Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

válasz adodaniel #44883 üzenetére

Volt Dune HD-TV301-em, amibe lehetett rakni 2,5-es HDD-t. Ez még a NAS beszerzése előtt volt. Raktam is bele. Aztán kipróbáltam, hogy mennyivel tudok rá adatot másolni (max. 11-12 MB/s) - nekem ez lassú volt, használhatatlan erre a célra NEKEM. Aztán egyszer kipróbáltam hogy tud letölteni, k**a lassan számomra - szintén csak egy fícsör, amivel el lehet adni jobban.

Aztán megoldottam USB3-as HDD dokkolóval a filmek másolását és így raktam bele a Dune-be. Mivel állandóan benne volt, mindig pörgött az 5400-as HDD eléggé melegítette a gépet mert eléggé tré a szellőzése és random fagyásokat okozott a Dune-n. Miután nem raktam bele a HDD-t (ekkor már megvolt a NAS) ezek a random fagyások megszűntek. Megint egy tök felesleges dolog a MP-ben.

Szvsz. adattárolás jelenleg nagy HDD-ken ajánlott, ezeknek viszont KELL az aktív hűtés, ami mindig valamennyi zajjal fog járni. A NAS erre tökéletes, mert ezt erre találták ki.

A routeremet is csak arra használom, ami a fő célja. Ossza a netet és legyen DHPC szerver. Ezt csinálja úgy is a legjobban. Torrentre, médiaszervernek is használhatnám, de minek, ha van mellette egy erősebb procis NAS.

De a NAS is be van korlátozva, hogy ne ölje meg a letöltés. Állandóan megy így bőven van ideje mindent letölteni és visszatölteni is. Egyszer beállítottam és azóta töretlenül és stabilan teszi a dolgát, immáron 4 éve.

Mióta megvan a NAS nem teszek HDD-t a gépeimbe, csak külső dokkolóba rakom őket, OP rendszer(ek) SSD-n vannak. Így van aktív pörgő lemezes rendszer központi eléréssel, és van off-line backup.

A két lemezes NAS lassan szűkös lett, mert nem akartam 4-5-6-8-10 TB-os HDD-t venni, mert már lett/van otthon jó pár 2-3 TB HDD, így inkább építeni kezdtem egy többlemezes PC-t szervernek. Jelenleg azon agyalok, hogy hogyan tudnám megcsinálni azt, hogy a HTPC-be ne kelljen SSD-t se rakni, hanem közvetlenül a szerverről töltse be a memóriájába a gép az egész OP rendszert bootoláskor (PXE boot). ;]
    Mert így csak annyi lenne a dolgom, hogy ha ki akarok próbálni egy újabb rendszert, akkor csak ki tudjam választani a listából melyiket akarom indítani és ne kelljen nagyobb SSD-t sem vennem, mert a 64GB-ost kezdem kinőni (jelenleg 3 rendszer van rajta).

Olyan mértékű a fejlődés audio- és video lejátszói fronton, hogy a gyári MP-ek szerintem a fasorban sincsenek már. Vagy ha lépést akarnak/tudnak is tartani, akkor ugyan azt a szoftvert fogják rárakni, amit PC-n használnak az emberek (Kodi, androidos Kodi boxok), mert a szoftverezésre nincs idejük és pénzük, ezért egy meglévő rendszert fognak használni.

A hardver és szoftver fejlesztés is szétvált már. Régen egy cég próbálta meg egymaga ezt megcsinálni, ma már kb. lehetetlen. És ez talán jobb is, mert mindenki azt csinálja amihez ért. Egyik célgépet épít, másik célszoftvert ír hozzá. --> Ez a jövő...

SZVSZ.

Új hozzászólás Aktív témák