ember.A gond az, hogy utólag könnyű megnézni, hogy az aznapi kajában miből menyi van, és mit léptem túl, de előre kitalálni, hogy jöjjön össze a 120g fehérje, 120g CH és 49g zsír... nem egyszerű
Egyébként Ti hogy tapasztaltátok, ha az arányok fehérje tartalmu ételek felé billennek, akkor nem nő az éhségérzet ahhoz képest, mint amikor CH-dús dolgokat kajáltatok?
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #12004 üzenetére
Szerintem tökre nem az a lényeges, hogy mikor, hanem, hogy mit és mennyit eszel. Versenyforma időzítésnél már számít az étkezéseknél az időbeli tényező is (mikor töltsön vissza szénhidátot, hogyan hullámoztassa azt a kortizolszint emelkedésének minimalizálása miatt stb, ezt a haverod úgyis jobban tudja, én meg nem értek hozzá annyira). Viszont ahhoz, hogy 25-ről 15-re levigye az ember a teszsírszázalékot, nem kell ilyenekkel foglalkozni még, sőt, 15-ről leszálkásodni 12-re se. Bár még sose voltam olyan szinten, 13 volt a legalacsonyabb mért testzsírszázalékom.
Az átmeneti böjt is azért működik szerintem, mert kalóriamegvonással jár és kész. Nem hiszek ebben a szimpatikus-paraszimpatikus működéses humbugban, ha egyszerre csak az egyik működne, már rég kihaltunk volna, mert életképtelen faj lennénk.
-
korobi
aktív tag
válasz
userxy #12004 üzenetére
ugye én nem versenyzem, csak magamért csinálom, mert jólesik.
testzsír? gőzöm sincs mennyi lehet sosem mértem. igen van rajtam felesleg nem vagyok szálkás, de nem is célom.
tévedésbe ne essünk, nem összevissza eszem.
ha mondtok egy helyet hol lehet nyíregyházán testzsírt megméretni, megméretem
márcsak a mihez tartás végett is
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
userxy #11997 üzenetére
Jó hogy nem privátban írtad
Ez a zsírmentes tömeg alapján szükséges kalória bevitelt számolni új nekem, pedig logikus hogy nem ugyanannyi energiát fogyaszt 1kg izom, mint 1kg zsír. Csak szinte az összes kalkulátor amit ismerek, a teljes testtömeggel számol.
Viszont azt írod, hogy "A 25% tzs mellé ajánlott kilónként a 28 kcal-val számolni szinten tartóként". Más tzs esetén mennyivel kell számolni (sajnos a magasabb érdekel kezdésnek, nem az alacsonyabb)
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11977 üzenetére
De nem ez megy a gyúrós topikban is? Nőni kell, mert az a jó, közben ha 10 felszedett kilóból 2 a tényleges sovány izomszövet, akkor sokat mondtam. Megint az van, hogy a mennyiségnél sokkal többet számít a minőség. Ahogy edzésben is, írtad, hogy heti 1 edzéssel is lehet fejlődni, nos nekem is megy, csak akkor annak olyannak kell lennie. Nem feltétlenül szükséges heti 40 órát edzeni ahhoz, hogy fejlődj, csak a nyilvánvalóan nem működő terveket és módszereket le kell cserélni olyanra, ami megfelelő ingert nyújt.
(#11985) Melorin
Ez simán szintentartó bevitel. Elégetsz ~2500-at és ugyanannyit be is viszel, ráadásul nem a legminőségibb alapanyagokból. Néha belefér a kakaós csiga még diétába is (egy ilyen 15-20%-os kalóriadeficitnél, edzés után), de nálad most pont rosszul van ez. -
Melorin
addikt
válasz
userxy #11984 üzenetére
173cm magas vagyok, 32 éves, 79kg. Átlagos munkát végzek. A Kalóriabázis szerint 2458 kcal az alapjárati energiaégetésem egy nap.Leírom egy múlt hétről származó étkezésemet. 1 szelet kenyér: 190 kcal1db tükörtojás: 105 kcalEgy kevés paradicsomos halkonzerv: 53 kcal2dl tea cukorral citrommal: 48 kcal1db rántott csirkecomb: 295 kcalFél adat rizibizi: 174 kcal1 tányér húsleves: 136 kcal1 kakaóscsiga: 257 kcal60g-os sós kisperec: 232 kcal Összes bevitt kcal: 1490 kcal Fehérje: 68/77gSzénhidrát: 175/284gZsír: 54/69g 15perc közepes tempóju kerékpározás: 156 kcal Összes kalóriaégetés: 2614 És akkor aznap nem is futottam. Annyit kell tudni, hogy ez nálam egy durván kiadós étkezési napnak számít, szóval átlagban ennél kevesebbet eszek, ma például 2 szelet kenyér az össz kajám, az egyik párizsis a másik májkrémes, meg 2dl cukrozott tea. Jó, ez meg átlagon aluli J
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11912 üzenetére
Hajlandóság a részemről meglenne, csak jelenleg minden hátráltat benne. Nem kifogásokat keresek, mert én is elgyengülök mentálisan, aztán jól elcseszem, amit hetekig felépítettem, de tényleg szarok a körülmények. Amikor holtponton vagyok, akkor kéne a segítség, vagy legalább a semleges hozzáállás, de most nemhogy nem támogatnak ebben, hanem visszahúznak. Ugye mamakoszt, kollégium, nem önálló háztartás, kevés pénz, vizsgák, szellemi leterhelés stb. Jelenleg egy 50%-ban rendben levő étrendet tudok csak tartani, számolom a makrókat, a kalóriabevitelt tartani tudom, meg a fehérjebevitelre figyelek, de másra egyelőre nem futja. Nyáron költözök el otthonról, akkor kezdek bele a melóba. Biztos, hogy stressz lesz az életemben, amit fel kell dolgoznom, viszont az egy nagy előrelépés lesz, hogy teljes mértékben önálló konyhán leszek. Annyit szánok rá, amennyit csak a lehetőségeim engednek és nem lesz fintorgás ha sovány hús a kaja zöldséggel és zabbal a hét minden napján. Sarkított példa.
Az intenzitás megtartása saját súlyos gyakszikkal is megoldható egyébként, vannak bokasúlyaim, veszek súlymellényt és akkor ugyanott vagyok. De még egyszerűbb, hogy amint leadok pár kilót, könnyebben mozgok, továbblépek a nehezebb progressziós lépésre. Kondit azért nem szeretnék, mert így se regenerálódok gyorsan, izomlázas típus vagyok, heti 2-3 rezisztencia edzés mellé 2 aerob vagy 1 anaerob, amit elbír nagyjából a szervezetem. Ez ugye 4 edzés, egészségesebb kajálással ez esetleg kitolható 5-6-ra, de ott már időlimit lép fel igazándiból. Szóval marad a sztenderd 2-3 rezisztencia és 1-2 állóképességi edzés.
10-12 körüli testzsírszazalék tartósan nagyon jó lenne egyébként. Megfelelő alapról indulok, ez a 15 körüli nem olyan vészes. Mármint tényleg akörüli, nem a tipikus 5-10%-kal alábecsült. Csak ugye amíg ezt az állapotot középszar étrenddel is fenn tudom tartani, addig a kitűzött célhoz sokkal sokkal többet kell beletenni, ami nem egyszerű.
(#11913) _balázs_
Ez a vegaság egyre jobban izgatja a fantáziámat. Sok helyről hallom azt, hogy működik a dolog. Amióta ezt követi, erősödik, izmosodik és hihetetlen mértékben leszálkásodott, ráadásul olcsóbb így megodlani az étkezést. Lehet teszek vele egy próbát én is majd.(#11915) itouchfan
Lehet összefüggés. Próbáld ki súlyzókkal és gépekkel, ha úgy nem fáj, akkor megvan a hiba.(#11923) userxy
Ez egyébként egy az egyben a régi idők erősembereinek a módszere. Tornagyakorlatok kombinálása súlyzós edzéssel. Erősek is voltak, izmosak is, meg azért nem is híztak el. -
RBJ
addikt
válasz
userxy #11919 üzenetére
Gondoltam rá, hogy rossz lehet az irány tefeléd de e van.
Én is gyurmáztam anno de valahogy a biciklisgatya, bakancs, félrecsapott sapiba edzeni dizájnosan az nekem magas.
Saját testsúlyos edzés megyen 3. szezonba nekem és használt, szeretem, azóta nem fáj a könyököm.
Meg a felpuffadt steros emberkék nem az eseteim. -
RBJ
addikt
válasz
userxy #11917 üzenetére
Micsoda tanácsokat kaptam, köszi de kértem.
Na akkor 12% ez alá menni mániákusság. Szervezet se véletlenül van kitalálva. Olyan nincs, hogy teljesen zsírmentes ember az egészséges.
Kajában rég megvolt a szemléletváltás csak itthoni kaja és természetből. szalonnya.
Termes edzést rég ki elemeztük itt sokszor, a vele járó emberek és pávasága nem jön be.
Ilyenkor viszket a tenyerem ilyen helyen. -
RBJ
addikt
válasz
userxy #11906 üzenetére
Azért full szálkát ne várjon senki, szerintem ilyen magasságnál és testalkatnál igazán nehéz elérni. és hozzá tenném nem versenysportról vagy aszerint kinézésről beszélünk. Nem akarom én, hogy ropogjon a bűr rajtam.
Meg azért mázsa alatt nincs férfi.folklór.
Ha ehhez hasonló kinézetet elérnék elégedett lennék.[link] Sajna ehhez egész évben full topon kellene lenni.
Az a baj nálam, főleg ezzel a sajátsúlyos edzéssel, hogy főleg szezonsport. Én csak jó időben tudom és kint teljes odaadással csinálni. -
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11909 üzenetére
Az edzésforma nálam adott, saját súlyos erőgyakorlatok, néha kiegészítésnek egy-két kézisúlyzós dolog, illetve némi állóképességi edzés. Na ebből hogy hoznád ki kajával ezt? Óvatos diéta, kis kalóriamegvonás és nagyon odafigyelni a minőségi szénhidrát meg fehérjebevitelre?
Vagy kox... -
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11898 üzenetére
Na igen, azárt a focinál kiemelt szerepet kap a robbanékonyság.
A könyék még hagyján, az nekem is érzékeny pont, hamar túlerőltetem és akkor begyullad, viszont a törött csukló nagy hátrány. Akkor beszűkül a csukló mobilitás, amit azzal tudnál kompenzálni egy támaszmérlegnél mondjuk, hogy kifelé, vagy hátrafelé forgatod a csuklód. A képen ez látható. Hátrafelé viszont jóval kisebb nyomatékot tudsz leadni, ezért az egész vállövnek nehezebb dolga van.
Ja, és ne vedd kötekedésnek kérlek, de a támaszmérleg az ez, ha meg oldalt van a kéz ugyanebben a tartásban, az a fecske. Egyébként ez egy rettenetesen szép fecske, ilyen alacsonyan nagyon ritkán látni, ezzel a kivitelezéssel csak a legelitebb tornászok képesek rá. Ami neked megy szerintem, az az támasz ülőtartás (angolul l-sit). Ez szép teljesítmény, tekintetbe véve, hogy nem is edzettél rá igencsak szép. Egy "A" szintű elemről van szó, a tornászoknál alap, viszont ettől még korántsem könnyű. Nekem a sérülésem után 2 év edzése kellett, hogy menjen.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11895 üzenetére
Mármint mély egylábas guggolásból? Mert akkor kb annyira atletikus a lábad, mint Bruce Leenek.
Elit talajtornászok szokták ezt, esetleg nehezítik súlymellénnyel. Nekik vékony, de nagyon erős, robbanékony lábak kellenek, mert a mindenféle ugrásokhoz nagy súlypontemelkedés kell.
Nyilván ez visszafele nem igaz egyébként. Tehát ok, hogy megvan az a fekvenyomás érték, de a támaszmérleg ettől még nem lesz meg. Ott a vállöv ereje egy nagyon fontos tényező, de legalább ennyire ott van még a törzs és az egyensúlyérzék is.
Egyébként kurva erős vagy testsúlyarányosan. Szerintem elég komoly eredményeket érhetnél el akár street workoutban is. Az alap erőd sok esetben megvan, az ízületeidet kellene hozzászoktatni a nyújtott karos munkához (ez lassan megy), meg a törzset még jobban megerősíteni kicsit és úgy kilőnél, mint a rakéta.
(#11896) -Solt-
A pózgatya buzis, ezt a testépítők is tudják.De ettől még nem lebecsülendő az ő teljesítményük se. Eszeveszett kitartást és munkát követel meg az a sportág. A legtöbb sportnál a munka az edzés első percétől az utolsóig tart, meg a versenyeken is. A táplálkozást elintézik annyival, hogy egyél sok húst, ne egyél sok zsírosat és kész. A testépítők egész nap, attól a pillanattól fogva, hogy kinyitják a szemüket, egészen addig, amíg el nem alszanak, csak ezzel foglalkoznak. Időzített, előre kimért kajálások, edzés, aerob, gyógyszerek adagolása stb. Az is igaz, hogy koxolnak, de más sportágakban is jelen van. És attól még, hogy valaki bekoxol, még nem lesz Mr. O, ha ez így működne, akkor a hobbigyúrósok szerintem kétharmada ott pózolhatna a színpadon, azt a legtöbbjüknél én is jobban nézek ki, pedig nem gyúrok. Szóval kemény meló az is.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11893 üzenetére
Sommer nyilatkozta valahol, hogy többször vizsgálta a tornászai külső ellenállással szembeni erejét. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy aki képes a keresztfüggésre, az a saját testsúlyával képes (mármint annyi van ráakasztva a súlyövre, mint a saját tömege) minimum 1-et húzódzkodni. Aki képes támaszmérlegben több karhajlítást is végezni, az a saját súlyának 1,7-1,8-szorosa környékén maxol fekvenyomásban (ez elég komoly azért). Aki képes arra, hogy egylábas guggolásból átugorjon egy zsámolyt, esetleg ezt még pár kilóval nehezítse, az tarkón guggolásban olyan testsúly 2-2,5-szerese környékén maxol, és az ilyen erőszintű sportolók röhögve felhúznak a testsúly 2,5-szeresével is. Most ez abszolút erőben nyilván nem sok, mert ők általában ilyen 60-75 kilós fazonok, de akkoris figyelemreméltó szerintem.
Még egy érdekes észrevételezés. Nekem a volt röpis edzőm mindig azt mondta, hogy a tökéletes testsúly az magasság centiben -105 és az így kapott szám lesz kilóban a tuti. Tehát nekem a 195 centimmel 90 kilósnak kellett volna lennem (nyilván full szálkásan, tehát nem skinnyfat fazonnal). Nos úgy látszik, hogy ez a tökéletes atletikusság záloga.
Egyébként simán odaadnám azt a 20-25 kilót akárkinek, aki igényli. Akar a fene 115 kiló lenni. Csak nekem a 110 kiló kezdődő kockahassal is olyan, hogy 1-2 napig tudom tartani, aztán megy el az erőm és gyorsan bezabálok, aztán máris oda az egész.
-
kolosanyi
veterán
-
kolosanyi
veterán
-
-PLevi-
senior tag
válasz
userxy #11820 üzenetére
Amikor pár hete nézegettük a táblázatot, mondtam is a többieknek, hogy a testépítők örülnek, ha a színpadon, étlen-szomjan 6,5 a testzsírszázalékuk.
Szóval igen, sok értelme nincs, de legalább verhetem az 5,8-ra azok előtt, akik szerint a protein egyenlő a kox-szal...
(#11821) emiki6
Szerintem még a képen lévő 6-7%-hoz is, főleg hosszútávon.
Számomra ijesztő az az első kép.(#11823) Woodslave
Nem mondanám.10-12% és alatta túl izmosak, 15% és fölötte pedig túl zsírosak hozzám képest.
De ha csak a törzsi részt nézem, nagyon hasonlítok a 10-12%-os képre.(#11838) CJ3
Hajrá!!(#11839) kolosanyi
Hatásos.. -
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11761 üzenetére
Sose késő semmit elkezdeni. Egyik fitnesses lány ismerősöm - többszörös országos bajnok naturál csaj - például egészen gimnáziumig szertornázott, akkor kezdett konditerembe járni. Neki meggyőződése, hogy a torna nélkül sehol se lenne, az alapozta meg a tényleg jó fizikumát. Mai napig elő szokta venni időnként a régi gyakorlatsorait a súlyzós edzés mellett.
Köszi mégegyszer.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11759 üzenetére
Köszi.
Ez az és annak ellenére, hogy könnyűnek tűnik, egyáltalán nem az. Legalábbis így, szabályosan végezve. A legnehezebb gyűrűn, utána talajon, majd ezen a kápán, magas korláton és végül nyújtón függeszkedve a legkönnyebb (az ügye már függő ülőtartás).
Az a dolog nehézsége, hogy kiakasztva kell tartani az ízületeket, ezért a comb- és karfeszítők ott kapják a legnagyobb terhelést, ahol a leggyengébbek, továbbá igen erős hasfalra és csípőhajlító izmokra van hozzá szükség és az átlagosnál jóval hajlékonyabb combfeszítőkre, alsó hátizmokra. Az egész test dolgozik, koncentrálni kell a főbb izomcsoportokra, hogy sikerüljön. Itt egy szemléletes bemutató.
Illetve meg kell hagyni, hogy a legtöbb embernek korántsem olyan nehéz, a tornában ez egy "A" szintű elem, tehát a legkönnyebb (mondjuk az abcúg, a hátsó függőmérleg és a kézállás is az). Viszont a gerincsérv egyik következménye, hogy görcsösen összehúzódnak a törzs hátsó izmai a fájdalom hatására, az elülsők meg kilazulnak, gyengévé válnak. Ez a gyakorlat a teljes elülső mozgási láncot igénybe veszi, szóval én jelentős hendikeppel indultam. Már az nagy szó volt, hogy össze tudom csukni úgy a törzsem, hogy ne érezzek fájdalmat, ez meg kifejezetten sikerszámba megy nálam.
-
-PLevi-
senior tag
válasz
userxy #11736 üzenetére
"Az, hogy ki milyen intelligens nem a gimin múlik. Teljesen mindegy milyen gimibe vagy szakközépbe jársz, ha tanulsz akkor bárhova bekerülhetsz és bármi lehet belőled."
Ezzel teljesen egyet értek. Egy jobb suliban viszont valószínűleg több az értelmes ember. Elsősorban a viselkedésre és jellemre gondoltam, nem pedig az intelligenciaszintre.Idézet a cikkből:
"a reggeltől estig tanuló és állandóan megfelelni akaró kitűnőkkel szemben"
Nálam már itt bukik a dolog, órán odafigyelek és megértem, otthon csak a töri évszámokat magolom.
Van egy osztálytársam, de a jelenséget nem már először figyelem meg. Mindent (tényleg mindent, matektól (matek tagozat) kezdve az énekig (mivan??)) bemagol, majd később ugye elfelejti. Mindeközben szerintem emellett másra nem nagyon maradhat ideje, azaz csak ebből áll az élete. Én csak a lényeget próbálom leszűrni és felfogni órán, a hosszútávú eredmény ugyanaz (csak az anyag gerince marad meg), de ami a legfőbb különbség, hogy nekem marad "életem".
Megfelelni pedig csak magamnak kell, vannak a preferenciáim (matek, fizika, angol, német) amikből elvárás magammal szemben az 5-ös (a jövőmet tekintve) a többiből bőven jó a négyes. (Mondjuk valakinek az is szenvedés...) Ahogy magamon észrevettem sokkal többet ér reggel a buszon friss fejjel fél óra tanulás, mint délután fáradtan akármennyi. Nem panaszkodhatok, jól elvagyok."És a mai egyetemi képzés az éltre és a valóságra sehol sem tanít meg."
Igaz, hogy nem egyetem hanem gimi, de én ennek a szöges ellentétét tapasztalom. Nyilván nem csak a tananyagot kell nézni, hanem a mögöttes tartalmat (logikus összefüggések, ok-okozati viszonyok stb.) is észre kell venni. Főleg azt. Ami nem érdekli az embert (tananyag jelentős hányada) azt úgyis elfelejti. (Idővel azt is ami egyébként igen.)
A tanárokon is ezt veszem észre, próbálnak az életre is nevelni a szűkös keretek között. Kedvenc tanárom pont ilyen. Irodalmat és nyelvtant tanít, de kitalálható nem a tantárgy miatt a kedvencem. Remélem érthető nagyjából.A maradékra ha nem haragszol nem reagálnék, mindkettőtökkel egyet tudok érteni, de -Solt--nál van a pont, a hozzáállás a lényeg.
A nekem nem tetsző embereket pedig miután magamban kiröhögtem próbálom észre sem venni. Többet nem tudok tenni, de magamnak ezzel teszem a legjobbat.Befejezésül pedig álljon itt egy idézet Integrától... Érdemes akár az egészet elolvasni.
Ugyan nem kapcsolódik szorosan a témához, nem is neked címzem, de talán befér ide a szemlélete és mondanivalója miatt. Főleg az utolsó három sor.Én részemről befejezem az offolást, eléggé elkanyarodtunk a témától.
-
-Solt-
veterán
válasz
userxy #11740 üzenetére
Nem akarlak megbántani, kérlek ne vedd magadra, de az, hogy az ember mit vesz észre a környezetéből, az sokban múlik a saját lelkiállapotától... ezt személyes tapasztalatból tudom.
A munkámból adódóan rengeteget vagyok külföldiek között, sokat utazom, és sok olyan ismerősöm van, akik Írországtól Japánig elég sok személyes tapasztalattal rendelkeznek az adott országokról. Nem kívánok mélyebben belemenni, de semmivel sem vagyunk rosszabbak mint bármelyik másik ország lakója, sőt.
Mindenhol máshol megvannak ugyanezek a piti párt csatározások, gáncsoskodások (főleg nagyvárosok lakóira jellemző), és egyéb emberi gyarlóságok... a hülye, a világ minden pontján hülye, az általad leírtak pedig egyáltalán nem magyar sajátosságok.
Ha azt akarod, hogy ezek a tapasztalásaid változzanak, elsősorban önmagadban kell az egyensúlyt, "békét", helyes szemléletet megtalálni. Tégy egy próbát, és egyszer menj el úgy otthonról, hogy kizárólag a jót akarod észrevenni, teljesen más lesz a végeredmény.
Amióta én igyekszem így hozzáállni a környezetemhez, azóta olyan dolgokat tapasztalok, amiket régen észre sem vettem, pedig akkor is biztos megtörténtek!
Példának okáért amióta nem akarok sávváltásnál mindenáron bemenni valaki elé, hanem a sávomban maradva kitett irányjelzővel várok, legkésőbb a 3.-4. autós beenged, és nyugodtan mondhatom, hogy más érzés így Budapesten közlekedni... főleg, ha az ember időben elindul, és a saját hülyeségért nem kezdi el azt okolni, aki totyog előtte!
De említhetném azt is, hogy utóbbi időben rendszeresen előre engednek a közértben amikor látják, hogy csak 1-2 tétel van nálam... és mindezt olyan emberkék, akik ránézésre mindenek, csak éppen nem szimpatikusak!
A világ ami körülvesz minket, sok szempontból önmagunk tükörképe...
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11624 üzenetére
Én se tenném, de igazából mindegy is. Segít az embereknek, nem kér pénzt érte, sokat elért a sportban, szerintem mindenképp tiszteletreméltó.
A lány hogy táplálkozott mellette? Csak mert nekem erős a gyanúm, hogy a legtöbb futó kurvára nem veszi figyelembe azt, hogy mennyi kalóriát éget a szervezete futás közben. Én tegnap az órám szerint 2800 kcalt égettem futás közben. 20-30 percenként magamba toltam egy energiaszeletet, az utolsó fél órában 2-szer szőlőcukrot. Utána meg vagy 40 deka sajtot, 30 deka sonkát (mikor fogy már el a húsvéti sonka?
), 20 deka kenyeret (teljes kiőrlésű), 1 l tejet (0.1%-os) lefekvésig. Így jött ki nekem a szintentartó 5000 kcal a nap végéig. Ha csak simán többet mozogsz, de nem eszel többet, akkor borul a kalóriamérleg, naná, hogy fogyni fogsz.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11621 üzenetére
Ez a takarítja le az izmot egy
baromságlegenda (fitomítok, mert nem veszekedni akarok). Én is sok állóképességi edzést csinálok, mégis megmaradt az izomtömegem. Sőt, az úszás még rá is tett a hátamra, vállamra, a futás meg a lábamra. Vagy mondom, nézd meg a futós topikban deicide fórumtársat. Ő nem csinál mást, csak fut és bringázik, ráadásul ultra távokon és olyan lába van, hogy a fél gyúrós topik cserélne vele szerintem. A felsőteste nyilván nem olyan, de azt nem is edzi.
De rengeteg más sportágban végeznek keresztedzésként állóképességi számokat is, aztán mégis izmosak. Nézd meg a kajak-kenusokat, vizilabdásokat, amerikai focisokat, rögbiseket stb. Jelentős izomtömeggel bírnak, erősek, és mellé jó az állóképességük. Lehet, hogy egy testépítő fazonnál tényleg izomvesztés lép fel az aerob edzés hatására, de az meg már a végletekig az izomtömegre kihegyezett, semmiképp sem természetesnek tekinthető forma.
És mielőtt... Ne a feldoppingolt olimpikonokra gondolj. Apám ifi válogatott kenus volt. Náluk a futás ott kezdődött alapozáskor, hogy a Rakparttól az Erzsébet kilátóig, majd vissza, ez egy ~20 km, 10 hegymenet. Felsőtestre gyűrűn abcúgoztak, saslengést csináltak, kötelet másztak, meg néha gumiszalagoztak, na meg persze ott volt az evezés. Mégis csupa izom volt fiatal korában, 183 centihez 43-44-es karral, 85 kilóval.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11601 üzenetére
Közép és rövid távon jó vagyok, de az aerob alapom hiányos. Erre jobban rá kell mennem majd a közeljövőben.
A másfél órás félmaraton már nem semmi. Érdekes benézni a futós topikba néha, deicide, tomcica meg a többiek mit művelnek. deicide kolléga endo alkattal, 90 kilósan is 1:20-as félmaratont tud, a balatonos cuccot is végignyomta. Brutális.Egyébként a triatlon nagyon durva még. Aki lenyom egy ironmant...
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11598 üzenetére
Első nekifutásra elégedett vagyok ezzel is. Ráadásul tényleg nagyon nehéz terepen futottam, egyébként 6 perces kiliknél még simán aerob zónában vagyok, nem ilyen 170-es pulzusnál, mint ahogy most nyomtam végig. De kösz a biztatást.
Egyébként az tett még jöt az önbizalmunknak, mikor a röpicsapattal kimentünk az atlétikapályára nyári alapozáskor és ilyen 2-3-5 km-eket, meg 100-as, 400-as résztávokat nyomattunk. Na mármost az egyik futó lány osztálytársam korosztályos EB-n 7. lett, 9 perces 3 ezre van. Képzeld el, amikor mi a tüdőnket köptük ki, hogy 23 perc könyékére behozzuk az 5 km-t, ő meg eljött velünk és mosolyogva ott kocogott mellettünk. Majd miután fehéredő fejjel lerogytunk a táv végén, ő közölte, hogy ez jó volt melegítésnek és akkor most elkezd edzeni is.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11508 üzenetére
Nem feltétlenül, csak akkor regeneráló edzést kell csinálni. Kis intenzitású, kis volumenű edzés, ami serkenti a vérkeringést, az gyorsíthat a regenerálódáson. Pl laza úszás mindenre jó, de például lábazás után alacsony pulzusos kocogás, bringázás, vagy felsőtestre nagyon kis súlyos, gépes, gumiszalagos gyakorlatok, ergométer... De ez inkább regeneráló technika, mint edzés.
(#11512) Bannani
Rövid idő alatt nem fogod túledzeni magad, max nagyon nem lesz őszinte a mosolyod, amikor az izomlázad napról-napra fokozódik és a végén már az alapvető napi tevékenységekben is akadályoz. Edzőtáborokban mindig így voltunk, napi 6-8 óra edzés volt az átlagos, mindezt 4 héten keresztül. Nagyon kínlódtunk, de az utolsó hét végére hihetetlen mértékben nőtt a terhelhetőségünk és mindenben sokkal erősebbek lettünk. De ilyen terhelés nyilván csak rövid ideig tartható, mert hosszú távon (hónapok alatt) ez teljesen a visszájára fordul. Egy-egy rövidebb intervallum alatt - a versenysport világában jellemzően alapozásnál, csúcsforma időzítés előtt - viszont semmi baja nem lesz tőle. Csak tudni kell, hol a határ, azért ez ingoványos talaj, tapasztalatot követel meg, hobbi sportolóknak nem sok értelme van. -
kolosanyi
veterán
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11407 üzenetére
Nem olcsóbb, de nem is drágább.
Hova rögzítem? Bárhova, ahol hely van neki. Diófára a kertben, húzódzkodóra, kondiparkban a nyújtóra stb. A legjobb lenne a mennyezetre rögzíteni valami dübellel, de azt anyám nem szeretné. Nem baj, nyáron úgyis költözök, majd oda fúrok, ahova akarok. Meg ahova a főbérlő engedi majd.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11405 üzenetére
Én 4500-ért csináltam házilag Gflexet, még anno fel is dobtam a gyúrós topikba.
De a gyűrűt azért ajánlom inkább, mert sokoldalúbb. Meg tudsz vele csinálni mindent, amit a TRX-szel, de annál sokkal többet is. Mérlegszerű tartásokat, abcúgot stb, de például a húzódzkodás, tolódzkodás, meg a többi alap gyakorlat is sokkal kényelmesebb.
-
kolosanyi
veterán
válasz
userxy #11348 üzenetére
Nem, de egyik barátom megvette és én is tervezem. Az első 50 oldalt olvasta a srác, én csak belelapoztam. Elég tömény a szöveg, kb sejtbiológiai szintig belemászik.
(#11349) Woodslave
Egyébként az elavultsága ellenére még ma is használható. Sokkal használhatóbb, mint a nálunk jelenleg elfogadott, "normális" táplálkozás. A kiskegyedes káposzta diétákról nem is beszélve.(#11350) Bannani
Nekem még több. Tegnap például 4500 kcalt égettem az aktivitásom alapján egy kemény résztávos edzéssel együtt. Na ezt a mennyiséget oldd meg hibátlan étrenddel.(#11351) Woodslave
A zab is gabonaféle. Meg a rendes minőségű, nem magas glikémiás indexű kenyérrel semmi gond nincs. Persz más kérdés, hogy hol és mennyiért kapni olyat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest