- Yettel topik
- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gege71.hu
addikt
válasz
Delila_1 #6632 üzenetére
Köszi, de egyelőre ez még nem okés.
=INDIRECT("F"&MATCH(MAX(D7
336);D7
336;0))
itt ugye nem smileyk vannak hanem kettőspont és "D".
Ha igy irom be mint fentebb:
F oszloban vannak a termékleírások.
D7-D336 közt az árak. Akkor hibás a függvény. Nem ad vissza értéket csak általános hibaüzenete.Annak a cellának a tartalma kell nekem az F oszlopból ahol a D oszlopban megtalálja a maximum árat a függvény.
Tehát ha D55-ben van a legmagasabb ár akkor a visszaadott szöveg az F55 cellában levő leírás kell. -
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6617 üzenetére
Én igen
Próbáltad irányított szűrővel, ezzel egy megadott helyre lehet kiírattatni a találatokat. De nekem valamiért nem sikerült a jó megoldást kicsiholnom belőle.
A megadott feltétel:
=HA(HIBA(SZÖVEG.KERES($B$1;A5));HAMIS;SZÖVEG.KERES($B$1;A5)>=1)ahol B1-be lehet írni a keresendő kifejezést, a lista, amiben keresni kell: A5-től indul
Sosem használtam még ezt a funkciót, a súgó alapján próbálom csinálni, de nem jó a végeredmény... Gyanítom, hogy a feltétel a rossz. Szerinted?
-
-
Azura
csendes tag
válasz
Delila_1 #6604 üzenetére
Köszönöm a választ már működik is
Akkor pontosítanám a második kérdést:
Ott is legördülő menüvel kéne megoldani, hogy ha valaki kiválasztja mondjuk az a1, a2, a3... cellában, hogy hol van a telephely, akkor ha az adott telephelynek van emelete (b1), szárnya (c1) akkor ki lehessen tölteni azokat, ha nincs akkor ne.
A helyszínek legyenek mondjuk h01, h02, h03, h04, h05 és a h01-nél és a h02-nél van emelet és szárny, a többinél nincs.Köszönöm előre is a segítséget
Azura -
-
-
szjoci
őstag
válasz
Delila_1 #6477 üzenetére
mégegy utolsó kér(d)ésem lenne a témámmal kapcsolatban: meg lehet ezt a szűrést úgy csinálni hogy névrészletre is szűrjön, valamint hogyha beírom hogy pl. "he" akkor megjelenjen az összes "he" karakterekt tartalmazó név?
bocsi a sok kérésért de sajnos a makrók kimaradtak az életemből
-
szjoci
őstag
-
WildBoarTeam
senior tag
válasz
Delila_1 #6431 üzenetére
Köszi. Igen, így szebb...viszont így a közelítő találatokat (pl.: "bü" esetén Bük-öt és Bükkösd-öt) nem színez be. Bár a megoldás megvan, ennek ellenére.
Amúgy nekem is lenne pont segítségre szükségem, ugyanis idebent a cégnél kéne összelőni egy készenléti rendet. Az egyik táblában vannak a nevek és a napok, amikor készenlétben vannak, a másikban (pontosabban 3 táblában) meg azt kellene kihozni, hogy a megkötött forma szerint berendezze őket. Egy névhez, az összes dátumot, ha betelt a sor, akkor másik tábla kitöltése ugyanúgy.
Nekem csak arra lenne itt szükségem, hogy a neveket tartalmazó táblából bepakolja a másikba a névhez tartozó dátumokat. Ehhez hozzá jön, hogy vannak nevek, amik 5x, vannak amik 7x is szerepelnek.
Igazság szerint még én sem látom át, hogyan kellene megoldani. Sajnos a második tábla formailag kötött, így ha kell, akkor a neveket tartalmazó táblát kell módosítanom (bár csak nyomtatás miatt van formailag kötve, így akármilyen csúnya képleteket használhatok benne).
Azt se tudom, hogy érthető voltam-e...
Ha lesz időm és elkezdem, majd PS-eket készítek és kérem a helpeket, mivel annyira azé' nem vágom én az Excelt -
WildBoarTeam
senior tag
válasz
Delila_1 #6406 üzenetére
Az "as"-nél azért nem fog a B1-be Aszód kerülni, mivel a listában 2x szerepel Aszód, így az Excel nem tudja eldönteni melyiket írja bele a B1-be. Ehhez valami újabb feltételre lenne szükség. pl:
2 vagy több egyező városnév esetén mindig az elsőt írja B1-be.Egy gondolat, amit végig futtattam:
Egy nem túl szép megoldásnak még marad a cellaegyesítéses módszer(A12-A13-al), ami viszont a képletek buherálását is igényli ezeken a részeken. Ha így csináljuk, ad találatot az Aszódra, viszont nem zöldíti be a sort, hacsak nem az E oszlopra variáljuk a feltételes formázást, az összehasonlítás helyett (=$E12>0, akkor zöld - ezt írtam le az előbbi hsz-ben), de még így is marad az 13. sor. Ennél az a szitu, hogy E13, az A13 alapján számol, így az a kastély "hiába van Aszódon", nem lesz zöld. Ez az egyesítés "hibája", mivel mindig a legelső cellával lehet az egyesített mezőre hivatkozni. Itt, ha az E13 képletében az A13-t A12-re cseréljük, akkor zöld lesz ez a sor is, de ismét oda jutunk, hogy B1 üres lesz.
Csak akkor működik jól, ha az E oszlopban is egyesítem a két cellát, ekkor a találat pontos (még a feltételes formázást kell átlőni az E12-re, a 13. sorban). Ezt megcsinálva az azonos nevű városokra nekem minden találatot bead.
Sajnos ennek a módszernek a hátránya, hogy a képleteket módosítani kell "egyesével", ami ennél nagyobb állomány esetén, már elég időigényes (itt csak 5 egyező település van). -
Cuci3
tag
válasz
Delila_1 #6404 üzenetére
És ki az aki nem így gondolta? Sokadjára, még mindig ugyanaz a link a legfrissebb fájlról.
Amúgy politikailag inkorrekt, hogy az egyik vitázó fél azonnal meggyőzött az igazáról (bár én is Delila gondolkodásának első lépésein jártam a feladat megalkotásakor), szóval szívesen meghallgatom a másik felet.
-
Cuci3
tag
válasz
Delila_1 #6374 üzenetére
Sisak, nehézvértezet fenn, láncos buzogányomat itt forgatom.
Sajna a gondolatomat nincs idő leírnom, illetve még a korábbi postokat sem olvastam vissza. Ja és személyes okok miatt a "csak zöld betűtípus" részt "csak kék betűtípus"-ra váltottam (emögött nem politikai, vallási vagy futball-huliganizmus áll, hanem a színtévesztő vagyok és a zöldet baromira nehezen tudom megkülönböztetni egypár másik színtől)
Előljáróban: Az "eger" szöveg nekem egyértelműen definiálja Egert (mégha Egervár ott is van), és Egervárhoz legalább az "egerv" szöveg szükséges. -
válasz
Delila_1 #6369 üzenetére
Hali!
Nem tudom az összpontszámot, egyik PH-s fórumtárs keresett még valamikor tavaly privátba, hogy ebben a feladatban segítsek neki, én is így, ezt az 1 feladatot kaptam.
Csak mivel elég érdekesnek tűnt, gondoltam megosztom veletek, remélhetőleg még lesznek érdeklődök, akik egy "kis" agytorna gyanánt nekiugranak.
Én szeretem az ilyen feladatokat, és örültem volna, ha annak idején nekünk is ehhez hasonló "nehézségű" feladatokat hoztak volna példaként, nem pedig a szokásosakat.
(Meg akkor nem kellett volna megtanulni magamtól)Más:
Korábban említést tettél rá, hogy 2003-ban csak 3 szabályt lehet megadni. Először nem is figyeltem fel rá, de most hirtelen végig gondolva ez nem igazán értem, nálam ugyanis 5 szabály van.
Na most ennek az lehet az oka, hogy 2007-ben készült tábla, de 2003-as formátumba mentettem?
Hogyhogy nem reklamál a 2003-as formátum az 5 szabály miatt(és működik persze)?Fire.
-
válasz
Delila_1 #6367 üzenetére
Hali!
Jó elbeszélünk egymás mellett, sebaj, dagad a szürkeállomány legalább...
Szóval akkor ezt nem valósítja meg, az utoljára belinkelt táblád."Példaként: ha A1-be a „bük” karaktersorozatot írjuk, akkor B1-ben jelenjen meg Bük neve, míg Bükkösdhöz csak legalább négy karakter beírásával juthatunk („bükk”)."
Ez már nem félreérthető asszem...
Fire.
-
válasz
Delila_1 #6365 üzenetére
Hali!
Ezt csak egyféleképpen lehet értelmezni
ha nincs a megadott karaktersorozattal kezdődő község: piros cellában világossárga betűk;
ha több ilyen is van: sárga alapon piros betűk;
ha pontosan egy ilyen község van: zöld betűk;
üres cella esetén maradjon az eredeti cellaszín!Az üres A1 kivételével minden esetben kerül valamilyen szöveg B1-be.
De persze tudom mire gondolsz, és ha úgy oldottad meg, akkor úgy is jó.
Fire.
-
válasz
Delila_1 #6363 üzenetére
Hali!
Ez sajnos teljesen rossz értelmezés, ugyanis B1 csak és kizárólag akkor lehet üres, ha A1 is üres. Minden más esetben B1-be kell kerülni egy helység névnek(vagy ha nincs semmilyen egyezés a listában, akkor akár lehet nincs találat felirat is) a megfelelő cellaháttér- és betűszínekkel.
Fire.
-
-
-
-
válasz
Delila_1 #6339 üzenetére
Hali!
Sárga alapon piros betükkel A1-ben bü és B1-ben Bük, és a listában a Bük sora legyen kijelölve zöld alapon. És ez nem szerintem, hanem a feladat leírása szerint.
Amúgy örülök, hogy nekiugrottatok, bevallom sejtettem, hogy ha valaki neki áll az biztosan Te meg ulrik19.
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6331 üzenetére
ez pedig az én verzióm.
meglehetősen lassú, de szintén nem használ segédcellákat
B1 képlete (CSE képlet!)
{=HA($A$1="";"";HA(SZUM(HA(BAL(A4:A65000;HOSSZ($A$1))=$A$1;1;0))=0;"";HA(SZUM(HA(BAL(A4:A65000;HOSSZ($A$1))=$A$1;DARABTELI($A$4:$A$65000;A4:A65000);0))=SZUM(HA(BAL(A4:A65000;HOSSZ($A$1))=$A$1;1;0))^2;INDIREKT("A"&MAX(HA(BAL(A4:A65000;HOSSZ($A$1))=$A$1;SOR(A4:A65000);1)));"")))}
illetve mellékelem a színezést:
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6323 üzenetére
ha
- nincs A1-gyel kezdődő település: nincs találat
- van A1-gyel kezdődő település:
a) pontosan 1 ilyen település van (a kastélyok számától függetlenül): pontos találat
b) ha több ilyen település van:
i) egyik település neve sem pontosan A1: több találat
ii) egyik település neve pontosan A1: pontos találat (hiába van még hasonló név)Ezek alapján kell a színezést is megoldani.
a) üres A1
b) több találat
c) pontos találat
d) nincs találat -
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6319 üzenetére
A feladatban ott is a minta: as esetén Aszód (zöld betűk, azaz pontos találat, hiába van ott két kastély)
Az általad idézett szöveg nem arra utal, amire írtad, ugyanis:
bü esetében jelezze: bük és bükkakármi
de bük esetében csak bük-öt jelezze, mert az egyben pontos találat, hiába része bükkakárminek. -
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6315 üzenetére
megvan mi a gond: megkeresed az első olyan településnevet, ami az adott betűkkel kezdődik. Megnézed, hogy ebből a településből hány található a listában, és az alapján színezel. Viszont a formázás nem ettől kellene, hogy függjön, hanem attól, hogy az adott betűkkel kezdődő településekből hány különböző van.
-
-
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Delila_1 #6282 üzenetére
Ez már megtörtént...
De ettől függetlenül a feloldás parancs aktív marad...ideiglenesen azt csináltam, hogy az elrejtendő cellákat elküldtem az utolsó oszlopokba (oda a világvégére...
)
A rájuk hiv.-ó képletek pedig úgyse láccódnak.
Egy hátránya van csak...kicsit növeli a fájlméretet...
-
válasz
Delila_1 #6279 üzenetére
Hali!
Excel 2007/2010-nél az első megoldás is jó. Épp azért írtam le a tartomány "elnevezős" módszert, mert arra gondoltam, hogy hátha a 2003-ban csak úgy szuperál. Kösz az infót!
Fire.
UI: Az meg hogy mi van a súgóban, bizonyos fokig lényegtelen, pontosabban nem feltétlenül csak és kizárólag az a megoldás/lehetőség.
Excel 2007 Súgója a legördülő lista létrehozásával kapcsolatban
(Szóval itt már csak javasolja, hogy célszerűbb elnevezni a tartományt, de nem kötelező) -
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6268 üzenetére
de csak Neked, egy elegánsabb megoldás
CSE képlet, tehát a beírása után nem simán enter, hanem Ctrl + shift + entert kell ütni!
(minden módosítás után)=MIN(HA(C2<A1:A6;A1:A6;999))
ebben a képletben: C2-ben van a vizsgálandó érték, amit nézünk, hova esik
A1:A6 tartományban az értékhatárok. (jelen esetben én csak 6 értéket néztem)a 999 egy kellően nagy szám, ami minden lehetséges értéknél nagyobb. ha a C2 nagyobb, mint a megadott számok legnagyobbika, akkor ezt az értéket fogja visszaadni (mert ugye nála nagyobbat nem találhat "magától" a képlet)
UFF
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6266 üzenetére
jaja, most próbálgatom: mindig a nála kisebb értéket.
de no problem:
A oszlopban a lent is írt határértékek egymás alatt (0 - 1,2 - 1,4 - 1,8 stb.)
B oszlopban ugyanezek de egy sorral feljebb tolva (1,2 - 1,4 - 1,8 - 2,8 stb.)majd =fkeres(mit, A1:B10, 2, IGAZ)
(a második oszlopban így a jó érték lesz a csúsztatás miatt. Persze oda sem kell begépelni az értékeket, hanem pl. B3 cellába. =A4 stb. megoldja automatikusan) -
-
Surfym@n
senior tag
válasz
Delila_1 #6250 üzenetére
Kiegészíteném még annyival, hogy ez a történet tökéletesen működik külön lapon.
Mi a helyzet akkor, ha egy adott lapon, minden más mellett szeretném én ezt alkalmazni, mikor a tábla, s a keresett érték máshol helyezkedik el?
A cellaértékeken kívül mit kell még módosítani ilyenkor? -
válasz
Delila_1 #6189 üzenetére
Szia!
köszi, tök jó!
a kérdésem az léenne, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy ne képlet hanem csak az eredmény legyen a cellában? Mert ezért is szerettem volna macro-val megoldani, és nem képlettel!illetve, hogy megáll a 131-es sornál... miért? holott az adatok a 2253-as sorig van benne adat!
-
válasz
Delila_1 #6146 üzenetére
Delila_1 !
Akkor hogy lenne szerinted helyes?
Nyilvánvaló, hogy vannak olyanok akik, pl. a munkaidő beosztás, és a termelés optimalizáció végett 4:30-kor ( azaz 1 órával hamarabb kezd ) és 13:00-ig van. Őneki ez a 8óra.
A többség 5:30 kor kezd, és 14:00-ig van, nekik ez a 8órás munkarend, és ez tekinthető a délelőttös műszaknak. Igen 0:30 perccel többet dolgoznak, és azért, mert ( mint minden termelő egységben ) a kajaszünetet le kell dolgozni.De, ha most beírjuk, hogy 5:30tól 14:00-ig , akkor kijön 7:58 perc délelőttös, holott itt Őneki 8 óra kellene kijöjjön.
De ha van egy olyan jól elszámolható rendszerre ötleted, amivel a dolgozó is jól jár,
és jól jár az is aki
5:30-14:00 fizikai dolgozó
4:30-13:00 fizikai dolgozó
8:00-16:30 szellemi dolgozó
14:00-22:30 fizikai dolgozó
22:00-6:30--ig (fizikai dolgozó) dolgozik, és nem veszik el dolgozóknál 2-4 perc, mindenki jól jár,senkinek nem sérül az érdeke, ígérem a cégvezetőnél prezentálni fogom. -
válasz
Delila_1 #6146 üzenetére
Hali!
Hát lehet, hogy Uri Geller a rokonod és gondolatolvasással is rendelkezel, mert szó szerint ezek a gondolatok merültek fel bennem is, ahogy folyamatosan követtem a topic eseményeit. És IGEN, én sem csináltam meg olyan számlázó/elszámoló/raktár stb progit, ami nem az adott/hatályos törvényekre/szabályzásra épül.
Hihetetlen, hogy ennyire egy a gondolatunk meg a tapasztalatunk.
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
Delila_1 #6146 üzenetére
No igen, a morális kérdések bennem is mozogtak. Az első "megoldások" pont ezen alapultak, minden oda számolódik, ahová kell - mondjuk úgy - igazságosan. Némi átalakítással kijött a másik variáció is.
A szünet-elszámolása most arányos, az a része nem kizsákmányoló. A többi része némileg igen. De gyanítom elég ritka eset, amikor valaki 3 műszakot érintően dolgozik egy adott napon, ráadásul valamennyiben "érezhető időtartamban".
A türelem rózsát terem
Egyébként jó megmozgatni az agysejtjeimet, régen nem foglalkoztam már excel-es dolgokkal. Hát igen... R1C1 vírus...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged