- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoja
tag
válasz
frango13 #4207 üzenetére
Szerintem nem kellene ennyire leírni, de azt szinte biztosra ki lehet jelenteni, hogy az észlelt jelenség a légkörben volt és nem a világűrben. Tavaly láttam hasonlót szabad szemmel, igaz, az csak egy pontszerű nagyon fényes pötty volt. Most a téli hideg miatt a négy halványabb pöttyöt okozhatták a levegőben lévő fagyott jégkristályok is a fényes objektum körül. Na de vissza a tavalyi hasonló objektumomra. Hosszan észeltem, lassan haladt tőlem távolodva, ezért volt időm felállítani a távcsövemet és azzal is megnézni. Egy ballon volt, valószínűleg meteorológiai. Számomra furcsa formájú, nem kerek, hanem egyértelműen egy függőleges hasáb. Fényes fémszerű felülete volt, azon csillant meg olyan erősen a lemenő nap fénye. Viszonylag hosszan lehetett szabad szemmel is lehetett látni, utána eltűnt. Elég valószínű, hogy ez is valami hasonló volt.
-
-
válasz
frango13 #4181 üzenetére
Ez itt kérem a világmindenség ánuszrózsája. Nekem azt mondta erről Popeye, hogy igen ritka jelenség, észlelésekor azonnal fel kell áldozni egy tucat gilisztát tejföllel, utána moonwalkolva kell közlekedni egy hétig. Ha ezt nem teszed meg, akkor szerencsésen megnyered a lottót, és 2 év múlva depressziós nincstelen idegroncsként ébredsz valami üzbég motelban, és mehetsz tuareg halőrnek, vagy valami ilyesmi.
-
Nimda
addikt
válasz
frango13 #4181 üzenetére
Érdekes, túl szabályos a jelenség. Én a repülőgépet kizárnám, nem tudom olyan szögből elképzelni, ami ilyen fényt produkálna. Bár kitudja a nagyhatalmak mivel kisérleteznek. Az hogy földi eredetű, elképzelhető, de az is lehet, hogy az űrből jön.
Én feltenném a kérdést pl. az asztrofotós topikba is, hátha ilyet látott már valaki. -
kovisoft
őstag
válasz
frango13 #4181 üzenetére
Kevés dolog van, ami légkörön túli (űrbéli) eredetű és mégis látszik a nappali égen, mint pl. a Hold, legfényesebb bolygók, régebben az Iridium-felvillanások. Szerintem esélyesebb, hogy valami földi eredetű dolog volt, esetleg valami légköri jelenség. Kizárnád pl. azt, hogy mondjuk egy repülőgép leszállófényei, a géptesten vagy meteorológiai ballonon megcsillanó napfény, vagy valami melléknap-szerűség (bár az néhány másodpercnél tovább szokott tartani) lett volna?
-
kovisoft
őstag
válasz
frango13 #4179 üzenetére
Ha az égitestekre vagy kíváncsi, akkor a planetáriumprogramok megmutatják, hogyan néz ki az égbolt adott helyen és időpontban. A mobilos alkalmazások ráadásul az iránytű és a giroszkóp használatával azt is mutatják, hogy mi van az égbolton abban az irányban, amerre tartod a készüléket. Ilyen alkalmazások pl. a Stellarium (van asztali és mobil verziója is), SkySafari, stb.
Ha az űrjárművek érdekelnek, azokhoz is találsz alkalmazásokat, pl. mobilon az OrbiTrack, ISS Detector.
De vannak honlapok is, amelyek mutatják az égboltot és fontosabb eseményeket, pl. Heavens-Above. Régebben volt a CalSky, de az valamiért megszűnt, biztos van még sok más is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. garancia
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest