Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
arrol szo nem esett hoyuka hozzaszolasaban, hogy mar letezot alkotnal (O ezt leginkabb ugy emlitette, hogy ha mar van, inkabb megkeresne a forrast -- na ez alapjan irhatja _magarol_ hogy nem alkothat, de konyorgom ne irja mindenkirol)
igen, senki nem a kisujjabol szopta, mindenkinek tanitottak _valamennyit_ -- de azert 5-10-15 ev tapasztalat egy lehelletnyit hozzaad ehhez a tanitashoz pl aki szopott mar a lebegopotos szamabrazolas hianyossagaval a 0 abrazolasaban, s nem doksikbol ollozgatta ki a megoldast, hanem rajott maga, hogy mi a gubanc, s megoldast keresett, majd csinalt ra onalloan, az annak ellenere, hogy nem talalta ferl az elektomossagot, epitett integralt aramkort, tervezett neumann elvu szgepet, epitett pc-t, minden alkatreszevel egyutt, irt ra a semmibol oprendszert, programnyelve(ke)t, s azokhoz fejlesztoi kornyetzetet, azert mondhassa mar el, hogy onalloan megoldott egy problemat, alkotott valamit
azt meg tudhatnad mar, hogy valymi kevesse erdekel mind a sajat, mind mas ember ranjga
lenezo szovegre lenezo valasz? hol is voltam lenezo? offenziv voltam, de ha megnezed kozel sem az ujoncsag miatt (akkor nem ilyen #2 szuletett volna)
ja es a teglakra visszaterve: leraknak eleg teglat, maltert, meg szerszamot, es megmutatjak hogyan kell ket teglat egymasra rakni, illetve hogyan kell pl sarkot rakni -- ennyi, a tobbi a tapasztalattal es gyakorlattal jon -- vagy osszelopkodod a falakat, vagy _epitesz_ egy hazat
#57: wtf?
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
kerlek ne vidd el megjobban parodia fele a topicot, s kerle ne ragadj ki felmondatokat
''Harmadresz semmi sincs ezen a vilagon, amit te vagy en onerobol oldottunk volna meg. Egy kesz rendszerbe szulettunk bele es ennek a rendszernek az elemeibol epitkezunk....'' -- erre irtam, s a valaszod messze nem kielegito
nem mondtam egy szoval sem, hogy ''ercelkedtel'' volna azzal, mekkora programozo is vagy, ellenben szo nelkul lehuztal mindenkit, mondvan mi csak beleszulettunk valami kesz rendszerbe, abbol ollozgatunk
az, hogy eledraknak egy halom teglat, meg boven keves ahhoz, hogy hazat tudj epiteni -- ugyanigy egy rendszer, akar egy asm nyelv, akar egy .net keretrendszer messze keves ahhoz, hogy egy akarmilyen programot meg lehessen irni -- ahhoz nem keves tanulas, tapasztalat, gyakorlat es az ezekbol fakado sajat tudas kell
ha ezek tan tovabbra is tartod, hogy senki semmit nem tud es nem is fog tudni onerobol megvalositani, akkor megyek fogok 3 meter kotelet es keresek egy szimpatikus fat -- vagy elmegyek trogerolni, mert ott lgalabb nem kell alkotni -
VladimirR
nagyúr
jol ertem, hogy szerinted nem lehet (s abbol itelve, hogy a 15 eves programozoi multat is igy lehuzod soha nem is lehetett) smmi ujat teremteni ezen a teren?
csak a mar meglevo dolgokbol ollozgathatunk ossze ujabbakat?
irtal Te mar komolyabb programot? olyat, amire azt mered mondani, hogy a Tied (s nem innen-onnan osszelopott?) -
VladimirR
nagyúr
A RAM az FSB frekvenciajan megy?
Az L1 cache ugye a CPU frekvenciajan uzemel (tehat FSB*szorzo)?
Az L2 cache milyen frekvencian uzemel?
A cpu_family, model es stepping parameterek mi a rakot jelentenek?
Lehetseges-e ebbol az informaciobal a CPU pontos tipusat meghatarozni?
A cache size az L1 vagy az L2 vagy mindketto osszege?
Hogy lehetne megtudni, hogy mennyi L1 es L2 van benne es mekkora frekvencian megy az L2?
Az FSB frekvenciajat es a szorzot honnan lehetne megallapitani?
ezeket az elso hozzaszolasbol ideztem, itt ott kiemelesekkel -- na akkor ez most 2, 3, vagy 11 parameter (arrol nem is beszelve, hogy valoszinuleg ezek processzorcsaladonkent, de legalabb gyartonkent elternek)?
az alahuzott resszel pedig arra kivantam utalni, hogy hogy bar eddigi tobb mint 10 eves programozasi multamban (hencegjek mar en is kicsit) egy percig nem foglalkoztam cpu, vagy barmily mas hardver detectalasaval - mitobb, legmelyebbre akkor mentem, mikor pascal-ban asm-mel keltettem eletre az egermutatot (3-4 sor), szoval ezek jelentesevel meg igy is tisztaban lehet lenni, ha az ember mar olvasott imitt-amott a processzorokrol -
VladimirR
nagyúr
Ha erre a sorra gondolsz:
''Hat ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor ''
Akkor te nem vagy tisztában a szavak értelmével.
ezen sor nekem harom fele jelentest hordozhat, melyek durva forditasa a kovetkezok:
-hubazz! ez pascalban 10 000 sor? de szar...
-hubazz! neked ez 10 000 sor? de szar vagy...
-hoooo...1-2 parameternek ennyi??? 10 000??? hoooo....
en ezek kozul az elsot vettem, megpedig azert, mert sem azt nem kivantam feltetelezni a mondat gazdajarol, hogy igy lehuzzon valakit, aki segiteni probalt neki (mert lassuk be, azont ul, hogy volt benne egy kis kritika is, fokkep segitsegrol szolt), sem pedig azt, hogy olyan szinten ne ertsen a dologhoz, hogy felfogja, itt nem egy-ket parameterrol van szo
teny es valo, hogy Rover623 elso mondata sertonek hathat kicsit, s a smiley felett is konnyu elsiklani egy ilyen hangvetelu mondat utan, de szerintem ettol az a hozzaszolas meg igenis segitokesz es hasznos -
VladimirR
nagyúr
az a mondatod, hogy t ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor'' eleg ''lesajnalas'' szagu
az, meg hogy kiszeded a family, model, stepping kodokat, meg csak arra eleg, hogy nagyjabol megmondd (egy nem eppen kis meretu adatbazisbol - ertsd.: tobb ezer sor), milyen procirol van szo, pl: AMD Barton, nevleges min/max orajel, nevleges cache meret/sebesseg -- ezutan meg kell az aktualis fsb/szorzo/cache sebessegek -- es ha jol sejtem, nincs ket proci, aminel ez a lekerdezes ugyanugy megy -- namost ha osszeszamolod, hogy hany fele procirol tudsz akkor az a 3500 sor mar nem is tunik olyan soknak
kulon megirni meg azert jo, mert latod, hogy Te ilyet is tudsz, meg buszkeseg, meg akar el is adhatod -
VladimirR
nagyúr
mer' pascal roxx (es mert szinte 100, hogy hasznal benne asm-et is)
hoyuka: 3500 sor nem olyan sok, figyelembe veve azt, hogy jopar adatot kell kiszedned, tovabba hogy eleg sokfele processzorral kell megbirkoznod, tovabba azt, hogy semmi alapod nincs, mindent magad kell csinalj... -
VladimirR
nagyúr
Hi
nem sokat ertek a temahoz, de talan tudok segiteni
''A RAM az FSB frekvenciajan megy?''
nem feltetlenul, szinte mindig volt lehetoseg a ram-ok asszinkron hajtasara (no meg ddr/qpb, bar ez mar csak szamolgatas kerdese)
''Az L1 cache ugye a CPU frekvenciajan uzemel (tehat FSB*szorzo)?''
passz -- de pl vannak procik, amiken nem is volt l1 cache (jo, tudom, van aki nem is hallott a 386-rol, de akkoris)
''Az L2 cache milyen frekvencian uzemel?''
valtozo
egyes processzorokhoz nem is volt l2 cache, hanem ez az alaplapon helyezkedett el - meg voltak procik, amikhez ez sem lehetett talan (valamelyik celeron), ezek sebessegerol nem tudok mondani semmit, amik meg mar a procin magan voltak, azok altalaban 1/3 1/2 2/3 1/1 aranyban voltak a proci sebessegehez (ha jol tudom)
''A cpu_family, model es stepping parameterek mi a rakot jelentenek?''
family: ez asszem azt jelzi, hogy 386, 486, pentium/mmx, pentium pro/II/celeron/III/xeon, stb, vagy am486/5x68, k5/k6/k6-2/k6-3, k7, stb
model: a csalad tagjai kozul melyik is (pl.: pentium pro/II/celeron/III/xeon csaladbol a pentium III)
stepping: passz, gondolom tvabbi pontositas, mert pl a p3-nk es a p3 xeon-nak a csalad- es modelszama is ugyanaz (6, illetve 7)
''Lehetseges-e ebbol az informaciobal a CPU pontos tipusat meghatarozni? (pl. AMD Athlon XP 2400+ Thoroughbred B)''
nem, max annyit, hogy AutenthicAMD AthlonXP thoroughbred B
(bar nalad az a model_name igen nagy segitseg)
asszem ennyit tudok segiteni, meg talan annyi, hogy nezz be ide => Bővebben: link, meg ide => Bővebben: link hatha hasznat tudod venni
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- E-roller topik
- Megújult a PROHARDVER!
- Kerékpársportok
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Sweet.tv - internetes TV
- Path of Exile (ARPG)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- ASUS ROG Strix X570-E Gaming WiFi Alaplap
- XPS 15 9530 15.6" FHD+ IPS i7-13620H Arc A370M 16GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Dell Latitude 5420 14" FHD IPS i5-1145G7 16GB DDR4 256GB NVMe gar
- MSI RTX 2080 GAMING X TRIO 8GB GDDR6 Videokártya!
- MacBook Air M1 Újszerű 8GB/256ssd/1-3 hónap gar./Akku 100%/p4339
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest