- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3900 üzenetére
Hopp, ez a backports hiányzott eddig az életemből! (kivéve az iceweaselt, annál nem tűnt fel, hogy honnan van)
Rögtön lett 2.6.39-es PAE-s kernelem és megy is a TV vevő.
KDE-ből is jó lenne ilyen megoldás, mert elég ronda úgy a tálca, hogy valami 10 centis betűnek a szürke maradványa kerül rá fekete alapon. És ez nem csak nálam ilyen, más gépén is ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3900 üzenetére
Ez most tiszta Squeeze, semmi testinges repóval. Rákerestem a csomagok közt, és ott volt a sun-java6-jre, még tegnap a testing ágat használva nem volt. Mindkettőnél ott szerepel(t) a contrib és a non-free szavak a sources.list fájlban a sorok végén.
3.x kernel is jó lenne nekem, csak végre legyen valami. 2.6.37-től támogatott az alcor dvb-t vevőm.
Jah a tegnapi compat fájl is a helyén van magától, és működik is tökéletesen vele a kamera a skypeban.
Nowhereman: szerintem már nem térek vissza Debianról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3887 üzenetére
Na kapott egy friss rendszert a laptop, maradok a stabil ágnál, ott még van java, meg a hiányzó kamera firmware is meglesz. Mondjuk egy-két dolog nem működik a KDE-ben, mint pl. az energiagazdálkodási beállítások, a testinges repóval meg működtek, de valamikor csak csak frissül majd...
Am. ha telepítek egy progit a testing tárolóból (és annak függőségeit) kézzel, pl. friss pidgin, meg vlc kellene, akkor ennek mi a kulturált megoldása? Nem akarom megint a bugos verziót használni pidginből, ami mindig összeomlik magától.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3887 üzenetére
Na jó, megint megoldhatatlan helyzetbe kerültem. Elveszett a hozzáférés a saját home mappámhoz, vagy valami ilyesmi, nem tudtam már egy fájlt sem lementeni, újraindítottam, azóta a KDE a betöltés elején a hdd ikonnál megáll, aztán sehova többet. Lehet megint behalt a fájlrendszer, vagy franc tudja.
Pedig már megvolt a firmware fájl...
Egyébként nem tudom miért lehetett az a csomag kézi telepítésre állítva, nem is tudom hogyan kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3885 üzenetére
Mondom, a csomag telepítve van, de a fájl nincs meg. Szóval az a mappa kellene, amiben a v4l1compat.so fájl van.
root@debiannn:/usr# apt-get install libv4l-0
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
libv4l-0 már a legújabb verzió.
libv4l-0 kézi telepítésre állított.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített. -
EasyR
aktív tag
válasz
bambano #3854 üzenetére
szia!
korábban nem volt vele problémám!
tegnap este tettem bele egy másik vinyót is, amit szintén megosztottam a sambával. erre megy a 24-30mb/sec-es másolás. tehát az eredeti hdd-vel lesz valami.
egy tanács hatására lefuttattam egy filefrag-et egy nemrég létrehozott kb. 800megás file-t!
ezt írja rá:
64303 extents found, perfection would be 1 extent
gondolom ez nem jót jelent!
okozhatja a problémát ez is?
ha igen, akkor mi a teendő?még egy kérdés, ami kicsit off:
gondolom, hogy a routerem (dlink dir-825) áteresztő képessége miatt nem megy a nagyobb sebességű másolás egy normál vinyóra. (router charts-ot néztem, kb. 215mbps ~ 26-27Mbyte/sec).
tud valaki ajánlani hozzá egy gyorsabb megoldást (kb. 50-60mb/sec-re lenne szükségem). (kössek be egy gigabites switchet? ha igen ,akkor melyiket?) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3838 üzenetére
Na ez így még mindig nem mond semmit azon kívül, hogy írjak egy scriptet, de googleben találtam scriptet, ami működik. [link]
#!/bin/bash
#################################################################
# Script to select a random wallpaper in GNOME 2 #
# #
# Selects images from the previously selected wallpapers, #
# and from a desired folder. Its path should be configured #
# in line 31, along with desired image extension #
# #
# The script also selects the rendering method for the image #
# This feature uses the command "identify", from ImageMagick #
# Also, check if your distro is using gconftool or gconftool-2 #
# Change this option in lines 50, 52 and 56 #
# #
# The Delay between images is set in seconds, in line 62 #
# #
# Create an entry to this script in your "Startup Applications" #
# to execute it in every gnome session start. The command would #
# be: #
# PathToScript/background.sh & #
# The & would run the script as a background process #
#################################################################
# Begin of infinite loop [condition always true]
while [ 1 == 1 ] ; do
# Create array with the filenames of the previously selected wallpapers,
# from the information in the file "~/.gnome2/backgrounds.xml"
ALIST=( `grep filename ~/.gnome2/backgrounds.xml | sed 's/<filename>//g' | sed 's/<\/filename>//g'` )
# Add to this array the filenames of images '*.JPG' in "$HOME/DATA/Pictures"
# folder. Additional folders could be added with the same syntax
ALIST=( "${ALIST[@]}" `find $HOME/DATA/Pictures/ -name '*.JPG'` )
# Obtain the number of elements in this array
RANGE=${#ALIST[@]}
# Select randomly one of these elements
let "number = $RANDOM % $RANGE"
# Obtain the width and height of the image
xIMG=`identify -format "%[fx:w]" ${ALIST[$number]}` #Width
yIMG=`identify -format "%[fx:h]" ${ALIST[$number]}` #Height
# Compares the Width and Height, to select the rendering option of the image
# If Width > Height, select "zoom"
# Else, select "scaled"
# Possible values: "none", "wallpaper", "centered", "scaled", "stretched", "zoom", "spanned"
if [ "$xIMG" -gt "$yIMG" ] ; then
gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_options zoom
else
gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_options scaled
fi
# Set the random filename as wallpaper image
gconftool -t string -s /desktop/gnome/background/picture_filename ${ALIST[$number]}
# Pause in the script, in seconds. The time the image will remain as wallpaper
# 60 = 1 minute
# 300 = 5 minutes
# 1800 = 30 minutes
sleep 300
# Continue loop
doneBeraktam, hátha valaki másnak is jól jön. Persze ékezetes mappa nem jó a képeknek...
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #3825 üzenetére
Vagy egy kis copy-paste segítségével futtass apt-get install-t az összes felsorolt csomagra. Onnantól kezdve a rendszer azt fogja hinni, hogy azok neked kellenek.
Példa:
# apt-get install metacity-common
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
metacity-common is already the newest version.
metacity-common set to manually installed.Az utolsó sor a fontos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3793 üzenetére
Egyszer jártam úgy, hogy mikor a digisek bekötötték a netet, ugye szépen szabálytalanul betoldották az UTP-t. két helyen is (meg telefont is arról szedték le), és valami eret felcseréltek vagy franc tudja mit csináltak, de egyik routerem be tudott tárcsázni a vonalon, míg másik nem. Kicseréltem a kábelezést, azóta minden tud betárcsázni.
no IPv6 routers present - itt minek kellene lennie PPPoE mellett?
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
bambano #3737 üzenetére
Miután letöltöttem egy 654 Mb kde képfájlt és megkaptam a helyes utasításokat CPT.Prik-től, már nem volt gond. Az Ati kártya még necces lehet, de ezért nem fogok hardvert cserélni
@CPT.Prik:
Ha nem akarja elmenteni a változtatásokat? Azt hiszem azt írja nincs jogosultságom. Mivel / hogy nyissam meg? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3737 üzenetére
Egy ideje már megcsinálták rendesen, azóta csak feldobom a 4 ati csomagot dselectben, és onnan kezdve van CCC-vel együtt minden, tökéletesen megy vele a Radeon, és magától frissít is, nem kell piszkálnom.
KDE miért bonyolultabb, mint a Gnome? Főleg Win után tűnik barátságosabbnak, ismerősnek.
Youri: nekem sem esett le, annyira alapvető dolog az a pár szó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3704 üzenetére
Igen, ez a határidő dolog zavart Ubuntunál, véleményem szerint ez a feszített kiadási menetrend a minőség rovására megy. Milyen dolog az, hogy telepítés után nincsenek ikonok a unityben, csak üres gombok? Pedig egy régi AthloXP + GF5200 pároson volt, szóval semmi extra nem volt a gépben. Győztem visszaállítani hagyományos Gnomera, az legalább működött. Aztán Debiant felraktam Ubi helyére, érdekes rögtön minden ment elsőre...
su - -t mindig terminálban használtuk, mert igazából csak ott dolgoztunk az órán. Egyébként KDE sincs annyira elveszve, ALT+F2-t lenyomva beírom a kdesu programnév kombót, és máris rootként fut a progi. Terminált is lehet ilyen módon futtatni, akkor rögtön #-al indul. Nem tudom, hogy erre gondoltál-e, már egy ideje nem Gnomeoztam, valahogy nagyon bejött a KDE.
-
Brown ügynök
senior tag
-
tlac
nagyúr
válasz
bambano #3630 üzenetére
például?
kíváncsiságból felraktam a hivatalos 64 bites 6.0.1-es firefox-ot, és igazából elsőre gyorsabbnak tűnik a felgányolt wheezy-s iceweasel 5.0-nál
sajnos a rendszer betűsimítását nem vette át...(#3631) CPT.Pirk:
a link az hol van?
A KDE-ben az alapértelmezett alkalmazásoknál "iceweasel" van megadva a webböngészőnél.
miért nem állítod át?
-
tlac
nagyúr
válasz
bambano #3604 üzenetére
passz, azt tudom, hogy az apt-get a mostani állapotban szépen megcsinálja és nem szól érte, hogy hiányzik a hitelesítés
vagy ha kiszedem a APT::Default-Release "squeeze"; sort, akkor ugye frissülni akar az egész rendszer, de ilyenkor ha kijelölöm synaptic-ban azt a pár dolgot, amit a wheezy-ből akarok, akkor sem kapom az előbbi képen látható hibáthol tudnám megnézni a kulcsokat?
(az 1.-vel jelzett kérdésemre esetleg tudod a választ?)
-
ChiliChili
tag
válasz
bambano #3554 üzenetére
# apt-get update
Hit http://archive.debian.org sarge/main Packages
Hit http://archive.debian.org sarge/main Release
Hit http://archive.debian.org sarge/contrib Packages
Hit http://archive.debian.org sarge/contrib Release
Hit http://archive.debian.org sarge/non-free Packages
Hit http://archive.debian.org sarge/non-free Release
Hit http://archive.debian.org sarge/main Sources
Hit http://archive.debian.org sarge/main Release
Hit http://archive.debian.org sarge/contrib Sources
Hit http://archive.debian.org sarge/contrib Release
Hit http://archive.debian.org sarge/non-free Sources
Hit http://archive.debian.org sarge/non-free Release
Hit http://www.readynas.com readynas/ Packages
Ign http://www.readynas.com readynas/ Release
Reading Package Lists... DoneÚgy tudom, sparc van benne.
The Duo (and NV+) use a sparc-based processor (IT3107) -
ChiliChili
tag
válasz
bambano #3552 üzenetére
A nas-on fordítanám, terminalon keresztül.
sources.list
deb http://www.readynas.com/packages readynas/
deb http://archive.debian.org/debian sarge main contrib non-free
deb-src http://archive.debian.org/debian sarge main contrib non-freeHogyan szabaduljak meg a rossz csomagoktól?
-
meone
tag
válasz
bambano #3509 üzenetére
Esetleg ehhez tudsz valami tutoriált be linkelni, mert nem nagyon értem így, hogy hogyan kell be állítani a dolgokat.
Jelenleg a szerveren OpenOffice.org van fenn ezt akkor majd lecserélem.A xsartup scriptben hogyan kell azt meg adni, hogy a nautilus megnyisson egy adott mappát.
Próbálkoztam be írni simán annyit, hogy nautilus, de akkor nagyon sok munka ablak nyit meg, így gondolatom szerint valamit még bele kell írni, hogy csak egy ablak nyíljon meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Mahesa
tag
válasz
bambano #3464 üzenetére
Azért nagy különbség a ports és a dpkg között, hogy az előbbi felteszi a függőségeket. Sokat Gentooztam és voltak csomagok, amiket forrásból szerettem telepíteni, másokat viszont nem. Azért is tetszett a ports/packages, mert csak annyit kellett tennem, hogy másik parancsot biggyesztek a csomag neve elé
-
Mahesa
tag
válasz
bambano #3440 üzenetére
FreeBSD szimpibb nekem, mint a GNU/Linux csak évekkel ezelőtt, mikor játszottam vele nem volt csak nagyon régi flash player, 3D-t támogató ATI vagy NV driver, ALSA sem, így Skypeolni se tudtam. Azóta ezek úgy tudom, megoldódtak, de vannak fenntartásaim a desktopos felhasználás tekintetében, mert a Linuxnál is kevesebben használják így meg még kevésbé támogatott egy csomó minden. De sok-sok-sok szempontból sokkal-sokkal-sokkal jobban tetszik! A ports/packages csomagkezelés olyan supa, mint a portage és az apt egyben. Nagyon jól dokumentált, a FreeBSD handbook profi és kidolgozott. Szerelem volt első látásra csak az igényeim desktop felhasználás terén kicsit mások voltak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3440 üzenetére
Elhiszem h. nV driver sem olyan frankó, de sokat nem tudok rá mondatni mert a piaci magatartásuk miatt évek óta nem vettem nV kártyát és nem is fogok. Az az egy szem 5200-as az Envy féle driverrel meg jól ment szerencsére.
"a flash playert fel lehet rakni csomagból is." Persze, de pl. win után kipróbálsz egy Ubuntut, hogy mégis milyen ez a Linux, aztán böngésző kiírja, hogy nem található bővítmény. Máris megvan az első negatív tapasztalata az illetőnek a Linuxról.
"ha wines progit akarsz futtatni, miért linuxszal szenvedsz?" - mert csak a játék miatt vagyok winen, egyébként szakadnék el tőle. Szeretek játszani, viszont ezen kívül csaknem mindent meg tudok tenni Linux alatt, amire használom egyébként a gépet.
Hmm, mondjuk a Minecraft a javának köszönhetően megy Linuxon is."compiz: parasztvakítás szerintem." - pedig élvezhetőbbé teszi az életet. Darabokra hulló ablakok, asztalváltás 3D kockával, kész vizuális orgazmus, egyszerűen imádom. Kikapcsolásuk kb. olyan, mint mikor XP témáját visszakapcsolják az ocsmány Win98-at idéző szürke témára, mert hogy a zöld+kék az csicsás.
"ha herótod van a termináltól, akkor te nem vagy a linux célközönsége. ne erőltesd. terminálból mindent nagyon sokkal gyorsabban meg lehet oldani." Wintől is herótom van, most akkor mit csináljak?
Gyakorlati példa: suliban socks5 proxy van, otthon meg nincs proxy. Böngésző proxyt átállítom simán, de az apt, vagy terminál számára már su módban kell garázdálkodnom, ha akarok csinálni valamit a laptopommal bent.Kicsit gáz volt, mikor arra ment el 15 perc egyik órán, mire a googleben találtunk egy nem túl régi cikket arról, hogy hogyan kell beállítani az apt.conf fájlban a proxyt, mi a szintakszis...
Az az újratölthető tűzfal mit jelent egyszerűen megfogalmazva?
hunfatal: így is megy a flash telepítés? Ez nekem új.
Fglrx-nél meg nem tudom, hogy konkrétan mi a hiba. Pl. a 11.2-t felraktam kézi úton Debianra, aztán jött az új kernel, és ugye fglrx modul nem töltött be, kirakott terminálba. Felraktam dselect csomagkezelőből a 11.3-as fglrx csomagokat, aztán minden helyrejött. Csak még mindig nem indul el magától a "kompozit" nevű valami.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3433 üzenetére
Akkor mondj valamit, ami segíti ezt a témát. Én mint egyszerű Linux user, aki szeretne pl. játszani is mit látok?
-egyfolytában szopok az Ati driverrel a tisztelt cég töketlen driverei miatt
-radeonnal videó gyorsítás per pill elérhetetlen, örülünk ha nincs tearing
-jellemzően amit szeretnénk futtatni wines progit/gamét, azt sosem viszi a Wine, meg nincs belőle PlayonLinuxos verzió. Egyetlen pozitív élményem ilyen szempontból a Serious Sam, az csont nélkül megy Linuxon Wine-val neten multiban is.
-szopás van a rakás non free cucc miatt, az ember nincs rá felkészülve, hogy kézzel kell felvarázsolni flash playert, codeceket filmekhez, meg zárt drivereket.
-ha valami nem nagyon alap dolgot szeretnék beállítani, azonnal kell a terminál, és hozzá a google. Ha nincs google, beszoptam.
-valamint terminált használva az ember 1980-ban érzi magát. Akkor még nem is éltem, szóval szerintem a mai generáció nem vágyik már karakteres felületre. Véletlen sem azt mondom, hogy meg kell szüntetni, csak több dolognak kellene elérhetőnek lennie szerintem a GUI-ból.
Ami számomra pozitívum:
-több asztalos munkaterület, méghozzá értelmes megvalósításban
-compiz effektek, hozzájuk képest Win7 aero a bozótban sincs
-ha valami programot keresek, nem a googleben kell túrnom az n+1 triál, vacak, meg warez, vírusos stb. vackok között.
-az egész, Linuxokra jellemző logika, ami nincs meg a winekben. Vulkániaknak tetszene.hunfatal: Ubuntu 11.04 tiszta telepítés, FX5200-es VGA, CRT monitor. Bekapcsolom az nVidia drivert, erre minden összedől, még terminálig sem jutott el. Reinstall, kiválasztom a kísérleti nVidia drivert, azzal végre megy. Erre persze Unity felület bejön, ikonok nélkül. Maga a menü elemek megvoltak, csak nem volt egy darab ikon sem rajtuk. Visszakapcsolva Gnomera, végre használható. Az ilyen apróságok is beletartoznak a fent említett negatívum listába. Amióta Linuxozom, többnyire küzdelem vele az élet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3429 üzenetére
"Korábban próbáltam ubuntut, de alig értettem hozzá" ez a sor miatt mondtam, hogy próbálkozzon egy másik Desktop Linuxal, majd ha belejött, jöhet a Debian.
Nagyon hiányzik néhány GUI tool a Debianból, jó lenne valami fstabhoz, jó lenne a 3 proxy beállítás közül nem csak a rendszerproxyt elérni, stb. stb.
Termnial nagyon hasznos dolog, de túl sok szintaxist kell fejben tartani hozzá, jellemzően ha nincs google a közelben és nem kő Linuxos az ember, akkor halott ügy. Szerintem molyolás a terminálban az az n+1. olyan dolog, ami nem segíti a Linuxok népszerűsödését. -
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #3421 üzenetére
Korábban próbáltam ubuntut, de alig értettem hozzá és még bugos is volt, nem véletlenül van olyan gúnyneve hogy buguntu
Azt gondoltam hogy nekem amd64-est kell leszedni, mert 4GB ramom van, csak az nem volt világos hogy mért van abból is 8 féle dvd verzió
Thx neked is meg a többieknek, megy fel az első dvd. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3305 üzenetére
Már megkapta a gyalut, meg az alap frissítést terminálból, csak már álmos vagyok megvárni a KDE kb. 1,5G adatmenysíégének lerángatását.
Az állandó Ati driver mizéria miatt nem volt igazából használva a Debi, így nem vesztettem semmit. Viszont legalább megtudom, hogy mi fog történni, ha a csomagkezelőben lévő fglrx csomagokat teszem fel egyből és nem vacakolok az Ati külön letölthető driverével külön.Még azt remélem, hogy egyszer fogja ismerni a Linuxos Ati driver az 1360x768-as felbontást, ennyi év után ideje lenne. LcdTV-t használok, ami nem FullHD, így szopás van az 1280x720 miatt, minden olyan ló méretű. 1920x1080 jó lenne, ott minden kellemes, de a betűk, weboldalak meg túl picik. Szal ezért kellene az 1360x768, ami elérhetetlen jelenleg...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3303 üzenetére
Hely van.
Az erőltetett telepítés nem megy, mivel szerinte már rendelkezem egy, a nem dpkg által birtokolt libc csomaggal, és a frissítés nem lenne biztonságos.
Eltávolítani viszont sehogy sem lehet, mert dpkg, apt, stb. szerint nincs ilyen csomag.Akiknek hasonló baja volt, azoknak azt ajánlották, hogy a /lib/tls v. a /lib/686/cmov könyvtárban nevezzék át a libc.so.6 fájlt, de olyan nincs, hanem @-al kezdődő van csak, annak áthelyezése után sem megy az apt-get install --reinstall libc6 parancs. Szóval valszeg legy egy reinstall.
Főleg h. még mellé 6 másik csomagot is hiányol. Talán mikor VLC-t fordítgattam forrsából a vaapi használatához, akkor történt valami.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3188 üzenetére
Mégis eljutottak a 2.6.38-ig.
Természetesen ati driver nem bírta magától követni, és újrarakni, teljes eltávolítás után újrarakni sem lehetett, mert mindig elbukott a telepítő a DKMS install résznél. (frissítettem a linux-headers csomagot az új kernelhez, csak nem tudom, miért kellett kézzel megtenni, magától nem frissült...)
Erre nézem, hogy a testing repókban meg ott az 1:11-3-1 (most ebből silabizáljam ki, hogy 11.3-ra gondolnak) verziós driver, gondoltam valahogy bekerültek a rendszerbe a korábban telepített driver fájlok, de nem, tényleg frissült a repó. Onnan telepítve meg simán települt, és működik a driver. WTF?
Viszont továbbra sem megy bekapcsolás után a Compiz, Alt+F12-t kell nyomni (ha jól értem, ez a "kompozit" állapot aktivizálója), hogy legyenek effektek. Van egy laptopom régi Intel graffal, ott tökéletesen megy a Compiz, de másik, szintén Ati-s laptopban ugyanúgy Alt+F12-t kell nyomni indulás után.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #3243 üzenetére
Azt nem tudom, hogy melyik a legújabb, de ezeket támogatja:
squeeze driver: nvidia-glx (195.36.31-6)
Supported Chips -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3232 üzenetére
Igen, ...Afatech Technologies, Inc. AF9015 DVB-T USB2.0 stick, az lsusb szerint.
Egyébként a rendszerben benne lévő dvb-core modul felelős azért, hogy a /dev/dvb létrejöjjön. Valszeg a firmware nem stimmel, mert szerintem annak kellene kapcsolatot teremtenie az usb-s felület és a dvb-core között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3220 üzenetére
Nincs is neki távirányítója.
A /dev-ben meg nincs USB, az /input alatt van egy @Afatech~-event-ir.. valami.
Tanárom mondott olyat, hogy lehet h. a firmware-t a /lib/firmware -en belül egy mappába kellene tenni, ami a gyártó nevét viseli.
Valahogy így kellene kinéznie a dmesg-nek, ha rendesen menne a stick: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3218 üzenetére
A log szerint valamilyen szinten le van kezelve.
Viszont továbbra sem látszik a /dev/dvb-ben.
Itt debianon nem kell engedélyezni valamit még neki? Mint pl. a zárt eszközmeghajtók Ubuntuban.
Ennek kellene látszania, ha kész a működésre a cucc:
dmesg | grep dvb
[ 1203.912644] dvb-usb: found a 'Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick' in cold state, will try to load a firmware
[ 1203.961645] dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-af9015.fw'
[ 1204.029156] dvb-usb: found a 'Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick' in warm state.
[ 1204.029279] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
[ 1204.125517] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
[ 1204.861038] dvb-usb: schedule remote query interval to 500 msecs.
[ 1204.861046] dvb-usb: Afatech AF9015 DVB-T USB2.0 stick successfully initialized and connected.
[ 1204.874344] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_af9015Ez jelenleg üres.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3207 üzenetére
Na az initramfs rész szerintem kimaradt, lefordulás után felraktam a kernelt a dpkg... paranccsal, és akkor beállította a grubot, initramfs sor is volt, stb.
Kiadtam a dpkg-reconfigure linux-image... paranccsal, de ez sem oldotta meg.
rt06:
Egy parancs rögtön kiszedte a configot a jelenlegi kernelből, és azt betöltöttem a menuconfigba, állítgattam pár dolgot, aztán mentettem.Vszont eszembe nem jut, hogy mi volt ez a parancs.
-----------------------------------
Tudtok valami olyan leírást mutatni, ami friss? Akárhányat találok a googleben, mindegyikben legalább a fele használhatatlan. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3191 üzenetére
No, a kernel-package már lent van, mert éppen most kezdtük el tanulni a kernel fordítást ARM-re, de még csak ott tartunk, hogy végignéztük azt a sok-sok beállítást, amit be lehet állítani a make-s részben.
így nem hangzik túl bonyolultnak, megpróbálkozom vele.A VGA a laptopban egy Intel 945GSE, alapból van 3D driver, gondolom része a kernelnek, de tudok hozzá forrásból is fordítani, ha esetleg kellene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3183 üzenetére
Hmm, erre nem tudok mit mondani, egyenlőre minden hiba nélkül megy a testingből. Egyedül a magyar tükör szervernél voltak dependency hibák, átálltam a központira, ott megvoltak a hiányzó csomagok.
Amúgy szerinted mikor jut el a Debian a 2.6.38-as kernelhez? Jó lenne nem csak XP alatt használni a DVB-T tuneremet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3181 üzenetére
Törvényszerűen? Eddig mindent onnan raktam, semmi gondom nincs. Mikor órán Debian csomagjaival ismerkedtünk, akkor is a testing ágat állíttatták be velünk.
Amúgy pl. a stabil ágban lévő pidgin olyan régi verzió, ami minden jobb klikknél összeomlik, ezt a hibát már valamikor karácsonykor kijavították minden platformon, de a stabilban még mindig a bugos verzió van.
-
zed01
őstag
válasz
bambano #3046 üzenetére
Azt, hogy rendszergazdai belépés nélkül mindent sudoval intézzen
Mi az hogy rendszergazdai belépés nélkül? A sudo a rendszergazdai belépés ubuntun, ezért kéri mindig a jelszót ha sudot írsz a terminalba. Azt áruld el miért haragszol a sudora? Én használtam normál rendszergazdai belépéses linunuxot (su), használtam ubuntus rendszergazdai belépésest (sudo), mindkettő tökéletesen megfelelt a céljának.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #3150 üzenetére
Egy TP-LINK R460 dsl routerbe jön be a digi, amin nincs bekapcsolva a tűzfal.
A gépen iptables van, teljesen sztenderd konfiggal: alapból mindent eldob, befelé related és established jöhet, kifelé meg az általam megengedett célportok felé, köztük udp az 53-as portra mehet csomag.
A lenti log sor meg azt mondja, hogy a router (vagy a szerver?) visszadobja az általam indított udp csomagot ([] között az eredeti csomag adatai), mert valamiért nem tudja fogadni a dns szerver (Port unreachable error.).
Azt sem értem ebben a folyamatban egyébként, hogy ez miért nem related-ként jelenik meg az input-on. Mondjuk lehet azért, mert én a dns szervernek küldtem csomagot, de mégis a router dobja vissza (ha ő az egyáltalán, a MAC az a router címe). -
kovaax
őstag
válasz
bambano #3146 üzenetére
Egyértelmű, hogy te nem tudsz netezni napok óta, ez nem is kérdéses.
Jobban körbe kellett volna járni a problémát, valóban. Visszaraktam a két szervert és kiszedtem a routert. Működik így is a net, viszont jön egy rakat ilyen csomag vissza mindkét szervertől:
Mar 12 9:37:06 otthon kernel: [ 262.295732] INPUT_DROP: IN=eth0 OUT= MAC=00:2b:23:7c:0x:kl:99:15:68:hj:8w:ie:88:cc SRC=193.110.57.4 DST=192.168.1.72 LEN=99 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=59 ID=34020 PROTO=ICMP TYPE=3 CODE=3 [SRC=192.168.1.72 DST=193.110.57.4 LEN=71 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=58 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=1106 DPT=53 LEN=51 ]
Ez mitől lehet? Március 10-i az első, megnéztem a syslogban.
Gondolom akkor a router is kap ilyeneket, csak azok ott meg is állnak. Szal visszaraktam a routert egyedüli dns-nek.
-
meone
tag
válasz
bambano #3131 üzenetére
Akkor nincsen más hátra mint előre
és hétfőn nyomok neki egy upgradet és úgy folytatom tovább majd a szerver építését, és konfolását.
Majd arra újra be állítom az AMP csomagot.Esetleg valami ötlet, hogy mit használjak phpmyadmin helyett, amivel tudom kezelni a MySQL-es adatbázisokat a gépen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Háztartási gépek
- E-roller topik
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest