- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
Aktív témák
-
Rover623
félisten
Az alábbi módon (nem multitask környezetben) 0.01MHz pontossággal tudom mérni az órajelet, Pentium procitól felfelé (az AMD-k 99%-án is).
Ahol nem műx, kicsit bonyolultabb a dolog, de az is megy, csak a pontosság romlik, 1MHz-re...
Const
UserTimer = $08;
TickTime = 54925.493;
Value = $A5;
Start = Value-1;
InUse = Value-2;
Stop = Value-3;
SebJelzo : Byte = Stop;
Var
SavedTimerInt : Pointer;
TSC1,
TSC2 : LongInt;
Const
PUSHALLD = $6066;
POPALLD = $6166;
Procedure ReadTimerStamp; Near; Assembler;
{ EAX-ben visszadja a Timer Stamp ‚rt‚k‚t }
Const
RDMSR = $320F;
Asm
DB 66H
XOr CX, CX
MOV CL, 10H
DB 66H
XOr AX, AX
DW RDMSR
End; { ReadTimerStamp }
Procedure PentiumTimer; Far; Assembler;
Asm
PUSH ES
PUSH DS
DW PUSHALLD
MOV AX, Seg @DATA
MOV DS, AX
PUSH DS
PUSHF
Call DWord Ptr SavedTimerInt
POP DS
MOV AL, SebJelzo
CMP AL, InUse
JNE @1
{ha éppen most folyik a mérés, akkor lekérdezzük a számlálót}
Call READTIMERSTAMP
DB 66H
MOV Word Ptr TSC2, AX
{ leállítjuk a mérést ! }
MOV AL, Stop
JMP @2
@1:
CMP AL, Start
JNE @3
{ ha most kell inditani, akkor lekérdezzük a szamlalot}
Call READTIMERSTAMP
DB 66H
MOV Word Ptr TSC1, AX
{ jelezzuk, hogy elindult egy meresi ciklus }
MOV AL, InUse
@2:
MOV SebJelzo, AL
@3:
DW POPALLD
POP DS
POP ES
IRET
End; {PentiumTimer}
Function PentiumSpeed: Real; Far;
Begin
SetIntVec (UserTimer, @PentiumTimer);
Asm
MOV SebJelzo, Start
@1:
CMP SebJelzo, InUse
JNE @1
@3:
CMP SebJelzo, Stop
JNE @3
End;
SetIntVec (UserTimer, SavedTimerInt);
Dec (TSC2, TSC1);
PentiumSpeed := Abs (TSC2) / TickTime;
End; {PentiumSpeed} -
-
Rover623
félisten
Utolsó közeli hozzászólásom...
Azért nem találsz, mert az elképzeléseddel ellentétben nem egyszerű ''összerakósdi'' meg ''táblázat'' dolgokról van itt szó, hanem sok emberévnyi adatgyűjtési és programozói munka áll a háttérben...senki nem ad oda ''puszira'' ennyi befektetett munkát...hülye az, aki nem próbál ebből profitot termelni...akár anyagit, akár erkölcsit...
Pl. én ilyen hülye vagyok, mert azon kívül hogy itt ''fényezem'' magam (igaz, majdnem anonym módon, tehát igazából szart sem ér...), közvetlen hasznom nincs a dologból, mivel 10 éve visszavonultam a nyilvánosságtól...átadtam a helyemet a fiatalabbaknak, gátlástalanabbaknak...
Közvetve viszont rengetegen profitálnak a munkámból, a felhalmozott információimból: a kollégáim, az ügyfeleink, sőt...még a PH!-sok közül is jópáran... -
Rover623
félisten
Ez most komoly...?
Abba kötsz bele, hogy én 3 paramétert soroltam fel, VladimiR pedig ezt az ''egy-két'' kifejezéssel illette...? Vagy én nem értek valamit...?
Azért férfiemberek között ez már casus belli...
Valóban három dolgot soroltam fel, de ez azért bonyolultabb...
Rengeteg információt kell kinyerni...oldalakat lehetne erről értekezni...
P.S.:
Az anyaszerepet meg felejtsd el már végre...hoyuka megvédi magát ha szükségesnek érzi...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Biztos azért linux a jele, mert biztos winben programozik...
Hát...ha abból indulok ki, hogy fennakadt az én őszinte avatar választásomon...
Ne feledd, az internet egyik ''jótéteménye'', hogy elfedhetjük kilétünket, ill. tetszeleghetünk olyan szerepkörökben is, amelyekről a VV-ban csak álmodhatunk...
P.S.:
Sajnos az első mikroprocessor piaci megjelenésekor én éppen azon keseregtem, hogy vége a boldog ovis éveknek, nemsokára kezdődik az ÉLET...közeleg az iskola...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Látom, nálad nem vagyok bejövős...no sebaj, amúgy is nős vagyok már...
A ''programozópalánta'' tágan értelmezhető fogalom...valóban: láthatólag 1-2 (max. 3) éve foglalkozik programozással, valószínűleg Winfos környezetben, C++ nyelven...ez még belefér...szerintem...
Einstein után szabadon: minden relatív!!!
(Láttad a Némó nyomában című animációs filmben a teknősöket...?)
P.S.:
Amúgy meg szvsz hoyuka nagykorú, én meg nem vagyok a papája hogy finomkodjak vele...ezen nem kell besértődni...
Az ember legyen tisztában a képességeivel...én sem leszek súlyemelő, és ha találkoznánk, nem sértődnék meg, ha azt mondanád: hát, nem vagy egy Stallone...akciószínésznek ne menj!
Istenem, hát nálam nem a csont és izomrendszerre koncentrált a teremtő...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Tildy kedves...!
Természetesen nem haragszom...
Nem kérkedéssel kezdtem...az első hsz-emben jeleztem a srácnak: ha ilyen minimális szintről indít (2005-ben), szinte esélye nincsen hogy önerőből megoldja a problémát...tehettem ezt azért, mert ''belülről'' látom a dolgot...
A 90-es évek elején évente bukkantak fel olyan progik amelyek a hardware bogarászását tűzték ki célul...aztán ezek szépen elfogytak (ki emlékszik az INTROSCOPE progira? Pedig a Gucik mérnök úr nem volt buta fiú...), és az ezredfordulóra gyakorlatilag eltűntek a kezdeményezések...maradtak a ''nagyok''...(az egyetlen kivétel talán a volt szovjet területek, ahol rengeteg tehetséges ember van...lásd CPU-Z).
Ebből a tendenciából számomra egyértelmű a következtetés...manapság már lehetetlen vállalkozás egy ilyen kaliberű feladat megoldása önerőből...annak ellenére, hogy most nagyságrendekkel egyszerűbb információkat gyűjteni a web-ről mint 10-15 évvel ezelőtt... -
Rover623
félisten
Tildy!
Ha te elmégy egy balettiskolába, és a testméreteid: 160cm/80kg, akkor a felvételiztető jó közelítéssel állíthatja rólad, hogy nem leszel jó a Hattyúk tavá-ban Odette szerepére...mivel már látott pár növendéket és arról is van elképzelése, milyen kvalitások kellenek az adott szakmához...
Mivel nem ma kezdtem a szakmát (ráadásul, bár a hozzászólásaimból nem ez jön le, dolgoztam sokat csapatban is), egy programozópalántáról elég nagy biztonsággal tudom megállapítani, hogy mire képes, vagy hova fejlődhet...
Példa:
Annak idején a Gamestar elődjéhez, a PC-X magazinhoz én ajánlottam be a Fiery-t, mint tehetséges rendszerprogramozót...s lám miből lesz a cserebogár... -
Rover623
félisten
Es itt hol sajnalom le a pascal-t?
Ha nem vagy tisztában az általad kimondott szavak értelmével, nincs értelme beszélgetnünk...ahogy látom VladimiR is megértette, tehát nem velem van a baj...
Es ezzel teged sem akartalak lesajnalni.Állítottam én valahol ilyet...?
Hat neharagudj! Nekem teljes jogom van ketelkedni benne! Maximum megverhetsz! Honnan tudjam en, hogy te valoban tudod.?
Vita vége! Jó hogy nem mondod nyíltan: hazudok...
Ha gondolod, elküldhetem neked az említett programmodulokat, de:
1. valszeg egy kukkot nem értenél belőle...
2. ha értenéd, akkor sem tudnád egyből felhasználni, mert sok más saját modulra is hivatkoznak...a teljes forrást meg nem adom oda...
3. le sem tudnád fordítani, mert csak a saját runtime library-mel műx...
P.S.:
Ebben az országban kb. 3-4 ember van, aki segíteni tudna neked...de nem fog...
Fiery már ebből él, ergo nem teheti..., a győri Szalai Laci egy nagy kókler, évek óta nem hallottam róla...engem meg most ''üldöztél'' el! -
Rover623
félisten
Látod itt a különbség...
1. valóban nem egy nagy ''was ist das''...de rávilágít arra, hogy ha valaki nincs teljesen tisztában azzal, hogy mit is olvas ki éppen a prociból és a kiolvasott adatot miként lehet értelmezni, az (legyen akármilyen nagy nevű ''guru'') könnyen belebonyolódhat a kódolásba...
2. engem nem kért meg senki az optimalizálásra...ránéztem és láttam mit csinál...ezt írtam le egyetlen sorban... -
Rover623
félisten
Elhiszem , hogy ekkora kóder zseni vagy, csak kicsit ''önmagasztalásnak tűnt '' ez: ''Ja...mivel valszeg nem vagyok agytröszt, kellett hozzá 15+ év tapasztalat...vagy a Az elkövető (Samuel DEMEULEMEESTER, mellesleg a www.x86-secret.com chief editora..''
Kedves Ildi! Mivel hölgy vagy, és én nagyon tisztelem a hölgyeket (pláne azokat, akiknek az ereiben bitek is folydogálnak...), finoman válaszolok neked...:
Igen, részben önmagasztalás...
Igen, nekem 15+ év kellett hozzá...vannak akiknek kevesebb (gondolom ismered Miklós Tamás alias Fiery-t, az AIDA-EVEREST szerzőjét...? Neki elég volt kevesebb mint 10! De pl. a HWINFO szerzőjének, a cseh Martin Malik-nak is kevesebb időre volt szüksége...), vannak viszont akiknek egy élet sem lenne rá elég...
Szóval szigorúan szvsz ilyen progit szerintem C-ben, c++ban ''ILLIK'' írni.
Hát akkor kedves Ildi, akár hölgy vagy, akár nem...sajnos jó munkát végzett rajtad az oktatási rendszer...kóser kis dogmákat sikerült belepréselni az okos fejecskédbe...
A már említett AIDA-EVEREST szintén Pascal-ban íródott, majd a Windows-os változatok Delphi-ben...a HWINFO program assemblyben, de a Windows-os változat már szintén Delphi keretrendszert kapott...akkor miről is beszélünk...?
Hidd el: olyan komplikáltságú programrendszerekről van itt szó, aminek a hardware vonatkozású részeit is éppen elég komoly munka áttekinteni...semmi szükség arra hogy még a C mindent megengedő lazaságából adódó rejtett programozási hibákkal is küszködjön az ember fia... -
Rover623
félisten
Hol sajnaltam en le a Pascalt?
Hát itt:
Hat ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor
Erre pedig:
Akkor sem hiszem, hogy kb. 10e Pascal sor a kovetkezo infok megallapitasa:
te magad válaszoltál:
A tobbihez hozza sem tudok szolni. Fogalmam sincs hogy lehet megallapitani, mennyi cache van a prociban, ebbol mennyi az L1, mennyi az L2, mennyi a kod es adat cache.
Ha valamit nem tudsz...legalább ne kételkedj annak a szavában, aki meg tudja...
Ha én arra kényszerülnék hogy tanácsot kérjek valakitől, nem az lenne az első reakcióm, hogy nem hiszem el amit mond...akkor mi a patvarnak kérdeztem meg...
Szerintem hanyagold a témát...vagy pedig tanulmányozd azokat a forrásokat amiket említettem... -
Rover623
félisten
Naja igazad van, csak mondjuk én spec C-t használtam volna rá, semmiképpen nem pascalt.
Mert gondolom azt tanultál...vagy azt tanítottak neked...
A Pascal könnyebben olvasható, szigorúbb...C-ben könnyű átláthatatlan forrást előállítani...
C...Linux...bűvszavak...
Tavaly nekiálltam bogarászni néhány forrást...a Memtest-ben találtam az alábbi kódrészletet (nagyteljesítményű Linux guruk követték el...)...témába vág, hiszen az AMD procik egyik családjának szorzó megállapításáról van szó:
temp = fid & 0x1E;
for(j = 4; j < sizeof(amd64cm)/sizeof(amd64cm[0]); j++) {
if (amd64cm[j] == temp) {
coef = j;
break;
}
}
/* Support for .5 coef */
if ((fid & 1) == 1) { coef = coef + 0.5; }
(Volt hozzá egy amd64cm nevű jópofa tömböcske is, aminek az első négy eleme 0 volt, az ötödik elemtől kezdve pedig egész számok voltak egyesével növekvő sorrendben...)
A tömböt elhagytam és a fenti ''salátát'' helyettesítettem ezzel a sorral:
coef = ( fid / 2 ) + 4.0;
Az elkövető (Samuel DEMEULEMEESTER, mellesleg a www.x86-secret.com chief editora...), csak ennyit válaszolt: Damn, that's right
Nem a nyelv számít...a feladat átlátása, a korrekt egyszerű kódolás...
Nem tudom, ha rendszerszintű programozás, akkor valahogy nem a pascal(, java , stb) ugrik be elsőként mint jó megoldás.
Asszem' megválaszoltam...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Szerintem meg elég szomorú, hogy gőzöd nincs a feladat bonyolultságáról, de azért lesajnálod a Pascal-t...
A Linux-ban l***sz van, nem pedig információs modul...
Egyébként tényleg használok assembly betéteket mert ugye a C-ben sincsen CPUID utasítás...?
Egy program nem attól jó, hogy assemblyben írták, vagy C-ben, vagy LISP-ben...
Attól jó, hogy azt csinálja ami a feladata, elfogadható sebességgel csinálja (már ha az adott feladatnál ez értelmezhető), ésszerű erőforrásigénye van...
A programozó oldaláról pedig az az ésszerű, ha olyan fejlesztői környezetet választ amiben hatékonyan tud dolgozni, könnyen tud hibát keresni, stb...
A program aminek a része az említett 8700 sornyi kód, összesen több mint 142000 sorból áll. Lefordítva kb. 1.350.000 byte, de ebből 20K a header, tehát marad 1.330.000byte. Mivel Intel környezetben jó közelítéssel mondhatjuk azt, hogy egy assembly sor kb. 3 byte-nyi gépi kódra fordítódik le, ezért ez megfelel kb. 440.000 sornyi assembly kódnak...
Tudod mit? Tartsd ezt karban egyedül te...!
Egyszer régen volt egy olyan tanaram, aki felmérésekre hivatkozva azt mondta: egy jó programozó egyedül maximum 15-20.000 sornyi kódot képes teljesen áttekinteni, karbantartani, fejleszteni, stb...ehhez mérd magad... -
Rover623
félisten
Kedves tildy...
Mivel neked valami végzettséged is van emlékeim szerint, tudhatnád: a való életben előforduló feladatok 99%-ra gyakorlatilag bármelyik magasszintű nyelv megfelel...amit meg lehet írni C-ben, azt meg lehet írni Pascal-ban is...meg Basic-ben is...
Amit meg assemblyben csináltak, azt pedig vagy meg lehet írni C, Pascal, stb. tájszólásban (csak nagyobb lesz a kód, meg lassabb)...vagy nem... -
Rover623
félisten
Ha alapból ennyi rálátásod van a dologra (értsd: nem tudtál összeszedni a netről ennél több infót...), akkor elég reménytelen...
Saját péda:
CPU+Cache+sebesség detektálás...3500 pacal sor!
Ezek értelmezése és kijelzése...5300 pacal sor!
És ez még nem full extrás...
Ja...mivel valszeg nem vagyok agytröszt, kellett hozzá 15+ év tapasztalat...
Próbálkozz a gyártók (Intel, AMD, stb) oldalairól proci speckókat és programmer manual-okat letölteni, azokban rengeteg info van...
Tanulmányozd át a Linux kernel-t, a MemTest forrását, stb...
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Motoros topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Horgász topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Medence topik
- További aktív témák...
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged