- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#73749248 #8509 üzenetére
Az a kérdésem meg arra vonatkozott, hogy mi van egy akármilyen DE-ben, amiért érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a használthoz.
Erre válaszolták többen is, hogy ha ezt szokta/kedvelte meg valaki, akkor evidens, hogy ezt akarja használni. Én is ezt használom a kezdetektől. Nem tudok olyan speciális DE-ről, ahol le kéne mondani a biztonsági frissítésekről. Igaz jelen esetben csak a Cinnamonról van szó. Nem a DE kapja a bizt frissítéseket amúgy sem.
-
válasz
herdsman12 #8506 üzenetére
Ezért nem érdemlem a sört, a kolléga adta meg az irányt, én csak segítettem megkeresni! Viszont örülök, hogy megoldódott.
(#8505) nahaggyámár
Értelek és logikus is így már, csak nálam még nincs semmi beállítva, a belakott rendszerbe fel szoktam venni én is a plusz tárolókat, mert menet közben kellenek előbb-utóbb. Laikusként meg a synapticban szoktam először nézelődni, utána meg a honlap csomagkeresőjében.
(#8507) nahaggyámár
Ez a minekhasználszfapadoscinnamont szövegedre ment szerintem.
-
válasz
bambano #8501 üzenetére
Az úgy teljesen más már, a 9 telepítése már valóban szinte kezdőknek való a 7-hez képest, talán a particionáló rész kicsit nehézkesebb az Ubuntuknál. Nekem a 7-8 jobban tetszett, mert kicsit kényszerített, hogy utána olvassak pár dolognak, ha bármit is megértettem az apt és egyéb dolgokról, az ezeknek köszönhető.
(#8502) nahaggyámár
Lehet, bár én nem találtam a synapticban elsőre, így megnéztem a honlapon a csomagokat gyorsan és megláttam a metacsomagot. Nem használom napi szinten, csak fenn van, hogy ha időm lesz, kicsit fejlesszem az (kezdő) ismereteimet. Mint-tel ez nem megy, ott csak felejtem, amit addig tudtam.
Most is csak azért szóltam bele, mert a kollégának hasonló problémái voltak az MX-szel is, bár nem pont ezek, de megjelenitéssel összefüggőek.
-
válasz
bambano #8498 üzenetére
szerintem meg a legegyszerűbben telepíthető linux disztró a debian.
Neked lehet.
3 aprósággal futottam össze, amit laikus kezdők talán nehézségnek ítéltek volna:
- 1 hetes Linux próbálkozó koromban a Wheezy nem akarta felismerni a hálókártyámat.
- A 8-as kipróbálása live-ban, minden super volt, mondom, akkor telepítsünk. Végigment a telepítés, a végén kiírta, hogy a grub2 nem települt, még 3 próba, akkor sem. Kérdésre megkaptam a választ, live-ból indítva sajna ez van, telepítsem direktben. laikus kezdő talán feladja itt és nem kérdezget rá
- Fentiek közül valamelyiknél telepítés közben megáll a dolog és kiírja, hogy tegyem be a megfelelő fw-t tartalmazó lemezt. laikus kezdő tudta egyből, mit kell csinálni
Ezektől függetlenül, aki elszánt, az felrakja kezdőként is, legfeljebb nem 6 perc alatt, mint a Mint-et.
(#8499) zoltanz
Ja, az fstab-os auto csatolás, az nem vészes és mindenütt ugyanaz, persze nem árt figyelni a részletekre.
Amúgy ha Debiant raksz fel és van fenn más disztró és swap is, akkor ugyan a Debian jól elvan, de a többi disztró meglepődik, hogy az eddig megszokott boot csak 90 sec várakozással történik, ugyanis az UUID átíródott.
swap meg nuku.
Egyszóval rengeteg apró dolog van, amivel a laikus kezdő nehezen birkózik meg elsőre.
szerintem -
válasz
zoltanz #8493 üzenetére
Amúgy miért nem ajánlják a alapból Debiant Desktop OS-nek?
Miért ne ajánlanák? Nagyon is jó az desktop disztrónak, kezdőknek első próbálkozásra nem ajánlják, az biztos, de ha már van gyakorlata valakinek....
colomb2 szaki a stabilitására akart volna utalni a szomszéd hsz-ben. De egy exArchoskodótól ez elvárható.
Meg már az apt csomagkezelőt is csak emlékfoszlányokból ismeri......
Szóval, ha valaki már kicsit kiismeri magát, akkor ott vannak a nem stable repok is. Valamikor a függőségek kezelését is meg kell tanulni, ezek ebben segítenek.
-
válasz
herdsman12 #8490 üzenetére
A synapticban azért nem találod, mert ott a firmware-linux-nonfree metacsomag része.
Tedd fel azt, bár szerintem az fenn lesz alapból, viszont ha így van, mégsem jó, akkor kipróbálhatod a firmware-linux-nonfree (20170823-1~bpo9+1) változatot is.
Nem tudom ez fog-e segíteni, csak a javasolt megoldásra írtam ezt. Ha nem segít, akkor jön itt is a mesa 17-re frissítés, mint az MX-ben.
Illetve a VA-AP drivert is kipróbálhatod. Az mondjuk fenn van mesa-va-driver néven, de mivel 13-as, gondolom a 17-es mesa mellett ez is frissülni fog. Régen próbálgattam ezeket a 8-ason, így aztán csak óvatosan.
-
válasz
zoltanz #8482 üzenetére
A fenébe, most sajnálom, hogy nem alkoholizálok egy ideje! Azért köszi!
bocsi, de ezt írtam:
Amúgy a rendszer is gyűjti ezt logban helyben?Megelőzöm bambano-t! - igen -
Persze nem annyira egyértelmű ez esetben, de a rendszer helyben gyűjti ezt logban. Csak nem a te rendszered. bocs
Ha a gépedben ez meglenne, akkor lenne egy ún. jós.log. De nincs.
Amit majd ezután vagy letöltesz vagy nem, azt hogy logozza a rendszered?bambano! Légy kedves, mondd meg nyíltan nekünk, ha van ilyen log, amire én azt mondom, hogy nincs!
-
válasz
zoltanz #8479 üzenetére
Amúgy a rendszer is gyűjti ezt logban helyben?
Megelőzöm bambano-t! - igen -
Amúgy elég meglepő a topik, kezdődik a fapados Cinnamon-nal.....aztán jönnek a pontos válaszok!
pont ebéd után rossz ennyi nevetés
A levlista azt fogja írni, hogy erősítsd meg az előfizetési szándékodat.
-
válasz
bambano #8463 üzenetére
Úgy rémlik, van egy normál és egy expert telepítési opció az elején bootkor. Naná, hogy én az expert-et választottam.
Ott be lehet pipálgatni az opciókat, mondjuk nem fstab, hanem mount opciók, discard, noatime.....
Viszont a másik eszköznél mintha nem lett volna, de a fenti két opciót berakta fstab-ba.
Te szerintem még a Potato-t raktad fel utoljára, azért nem emlékszel!
Azóta meg mondjuk alszol telepítés közben. -
válasz
zoltanz #8459 üzenetére
Vannak, akik örök kezdők, én is annak tartom magam, mert laikus vagyok, legfeljebb előbb-utóbb rutinos kezdővé válok.....nem baj az, kicsit a hozzáértőket idegesítjük vele max.
Igen, kell minimális szaktudás vagy inkább ismeret a Debian installhoz, mert azt nem mondja nekem senki, hogy egy kezdő tudni fogja, miket pipálgasson be, amikor az fstab beállító részhez ér....nyomjon x-et a noatime-re vagy ne nyomjon? vagy ez nem az alapmódban van?
-
válasz
Apollyon #8456 üzenetére
Igazad van teljesen, de azért a pénzügyekkel is elég nehéz már ráfaragni, mert sok dolognak kéne együttállni ahhoz, hogy gondba legyek mondjuk netbankolásnál vagy Paypalos vásárlásnál.
Én egyébként pont a kolléga esete miatt nem javaslom kezdőknek a Debiant, már a telepítésnél könnyű elrontani a dolgot. Jó, mondjuk zoltanz pont nem kezdő, de még nála is előfordul az, ami egy tipikus kezdőknek készült desktop Linuxnál nem fordulna elő.
-
-
válasz
zoltanz #8443 üzenetére
Legközelebbi telepítéskor ne adj meg root jelszót, ha kihagyod, akkor ugyanúgy fog működni minden, mint az Ubuntukon.
Nem akarlak piszkálni, de miért ragaszkodsz a Debianhoz, ha az alapok még ily instabilak?
no offense
XnView - ezzel azért nem árt vigyázni!
Akár a TEK is belenézhet a képeidbe......
-
válasz
gabby123 #8351 üzenetére
OK, én csak a kérdéseid alapján javasoltam, szintén nulláról kezdtem 4 éve Win7-ről áttérve.
A VGA-d ugyanaz lesz ott is, de hátha tudja majd kezelni elsőre. Az említett disztróknál se keress xorg és gyári drivereket, a nyílt driverek már benne lesznek, zárt drivert nem fogsz tudni használni. -
válasz
gabby123 #8347 üzenetére
Szia!
De nem tudom hogy kezdjek hozzá.
Így:
Nemsoká telepíteni fogod második Linuxodat is és pár év múlva újra a Debiant fogod telepiteni, de most hagyd elmenni.
A Kezdő topikban olvasd át az Összefoglalót és szerintem neked most egy igen kezdőbarát Linux Mint-re van szükséged elsőre.Egyelőre ennyit lehet válaszolni a kérdéseidre, mert értelmezhetetlenek, nem a te hibádból, egyszerűen nincsenek meg az alapok még nálad a Debianhoz.
Van letölthetö driver az amd oldalán run kiterjesztéssel.
Ezeket felejtsd el.
Utánaolvastam az xorg drivert ajánlják hozzá elvileg.
Igaz, ezért minden desktop Linuxban alapból benne van.
-
válasz
herdsman12 #8339 üzenetére
Alap sources.list.
De van ilyen is, ha magadnak akarod kialakítani: Debian Sources List Generator
ez az alap benne, de rengeteg repot be tudsz állítani pluszban, Vivaldi, Tor, etc.
ezt dobja először a generátor, ha megnézed, nem sok különbség van a linkelthez képest:
#------------------------------------------------------------------------------#
# OFFICIAL DEBIAN REPOS
#------------------------------------------------------------------------------####### Debian Main Repos
deb http://deb.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stable main contrib non-freedeb http://deb.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-freedeb http://deb.debian.org/debian-security stable/updates main
deb-src http://deb.debian.org/debian-security stable/updates maindeb http://ftp.debian.org/debian stretch-backports main
deb-src http://ftp.debian.org/debian stretch-backports main -
válasz
herdsman12 #8322 üzenetére
User, root jelszó megadása rendben,
Telepítéskor adtál meg root jelszót is?
-
válasz
feketegergo #8303 üzenetére
Ha nem ugyanaz a két gépen a mirrorlist, akkor is előfordulhat ilyen.
Amúgy nemrég vettem észre, hogy az apt és az apt-get másképpen frissít.
most is látni a különbséget:
Letöltve 553 kB 1mp alatt (500 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo apt update----------------------------------------------------------------
Állapotinformációk olvasása... Kész
3 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
ubyegon@ubymint18 ~ $ -
válasz
feketegergo #8301 üzenetére
synaptic, apt-get
Próbáld ezekkel is, azt nem tudom miért ignorálja az inrelease tárolót. Elméletileg csomagokat ignorálna így, de nálad nem ezek szerint. Vagy nem ismerem ezt a módot, mert én csak sudo-val csinálom, nincs root jelszavam sem.
-
válasz
olivera88 #8279 üzenetére
legutóbbiak:
less /var/log/apt/history.log
régebbiek, amik már be vannak tömörítve:
zless /var/log/apt/history.log.1.gz
Szövegszerkesztővel is meg tudod ezeket nyitni:
Syanpticban is meg tudod nézni, amiket onnan frissítettél. Fálj --- Előzmények
Ezt nem ismerem, de érdekesnek tűnik. wajig
-
válasz
Siriusb #8251 üzenetére
Tényleg meleg van és először akartam is említeni a skype-ot, de mivel nem használom, nem voltam benne biztos. Épp tegnap mondták egy másik fórumon, hogy aptitude-ot használjak inkább, ha valami gikszer van, ezek szerint nem hülyeség.
ubymint18 ubyegon
# apt-get update
Az imént én erre utaltam, mert nem értettem, miért kell belemenni az /etc/apt-ba a frissítéshez.
-
A legjobbkor említed ezeket! Kezdtem kétségek közt vergődni, de akkor a Cinnamonossal nincs gáz.
Épp akartam írni, hogy eddig még akárhol olvastam a Debian KDE-ről, sehol nem dicsérték.
A Mint 18.2 to 18.2 frissítéssel gondjaim lettek, igy most vacilla van, melyiket előbb, a friss install Mint 18.2 vagy a Debian 9 Cinnamon.....
ez a hiba az upgradelt 18.2-vel:
cinnamon[1874]: segfault at 7fa917dfffe8 ip 00007fa972064305 sp 00007ffd229bd230 error 4 in libcjs.so.0.0.0[7fa97203b000+c1000] -
Így már értem,úgy látom ott nem díjazzák túlzottan a noop ütemezőt!
"The dumb "noop" scheduler may be a little faster in benchmarks that max out the throughput, but this scheduler causes noticeable delays for other tasks while large file transfers are in progress. "
Ettől még maradhatott volna deadline az összes meghajtó.
A blame mondjuk akkor jó, ha valami észrevehetően hosszabb ideig tart boot-nál.
(#8190) CPT.Pirk
Az analyze mondjuk nem túl mérvadó, mert ahány boot után megnézed, nem lesz két egyforma érték.
Ezt még nem tapasztaltam, de most majd megfigyelem. Igaz mostanában ritkán bootol a gép, elfelejtem kikapcsolni, annyira csendes.
-
Jól van az, az sda az ssd, neki kell a deadline
Kilogikáztam, hogy az sda az SSD, épp azért említettem, meg, simán deadline a jó mindennek szerintem, SSD-nek meg jobb a noop. Még most, de ha jól emlékszem 4.12-től jön a BFQ I/O scheduler, bár nem minden disztró fogja tudni használni.
Érdemes megnézni ezt a két scheduler összehasonlító videót, főleg, ha lassúnak találod a boot-ot:
BFQ-v7r6 versus CFQ, DEADLINE and NOOP on an SSD
BFQ-v7r6 versus CFQ, DEADLINE and NOOP on an HDD
colomb2 szakinak köszönhetően találkoztam ezzel az új schedulerrel
xfce 13 mp a log szerint
Nézd meg a
systemd-analyze blame
-mel, szerintem nálad is szuttyog valamelyik services.
Nekem a Jessie Cinnamonnal 4 mp-en belül bootolt.még a Mint C 18 is elég gyors
ubyegon@ubymint18 ~ $ systemd-analyze
Startup finished in 4.577s (kernel) + 1.668s (userspace) = 6.246sPersze SSD is van elég sokféle....de alapvetően mind villámgyors kéne, hogy legyen.
-
Super, tetszenek az ilyen aprólékosan végigvitt leírások!
(igazság szerint elég ritkán telepítek Debiant, a Mint telepítés meg nem ennyire leírható, gyakorlatilag feltelepül magától az SSD-re)
Gyorsan átfutottam, holnap pihentebben elolvasgatom, de most úgy látom, hogy ez nem kezdőknek javallott, másik ilyen témájú írásoddal ellentétben. Bár ez így nem teljesen igaz.....no mindegy.Ez ütötte meg átfutás közben a fülem:
/sys/block/sda/queue/scheduler -> noop [deadline] cfq
/sys/block/sdb/queue/scheduler -> noop deadline [cfq]
/sys/block/sdc/queue/scheduler -> noop deadline [cfq]Direkt van minden scheduler érték jobbra eggyel eltolva?
A másik, amit nem ismerek, de elsőre fura volt, ez a fireval szó két helyen is. Ha direkt kell így írni abban a parancsban, akkor így is jó.
Komolyan WD Greenen futtattad a Linuxot? Mondjuk tudjuk, hogy türelmes ember vagy......
-
válasz
gyulank #8116 üzenetére
Nem a skype-ra gondoltam, hogy régi, bár lehet, hogy egy nem új verzióval jobban járnál.
Skype 4.3.0.37 verzió jó a Jessie-re amúgy, most néztem. [link] Ezt linkeltem már?
Én amúgy már 9-re frissítettem a Jessie-met régen, szerintem kipróbálhatod te is a frissebb csomagokat tartalmazó repókat, például a stretch repókat, úgyis az lesz jórészt a következő stable verzió.
Pedig ott kell kutyulnod a beállításokkal, hogy úgy működjön, ahogy mondod. Mondjuk én Cinnamonnal használtam a Debiant is, abban mindent be lehetett állítani.
-
válasz
gyulank #8114 üzenetére
Az a baj, hogy amit telepítettél az már igen régi, egyébként se a friss csomagokról híres a Debian, de napokon belül kinn a 9-es verzió, az csak frissebb lesz azért.
Én anno a Debianon a repókkal variáltam, ha frissebb kellett valamiből, itt láthatod is, milyen verziók vannak a stable, sid, strech és experimental repókban.
Debianban más bejelentkező csomag van, azért másabb, mint amit megszoktál, de gondolom a képernyő energia beállításait itt is meg lehet oldani, én anno Cinnamonnal ugyanúgy megoldottam majdnem mindent, mint Mint-en. Igaz szokatlan volt a régebbi Cinnamon verzió néha......
-
válasz
ubyegon2 #8112 üzenetére
Egyébként itt a skype telepítése, ahogy látom, már 9-re is leírják, hogyan telepítsheted. Ha zavarnak az ilyen telepítésekkor előjövő
függőségi
problémák, akkor vagy a nem alap programokról mondj le vagy a Debian használatáról.még egy leírás a skype installról
itt meg még egy sudo fix
Igen régen telepítettem már Debiant, de az előbbi ablakba valóban nem írtam be a root jelszót, hogy legyen sudo-m! Tudom, hogy nem helyes így, kezdőknek főleg, de mégis így csináltam, mert az Ubuntu alapúaknál megszoktam a sudozást, így Debiannal is úgy akartam használni.
Itt és itt olvashatsz a gksu-ról, ha nagyon érdekel utána olvashatsz, miért tudsz azzal belépni és sudo-val miért nem.
-
válasz
gyulank #8111 üzenetére
A vadászos vicc jut eszembe, hogy most a Debianban szívsz!
Ennél az ablaknál gondolom megadtad a root jelszót. Meg kell adnod a sudoers-ben a felhasználód jogosultságát.
Pihenésképpen olvasd el Debianos kolléga írását és fogadd meg azok tanácsát, akik azt mondják, hogy Debian inkább hozzáértőknek javasolt, pont az ilyen problémákkal való szembesülés és azokra való heveny pislogás miatt!
itt leírják, hogyan kell hozzáadnod a felhasználódat a sudoer csoporthoz:
adding a sudoer in debianA skype-hoz most nem tudok mit mondani, mert még soha nem raktam fel Debianra és most nincs is a gépemen a Jessie, már megvárom a 9-et.
-
válasz
King Unique #8108 üzenetére
JetFlash®780 az jó kis pendrive, szemeztem is vele, amikor a Sandisk Extreme-t megvettem, nagyjából azonos minőség/sebesség.
Azoknál USB 3.0-n meg általában a TRIM nem működik..
Akkor ez még mindig nem oldódott meg a külső SSD-nél, bár igazából nem annyira nagy gond, mert a garbage collector vagy mi, az viszont megoldja, amit szükséges, ha jól emlékszem.
(elég régen foglalkoztam már SSD-s leírásokkal, pedig most kéne valami olcsó és jó a laptopomba)
Sejthető, hogy nem WTG-re hitelesített van neki. De, ha lenne, attól még elvileg azokra is telepíthet Linuxot, ha akar.
Egy ilyen WTG pen árából már kijön egy SSD is gondolom!
-
válasz
King Unique #8106 üzenetére
A megfogalmazással meg mi a gond?
Dehogy van ezzel gond, úgy értettem, hogy a hosszú táv nem megfogható, kinek mennyi!
Az tiszta, hogy a pent eszi a naplózás meg a perzisztens futtatás. Amúgy én nem ismerem gyakorlatban a perzisztens használatot, ha nincs más megoldás, akkor live penről futtatom a Linuxot, de ez ritka.Windows To Go Drives wooowww ---csak nem ilyenre telepít a kolléga Linuxot!
Én még a Sandisk Extreme 32 GB-os penemet se etetném oprendszerrel.
-
Akkor nem lesz gond, sorry, Fedora nekem ismeretlen, a topikja is, emiatt kérdeztem a rutinodra.
King Unique szaki módszerét alkalmazva jó lesz ez perzisztens telepítéssel, a naplózást meg célszerű kikapcsolni, bár ez a hosszú táv megfogalmazás...
Azt nem tudom, hogy a nem naplózó ext-ek mennyivel lassabbak, akár azt is kipróbálhatnád, de a sebesség gondolom a pendrive-tól függ majd leginkább, főleg, ha nem egy Sandisk Extreme pen-ed van.
Remélem, hogy jön a 9-es Debian, mert már én is előkészítettem neki a helyet, az előzőt már nagyon összekutyultam és olyan régen használtam Debiant, hogy elfelejtettem, hogyan kell helyrehozni.
-
A kipróbálás alatt a live futtatást érted? Ez memóriából futtatja a rendszert.
Ha telepíteni akarod, akkor szerintem szűken elég lesz a 8 GB, főleg light DE-vel. Időnként takarítani kell a cache-t, hogy ne teljen be.Mekkora rutinnal rendelkezel Linux telepítésben/használatban amúgy? Milyen gépre szeretnéd telepíteni ill. milyen gépen próbálnád ki live-ban?
------------------------------------------------------------------
Perzisztens pendrive telepítést akarsz? Látom colomb2 szaki erre utal a kérdésével. -
válasz
Damateo #8082 üzenetére
A stretch nálam is atomstabil, érdekes, hogy még mindig a 2015. májusban felrakott Jessie van fenn, de már így írja a Mint update-grubja:
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Megtalált Linux Mint 17.3 Rosa (17.3) ezen: /dev/sda1
Megtalált Debian GNU/Linux (9.0) ezen: /dev/sda6
Megtalált Ubuntu 16.04.2 LTS (16.04) ezen: /dev/sda7
Megtalált Windows 8 (loader) ezen: /dev/sdb1
Megtalált KDE neon User Edition 5.8 (16.04) ezen: /dev/sdc1
készPersze stretch repóból van frissítve.
-
válasz
bambano #8034 üzenetére
Most így van hagyva, de írtam, hogy kipróbáltam szinte az összes repót felváltva!
Még nekem se volt bonyolult a kettőskereszteket ide-oda rakosgatni.
Ha legközelebb bebootolok Jessiere, akkor rendbe teszem a repo listát természetesen, amit bemásoltam az már a végén volt. Amúgy már a strechből frissítettem, már amit engedett a terminal. Próbáltam erőltetni a synapticból némelyik csomagot, de nem bírtam a törött függőségekkel, volt amit sikerült frissíteni, de nem sok ilyen volt.kb így megfelelő lesz?
#Debian Multimedia
#deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free
#deb http://www.deb-multimedia.org experimental main#experimental
#deb http://httpredir.debian.org/debian experimental main contrib non-freedeb http://httpredir.debian.org/debian stretch non-free main
deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main
deb http://httpredir.debian.org/debian stretch contrib non-free main
#deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-releasea multimedia és a ff nem lesz alapból aktív
-
válasz
Apollyon #8030 üzenetére
Tegnap a fórumtárs kérdése inspirált, hogy frissítgessek, kicsit ugráltam a repókkal kíváncsiságból és nézegettem, miket ír ki terminalban és synapticban.
ezek vannak a list-ben:
#deb http://httpredir.debian.org/debian stable main contrib non-free
#deb http://ftp.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
#deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
#Debian Multimedia
#deb http://www.deb-multimedia.org experimental main
#LMDE2
#deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import
#SID
#deb http://httpredir.debian.org/debian unstable main contrib non-free
#experimental
#deb http://httpredir.debian.org/debian experimental main contrib non-free
#deb http://httpredir.debian.org/debian stretch non-free main
#deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main
#deb http://httpredir.debian.org/debian stable contrib non-free main
#deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main non-free contrib
#deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free
#deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
#deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-releaseTudom, hogy zavaros, de elkezdtem kigyomlálni, viszont a backport kikommentelése után a synaptic kiírta, hogy nem képes olvasni a csomagokat.
a sources.list -ben írd át stretch -re a testing szavakat, így amikor a 9-es debian stabil lesz, akkor már maradni fog azon a vonalon.
Azt nem említetted, hogy ha a 9 stabil lesz, akkor meg a strech-et célszerű átírni stable-re, legalábbis, ha akarja.
Nekem annyira betonstabil 2015 óta a Jessie, hogy ezt biztosan megtartom, egyedül a Cinnamon frissítésekkel tudtam megölni néha, de az nem egyszerű se az LMDE se a testing/experimental repóból.
(#8031) Andromeda
Próbáld terminalból frissíteni, akkor azokat, amik vinnék a rendszert, nem frissíti, kiírja, hogy ezek a csomagok nem frissülnek! Ilyen esetben biztonságosabb, mint a synaptic.
Teminalos frissítés előtt próbáld kikommentelni a backportos repókat, csak a strech-et hagy aktívnak, de azért figyeld miket írki.
----------------------------------------------------------------------------
Emiatt a bug miatt nem tudom frissíteni(vagy felrakni?) az amdgpu-t. -
Értem, mit mondasz, túlzottan én se vagyok odáig érte, de ha ez kell és csak így lehet hozzájutni?
morfondír
Csináld akkor a targz-s módszerrel, nehogy arcidegzsábát kapjanak itt nekem a fórumtársak!
Ne ijedj meg, a linkre kattintva elkezdi letölteni a megfelelő targz-t, ha kitömöríted, a benne lévő readme fájlban minden le van írva!
Egyébként úgy látom, ez a Debian topik is olyan lett, mint az Ubuntu, segíteni senki nem akar, de ha valaki ír valamit, akkor abba már egyből belekötnek!
Komolyan kérdem, miért nem valami konstruktív javaslattal álltok elő, ahelyett, hogy Besenyőpistabácsiztok itt????
Szakmai topikban nem is annyira jellemző ez, főleg az onlysmile tipusú hsz!
-
válasz
morfondír #8009 üzenetére
Szia!
Szerintem ez lehet az: [link]
...a Debian Jessie rendszerre már a Precise tároló sorait érdemes felvenni.
ha elakadnál:
How To Add Launchpad PPAs In Debian Via `add-apt-repository` Command
most látom, van magyar is
PPA használata Debian-alapú rendszerenRemélem sikerül ezek alapján felraknod!
-
válasz
csabeszka197 #8001 üzenetére
Az a gond ezzel, hogy ha valami miatt nem működik együtt a gépeddel a Mint 18, akkor arról virtualizálni sem tudsz megfelelően!
Emiatt kéne élesben kipróbálnod mondjuk a Mint 18.1-et, ha valami gebasz azzal is van, akkor meg rakd vissza a 17.3-at, 2019-ig az is kapja a frissítéseket. Az tuti, hogy stabil lesz és nem kell vele vacakolni. A 18-ban semmi olyan újdonság nincs, ami igazán fontos lenne, semmi észrevehető valójában, az meg, hogy a motorház alatt mi van, úgysem számít, ha a régebbi működik jól nálad.
A Debiant is akkor inkább élesben rakd fel, csak azzal esetleg többet kell foglalkoznod, hogy igazi home user disztróvá váljon! Igaz, hogy, ha egyszer be van lőve, akkor már soha nem kell vele foglalkozni szinte!
Egy szóval, felejtsd el az újdonság varázsát, mert nem létezik!
Ugyanazt kapod a 17.3-tól is!
-
válasz
csabeszka197 #7998 üzenetére
Most viszont felmerült a kérdés, hogy mit akarsz a virtuálbox-tól, azt akarod megismerni vagy amit abban telepítenél? Utóbbi esetben vagy a live-módban történő kipróbálást vagy ami még reálisabb képet ad, a mellé telepítést javaslom! Sokkal egyszerűbb ez a két mód, mint a virtuállal kínlódni. A live esetében semmit nem kell tenned, futtatod és ha kikapcsoltad, nyomtalanul eltünik, a mellé telepítésnél, ha eltávolítod a disztrót, amit mégsem akarsz megtartani, akkor a GRUB-ot frissíteni kell az alól az oprendszer alól, ami megmarad! Ez egy 2 perces művelet max.
-
válasz
csabeszka197 #7998 üzenetére
Az volt és én félre is értettem!
Így már tiszta, akkor ez ez esetben nem számít. -
válasz
ubyegon2 #7996 üzenetére
A Mint telepítése se ment a kollégának, azt írta apt-get update és upgrde után ez volt a kimenet:
Hash mismatch Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.24.vbox-extpack
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: virtualbox-ext-pack (--configure):
telepítve post-installation parancsfájl alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
virtualbox-ext-pack
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
válasz
bambano #7995 üzenetére
Köszönöm!
Mondtam, hogy nem értek hozzá és megint csak nekem volt igazam!
Első Linuxos laikusként való próbálkozásom alatt a telepítő még a hálókártyámat se ismerte fel Wheezyvel volt és kék karakteres ablakos telepítő, abból vontam le ezt a tévesnek bizonyuló következtetést.
-
válasz
ubyegon2 #7988 üzenetére
Azt nem említetted, miért ragaszkodsz a virtuálhoz! Normál módban mondjuk a Mint is ment volna.
Véletlenül épp olvastam a meglévő problémádról, azért is írtam be ide, attól függetlenül, hogy nem igazán ismerem a Debiant.
Itt azért kicsit kultúráltabb a stílus, nem az a lényeg, hogy valaki türhe stílusban leszóljon más disztrókat és csak ő tud mindent, mindenki más debil barom. Persze a FB nem szakmai fórum, nem szabad komolyabban venni, mint ami! -
válasz
csabeszka197 #7987 üzenetére
Szia! Én nem értek a virtualizáláshoz, de a netinstallt nem tudod rossz helyről letölteni.
[link] gondolom innen töltötted leVirtuálhoz viszont nem biztos, hogy netinstall kéne, Debiannal előfordul, hogy nem kezeli még a hálókártyát az elején, anélkül meg lőttek a netinstallnak!
Ha netinstallt akarsz akkor ne virtuálba csináld, vagy töltsd le az általános iso-t.
[link] innen csak a dvd-1. kell neked, a többi felesleges extra valami, még soha nem töltöttem le.Sajna a topik most elég kihalt, így ki tudja mikor jár erre szakértő....addig olvasgasd a topikot, vagy a kezdő topikot, sok hasznos dolgot találhatsz ott is.
-
Erre idejövünk uffolni !
-
Csodálatos, megjött LMDE2-re is ugyanaz a frissítés! Csak akkor fagy ki egyébként a FF, ha privátra nyomok válasz gombot! Még jó, hogy a Jessie frissítésre n-t nyomtam egy órája, csak azon meg a torrent kliens vacakol meg ezen a sima Mint-en is. Nemrég összeakasztottam őket valahogy, qbit egyébként.
-
válasz
gilfoyle #7656 üzenetére
Nem használom ezeket, tlp, laptop-tools-mode, de amit javasolnék mégis, az a Powertools, ha megnézed a 6. oldalon, a programnak saját felületén jönnek az adatok.
Amúgy, ha a paraméterek be vannak állítva az első kettőnél, akkor annak működnie kéne, ha nem jelez valami hibát, az hogy a sensors mit mutat, itt irreleváns, szerintem!
-
válasz
Damateo #7653 üzenetére
Sikerült mindent megoldani.
No, ennek tényleg örülök, nem ment egyszerűen, de annál jobban tudsz örülni legalább!
Ha tuljutsz a Debiannal az első csatákon, akkor már le se tudnak szedni róla!
Sok sikert a használathoz a későbbiekben is!(#7654) Iscariah
Még egy jó hír, pár hét nem idő, viszont lehet, hogy még többen kedvet kapnak a Debianhoz kezdők közül! nem az abszolút kezdőkre gondolok, hanem a hozzám hasonlókra
Kíváncsi vagyok most már rá!Jó munkát és kedvet hozzá!
-
válasz
Damateo #7650 üzenetére
Nincs mit, sajna sokat nem tudok segíteni, ritkán is használom a Jessie-t, Nvidiát meg sose használtam. Ettől függetlenül ezt a drivert kéne feltenned Synaptic-ból vagy terminalból, nem tudtam tesztelni sajna.
sudo apt-get install nvidia-driver
Ha teljesíthetetlen függőségek vannak, akkor más verzió kell, vga tipus szám alapján rá kell keresned.
Autó login megoldható valahogy? Én is csak a lightdm-es módszert használtam, nincs is sokkal egyszerűbb módszer erre..
Gnome-os és steam-es kérdésedre nem tudok mondani semmit!
A steam, amit írtál az Ubuntu 12.04-hez van, nem hiszem, hogy testing Debiannal működni fog! -
Még jó, hogy időnként ránézek a Jessei-re.
Aki érti ezt, mondja már meg, mi a manó lehet ez a dmesg végén, ill. mit csinál ott!?[ 5.079435] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 20.157177] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3
[ 20.160048] ISO 9660 Extensions: RRIP_1991AISO 9660 az OK, de semmi optikai meghajtó nincs a gépben és eddig a messages nem is írta ki ezt, mindig ezzel zárt:
[ 5.079435] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes readyezek a meghajtók vannak, iso sincs felcsatolva
Mondjuk eddig dmesg se volt csak a messages log.
-
válasz
Damateo #7645 üzenetére
No, ez nagyszerű hír!
Azon kívül, amit TG kollégánk is írt imént, pár dolgot javallanék.
ezeket nyugodtan kitörölheted:
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Stretch_ - Official Snapshot amd64 NETINST Binary-1 20160329-22:40]/ stretch main
#deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Stretch_ - Official Snapshot amd64 NETINST Binary-1 20160329-22:40]/ stretch mainés ha forrásból nem akarsz dolgozni/fordítani, akkor ezeket is:
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main
deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates mainÉn az ftp helyett http://httpredir előtagot használnék a helyedben így nézne ki:
deb http://httpredir.debian.org/debian stretch main non-free
A httprediregy átirányító, annyi az előnye, hogy mindig a legjobb kapcsolattal rendelkező lehető legközelebbi tükröt használja, nincs olyan, hogy nincs benne az a kellő csomag a repóba, nem működik a repó, etc.
Nézd meg a demo-ját a Retry-re kattintva. -
válasz
Damateo #7642 üzenetére
Itt a live nagyon rági, ami felette van azt töltsd le, ha firmware-s változat kell, úgyis telepíteni akarod, felesleges live verzió, nem? Akkor legyen innen ez: direktlink
Ha sikerrel jár a telepítés, megnézzük, mik vannak a sources.list-ben és összevetjük a fórumtárs által javasolt repókkal. Ezt követően a szükséges proramokra rákeresel a csomagkeresőben és, ha frissebb kell, akkor beírod annak a tárolóját, amit majd a telepítés után kikommentelsz.
kb így néz ki a dolog:
# deb http://ftp.de.debian.org/debian stable main contrib non-free
# deb http://ftp.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
# deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
#Debian Multimedia
#deb http://www.deb-multimedia.org experimental main#LMDE2
#deb http://packages.linuxmint.com betsy main upstream import#SID
#deb http://ftp.de.debian.org/debian unstable main contrib non-free
#deb http://ftp.debian.org/debian/ Sid-updates main contrib non-free
#deb http://security.debian.org/ Sid/updates main contrib non-free#experimental
#deb http://ftp.debian.org/debian experimental main contrib non-free
#deb http://ftp.debian.org/debian/ -updates main contrib non-free
#deb http://security.debian.org/ /updates main contrib non-freedeb http://ftp.de.debian.org/debian stretch non-free main
#deb http://ftp.de.debian.org/debian stable contrib non-free maindeb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main non-free contrib
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
#deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-release
#deb http://http.us.debian.org/debian/ jessie-updates -
-
(#7639) Damateo
Jajjaj! Azt az iso-t honnan halásztad, amivel telepítetted, az egy régi snapshot, az ilyen verziónak akkor van értelme, ha mondjuk egy múlt heti verzió kell neked mindenképpen, ennek a dátuma 20150407.
Kezdjük előlről, tölts le egy normális iso-t! Vagy itt egy friss testing netinstall, ha az kéne.
Azt a vackot mindenképp szedd le.
-
Hú ,ez elkerülte a figyelmemet, de jó kis írás! Egyedi telepítéseket ezek szerint nem szereti a java8.
Ha lenne TG, most ki lehetne raknioldalra a friss cikkek közé!oldalra csak címlapos írás mehet.A kezdőbe kiraknám, ha nem gond!?Minten oldottam meg, a linuxmint.hu-s írás alapján. Elég sok írás van az abev-ről, gyanós, hogy a NAV szponzorálja az oldalukat!
-
-
Azóta már kiderült, hogy már csak Java 8-cal indul az abevjava?
(#7632) Iscariah
Nem nagyon kell TG, de az legalább törekedne egy Összefoglaló létrehozására! Egyébként ki fogja megírni?
Az egyik legsokrétűbben használható és az egyik legnépszerűbb disztóról van szó mégiscsak!
-
Igen, ezt tudom, javaslatra történt.
A guruság abszolút nem feltétel, elég ha megnézed az én szakértelmemet, bár abszolút kezdőbe nem is túl jó, ha guru van! Ha ritkán tudsz ráfigyelni, az rosszabb, de lehetne akár 2 TG is!(#7630) Iscariah
Ezt csak körültekintéssel szabad
Direkt tesztelgetési céllal van fenn és még mindíg nem tudtam tartósan kinyírni, a legrosszabb az, hogy mindig elfelejtem a trükköket dokumentálni, hogyan tudom életre kelteni újra!
Ez érdekes, tudnád reprodukálni a dolgot?
Most nem Jessien vagyok épp, de ha itthon leszek újra, utána nézek, hátha megtalálom a history-ban!
-
Nem akar valamelyikőtök TG lenni itt? Egy jó kis Összefoglalót simán lehetne itt olvasgatni a betérőknek!
A friss telepítési írásokat is lehetne oldalt linkelni (nem mindenki talál rá ám ezekre) vagy akár ezt berakni az ÖF-va: SU vagy SUDO? én se lennék ez ügyben ily tudatlan
Lenne értelme és itt nem is kell harcolni a renitensekkel, mint a kezdő topikban akár.
-
válasz
Apollyon #7625 üzenetére
Csak el kell majd mélyednem a Debian lelkivilágában, ha sűrűbben használom, mert a minap próbálgattam a kollégának segíteni FF ügyben, úgy, hogy váltogattam a repokat és arra lettem figyelmes, hogy amikor su-val akartam frissíteni, csak pár sort írt ki a terminal, utána kipróbáltam ugyanazokkal a sources beállításokkal és sudo-val meg pörgött a képernyőn a szöveg lefelé!
Ez mitől lehet?
(#7626) kovaax
De csak addig működik, amíg a mozilla nem vált valamelyik libbel frissebbre.
No, ez a gond ezzel a módszerrel, amúgy aki már megismeri a Debiant valamennyire, az elszórakozik ezekkel kótyomfitty repókkal is! Nekem még az LMDE2 fittye is fenn van, persze kikommentelve az is, mint a legtöbb.
-
válasz
Apollyon #7623 üzenetére
Attól függ telepítéskor mit adsz meg.
No, ez igaz lehet, mert már nem emlékszem az esetre, szerencsére elég egyszer telepíteni a Jessie-t!
én meg az aikido-t kedvelem, meg amit a Yip Man csinál, sose jut eszembeEgyébként illik (ajánlott) lekorlátozni a usert ha valaki sudozik.
Ez még nem jutott eszembe, egyedi gépnél van jelentősége egy felhasználó esetén?Most az FF ESR teljesen friss, az miért nem jó?
-
válasz
Damateo #7620 üzenetére
Értelek! Nem is lett volna a Firefox problémás, csak éppen most váltott a Debian Iceweasel-ről, bár ezt így elég érdekesen oldották meg! Más gondod nem hiszem, hogy lesz a testing ág miatt.
Fut minden amúgy most már rendesen? A steam-et kivéve persze, annak utána kell olvasnod, hogy jó-e a i386-os csomag vagy valaki segít benne! Kapitány biztos tudná ezt, csak most beszippantotta a Chakra.
(#7621) Iscariah
Én anno a stable-t raktam fel, de abban szerintem volt sudo, mivel azzal frissítettem és telepítgettem csomagokat. -
válasz
Damateo #7617 üzenetére
Jaj, nem említetted, hogy testinget használsz, vagy csak régebben, stable-re gondoltam, a kélrdések alapján. Sorry!
Ebben az esetben az ESR változatot tudod telepíteni (ez benne van a testing és az unstable repoban is), azt hiszem a nyelvi csomag is kell:
sudo apt-get install firefox-esr firefox-l10n-hu
Ha aggaszt ilyenkor, mi fog történni, tedd a sor mögé a -s betűt és akkor csak lefut, mi történne, ha telepítenéd.
sudo apt-get install firefox-esr firefox-l10n-hu -s a hu utáni szóközre figyelj
-
válasz
ubyegon2 #7608 üzenetére
Beugrottam én is az itteni guruknak.
ez a sor nem jó, bár igazából csak GPG hiba van
deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-releaseezt rakd be a sources.list-ba, akkor lesz friss Firefoxod:
deb http://ftp.de.debian.org/debian unstable main contrib non-free -
válasz
Damateo #7607 üzenetére
A Synaptic-nak jó, a Sympatic-nak nem jó!
Milyen parancsot említesz?
Terminalba is be lehet írni a gksu gedit... sort, de vagy a gksu nincs telepítve vagy nem gedit szövegszerkesztőt használsz!?
Egészen pontosan melyik Debian verziót telepítetted?
átbootolok Jessie-re most -
válasz
Damateo #7605 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Sympaticban máskor ne keress!
Tárolók szerkesztése az /etc/apt/sources.list-ben történhet legegyszerűbben, de a Synaptic-ban is hozzáadhatsz repot!
ALT+F2 lenyom, feljövő kis ablakba beírod:
gksu gedit /etc/apt/sources.list ENTER jelszót beírod és már fel is jön a szövegszerkesztőben a lista, beírod egy sorba, mentés.
A steam csak i386-os van, ezt még nem használtam, nem akarok hülyeséget írni. Ha ez a csomag jó lenne, akkor csak innen letöltöd valamelyik ftp-ről és a Gdebi-vel telepítheted is a letöltött csomagot.
alkalmi Jessie használóként ennyit tudtam hozzátenni
-
-
válasz
ToMmY_hun #7530 üzenetére
Valahol olvastam már ezt, de ennyi bug miatt nem érdemes a sokkal jobb Cinmanót Mate-re cserélni! szerintem
Én itt szoktam keresni a csomagokat, nekem áttekinthetőbb, utána úgyis átvisz ide.
(#7532) ToMmY_hun Ezt hamar megoldottad!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P1 G7
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3033, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest