Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- One mobilszolgáltatások
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Ma is tanultam valami újat. Egyik este félálomban felkelek és eszembe jut hogy van olyan hogy BIOS boot partition. Rákerestem erre és elolvasva egy cikket a GPT partícionálásról, hogy abban van olyan, hogy Protected MBR + GPT, hogy amelyik rendszer nem ismeri a GPT partíciós sémát, akkor is mutassa a rendszer, hogy az egész lemez foglalt, tehát nem üres.
Viszont tovább olvasva, lehetséges olyat csinálni, hogy legacy rendszeren is lehet használni GPT partícionálást, úgy hogy kell készíteni egy legalább 31KB-os BIOS boot partíciót a partícionálás elején (én 2 MB-osat hoztam létre), majd ESP és jöhetnek a többi partíciók, amennyi kell. Aztán mikor a grub2-t telepíti az ember, akkor felismeri, hogy GPT lemez és van BIOS boot partíció, ami fájlrendszer nélküli, erre írja a saját boot logikáját, így gyakorlatilag a legacy BIOS indításnál képes GPT lemezről bootolni a grub2 a rendszert (Debian 13 és 12). Komoly, át is állítottam az egyik csak legacy bootképes laptopot erre a GPT + MBR partíciós stílusra, és majd rakok rá egy Archot talán egyszer.Eddig amin még meglepődtem, hogy UEFI boot és képes a grub2 indítani egy MBR-es lemezről indítani egy rendszert. Windows alatt ez lehetetlen lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bomba ár! HP Revolve 810 G2 - i5-G4 I 8GB I 180GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 32GB RGB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P1 G2 - i7-9850H I 16GB I 1TBSSD I 15,6" FHD I W11 I Cam I Gari!
- Urvolax vezeték nélküli tolatókamera és kijelző / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest