- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #41590 üzenetére
Hát ez így méretes chip lesz.
Lehet, hogy valami jobb gpu-féle is kerül bele egyszer, de látszik ebből is, hogy elsősorban cpu fronton erősítenek. 1-2 napja kint volt a hír a 32 magos skálázódásról. Nyilván ez szerver vonalra jön majd inkább de azt már régen tudjuk, hogy desktopra is HEDT vonalra tervezték, kifejezetten cpu-ra gyúrva. 4-6 magos, 8-12 szálas csúcs Intelek ellen.Persze remélem idővel lecsorog majd 4 magos kivitelben (átlag)emberi fogyasztásra is.
De az látszik, hogy ez a szegmens egyelőre marad a BR-rel lefedve aztán majd 1-2 év múlva kiderül.
(Mondjuk én szkeptikus vagyok, mert amit beletettek a 16-32 magos architektúrába az nem olcsó és mezei 4-8 maghoz semmi szükség rá. Kicsit ágyúval verébre lenne.szerk: Egyébként ha nekem olyan erős gpu kellene akkor rág dvga-val nyomnám. Még most, az agyonbutított, lefaragott fogyasztású csirke APU-m mellett is elgondolkodtam, hogy fogyasztásban jobban kijönnék egy Intel cpu+dvga-val.
-
sb
veterán
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #41530 üzenetére
ISO-nál az a gond, hogy nekem nincs kedvem konvertálgatni.
Adhatnák így is.
A PDVD 3D meg sajnos egy driverfüggő bug.
Amiket leírtál már mind végignyomtam, de nem megy. Az segít csak most amit írtam: lp. anaglyph-re állítom a kimenetet. Így nem vált képmódot (így nem b*ssza el a váltást mivel nincs) és elindul a film 3D-ben. Utána pedig átváltok 1080p24 3D kimenetre. Ekkor jól átváltja a képmódot és megy a film tovább, immáron frame packed kimenettel.
Ami vicc, hogy előző catalysttel ment pöccre. Cinema, truetheater vagy akármilyen módok nélkül is.
TMT-t feldobtam tegnap, annak semmi baja. AGE-T-nél meg ugyanez a hiba, de nála nv vga-val és a TMT sem jó.
Kicsit problémás ez a rész... pedig előtte évekig nem volt vele nekem sem gondom. Aztán elfogyott a józan eszem és frissítettem 1db drivert. -
sb
veterán
válasz
Patice #41525 üzenetére
Épp ez az, hogy benne van és megy. Kiszedni már felesleges szvsz.
Aki nem akarja ne használja és annyi.Smarttól kezdve még jó pár funkciót fel lehetne sorolni ami vagy a kutyát nem érdekli vagy érdekelné, de tizedannyira se működőképes/kényelmes, mint a 3D. Mégis benne maradnak évek óta a TV-kben.
Szóval azzal a résszel egyetértek, hogy erőltetni kár, csak épp azt látom, hogy nem ez a műsor.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #41522 üzenetére
Ez tetszene.
Főleg, hogy korábban írtam: a PDVD mindig vmi f*s képmódot állít be.
- Vagy olyat amit nem tud fogadni a TV, ilyen RDP-n kilövöm, újra elindítom és láss csodát bevált 3D módba a TV.
- Vagy a legújabb, hogy 2-3 3D-be váltás után visszarakja 1080p60-ba és megy a film 2D-ben. Ha kézzel oda-vissza állítgatom a kimenetet akkor 47 kattintás után megintcsak van 3D képem.Pedig már beintegráltam a Kodiba is a PDVD indítást, így legalább lehetne a médiatárból indítani, nem kell külön szarakodni.
Mondjuk én eddig nem láttam még iso-n kívüli MVC-t eddig sajnos. Pedig még azzal is csak a baj van.
@Patice: Hát ez érdekes hír.
Nyilván nem ér váratlanul, hogy nincs nagy érdeklődés a 3D-re, de szerintem nem rossz extra. azt vártam, hogy azért bent marad a TV-kben, lévén, hogy semmi nem kell hozzá kb. A panel jobb TV-ben eddig is 100-120Hz-es volt, frame packed jelet kell tudni fogadnia HDMI-n, meg jelet küldeni a szemüvegnek és annyi.
Ennek a kivételén biztos rengeteget megspórolnak. -
sb
veterán
Egy Core i3-as Intel már nem vérzik el, csak a nagyon kis fogyasztásúak, mivel hybrid GPU megoldással van megoldva a dekódolás
Ezért írtam bele, hogy "alig tudja" valami.
Tudom, hogy GT2 i3 elég hozzá. Persze a HDMI 2.0 már ott is necces...
Ha a Bristol Ridge nem kapja meg a nyár végén jövő Polaris architektúrájú GPU-k UVD modulját, akkor nem fogja tudni, mert a mostani GCN 1.2-es GPU-k és Carizzo UVD 6.0-ja csak a 8 biteseket tudja
Annyit írtak hírként, hogy új UVD vagy HEVC motort fog kapni. Ha újat kap és nem lesz benne (fix funkciós main10) azt eléggé furcsállnám.Egyébként most eszembe jutott, hogy pár itteni cikk alapján HDR oldalon is mozgolódás van AMD oldalon. A Polaris már azzal jön, ha jól emlékszem, a jelenlegi gpu-kra már nem emlékszem mit tudnak.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #41510 üzenetére
De nem ezt írod, az a gond. Akkor listázom még egyszer.
Ami nem az extra skálázási igényeidhez kell:
1. Azt írtad kell HDMI 2.0: Ez jön a BR-rel (mivel ugyanabba a foglalatba/alaplapba megy, amibe később a Zen). Pipa.
2. Kell 4k HEVC 60p lejátszás? Már a mobil Carrizo is tudja 15W-ból, a BR is fogja tudni, hisz erősebb lesz. Pipa.
3. Kell ugyanez 10 biten? Carrizo nem tudom, hogy tudja-e, de a BR új UVD modult kap és majdnem biztos, hogy tudni fogja. Pipa.És akkor ami az extra igényeidhez kell:
4. Erős gpu a skálázáshoz.
- A BR vélhetően erősebb gpu-val jön a gyorsabb ramok miatt. Nem lesz egy GTX 970, de a régi csúcs APU-knál azért várhatóan erősebb lesz.
- A Zen gpu nélkül jön. Jó esetben év végére. Rossz esetben csúszva, jövőre.
- És csak ezután jön majd egy gpu-s Zen... talán az majd előrelépés lesz ha az új gpu architektúrával jön. De vélhetően azért az sem GTX 970 szint lesz. Inkább cpu-ban lesz jobb ami alig számít hiszen fentebb mindent kipipáltunk tizederős cpu-kkal is.
5. HDR: passz.Szóval értem én, hogy mit írsz, de továbbra is azt látom, hogy a igények nagy részére hozza a BR/AM4 a megoldást pár hónapon belül. A többire meg vagy a Zen se hozza (csúcs gpu abban sem lesz tutira), vagy csak jó 1-1.5 év múlva.
-
sb
veterán
válasz
bajnokpityu #41505 üzenetére
Szerintem sem fogja elérni, de valahol ez a céljuk. Sz*rabbal kijönni már rég bukta. az most is van nekik.
De most a legjobb esetet feltételeztem elméletben. Azt akartam kihozni, hogy ha még valami csoda folytán el is érné akkor sem éri meg rá várni, hiszen i5/i7 ma is kapható. Gpu meg nem lesz az idei (ha nem késik) Zen-ben. -
sb
veterán
válasz
#75912448 #41502 üzenetére
Tudod, hogy nagyon high-endben nem vagyok otthon, ezért próbáltam leegyszerűsítve 2-3 szegmensre bontani, amit látok.
Átlagusernek egy Bay Trail is megteszi. Komolyabb használatra pedig kétfelé venném: vannak kompatibilitási problémák (HD hang, driver bugok BD3D, a jövőben majd main10, HDR, stb...), ide általában az AMD a jobb megoldás, kevesebb nyűg/letiltás. A másik az abszolút high-end kérdés: a minőség. Ide meg leegyszerűsítve azt vettem, hogy kraft kell és kész.Madvr. Ahhoz meg gpu kell, nem cpu. Itt nem értettem a Zen-t...
Hogy más szemszögből is rámutassak: A Zen sima cpu-ként jó esetben i5/i7-et éri el és gpu-ja nem lesz. Tehát ennyi erővel ezt ma is meg tudnád oldani egy i5/i7+gagyi AMD dvga felállásban, ha erre van/lesz szükség.
Az más kérdés, hogy tartalomban is máshogy állunk a témához. Én FHD-val, 720p-vel nem készülök a 4k-ra. Ha lesz 4k használok majd 4k-t. Ha nincs akkor bűvészkedhetek ilyen-olyan skálázással, de sz*rból nem lesz vár.
Ellenben nagyon sok ráfordítás, erős konfigot igényel.
De ez mellékes. Ha mégis lenne szükségen FHD, 720p, 4:2:0, stb... igényes felskálázásra akkor is a gpu-ra hajtanék a fentiek alapján. -
sb
veterán
válasz
#75912448 #41474 üzenetére
Nem öszvér, csak nem az új architektúra.
Amiről még semmit sem tudunk, szóval akár lehet rossz is.De komolyra fordítva a szót. Nem teljesen értem mire vársz pontosan.
Nyilván a BR-ről sem tudunk 100%-ban mindent, csak ha kijön, de én úgy látom, hogy épp az a 2-3 pont fog megoldódni/erősödni ami ma hiányzik egy HTPC-ből.Ahogy én látom a mai HTPC piacot:
1. Alap lejátszó, FHD, hang: bármilyen proci megteszi.
2. Ha kell extra:
a, Pl. BD3D, HD hang, stb... Intel közül már válogatni kell, a legjobb megoldás AMD.
b, Madvr: AMD.
Itt már kompromisszum a nagyobb fogyasztás, 10-35W-ból ez már nem fog kijönni jó eséllyel.
3. 4k60p, HDMI 2.0, HEVC main10: Ezek a jelenlegi extrák amiket alig tud valami. Intel 60p-n elvérzik. AMD a main10-en (ezt rosszul írtam, lehet, hogy Carrizoról csak 8 bit 60p tesztet láttam, nem volt meghatározva), HDMI 2.0 alig van lapokon.És amit a BR-ről eddig tudni/sejteni, hogy a 3. pontot megoldja ill. a 2. pont fogyasztási részét is vélhetően. DDR4 miatt a GPU gyorsul ami MadVR alatt, nyers erőben is többletet jelenthet alacsonyabb fogyasztás mellett. magyarul kész a tökéletes HTPC*.
A Zen viszont első körben cpu-ként jön, második körben APU-ként, de HTPC szempontból igazából irrelevánsnak tartom, mert a cpu rész (és annak ereje) a hangsúlyos ami pont nem érdekes itt. A fentebb írtak a lényeges pontok szerintem.
*A HDR az új kakukktojás. Nem jártam körbe, de szvsz tartalom ügyben elég lesz majd a következő, 3-4 év múlva esedékes konfigcserénél figyelembe venni.
(Plussz gyanítom a 10 bit már segít rajta.)
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #41431 üzenetére
A Zen először gpu nélkül jön.
Viszont a Bristol Ridge szimpinek tűnik AM4-be és az elvileg idén itt lesz. Gyakorlatilag Carrizo desktopra 1-2 ráncfelvarrással.
- Mobilon a Carrizo már sokkal hatékonyabbnak tűnik kis TDP mellett. 15W mobil procik elég ütősek, az új még jobb lehet. Ráadásul desktopba 15-45W közé jönnek így ott tuti throttling nélküli, erős cpu+gpu-s gép is összerakható akinek extrákra van igénye. DDR4 szintén segít a gpu-nak, szóval én azt várom, hogy a csúcs 65-95W APu széria erőben lejön 45, de inkább 35W körülre.
- Mobil Carrizoról is láttam már tesztet anandon, ahol hibrid dekóderrel vitte a 60p main10-et. 15W-ból.
- A BR elvileg új UVD motort kap ls lesz fix hw-s dekódolás is, nem csak hibrid.
- Kapnak HDMI 2.0-át a lapok.Persze ez nem 100%, de minden új infóról írtak már itt-ott.
-
sb
veterán
válasz
_Smooth #41366 üzenetére
Ha ez bug lenne, akkor az mindenkinél kellene, hogy jelentkezzen, aki azt az adott verziót használja.
Akkor nem láttál még bugot.
Már leírtam 2x, de akkor próbálok egyértelműbben fogalmazni: Nyilván hiba lehet nemdeterminisztikus is.Papíron az XBMC-k egymásra installálása is teljesen okés bizonyos alverziók között. Mégis ott is összesz*rt magát 1-2 dolog amikor 2 év alatt a hatodikkal írta felül az ember. De ez mindennel így van az IT-ban. Néha egy restart, reinstall csodákra képes. Pedig ugyanúgy kéne mindennek történnie mint nélküle.
-
sb
veterán
válasz
_Smooth #41358 üzenetére
Mondom, hogy ez vmi bug lehet. Értsd: értelmetlen, nemdeterminisztikus hiba.
Ahogy írtam, nekem is olyan filmekhez nem töltött le infót és törölte az adatait, amihez 1 évvel azelőtt ugyanez az XBMC+scraper töltötte le az adatokat.Ráadásul nekem se port, se tmdb, se más nem töltött le most friss adatot. ISO-hoz, mkv-hez meg mindegyik ment.
Reinstall után meg minden jó újra.
Ez van, vannak ilyen jellegű problémák is.szerk: Ja és nem nfo-ból dolgozom. Vagyis soha nem gyártottam még saját nfo-t és ahogy nézem egy rakás ISO/mkv mellett nálam nincs letöltött nfo sem. Szóval cím alapján megy nálam sok esetben.
-
sb
veterán
válasz
#48613632 #41350 üzenetére
Ez szerintem vmi bug.
3 éves XBMC nekem sem talált meg ISO-ra infókat egyik scraperrel sem. Olyan filmhez sem aminél eredetileg volt infó. (Tehát mondjuk 1 éve letöltötte, most ha ráfrissítettem akkor eltűnt minden.)Leszedtem, felraktam egy új Kodit és azonnal ment minden.
Azt hittem azzal van összefüggésben, hogy régi volt az XBMC verzió, de ezek szerint Kodi verziók között is van vmi probléma vagy bug a scraperrel.
-
sb
veterán
válasz
pszihopata85 #41258 üzenetére
A spec szerint a 90W-os 12V-on 5A a max és 7A a peak. 120W-osnál 7 ill. 10A.
Max load-ra aktív légcserét is ajánl.Nekem LR1106 van, ami nem pico méret. Kicsit nagyobb. Ez 120W-ot tud 12V-on.
@_Smooth:
Egy HDD nem nagyon tudja mikor indul el a másik. -
sb
veterán
válasz
pszihopata85 #41245 üzenetére
Látom a fentebb linkelt ábrát. Ezek szerint ez 4db-ot támogat.
De nem azt írtam, hogy nem tudja, csak hogy érdemes utánanézni, mert ez limitáló tényező is lehet akár. A SATA csatik száma sem jelent sokat mivel SSD is lehet rajtuk.Pl. Asrock AM1 DC lapján is 4db SATA volt mégis max 2db-ról ír a manual.
Ha már itt tartunk, nálam 3x3.5" Green megy +1db SSD egy 86W-os kockáról de jóval éhesebb konfigban.
Alapból 65W-os A6-3620 van alulfeszelve és downclockolva. Prime95/3DMark alatt olyan 60W körül eszik a teljes konfig. Idle 38-40W. HDD nélkül -3x5W, tehát idle 23W, load kb 45W.Szóval nem nagyon marad 3x15-20W a 3db HDD felpörgetésére. Fogyasztásmérővel boot alatt sem láttam 60W-nál nagyobb értéket de ez persze nem pontos és nem is életbiztosítás.
Csak a példa miatt írtam le az én esetem. -
sb
veterán
válasz
_Smooth #41239 üzenetére
Valószínűleg elég, de neccesen. Illetve HDD-je válogatja...
Azt is meg kéne nézni mennyi kraftot bír áttolni a lap a saját csatiján, mivel gondolom a DC táp megy a lapba és a lapból kapják a HDD-k, nem közvetlen a tápról.A DC-s lap erre, mármint 4HDD-re valóban nem nagyon alkalmas. Nem biztos, hogy olcsóbb egy külön paneltáp, ill. az sem, hogy nem bírja a DC-s lap a 4 HDD-t nagyobb kockával, de biztosabb egy külön paneltáppal...akkor meg már olcsóbb a sima, DC mentes lap mellé.
-
sb
veterán
válasz
bajnokpityu #41224 üzenetére
A vicc az, hogy az 525-öt 1-2 évesen, használtan vettem, használtam aktívan vagy 5-6 évet és semmi ilyen frissítési vagy más gondja nem volt. Sajnálom, hogy kikoptak a régi szériák.
Én is néztem ilyen wifi2ir cuccokat, nomeg egy rakás újabb eszközt már direktben wifi-n is lehet kezelni. Plussz van egy ár telefonban ir adó is. Ezért sem értem, hogy droidra miért nem hoznak össze vmi jó kis kombinált sw-t. Ir+wifi-vel. És nyilván programozhatóságban is nagyságrendekkel jobb egy ilyen eszköz mint egy évtizedes hw. Vagy nem tudom mi lapul egy Harmony-ban, de gyanítom nem a legfrissebb cucc. Megjelenítésben, felületben nyilván megint rengeteg a lehetőség egy sima távhoz képest.
Bónusz, hogy integrálni lehet a telefon egyéb app-jaival is. Nem rossz pl, hogy Yatse-nél megjelenik a hangouts üzenet a Kodiban.
De amit eddig kipróbáltam droidos progit mind félig működött/instabil volt. Szóval itt sem az adó részén vérezne el a dolog sajnos.
A Harmony kiforrottsága kéne. És az sem rossz megoldás amit a HUB-bal csinálnak, hogy tudod wifin, okostelóról irányítani, de van mellé egy fizikai gombos, dedikált táv is.
szerk: Nem néztem szét kickstarteren, de biztos, hogy a wifi-ir blasterek mellett, amik léteznek, tennék még egy érintős+fizikai gombos hw-t - ez 5Ft - és mellé egy jó sw-t - ez nehezebb, de nyilván csak programozás és kódbázis kérdése.
-
sb
veterán
válasz
bajnokpityu #41222 üzenetére
Én épp a régi 525-ömbe próbálok életet lehelni, 1-2 gombról lekopott a vezetőréteg.
Persze már viseltes, plussz a szétszedést sem lehet normálisan megoldani de nekem sem akaródzik újat venni. 600-ast vettem szülőknek, még bírja, 2 éves, de nekem is bóvlinak tűnik.Ráadásul már csak 650 kapható 25-30k között ami egy vagyon. A kisebb kijelző nélküli (és úgy is több mint, persze részben a HUF-nak köszönhetően mint a 600-as).
Más gyártótól viszont nem sok értelmes megoldást láttam. És ami dühítő, hogy pl. droidra sem láttam még normálisat pedig ott kb gyerekjáték kéne, hogy legyen. (Persze amúgy is dedikált, fizikai gombos cucc kéne, de lehetne nyugodtan "droid" alapú, 5Ft-os cucc.)
-
sb
veterán
válasz
PeterPH #41137 üzenetére
Azzal nincs gondom. Most is 3x3.5" van betolva egy hivatalosan 1x3.5" házba.
A kivágott slot nem tetszik rajta.Ez is inkább családnak ill. ismerősnek lenne jó. Szerintem én maradok hosszú távon is a nagyobb ház, NAS+HTPC összeállításnál. De kinézetre ez a ház tetszik.
-
sb
veterán
válasz
eastsider #41044 üzenetére
Nem teljesen mire gondolsz, hogy nem bírhatja.
Azt az előbb leszögeztük, hogy a router bírja. A 300 és 150-es linken valósan 100 és 50 mbit/s átmegy. A filmnek meg elég kevesebb is.Szerintem a leírtakkal próbálkozni felesleges. A router tuti bírja és inkább az eszközök lehetnek hunyók.
Rpi ill. a wifi modulja nem tudom mit bír pl. Vagy épp a router SMB-n/USB-n mennyit tud. Azok előbb lehalnak szvsz. (Pl. telefonon nekem is 150mbit a link, a valós átvitel 40/50mbit, de pl. SMB-vel már semmilyen app nem tud csak töredék átvitelt. Olyan 5-6mbit-et. FTP kapcsolaton meg átmegy a mért 40-50mbit.)Nekem is ilyen routerem van, de még nem próbáltam a megosztását/USB-jét, hogy mennyit bír sebességben. Az biztos, hogy a wifi átviszi a 100mbitet 300-as link mellett.
-
sb
veterán
Akkor egy próbát megér mert nálam is hasonló. Mivel pár mp-enként váltogat így 1-2mp van ami 3D-ben megy. Aztán a végén marad a 2D.
(A szemüveg nálam is így működik, csak első bekapcsra nem volt időm.)
Amúgy ez mindennel így van sajnos: egyszer működik egyszer nem.
Múltkor a lassan 2 éves 14.4 catalystet cseréltem le 15.7-re. Whql meg minden lósz*r... és még csak nem is az új crimson driver aminek a bugjaival tele van a net. Miután felraktam semmi nem játszott le semmit. Nemhogy BD3D, de sima filmmel Kodi, MPC-HC sem adott képet semmilyen módon. -
sb
veterán
Nem tudom a pontos sztoridat de nemrég én is szívtam a PowerDVD-vel BD3D alatt. Hátha ezzel még tudsz próbálkozni...
Film indításakor kb. 4-5x vált felbontást 1-2mp-re, a TV villog. Közben 2x kiírta, hogy kapcsoljam be a szemüveget, szóval 3D módba váltott. Majd a legutolsó váltással vissza 1080p60-ra, 2D-be és aktiválni sem tudom a 3D-t innentől (nyilván azért, mert csak 24p és 30p alatt működik).Hosszú szarakodás után bekapcsoltam a Trutheater módot vagy mit és megy rendesen. Most is 2-3x vált, de a végén otthagyja 1080p24 3D módban és megy szépen a film. Ami fura, hogy szinte megesküdnék rá, hogy régen is ki volt kapcsolva ez a mód mivel minden "képjavító" szart ki szoktam lőni.
-
sb
veterán
válasz
zserrbo #40979 üzenetére
Nem teljesen értem miért kellene quicksync a Kodiba.
Emby elvileg tudja - bár akkor ugye a transzkódolás közben alacsony cpu használatot kéne látnod.Kodi, tehát lejátszó oldalon meg DXVA vagy vmi más úgyis megoldja. Kikódolásnál nem szokott gond lenni a gpu használattal. A transzkódolásnál ritka a támogatása mint a fehér holló. Emby-n kívül nem is láttam máshol nagyon. Ott is custom build ha jól emlékszem.
-
sb
veterán
Tudom mert én szoktam ide belinkelgetni az adatlapot.
De ez nem azt jelenti, hogy nincs hivatalos támogatás, hanem hogy egy rakás szar az adatlap.Már ezt is leszedték, de évekig kint volt a saját InTru 3D leírásuk alatt.:
Q: Which Intel graphics support Intel® InTru™ 3D Technology?
A: Intel InTru 3D Technology is supported by the following products:
...
- Intel® Pentium™ & Celeron™ Processors with Intel® HD Graphics (formerly codenamed Bay Trail)
... -
sb
veterán
válasz
gorbep #40743 üzenetére
A logikát értem, csak azt nem, hogy ha ők írták a scriptet az neked külön honnan van meg?
Ill. 10 soros? Egy interpoláció? Vagy mit és milyen algoritmussal számol ez? Mert kraft az kell neki, nem gondolnám/tam volna, hogy nincs mögötte komoly, egyedi algoritmus.
Coreavc-t most mire is használod? Csak dekódol, nem? Vagy vmi extrát is számol? Lav filterben van minden emlékeim szerint, nem csak DXVA, hanem cuda, quicksync is.
-
sb
veterán
válasz
gorbep #40735 üzenetére
Ha egyértelműen az a baj, hogy Coreavc helyett ffdshow megy akkora filtereket állítgatnám az mpc-hc-ben.
HA nem tudod mi a gond arra nincs ötletem, mert nem használtam.De ha már itt tartunk. Feltettem nemrég az SVP-t. Hogy érted, hogy ugyanaz a két cucc? Az interpolációt vminek csak ki kell számolnia. Az nem maga az SVP?
-
sb
veterán
válasz
stigma #40721 üzenetére
"Annyit tudok még beállítani hogy DVXA kódolást engedélyezve legyen Plex-ben vagy sem, illetve valaki elmondaná mi ispontosan az Intel Quicksync ?
=> mert amit néztem , olvastam az intel oldalán elvileg ennek segítségével működve a transzkódolás?"Ez egy hw-s kódoló/dekódoló.
Ha ezt használja vmi akkor a cpu-t tehermentesíti.
Lehet használni enkódolásra, vagy pl. DXVA helyett dekódolásra és sima lejátszásra is.Viszont én nem nagyon láttam semmit, ami támogatná. Egy custom Emby buildet talán. A Plex támogatja?
-
sb
veterán
válasz
cinemazealot #40692 üzenetére
10m 60p csúnya lenne, ha ennyire problémás lenne.
Ha 1.4 van ráírva akkor meg a 3D-nek is át kell mennie, a 10m-es kábelen is. Más kérdés, hogy hány rossz kábelbe fut bele az ember, de szvsz túl van dimenzionálva ez az egész. Én megvettem az elsőt, semmi baja.
És valahogy nehezen hiszem el, hogy egy egész iparág épül arra, hogy magas selejtarányú kábeleket gyártson. -
sb
veterán
válasz
_Smooth #40669 üzenetére
A Bristol Ridge elvileg ilyen lesz 25-45W között.
Amúgy egyetértek. Én sem vennék 950-et erre mert overkill nagyon. FHD gamingre is elég, nemhogy egy vacak HTPC-be 4k-hoz. Amennyi tartalom van én mindenképp megvárnám a normális HDMI/DP támogatást.
Már többször írtam, dekódolásban (ha nem is fix hw-s, hanem hibrid) szvsz tök jól állna minden. Egy rakat dolog tudná mert a hw erő megvan hozzá. Ami hiányzik több helyen az a rendes dekóder sw. De ez is megoldható lenne ha akarnák végre. Amin nem lehet segíteni az a kimenet. Ebben meg simán csak elmaradtak a gyártók. Volt sírás a TV-kről lemaradó HDMI 2.0-ról. Most kb mindegyiken ott figyel. Alaplapon, vga-n meg csak mutatóban van.
Egy szó mint száz, én várnék az AM4+Bristol Ridge-re AMD oldalon, ami mindezt elvben tudni fogja. Immáron fix hw-vel nem is hibrid dekódolóval. Intel oldalon láthatóan már Broadwelltől nincs gond IGP részről, csak a HDMI 2.0-s lapok kellenek. (Persze ez csak Skylake-re jön majd, Atomnál ez csak új generációval együtt jön)
Akinek pedig dvga kell/belefér annak is jönnek majd az új modellek. Bár kis, HTPC-s vga-k gondolom alig várhatóak. Pedig amíg nincs mindenre 100%-os megoldás addig jó lenne átnevezések helyett vmi új, hatékony architektúrájú/csíkszélességű kisebb dvga is.
Anandtech korábbi összefoglalója:
szerk: PuMbA. DP 1.2 is elég a 4k 60p-hez tudtommal. 1.3 a 4k 120Hz/3D-hez kell, nem?
-
sb
veterán
Úgy láttam egy mobil 15W Carrizo noti tesztben, hogy a 60p-t is vitte HEVC-vel. Persze ha jól emlékszem csak 8 bites volt.
Viszont az AM4 topicban a Bristolról, ill. az új UVD-ről írták, hogy main10 HEVC támogatással jön. Gondolom ez fixfunkciós blokkot jelent. Bár én a main10-el kapcsolatban bizakodó vagyok. Sztem ha előbb jön a tartalomdömping akkor megoldják valahogy a hibrid dekódolást, ami most is megy 1-2 esetben. A 4k60p HEVC nehezebb ügy, de arra meg szvsz sok ideig nem lesz szükség. 24p-t hw-sen meg bírnak a kisebb gépek is.
A legnagyobb gáz viszont, hogy kb. nincs HDMI 2.0 kimenetű lap. Intel oldalon se, hiába van előrébb a fentiekben a Skylake. (Persze ez is csak 60p-hez kell, szóval nem létszükség még egy ideig.) -
sb
veterán
válasz
MasterMark #40439 üzenetére
Ez most kötekedés vagy mi? HDMI szabvány száma?
@cannibal:
(I)Megnézném, de se szoftverem se TV-m nincs hozzá.(/I)
Akkor asszem itt feladtam a Braswell vonalat.
Amúgy sem annyira szimpi, meg végül is kibírom érdemi előrelépésig, HEVC+4k-ig (+HDMI 2.0 lapokig). Jönnek majd remélhetőleg az AM4 alacsony fogyasztású Carrizok meg talán lesz majd egyszer megfelelő Intel lap is meg bele ócsósított, mindenttudó Skylake. -
sb
veterán
válasz
MasterMark #40412 üzenetére
És más kábelnél ha ráírják akkor az semmit nem jelent?
Ami rá van írva (nem mesében, verziószámban) azt tudnia kell a kábelnek. A többi meg humbug.Én akármilyen kábelt vettem eddig ami szembe jött, nem volt vele gond. A 10m-es kábellel sem.
-
-
sb
veterán
válasz
radi8tor #39992 üzenetére
Ott vmi duplikálva van azzal az SSIF file-lal. Ennyi.
Amúgy se láttam még BD3D-t iso-n kívül lejátszható állapotban, nem tudom az mkv konténer ezt támogatja-e egyáltalán.Más, ha már iso. Valamiért nem teszi ki az XBMC scraper az iso filmek infóit. Se a port.hu, se a tmdb. Ha kézzel rákeresek van, hogy meg sem találja. Van amikor olyan mintha megtalálná, listából kiválaszthatom a filmet, de semmi infó nem jelenik meg a frissítés után.
Iso-ra keres, azzal nincs gond, ill. advancedsettings-be is beraktam, hogy tuti legyen. Régen ezzel nem volt gondom. Mi lehet a hiba?
@Peak
"Érdekes, hogy a 2 évvel ezelőtti driverük Win7tel hibátlanul ment, én állat meg elcsábultam frissiteni."
Alap hiba. Én Win 8.1+XBMC 12.3-mal és 14.7-es Catalysttel nyomom.
Nagy a kísértés Kodira, Win10-re, de ami megy azt inkább hagyom. Főleg idő hiányában... Én is elcsábultam és felraktam egy 15-ös catalystet múltkor, frame drop lett a jutalmam. Ment vissza minden, ahogy volt. -
sb
veterán
válasz
Patice #39948 üzenetére
Nézelődtem az UHD TV-k között. Na nem mintha sok értelmét látnám, de alig van már árkülönbség bizonyos szegmensekben és azért közelről valóban üt a nagy felbontás.
Viszont arra jöttem rá, hogy lótúrót se fogunk nézni a közeljövőben, ill. max 24p-t. Hiába kerültek rá a TV-kre lassan a HDMI 2.0 bemenetek, PC-n 1-2 Nvidia VGA-n van csak talán. AMD-n még nincs és ahogy néztem Skylake-en se nagyon lesz, max DP amihez már megjelent vmi 10k-s átalakító.
HEVC-ben sem jobb egyelőre a helyzet. Asszem én még 1-2 évig maradok a Llano-mnál. Vagy max ha nagyon zavar a fogyasztás akkor N3150 vagy J1900 lesz a BD3D fejleményektől függően.
Skylake-ben a G4400 Pentium tud mindent "papíron", de még ezt sem tesztelte senki. G4500 meg GT2-vel jön ami igazán ütős lenne, de a fentieken ez sem javít és aranyárban van Pentium létére.
-
sb
veterán
válasz
Oszilaci #39891 üzenetére
Az már nem látszik a képen, a HDMI 1.4 1080p24-et ki tudtad választani, vagy hibaüzenet?
i3-3240T jobb lenne a G2030 helyett ?
Elvben igen, mert a Pentium nem támogatja a 3D kimenetet (BD3D, FHD 3D, Intru 3D, akárhogy is hívjuk....) az i3-tól felfelé pedig igen.@tom_tol. Nem nagyon lehet méretkülönbség, mert az ISO csak tárol, hasonló méretűnek kell lennie kibontva is.
-
sb
veterán
válasz
stigma #39817 üzenetére
Hát akkor sanszos, hogy vmi hálózati gondod lehet, mert akadnia semmiképp nem kellene. Vagy van 3D vagy nincs, de mennie kéne a képnek folyamatosan. Igazából a 100mbit sem kéne, hogy problémát okozzon, mert egy ilyen film 30-40mbitnél nem több. Na jó, hanggal együtt azért kicsit több. De közel sem 100mbit.
-
sb
veterán
válasz
_Smooth #39785 üzenetére
Nem tudom miket tartalmaz még az InTru3D, de az biztos, hogy a frame packed képtovábbítás benne van.
Enélkül nincs sztereo 3D kimeneted, ez biztos.Ami ezen kívül kell még 3D-hez az az AVC mellett az MVC dekódolás gyorsítása, de az már csak feldolgozó/kraft kérdése. Azt kb. minden proci tudja.
Ettől van az, hogy pl. core vonalon sincs rendes 3D i3-as proci alatt. Pedig egy Pentium, Celeron is ki tud kódolni MVC-t. Csak aztán nem tudja kiküldeni a frame-packed képet a HDMI-n keresztül.
szerk: A képfeldolgozás az AVC+MVC feldolgozása, ott valóban nincs 2 teljes kép. De miután kikódolta a kábelen már 2xFHD kép továbbítása történik.
-
sb
veterán
válasz
stigma #39778 üzenetére
Köszi szépen.
Abból látszik, hogy megjelenik-e 3D-ben rendesen.
Ill. már menüben is látszani fog a PDVD-ben. Sőt, most eszembe jutott, hogy Windowsban is látszik már, legalábbis AMD-n, de ez központi Win Control Panel, szóval Intelen is ugyanannak kell lennie. Mindjárt küldök egy képet róla.Erőre biztos, hogy bírni fogja a gép csak az a kérdés, hogy ki tudja-e küldeni a frame packed 2x1920x1080-as képet.
-
sb
veterán
válasz
gurabli #39739 üzenetére
Nem az érteddel volt bajom, hanem, hogy nem kapok egyértelmű választ.
A 3D-t kérdeztem, nem mást és kétszer is kiemeltem, hogy gyakorlati próba eredményére vagyok kíváncsi, nem másra. Mert hinni bármit lehet... én is úgy hiszem, hogy támogatja, de ezt még senki nem erősítette meg a hivatalos oldal meg ugye cáfolja.Más: Ez a linux/OE jobb képminőség is fura nekem. Pár hónapja jártam erre de akkor a régi motorosok mind gyengébbnek látták az OE-t a Wines változatokhoz képest.
-
sb
veterán
válasz
stigma #39764 üzenetére
Kipróbálnátok egy rendes BD3D (tehát nem half-OU vagy half-SBS) filmmel is?
Mondjuk PowerDVD-vel.Ezzel kiderülne végre tud-e rendes 3D-t a Braswell. Ez sokaknak - de nekem biztos
- nagy segítség lenne.
Amit próbáltál half-OU-t az csak egy sima 2D kép egymás felett elhelyezett képekkel, szóval ahhoz nem kell semmit támogatnia a gépnek. Abból a TV-d csinál 3D-t ha átkapcsolod 3D módba, ahogy írták.
-
sb
veterán
válasz
gurabli #39737 üzenetére
Én értem, de azt te is érted, hogy a Bay Trail tudta. Tehát itt nem bepakolás történt, hanem kipakolás.
És mivel az intel specek rosszak így csak akkor hiszem, hogy nem támogatja ha egy tulaj kipróbálta és tényleg megerősíti.Más téma, de ha már h265... arról az a véleményem, hogy úgyis jön majd sw(igp) dekóder és annyi. Neten van 1-2 hivatkozás rá, hogy Bay Trailen, 4 EU-n is sima ügy. A 8 bit legalábbis biztosan.
-
sb
veterán
válasz
_Smooth #39725 üzenetére
Engem is meglepne, ha visszaléptek volna, de igazából épp emiatt azon se lepődnék meg.
Gondosan vágják évek óta a feature listát minden cpu-nál, hogy nehogy jó legyen mindenre. Mert amúgy a userek 90%-ának elég lenne egy Atom kisgépnek és egy core Pentium átlag gépnek. -
sb
veterán
válasz
_Smooth #39712 üzenetére
Ezen már túl vagyunk fél-egy éve.
Nézd meg a saját J1900-as procid adatlapját. Azon is egy nagy büdös NO szerepel, mégis tudja.De pl. a legújabb Skylake G4400 Pentium adatlapján ez és még 10 feature be van YES-elve ami szintén hihetetlen, mert eddig semmi hasonlót nem támogattak i3 alatt (Épp a Bay Trailt kivéve.)
Szóval az Intel oldala egy nagy rakás szar. Ezért lenne jó ha egy tulaj végre ki tudná próbálni.
szerk. Ja, közben látom meg is nézted.
-
sb
veterán
Próbálta már valaki Braswellen a BD3D-t azóta?
-
sb
veterán
válasz
Oszilaci #38616 üzenetére
Te meg talán az én írásom ami szerint VAN 7750-em és MÉRTEM is.
Tisztában vagyok a TDP keret jelentésével, a full/valós terhelés arányaival is, ezekről írtam is.
(Alulfeszelésről, állítható TDP keretről nem beszélnék mert azt már nem is merem feltételezni, hogy megértsétek.)Jó lenne nem hülyének nézni az embert, ha viszonylag sok konfigot és saját mérést dobott már be 1-2 topicba. Többször értekeztünk már TDP-kről itt és más topicokban, eléggé tisztában vagyok a vélt és valós helyzetekkel is. Pl. az AMD elvben maxot ad meg, ami fölé nem megy, az Intelnél "hivatalosan" is átléphető a TDP limit (és van long, short is ugye). Meg ugye vannak TDP osztályok is ami így nem feltétlen egy hw pontos TDP-jét mutatja. A valós helyzet is más sok esetben, pl. az AMD APU-k hajlamosak átlépni vagy ha úgy tetszik inkább jobban súrolni a TDP-t. Erről meg épp Abuval és rudival vitatkoztunk korábban. Én is azt láttam amit bajnokpityu. Vagy átlépi a TDP-t vagy ha nem (ezt mondták rudiék) akkor is nagyon súrolja... szerintem felülről.
Én is mértem ugyanis 65W APU-val komplett gépre 105W körül amiből legalább 15W-ot már nem lehetett semmivel magyarázni, se körítéssel, se táp hatásfokkal, stb...Ettől függetlenül - pityunak írom - a 45W TDP@100-120W-ot majdnem kizártnak tartom még ennek fényében is. De persze mivel sw-sen is állítható/szabályozható végül is hibás működésnél benne lehet a pakliban.
@bajnokpityu.
51/47= 8% előny.Segítek:
Légyszi próbálj meg két arányszámot összeszorozni. Linkeltem neked egy ábrát ami szerint az R7 250 kb. 42%-kal gyorsabb mint egy A10-7850K. És leírtam mellé, hogy a 7750 pedig kb. 10%-kal gyorsabb mint egy R7 250. Tehát...... a 7750 kb. 55%-kal gyorsabb, mint egy A10-7850K GPU.
Az már csak apróság, hogy nem 1db játék 1db átlag fps-ét néztem, hanem ha kicsit lapozol van összesítő táblázat. Aszerint 10% volt, nem 8%, de tök mindegy.
Innen indultunk ki: hogy egy dvga-ből még mindig jóval több kraft jön ki azonos fogyasztási keretből mint egy APU-ból. magyarázatért sem kell messzire menni, elég a DDR3 vs GDDR5-re gondolni.Tehát még egyszer összefoglalva:
120W csontra terheléssel, 100W valós terhelésű maximummal kb. 1.5x nagyobb gpu teljesítmény is kihozható bármelyik AMD APU-nál. Mondjuk egy hasonló cpu szintet hozó i3 (az se mindegy milyen, a Haswellek pl. kevésbé jók erre a célra) mellett.Feszcsökkentéssel ez tovább csökkenthető. Pont.Kicsit csodálkozom, hogy egy viszonylag szakmai topicban miért ilyen nehéz felfogni pár dolgot. Úgy, hogy az ember nem a levegőbe puffogtat hanem vannak tények, érvek is.
Részemről lezártam a témát. Regger, akinek címeztem megértette.
-
sb
veterán
válasz
bajnokpityu #38607 üzenetére
Igen, itt pont az látható amit írtam.
Vagy nem egy nyelvet beszélünk... -
sb
veterán
válasz
bajnokpityu #38603 üzenetére
Nem nagyon értem miről beszélsz.
Az erőviszonyok:
Az R7 250 is 40%-kal erősebb mint a csúcs 7850K, egy 7750 pedig még +10%. Szóval kb. 50-60%-kal erősebb.Ha kell a kraft akkor hova tekered le a frekiket? Vagy ha csak idle-ről beszélsz azzal se mész semmire, mert ha visszanyomod a frekit akkor ugyanúgy nem lesz elég a táp.
A vga maxra tekerését sem tudom értelmezni. Én is végig terhelt fogyasztásról beszéltem. Full terhelés és max freki fölé hova menne már?
Volt/van 7750-em, mértem is, tudom mennyit eszik. Annyit amennyi rá van írva TDP-ben: 55-60W körül. Prime95 alatt a proci (Pentium/i3 full gépre mérve) kb. 60W kb. Egy 3DMark alatt kb 90-100W a full gép, de ott a cpu nem teker maxon. Prime95+100% gpu terhelésen meg 120W. Sima matek, kiadja.
-
sb
veterán
válasz
bajnokpityu #38588 üzenetére
Nem csontra járatott gépre gondoltam, de egy full gpu terhelés + átlagos cpu terhelés mellett ki lehet hozni a 7750-et 100W körülre mondjuk egy i3 mellett. És így bőven erősebb mint egy r7-250. (APU oldalon azért egy erős 4 magos cpu nagyon sokat kér abból a TDP keretből)
@regger:
Ha nem lennél előrébb egy 7750 körüli dvga-val akkor viszont lehet, hogy a 100-120W fogyin tudnál fogni vele ami a táphoz jól jöhetne.
Persze ez sok macera, egy APU önmagában egyszerűbb. De aki maximalista annak meg kell szenvednie... -
sb
veterán
válasz
#75912448 #38201 üzenetére
Értem. Nekem a 100W már brutál. Persze az extra compute-hoz kell az erő.
Viszont épp azért írtam, hogy ha neked kell akkor a dvga nem rossz választás ám még ma sem.
Ebből a 100-120W-ból kijön egy i3+7750, de kombó ami azért odaver még bármilyen APU-t GPU oldalon. Cserébe prociban se rossz (vagy jobb) és a választás is megmarad. Sőt, még válogatni is lehet, mert a quicksync is beizzítható talán mellette, ha kell. Persze, ha mondjuk 1.5-2x gpu teljesítménnyel nem vagy előrébb, mert a köv. értelmes szinthez már 5x kéne az APU-hoz képest akkor megint nincs miről beszélni.Amit buksz az az integráció és hozzá kapcsolódó feature-ők, de eddig nem láttam ilyeneket hemzsegni ill. nagyon használni sem senkit.
Vagy te használsz valami ilyet? A Fluid motionre emlékszem, hogy talán próbálgattad...
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #38192 üzenetére
Mennyit eszik a 7850 konfig ilyen gpu terhelés mellett? Tényleg elbírja egy ilyen ház? Bár gondolom a szellőztetés segíti igencsak.
Neked - ilyen vga igényekkel - az erősebb IGP-s Skylake-ek lehetnének opciók. Szvsz addig nincs értelmes alternatíva, akkor érdemes majd körbenézned. (Bár ha jósolnom kellene akkor csak kegyetlen felárat vízionálok úgy, hogy közben most látszólag mindenre megfelel neked a 7850.
)
Ha viszont erősebb vga kell akkor szvsz érdemes dvga-ban is gondolkodni, mert egy leggyengébb 7750 is megeszi a legerősebb APU-t és egy kellően kisfogyasztású cpu-val (ha arra nincs szükség) a fogyasztás még kevesebb is lehet.
szerk: Na jó, ha R9 kraft kell a következő lépcsőhöz akkor egy ilyen dvga sem megoldás.Ez maximum arra jó, ha 65-100W-ból kell többet kihozni, mint egy APU-ból.
Én meg asszem intézek egy levelet a zintelnek, hogy tegyék már rendbe ezt a feature listát. Ha a G4400 Penya valóban minden tud ami nekem kell - ellentétben a korábbi Pentiumokkal - akkor nekem még alternatíva lehet a Skylake 1-2 olcsóbb lappal és némi árcsökkenés után. Máskülönben marad a Bay Trail/Braswell vonal, vagy ha létezne elérhető 15-25W körüli Carrizo.
-
sb
veterán
Átfutottam újra a számomra eléggé összevissza Skylake felhozatalt és érdekes dolgokat találtam.
Persze az Intel adatai ill. a cikkekhez kiadott infóik sem mindig pontosak sajnos, de ezek alapján:1. Megjelent a Pentium sorozatban az Intru 3D support. (érdekes, hiszen a J1900/2900-ból az N3xxx sorozatra meg kikerült
) QuickSync-et is írnak ami Haswellben nem volt. Viszont most a Haswellre is támogatottnak írja az Intel oldala.
2. A mobil 4405U Pentium HT-t is tud, 10-15W konfigolható TDP, Intru 3D szintén. (Sőt, még AVX is elvben, i3 tudásszint kb) Ha vki gyártana rá ITX lapot igencsak jó HTPC alap lehetne.
3. A Celeronok adatai még nincsenek fent, de elvben sem Intru 3D, se QuickSync, semmi... ahogy eddig is.Ha valaki lát/gyárt valós tesztet róluk akkor érdekes lenne, mert vagy összevissza keverik a szart vagy csak simán szar adatokat adnak meg Intelék.
szerk: Nálam ugye a 3D a sarokpont. Ill., hogy szívesebben építenék core magos gépet 15-20W TDP-vel mint Atomot 10W-tal... néha jól jönne. Eddig 3D miatt a Bay Trail jöhetett volna szóba vagy méregdrága (és túl erős) i3.Celeron/Pentium nem. A Braswellel viszont kiesett az új Atom. És most úgy látszik talán bejött a képbe az új Pentium mint lehetőség.
-
sb
veterán
Nálam a 24p-vel sem LG-n sem Samsungon nincs gond PC inputtal. Utóbbi inkább a fontosabb input elnevezés, hogy a pixel mapping (mondjuk ez nagyon régen volt gond), input lag, esetleg full rgb menjen.
24p-re visszaváltva viszont tökéletesen folyamatos a lejátszás Kodiból.
Interpoláció mellett is de persze azt már TV-je válogatja, hogy mennyire jó az sw és mennyire röcögteti be néha a fentebb írtak miatt. Samsungon nekem nincs gondom az interpolációval. Pedig minden röccenést észreveszek.Sajnos.
coolrob. Én is félreértettem. Megzavart, hogy az interpolációról írsz mint zavaró tényezőről.
-
sb
veterán
válasz
coolrob #37963 üzenetére
Ez pedig abból adódik, hogy kevés a 24 kép másodpercenként. Ha oldalmozgásban zavar.
Marad az interpoláció vagy nagyobb fps forrás. Pl. értelemszerűen egy gyárilag 50/60p anyagon nincs akadozás de a szappanopera hatás megvan. Azért mert ez a hatás maga a folyamatos mozgás élménye.
Egyik nincs a másik nélkül.Pontosabban interpolációnál van ilyen, a TV-n a csúszkákkal ezt lehet állítgatni ami valószínűleg annyit csinál, hogy mozgássebességtől függően interpolál vagy csak képet dupláz. Vagyis válogat, hogy mikor "folyjon" és mikor "ugráljon" a kép jobban. Nekem ez lenne a legkevésbé szimpatikus beállítás mert nem gondolnám, hogy egy TV okosan és érezhető akadások nélkül ezt a hullámzó megjelenítési sebességet le tudja kezelni. Elvben sem lehetséges szvsz.
-
sb
veterán
válasz
Patice #37871 üzenetére
Sima Bay Trailről írtam. Azért vettem hozzá, hogy 20k-ra még ha ráveszem külön a tápokat akkor se drágább.
IGP: Értem, hogy erősebb, nekem is szimpatikusabb lenne, de nézted a tegnapi tesztet? Játékban +20-40%-ot mértek, nyers erőben - ami HTPC-ben számít - inkább +60-80%. 4EU vs 12EU. Egyrészt nem estem hanyatt másrészt mit csinálsz vele úgy igazán?
- Alap renderer FHD-val a régivel is röhögve megy.
- HEVC/4K Bay Traillel elvben nem megy, a gyakorlatban a kalapom tenném rá, hogy fog.
- 60p Braswellel se megy.
- 3D csak Bay Trailen megy.Nekem ez így nesze semmi fogd meg jól kb. A 3D kiesik, még ha nem is számít sokaknál akkor is negatív elvben. Ahogy a gyorsabb IGP is kb. elvi előny csak sajnos. Minimálisan módosul a használhatósága.
Az árában nyilván igazad van, mérséklődni fog, főleg a régi kivezetésével. Én asszem ha lenne egy használt eladó Bay Trail akkor nem haboznék melyiket válasszam.
szerk: Az 1150 konfigos dolgot nem értem. Épp ez az, hogy egy Haswell Celeron/Penyában is 10 EU van. Itt 12-16, de 16-os modellt nehéz elkapni, 12 vs 10 meg nem sok különbség van. Prociban viszont jobb a 2 erősebb mag, fogyasztásban van nagy difi százalékosan, de ez a gyakorlatban nem okoz gondot, táp/hűtés/áramszámla kb. hasonló lesz ott is. (Jó, egy passzív Atom már jelentős előny de nem mindenhol jön ki ez az előny sem.) 3D-t tudott a Bay Trail de ez az előny is elveszett.
-
sb
veterán
válasz
btomi9 #37866 üzenetére
Ha van célja nyilván nem gond. Bár nem tudom mit virtualizálsz.
Én csak amiatt bátorkodtam beleszólni, mert a madvr 2 legextrémebb skálázóját - aminek azért nem biztos, hogy kijön a hatása ha nem 80"-on nézed - leszámítva egy fele ilyen erős cpu+vga páros is kb. 20-30%-ban lesz terhelve saccra. Alap Kodival meg mondjuk legyen max 10% (cpu-ra és gpu-ra is).Gondolom minőségi zenehallgatásra sem kell nagyobb kraft sokkal.
Ha nem kell akkor pedig néha a kevesebb több. Én pl. habozás nélkül cserélnék gyengébb/kisebb konfigra, ha teljesítményben elég az is, a többi paraméterében méret/hő/táp/zaj/ráfordított idő, stb... pedig jobban járok.De mondom: ez akkor él, ha nincs szükség rá. Ha kell a leírt teljesítmény akkor nincs mit tenni.
-
sb
veterán
válasz
Patice #37859 üzenetére
Úú, ez iszonyat drága szvsz.
Emlékeim szerint 20k körül voltak Bay Trailek anno, ha erre rászámolok egy paneltápot, külső kockát (egy 65W nem mindig elég és azok nem is túl drágák) akkor ez szerintem elég sok. Cserébe többet nem tud igazából csak az IGP (ami végül is nem rossz dolog).Ill. valahogy ilyen ársávokban már egy rendes 1150 konfig is beugrik a 10k alatti Pentiumokkal. A Bay Trailhez képest ebben elvileg 3D sincs, ahogy a Pentiumban se.
-
sb
veterán
válasz
btomi9 #37854 üzenetére
Én lemaradtam végül is, hogy mennyire akarod hajtani a madvr-rel és egyebekkel de ez iszonyú erős konfig így. A vga is. Ráadásul nem fér bele a 95W-ba az egész. (A házat nem ismerem de azt se hiszem, hogy 95W passzívan megoldható kényelmesen.)
Regger írta szerintem, hogy miket ajánl. Szvsz 3 szint van:
- Alap Kodi, alap rendererrel: Egy 5W körüli Atom elég hozzá.
- Extrább renderer: Egy közepes/gyenge IGP elég: Braswell, Pentium, i3, bármelyik kicsi AMD APU... Ez 5-50W-ból kijön.
- Durva renderer: Erős AMD APU (80-100W körül) vagy erős IGP-s Intel (min. 65W). Vagy külön dvga és akkor megintcsak 100W felett vagy.Úgy, hogy az utolsó pontnál már azért a renderer képminőségben alig van érezhető változás, hacsak nincs vmi nagyon extra rendszered. Cserébe a másik kettő pontnál nincs gond a hűtéssel, táppal, egyebekkel...
4K-t, 60p-vel jelenleg biztosra tudtommal a 960 (talán 950 felett tudnak) ill. Skylake/Braswell megfelelő kimenetű lappal. De erre meg tényleg nem adnék. A 4K-t tutira tudni fogja kb minden. A 60p-t meg a fizikai kimenet is korlátozza amit ma is úgy kell vadászni ill lehet, hogy tartalom se lesz rá. 4K biztos lesz előbb-utóbb, de 24p-n kívül ma is alig van valami.
Szóval szvsz nagyon túltervezed, ami nem éri meg... ismerem az érzést, mert a saját kereteim között (audio, videofil nem vagyok) én is maximalista vagyok.
-
sb
veterán
válasz
Patice #37736 üzenetére
Régebbi procik ha nem támogatja az IGP a h.265/HEVC hardveres dekódolást, akkor ezt szoftveresen (driver) fogják megoldani, tehát procierőből. Intel vonalon sajnos még a Haswell sem támogatja hardveresen.
Ebbe belekötnék.
Procierőből csak erős 4 magosok képesek dekódolni. Főleg 4K-t. Egy 4K60p-re még egy i5 is kevés.
Szóval a várt "szoftveres" megoldás valójában csak úgy sw-s, hogy nem driveren keresztüli direkt (pl.DXVA-s) hw-s gyorsítás... hanem sw-ben megírt, de hw gyorsítást használó egyedi kód.Többnyire OpenCL alapú sw-ket csináltak/csinálnak amik a cpu+gpu erejét együtt használják, nagyobb részben persze a gpu-t. Így elvileg egy leggyengébb gpu-s Bay Trail-en is ment a 4K60p HEVC. A cpu rész pedig értelemszerűen ugyanúgy csak részben terhelt.
A többi proci, AMD-k, Braswellek, Haswellek pedig gpu-ban még erősebbek.Ezért írtam, hogy mivel a hw (gpu) elég erős és csak az sw megírása hiányzik előbb-utóbb én várnám, hogy kb. "mindenen" futni fog a HEVC és 4K. (Mivel gpu-ban ezt a teljesítményszintet a közepes mobil chipek is hozzák így ott is várnám ezt. Tehát akkor is működő HEVC lejátszást, ha nincs külön HEVC hw-s dekóder azokban sem.)
-
sb
veterán
Beugratós kérdés: Mert kevésbé lenne praktikus mondjuk wifi routert gyártani belőle?
És ami fut/praktikus azt miért ne lehetne egybevonni?Neked is biztos van 4 biciklid amivel a sarki boltig, országútra, terepre ill. downhillezni mész, nem?
Ja, bocs. Gondolom mégse.De fűnyíród meg van mert azt is lehet biciklivel, de arra már kellemetlen.
Tök egyszerű: Ha valami 90%-ban jó több feladatra akkor érdemes egybevonni, ha meg 10%-ban akkor csak önsz*patás. Sokan elfelejtik a józan paraszti észt és a legkisebb ellenállás felé menni.
-
sb
veterán
válasz
devil-k #37837 üzenetére
Miért, nem fut rajta? Nem elérhető róla a megosztott tartalom smb-n, ftp-n, egyebeken?
Szeretem mikor emberek ragaszkodnak a hülyeségükhöz.Még fizikailag sincs sokszor különbség, sokszor a vas is ugyanazt. Mondjuk van NAS/MS és router arm alapokon, NAS/MS és HTPC x86 (Atom) alapokon... de mégsem alkalmas csak arra ami rá lett írva. Az nem számít esetleg, hogy milyen színnel írták rá?
Félreértés ne essék. Tudom, hogy mit tud egy router torrent+USB HDD kezelés terén, ill. mit tud NAS funckionalitásban. Nekem kevés, ezért nem használok ilyet. De ettől még belátom, hogy vannak akiknek ez is elég és mégis vmi korlátozott NAS/szerver funkciókra használják. Akkor másnak nem nagyon hívnám... mondjuk kézikonzolnak vagy gamerpc-nek.
De a többiek is jöhetnének azzal, hogy itt sokan nem HTPC-t használnak, hanem egy bóvlisz*r diavetítőt. Mert a HTPC onnan indul, hogy 200W képminőség-javítókra + lineáris táp. A többi passzinászra jó.
De akinek ez nem esett le (vagy köti az ebet elszántságból) annak már nem is fog úgyhogy részemről lezárva.
-
sb
veterán
válasz
devil-k #37680 üzenetére
Tök egyszerű ez amit írtam: feladat és igényszint függő. Ha adott feladatra, igényre megvan az sw és az azt futtatni képes hw akkor kész. Tök mindegy hogyan hívjuk.
Akinek NAS/mikroszerverre van szüksége annak sincs az esetek nagy többségében valódi szerverre szüksége (rendelkezésre állás, hibatűrés, stb...). Vagyis elég lenne neki egy PC-szerű valami. Ami akár HT...PC is lehet ha van rajta video kimenet és tud mozgóképet lejátszani.
A még egzotikusabb eszközökről már ne is beszéljünk: minek neveznél pl. egy routert rákötött HDD-vel? Esetleg transmissionnel rajta...
Szóval én maradnék annál a felosztásnál amit a józan ész diktál: ha fizikailag el kell/akarom különíteni akkor kell 2db hw nyilván: szerver-kliens. Vagy ha nagyon kell a 7/24 akkor kellhet spec hw. Minden másra a hw tetszőleges mivel elfut már lassan egy karórán is minden. Frontend, NAS sw-k, akár virtuális gépként is.
-
sb
veterán
válasz
devil-k #37678 üzenetére
A feladat?
Nem tök mindegy, hogy mi van "alatta" vagy hogy nevezik, ha jó egy feladatra?Hati környezetére még rövidebb válasz:
Szükséged van X kliensre és 1db szerverre. Ha van X vasad ami el tudja futtatni a szervert is akkor minek egy X+1. vas? És a fentire is igaz: Attól, hogy microservernek nevezik, beleteszel pár HDD-t, fut rajta NAS funkcionalitású sw... akkor mi lesz belőle, ha nem NAS? Ha elfut rajta a Kodi akkor meg nem HTPC?
Vagy betolod az íróasztal alá és telepítesz egy Office-t, akkor irodai gép. Vagy mi? -
sb
veterán
Tudom mit jelent. Ezért írtam az egészet. A nevében sincs benne sehol, hogy másra ne lenne jó.
A használat dönti el és ez inkább fizikai kérdés.Pl. nálad is hiába van 4 HTPC. Az egyik bőven lehetne NAS, csak 3 feltételnek kell megfelelnie:
1. Működjön egyszerre NAS-ként és HTPC-ként is. 2. Bírja a neked szükséges rendelkezésre állást. 3. Fizikailag legyen jó helyen. Ez mind a feladattól független tényező kb. -
sb
veterán
válasz
Vikthor #37669 üzenetére
Kivéve azt a szerény 80%-ot akinek a NAS is mást jelent.
Pl. nekem... de szerintem ez az általános user hozzáállás.Mire is kell egy NAS? Hogy adatokat tárolj központi helyen. Ennek nem feltétele, hogy külön legyen és más célja ne lehessen.
Két okból kellhet szvsz külön eszköz egy NAS-hoz:1. Rendelkezésre állás miatt. 24/7 NAS igényről olvastam már mezei userektől, de egy kezemen meg tudom számolni hányszor. Ha meg csak esetileg kell akkor felesleges rá spec hw/sw. Esetileg lehet távolról kelteni, automatikusan is, tehát még csak kényelmetlen 1db gombot se kell megnyomni. És HTPC mellett is kiszolgál bármi mást.
2. Ha nagyobb szerverként üzemel ÉS helyileg el tudod választani. Egy 3-4 HDD-s cucc zavaró a nappali közepén, de:
a, Egy lakásban általában nincs jobb helye máshol sem. Konyhában, hálóban se jó, ha ott zúg. Ha lesz pincém akkor nekem is lesz külön odapakolt NAS-om.
b, Ha jól emlékszem te is keményvonalas user vagy tárhely ügyben de 99%-nak 1-4TB elég, ami 1db HDD. Akár lehet 2.5" is. Tehát ott megint kevésbé szükséges az elkülönítés.+1: Kicsit fejlettebb környéken meg elég sokan nyomják felhővel. Az mindkét pontot még kevésbé relevánssá teszi.
Szóval én pl jól megvagyok a NAS+HTPC-mmel.
- Ha HTPC kell akkor elindítjuk.
- Ha pl. képek akkor telefonról ébreszthető.
- Ha esetleg más eszközre streamelnék akkor is elég egy wol indítás.
- Ha új kép/videó készül a telefonon akkor automatikusan ébreszti és feltölti.
- Ha telefonról menne stream/kép a TV-re akkor az is megy vagy direktbe vagy már fel van töltve az előző pont szerint.
- Desktop gépekről backupok szinkronját így is elintézi időzítve.Összefoglalva, az adatok és felhasználás erősen összefügg jelen esetben. Hw ügyében pedig én pont fordítva látom: ha egy hw is bőven elvégzi a feladatot akkor minek kettő-három-négy 99%-ban tétlen vas?
-
sb
veterán
válasz
canniball #37638 üzenetére
Használom, de fizetős a stream részét még nem láttam. Ill nem próbáltam, hogy a Kodi YT plugint mondjuk mennyire egyszerű kezelni az app-ból.
Ami kérdéses, hogy a kép és cloud részt tudja-e kezelni, erről semmit nem láttam még. (Mondjuk Picasa plugin szintén van Kodi alá így távként megintcsak működnie kell simán a telefonnak, de pl az t*tű lassú volt amikor próbáltam és instabil.)
Ill. fontos a nagyon egyszerű kezelés. Ha minden egyben lenne az nyerő. -
sb
veterán
Más: Használ valaki ilyen jelleggel HTPC-t? Telefonos, felhős képek, videók átlövése a TV-re a HTPC-n keresztül.
Vagy valamilyen HTPC-n futó univerzális sw nagyon egyszerű "irányítása" telefonról.Ha igen akkor várnám a tippeket a Chromecast-on kívül x86-os sw-kre.
-
sb
veterán
válasz
Cyberslider #37625 üzenetére
Én nem sok mindent használok HTPC-n, a legutóbb erre kerestem rá, ami kellett volna:
"real time transcoding, stream esetén"Szvsz simán megoldható lenne, de nem nagyon láttam megfelelő sw-t erre a célra. Egy módosított Emby szervert találtam, amibe sikerült Quicksync-es hw-s enkódolást belegyógytani, de elég gyérnek látszik a támogatása. Nem is értem...
Szóval sokat nem ismerek ezekből és általában mindenre a sima PC-t tartom a legjobbnak, de tippre az sw-s résszel lehet jobban jársz ha csomagban veszed a NAS-sal. Már ha azok biztosan támogatják ezt.
Mondjuk most, hogy rtad, lehet, hogy ki kéne próbálnom vmi NAS sw-t virtuális gépen a HTPC-n, hogy mit tud ami jól jöhetne...
-
sb
veterán
válasz
LógaGéza #37607 üzenetére
Írtuk korábban, hogy a HEVC még lutri. TUTI-ra még nem lehet menni... de ha elterjed valószínűleg minden le fogja játszani mert technikai akadálya nem nagyon van Bay Trailtől felfelé. De mégis annál talán frissebb/erősebb (igp-ben) platformot lenne szerencsés választanod. AMD APU-k, Braswell és core magos Intelek jóval erősebbek.
A BD3D-vel viszont megintcsak necces együtt a dolog, mert ott meg a Braswell (hivatalos infók szerint) és a kisebb core magosak kiesnek. Bay Trail, AMD APU és i3-tól felfelé jó csak.
4k60p meg egy harmadik dolog ami szintén ritkítja a mezőnyt, de ezzel még szvsz nem érdemes foglalkozni. Mire ilyen tartalom is lesz 2-3 új generáció kijön tuti.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #37590 üzenetére
A HD hang jogos. Ott a pont.
A többit nem érzem ennél a pontnál relevánsnak.
Mármint persze értem, hogy van akinek számít, hogy milyen alkatrész, táp, tartalék és mennyire aranyozott a HDMI kábel... ez egyéni preferencia.
De itt most alap Kodis képről volt szó... ha meg semmi sw-s hókuszpókusz akkor meg szvsz nem nagyon éri meg a többivel se foglalkozni. Ez nem az a szint. (Egyébként tartalék egy Bay Trailben is van, 1080p-t 10-20% cpu-ból és saccra 20-40% gpu-ból vihet.)
Persze a HD hang agyonüti az egészet, ha az kell... ahogy pl. a 3D is egy Braswellt.Hát hiába... még mindig tudnak piacot generálni 1-2 funkcióval mikor egyébként kb. 5-6 féle konfigból is lehetne tökéletes HTPC-t építeni.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #37554 üzenetére
Skylake sima Kodira elég overkill szerintem, lévén, hogy töredék cpu/gpu erőforrásból is meghajt mindent.
Az egyetlen kérdés a HEVC, de én azzal mindenképp várnék (vagy arra alapozva bármit vennék) akkora a katyvasz.Egyrészt nem hiszem, hogy a komplett AMD oldal ill. Skylake előtti összes proci támogatás nélkül maradna.
Főleg mivel erőforrás oldalról ez lehetségesnek tűnik, van 1-2 optimalizációs írás a neten ahol a Bay Trail 4 EU-jából is 80-90fps-t préselnek ki a jelenlegi 15-20 fps -t tudó lejátszókból opencl alatt. Tehát a 24p sima ügynek tűnik, a 60p-t is inkább a HDMI 2.0
Ez alapján szerintem lesz hw-s (úgy értem pl opencl gpu-s) lejátszás ha végre lesz vmi elterjedt HEVC kontent hozzá. (Amúgy amennyire meg még az is kérdés, hogy valódi hw-s gyorsítással mi fog rendelkezni, főleg 10 bit alatt. Ha jól rémlik Broadwellre is jött vmi ezt támogató driver már.) -
sb
veterán
válasz
Patice #37473 üzenetére
Igen, még ennyi se kéne tulajdonképpen, mivel egyelőre csak 1 lejátszásra van szükségem egy időben. Vagyis maradhatna az 1db HTPC+NAS, csak két kijelzővel amiből az egyik kicsit messzebb van.
Megnézem azért a rpi előtt ezt a két kijelző meghajtást is Kodiról...@PuMbA
"UVD 6.0 will be used by the upcoming AMD Radeon Rx 300 Series (Pirate Islands GPU family) and AMD Radeon Rx 400 Series (Arctic Islands GPU family), providing the Video Coding Engine 3.0 (VCE 3.0) technology and featuring a new high-quality video scaling"
Mik vannak?!? Erről tudni valamit bővebben? -
sb
veterán
válasz
BullZeye #37517 üzenetére
Nem nagyon változott az a telj/fogyasztás arány. Talán a gpu-nál max, de ott se hiszem. Inkább a TDP-vel játszottak csak. A cpu rész pedig még gyengébb is kicsit.
Ill. nincs BD3D A Braswellnél. Van viszont 4K+HEVC (elvileg Bay Trailen is mennie kéne, de ki tudja... meg kéne várni, hogy kiforrjon)és a frissebb driverek, ami igazából a legnagyobb előny szvsz. -
sb
veterán
válasz
Patice #37461 üzenetére
Nálam külön NAS-nak jelenleg nincs esélye. Eddig értelmetlen is lett volna mivel 1db kliens HTPC van és fizikailag sem tudom elkülöníteni.
Persze több lejátszónál már lenne létjogosultsága, de egyelőre még azt is szeretném megúszni. Két TV-vel is csak egyszerre egy lejátszás kellene tehát a két HTPC is felesleges és drága lenne, nemhogy harmadik gépnek még egy plussz NAS. Egyébként is elég nekem a Kodi Médiatára ha több lejátszó lesz akkor is.
Atomos sticknek szerintem bírnia kéne a 24p-t ha egy Bay Trail/Braswell van benne, hiszen ezek tudják kezelni. Rpi-s tapasztalatom nincs, de az olcsóbb lenne mint egy "komplett PC" stick, akkor ennek utánanézek. Köszi!
-
sb
veterán
Hülye kérdések rovatom folytatódik:
1. Lehet normálisan használni Kodit két kijelzővel? Pl. nappali+háló két TV-vel. A normálist úgy értem, hogy mondjuk nem kell átmenni a másik szobába és az aktív kijelzőn szüttyögni, hogy átkapcsoljam a másikra.
2. HDMI->Ethernet átalakítóval van-e vkinek tapasztalata? Ami 2db cat5e/6 kábelre alakít és elvben 30-50m-ig is jó. (Bár ezt kissé félve kérdezem a kábelek megszállottjaitól.
)
3. Harmadik megoldásként szóba jöhetne egy központi Kodi médiatár és egy másik lejátszó, de gondolom androidon még mindig nincs normális 24p. Rpi-n van? Vagy csak jóval drágább Atomos stick jöhetne szóba?
-
sb
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged