Keresés

Aktív témák

• tildy

nagyúr

válasz hoyuka #67 üzenetére

Igazad van, de nem igazán elterjedt. Nem láttam még pl. X alá ablakos, menüs pascal progit. Persze ez nem jelenti azt , hogy nincs...

• Gamespy™

tag

válasz hoyuka #55 üzenetére

sorry átsiklottam afölött hogy linuxra kell!
    én csak a windows-hoz konyitok ugyhogy átadom a terepet...

• wnix

senior tag

válasz hoyuka #60 üzenetére

''FSB es szorzo teren a beallitott ertek erdekelne''

Sajnos ezt a legnehezebb (szvsz) megcsinálni.
    Ehhez kellenek a gyártó által kiadott chipset dokumentációk pl AMD chipset: Bővebben: link

Sajnos a legtöbb gyártó, csak akkor adja ki ezeket, ha regisztrált ''developer'' vagy náluk, és sokszor még így is pénzt kérnek érte. (AMD az egyik nagy kivétel, sőt a dokumentációs CD-jüket ingyen küldik(küldték) Angliából) Én is már több éve keresek doksit a VIA KT sorozathoz, de nemigen találok :O

A másik megoldás a BIOS visszafejtése, de az sem túl könnyű, pl van egy régi XT-bios-om ami csak 16kB-os (nem tömörített), de ennek a source-ja közel 1MB méretű asm. (~50000 sor). Egy ilyen kódból ki lehet olvasni, hogy FSB állításakor melyik port-on mit/hogyan kell írni/olvasni. (nem lehetettlen)

• Rover623

félisten

válasz hoyuka #55 üzenetére

Utolsó közeli hozzászólásom...

Azért nem találsz, mert az elképzeléseddel ellentétben nem egyszerű ''összerakósdi'' meg ''táblázat'' dolgokról van itt szó, hanem sok emberévnyi adatgyűjtési és programozói munka áll a háttérben...senki nem ad oda ''puszira'' ennyi befektetett munkát...hülye az, aki nem próbál ebből profitot termelni...akár anyagit, akár erkölcsit...
    Pl. én ilyen hülye vagyok, mert azon kívül hogy itt ''fényezem'' magam (igaz, majdnem anonym módon, tehát igazából szart sem ér...), közvetlen hasznom nincs a dologból, mivel 10 éve visszavonultam a nyilvánosságtól...átadtam a helyemet a fiatalabbaknak, gátlástalanabbaknak...:))
    Közvetve viszont rengetegen profitálnak a munkámból, a felhalmozott információimból: a kollégáim, az ügyfeleink, sőt...még a PH!-sok közül is jópáran...:)

• wnix

senior tag

válasz hoyuka #45 üzenetére

Linux + Windows 2000 or higher''
    Komplikált. Multitasking. Sebességmérések csak nehezen oldható meg, ha egyeltalán lehetséges (megfelelő pontossággal, lásd #43)

FSB frekvenciát szvsz csak a chipset programozásával lehet lekérdezni, vagy találgatni a CPUID adatai alapján pl: AMD XP 2000+ palo alapbeállítás 12.5*133 (ilyen az enyém), ha 10*166-at állítok a biosban, akkor is AMD XP 2000+-ot ad a CPUID. szóval a CPUID itt megbizhatattlan. A chipset programozás meg korántsem szabványosított. (gyártófüggő/chip függő)

RAM frekvencia: ezt is chipset-ből lehet kiolvasni, vagy mérésekkel levadászni, de ez is sokmindentől függ pl: CPU órajel, FSB órajel, L1/L2/L3 stb cache sebesség, sőt a ram típusától is pl: SD, DDR, stb. Ha ismered a chipsetet akkor egyszerűbb, de a chipset-gyártók egyre ritkábban adják ki a documentációt a chipekhez.(sajnos)

Cache információk, L1/L2 frekvencia: a CPUID segítségével a méretet meg lehet határozni, a sebesség itt is nagyon komplikált. Egy lehetőség:

leteszteled a CPU-sebességet egy paranccsal aminek ismered a futásidejét cache tiltással,
    leteszteled a CPU-sebességet ugyanúgy, de bekapcsolt cache-sel,
    ezután lehet következtetni a cache-frekvenciára is (nem tudom, mennyire pontos, még nem próbáltam így)

Én az Intel, és AMD oldalon vadászok ilyesmikre pl AMD: Bővebben: link
    de Intelnek is van egy pdf-doksija amiben ugyanezzel foglalkozik, csak most nem találom a linkjét.

• VladimirR

nagyúr

válasz hoyuka #42 üzenetére

kerlek ne vidd el megjobban parodia fele a topicot, s kerle ne ragadj ki felmondatokat

''Harmadresz semmi sincs ezen a vilagon, amit te vagy en onerobol oldottunk volna meg. Egy kesz rendszerbe szulettunk bele es ennek a rendszernek az elemeibol epitkezunk....'' -- erre irtam, s a valaszod messze nem kielegito
    nem mondtam egy szoval sem, hogy ''ercelkedtel'' volna azzal, mekkora programozo is vagy, ellenben szo nelkul lehuztal mindenkit, mondvan mi csak beleszulettunk valami kesz rendszerbe, abbol ollozgatunk
    az, hogy eledraknak egy halom teglat, meg boven keves ahhoz, hogy hazat tudj epiteni -- ugyanigy egy rendszer, akar egy asm nyelv, akar egy .net keretrendszer messze keves ahhoz, hogy egy akarmilyen programot meg lehessen irni -- ahhoz nem keves tanulas, tapasztalat, gyakorlat es az ezekbol fakado sajat tudas kell

ha ezek tan tovabbra is tartod, hogy senki semmit nem tud es nem is fog tudni onerobol megvalositani, akkor megyek fogok 3 meter kotelet es keresek egy szimpatikus fat -- vagy elmegyek trogerolni, mert ott lgalabb nem kell alkotni

• VladimirR

nagyúr

válasz hoyuka #36 üzenetére

jol ertem, hogy szerinted nem lehet (s abbol itelve, hogy a 15 eves programozoi multat is igy lehuzod soha nem is lehetett) smmi ujat teremteni ezen a teren?
    csak a mar meglevo dolgokbol ollozgathatunk ossze ujabbakat?
    irtal Te mar komolyabb programot? olyat, amire azt mered mondani, hogy a Tied (s nem innen-onnan osszelopott?)

• wnix

senior tag

válasz hoyuka #1 üzenetére

Előre egy kérdés: Melyik OP rendszerhez ?

Aztán pár válasz:
    ''Szeretnem progibol detektalni a kovetkezoket: CPU tipus (lehetoleg minnel reszletesebben), FSB frekvencia, szorzo, cache informaciok.''
    CPU típus: 486-tól felfelé CPUID paranccsal, régebbieket FLAG-regiszter analizálásával
    FSB frekvencia: Chipset kiolvasással (Szorzó és FSB)
    Cache információk: CPUID és/vagy chipset kiolvasással

''A RAM az FSB frekvenciajan megy?
    Az L1 cache ugye a CPU frekvenciajan uzemel (tehat FSB*szorzo)?
    Az L2 cache milyen frekvencian uzemel?''

RAM frekvencia: chipset kiolvasással
    L1/L2 frekvencia: szvsz csak sebesség-teszteléssel

cpu_family, model es stepping
    cpu_family: pl 386, 486, pentium, pentium pro, vagy amd-k5,amd-k7, stb
    model: pl amd athlon, amd duron, stb
    stepping: pl amd athlon xp palomino, amd athlon xp barton, stb

A CPU pontos típusát, ha van CPUID parancsa, akkor meg lehet határozni, de csak a sebességtől független határokig, ebből a szorzót és FSB-t még nem tudod megállapítani.
    pl: AMD XP Athlon Palomino 1900+, L1 Instr: 64kb, L1 data: 64kb, L2: 256kb
    Ha nincs CPUID parancsa a procinak, akkor sebesség tesztekkel néhány dolgot le lehet ''vadászni'', de ehhez szvsz elég mély assembler tudás is kell. (ha van, beszélhetünk tovább :) )

Az FSB-t és a szorzót szvsz csak a chipset programozásával lehet lekérdezni pontosan. (talán lehet sebesség tesztekkel következtetni, de ilyen mélyrehatóan még nem foglalkoztam ezzel, mert nem látom az értelmét :) )

• Rover623

félisten

válasz hoyuka #23 üzenetére

hoyuka!

Azért vannak az avatarok-nem...?

• Rover623

félisten

válasz hoyuka #18 üzenetére

Es itt hol sajnalom le a pascal-t?

Ha nem vagy tisztában az általad kimondott szavak értelmével, nincs értelme beszélgetnünk...ahogy látom VladimiR is megértette, tehát nem velem van a baj...

Es ezzel teged sem akartalak lesajnalni.
    :F Állítottam én valahol ilyet...?

Hat neharagudj! Nekem teljes jogom van ketelkedni benne! Maximum megverhetsz! Honnan tudjam en, hogy te valoban tudod.?

Vita vége! Jó hogy nem mondod nyíltan: hazudok...:(((
    Ha gondolod, elküldhetem neked az említett programmodulokat, de:
    1. valszeg egy kukkot nem értenél belőle...
    2. ha értenéd, akkor sem tudnád egyből felhasználni, mert sok más saját modulra is hivatkoznak...a teljes forrást meg nem adom oda...
    3. le sem tudnád fordítani, mert csak a saját runtime library-mel műx...;]

P.S.:
    Ebben az országban kb. 3-4 ember van, aki segíteni tudna neked...de nem fog...
    Fiery már ebből él, ergo nem teheti..., a győri Szalai Laci egy nagy kókler, évek óta nem hallottam róla...engem meg most ''üldöztél'' el!:DDD

• VladimirR

nagyúr

válasz hoyuka #10 üzenetére

az a mondatod, hogy t ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor'' eleg ''lesajnalas'' szagu

az, meg hogy kiszeded a family, model, stepping kodokat, meg csak arra eleg, hogy nagyjabol megmondd (egy nem eppen kis meretu adatbazisbol - ertsd.: tobb ezer sor), milyen procirol van szo, pl: AMD Barton, nevleges min/max orajel, nevleges cache meret/sebesseg -- ezutan meg kell az aktualis fsb/szorzo/cache sebessegek -- es ha jol sejtem, nincs ket proci, aminel ez a lekerdezes ugyanugy megy -- namost ha osszeszamolod, hogy hany fele procirol tudsz akkor az a 3500 sor mar nem is tunik olyan soknak

kulon megirni meg azert jo, mert latod, hogy Te ilyet is tudsz, meg buszkeseg, meg akar el is adhatod

• Rover623

félisten

válasz hoyuka #10 üzenetére

Hol sajnaltam en le a Pascalt?

Hát itt:

Hat ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor

Erre pedig:

Akkor sem hiszem, hogy kb. 10e Pascal sor a kovetkezo infok megallapitasa:

te magad válaszoltál:

A tobbihez hozza sem tudok szolni. Fogalmam sincs hogy lehet megallapitani, mennyi cache van a prociban, ebbol mennyi az L1, mennyi az L2, mennyi a kod es adat cache.

Ha valamit nem tudsz...legalább ne kételkedj annak a szavában, aki meg tudja...;]

Ha én arra kényszerülnék hogy tanácsot kérjek valakitől, nem az lenne az első reakcióm, hogy nem hiszem el amit mond...akkor mi a patvarnak kérdeztem meg...:F
    Szerintem hanyagold a témát...vagy pedig tanulmányozd azokat a forrásokat amiket említettem...:(

• Rover623

félisten

válasz hoyuka #5 üzenetére

Szerintem meg elég szomorú, hogy gőzöd nincs a feladat bonyolultságáról, de azért lesajnálod a Pascal-t...:U
    A Linux-ban l***sz van, nem pedig információs modul...
    Egyébként tényleg használok assembly betéteket mert ugye a C-ben sincsen CPUID utasítás...?;]
    Egy program nem attól jó, hogy assemblyben írták, vagy C-ben, vagy LISP-ben...
    Attól jó, hogy azt csinálja ami a feladata, elfogadható sebességgel csinálja (már ha az adott feladatnál ez értelmezhető), ésszerű erőforrásigénye van...
    A programozó oldaláról pedig az az ésszerű, ha olyan fejlesztői környezetet választ amiben hatékonyan tud dolgozni, könnyen tud hibát keresni, stb...
    A program aminek a része az említett 8700 sornyi kód, összesen több mint 142000 sorból áll. Lefordítva kb. 1.350.000 byte, de ebből 20K a header, tehát marad 1.330.000byte. Mivel Intel környezetben jó közelítéssel mondhatjuk azt, hogy egy assembly sor kb. 3 byte-nyi gépi kódra fordítódik le, ezért ez megfelel kb. 440.000 sornyi assembly kódnak...
    Tudod mit? Tartsd ezt karban egyedül te...!;]
    Egyszer régen volt egy olyan tanaram, aki felmérésekre hivatkozva azt mondta: egy jó programozó egyedül maximum 15-20.000 sornyi kódot képes teljesen áttekinteni, karbantartani, fejleszteni, stb...ehhez mérd magad...;)

• Rover623

félisten

Ha alapból ennyi rálátásod van a dologra (értsd: nem tudtál összeszedni a netről ennél több infót...), akkor elég reménytelen...;]

Saját péda:
    CPU+Cache+sebesség detektálás...3500 pacal sor!
    Ezek értelmezése és kijelzése...5300 pacal sor!
    És ez még nem full extrás...:B
    Ja...mivel valszeg nem vagyok agytröszt, kellett hozzá 15+ év tapasztalat...

Próbálkozz a gyártók (Intel, AMD, stb) oldalairól proci speckókat és programmer manual-okat letölteni, azokban rengeteg info van...
    Tanulmányozd át a Linux kernel-t, a MemTest forrását, stb...

[Szerkesztve]

• VladimirR

nagyúr

Hi

nem sokat ertek a temahoz, de talan tudok segiteni

''A RAM az FSB frekvenciajan megy?''
    nem feltetlenul, szinte mindig volt lehetoseg a ram-ok asszinkron hajtasara (no meg ddr/qpb, bar ez mar csak szamolgatas kerdese)

''Az L1 cache ugye a CPU frekvenciajan uzemel (tehat FSB*szorzo)?''
    passz -- de pl vannak procik, amiken nem is volt l1 cache (jo, tudom, van aki nem is hallott a 386-rol, de akkoris)

''Az L2 cache milyen frekvencian uzemel?''
    valtozo
    egyes processzorokhoz nem is volt l2 cache, hanem ez az alaplapon helyezkedett el - meg voltak procik, amikhez ez sem lehetett talan (valamelyik celeron), ezek sebessegerol nem tudok mondani semmit, amik meg mar a procin magan voltak, azok altalaban 1/3 1/2 2/3 1/1 aranyban voltak a proci sebessegehez (ha jol tudom)

''A cpu_family, model es stepping parameterek mi a rakot jelentenek?''
    family: ez asszem azt jelzi, hogy 386, 486, pentium/mmx, pentium pro/II/celeron/III/xeon, stb, vagy am486/5x68, k5/k6/k6-2/k6-3, k7, stb
    model: a csalad tagjai kozul melyik is (pl.: pentium pro/II/celeron/III/xeon csaladbol a pentium III)
    stepping: passz, gondolom tvabbi pontositas, mert pl a p3-nk es a p3 xeon-nak a csalad- es modelszama is ugyanaz (6, illetve 7)

''Lehetseges-e ebbol az informaciobal a CPU pontos tipusat meghatarozni? (pl. AMD Athlon XP 2400+ Thoroughbred B)''
    nem, max annyit, hogy AutenthicAMD AthlonXP thoroughbred B
    (bar nalad az a model_name igen nagy segitseg)

asszem ennyit tudok segiteni, meg talan annyi, hogy nezz be ide => Bővebben: link, meg ide => Bővebben: link hatha hasznat tudod venni

Aktív témák

Hirdetés