Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
laragirl83
őstag
válasz
jfehervari
üzenetére
Akkor 9*400 vagy 8*450, ha szerencséd van akkor mind2 felállást alapfeszen vinni fogja!
BIOSban feszeket tedd manuálra, és minden legyen NORMAL-on! Kivétel a RAM, mert ott kell a +0.2-3V. Ennyi.
Még arra figyelj, hogy a RAM szorzót is te kézzel lődd be, 2x-re, így 800 illetve 900on mennek max a ramok, vagyis kizárható hogy ott vérezz el.
Ha így elindul gép lehet tesztelni, LinX-el és ki fog derülni kell-e +fesz CPU-nak. De a 3600at mondom, esélyes, hogy alapeszen viszi, de ha nem akkor 1.3Von belül biztos. Ezt még gyári coolerrel is megtudod nézni.Illetve még annyi, hogy minek 6GB ram, a memkezelő lehet nem fogja bírni...
Első körben szépen legyen bent csak 2GB vagy max. 4GB. Ha bírja akkor mehet bele mind és lehet reménykedni. -
laragirl83
őstag
Topik fenntartó userek 95%-a már i7-el tolja, ez a core2 topik meg kifog purcanni

-
laragirl83
őstag
válasz
AirBooms
üzenetére
Léggel vcore valós 1.4V volt, VTT meg meg 1.45.
Ne IBT-t használd hanem LinX-et.
IBT-nek szvsz vannak problémái, programból fakadóan, nálam pl le sem fut, el akarom indítani és rögtön error...
Persze p95 meg társai, illetve LinX megy rednesen, és ugyebár a gép is működik jól, nem fagy, nem hibázik. -
laragirl83
őstag
Már mindenki CORE I7-el tolja, úgy leült ez a topik!

-
laragirl83
őstag
válasz
lipi67
üzenetére
Ennyit 1xerre neeee!

Akkor soban:
- én nekem már 1.4V is soknak számít egy tartós OC beállításhoz, léghűtéssel vagy mással. Még BIOS szinten is, ami ugye drop miatt gyakorlatban kevesebb. Nekem már bántja a szemem, arról nem is beszélve, hogy példámban (mert azért kipróbáltam) Freezer7 PRO már nem bírja meg ezt a feszt, illetve bírja, és megy is, meg nem fagy, de számomra 65-70 fok már sok... ez persze mindenki maga dönti el

- AUTO feszt kipróbáltam, és NEEE!! igaz ASUS lapban csak, lazán ráküldte 1.5xxV-ot... halál.
- nálam a mushkinok rám vannak bízva, ami az aplha timingokat illeti, egyedül a subtimingok vannak auto-n
- azt semmiképpen nem állítottam (más írta hogy neki ettől stabil a gép...) hogy ez tenné stabillá a gépet, nyílván nem.
Viszont hogy használ-e? Ha a fícsőr célját nézem, akkor normál és nem túl extrém tuning esetén segít!
Vagyis jótékony hatása kellene lenni a CPU-ra 
-
laragirl83
őstag
válasz
lipi67
üzenetére
1.6V feszen 45nm-es cpu-t küldeni amúgy is öngyilkosság, ha nem a LLC öli meg akkor a szépen lassú halál degradáció miatt...
Értelmes hobbi OCs szinten (levegős 4ghzes max...) a loadline calibration nem okozhat gondot, mivel ott nem lépi meg az ember azt a feszt aminél káros lehet...
-
laragirl83
őstag
-
laragirl83
őstag
válasz
cellpeti
üzenetére
Ááá nem szabad AUTO-n hagyni semmit.... megölöd a gépet.
Tedd MANUAL-ra:
DDR overvoltage +0.2
PCI-E normal maradhat
FSB overvoltage normal vagy ha kell akkor +0.1 max...
MCH overvoltage +0.1
Loadline calibration enabled
CPU voltage 1.3500-1.400V-ig léghűtéssel (ezt ki kell tesztelni...) De az az ~1.5xxV qrvaaa sok!!!! -
laragirl83
őstag
válasz
puttputt
üzenetére
Számít, akár néhány fokot is, a hiánya pedig...
Viccet félretéve, van különbség paszta és paszta között, de általában ha veszel egy hűtőt ami nem a gyári pl. akkor ami azon van eleve (mondjuk AC hűtőkön MX1 és MX2 paszta) azt érdemes használni, mert biztos jobb, mint a noname fehér trutyi. -
laragirl83
őstag
válasz
puttputt
üzenetére
Ebből igen! LinX - Linpack
Ha egy ilyen 6000-es problem size-ból lefut egy 50 run, akkor ott prime95 sem fog elhasalni órák múlva sem

-
laragirl83
őstag
válasz
laragirl83
üzenetére
-
laragirl83
őstag
-
-
-
laragirl83
őstag
válasz
puttputt
üzenetére
Ez így bugyutaság... már bocs
Az hogy az 500-as FSB-t nem bírja lapod/procid 24/7-ben, arról nem a szorzó tehet.
Nekem több E8400-am is volt, ami stabilan vitte 500as FSB-t, pl ez a mostani is.
9x szorzóval persze nem menne, vagy csak LN2 meg 1.6V-on de az már más ügy
Lényeg, ha pl 450-es FSB-t bírja a gép tutira 9x-es szorzóval, nyílván bírja 8x-al is.
Az hogy te milyen szorzót használsz, stabilitás szempontjából tökéletesen mind1, ha stabil, akkor nem aért stabil mert 9x vagy 8x a multi hanem mert bírja és kész, minden kap elég feszt.
(ezért mondtam én 12+ óra p95öt, nem viccből)
-
laragirl83
őstag
Ha valaki érez magában elég erőt, esetleg nyithatna topikot Wprime 2.0-nak, és mehetnének az eredmények

Keresgéltem fórumon, de csak egy régi wprime topik van, 2007-es az utolsó HSZ és még 1.5x verzió.
Szóval lehetne neki külön hely, ide nem akarok szemetelni, de azért 1 link belefér
[32M] -
laragirl83
őstag
válasz
lipi67
üzenetére
Gondolom azzal azért tisztában vagytok, hogy ezek a fél órás, órás p95 futtatások semmire nem jók...
Ha annyira nincs kedvetek sok órán át menni hagyni small fft-t, akkor javaslom EZT! használni!
Gondolom linpack-ot nem kell bemutatni, ez izzasztja meg legjobban intel cpu-kat, minden más ezután jön. Én pl. adtam neki egy 6000-es problem size-al 75 runt. Nah ha azt kibírja vagy akár csak 50-et is, jó eséllyel stabil a gép
-
laragirl83
őstag
-
laragirl83
őstag
Hmm, eddig feles szorzót nem próbáltam, nem tudom miért, kimaradt, de EZ így elég kellemesnek tűnik, nem?!

-
laragirl83
őstag
válasz
puttputt
üzenetére
10 még ok, de kevesebb már nem javasolt.
Épp most keresem btw cikket erről neten.Báhh meg is van, Asus VIP fórum:
RAS: Small influence on stability / Small influence on bandwidth
tRAS seems to act differently on integer/float results. Integer, going from 15 to 10 changes by ~5mb/s. Float doesnt change.
tRAS is an "end-timing", so dont go to high. And not lower than what tCL+tRCD equals. Recommendation: 12 for oc/normal usage. 15 if you want to push mhz. Tweaked: 8A vastagított részből gyakorlatilag minden kiderül!
[link] -
laragirl83
őstag
válasz
puttputt
üzenetére
A szabály szerint a 4 alfa timing közül az uccsó' időzítés értéke minimum egyenlőnek kell lenni az első 2 érték összegével, vagyis ha CL5-5-5 az első 3, akkor az uccsó' minimum 10 kell, hogy legyen. (alapból első 2 érték összege +2, vagyis legjobb esetben is 5-5-5-12!)
Nem véletlenül van ez így, Ősember tudná megmondani pontosan, de lényeg, direkt így van kitalálva, ha een érték alá mész, max hibázni fog ram, gyorsabb nem lesz!
Amúgy gyakorlatban, hogy te azt 15-ön vagy 12-őn használod tökkkéletesen' mind1, semmit nem veszel észre belőle.
Annó 1066+ A-DATA micronos ramokkal néztem 1GHz-et 4-4-4-6-ban meg 8-ban, semmivel nem volt jobb, mint 10 v 12. -
laragirl83
őstag
Mivel mostanában nem nagyon hajszolom PC-t, gondoltam megnézem alapfrekin mi az a legkisebb fesz amin elketyeg

Jelenleg itt tartok:
9*333MHz@3.0GHZ ~ 0.992V terhelés alatt, idle 1.008V
-
laragirl83
őstag
válasz
laragirl83
üzenetére
BTW, biztos tudjátok nyűglődik XTREMESYSTEMS, nos aki nem bír várni (jogosan) az regelhet techpowerup!-ra, ahol megkapja az "xtreme refugee" user titlet, csak kell w1zzardnak küldeni 1 pm-et!

-
laragirl83
őstag
válasz
puttputt
üzenetére
Itt egy kép, miről is szól a dolog
A lényeg, hogy nem energiatakarékossági fícsőr hanem CPU élettartam növelő megoldás lenne "elvileg". De OCnál azt írják érdemes kikapcsolni.
Annó nekem is, P5K Pro lapnál ki volt kapcsolva. -
laragirl83
őstag
válasz
darál0w
üzenetére
Azért legyünk tisztában azzal, hogy mit is jelent/csinál a "Load Line Calibration" fícsőr, mert látom egyesek félreértelmezik azt!

Load line droop is an inherent part of Intel's power delivery design. Droop can help to reduce the output-voltage spike that results from fast load/current demand changes.
-
laragirl83
őstag
válasz
dokee78
üzenetére
Most nem fotózok de leírom:
8*500
pci-e 105
c.i.a. 2 disabled
performance standard
dram ratio 2x
latency 5-5-5-12, subtimingok AUTO, illetve PL 8-on manuál
CPU voltage 1.38750V
dram voltage +0.3V
FSB overvoltage +0.1V
MCH overvoltage +0.1VEnnyi. Jah és minden energiatakarékossági fícsőr OFF.
-
laragirl83
őstag
-
laragirl83
őstag
Kis stabilitás próba.
Prime95 BLEND test, Orthos pedig CPU (small fft's) de ez utóbbi látszik is
[link] -
laragirl83
őstag
Nézegettem CPU-t kíváncsiságból, 8*525MHz sajnos 1.328V-on hibázik (értsd BIOS-ból 1.400V, idle 1.360V, load 1.328V) E fölé nem megyek, elvből és kész.
Most kapja 9*450-et ugyanezen a feszen, így ramok 1080MHz-en ketyegnek, meglátjuk bírja-e, elméletileg nem kéne hogy gond legyen
-
laragirl83
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
Akkor belenyúltál a tutiba

-
laragirl83
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
Nem tudom, elvileg az is rá van írva, de ha nem akor esetleg FPO, ha semmi nincs rajta ilyen, akkor meg próba cseresznye, és kiderül mit bír

Ja és ezeknek a szorzójuk nincs lockolva szóval, pont órajel tesztelés céljából, ezért lehet őket hajtani atom módon.
-
laragirl83
őstag
válasz
animatrix11
üzenetére
Ha ezek ES (Engineering Sample) darabok akkor jól húzhatóak nagyon.
-
laragirl83
őstag
Számíthat! Azért írom feltételes módban, mert nem kötelező érvényű, de általában OC-nél első körben minden ilyen fícsőrt kikapcsolunk, és úgy teszteljük a gépet.
Aztán ha minden ok, akkor lehet vissza kapcsolni őket, de hozzáteszem, ha már feszt is emelsz OC-nál, akkor az energia takarékossági funkció nagy lényege, vagyis fesz visszavétel alapból kiesik...
Tehát ezeket akkor érdemes bekapcsolva hagyni, ha alapfeszen tudsz tuningolni.
Lásd esetemben, a 3.6GHzet simán elviszi alapfeszen a CPU, ergó Eist, C1E stb bekapcsolva szépen visszavesz szorzót és feszt is, vagyis van értelme.
De 4GHz-en, ahol már 1.3V kell, ott felesleges, max a szorzót veszi vissza, de feszt már nem... -
-
laragirl83
őstag
válasz
hermanyi
üzenetére
A kép alapján az FSB-t nem állítottad, sem a szorzót.
333-on megy, ami az alap. Ezt kéne 400-ra tenned BIOS-ban és akkor 9*400=3.6GHz, ezt alapfeszen jóeséllyel viszi.
Vagy, 8*450, a nagyobb FSB miatt, ezt még talán ramok is elviszik (ugye 900MHz), és már előrébb vagy, szintén alapfeszen
-
laragirl83
őstag
-
laragirl83
őstag
Mert 0.5-ös szprzóval csak a gond van, nem éri meg a vesződséget...
Amúgy meg írta is, nem akar nagyon nyomulni, csak stocknál gyorsabb legyen.
500as FSB pedig ma már alap amúgy szinte, nekem eddig az összes wolfdalem vitte, még a 8200as is... vagyis a 4GHz is gyakorlatilag garantált lenne, főleg 8500-al, és talán még 1.3V-on vagy az alatt is képes lenne rá, de ott már tesztelgetni kéne rendesen, meg ram is közbeszólhat főleg 2*2gb, necces...
Bőven jó amúgy is 3.6GHz ma mindenre, legyen játék vagy app...!
-
laragirl83
őstag
válasz
DeadMeat
üzenetére
Nem, de erre való az internet....

Mondjuk kérdés mennyiben ússza meg a cserét, de nem hiszem hogy 1:1ben menne, ráfizetni meg SZVSZ nem éri meg.
PCI-E2.0, nabumm, jelenlegi VGAk mennek nélküle is, ez maaajd csak később lehet szempont. Ez majd akkor jön jól ha SLIGTX280X2ők mennek majd
ICH10 vs 9... sebesség szempontjából elhanyagolható a különbség.
Lényeg, VÁLATNI p35 ds3-ról P45 ds3-ra nem éri meg, hacsak nem 1-2 ezer Ftból kijön a csere.Persze, ha 0ról indulunk és ősrégi gép helyére vásárolunk, akkor nyílván P45 jobb választás!
-
laragirl83
őstag
válasz
Sziszifeca
üzenetére
A LinX-et elméletileg elég 2-3 órát is nyomni, ha addig nem hibázik CPU akkor utána sem fog.
De mint írtam ez CSAK A CPU-t terheli.Ezután jöhet Prime95 BLEND! teszt! 12+ óra...
Na ezek után már mondhatod stabil a gép, persze VGA OC még bekavarhat de azt artifactolásból ki lehet szűrni...
-
laragirl83
őstag
Attól fögg, P95-el mit teszteltél? Small FFT's? Az csak CPU... attól még game alatt MCH és RAM befoshat...
Blend test kell, az terheli MCH-t is, ergó RAM-ot is.
De még mindig VGA élkül megy a téma.
Játék alatt egyszerre kapnak terhelést a dolgok, lehet attól válik instabillá, táp nem bírja stb...
Szóval ennyi
-
laragirl83
őstag
válasz
Beowulf_78
üzenetére
Nincs mit ezen kezdeni, overéktől kezde westlake-ig mindenki megondja, 12+ óra KELL a stabilitáshoz, hogy rá lehessen mondani, ez alatt max. csak jó eséllyel stabil, lehet mondani.
De kb. 6 milliószor ki lett ez tárgyalva, nem csak itt, hwsw-n is, meg XS-en is, mindnehol ez a megszokott, 12+.
-
laragirl83
őstag
válasz
Beowulf_78
üzenetére
Azért tudjuk, ha biztosra akar menni az ember nem árt 12+ óra tesztelés Prime95-el...
Értek már engem meglepetések 5-6 óra nyúzás után is
-
laragirl83
őstag
-
laragirl83
őstag
Nyílván nem feltétlenül, nekem is megy minden jelenlegi E8400-al, az összes BIOS fícsör, DE ettől függetlenül simán okozhat instabilitást.
Ha LinX lemegy, akkor valsz CPU nem problémás, sőt...
Viszont ha PL a ludas akkor RAM-od nem bírja strapát és/vagy NB nem kap elég feszt, vagyis helyedben adnék egy kis kakót vdimm-re (~2.0-2.2V) és NB-re (~1.3-1.4V) is. -
laragirl83
őstag
válasz
Sziszifeca
üzenetére
Így van, csak sokkal hamarabb, és megbízhatóbban...
Ha ezzel a progival tesztelve stabil az OC, akkor semmi más sem fog hibázni a világon
-
laragirl83
őstag
válasz
Sziszifeca
üzenetére
Intel procikat mindennél jobban (de csak CPU-t) Jobban mint Prime95 vagy orthos.
-
laragirl83
őstag
-
laragirl83
őstag
8*475MHz@ 1.232V

-
laragirl83
őstag
Reggelig megy majd még, de azt hiszem ennyin már Prime stabil marad!

-
laragirl83
őstag
válasz
DeadMeat
üzenetére
Feltételezem elolvastad amit írtam... meg esetleg azt is amit ő kérdezett...
Vagyis nagyjából megtalálni, mi az a legalacsonyabb fesz amin még stabil az OC....
Ezt minden normális ember így csinálja, beállít vmit, megy Prime95 negyed óra, húsz percet, ha nem hibázik, mehet lejebb, mert ha már nagyon határ alatt van, akkor percek kérdése csak és hibázik progi... akkor lehet elkezdeni visszább lépkedni amíg megint nem kezd jónak TŰNNI... aztán jöhet a 12+ órás small fft's és utána ugyanez blend-ben is...
Ne kellejen már ezt Neked magyarázni...

-
laragirl83
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
Nem hiszem, hogy bírná 1200MHz-et, ha igen, akkor is kéne fesz mint állat, illetve csak CL5-ben menne, ez nem kérdés.
Innentől kezdve pedig nem téma a dolog, mert annó kiteszteltem SuperTalent Micron D9GKX ramokkal mi a gyorsabb, 1000MHz CL4 vagy 1200MHz CL5..
Kitalálod mi volt a jobb? Naná h CL4
-
laragirl83
őstag
Kis ízelítő...Klikk

Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy S24 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(idle, load)