- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nekem is kényelmesebb lenne egy beton disztrón élni, de a felhasználási szokásaim nem engedték eddig a debiannál konzervatívabb disztrókat.
Viszont a mostani Ryzen-es gép elég jó eséllyel pályázik arra, hogy évekig megmarajon.
Viszont most olvasom, hogy a rhel8 a fedora 27 alapjaira épül. Létezik ez?
Vajon milyen kernellel jön? -
-
Ezekszerint nem olvastad.
-
Én egy alkalommal frissítettem fedora-t egyik verzióról a másikra, néhány verzióval ezelőtt. Talán az egyil első dnf-es verzió volt.
Akkor nem volt semmi gond. De ez nyilván nem reprezentatív.Én így fejből a következő dolgokat szoktam beállítani:
- céges saját fejlesztésű jelszókezelő progi install .rpm-ből.
- sok progi install (listából copy+paste a dnf install után)
- kedvenc GTK téma install
- kedvenc Cinnamon addon-ok install
- programok beállítása (/home mappa rámásolása backup-ból az újra)Jövőbeli terv (még nem is tudom, hogy miként fogom megoldani):
- AMD OpenCL bináris install a gyári driverből kimókolva
- AMD Radeon dVGA kikapcs infuláskor úgy, hogy a Radeon IGP bekapcsolva maradjon.
- Kikapcsolt VGA bekapcsolásának megoldása, ha szükség van rá render miatt.Kb. ennyi.
Az utolsó három a nehezebb csak, a többi megvan hamar. Így nem fáj a félévenkénti reinstall. -
-
Hát ezaz, hogy ha virtualbox repo-ból telepítem, akkor nekem kell forgatni:
/usr/lib/virtualbox/vboxdrv.sh setup
Tippem szerint minden kernelfrissítés után le kell futtatni, ésaz RPMfusion sem egyértelmű számomra. Mijaza akmod?
Megtaláltam egy 2015-ös válaszodban: "Az akmod az elvileg boot közben fordít neked kernel modult. "csendes
Köszi!
-
Kb az a lényege (ha jól értettem), hogy ha háttértárként csatlakoztatod, akkor a PC kap dedikált hozzáférést a háttértárhoz, és az Android rendszer nem fér hozzá, egészen addig, amíg le nem választod. Ráadásul a FAT licence problémái(és korlátai) miatt Android már ext4 fájlrendszert használ, ami alapból nem olvasható Windows alól. Ezért kitalálták az MTP-t (Media Transfer Protocol) ami nem fájlrendszer szinten dolgozik, hanem (mint egy fájlkezelő) írja/olvassa a fájlokat/könyvtárakat, és a háttértár kezelése végig az Android kezében marad.
csendes
Köszi! Csak még nem tiszta ,hogy a hozzá való kernel modul hogyan frissül. Mert ha jól tudom az csak az adott kernelhez van lefordítva, másik kernelhez újat kell forgatni. -
Herati
csendes tag
Sata be van kapcsolva, az emulálás meg annyi, hogy IDE vagy OFF. A win95 telepítő látja a HDD-ket.
Pendrive-ra kiraktam a Live-ot mert CD-n nem fér el, így a következőt látja a cat /proc/partitions parrancsra:
- sr0
- sda
- sda1
- sda5
- sdb
- sdbtt1
- sdb5t egy rdsos
- sdc
- sdc1Az sda és az sdb ránézésre a két HDD, az sdc pedig a pendrive lesz.
Hozzá kell tennem, hogy emergency módban állt meg, itt adott promptot és valahova írt egy rdsosreport.txt file-t ezt majd megkeresem a pendrive-on.
-
-
-
Rosszul fordítok, inkább fedrdítek, és havi 10 órát tudok beletenni. Hol kell jelentkezni?
Hogyan működik? Hogyan épól fel egy nyelvi csomag? Az alapokat (ablakkezelők, és programjaik) fordítását felülvizsgálat nélkül átveszik? A Fedora specifikus anyagok fordítása hogyan történik? -
Nem tudom. Leszoltak tegnap a USS Discovery-rol, hogy a vezerlorendszer felujitasa varhato, igy viheto az elozo. Meg gondolkozoom rajta, de elegge visszautasithatatlan ajanlatnak tunik.
Na, viccet felreteve:
Van ehhez egy igen reszletes driver Windowsra. Mint lathato, a trackball golyoja korul van 4 gomb. Na ezzel a driverrel ezeket lehet konfiguralni, egermutato sebesseget allitani, meg egyebeket meg. Kerdes, hogy ez Fedota alatt megoldhato-e valamilyen eszkozzel.
Ugy nez ki megy OOB, es xinputtal remapelhetok a gombok.
Udv. core2
-
kovaax
őstag
dnfdragora. Én amúgy sosem voltam boldog a (dnf-)yumexszel, mert ritkán használom a Fedorát, és ha sok frissítendő csomag összegyűlt, rendszeresen összecsinálta magát. A dragora egyelőre még nem csinált ilyet, csak nagyon lassan történik vele valami, elindítom az update-t, és akkor feljön az ablak, majd vár 1 percet, aztán kezd bármit is csinálni...
-
Szia!
Olvasgattam az Ask Fedorat, es ajanlottak negativo17 munkassagat:
No, mondom probaljuk ki:
Driver le, aztan:
dnf config-manager --add-repo=https://negativo17.org/repos/fedora-nvidia.repo
Majd:
sudo dnf install nvidia-settings kernel-devel dkms-nvidia vulkan.i686 nvidia-driver-libs.i686
Kell neki egy reboot, es megy!
A fenyerovisszaugros dolog mondjuk tovabbra is van, illetve videot is keszitettem az egermutato kintmaradasarol.
Koszi!
Udv. core2
-
Szia!
A nouveau-val ket problemam akad:
- Egyreszt rengeteg jatek/3D alkalmazas nem igazan tamogatja vagy nem megfelelo sebesseggel. Mar pedig neha napjan egy kis CSGO vagy epp ETS2 nem esik rosszul.
- Masreszt a fenyeroszabalyozas nem megoldott/kenyelmes. az nvidia control paneljeben egyszeruen allithato, mig itt erre nem talaltam megoldast.Holnap beprobalkozok az akmod-dal szerintem.
Az ask.fedoraprojecten nem irnak rosszakat rola.Szerintem megfejtetted a problemam!
Valaki Ubuntueknal kitalalta, hogy az, ha LTS-hez kinyomjuk mindenkinek a HWE stackbe ugyanazt a friss (de bugos mint a...) kernelt az majd milyen jo lesz.
Aztan belenezek a 17.10 release notesbe es ezt latom:
"Systems may fail to boot when connected over DisplayPort to an external screen, on NVidia graphics hardware such as the GTX970 chipset. (1723619)
When an external monitor is connected to a laptop, the login screen is only displayed on the internal one and in some case is not visible (1723025)
The warning dialog when a user force a UEFI installation does not respond to input event and the installation is then blocked at this stage (1724482) Avoid yourself some troubles and do not force a UEFI installation without a UEFI partition, grub-installer will fail anyway.
Doing an "Entire disk" installation over an existing LVM installation will fail because the installer selects the wrong boot device (1724417) Use custom partitioning instead and manually select the right boot device in the combo box."
A CentOS jonak tunik, am a gepemhez ez a kernel szerintem tul regi (A 14.10-ben volt 3.16 es ott is kompatibilitasi gondok voltak, 15.04-tol kezdve kezdett rendezodni a helyzet).
Udv. core2
-
herdsman12
őstag
Köszi, jót súgtál partíció ügyben. A Grub viszont feladta a leckét, csak egy "Ne telepítsen rendszerbetöltőt" gombot találtam, egyébként átvette a hatalmat.
Így aztán megtanultam Windows 10 MBR-t helyreállítani, meg EasyBCD-t piszkálni.
Kipróbáltam, hogy betöltő telepítés nélkül, másik Linux (Debian/sda6) partícióról:ggy@svd:~$ sudo grub-install /dev/sda6
[sudo] ggy jelszava:
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
grub-install: figyelmeztetés: A(z) „ext2” fájlrendszer nem támogatja a beágyazást.
grub-install: figyelmeztetés: Beágyazás nem lehetséges. A GRUB ezen telepítés során kizárólag blokklisták segítségével települhet, viszont a blokklisták NEM MEGBÍZHATÓAK és használatuk nem javallott..
grub-install: hiba: nem folytatom a blokklistákkal.Nem kéne itt ext2-nek (?) lenni, Debian is gondolkozik rendesen indulás előtt, vmi suspend baja van.
-
Flowtation
őstag
Köszi a választ! Közben megoldódott, pont a customizerrel. Elég lett volna az is, hogy alapértelmezetten a minten álljon (sda5), de előtte még azt csináltam, hogy felvittem a mintet első helyre. Aztán ettől még a fedora maradt az alapértelmezett, uh jött a fenti megoldás.
Kezdőben azt tanácsolták, hogy /etc/default/grub-ban a GRUB_DEFAULT sor értékét írjam át, aztán grub2-mkconfig paraméterezve, de gondolom ez ugyanazt csinálja, csak terminálból.
Egyébként csak egy lemezem van, és valamiért a mint az sda5, a deepin pedig sda2.
Valszeg azért mert volt már fent több disztró is, egymás mellett, aztán leszedtem, másikat raktam, stb.
Lényeg, hogy működik. Fedorával meg szoknunk kell egymást, pl. mások parancsok, meg szokatlan az ablakkezelés, de ezért raktam fel.
-
kovaax
őstag
Egyébként rájöttem, hogy le vagyok maradva, úgyhogy behoztam a lemaradást, de kivételesen upgradeltem, így:
https://fedoramagazine.org/upgrading-fedora-26-fedora-27/És működik!
-
csendes
addikt
A 27-re frissítés után volt mit kiszedegetni az autostart-ból: dnfdragora-update, VMware kliens, képernyőolvasó, zeitgeist, valami backup akármi, és még nem tudom mi. Mondjuk elsősorban a dnfdragora-gui volt a katasztrófa, egy python-ban dnf-re összedobott grafikus felület percekre le tud fagyni, plusz még lock-olja a dnf-et terminálról.
-
f_sanyee
senior tag
nem annyira bonyolult ez, gui-hoz nem sok koze van annak a ket parancsnak.
https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/7/html/security_guide/sec-using_firewalls -
-
-
Elbeszélünk egymás mellett. Vagy nem tudom jól szavakba önteni a dolgot.
Az, hogy kiadnak egy gnome felülettel összecsiszolt(?) rendszert, azt miért csak az alap rendszerrel tesztelik le? Senkinek nem jut eszébe egy új repository-t hozzáadni? Sőt továbbmegyek. Nem Fedora-t használnak mindennapi munkában, szórakozásban? Nem tűnt fel senkinek, hogy össze fossa magát az alapértelmezett szoftverkereső? Milyen minőségbiztosítási rendszerrel dolgoznak? Vagy ha egy program elindul, nem akad ki, az már sikerként van elkönyvelve, a helyes műkés nem elvárás?
Mint felhasználót pont nem érdekel, hogy a yumex kinek a gyereke. Nem ezt használja az alapértelmezett rendszer. Ha ennyire rossz a Szoftverek, miért nem váltanak yumex-re? Pont nem érdekel mi illik a gnome-hoz. Én használni akarom a rendszert, nem legózni vele. Nem azzal akarok napokat tölteni, hogy kisakkozzam mit b..tak el a fejlesztők.
Ez éppen olyan dolog mint az IntelGMA965-ös kernel(?) összeomlást nem képesek letesztelni, és több mint egy éve a "high priority" hibabejelentések dacára b..nak kijavítani. Naná hogy kinyílik a bicska a zsebembe, mikor a LinuxMind-os videóban fényezi a linux-ot, hogy nem kell hónapokat, éveket várni egy hiba kijavítására.A FedoraMediaWriter miért nem képes elindulni Windows alatt? Linux alatt miért nem létező linkről akar letölteni iso image-eket?
Mikor fogja a készítő észrevenni, hogy a /pub/fedora/linux/releases/26.... nem jó elérési út, hanem a /pub/alt/releases/26....?Csupa olyan nevetséges hiba amitől el megy az ember kedve. Nem csak a Fedora-tól, hanem az egész linuxtól.
Mekkmester különb rendszert hozott volna össze.
Ne vedd magadra! De ez ki kívánkozott
-
-
-
-
-
-
-
"korrektúrázásra vár"
+lehet hozzácsapódik még egy oldal a Tiltott elemek wiki-ből.
Igazából egy olyan egyszerű módszert keresek, hogy hogyan lehet automatává tenni a codec telepítést. Persze rengeteg helyen elérhető, egy megoldás csomag, pl
dnf install gstreamer{1,}-{ffmpeg,libav,plugins-{good,ugly,bad{,-free,-nonfree}}} --setopt=strict=0
De nem lehet megoldani, hogy csak az éppen szükséges csomagokat töltse le? Ráadásul automatikusan, a terminál használata nélkül?
Az nagyon elvenné a kedvüket(?!), hogy pl. az oldal forráskódjából kotorja elő az mp4 fájl linkjét, és ezt letöltve már kap 1-2 tippet mit telepítsen.
-
törölt tag
Újralabeleztem a fájlrendszert.
Most már csak 3 probléma maradt
Ebből 2 a régi (egy kernel hiba + egy az USB hangkártya)Már csak ez maradt:
libvirtd:
Could not find keytab file: /etc/libvirt/krb5.tab: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárGNOME Boxes nincs a gépen, de a virtualizáció csoport rajta van. Próbáltam, hogy törlöm és újra feltelepítem. Nem javult
-
törölt tag
És ezzel nem fogom "szét rombolni", ha frissítésben javítva lenne?
Illetve a jobb felső sarokban lévő menüben a fényerő állításnál meg lehet valahogy csinálni, hogy működjön? A monitoromat lehet szoftverből vezérelni. Beállításokat módosítani. (legalábbis régen win alatt lehetett) -
törölt tag
Elolvastam
Nagyon sokat segített. Köszönöm
Egy hibát észrevettem: a link már nem érvényes
Illetve, ha már itt vagyok megkérdezni a /usr/src -ben hova érdemes rakni a forrás mappáját? (van egy debug és egy kernels mappa is benne (gondolom nem a másodikba))
Ez a fránya kernelhiba még mindig itt van:ACPI Error: [\_SB_.PCI0.XHC_.RHUB.HS11] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20160930/dswload-210)
ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20160930/psobject-227)
ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, (SSDT:xh_rvp08) while loading table (20160930/tbxfload-228)
ACPI Error: 1 table load failures, 5 successful (20160930/tbxfload-246)
Tudom valahol a fejlesztőket zaklatni ezzel kapcsolatban? Itt már feliratkoztam.
Bugzillán hogy lehet fentebb tolni a ver számot? Kipróbáltam Fedora 26-on is csináljaMeg itt van a másik hiba. Ami a Kingston HyperX Cloud II-mmel kapcsolatos:
usb 1-9: 1:1: cannot get freq at ep 0x81
[sb 1-9: 1:1: cannot get freq at ep 0x81
usb 1-9: 2:1: cannot get freq at ep 0x1Az az érdekes, hogy 2 hangeszközt érzékel a headset hangkártyájának. (2-2 input output)
Próbáltam, hogy nem-e azért nyivákol, mert nincs a mikrofon csatakoztatva a headsetre. nem azértVan még 2 nyűgöm
avahi-daemon: chroot.c: open() failed: No such file or directory
Ezzel kapcsolatban ezt találtam, de a fejlesztők nem nagyon foglalkoznak vele.És (szerencsére) az utolsó:
spice-vdagent: Cannot access vdagent virtio channel /dev/virtio-ports/com.redhat.spice.0
Szükségem van erre a csomagra, ha nem virtuális gépbe megy a gépem? (szóismétlés)
-
Perdedor
tag
KDE verzió volt. Telepítettem rá a proprietary drivert is, utána nem emlékszem fagyásokra mert azzal b@52akodtam hogy zárt driver miatt mindennek megnőtt a mérete.
Sajnos nem volt időm komolyabban foglalkozni vele, mert a Manjaro rendszerem egy nagyobb adag frissítés miatt úgy döntött hogy márpedig ő nem indul el és azonnal kellett egy stabil OS (éppen bakalár munkát írok).
Ha vége visszatérek a Fedorára mert alapjában véve tetszik.
Egyébként Quadro K1000M van a gépemben.
...és köszönöm a válaszokat -
törölt tag
D'Link DWR-116 Recovery bejön, de minden fájlra error-t dob. Még arra is ami előtte volt rajta. Admin felület alól volt frissítve, de valahogy fejlesztői változatra frissített ami hibás... Felhívtam őket. Küldjem be garanciáztatni, de ők visszaküldeni már csak garancia nélkül. Nálunk meg olyan posta van, hogy az ajánlott levelet nem kapjuk meg. Nem, hogy bármit ami nincs "biztosítva". Szeretlek Csepel....
Nem nagyon sikerül.Szerintem az USB modemet hagyom a fenébe. Elvileg a héten lesz új LTE routerem (beépített LTE modulos). Köszi a segítséget!
-
BoB
veterán
És azt hogy csinálod? Mert ha csak simán dnf install-t tolsz akkor leáll az egész mert nem elérhető a központi oldal:
Total download size: 150 M
Installed size: 487 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:The downloaded packages were saved in cache until the next successful transaction.
You can remove cached packages by executing 'dnf clean packages'.
Error: Error downloading packages:
Curl error (28): Timeout was reached for https://mirrors.fedoraproject.org/metalink?repo=updates-released-f25&arch=x86_64 [Connection timed out after 120002 milliseconds]Nice
-
Lacc
aktív tag
A CentOS-ről sokat olvastam, de a legnagyobb probléma, hogy lassan frissül a hivatalos repó. Itt arra gondolok, hogy amikor már Debian-on elérhető volt rég (hivatalosan, és nem máshonnan) a PHP7, addig a CentOS-nél nem, várni kellett a következő verzióra. Én emiatt nem választottam. PHP7 és PHP5 között jelentős ugrás volt, amire szükségem is volt.
Viszont két problémába futottam.
1. Spotify klienset nem lehet feltenni, persze van egy 3rd party valami n-el kezdődik (most nem fedorán vagyok), de az nem műkődik, gondolom, mert az a webes player-re épített, ami 1 hete megváltozott. Webes player pedig nem műkődik, mert annak flash kell, azt pedig a repoból nem lehet feltenni. Érzékenyen érint, főleg, hogy előfizetésem van.
2. Chromium-nál néha egy weblap tartalma totál fekete, az egész lap, például a translate.google.com esetében történt ez... a többi weblapot egyelőre megjelenítette jól. Firefox alatt jó persze.
-
Lacc
aktív tag
Nem probléma, csak 10 verziós különbség után ez egy kicsit fura. Tudom, hogy a Linux a szabadságról szól, de néha jó lenne egységesíteni a dolgokat..., mint amit írtam, hogy ez a partícionálás telepítéskor, azért legalább disztró, és disztró tudja már kezelni ugyanzt a fájlrendszert.
Egyelőre tetszik, megvett magának a Fedora, 10+ év hardcore Ubuntu-s desktop használoként (igaz Windowsot is használok ASP.NET fejlesztések miatt
)
A másik topicban kifejtettem, hogy nekem a Gnome-al van bajom, vagy Gnome shell?! A Unity sokkal jobban kézre állt munkában 2 monitor esetén, ez sajnos nem, de hátha idővel változik pozitív irányba.
Egyelőre marad a Fedora, mint fejlesztő környezet a PC-n. (Laptopon az Ubuntu, lehet ott is lecserélem). Viszont amikor webet fejlesztek a virtualizációban egyelőre marad az Ubuntu/Debian a Vagrant/Docker alkalmazásokban.
Ezt csak kíváncsiságból kérdezem mindenkitől és nem flame miatt, hogy a Fedora szerver miért nem lett elterjedt weboldalak üzemeltetésénél, mint oprendszer?
(Ilyen téren szó se róla, hogy a Debian és az Ubuntu elég nagy uralomra tett szert, de nem igazán látom a Fedorat jelen ebben a témában, és itt nem mint Enterprise-t értem, hanem ha saját webszerver akarok csinálni, ami kiszolgáljon n számú weboldalt) -
csendes
addikt
Csak hogy nehogy valaki félreértse, Red Hat sok nyílt forráskódú projektet támogat, azokat amiket felsoroltál (viccből fordított előjellel) és még sok másikat is. Ugyanakkor emögött egy jelenleg sikeres üzleti stratégia áll, ami az egész modellt hosszú távon is működőképessé teheti.
A mérleg másik oldala, hogy mivel Red Hat adja a pénzt, ezért az érdekeit is erősebben tudja képviselni, tehát a saját szempontjai szerint nagymértékben tudja befolyásolni a szoftverfejlesztés irányát. Például szerintem a Gnome3 fejlesztésénél egy egyszerű, hatékony, letisztult üzleti asztali környezet létrehozása tűnik a legfontosabbnak, mivel ebből lehet később árbevétel a RHEL-en keresztül, és kevésbé az otthoni felhasználókat célozza. -
Lacc
aktív tag
Főleg az enyémhez.
Ment és nem ment, nem szokta partícionálni naponta, de volt már jópárhoz közöm, és furcsáltam, amit kiírt log-ot, hogy milyen módosításokat akar, soknak és feleslegesnek találtam, eddig eljutottam ( itt jegyezném meg, hogy a fedora telepítője egyszerű, ami zseniális, viszont ez a particios rész nagyon bugyúta, hogy a "next" gomb a "done" gomb... mire erre rájöttem.)
Igazából a migration changing-et sosem hajotta végre a fedora, mintha csak szimulálta volna, 2-ik nekifutásnál vettem észre, hogy hiában írja ki, hogy mit csináljs, és apply-lom a változtatást, végül is nem csinálta meg.
Aztán valamiért előkaptam az Ubuntu pendrive-ot, az letudta formázni, amit kellett, megcsináltam vele, és onnan működött a telepítés.
Kíváncsiságból megnéztem, az Ubuntu meg a Fedorás partíciót nem tudja kezelni, letörölni, ezek egymást nem tudják letörölni, hiba, hiba, hiba... nekem erre nem volt időm, és ami volt rajta original annak az installerével szedtem le.Az Ubuntu a formázást nem kezdi meg, mert hibával elszáll, hogy nem tudja kezelni a (Fedóra) partíciót.
A Fedóra, elméletben megcsinálja, gyakorlatilag nem, mert a formázás előtt és után is 1MB szabadhelyet jelzet a volt Ubis partícióra.Úgy tűnik, ezek ketten vagy nem tudják, vagy nem akarják a másik partícióját piszkálni.
Valszeg ezért lehetett az, hogy a Grub-ot feltolta, de a rendszert már nem...
Fedóra.
Most már értem, hogy miért van olyan kemény magja, rajongó tábora. Meg kell hagyni, egész pöpec, de amikor a legutóbbi Fedóra használat után (Fedóra 15) kiderült, hogy már nem yum van, hanem valami más dnf, hát elküldtem másokat máshova. Stabilabb, mint az Ubuntu, a Gnome is jóval stabilabb és simábban megy, akadásmentesen. Viszont lassabb, mint az Ubuntu, a frissítés nagyon lassú, folyon megáll a töltés, beletesz egy félperces szünetet, meg látszik, hogy a programok is lassabban indulnak el.
Na de az, hogy a Kernel, milyen egyszerűen frissül, az valami csoda. -
csendes
addikt
Oracle Linux ingyenes, csak annak kell fizetni, aki támogatást kér [link].
Amazon Linux meg most adta ki a 2017.03 verziót: [link]
"Megvette", az olyan ridegen hangzik.A hivatalos megfogalmazás szerint egyesítették erőiket, hogy jobban szolgálhassák a nyílt forráskódú közösséget.
Red Hat nem is kért semmit cserébe, csak néhány apróságot, pl. a CentOS védjegy tulajdonjogát és azt, hogy az irányítótestületben Red Hat alkalmazottak legyenek többségben. [link][link]
-
Azért ebben nem vagyok biztos. Vagy nem olvastam el az apró betűs részt.
Már másodjára járok úgy, hogy Windows mellé tettem fel. Előtte csináltam 60GB üres helyet. Erre az egész lemezből lvm kötetet gyártott úgy, hogy a két Windows partíciót is bele szuszakolta.
Miért nem csak az üres területre fészkelte be magát?! -
Tim82
félisten
Vagy olyanok rakták össze, akik tudják is, hogy mit csinálnak.
Engem is meglep, hogy mai szemmel kifejezetten gyenge, lassan 10 éves gépen (Thinkpad R61: Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 4 MB L2 cache), 4 GB DDR2 RAM, 120 GB SSD, integrált Intel GMA X3100) elég jól elkaristolgat a Fedora 25 / Gnome 3 kombó.
-
Lacc
aktív tag
Persze, kitudom választani, a boot, a root, meg még van valami harmadik amit hozzáad.
Elég macerás volt egy meglévő Ubuntu tárhelyre rátenni.Egyelőre kiakarom próbálni, hogy milyen a Fedora, Ubuntut néztem Gnome3-al, de a Fedorában a Gnome gyorsabb live usb-n, és stabilabbnak is tűnik.
-
-
-
qwertly
addikt
Szia!
Amit leállítok a SuliX Professional 8 belső alkalmazása.És amit elindítok a sudo ./manager-linux-x64.run paranccsal a Xampp grafikus felülete.Ahol a hallgatók láthatják,hogy fut rendesen minden.Én mindig rottr jugot igy szerzem meg a gépen : su -
Fedora 19 szerintem.
Üdv: -
qwertly
addikt
Szia!
Köszönöm a tanácsodat
de egy kicsit árnyaltabban állok a témához.Mint írtam van amiben nagyon jók a szerver kliens kapcsolat a tökéletes az oktatást segítő apró kis részletekben is jók.Pl: egy klikk és szépen megy a érettségi mód,vagy a tanár hallgató csoport munka stb.És ha felhívom a suportott akkor segítőkészek ha!!!! nem nyúlok külső programokhoz.De mivel időnként mint pl most kell külső alkalmazás mossák a kezűet és lepattintanak
.Sajnos ilyen kor jövök ide segítséget kérni.
Mint pl: ebben: LAMP web fejlesztő eszköz feltelepítve, szépen működik kisebb gondokkal.DE amikor bekapcsoljuk a érettségi állapotot nem megy phpmyadmin bejelentkezés nem fogadja el a jelszót,érdekes ha újra lett indítva a gép már belehetett jelentkezniAkkor a mysql-be nem lehetett adatokat beimportálni így használhatatlan volt.De amikor ki lett lépve érettségi módból ment minden szépen.Mire gondoltok mi lehet a hiba?
Üdv: -
qwertly
addikt
Szia!
Köszönöm a válaszodat,sajnos nem megy úgy ahogy te gondold,mint írták sulix nagyon lekorlátozott linux rendszer.Alap dolgokat tudja és stabil de ha valami extra kell akkor falakba ütközök.Múltkor nagy gond volt a Packet Tracker megcsinálták és egy frissítés után működik is szépenmondjuk ehhez az kellet,hogy elküldtem nekik a hivatalos érettségi követelményeket és abban ott volt a PT7 is.Így ebben rugalmassal voltak,de most az ágazati érettségiben benne van a webes alkalmazások fejlesztése,így felkel telepíteni a LAMP csomagot.eszt még nem tudja a sulix ha pedig külső repoból telepítek azután nem segítenek.De még így is jobb mint a Ubuntu 16.04 Érettségi Remix amely egy förmedvény.Így telepítettem fel a kliens gépekre a LAMP csomagot mert érettségi módban nem lehet nett:
su -
yum-config-manager --enable epel
yum install httpd
yum install phpmyadmin --skip
yum install php
sudo service httpd start
sudo service httpd stop
sudo service httpd start
mysql
exit
chmod 777 /var/www/html
mysql
SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' =PASSWORD(' új jelszó');
exit
Így működik szépen phpMyadmin,csak kettő gond van az egyik,hogy mivel rootként telepítettem nem tudtak a hallgatók írni a /var/www/html fájba,ezért nem egy elegáns módszerrel chmod 777 paranccsal mindenkinek olvasható írhatóvá tettem.Ennek az a hibája,hogy óra közben elérhetik egymás fájlait a hallgatók.Így ment is szépen de múltkor csináltunk egy próba érettségit és ott nem lehetett elsönek bejelentkezni a pHpmyadminba ill nem lehetett beimportálni a mysql-be adatokat vagyis használhatatlan volt a webes fejlesztő eszközök.Nem tudok rá jönni a hibára minden ott van a kliens gépen és nem működnek.Ezért fordultam már más alternatív módhoz,így került képbe a xampp mint komplett csomag ahol még a repoval sem kell foglalkoznom.De itt valamiért nem megy apache2 és a mysql is köhög.Sajnos most így állok,és nyomasztólag közelednek a vizsgák -
Sulix 8 továbbra is CentOS 7-re épül (szóval a Fedorához való leírással nem sokra megy, a Sulix 7-es épült még egy régebbi (tizenvalahányas) Fedorára, szóval Sulix 8 alá csak kézzel lehet Centos 7-es csomagokat telepíteni (csak Sulix repó aktív ami nagyon korlátozottan enged csak néhány csomagot, frissítés nyista ofkorsz), ha tudod mik kellenek egyesével lehúzni, majd kézzel terminálból fel.
-
törölt tag
Én szeretném használni az USB-s hangkártyát (jobban szól, mint alaplapi) . Nem is valami sima frissítés. Hanem maga az USB-s "dac"-ot flash-elte.
-
qwertly
addikt
Szia!
Bocsi,hogy csak most tudok válaszolni sikerül a telepítés de nem egy szerű volt.Nagy részt ez a parancs rázta helyre: yum-config-manager --save --setopt=sulixupdate -noarch.skip if unavailable=true Így már ide is felment a phpmyadmin.Most már csak azt nem tudom mi borította meg ennyire a rendszert.
Ami még megoldásra vár,hogyan tudnám most újra letiltani a nem támogatott külső tárolókat? ez a parancs jó lenne: yum-config-manager --disable epel
Másik kérés pedig,csak rootként lehetett félteni a phpmyadmint,de hogy hallgató is tudja használni a /var/www/html fájlt mindenkinek írhatóvá lett téve.Az lenne a megoldandó dolog,hogy miképpen lehetne elérni,hogy csak azt tudja olvasni írni aki be van arra a gépre jelentkezve. -
-
törölt tag
Nem akarok megszökni
Linuxon alatt lenne a virtualizálás, amíg nincs javítva a hiba/nem veszek új telefont. A telefonból akut is ki kell szednem a Micro SD kártya kiszedéséhez és nem valami szupergyors telefonom van. Vagy 5 perc a boot. Szerinted megéri üzleti laptopot venni amíg tanuló vagyok. A hordozhatóság nem a legfontosabb szempont.
Őszintén a Fedora-val való szimpatizálásom egyik oka, hogy hallottam, hogy a Fedora projekt alól kerülnek ki a Red Hat fejlesztők. És akkor már gondoltam egyszer csak el jutok arra a szintre ahol már akár a rendszerbe is komolyabban bele tudok nyúlni. Illetve tetszik az ötlet, hogy a lehető legtöbb dolog nyílt forráskódú. Azaz ha lesz valaha elég tudásom akár bele is tudok majd piszkálni anélkül, hogy tönkre vágjam az egész rendszert. Budapest bérlet sajnos nem érvényes olyan messzire -
qwertly
addikt
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat
Sajnos csak most fértem a gépekhez,vége az óráknak.Itt ha hiba amikor installálni akarom a phpmyadmint és a repo lista is itt van.
--> A(z) libzip.so.2()(64bit) függőség feldolgozása a következő csomaghoz: php-common-5.4.16-42.el7.x86_64
---> A(z) php-fedora-autoloader.noarch 0:0.2.1-2.el7 csomaggal a következő történik: telepítve
---> A(z) php-pdo.x86_64 0:5.4.16-42.el7 csomaggal a következő történik: telepítve
---> A(z) php-process.x86_64 0:5.4.16-42.el7 csomaggal a következő történik: telepítve
---> A(z) php-tidy.x86_64 0:5.4.16-7.el7 csomaggal a következő történik: telepítve
--> A(z) libtidy-0.99.so.0()(64bit) függőség feldolgozása a következő csomaghoz: php-tidy-5.4.16-7.el7.x86_64
--> Tranzakció ellenőrzés futtatása
---> A(z) libtidy.x86_64 0:0.99.0-31.20091203.el7 csomaggal a következő történik: telepítve
---> A(z) php-common.x86_64 0:5.4.16-42.el7 csomaggal a következő történik: telepítve
--> A(z) libzip.so.2()(64bit) függőség feldolgozása a következő csomaghoz: php-common-5.4.16-42.el7.x86_64Az alábbi csomagok ki lettek hagyva függőségi problémák miatt:
libtidy-0.99.0-31.20091203.el7.x86_64 a következőből: epel
php-bcmath-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-cli-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-common-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-fedora-autoloader-0.2.1-2.el7.noarch a következőből: epel
php-gd-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-mbstring-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-mysql-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-pdo-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-php-gettext-1.0.12-1.el7.noarch a következőből: epel
php-process-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
php-tcpdf-6.2.13-1.el7.noarch a következőből: epel
php-tcpdf-dejavu-sans-fonts-6.2.13-1.el7.noarch a következőből: epel
php-tidy-5.4.16-7.el7.x86_64 a következőből: epel
php-xml-5.4.16-42.el7.x86_64 a következőből: springdale
phpMyAdmin-4.4.15.9-1.el7.noarch a következőből: epel
Repo lista:
yum repolist
Betöltött bővítmények: langpacks, priorities, sulix
778 packages excluded due to repository priority protections
tároló azon tároló név állapot
epel Extra Packages for SuliX Professional 8 - x86_64 11.182+38
springdale/x86_64 Springdale 8.640+783
sulixupdate-basearch/x86_64 SuliXerver - x86_64 326
sulixupdate-noarch SuliXerver - noarch 70Sajnos itt valamiért szétment a lista.
Más: én személy szerint a nagyon elégedett vagyok a támogatásukkal eddig igazából mindenben segítettek, és a szerver kliensprogram is teljesen kiszolgálja az iskolát.Csak itt bicsaklót meg egy kicsit a támogatás. -
qwertly
addikt
Szia!
Most tudtam megnézni,itt vannak a repo listák:
Működik a frissítés:
yum.repos.d]$ ls
atrpms.repo google-chrome.repo sedNVzR5a
elrepo.repo promethean.repo springdale.repo
epel.repo rpmforge.repo sulixupdate.repo
Nem működik a frissítés:
yum.repos.d]$ ls
atrpms.repo google-chrome.repo sedLwrIBs
elrepo.repo promethean.repo springdale.repo
epel.repo rpmforge.repo sulixupdate.repoA jó és a rossz között nem nagyon látok különbséget.Talán megpróbálok a sulix suportnál kuncsorogni.De nem tudom ebben segítenek-e,mert alapból nagyok jó a hozzá állásuk,de amikor kértem a phpmyadmin helyi gépre hogyan tudnám telepíteni akkor közölték,hogy nem támogatott.De az a gond,hogy informatikai érettségin meg kell ami már itt van a nyakunkon.Így mindenképpen felkellet tennem.
Itt pedig a sulix update fáj:
Működik a frissítés:
cat sulixupdate.repo
[sulixupdate-noarch]
name=SuliXerver - noarch
baseurl=http://sulixupdate/SuliX.Professional.8/noarch
enabled=1
gpgcheck=1
metadata_expire=1d
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-sulix
priority=1[sulixupdate-basearch]
name=SuliXerver - $basearch
baseurl=http://sulixupdate/SuliX.Professional.8/$basearch
enabled=1
gpgcheck=1
metadata_expire=1d
priority=1
Nem működik a frissítés:
cat sulixupdate.repo
[sulixupdate-noarch]
name=SuliXerver - noarch
baseurl=http://sulixupdate/SuliX.Professional.8/noarch
enabled=1
gpgcheck=1
metadata_expire=1d
priority=1[sulixupdate-basearch]
name=SuliXerver - $basearch
baseurl=http://sulixupdate/SuliX.Professional.8/$basearch
enabled=1
gpgcheck=1
metadata_expire=1d
priority=1Ennyi lenne.
-
törölt tag
Nem lehet USB háttértárként, de megtaláltam a régi 3g modememet (amiben van micro sd olvasó
) illetve még ez találtam az Arch Wikin: Warning: libmtp does not handle newer Android devices well - hanging transfers and problems with remote file system browsing are very common, poor performance is expected with most devices. Furthermore, if you have a damaged USB cable, programs utilizing libmtp may crash or hang indefinitely until you disconnect the device. It is recommended to connect your device with the USB Mass Storage (if available), or using ADB (for example adbfs-rootless-gitAUR) to transfer files, which performs better on most devices and supports additional Android-specific features (like installing APKs, managing packages on the device, backing up data or accessing the device's shell).
Szerintem ez igaz Windows Phone-ra is. Ott ír pár csomagot megpróbálkozom velük -
törölt tag
Esetleg tudtok valami elegánsabb megoldást, minthogy parancssorból indítsam a TeamSpeak-et? Van valami olyan megoldás, mint Minecraft esetében? Esetleg valami alternatívát aminek jó a hangminősége és van Windows kliense is (barátaim Windows-ot használnak)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest