Hirdetés
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ez lehet az Apple hajlítható telefonjának formája, mérete
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Karácsonykor nyerte meg a Honor az üzemidőcsatát
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Norciborci
csendes tag
Ehh...
Érdekes dolgok jöttek ki
Ha nem csinálok semmit, csak a memóriákat állítom át 4-4-4-12-re, akkor a gép el sem indul...
Ha az FSB 400, a RAM DDR2-800, akkor nem indul
Ha az FSB 400, a RAM AUTO, akkor elindul
Ha az FSB 400, a RAM AUTO, a PCI-E 100, akkor nem indul, ha lejjebb veszem (pl 95), akkor elindul.
Ha minden default, és a memóriák 5-5-5-15-re vannak beállítva, akkor szépen megy a gép, csak olyan, mintha akadna, gondolkodna néha
Ha állítok az FSB-n, megtartom az 5-5-5-15-öt, akkor lefagy...
Ha FSB 400, a többi default (memóriával együtt), akkor vígan repeszt, de a CPU-z szerint a PCI-E csak 1x (de gondolom ez normális)
Csupán ennyi az első tapasztalatom
-
Gorneck
legenda
válasz
Overlocker
üzenetére
Pont ezé kéne csökkenie...kisebb vid, kisebb fogyi...szal elvileg minden kisebb...na mind1...feladtam...

-
-
Gorneck
legenda
válasz
Overlocker
üzenetére
Órajel elmélet bukott...beállítások uazok...
Dupla annyi lett a droop...Szal nem igazán értem...
Mondjuk annyira nem zavar...csak meglepődtem... -
-
awokado
tag
Hogy érted azt hogy fixálva?
Boccs de kezdő vagyok ezen a téren
-
awokado
tag
Lenne egy kérdésem:
Először is játszottam a Colin McRae Dirt-tel alapórajelen(2133MHz),maxon kb.31-37 fps között.
Másodszor aztán emeltem az órajelet 3200Mhz-re és lám 9-12 fps lett
.
Nem értem miért...
Talán a hőmérséklet miatt?(gyári hűtő van rajta)
Coretemp szerint 65 fok fölé nem megy orthos alatt.
Nem csak a Dirt alatt csinálta ezt...pl.R6 Vegas
Ja és 3000Mhz-nél és 2800MHz-nél is így belassult.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Overlocker
üzenetére
Okkka...várom a végeredményt...sztem megkergülnek a szenzorok...
Kb hasonló alapokon, mint a cold bug elméleted! 
StaMiNa: Ez kb 4-5 perces móka volt...de tesztre belőni a gépet...pfff...az több óra és nincs időm mostanság rá...de igyekszem...
[Szerkesztve] -
-
fahed
csendes tag
naaggyon köszönöm
, ezek számomra sokat érő információk voltak. -
fahed
csendes tag
na és az utolsó
1:1-be vagy 4:5be az mit jelent? -
fahed
csendes tag
jjaaaa, nem az a modify ratio izééé?
-
Soak
veterán
-
fahed
csendes tag
akkor pls legalább a szorzót mondd meg, mert gúgölben elég nehezen tudok keresgélni:S
-
fahed
csendes tag
amgy akkor ezt is megadhattad volna: http://prohardver.hu/cikkek/2002-04-28/tuning_alapozo_mit_mikor_hogyan_miert/oldal_1.html
-
válasz
laragirl83
üzenetére
így tovább

-
fahed
csendes tag
kiváncsi vagyok
CL5?
szorzó?
1:1?
4:5:
északi híd?
déli híd?
Lágymányosi híd?
Fsb? -
apro
senior tag
hali
az idözitések igen,4.4.4.12.4.2T, a feszekis uaz, egyedül a CPU.na kellett kevesebb fesz (1.275v)
most kisérleteztem még egy kicsit mivel hüvösebb van,
most jelenleg
498FSB3994mhz ram 1000mhz-én és az orthoz 5 percig birta a fesz 1.4570v bios-bam a höfok alap 40c-41c- terhelt 68-69c, 74-75,emelk 78c-nél tert
de most már ujraindult még kellene neki fesz
lehet hogy fog menni 500fsb-t majdha kikisérletezem jelenkezek teszek röla fel képet,
hali
[Szerkesztve] -
laragirl83
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
jó, egyenlőre 4-4-4-6-ban ketyeg, 3 órát ment memtest 3.3, no error

-
apro
senior tag
hali
Jorus
(őstag)
Na, próbálom lassan írni...
- Onnan indulunk, hogy a procid megy 2800MHz-en, tehát 400MHz-es FSB-ig kizárhatjuk, hogy korlátozó tényező lenne, igaz?
- BIOS-ban beállítod az FSB-t 300MHz-re, belősz vmi laza időzítést, mondjuk 5-5-5-18-at, megfeszeled a RAM-okat, és beállítod a legmagasabb DDR értéket, amit látsz. Ez lesz a 2:3-as szorzó. (Nem osztó, mivel 965-nél nincs visszaosztás, csak szorzás.)
- Ekkor (CPU-Z-vel ellenőrizheted) a proci 2100MHz-en, 300*7-en fog menni, a RAM-ok pedig 900MHz effektív órajelen (300/2*3*2) fognak ketyegni.
- Elkezded emelni az FSB-t, mondjuk 340MHz-re.
- Ekkor a procid 2380MHz-en, 340*7-en fog menni, a RAM-ok pedig 1020MHz effektyv órajelen (340/2*3*2). Ezt már valszeg nem fogják bírni, tehát be is fejeztük a RAM-ok végének keresését. A proci, amint látod még csak 2380MHz-en megy, tehát kizártuk, mint korlátozó tényezőt.
- Tegyük fel, hogy a memók valami csoda folytán mennek tovább is.
- Az FSB-t megemeled 400MHz-re.
- Ekkor a procid 2800MHz-en fog ketyegni, a RAM-ok pedig 1200MHz (400/2*3*2) effektíven mennének, de ez ugye kvázi kizárt a te modulijaid esetében.
Lássuk be, hogy ha a procid tudja a 2800MHz-et, és azzal ugye a 400-as FSB-t, akkor 1200MHz-ig tudod tesztelni a memókat anélkül, hogy a proci korlátozó tényezőként lépne fel.
''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!''
ez vólt
hali -
Ribi
nagyúr
válasz
Norciborci
üzenetére
Hat ez eleg furi.
Pedig azokat nemart fixalni, mert a VGA nemszereti a magas PCI-E frekt. Probald meg ha allitod olyan 95-110 kozott. Az elvileg meg okes. -
Ribi
nagyúr
válasz
Norciborci
üzenetére
Bios
►Advanced
►JumperFree Configuration
AI Tuning Manual
CPU Frequency 400
DRAM Frequency DDR2-800MHz
PCI Express Frequency 100
PCI Clock Synchronization 33.33
Spread Spectrum Disabled
*Memory Voltage Ezt annyira hogy 800-on stabil legyen 2.1V altalaban eleg szokott lenni, de markatol is fugg.
*CPU Vcore Voltage 1,4V, ha naon melegszik majd lentebb veszed.
FSB Termination Voltage auto
NB Vcore nem allithatod
SB Vcore ( Sata;PCIE ) ezt sem
ICH Chipset Voltage ezt sem
►CPU Configuration
Modify Ratio Support Enabled
Ratio CMOS setting 8
C1E Support Disabled
MAX CPUID Value Limit Disabled
Vanderpool Technology Disabled
CPU TM Function Disabled
Execute Disable Bit Enabled
Peci Enabled
A memoria nemtom milyen van, de szentem ezt ne buzerald elso korben, hagyd auton az egeszet.
►Chipset
►North Bridge Configuration
Memory Remap Feature Disabled
Configure DRAM Timing by SPD Disabled
*DRAM CAS # Latency 4
*DRAM RAS # to CAS # Delay 4
*DRAM RAS # Precharge 4
*DRAM RAS # Activate to Precha 12
*DRAM Write recovery Time 4
*DRAM TRFC 35
*DRAM TRRD 10
*Rank Write to Read Delay 10
*Read Write to Precharge Delay 10
*Write to Precharge Delay 10
Static Read Control Disabled
Initiate Graphic Adapter PEG/PCI
►PEG Port Configuration
PEG force x1 Disabled ezt nemtom mi, de ezt sem kell buzeralni.
Milyen huto van a procin(zalmanbol sokfele van)? Ha keves, akkor esetleg kevesebb fsb-vel es CPU feszkoval probalkozz. Ez nezd meg bioszban hogy mennyire melegszik. Ha alapon nem megy kb55 fole akkor indithatod a windows-t.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
apro
senior tag
hali
Jorus,, már bizti nem emlékszel rám, de vagy kb.2hónapja szenvettem 6300-as cpu-mal tuning szempontjából,és te akkor segitettél, vagyis irtál egy pár sort hogy kell megálapítani,mi a korlátózó tényező a tuningnáll,( Aramok tesztelését, nem akarom most leirni neked ami te irtáll kb --Ekkor a procid 2380mhz-en 340X7-en menne a Ramok pedig 1024MHZ efektiv orajelen ezt már valoszin.. nem fogják birni (Aconfig alul)
akkor arra következtetésre jutottunk hogy a ram a kizáró tényezö a tun,és nen a CPU akkor a ram megállt 319-320MHZ-n,ekkor enyit birt???az kb 950MHZ-ét jelentett a ramnak
namármost viszont cseréltem procit 6420-as és amit leirtál mégegyszer elkeztem teszt és mostmár
a 340fsb 340X8, és aramok mennek 1024mhz-én akkor ezekszerint mégis csak a procival volt a gond az nembirta a tuningot!
vagy ennél a procinás a nagyobb szorzó miatt ami 8-as, már nem olyan beállitásokkal kellene leteszt a ramokat??
ha tudsz válaszólj már légyszi, vagy valaki aki érti hogy miket hordtam itt össze,, Jorus gond érted,?
hali
[Szerkesztve] -
Soak
veterán
válasz
Superman
üzenetére
Vagy ha ilyenre adoma fejem, akkor veszek egy jóval erősebb processzort.
havi 1szer tömöritesz ahoz veszel procit?
Elég idegesitő tud lenni ,ha órák munkája kárba vész. Amugy meg mindenki a saját igényeinek megfelelően tuningolja/állitja be a gépét. Van aki nem nyugodt ha nem atom stabil van akit nem érdekel. -
Superman
nagyúr
Ez mind igaz, de - ahogyan mondtam - egy átlagos júzer nem fogja 8 órán át a gépét 100%-ra járatni. Nem néztem utána, hogy a prime95 mennyiben terheli le jobban-kevésbé-ugyanannyira a processzort, de az lefut még 520-as FSB-nél is, mindössze 58 fokos processzor mellett. Az orthos kezdi 65 foknál, felkúszik 72-re, majd még rátesz egy lapáttal, lesz 77 fokos a processzor és kész.
Igaz, hogy videotömörítésnél, kódolásnál tényleg atomstabilnak kell lennie a gépnek, ebben egyetértek. Vagy ha ilyenre adoma fejem, akkor veszek egy jóval erősebb processzort. -
válasz
Norciborci
üzenetére
Kezdd ezekkel a beállításokkal: [link]
-
Norciborci
csendes tag
Sziasztok!
Van egy jó kis konfigom, ebből szeretném kihozni a lehető legtöbbet. Mit javasoltok? Hogy kezdjek neki? Milyen az ''ideális'' tuning?
Nekikezdtem többször, de nem sikerült megoldásra jutnom. (a táblázatok, screenshotok, javaslatok beállítása nálam fagyást, el nem indulást okoz, jobb esetben a PCI-E VGA kártya csak x1-ben megy).
Asus P5B-E alaplap (friss BIOS-szal), Core2Duo E6420-as proci Zelmann hütővel, MSI 8500 GT VGA, 2x DDR2-800Mhz 1 giga RAM.
Köszönöm szépen előre is a segedelmet.
Norbi -
Brumi˘
addikt
válasz
Overlocker
üzenetére
Nekem 1,6V-n bios postig jutott az e6400 4ghz-en.

-
válasz
laragirl83
üzenetére
Thx.
-10-20Mhz. Viszont a leggyorsabb beállítások p5b-deluxe-hoz..
[Szerkesztve] -
válasz
laragirl83
üzenetére
Alkalmazásfüggő, de bencheken kívül nem fogod megérezni.
-
laragirl83
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
na igen

btw, GG!
[Szerkesztve]
mennyivel jelent amúgy ramnak nagyobb strapát ha 4-4-4-8-ról átállok 4-4-4-4-re?
érdemes kínlódni vele, vagy úgyis elhanyagolható a különbség? csak mert most levettem 4-re, gondoltam kitesztelem már 
[Szerkesztve] -
jugeen
addikt
válasz
Superman
üzenetére
ahogy te is írtad, olyan alkalmazásoknál nem fagy ki a rendszered, ahol nem maximális a terhelés. attól még lehet használni, reménykedve, nem fagy majd ki akkor, amikor nem kéne. ha meg igen, akkor újra kezded a TDU-n a pályát. ha viszont erőteljesen CPU igényes alkalmazást használnál, mindjuk video tömörítést, és a kódolást újra kezdhetnéd óránként, egy fagyás miatt, akkor már nem neveznéd ugyanazt a rendszert stabilnak.
-
válasz
laragirl83
üzenetére
1,6v
-
laragirl83
őstag
válasz
Overlocker
üzenetére
meg se merem kérdezni, milyen fesszel produkálta ezt az eredményt

-
2nd E6400 : 3999Mhz [link]
-
Superman
nagyúr
válasz
laragirl83
üzenetére
Gyönyörű eredmény Lara!
Gratulálok. 
Más, de ehhez kapcsolódik: ez az orthos-mánia azért elég relatív, ha megnézitek, hogy a legtöbb user mire is használja a gépét, még a tuningosok is. Példa: 520MHZ-en az orthos 1mp múlva kivág és vinnyog, hogy hardver hiba, stb. De: minden más lefut. A Test Drive Unlimited és a közismerten kényes GTR2, WTCC programok 3-4 órán át futnak hiba nélkül. Akkor most instabil gépem van? Az meg már egyenesen a roller kategóriába tartozik, amikor a memóriát tesztelem (1066-osak) mondjuk 1000MHZ-en és kivág 1 perc múlva megint hardver hibával. A Memtest szerint nincs hardver hiba.
Egyszóval tényleg jó a program, csak annyit akarok mondani, hogy ilyen nagyfokú terheléssel sima használat közben szinte kizárt, hogy összefusson az ember.
[Szerkesztve] -
StaMiNa
aktív tag
válasz
laragirl83
üzenetére
Hello, mar meg is tortent, ervenyesitettem az eredmenyt

-
Brumi˘
addikt
válasz
laragirl83
üzenetére
Hmmm, akkor megnézem majd én is 7×500on és akkor tudom a ramokat 1:1-be hajtani, hátha P5K-ba is stabilabb lesz úgy a cucc.
-
StaMiNa
aktív tag
válasz
laragirl83
üzenetére
Szép eredmény, tessék elfoglalni az elso helyet orthos top10ben az oldalon!

-
Mákos7észta
aktív tag
válasz
laragirl83
üzenetére
eltájoltam
mázlis. -
laragirl83
őstag
jaja, 6400-am nekem is alapfesz alatt képes a 8*400MHz-re, egészen konkrétan BIOS-ban 1.2750V ami 1.216V load feszt jelent
biosban már citromsárga színnel jelzi, hogy lehet kevés lesz.. 
viszont! ilynekor csak 4:5 osztóval tudnám 1GHz-en járatni RAM-ot és p5b lapban 1:1 a legstabilabb meg legkényelmesebb mem osztó, emiatt 4:5ben a 2.35V sem elég 1GHz-hez, ráadásul csak CL5-ben hajlandó olyankor elindulni.
úgyhogy marad 7*500, ram 1:1-ben cl4! -
Brumi˘
addikt
válasz
laragirl83
üzenetére
Megértelek, bár én se hűtöm komolyabb hűtővel, csak egy cm hyper tx van rajta. Mondjuk én 3,2-n használom a mindennapokba alapfesz alatt picivel, csak akkor megy gyorsabban amikor rámjön a durvulás.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
laragirl83
őstag
válasz
Mákos7észta
üzenetére
Ibiza...

-
Mákos7észta
aktív tag
válasz
laragirl83
üzenetére
Szép helyen nyaraltál
Adria?
Szép eredmény, főleg a memók időzítése tetszik![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
laragirl83
őstag
ennél több feszt nem akarok adni neki, ez is BIOS-ban 1.4500V-ot jelent.
nyílván bírna még +0.02-0.05V-ot, de ott már melegedne rendesen, én meg csak mezei freezer7 pro-val küldöm
ami biztos, hogy ezt tudja stabilan, amire így nem elég ilyen sebességen CPU, arra +100MHz-el többel sem lenne az. -
Brumi˘
addikt
válasz
laragirl83
üzenetére
Az érdekes... 1,4V latt megy 3,5G-t akkor mennie kéne még... Nekem 1,45V körül ment 3,5-öt, 1,5V körül ment 3,6-ot, feljebb meg még nem volt időm nézni.
-
jugeen
addikt
válasz
laragirl83
üzenetére
most az orthos jelzi hibásan, vagy a CPU-Z?
-
Brumi˘
addikt
válasz
laragirl83
üzenetére
Hmmm, nem rossz.
Kiváncsi lennék mi a vége. -
laragirl83
őstag
-
-
janos666
nagyúr
Szerintetek lehet baja egy E6420-asnak ha 1.65 voltot adok neki, de 70egynehány fok alatt marad? (a melegrekordok idelyén egyszerkétszer sikerült 1.6 volton is túlhevülnie addig hogy lekapcsoljon ORTHOS alatt, de most 66 fok volt a max ameddig elment így 1.6, 3.6Ghz-n jó időben, különben 76 foknál lövi le magát ha be van kapcsolva a thermal monitor)
-
Soak
veterán
válasz
Overlocker
üzenetére
Pszt

-
-
Soak
veterán
válasz
Overlocker
üzenetére
Attol ,hogy nem meleg attol még ennek a csikszéleségnek elég sok állandora
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bestbuy játékok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Linux Mint
- Futás, futópályák
- Házimozi belépő szinten
- Pánik a memóriapiacon
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B460 i7 10700 16GB DDR4 1TB SSD RTX 5060 8GB NZXT S340 fehér CM 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Thin A15 B7VE Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Dupla annyi lett a droop...Szal nem igazán értem...
Mondjuk annyira nem zavar...csak meglepődtem...
Szépen hallgatsz...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)