- Fotók, videók mobillal
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Apple Watch
- Utcakép banánnal: félrecsúszhat a Google Térkép fókusza
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Megerősítést kapott a kompakt csúcsmobil OnePlus 15T érkezése
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple iPhone 17 - alap
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Ma is tanultam valami újat. Egyik este félálomban felkelek és eszembe jut hogy van olyan hogy BIOS boot partition. Rákerestem erre és elolvasva egy cikket a GPT partícionálásról, hogy abban van olyan, hogy Protected MBR + GPT, hogy amelyik rendszer nem ismeri a GPT partíciós sémát, akkor is mutassa a rendszer, hogy az egész lemez foglalt, tehát nem üres.
Viszont tovább olvasva, lehetséges olyat csinálni, hogy legacy rendszeren is lehet használni GPT partícionálást, úgy hogy kell készíteni egy legalább 31KB-os BIOS boot partíciót a partícionálás elején (én 2 MB-osat hoztam létre), majd ESP és jöhetnek a többi partíciók, amennyi kell. Aztán mikor a grub2-t telepíti az ember, akkor felismeri, hogy GPT lemez és van BIOS boot partíció, ami fájlrendszer nélküli, erre írja a saját boot logikáját, így gyakorlatilag a legacy BIOS indításnál képes GPT lemezről bootolni a grub2 a rendszert (Debian 13 és 12). Komoly, át is állítottam az egyik csak legacy bootképes laptopot erre a GPT + MBR partíciós stílusra, és majd rakok rá egy Archot talán egyszer.Eddig amin még meglepődtem, hogy UEFI boot és képes a grub2 indítani egy MBR-es lemezről indítani egy rendszert. Windows alatt ez lehetetlen lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3702
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 745 G6 14 üzleti notebook - R5 3500U 16GB DDR4 256GB SSD Vega 8 IGP WIN11
- Apple iPad Pro 13 M4 256GB Wi-Fi használt, szép állapot 98% akku (113 ciklus)
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 02.21
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest